×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Аферата „Ало, Банов” едно към едно (тайни записи и факсимилета на БСП)


Аферата „Ало, Банов” едно към едно (тайни записи и факсимилета на БСП)
От БСП разпространиха записите на министър Банов, уличаващи го в нередни действия
30 Януари 2019, Сряда, 16:51 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Соцпартията разпространява данните, с които разполага

 

 

БСП разпространиха записи, справки и факсимилета от аферата „Ало, Банов съм”, както я нарече днес депутатката Елена Йончева на пресконференция на „Позитано”.

Според Йончева и колегите й Пенчо Милков и Димитър Данчев, министърът на културата (през 2016 г. като зам.-министър) Боил Банов се е опитал да предпази частната фирма, реконструирала ларгото в София, за да не плаща неустойка в размер на около 700 000 лв. на държавата.

Тайният запис на министъра е правен от служител, чието име бе запазено в тайна от Йончева.

Според Боил Банов обаче става въпрос за Ангел Ангелов – бивш шеф на дирекция „Европейски програми”. От материалите, разпространени от БСП, става ясно, че Ангелов е присъствал в кабинета на зам.-министъра Банов.

 

Ето какво разпространиха от БСП едно към едно:

 

АФЕРАТА    -   ”АЛО, …БАНОВ СЪМ ”

СХЕМА ЗА ТОВА КАК МИНИСТЪР ОЩЕТЯВА ДЪРЖАВАТА СЪС 700 000 ЛЕВА

 

Запис, който показва как Боил Банов, зам.-министър на културата, през 2016 г. “опрощава” 700 000 лева неустойка на фирмата - строител и за целта дава указания как да се фалшифицират документи.

Обект - ЛАРГОТО - Строителство на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика”- 2-3 етап

  • Изпълнител е ДЗЗД „Антична Сердика”. Водещ партньор в обединението е „Пътища и мостове“ ЕООД

Ръководители от страна на изпълнителя са инж. Драгомир Драганов.

  • Строителният надзор се изпълнява от ДЗЗД „Инвест консултинг“: „Контрол – инвест“ ЕООД и „Инвест – консулт“ ЕООД. Атанас Ангелов, независим строителен надзор “ДЗЗД Инвест консулт”.

    Стойността на извършеното по изграждането на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” втори и трети етап възлиза на 12 325 156,40 лв. Средствата са осигурени по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013“.

 

24 Март 2016 г.

Разговор със служители от Министерство на културата, проведен в кабинета на зам. - министър Боил Банов. Сред присъстващите на разговора са и:

  • БОИЛ БАНОВ – зам.-министър на културата
  • ТАТЯНА ЦВЕТАНОВА ЦАНОВСКА – и.д. директор “Дирекция правна”.
  • АНГЕЛ АНГЕЛОВ – дирекция „Европейски програми“
  • Арх. МЕЧКУНОВ – ръководител на проекта от страна на Министерство на Културата.

 

Разговор в кабинета на зам.министър Банов със служители на МК.

 

г-н Банов:

  • Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 – 700 000 неустойка, ние трябва да ги искаме от онези. Проблемите са два – първият е, че ние тази неустойка не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че ние тази неустойка трябва да я вкараме в регионалното…

Тя предлага следното нещо – сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и ги раздробяваш на два или три акт 10. Можем ли това да го организираме? Но трябва да са периоди в цялото строителство, в които няма строителна документация – тоест няма извършено СМР…Нали да не засече после, като гледа акт 10 и да пише в строителните книжа…..

 

Служител:

  • Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов трябва да ги разпишат…? Те трябва да ги разпишат…

Г-н Банов:

  • Ами ще ги разпишат….

Служител:

  • Значи така да го направя, че тези 33 дни…

Г-н Банов:

  • Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие ….Но това трябва да го направим до дни…Да го входираме другата седмица, на ръка….Да ги допълним в документацията на ръка и така тази точка да отпадне - за искане на неустойка.

*****

РАЗГОВОР ПО ТЕЛ. с Атанас Ангелов, независим строителен  надзор ““ДЗЗД Инвест консулт”

г-н Банов:

  • Атанасе, виж сега какъв проблем имаме, да ми кажеш как се процедира. На Ларгото има отчетени 33 дни закъснение – СМР и КРР. За това 33 дни закъснение ние трябва да им искаме неустойка 700 000. Тази неустойка от 700 000 ние първо и да я искаме, няма да можем да си я вземем никога. По-големият проблем е следният, че ние трябва да внесем тези пари в регионалното, /МРРБ/ не ги интересува ние ще си съберем или не неустойката. Тях ги интересува, че би трябвало ние, след като го имаме в договора, да сме им спрели парите, да си вземем неустойката и искат да им преведем тези пари.

            Сега, за да не се случва това нещо и да се съдим десет години, които не е ясно какво ще дадат, има едно такова предложение – да     намерим в периода на строителството, примерно два пъти по 15 дни, в които не е имало обаче в строителните книжа отчетено нищо, че не се е правило никакво СМР и да пуснем акт 10 и акт 11 съответно, за спране – за да може да излезе на чисто, че няма закъснение…

Няма да уведомяваме. Ние ги пишем, носим ги там, дисковете, те ги прилагат и това е. Въпросът е ДНСК трябва ли да се уведомява?...

Няма да уведомяваме…

Не…Единственият начин е това: намираме два периода… или един период, но чак 33 дни период – невъзможно е…Намираме два периода…Ами правим обосновки, вече всичкото е свършено… Но трябва да ми помогнеш тука…Трябва да се намерят два или три периода, в които да се букне, да се пусне акт 10 и акт 11, но това трябва да стане буквално до дни, ние другата седмица трябва да им ги дадем…в периодите не трябва да има нищо правено по СМР в тези дни…добре, кой ти трябва тук, Мечкунов трябва ли ти… провери го, моля ти се, това е много спешен въпрос …

******

Г-н Банов /обръща се към служителите, намиращи се в кабинета /

  • Нали разбрахте сега, докато му обясних. Трябва да намерим два периода по 15-16 дена. Няма да ги входираме в ДНСК, даваме ги в регионалното и това е. Ако се наложи после да се входира, той ще съдейства, ще ги оправи.

 

********

РАЗГОВОР ПО ТЕЛЕФОНА с инж.Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД “Антична Сердика”

Г-н Банов:

  • Здравей, Банов съм, зам.- министърът е...Вижте, понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР, което означава 700 000 лева като пари, което означава, че ние трябва да почнем да ви съдим за неустойка.

Сега - има такова предложение : намираме две по 15 - 16 дни празни, във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и  няма извършване на СМР /строително-монтажни работи/. Може да са в началото, когато вървеше обектът. Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от… За да я няма тази простотия, да ви съдим и така нататък.

Ще ви помоля за съдействие.

Аз съм се обърнал към Атанас /строителния надзор/, сигурно ще ви потърси и той, надзорът. Трябва да открием такива две по 15 или три десетки или две по 15 -16 дни, в които обаче няма в книжата писмено, няма СМР, няма следа от СМР. Пускаме го, оформяме го акт 10 и акт 11 и всъщност излизаме от тази процедура на забавяне...

Може да е и май, може да е и юни. Когато имате…Хайде, моля ви се, вижте, с Атанас се свържете, намерете ги. Тук, до дни обаче трябва това да го направим, иначе трябва да влезем в процедура ние да си искаме неустойката за това.

********

г-н Банов:

Мечкунов се е продал за едно ходене в Испания. Това е.

г-жа Цветанова.

  • Вярно ли е ?

г-н Банов:

  • Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки.

Г-жа Цветанова

  • Само за милион.

 

 

На пресконференцията Елена Йончева обясни, че ще предоставят три записа - пълният запис без монтаж и без субтитри; краткият вариант, който бе показан на медиите, от 3,5 минути със субтитри; и малко по-разширен вариант – също със субтитри.

Ето записите, разпространени от БСП: 

Аферата "Ало, Банов" - целият аудиозапис без субтитри

 

Аферата Ало Банов 2

 

Аферата "Ало, Банов..." - представени материали

 




16
Коментара по темата
16.
Чуденка
31.01.2019 15:33:48
0
3
Не знам, в коя нормална страна по света този щеше да е още министър след тези разкрития, а не да му гласуват 100 години затвор и отнемане на имуществото?
15.
гЕРБ е Гестапо
31.01.2019 08:28:34
0
6
Оо това правителство е за затвора цялото. Ако имаше армия досега да са натръшкали корумпираните милиционери и сините им “лампи”
14.
Кръстев
31.01.2019 07:59:08
1
7
много брутално са го хванали гербаджийския крадец буахахахаха сега го чака конфискация на имуществото, затвор и принудителен полов контакт с различни хора буахахахахахахахаха
13.
dnstuff
30.01.2019 22:41:32
8
2
пфф това ли е грандиозния скандал.. Човека мисли вариант да не преведе 700к от министерството на културата към регионалното,а за тези 700к да се съдят с год. и то за забавяне с месец... Абе какво ни занимавате с червени партенки
12.
От простотия
30.01.2019 21:31:24
7
9
Герберасите си завряха такова колче с Елена Йончева , че тепърва ще става много интересно ...
А още по-интересно е , че платените трансджендърясали Евродегенерати говорят за шумкари , пък в същото време те отдавна задминаха даже и Александър Матросов , в опитите си да защитят тази вече ВОНЯЩА от корупция и разпад власт !
11.
за
30.01.2019 20:43:36
0
5
Защо спирате мненията бе фашаги , каква майка ви е раждала и къде ви е чувството за справедливост и какво и кои оставяте след себе си ?
10.
Elin
30.01.2019 20:19:01
8
12
Шумкарите пак изкараха позивите без доказателства. Какви са тези тайни записи, като кажеш А, кажи и Б, тайни записи. Тази пачавра сега заедно с другата от Техноимпекс, вместо да се скрият, корумпирани търсят. Не че оня министър е много честен, но това да го каже Нинова и Йончева, които здраво са лапали е мнооого нагло. Почнаха тайните явки шумкарите преди изборите, но народа не им вярва!!!
9.
Ало от Сунгурларе сме
30.01.2019 20:00:05
1
2
Кога ще имаме дърва?

Платили сме ги в общината през 2018г.!

Кога ще дойдат?
8.
.
30.01.2019 19:09:25
1
5
glasuvaite o6te za gerb mafiqta tova sa nai kradlivite i nai golqmata mafiq gerb
7.
4i4o kype
30.01.2019 19:07:20
0
6
От аферата ало ваньо помним как свършиха участниците , министрите са работните пчелички на баце , далеч съм от мисълта че тоя банов е оторизиран да води такива разговори без знанието на бай хой, така че банов ако не успеят да го отърват от пангото ще се разприказва а те това не биха искали да се случва
6.
Цв.Цв. и Б.Б.
30.01.2019 18:03:56
3
10
Глупости, министрите от правителството на ГЕРБ не са откраднали нито стотинка!

Елена Йончева е крадец!
5.
до 3
30.01.2019 17:33:12
1
11
Хич не мислиш мой човек...
Какво питаш, че не те разбрах?
Дали е виновен или не ли?

Банов се очертава да отиде в дранголника за дълго.
Как може толкова ниско да е нивото на един министър?
Даже и да крадат умно не умеят...
4.
питанки
30.01.2019 17:29:56
0
15
Прелюбопитна реакция на Прокуратурата към записа "АЛО, БАНОВ, СЪМ" ! От там заявиха, че "в записа се съдържат данни за евентуално престъпление" и дори влязоха в Министерството (не че са конфискували документи, само уточнявали какво утре щели да конфискуват). Когато се пови записа "АЛО, ВАНьО" на Бойко Борисов(случаят Мишо Бирата-мир на праха му), Цацаров, се изказа, "ЧЕ ТОВА Е НЕРАГЛАМЕНТИРАН ЗАПИС" и ЗАТОВА ИЗОБЩО НЕ СИ ВДИГНА ДИРНИКА ЗА НИЩО ! ЗАЩО ЕДИНЯТ ЗАПИС Е "НЕРЕГЛАМЕНТИРАН" А ДРУГИЯТ "ИМА ДАННИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ" КАКВА Е РАЗЛИКАТА БЕ ЦАЦАРОВ ?
3.
мислещ
30.01.2019 17:10:57
10
12
И къде е тук някакво "облагодетелстване" че да има скандал ! Човека си го казва,за ЗАБАВЯНЕ а не за несвършена работа трябва да се вземе неустойка от 700 000. Но такива неустойки както правилно се отбелязва не се взимат току така,а ще има дела с години. Обаче докато текат делата министерството на културата трябва да внесе в регионалното тези 700 000....а откъде да ги извади !? И затова се търси начин всички да са доволни,а фирмата изпълнител да има пари за заплати вместо да плаща неустойки пак подчертавам ЗА ЗАБАВЯНЕ ,а не за несвършена работа !
2.
Странно
30.01.2019 17:06:06
0
15
Странно, че няма коментари! Наистина ли толкова сме се примирили с корупцията!
1.
Адолф
30.01.2019 17:01:03
1
11
Като си знаят кирливите ризи, що си не мълчат и не закачат много устата журналистка, ами я подлагат на разкатаване по прокуратурата? Сега и за вилата в барселона ще вземе да изкара информация и баце трябва да мисли за четвърто правителство (евентуално) и за избор. С Ахчиева и с Йончева не му трябваше да се хваща. По добре да ги беше купил! А сега остава и ония със суджука да си признае, че към Банкя го е носил! И Боката да не се оправдава, че холестерола висок и не яде суджук, щото мобе да кара диетата на Атанас Узунов!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ето какво съветва нотариус Милена Илчева, за да се сключват спокойно и законосъобразно сделките за всички страни Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори