×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От 7 юни започва изплащането на пенсиите , обезщетенията за безработица - на 17 юни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цените на апартаментите скочиха с цели 24%


08 Януари 2019, Вторник, 11:19 ч.

В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 15,85% за три години, което е по-малко от половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив

Цените на жилищата нараснаха с малко над 24% за последните три години, сочат данните на Националния статистически институт. Най-голямо е поскъпването в София.

През второто тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с 32,85% по-високи от същия период на 2015 г.  

През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София. Но за целия период столицата запазва първото си място.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,23% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове.

В Русе цените на имотите са нараснали с 27,10% за три години, а в Стара Загора и Варна повишението на цените е с 25,37% и 23,5%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси, пише „Труд“.  

В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 15,85% за три години, което е по-малко от половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.  

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се преместват да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите. Любопитно е обаче да се види как се движат цените на жилищата в старите сгради и новото строителство.  

За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 26,21%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 20%.

Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От големите градове изключение прави само Стара Загора, където при новото строителство увеличението е с 28%, при 24,2% за старото. Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти.

Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.   Най-голяма разлика в движението на цените на стари и нови апартаменти има в София, сочат данните на НСИ. За период от 3 години старото строителство в София е поскъпнало с 37,13%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 23,49%. Оказва се, че в Пловдив и Стара Загора повишението на цените на новото строителство е по-голямо отколкото в София.



В категории: Бизнес


11
Коментара
Флагман.БГ 3 зодии ще се радват на приказен късмет през юни 3 зодии ще се радват на приказен късмет през юни 03/06/2024, Понеделник 16:40 0
11
Коментара по темата
11.
Калин
20.01.2019 11:40:47
0
0
За тези който казват че не е инвестиция.преди две г.купих апартамент за 33 е. Живея в него две г.и сега ми предлагат 43 е.
Лоша инвестиция а? Аххахахх
10.
Реалист до 8
09.01.2019 15:06:28
0
0
Пиши си името , че все едно с моето име си писал. няма логика в държава с 200 Е минимална залата и цигани които вилнеят като зверове и трепят хора като мухи , с липсваша раждаемост и висока смъртност цените да са на нивата от средна източна Европа, където има раждаемост, няма стада от озверели и неграмотни индивиди в гета , както и раждаемост от местното население. Ако някой каже че не са да си примомни че 30% от квадратурата в БГ е отсрещната спирка на градския транспорт и площадката за кофите за смет и какво ли оше не. В белия свят 1м2 си е 100 см на 100см.... дори балкона е 0м2 жилишна площ (Полша) по закон. Аз ба балкона не живея , явно някой живеят
9.
do 4 от az f
09.01.2019 12:57:06
2
2
Писал съм за възвръщаемост на инвестиции към тези, които строят със собствени средства...Пък за Гьончо, който тегли пари от банката за да си купи жилище с цел "инвестиция" не искам да пиша. Това са типичните БГ индивиди, за които закупуването на апартамент е висша форма на успех, цел и смисъл в живота. Гьончо иска да е крепостен, но да има ей така Апартаментче за черни дни. Жалки душички с два грама мозък, неосъзнали, че животът е далеч по-шарен, по-широк и по-свободен.
8.
Реалист
08.01.2019 19:25:22
0
2
Пазарът е в застой , защото зимата винаги е така. Нормално е старата тухла да е много по-търсена, поради реалните квадрати и нормални стаи
7.
Реалист
08.01.2019 14:56:34
0
5
платена статия. Цените се покачват виртуално. Пазара е в застой. Няма сделки на тези нива освен продажба с цел закупуване на друго което не налива пари в имотите а само прехвърля от един в друг. Който иска нека купува. И ваканционните бяха по 1000 Е сега са по 400Е
6.
платено
08.01.2019 13:47:07
0
6
от брокерите
5.
измамници
08.01.2019 13:44:19
0
4
и измамени
4.
до 3 КАКВА ??????
08.01.2019 13:39:31
1
3
ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ СЛЕД 20 30 ГОДИНИ АМИ ЛИХВИТЕ ЗА ТЕЗИ ГОДИНИ???????????????ХОРАТА СЕ ЛЪЖАТ ЧЕ ЩЕ ГО ДАВАТ ПОД НАЕМ А И ТАМ СМЕТКАТА НЕ ИЗЛИЗА.В МОМЕНТА ИМА МНОГО ДРУГИ МЕСТА ЗА ИНВЕСТИРАНЕ С ГОДИШНА ДОХОДНОСТ ОКОЛО 5%НО ХОРАТА СА НЕВЕЖИ И СТРАХЛИВИ!a2422
3.
az f
08.01.2019 13:05:47
1
5
Всичко е една измислица и борба за пазари, платена при това. Тези, които перат средства строят. Няма никаква логика при това намалено търсене да се строи и да се продава. Най-добър и единствен ориентир може да ви бъдат сайтове за продажба на имоти. Хиляди обзаведени домове се продават и не се купват, обява за стотици нови кутийки в строеж или предстоящ такъв има. Каква е логиката, като Бургас ВЕЧЕ не се заселва. Там има дори лек отлив на пришълци. Тук имотния пазар се поддържа от разменки и тук - таме от объркано простолюдие, даващо си всите парици в нови жилища, тип кутийка за уж инвестиция. Е, как може една стока ( жилището е такова) да се строи и продава от т.н. инвеститор на т.н купувач (мислещ си, че прави инвестиция). Няма такъв филм драги мои. То ако беше така, Здравко, Петкан, Иван и Драган нямаше да си продават копторите, щяха да си ги държат за себе си и след време да ги шътнат, но те добре знаят, че това нещо, което го строят ще има възвращаемост след 20-30 години, а до тогава я камилата, я камиларя.
2.
пук
08.01.2019 10:48:03
1
6
Тая статийка е притурка към оня за централ парка. За последната година в сайтовете за имоти се продават едни и същи кутийки дето цените им в момента са с 20 хиляди евра надолу и още си седят. Алчните брокери са тия дето хвърлят пясък в очите на продавачи и купувачи, искат с един оглед да вземат по 10 хиляди евро. Хубавите апартаменти въобще не стигат до тия лешояди, а се продават “от дума на дума"
1.
Marinero
08.01.2019 09:30:28
4
7
Зачестиха поръчковите статии с които донадувате набалончения имотен пазар. Значи не е добре работата с имотите и трябва да очакваме корекция на цените в обратната посока.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо отнеха титлата на „Мис България” 2023 Елизабет Кравец Защо отнеха титлата на „Мис България” 2023 Елизабет Кравец Повод за това е нарушаване на репутацията и престижа на организацията Служебният премиер заведе 4-ма министри на ГКПП Малко Търново за безмислена визита Служебният премиер заведе 4-ма министри на ГКПП Малко Търново за безмислена визита Делегацията проведе среща с турска страна, на която обаче нямаше равностойни партньори  Опашка от желаещи кандидат-студенти в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Опашка от желаещи кандидат-студенти в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Документи се приемат от 3 юни до 28 юни Скандалът се разраства: Мария дава на съд Теодора Скандалът се разраства: Мария дава на съд Теодора Изисква и детектор на лъжата, за да лъсне истината за парчето, казва миньончето в попфолка Българинът почна да става модерен - инвестира все повече в акции, а не в имоти Българинът почна да става модерен - инвестира все повече в акции, а не в имоти Това показват данни на БНБ за инвестиционните фондове у нас България е сред страните в ЕС с най-дълга работна седмица България е сред страните в ЕС с най-дълга работна седмица Строителството е сред икономическите дейности с най-дълга работна седмица, показват данните на Евростат Черепна травма и счупени ребра: 86-годишна преби бившия си сват с бастун Черепна травма и счупени ребра: 86-годишна преби бившия си сват с бастун Възрастният мъж е настанен в болницата с комоцио Закопчаха във Варна мъж, издирван в Германия Закопчаха във Варна мъж, издирван в Германия Той е разследван за 6 измами Имало ли е безплатни карти за паркиране в София - нови политически престрелки Имало ли е безплатни карти за паркиране в София - нови политически престрелки Взаимните обвинения преди местния вот продължават Проверяват детска градина след сигнал за натровени деца Проверяват детска градина след сигнал за натровени деца На 30 май, част от децата, от една единствена група в градината, са проявили признаци на неразположение
Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет По-често опасно друсане заради промени в климата Първата жена президент на Мексико е с български корени Първата жена президент на Мексико е с български корени Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня - Сийке, какво ново?
- Най-после моят спря да ми изневерява.
- Така ли?! И от кога?
- Утре стават 40 дни.
Виц на деня Виц на деня - Синът ми е студент, ама едва го издържам!
- Почакай, да завърши, тогава да видиш, инженер как се издържа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За тези, които обичат слабите и стройни жени - помнете, че дебела змия няма!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори