×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Румъния се връща към диктатурата на Чаушеску


06 Януари 2019, Неделя, 22:35 ч.
Източник: Вестник СЕГА

Сивият кардинал Ливиу Драгня подклажда ксенофобски настроения, опитвайки се така да отклони вниманието от катастрофалното управление на страната


Дни преди Румъния да поеме ротационното председателство на ЕС, управляващите в Букурещ показаха истинското си лице. Показаха, че духът на уж погребания комунизъм е по-жив от всякога. Всичко дължим на Партията - това се внушаваше на хората по време на комунизма. Това съждение от най-тъмната комунистическа диктатура в Румъния отново е актуално 29 години след краха на комунизма в тази страна. Управляващите тъй наречени социалдемократи (СДП) се държат като абсолютистко господстващо представителство на народа и продължават атаките си срещу ЕС и върховенството на закона. Предателството спрямо СДП е равносилно на предателство към Румъния. С такива и други националпопулистки послания тази партия връща Румъния уверено назад към диктатурата на Чаушеску.

Осъденият за фалшифициране на изборните резултати председател на партията Ливиу Драгня и неговата клика

отново използват изтъркани и недодялани лозунги,

без ни най-малко да ги е грижа за вредите, които нанасят на страната. Броени дни преди Румъния да поеме ротационното председателство на ЕС, уж социаллибералното правителство в Букурещ показва своето истинско антиевропейско и човеконенавистническо лице. Да, популистките и националистически апаратчици от времето на Чаушеску все още са тук. Те искат отново да определят съдбините на страната. Корумпирани или подозирани в корупция политици преследват само една цел: чакат да удари часът "нула", който ще възвести поемането на цялата власт от тях. От две години управляващата коалиция отчаяно се опитва да гласува закон за амнистия и помилване. Подчиняването на правосъдието и разводняването на борбата срещу корупцията се превърнаха в основен приоритет на марионетното правителство на шефа на СДП и кукловод Драгня, коментира "Дойче веле". Целта е той и партийните му другарчета да излязат чисти, отърсвайки се от всички обвинения в корупция и присъди, за да могат отново да заемат ръководни постове.

Гражданското общество и президентът Клаус Йоханис правят опити да им противодействат. Брюксел също скръцна със зъби преди няколко седмици, макар и с огромно закъснение. Критиката обаче беше толкова остра, че отприщи цялата антиевропейска мощ на бившите комунисти: те нямало да се оставят да бъдат "дискриминирани" от Европейската комисия и Европейския парламент, а Румъния не била страна "втора класа", обявиха те. И нито дума за собствените им провали.

За всичко са виновни външните сили

като ЕС, Джордж Сорос, "паралелната" държава и президентът. Ако зависеше от Ливиу Драгня, държавният глава трябвало да бъде разследван за държавна измяна, защото имал дързостта да твърди, че сегашното правителство е неспособно да се справи с ротационното председателство на ЕС. В тази връзка националпопулистите си пожелават Румъния да има един добросърдечен, "румънски" държавен глава, който да обича страната си. С това явно напомняне за германския етнически произход на президента Йоханис клеветническата кампания срещу него достигна своя апогей.

Драгня подклажда ксенофобски настроения, опитвайки се така да отклони вниманието от катастрофалното управление на страната. Той използва език, на който говорят диктаторите. Неслучайно той е сравняван не само в столицата Букурещ с комунистическия лидер Чаушеску - 29 години след свалянето му от власт и екзекуцията му през декември 1989 година. На 1 януари Румъния пое ротационното председателство на ЕС. Това, че председателят на ЕК изрази остро съмнения в способността на една страна членка да председателства ЕС, е не само звучен шамар, а истински ъперкът. Но критиката на Жан-Клод Юнкер към румънското правителство е напълно оправдана, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Това може да се формулира и много по-ясно: сегашното правителство в Букурещ нито е пригодно, нито е достойно да води ЕС в продължение на шест месеца. Въпреки че в това отношение нищо не може да се промени. Това обаче не е присъда срещу Румъния, а срещу двете партии, които сега управляват тази страна. От две години те демонстрират, че най-важният им приоритет е

да предпазват корумпираните политици от влизане в затвора

Те полагат и огромни усилия за демонтажа на правовата държава. При това съдебната реформа, която започна с подготовката за присъединяване към ЕС през 2007 година, беше един от истинските успехи на страната. Един поглед към Румъния показва и лъжите на правителството, че критиките от Брюксел водели до това страната да бъде третирана като членка втора класа. В Румъния се надигна масов протест срещу политиката на това правителство: сред гражданското общество, съдиите и прокурорите, сред парламентарната опозиция и от държавния глава Клаус Йоханис. Само благодарение на неговата силна съпротива доминираното от посткомунистическите мрежи правителство не успява да задуши напълно правосъдието.

През изминалите две години властимащите в Букурещ се опитаха да си прокарат своя дневен ред зад гърба на ЕС, като за разлика от правителствата в Полша и Унгария те избягваха откритата конфронтация с Брюксел. С началото на европейското председателство това вече не е възможно. И в този смисъл това председателство може би е и шанс за Румъния. За ЕС обаче то идва в неподходящ момент. И то не заради характера на това правителство. Дееспособността на Букурещ е под въпрос, защото правителството и президентът се намират в един вид състояние на война. А това засилва и без това непредвидимите рискове, които може да предизвика един некоординиран Брекзит.

На повечето хора вече е ясно, че става дума за едно председателство, което ще бъде съпровождано от клеветнически кампании, много пропаганда и фалшиви новини. Това ще бъде и председателство на една партия, която много иска името ѝ отново да се изписва с главно "п". Само че Драгня подобно на всички автократи забравя едно нещо: че най-добре се смее, който се смее последен.

В категории: Политика


4
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
4
Коментара по темата
4.
Хъш
07.01.2019 09:37:03
0
3
Румъния винаги е била нашия коректив.Гледайте какво става там и правете същото тук.
3.
До1ви умника
07.01.2019 02:33:34
1
1
Да бе умнико,точно след вълната от арести и в последствие осъдени политици и олигарси от всички политически сили. Се стигна до там,че политическият крадлив елит реагира, като със законодателни промени и пропаганда намери начин да защити собствените си кражби. Например приеха закон според който подкуп до 45 000 евро да не се наказва. И понеже комунизма е вреден за мозъка,тези бивши комунусти ги докара на власт една част от народа. Ако не си толкова прост,лесно ще се досетиш коя част от народа. Смятай колко са прости и манипулирани да изпитват носталгия по ”онова време” и да избират тези крадци начело с Ливио Драгня,който има една условна присъда,а по друго дело е осъден на 3години затвор на първа инстанция. А иначе дали Румъния е по-добре,ами освен пенсии и заплати по-високи от наще,там има много производство на големи европейски фирми. На много продукти на големи европейски марки пише ”произведено в Румъния” . И понеже имам близък с транспортна фирма,който прави много курсове до Румъния,там е пълно със заводи и се произвежда. А другото което е показателно е,че има много българи по Дунава които всеки ден минават и работят в Румънско и вечер се прибират. Наскоро имаше и репортаж за група от 100ина души българи,работещи в завод за атомобилни гуми в Румъния на 40-50километра от дунав мост. В Румъния има медиен магнат милиардер с 10годишна присъда и е в затвора. Друг тарикат на прехода собственика на Стяуа Букурещ- Джиджи Бекали също лежа в затвора. Там наистина си беше борба с корупцията със осъдени и вкарани на ”топло” политици от всички партии. Точно за това наща политици от ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ бяха единодушни и сплотени както никога и плюеха румънската ”борба с корупцията”,всички до един бяха юристи и разбирачи. И как иначе,като всеки от тях е за затвора. Нали най-омразни за престъпника са полицаите които са го хванали и съдиите които са го осъдили.
2.
Сеирчо
06.01.2019 20:14:12
1
5
Като види човек, че автора е Дойче веле и вече знае да чете всичко наобратно. Който е ходил в Румъния знае простата истина колко са зле- двойни в сравнение с нас заплати и тройни пенсии+ цени, като у нас. Сам си смяташ колко е зле.
1.
гражданин
06.01.2019 19:49:33
4
3
Какво стана бе! Нали всички ревяха колко по-добре била Румъния ??Как са преборили корупцията и как скоро щели да задминат Германия....скапани мамалиги !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори