×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Най-малко 9 души загинаха при взрив в мина в Колумбия
  • Пореден ден с нисък брой новозаразени с COVID-19 у нас
  • Отново колона от автомобили се образува на „Кулата“
  • Затвориха Прохода на Републиката заради паднал стълб
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов се разви, не е авторитарен лидер, но прекалено се влияе от медии и протести на маргинали


Борисов се разви, не е авторитарен лидер, но прекалено се влияе от медии и протести на маргинали
Прокуратурата се захвана със знакови фигури, което е добре, но и тя се влияе от медиите и общественото въздействие, смята Валери Симеонов
15 Декември 2018, Събота, 18:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Бях преценил, че и друг от ГЕРБ може да е премиер, но сега виждам, че това не е така, казва лидерът на НФСБ

Преди близо месец лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер. След това отново се завърна на депутатска банка като народен представител от „Обединени патриоти“. Потърсихме го за коментар на последните политически събития и за равносметката му за управлението в коалиция с ГЕРБ към момента.

- Г-н Симеонов, къде се чувствате повече на място – в правителството или в парламента?
- Най на място се чувствам във фирмите си в Бургас, но така ми е било писано.

- Вие сте си го избрали.
- Да, така е.Това е мой личен въпрос. Решил съм в края на живота си да направя нещо и за държавата, а не само за хората, които работят при мен и за клиентите на „Скат”.

 - Оправдан ли беше този протест на Камарата на строителите против опозицията? Стана доста доста добра реклама на БСП, не мислите ли?
- Странна ми е тази гледна точка. Защо да е реклама на БСП? Нека не забравяме, че БСП повдигна въпроса в Европейския съюз - искаха европейска експертиза и прочее. Както знаем, те никога не закъсняват с доносите си срещу България. Аз напълно разбирам работещите и управляващите строителните фирми, защото съм човек от бизнеса и когато се хвърлят такива петна, българските закони не позволяват фирмите да съдят някой, който е изнесъл клеветническа информация по адрес на фирмата (не по адрес на конкретно лице). От тази гледна точка аз подкрепям този протест срещу тази кампания, която беше подета от БСП. Вярно е, че от една страна това може да прави БСП да изглежда значима, но от друга страна, да не забравяме, че по волята на народа това е втората по големина партия в България. И поведението на тази партия не може да бъде определено като патриотично. Напротив, в името на собствения си рейтинг тази партия не се спира пред нищо. Тя би оклеветила не само строителните фирми, тя би оклеветила и България. Така стана и със строителството на оградата. Същото е и по отношение на твърденията за некачествено изграждане на пътища. Не че няма некачествено изградени пътища (ние самите, които пътуваме до Бургас всяка седмица, ги знаем къде са), но да се лепне такова петно върху целия строителен бранш, е най-малкото некоректно. И аз разбирам, че хората протестират. Имат право. Между другото, протестът не беше като тези хаотични протести на софийските „талибани“ от най-различни цветове и полове, които запушват Орлов или Лъвов мост. И вечерта като се съберат на пет водки, решават кой булевард да запушат и да побъркат София. Забележете, че протестът на строителите беше без затваряне на пътни участъци. Те демонстрираха сериозна мощ от гледна точка на техника, но не блокраха „Цариградско шосе“, нито нещо друго. Което показва, че степента на отговорност на тези протестиращи е много над на нивото на протестиращите жени с деца инвалиди или пък на протестиращите псевдозелени еуглени. Вижда се просто, че има интелектуална разлика в пъти.

- Преди съставянето на това правителство казахте, че Бойко Борисов не е подходящо да е премиер. Оставате ли на тази позиция? Работихте с него, как Ви се вижда?
- Труден въпрос… Трябва да си призная, че Борисов се развива. Естествено аз вече имам по-близък поглед върху него. Безспорна е неговата значима еволюция от гледна точка на външно-политическите му действия. Той направи така, че за България да се говори; да бъде значим фактор в Европейския съюз не само заради председателството, но и като инициатор на организацията за влизането в ЕС на държавите от Западните Балкани. Но също и с отношенията с другите съседни държави, което няма как да отречем, че са лично негови заслуги. По отношение на взимането на решения също мога да кажа добри думи. Бързо взима решения. Но не одобрявам прекалената му чувствителност към медиите. Защото тази чувствителност, тази нагласа да се угоди на всеки репортаж и да се реши всеки проблем, дори и измислен като например с оня палячо от „Помияри на ефира”, или как бяха… Той там направи недопустим гаф. Нареди да се арестуват хората, които нямат вина и го направи от Брюксел, ако се не лъжа. Но това показва една прекалена чувствителност към медиите, уязвимост, която аз не мисля, че е държавническо качество. Също така и недостигът на достатъчна мотивация и решимост за извършване на по-сериозни промени. Така че когато съм давал преценката, съм бил народен представител и от тази гледна точка съм преценил, че партия ГЕРБ има достатъчно кадърни хора, които биха могли да организират изпълнителната власт и без Борисов. Сега виждам, че това не е точно така, защото когато кажеш, че не трябва да е Борисов, трябва да кажеш – добре, а кой да бъде. И човек може да дава оценка, но когато трябва да направиш сравнение, на база на сравнителен анализ да издигнеш друг от ГЕРБ, вече е малко по-трудно да се каже дали има подходящ заместник.

- Не е ли проблем, че Борисов има авторитарен начин на управление, който е неприемлив?
- Не, няма авторитарен начин на управление. Това не е така, това е впечатление, което не е вярно. Няма авторитарен начин на управление. В определени моменти обаче предприема прибързани действия под влияние на медиите. Това е проблемът на Борисов. Но в никакъв случай не мога да го определя като авторитарен ръководител. Като сравнявам неговия начин на организиране примерно на дейността на министерствата и т.н., по-скоро е либерален. По-скоро, ако може да се говори за авторитарен стил, аз съм в по-голяма степен привърженик и представител на по-авторитарен начин на водене на дейност, на политика, на организация, на администрация и т.н.

- Затова и нямате тази чувствителност за авторитарния уклон на Борисов.
- Сега… дълбоки анализи. Аз давам моето мнение, а вие ако искате си направете анализ върху мнението на Симеонов. Но пак казвам – напротив, много често той е прекалено мек. Особено по отношение на всякакви протести, псевдопротести, искания, псевдоискания и т.н. на всякакви маргинални групи. Готов е да ги приеме и да им угоди, което на мен не ми харесва.

- Има ли задкулисни играчи, които дърпат конците на Борисов?
- За това ще питате Борисов.

- Борисов няма да каже. Той е засегнато лице.
- Аз не мога да кажа, защото пък не знам. Не искам да лъжа и да клеветя. Аз от моята позиция на вицепремиер трябва да ви кажа, че много рядко съм контактувал с Борисов. Да не кажа, че почти не сме разговаряли, освен на Политически съвет и на Министерски съвет. За година и половина в частен разговор с Борисов съм бил може би 2-3 пъти. Така че аз не мога да дам аргументирано становище, че е зависим или че не е зависим.

- Има ли задкулисно взаимодействие с Делян Пеевски примерно?
- Не мога да кажа. Тъй като ме познавате отдавна – ако знам, няма ли да го кажа?

- Не знам, може да сте се променил.
- О, да, да. Аз като отидох в изпълнителната власт, се оядох, купиха ме, продадох се…

- Оценката Ви за главния прокурор вече в края на мандата му каква е?
- Шарена. Главна прокуратура се захвана със знакови фигури, което е добре, но се занимаваше и с много глупости, което е зле. Имаше случаи, в които главна прокуратура по модела на Борисов тръгваше едва ли не преднамерено по отношение на проверки, които бяха инициирани от медии. Или примерно много често, което е факт за всяка държава – обществото изпада в много временни заблуди и малко по популистка линия прокуратурата тръгваше да му угажда, което не е редно. Прокуратурата трябва да е независима власт, която да взима своите решения само по отношение нарушението на закона, а не под обществено въздействие. Това е недопустимо.

- Не угажда ли на задкулисни фактори главният прокурор? Примерно случаят ЦУМ-гейт е емблематичен.
- Нищо няма в ЦУМ-гейт. Нищо!

- Как да няма!
- Грешката е, че не го е извикал в кабинета си. И какво – сега да избодем очите на Цацаров, че отишъл да говори с някой в ЦУМ. Къде е гейтът? Ето това са медийни кампании. Като измисли една медия някаква глупост и всички като папагали започват да я повтарят.

- Има могъщ пловдивски олигарх, който…
- Ама къде пише, че главният прокурор не може да се срещне с един бизнесмен?

- Това е задкулисие.
- Гейт тръгна от Никсън навремето от такива неформални, не законови връзки и въздействия. Къде тук имате такъв случай? Кое е гейтът, кое е компрометиращото? Аз не виждам нищо. Според мен той трябва да го повика в кабинета си. Ако Гергов е търсил разговор, Цацаров е трябвало да го повика в кабинета си, защото няма забрана някой да говори с някого.

- Гергов обаче тук е посредникът в един разговор със Сашо Дончев.
- Добре, да извика Сашо Дончев в кабинета си, да си говорят! Аз ето това не мога да разбера – защо някъде другаде трябва да става този разговор. Това е упрекът, но това нито е нарушение на закон, нито на кодекс, нито на наредба, нито на каквото и да било. Нито пък е морално укоримо.

- Това е задкулисно въздействие на главния прокурор…
- А може ли един въпрос във връзка с вашата прекалена мнителност или мнителността на медиите. Ами ако случайно в един и същи ресторант се намират Цацаров и Сашо Дончев и случайно отидат в тоалетната по едно и също време и се разминат. Оо, голям гейт ще бъде, голям гейт – те ще се разминат в тоалетната. Разбирате ли колко е смешно всичко – да се измислят някакви едва ли не криминални схеми от нищо. Айде да хванем тези нарушения, които са факт, които са нарушение на закона – с тях да се занимават медиите. С морални нарушения, примерно. С това, че всеки в България може да бъде сринат, когато bTV и Nova телевизия започнат да го плюят. Всеки може да бъде окалян…

- Или когато прокуратурата нарочи някого…
- На всеки авторитетът може да бъде съсипан. А това на никой не му прави впечатление. Но за срещата на Цацаров не виждам никакъв компромат. Той може да бъде упрекван за други работи, но вие не ги забелязвате тези неща.

- Последен въпрос – разколебан ли сте за четиригодишния мандат на правителството?
- Аз съм се подписал за четиригодишен мандат и това, естествено, е под условие – че програмата се изпълнява и че коалиционният договор се спазва.

- Има ли отклонение в това отношение?
- Когато има, ще ви кажа. Ако има, ще бъда разколебан за четирите години.

В категории: Политика


45
Коментара по темата
45.
Такааа...
18.12.2018 19:10:12
0
0
След онова изказване за майките и децата този трябваше да се самоубие публично
44.
Лумпен
18.12.2018 16:38:32
0
1
Единственото хубаво нещо на лумпена Валери Симеонов беше, че някой неща ги нарече с истинските имена. Но и него го хвана треската на Олимп- това, дето щял за 24 часа да спре протестите, ако бил шеф на МВР просто мина всякакви граници на разбирането за демокрация!!! И ако иска, мога да му пратя снимки от протестите в Бургас- да преброи броя на колите....за съжаление "Приказката за стълбата" важи много силно за него!!!
43.
бря, ти да видиш
17.12.2018 14:53:53
0
11
Боко срещнал Валерката и станал човек...
42.
mivan
17.12.2018 14:37:34
11
0
"..Което показва, че степента на отговорност на тези протестиращи е много над на нивото на протестиращите жени с деца инвалиди или пък на протестиращите псевдозелени еуглени..."
Просто няма какво да се коментира тази безочливост и наглост.
41.
до 40
17.12.2018 13:05:17
9
5
Явно и ти си от одобряващите Валери, щом до този момент не си изтрит. Хахаха...
40.
Факт
17.12.2018 12:55:15
11
4
ного е одобряван валерката - и като човек и като политик. Личи си от броя на изтритите коментари..
39.
*********
17.12.2018 11:56:50
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
38.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
16.12.2018 14:28:12
21
3
Само руските МАЙЦЕПРОДАВЦИ НЕ!!По минусите ще ги познаете???Да си стягат куфарите и в москва при своите другари и путин задружно да строят "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В ЗЕМЛЯНКИТЕ""
37.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
16.12.2018 14:21:28
21
13
Валери ПРЕМИЕР
36.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
16.12.2018 14:21:28
17
13
Валери ПРЕМИЕР
35.
до 34 Пътник за Масква
16.12.2018 11:21:59
3
4
Чамадан вокзал москва при тваи друзя
34.
Viktor
16.12.2018 11:03:47
14
8
Tozi e Patrik za Ukraine
33.
Журналя
16.12.2018 08:57:05
15
25
Имах чувството, че валерката води интервюто. Този е с по-голямо его и от Боко. И защо не го попитахте да за арогантните реплики към майките? За това, че не подаде оставка като му я искаха, но след натиск от Боко я даде
32.
Е как
16.12.2018 08:04:06
12
21
Е как няма да се е развил. Веднага след като вкуси от каймака и видя необятието и безнаказаността да бърка в кацата с меда. И Юда да беше премиер и за него щеше да каже същото.
31.
Иван
16.12.2018 00:48:03
13
22
Разбира се че се ояде малко ли кооперации построи в Бургас с тази твоята фирма Е............... инг едната кооперация е до х-л Мираж
30.
Симеонов е велик
15.12.2018 19:48:49
35
14
Велик си , Симеонов, да го духат твоите критици. те са тъпанари.
29.
Ауди А6
15.12.2018 19:46:39
7
2
афтоморга, серем ти на устенцата, жълто и рядко!
28.
Flagman
15.12.2018 19:43:08
11
28
Продажник
27.
тъп, но упорит
15.12.2018 19:39:15
18
24
Айде бе, за колко време се разви - откакто сте заедно ли?
26.
*********
15.12.2018 19:26:49
0
16
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
Муахаха.
15.12.2018 18:30:09
15
25
Валерко се изживява и като комедиант вече. Какъвто шефа, такъв и подчинения-от малки са нагаждачи!
24.
Абв
15.12.2018 18:19:47
17
26
Това нещо беше върха на границата с Турция когато блъскаше възрастната жена . Не одобрявам гласуването на хора извън границите на България. Но тази жена е майка на някого... ако беше ваша майка...Жалка работа и гнусна.
23.
Афтоморга
15.12.2018 17:55:12
10
17
Ауди А6 няма такъв тъп автомобил пък тоя дето се е кръстил така сигурно е по тъп от автомобила
22.
А стига ве
15.12.2018 17:44:31
13
31
До вчера ревахте от скат с касабов, че ни управлява сикаджийска мутра веее....
21.
Мата Хари
15.12.2018 17:06:52
17
24
Като гледам колко много хора подкрепят този индивид и разбирам, че България скоро няма да се управи! Жалко а беше хубава държава!
20.
Bs
15.12.2018 17:00:43
16
23
Този пинко нямали да се скрие вече..По слаб политик не сме имали в историята ни..
19.
*********
15.12.2018 16:50:54
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
18.
*********
15.12.2018 16:36:44
10
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
*********
15.12.2018 16:23:48
0
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
мислещ
15.12.2018 16:17:08
27
20
Евала Валерка,сипи им с големия черпак на всички боклуци !
15.
DEPENDENT
15.12.2018 16:14:47
18
20
ИНТЕРЕСА КЛАТИ 'ФРОНТА' ! ! ! !
14.
*********
15.12.2018 16:13:25
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
томахоук
15.12.2018 16:11:30
14
26
дайте да се заинтересоваме защо се трият коментари да се оплачем това ли е свободна медия да не може да се изрази позиция???
12.
демократ
15.12.2018 16:10:45
18
25
Ако наистина вярва в това което казва, значи е глупав ! Ама дали е глупав или лицемер няма никакво значение, защото просто този чиляк утече в канала на "политиката" у нас. От него стана един шум... ама за нищо !
11.
Ауди А6
15.12.2018 16:09:30
18
22
Противняк! Затварям капака и пускам водата да отива, там където му е мястото
10.
Flagman
15.12.2018 16:08:55
14
18
...гумичка.бг имах предвид...
9.
Flagman
15.12.2018 16:08:11
14
24
Можете да си преименувате сайта на гумчка.бг
..., а може и на лизачи.бг или платени.бг..., все едно...
8.
*********
15.12.2018 16:05:38
0
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
патрЕот е, душа дава...
15.12.2018 15:38:21
14
23
А, сещам се и за един лаф на покойния Нейчо Неев - Егати държавата, щом аз съм и вицепремиер.....
6.
Петьо пиандера
15.12.2018 15:36:15
21
29
Тоз като го видя язък, че е от Бургас пардон от бургаските села! Нищо хубаво не е направил.
5.
*********
15.12.2018 15:35:38
12
22
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
майцепродавците
15.12.2018 15:33:48
11
19
гласуват с отрицателен вот!!!!!!!!!!!!
3.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
15.12.2018 15:30:52
28
21
Той е човека
2.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
15.12.2018 15:30:51
28
19
Той е човека
1.
Волен
15.12.2018 15:23:14
30
17
Браво Валери, само ГЕРБ!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доц.Мангъров за проф.Кантарджиев: Добре, че го махнаха Доц.Мангъров за проф.Кантарджиев: Добре, че го махнаха Пo врeмe нa пaндeмиятa тoй зaбрaви тoвa, кoeтo винaги e знaeл и ce държa кaтo чoвeк, кoйтo изпълнявa нaрeждaния и зaпoвeди, смята ковид критикът доц.Мангъров   Сигнал до Флагман.бг от ж.к."Зорница": Разгонете клошарите до УМБАЛ Бургас, превръщат живота ни в ад Сигнал до Флагман.бг от ж.к."Зорница": Разгонете клошарите до УМБАЛ Бургас, превръщат живота ни в ад Проф. Витанов: Здравната система няма да се задъха благодарение на ваксинацията Проф. Витанов: Здравната система няма да се задъха благодарение на ваксинацията Има опасност обаче от нови варианти на COVID-19 в страната, които трябва да бъдат прихванати навреме Как "свещеници" разстреляха мутри във ВИП салон на софийски ресторант Как "свещеници" разстреляха мутри във ВИП салон на софийски ресторант Сцена от Кръстника вдъхновила килърите, сред трите жертви е и Митко Малкия – дясната ръка на Златко Баретата Луиза Григорова чукна 31, вече е с дълга руса коса Луиза Григорова чукна 31, вече е с дълга руса коса Тя си спретна импровизирано парти на снимачната площадка на филма „Игра на доверие”, по който работи в момента   Министърът на образованието: 1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейност Министърът на образованието: 1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейност Получаваме сигнали, че в хода на политическите кампании е оказван натиск над директори и учители, съобщи проф.Николай Денков   Спасиха мече в района на Смолян Спасиха мече в района на Смолян Намерено е само и уплашено Нискоквалифицираните кадри най-търсени на пазара на труда Нискоквалифицираните кадри най-търсени на пазара на труда Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията - над 2,3 милиона души   Папарашки удар: Д-р Емилова се тъпче с вредни храни Папарашки удар: Д-р Емилова се тъпче с вредни храни Не устоях на изкушението да снимам масата, преди сервитьорът да прибере чиниите, пише очевидец   Увеличават шофьорските курсове с 10 часа? Увеличават шофьорските курсове с 10 часа? Предвиждат се промени и при годишните технически прегледи
Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Ева Мурати предизвика сензация в социалните мрежи Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Такива са законите на Апенините Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага   Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Премиерът Борис Джонсън заяви, че правителството трябва да е предпазливо в последната крачка за излизане от ограниченията Силно наводнение в района на Солун взе жертва Силно наводнение в района на Солун взе жертва Стихията наводни и магазини и приземни етажи в града Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Томас иска да види малката Лилибет и Арчи Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е След минути вземат решение дали мачът ще продължи Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон бе посипан с брашно на антидесни демонстрации в Париж В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна Служителите по хотелите и корабите ще бъдат тестват за коронавирус всяка седмица, освен ако не са ваксинирани Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Това решение влиза в сила от 1 юли
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня Този, който има красива жена и този, който има лозе край пътя, имат еднакви проблеми. Виц на деня Виц на деня - Марче, какво ти има на лицето?
- Оса ми кацна.
- Ужили те?
- Не успя. Мъжа ми я утрепа с лопатата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много моля, който е влюбен и лети в облаците, да ми каже какво ще е времето утре
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори