×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Капризите на арестуваната с подкуп кметица Иванчева: 30 минути баня, сешоар, епилатор...


02 Декември 2018, Неделя, 18:41 ч.

Иванчева подала 109 жалби за 6 месеца - срещу мазилката, насекоми, студа, крив поглед на надзирател и прекалено твърдо легло


Прозорец с 2 малки крила, укрепени здраво с решетки, едва пропуска в килията дневна светлина от мрачния ноември. Обитават я задържаните по дело за подкуп Десислава Иванчева, която бе кмет на р-н “Младост”, и нейната заместничка Биляна Петрова, пише вестник "168 часа".

Прозорецът е “много нависоко” и не се отваря, казват две вещи лица в съда. Те са проверили условията в ареста след серия оплаквания на двете жени. Иванчева и Петрова негодуват, че заради сумрака в килията не могат да четат документи, да пишат и да подготвят защитата си за съдебния процес, който продължава в понеделник.

Само за последните 6 месеца те и тяхна съкилийничка са подали общо 109 жалби срещу условията в ареста, храната и надзирателите. Оплакват се и от нашествие на насекоми, влага, мухъл, падаща мазилка, студ, мръсотия.

“В кухнята винаги е имало хлебарки, дървеници и бълхи, от които сме получавали дерматити, циреи, раздразнения и подувания като от ухапвания. В последните няколко дни броят им драстично се увеличава. Ако преди дни убивахме по 3-4 хлебарки, сега броят им е над 30 дневно. Вече са навсякъде - днес само в леглото на Иванчева имаше 3 големи и 2 бебета. Моля да разпоредите да се вземат адекватни мерки”, е написала Петрова в жалба от 20 септември.

Тя и Иванчева спят на нарове с дюшеци, които “не са много дебели”. Леглата са широки 70 см и са на 40 см едно от друго. Между тях може да се ходи и човек да се раздвижва, обяснява експерт, огледал ареста по заръка на спецсъда. Другият обаче казва, че му се видяло твърде тясно и неудобно. Спалното било разделено на две огледални помещения - всяко 2 на 3 метра, свързани “с нещо като врата”.

Има турски клозет с клекало, отделен от наровете с ниска стена и мивка само със студена вода. Липсата на топла вода много мъчело Иванчева и Петрова, става ясно от жалбите им. На 20 септември едната пише: “След дълги писма и разговори с началник ареста успях да се договоря за 30-минутна баня, вместо 15-минутна. Както и банята от 2 дни (в седмицата) да стане 3. Увеличението на 30 мин е важно, защото съм с дълга и гъста коса, трябва ми и време за пране на дрехите. Доскоро ни караха да ги перем в килията на ужасния умивалник. Това, че в килията нямаме топла вода, е нарушение на няколко закона. Освен че ми създава душевно страдание, ме кара да се чувствам унизена”.

В друго оплакване се съобщава, че 6 месеца обвинените се борят за т.нар. бръснарница, за да могат да си мият зъбите. Още през лятото Петрова обяви в съда, че “банята в ареста не е мита от 10 г.” “Това е най-мръсното нещо, което съм видяла в живота си. Има един пръст кир”, добави тя.

Наскоро с Иванчева отказали да ползват банята заради студа. “Температурите рязко спаднаха, по данни на Би Ти Ви през нощта е било 2 градуса. Температурите в килиите също са ниски. С дълги коси сме, ако се изкъпем вечерта, рискът за здравето ни е голям”, пише в друга жалба.

След намеса на Министерството на правосъдието Иванчева и Петрова вече би трябвало да разполагат със сешоар и епилатор. Преди ден правосъдният министър Цецка Цачева заяви”, че заради 2-те подсъдими списъкът с разрешените вещи за арестанти вече е допълнен.

Но за да се реши проблемът с другите оплаквания на Иванчева и Петрова, трябва или преместване, или ремонт. В заседание на спецсъда от 16 ноември освен вещите лица и лекарка потвърждава, че арестантите спят в помещение с влага и мухъл. Стената била студена, въпреки че предния ден било пуснато парно. Вътре нямало достъп до свеж въздух, усещала се миризма на катран, а килията се проветрявала от коридора.

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) наскоро съобщи, че на всеки прозорец има метална клапа, която да вкарва свеж въздух. Не е ясно обаче дали в килията на Иванчева и Петрова, която е на 2-ия етаж, клапата работи.

Арестантките са изписали и доста жалби за това, че служителите в ареста не придвижват навреме оплакванията им. Те вземали изписаните листа само сутрин при проверките около 8 ч. Според задържаните, вместо да ги придвижат за ден, чиновниците ги бавели и те стигали до адресата едва след 5-6 дни. Например жалба, подадена на 25 септември, отишла в съда едва на 1 октомври.

Иванчева и Петрова смятат, че част от жалбите им “изчезват”. Като ги давали на дежурните, не получавали входящи номера. “Така на практика те са лишени от възможността да докажат, че са подали жалби. Това нарушава процесуалните им права, а в някои случаи може да забави делото в съда”, казва адвокат.

“Първоначално ни беше обяснено устно, че за получаване на регистрационен номер трябва да се подаде молба. Смятаме, че това се прави целенасочено”, пише в друга от стотината жалби.

Иванчева и Петрова имат право да получават храни - до 5 кг зеленчуци и плодове и до 5 кг други продукти, при свиждания с роднини и адвокати. Откак Петрова е в ареста, съпругът ѝ отслабнал с 20-ина килограма. Двамата имали дъщеря в последния клас на езикова гимназия. Мъжът на Петрова се е възползвал от възможността, която законът дава, да се конституира като защитник. Така той може да я посещава по-често в ареста и да присъства на делото от началото до край. Има право на искания и въпроси.

Свижданията стават в помещение, разделено на две със стъкло. Както във филмите адвокатът сяда от едната му страна, а арестантът е от другата. Разговорите се водят по телефони. Документите се подават не през отвор, а чрез полицай, който ги взема и разнася. Според адвокати това нарушава принципа на конфиденциалност. 

Иванчева и Петрова се оплакват и от психически тормоз. Той отключил бруксомания - невротично скърцане със зъби, при Петрова и те се разклатили. Тя вече не можела да дъвче храна. Според лекари при тежки случаи на бруксомания се появяват главоболие, болки в ставите и мускулите, чувствителност в зъбите, а понякога - отчупване. Но обикновено в съда експертизите сочат, че това състояние не пречи на престоя в ареста. Нито камъните в жлъчката, клаустрофобията и паникатаките, от които се оплакват арестантките още от юни.

Иванчева страдала от пародонтоза. “Но за нея по-тежкото е, че има аденом (доброкачествен тумор - б.р.) на хипофизната жлеза”, казва адвокатът ѝ Марин Марковски.

Заради оплакванията на Иванчева и Петрова съдът назначава съдебно-психиатрична експертиза. В нея се казва, че “задържането в арест е 4-ото по тежест стресогенно житейско събитие след смърт на дете, на партньор и развод”.

Това е една от причините в ЕС да бъдат разписани строги правила за условията в арестите и затворите. През годините България неведнъж е осъждана в Страсбург затова, че не ги спазва. Официално Министерството на правосъдието (МП) твърди, че арестите у нас отговарят на европейските изисквания и че в санитарните помещения има теракота и фаянс, достатъчно светлина и топлина.

Планови ремонти в ареста на “Майор Векилски”, където са в момента Иванчева и Петрова, имало в средата на юли, а в ареста на “Г.М. Димитров” текат сега. Планирани били ремонти и догодина.

Част от жалбите на Иванчева и Петрова са стигнали и до омбудсмана Мая Манолова. В четвъртък хора от екипа ѝ бяха допуснати в ареста, за да видят условията в него и те разпространиха снимки. На 28 ноември спецсъдът е разрешил килията на Иванчева и Петрова да бъде посетена и от представители на Българския хелзинкски комитет.

След внасянето на делото им в съда двете жени бяха преместени за кратко в сливенския затвор. Съдът после извънредно разреши да ги върнат в ареста в София, за да не се губи време в пътувания и да се харчат държавни пари. Петрова обаче реагира, че условията в затвора са по-добри. “Да не би да не съм ви разбрал, че искате да ви преместя”, попита съдията. “Не знам какво да ви кажа - дали предпочитам да ми извадите лявото, или дясното око”, отвърна му Петрова. Наскоро тя казала, че ще спре хапчетата. Но я убедили да не го прави. Даже арестанти припомняли поговорката “Живият си е жив, умрелият - умрял”.

“Мечтата на арестантките е да могат сами да си отварят прозорците вкъщи”, казва един от защитниците на Петрова - адвокат Емануил Йорданов. Дали тя ще се сбъдне и двете с Иванчева ще заменят килията с домашен арест, зависи от апелативния спецсъд.

В категории: Политика


8
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
8
Коментара по темата
8.
Гост
03.12.2018 21:20:29
0
3
Га яди кифтетата не Рива А? Аиде у панделуто.Следващите са в Несебърска община.Аре Баста
7.
До4ти и 5ти
02.12.2018 21:31:58
4
2
Майките ви знаят ли че сте прости? Айде педали които са нямали дори дело за обида,да не ръсят мозък. Големи разбирачи и адвокати станахте. Миньор и барман разбирали от наказателно право.
6.
Запознат
02.12.2018 21:17:30
4
7
Иванчева е от доста време в сливенският затвор. Във въпросната килия на следственият арест са само когато ги връщат от Сливен в София за гледане на дело за ”мярка по задържане”. От следственият арест няма как да изкараш храна навън,така че онази постановка с кофичката с няква помия и двете краставици е постановка за пред камерите за хора които хал хабер си нямат от арестиби затвори. Меко казано озадачаващо е,що за кампания и манипулации и то точно за Иванчева. С какво е повече от всички хиляди други задържани. Понеже много хора сенизказват неподготвени,което е нормално за българския манталитет. Хубаво е да се знае,че делото на двете изнудвачки вече ежя съдебна фаза и се гледа по същество. Всички съдебни състави до момента оставяха изнудвачките вътре в ареста изтъквайки безбройните доказателства за вината им. Последния съдия Хинов който се опита да ги прати ”домашен арест”,изтъкна като мотив здравословните им състояние изразяващо се вдепресия,подтиснатост и проблем с очите заради слабата светлина. Нещо което е абсолютно скандално,тъй като това са симптоми на 90% от задържаните. Ако в началото адвокатите лъжеха и манипулираха по медиите относно доказателствата. То сега когато делото е в съдебна фаза и поради това са се запознали с всички доказателства.Сега вече се изтъква само здравето им и условията в арестите,като за някои неща си служат с откровенни лъжи. Българина е показал че е лесен за манипулации. Иванчева кметицата на район била заплаха за статуквото и задкулусието. Хахаааа. Тази дребна изнудвачка,алчна и нагла заплаха за големите. Хахаааа. Отказвам да бъда тъп Ганьо и да слушам простотиите на една изнудвачка и адвокатите и. По-голяма заплаха ли е за задкулисието от Луканов,Емил Кюлев,Петър Василев и други жертви на прехода. Защо като се бореше с мафията не тръбеше по медиите това което знае,а трябваше да я хванат с подкуп. Нима арестантите и адвокатите им имат по-лесен достъп до медиите от една кметица. Искали да и затворят устата. Хахахаа Ами те като искат да затворят нечия уста,затварят ябзавинаги. Примери много. А в нейния случай точно,откакто е задържана тогава разрахме за тази ”светица” тръгнала на борба с мафията. Хахааа.
5.
Гамбургер
02.12.2018 20:21:22
11
12
Момчета, до този момент няма доказан подкуп.
4.
Панко
02.12.2018 18:24:29
6
12
Тези двете са перфектният пример как като не слушаш и изпълняваш заръките на шефовете, накрая го отнсяш показателно и служиш за пример пред другите
3.
бай Мангал
02.12.2018 18:10:29
6
8
А един наплюнчен не иска ли?
2.
До 1
02.12.2018 16:39:16
3
9
И накрая като ги оправдаят Касабов и Валерката ли ще плащат обезщетенията? Или Борисов, Цветанов, Цачева и др....
Или ще ги платим ние от бездънния бюджет???
1.
Абр
02.12.2018 16:30:20
10
10
Абе, тез двата крокодила живи ли са още.защо не пишеха жалби като вземаха подкупи.Карайте,ги,да,тивсрят камъни.Тежката,работа,е,добре за,здравето хаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори