×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Историята на пл. "Тройката", който е трябвало да прилича на парижкия „Етоал“


Спомени от соца: Историята на пл. "Тройката", който е трябвало да прилича на парижкия „Етоал“
През 1934 г. в центъра на площада е издигнат висок стълб с 3 осветителни тела, който дава днешното му име "Тройката"
01 Декември 2018, Неделя, 00:03 ч.
Автор: Соня КЕХЛИБАРЕВА, socbg.com

Площадът е планиран на площ 19 327 кв.м, като в него се вливали 11 улици

В края на някогашния Бургас се е оформило място, където се правели големите пазари. Там селяните разпрягали каруците и  продавали стоката си: зеленчуци, плодове, царевица, жито. На това място се е намирал и сладкият "Татарски кладенец", ползван активно от гражданството до 1930 г. Бургазлии са нарекли мястото "Пазарни". През 1908 г. площадyт е определен за публични събрания.

Там опъвали шатри гостуващите циркове и правели панаирите. Около това пазарно пространство започнало изграждането на нови сгради. Ако мислено тръгнем от сегашната ул. "Сливница" по посока на север и направим един кръг около площада ще видим как постепенно се е застроявало по различно време. Ъгловата двуетажна къща, запазена и днес. е построена през 1925 г. от братя Маринкьови. До нея бил изграден триетажен хотел собственост на Алекси и Марин Маринкьови и сестра им Цана Райкова. Следвал ханът, носещ тяхното фамилно име, който през 1924 г. е съборен и направена нова пристройка към хотела. По ново време през 50-те г. в партерния етаж е настанено читалище "Пробуда", а на горните етажи канцелариите на Металургпроект. Сега на това място се издига Търговски център "Трия Сити"
.
Стигаме до сградите към мелницата на Хаджипетрови, складови и административни помещения. През 1916 г. пожар разрушава част от тях, но през 1923 г. са реконструирани и надстроени по проект на Рикардо Тоскани.

Идеята при началното проектиране на бургаския площад било да наподобява площад "Етоал" /б.п. звезда/ в Париж, който събирал 12 булеварда в една точка, увенчани от монументална Триумфална арка. Доста смела идея, но все пак осъществена. Новият площад е планиран на площ 19 327 кв.м, като в него се вливали 11 улици. Към проекта имало и допълнение в центъра да бъде поставен паметник. Но по онова време това не се осъществило.

Площадът постепенно се е благоустроявал и залесявал. Изградени били цветни алеи, а пешеходните – красиво павирани.

Започнало жилищно и търговско застрояване. До склада за брашно на Хаджипетрови /сега книжарница "Хеликон"/, търговецът на кожи Тодор Моллов построява двуетажна къща. През 2015 г.е съборена и на нейно място се издига нова административна сграда.

Около площада се строяли складове, работилници за ремонт, дюкяни, пивници… Там е била и фурната на Павел Костадинов, от която се е разнасял апетитен мирис на хляб и прясно изпечени кифли с шипков мармалад. До нея е била пивница "Тройката", построена около 1932 г., а по късно прекръстена на ресторант "Варшава".

Какво общо може да има столицата на Полша с един бургаски ресторант така и не е ясно, но старите бургазлии още помнят какви вкусни кебапчета и мешени скари се сервирали там, а сервитьорите бързали да донесат регали с вино или бира според сезона. Плочата на втория етаж се е ползвала за лятно заведение. Имало и певица с музикален съпровод. Фурната и ресторанта са изравнени със земята по време на строежа на Културния дом на НХК през 1973-75 год.

Пресичаме ул. "Александровска" и продължаваме виртуалната разходка около площада. На ъгъла е била къщата на д-р Стефан Станчев. Партерният етаж бил лекарски кабинет, а до него фурна на военните. През 1950 г. там се настанява първата Стоматологична поликлиника. Близо до тях е била сладкарница "Пчела" с вкусните саралии, сиропирани тиквички и леко резливата боза. Всичко това е съборено, за да се построи през 1980 г. Партиен дом. През 1990 г. след национализиране е дадена на новосъздадения Бургаски свободен университет. През 2004 г. сградата става Съдебна палата.

На площад "Пазарни" е била построена и къщата на първия бургаски индустриалец Иван Хаджипетров, проектирана отново от Рикардо Тоскани /сградата е запазена и до днес/. След национализацията през 1947 г. къщата е използвана за обществени нужди като съветско консулство. Помещенията са били и детска ясла до реституцията през 1990 г.

Пак около площада са били магазинът за галантерия на Тодор Мундров и грънчарницата на Бъчварови /родители на известната бургаска художничка Виолета Масларова/.

През годините многократно са правени преустройства, премахвани са сгради, сменяли се собственици и обитатели, градинари упражнявали своята фантазия, за да бъде площадът зелен и цветен. Най-много се променяло името. От площад "Пазарни" през 1930 до 1944 г. става за кратко "Царица Йоана", а през 1949 г. приема името "Георги Димитров".

През 1934 г. в центъра на площада е издигнат висок стълб с 3 осветителни тела, който дава днешното му име "Тройката".

Улични фотографи са заемали стратегическа позиция, за да заснимат ученици и семейства с деца, пресичащи площада.

В по ново време в партерните етажи на къщите на д-р Карамболов, д-р Карагьозов, д-р Кобарелов /съборени за строежа на Бургаския ЦУМ/ са се помещавали: вегетарианска закусвалня "Здраве" /преди това е било пивница "Сунгурларе"/, фурна, гастроном, галенова работилница, аптечно управление, лимонаден цех, а етажите са били препълнени с обитатели поради жилищната криза.

Стигаме до края на площада, където през 70-те г. на миналия век, на ъгъла се е помещаваше закусвалня "Люлин". Там продаваха и бургаския "специалитет" с гръмкото име "Странджанка" /филийка, намазана с кайма и запечена на скара, по желание можеше да се намаже с лютеница/. За да не си тръгне човек с празни ръце, можеше да си отнесеш за вкъщи топли кебапчета в книжна кесия.

Малко хора знаят, че точно зад закусвалнята е имало и джамия "Азизие", издигната през 1861-1862 г. в чест на султан Абдул Азиз от заселилите се по това време в Бургас татари от Крим. Бургазлии са я наричали Татарската джамия. Тя била измазана отвън  и изрисувана с мотиви от Корана. Минарето било ниско само 12 м и съборено през 1940 г. Цялата сграда е разрушена през 70-те години. А от квартала не е останало нищо освен грамадна яма.

Но да се върнем на площада. Там се е случвало всичко важно за града. На това място на  22.09.1908 г. пред бургазлии е обявена независимостта на България. През 1919 г. стотици хора излизат на протест срещу позорния Ньойски договор.

И пак на същото място през 1945 г. гражданите посрещнали съветските войници на маршал Толбухин. В чест на това събитие на 20 февруари 1953 г. по случай 35-тата годишнина от създаването на Червената армия се прави първата копка на паметника, наречен "Альоша". Върху внушителен  24-метров монумент е поставена 6 метрова бронзова фигура на съветски войник. След откриването му на  9 май 1954 г. бургазлии извили кръшни народни хора. Веднага след политическите промени през 1989 г. паметникът става обект на остри дебати дали да бъде запазен или премахнат.

Имало е години, когато по площада се разхождали гълъби, а децата играели на воля без да се страхуват от автомобили. Сградите не надвишавали 3 етажа. Години, в които всяка вечер след 22.30 часа площадът се миел с вода. Даже имало и спирка на градските автобуси.

Сега площадът отново е променен. Едни живеят със спомените, а други нямат такива.

В категории: Ретро Флагман


13
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
13
Коментара по темата
13.
Бургазлия
02.12.2018 15:20:09
13
12
Крайно време е да се махне паметника на съветската армия окупатор
12.
Любопитен
02.12.2018 12:14:55
0
8
И кои са другите 2 версии освен лампите? Тая за автобуса само ямболски пришълец може да се върже, защото както ти казаха, автобусите в бургас, са много по-късно откакто площата е известен като Тройката, версията на пешо от зоологическата градина няма да я коментирам
11.
До 10
02.12.2018 12:08:48
2
6
Абе тъпанар, кво общо има тая снимка - има пощенски картички с надпис Бургазъ - Площадъ "Тройката" Анадънмо ???
10.
до № 7
02.12.2018 12:02:56
5
4
Абе, глупак! Първо се мисли, после се говори или пише!
Казано ти е - Има няколко версии за името на площад "Тройката". И като са написали за едната от версиите с трите лампи и 1934 г. да го виждаш написано някъде? На приложената снимка пише - Изгледъ отъ Бургазъ. И че, "бургазлии са нарекли мястото "Пазарни"". И затова, специално за теб (навярно си учил в "Отец Паисий") ще кажа за 38-ми път - Има няколко версии за името на площад"Тройката"!
Ако имаш някакъв документ или снимка, която оборва другите версии и остава една-единствена, покажи го на всички, да го видят.
И накрая ще кажа пак на теб и на всички "разбирачи" и чугунени глави като теб - Първо се мисли, после се говори или пише!
9.
Бургазлия
02.12.2018 11:58:59
2
10
Поостарялото и оглупяло момче от №5 явно е и е пооглушало, щото щеше да е чуло че обръщалото на 3-ката и др. извънградски автобуси беше на площад Баба Ганка
8.
бургазлия
02.12.2018 11:45:27
7
14
Каквито и промени да се правят, трябва зеленина, трябват дървета. И тоя паметник. време му е да отиде в музея. не е там мястото на паметник на чужд войник завзел Бургас.
7.
До 5
02.12.2018 11:12:31
2
10
Абе шебек, кви автобуси с № 3 през 1934 г сънуваш бе, вземи провери кога в Бургас е тръгнал първия автобус , а пощенски картички от "Тройката" има от 1936 г
6.
baihui
02.12.2018 11:04:14
0
7
Ресторант "Варшава" работеше 3-4 години след като беше построен Дома на НХК.
5.
поостаряло момче
02.12.2018 10:27:58
7
7
Има няколко версии за името на площад"Тройката". Това, което съм чувал аз от по-възрастни бургазлии е, че там, където сега е Домът на НХК, е имало "обръщало" т.е. там е "въртал" автобус № 3 и се е връщал обратно. Оттам и името - "Тройката". По-късно това място се използваше с подобна цел за автобусите, които превозваха клиентите на ресторан "Кокошките" в Крайморие.
4.
Aphex
02.12.2018 09:51:41
2
12
Къв соц те гони , другарко? Описанието е главно за преди 9ти- тогава е било стилно и красиво . След това идват сталинските сгради и паметници.
3.
аз
02.12.2018 09:00:40
2
18
Много искам и тези, които "ремонтираха" тройката да знаят
историята на този площад, да седнат в някой ъгъл и от срам да не се показват на хората.
2.
пешо
02.12.2018 08:56:16
5
7
казва се тройката - защото доц кънчев ,който не споменавате е правил шведски тройки и живял точно до тоалетните в къщата , сега запустяла и разпределена на двамата му сина д-р Кънчев терапевт представящ се за кардиолог в 2 дкц - трета поликлиника и Боби Кънчев - секретар на общината твърд герб хардлайнер и които макар ,че получават по 2000 лв наеми от помешенията под тях не са си санирали сградата и не си знаят парите а къщата е запустяла . т.е храни куче да те лае
1.
Боцмана
02.12.2018 08:39:08
3
7
Г-жо...явно баба ви е разправяли някои неща!...Питайте някой друг защо площада се нарича "Тройката"!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори