×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вълчо Чолаков: Реализираме ли и втория етап на почистването, казусът "Вая" ще е окончателно затворена страница


Вълчо Чолаков: Реализираме ли и втория етап на почистването, казусът "Вая" ще е окончателно затворена страница
Близо 360 хил. лв. са необходими за осъществяването на втория план, кандидатстваме за еврофинансиране, посочва областният управител Вълчо Чолаков
27 Ноември 2018, Вторник, 11:10 ч.
Автор: Флагман.бг

В рамките на по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от  езерото вече са почистени

Над  2000 кубични метра тинести почви и почти толкова блатна растителност извадиха от канала свързващ езерото „Вая” с Черно море. Преди броени дни Областна администрация Бургас приключи първата част от почистването на съоръжението, което над 20 години създава редица проблеми на местните хора. Периодични наводнения, щети  за хиляди левове върху складови помещения и инфраструктура,  затрудняване на движението по главната пътна артерия в посока Созопол, предпоставки за транспортни произшествия са част от проблемите, които намират решение след мащабното почистване . Областният управител Вълчо Чолаков вече е получил положителна обратна връзка от собствениците на складове около канала, чиито коси настръхваха при всеки по-обилен дъжд. По думите на работещите в тази част на града ефектът от почистването е огромен, проводимостта на съоръжението е значително подобрена. Ефект има и върху околната среда. Служители правещи обход на трасето споделят, че във водите на езерото отново могат да бъдат видени пеликани, местните нямат спомен от години красивата птица да е обитавала водите на „Вая”. След направено изследване е установено, че показателите на водата са цялостно подобрени, което занапред ще дава все по-добри резултати върху разнообразието на флората и фауната във водоема. Почистването се извършва с европейско финансиране, а Областна администрация Бургас е сред малкото, ангажирали се с реализацията на проект от такъв мащаб. Поради липсата на собствен бюджет, на финансов и човешки ресурс областните администрации работят предимно по проекти включващи, така наречените „меки мерки” – обучения, семинари, обмяна на опит.



Колегите от администрацията казват, че ако даден проблем  не е заплетен поне от 10 години, не би предизвикал интереса ми. Каналът „Вая” е един такъв казус.  Почистването му е мое лично  предизвикателство. На фона на големите неща, които се случват, реализирането на този проект за хората може да изглежда малко, но то е резултат от много „няма как да стане”, от работа на терен,  срещи, разговори, но най-вече от вярата на екипа ми, че можем и ще го направим. Стана. Предстои ни да почистим и останалата част от съоръжението и тогава ще сме напълно удовлетворени, че този 20-годишен проблем е окончателно затворена страница”, коментира Вълчо Чолаков

В рамките на по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от „Вая” вече са почистени. От дъното на канала са премахнати  бетонови фундаменти на разрушени савачни решетки, битова техника, автомобилни гуми, метални отпадъци, камъни. Сред трудностите, които е срещнала фирмата, ангажирана с почистването, е установено наличие на комуникации(кабели), които се е наложило да бъдат изместени от обсега на канала.



Сред тръстиките, тинята и папура работници на почистващата фирма се натъкват на неприятна находка - нерегламентирано сметище, включващо пълно разнообразие на отпадъци от бита – консерви, кутии от бои и масла, гуми, тенекии от сирене и др.

Сумата от 358 213 лв е необходима на Областна администрация Бургас, за да реализира втория етап на почистването. Екипът на областния управител Вълчо Чолаков вече е кандидатствал с проект, с който чрез европейско финансиране ще бъде почистено новооткритото сметище, останалите 261 м от канала и ще бъде доизграден  пътят за обслужване и поддръжка на съоръжението.

Изпълнител по първия етап на проекта е „Северни води“ ООД, избран след провеждане на обществена поръчка, стойността на договора  е 322 838,08 лв, срокът за изпълнение - 9 месеца, а сред техниката, която работи на терен е багерът, използван за почистване делтата на река Дунав.





В категории: Бургас


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
10 годишен проблем.
27.11.2018 20:02:44
1
3
Ся е на ред жабарника.
6.
ha
27.11.2018 19:30:56
2
1
Бившето кино „Септември” ще бъде съборено, а на негово място в суперцентъра на Бургас ще се издигне 18-метров билдинг
5.
Продажник
27.11.2018 19:12:44
3
1
Искам и аз да чистя за 1000 лева на метър.
4.
ссуморец
27.11.2018 17:40:01
4
6
Изглежда много добре,имаше остра нужда от почистване,
сега езерото ще се оттича нормално.Поздравления за екипа
3.
Незнайко
27.11.2018 17:39:23
4
8
Езерото Вая е най-важното място в Европа за пеликаните и там се срещат всяка година над 20 000 розови пеликана и над 1000 от световнозастрашения къдроглав пеликан. Местните гербаджии нямат спомен просто защото не им е плащано да погледнат към езерото, защото не правят безплатно нищо.
Да бяха прочели малко преди да говорят глупости, ама с тоя водач и четенето е нещо лошо.
2.
ЖИВ ЗЯН СИ ЧОЛАКОВ
27.11.2018 17:28:54
5
5
ДАЖЕ ХАБЕР НЯМАШ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ЕЗЕРОТО.
ЕДВАМ СИ ОТВОРИЛ ПЪРВА СТРАНИЦА НА МНОГОТОМНИКА С ПРОБЛЕМИ НА ЕЗЕРОТО.
ОБЪРНИ СЕ КЪМ УЧЕНИТЕ, КОИТО ЗЛОВЕЩО МРАЗИТЕ ОТ ГЕРБ ЩОТО НЕ СА ВИ ЧАЛГАРСКИ ЕЛЕКТОРАТ. ТА ТЕ ДА ТИ ОБЯСНЯТ ЗА ЕЗЕРОТО. ПОБЪРЗАИ ЗАЩОТО КАКТО СТЕ Я ПОДКАРАЛИ ПО ИНСТИТУТИТЕ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИ ЕДИН, ЩЕ СА ИЗМРЕЛИ ОТ ГЛАД ОСТАВЕНИ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА.
ЗА ТОВА СЕ ОБЪРНИ ЗА ПОМОЩ КЪМ ПОПОВИТЕ И ХОДЖИТЕ, ЧИИТО ЗАПЛАТИ ВДИГНАХТЕ КАТО НА УЧИТЕЛИ.
ДА ТИ ПРОЧЕТАТ ЕДНА ЗАУПОКОЙНА МОЛИТВА ЗА ЕЗЕРОТО. ЩОТО ОТ БАН ТРЯБВА ДА ТИ ТЕГЛЯТ ЕДНА МАЙНА ЗА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ УМНИТЕ ЕКСПЕРТИ
1.
бургазлия
27.11.2018 16:30:15
4
5
Ще поживеем ще видим те дъждовете почнаха Тя и оградата по границата беше в срок завършена но се оказа че ПРОКУРАТУРАТА очаква експертизата която не е много радваща .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори