×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не се отчайвайте! Жив е българският Бог!


Не се отчайвайте! Жив е българският Бог!
Това възкликва поетът Иван Вазов на историческия първи траурен митинг срещу заробващите клаузи на Ньойския мирен договор
27 Ноември 2018, Вторник, 15:00 ч.

Днес се навършват 99 години от подписването на катастрофалния Ньойски мирен договор от 1919 г.


В деня на подписването на унизителния за България Ньойски диктат на 27 ноември 1919 г., в църквата "Света Неделя" в София е отслужена панихида за загиналите по бойните полета през Първата световна война. След това в присъстващите възниква идея да направят шествие из града.

"При народния поет, при Иван Вазов!"- прокънтява глас и над 2000 души се отправят към Вазовия дом, начело с военната духова музика, която свири "Съюзници-разбойници". Огромно множество с черни хоругви и плакати организира траурно шествие и тръгва неутешимо по улиците на столицата, пише Десант.нет

Начело бавно пристъпват видни професори от университета, известни интелектуалци, духовници от Светия синод. Покрусените хора подминали Двореца и се отправили към улица „Раковска”, където се намирало Министерството на външните работи.

Чиновниците излезли на балконите и се подготвили да произнесат прочувствени речи за поруганата съдба и излъганите надежди на българския народ. Но виждат само гърбовете на тълпата.

Народът поискал да чуе “своя глас и съвест”- народния поет Иван Вазов. Затова загърбил правителствените чиновници и отправил взор на надежда към балкона на къщата на дядо Вазов и заскандирал неговото име. В този момент той се намирал със своя приятел, проф Иван Шишманов в отсрещния „Юнион клуб”.

Когато чул апела, отправен към него от множеството, Вазов се появил на ъгловия прозорец. Вдигнал ръка и дал знак, че иска да говори.

Настъпила гробна тишина. И станало нещо вълнуващо. Вазов с мъка произнесъл няколко фрази, борейки се с обзелото го вълнение: „Благодаря ви, добри българи за овацията, която ми правите. С бодър дух трябва да посрещнем ударите на съдбата, без да се отчайваме, без да изпадаме в униние. Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем наскоро една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте! Жив е българският бог!"

Опитал се да каже още нещо, за да утеши народната горест, но буца заседнала в гърлото му и разперил ръце, като простреляна птица. Уловил се за перваза на прозореца, свел глава и неудържимо заридал. Раменете му се разтърсили в силни конвулсии.

И множеството заплакало с него. После коленичило на улицата и запяло песента му: "Покойници, вий в други полк минахте, де няма отпуск, ни зов за борба...".

Гледката на плачещите и отчаяни хора, прегърнали черни знамена, била неописуема. Тя единственно може да се сравни по своя трагизъм с гледката на пленените и ослепени 14 хиляди български воини от Василий Втори Българоубиец след битката край село Ключ през 1014 г., която предизвикала сърдечен удар и кончината на българския владетел Самуил.

Непосилната мъка по разкъсаното Отечество, по братята и сестрите, останали под чуждо робство и подложени на жестока асимилация и неописуеми репресии не можела да се изкаже с думи. Тя можела само да се изплаче.

Този, който половин век носи в своето сърце тъгите и възторзите на Майка България, този, който написа поетичната хроника на пет войни за национално обединение, в които българският войник смая цяла Европа, не издържа на гледката на всенародната покруса заляла страната и след две години през 1921 г. склопи завинаги очи, за да остане завинаги в паметта на народа, като певецът на народните страдания и борби, “сеизмографът” отбелязал трептежите в историческата съдба на Отечеството.

Строгите клаузи на Ньойския договор стегнали като в менгеме духа на българския народ и помрачили желанието му да отдаде достойна почит на стотиците хиляди герои, паднали във войните за национално освобождение и обединение 1912-1918 г.

Поради тази причина от 1926 г. празникът на армията - 27 ноември и празникът на кавалерите на ордена „За храброст”- 6 май, били обединени от държавното и военно ръководство на Царство България в една дата - 6 май, Гергьовден, тъй като тогавашният боен празник на армията- 27 ноември съвпадал с датата на позорния Ньойски договор, донесъл Втората национална катастрофа на България.

За да не се забравя гаврата на великите сили със съдбата на България, във Военното училище на всяка вечерна проверка, от 1919 до 1942 г. докато трикольорът бавно се спускал по пилона, юнкер от старшия клас извиква високо: „ Помнете Ньой! Блоковете от бъдещи офицери отговарят хорово: Помним Ньой! Готови сме да мрем за България!“

Всяка година на 27 ноември хората в София и други големи градове в България спускали на от прозорците си и балконите черни знамена, в знак на всенародна покруса и траур по своя прекършен национален идеал. След това всичко потънало в социалистическото безвремие, когато излезли на почит други герои и други исторически дати.

Нека днес спрем за минута забързания си ход и се поклоним пред паметта на онези, които тръгнаха на война не заради личните си облаги и користни цели, а за освобождението на своите братя и сестри, останали след Втората Балканска война под чужда власт и загиваха по фронтовете с името на България на уста. Загиваха, за да живеем днес щастливо и свободни.

Нека днес спрем да се джавкаме, разделени и озверели, като улични псета на митинги и контрамитинги и се взрем за кратко в старите ордени - прибрани в кутии и ракли , поставени зад стъклен витрини, надписани с краткото „За храброст”. Нашите бащи и деди - онези славни юнаци и балкански лъвове вече ги няма в света на живите: Те спят своя вечен сън в земята, за която са дали кръвта и живота си.

Дълги години ние бяхме се отвърнали от тях. Забравата незаслужено бе спуснала своето було над тези герои, за които единственият бог бе Отечеството. Времето, най-обективният съдник ще постави всеки на мястото. Всекиму според заслуженото! Защото не може храбростта да има степени. Тя не може да бъде нито комунистическа, нито царска, нито демократска. Тя може да бъде само храброст българска!

Нека не забравяме, че Отечеството загива само тогава, когато е умряло в сърцата на своите синове! България няма да ни прости ако останем егоисти в своята признателност към нейните доблестни синове, паднали по бойните полета, изпълнявайки своя свещен дълг.

Нека никога не забравяме този злощастен ден в нашата история, в който Великите сили се погавриха с честта и достойнството на българския народ!

В категории: Животът


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
баба Мара от пазара
28.11.2018 11:14:05
1
4
Както се казва - когато каже А, трябва да кажеш и Б. Ньойският договор е само финалната фаза, завършекът на една голяма свинщина, подета и прилагана от държави с имперско мислене и вълчи нрав. Трябва да се каже, за да се знае, че България няколко години се е била по фронтовете на Балканите за своето национално обединение. Била се е наред със съседните грабителски държави, и с намиращи се надалеч хищници като Англия, Франция и най-вече Русия. Русия под маската на "освободителка" винаги се е стремяла да унищожи България и да я направи "задунайская губерния". Още през 1913 г. организира погром над България през т.нар. "междусъюзническа война". През Първата световна война Русия се опитва да довърши пъкленото си дело и воюва с България на два фронта - Македонски и Добруджански. Тогава дори и русофилите вече проглеждат и Вазов (като по изявен сред тях) пише:
О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?
О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете!
Тогава нашите предци разгромяват руснаците и ги изтласкват от българските земи в Македония и Сев. Добруджа. Ген. Колев с конницата си сече прехвалените казаци, и дори има пленени руски знамена и т.н. Българите могат да се гордеят, че с военните си победи над Русия са допринесли за нейния истински разгром, който им устройват Ленин и болшевиките. Те избиват милиони хищни "освободители", императорът-българомразец е убит като куче в едно мазе, заедно с цялото му семейство. Русия подписва своя национален позор (разгромена от България и нейните съюзници) на 3-ти март 1918 г. в Брест-Литовск. Но нейното място е заето от Франция, която заедно с Англия няколко години трупа ресурси от колониите (включително и войски) и се стига до всеизвестния край на войната и наложения ни позорен Ньойски мирен договор (добре описан в статията), справедливо наречен диктат. Тези недалновидни и непочтени действия на Франция довеждат до избухването на Втората световна война, а тя самата си подписва националния позор през 1940 г. в същия вагон в Компиенската гора, в който е налагала "диктата" през 1918 г. Ще завърша с това, че Русия 70 г. бе под болшевишко иго и всички знаем на какъв хал е в момента - продава суровини (газ и петрол) за да си покрива разходите. А българомразка Франция, под привидното благополучие, има сериозни проблеми с все по обедняващото местно население, което до голяма степен е размито от чужденците от бившите колонии. Същите тия чужденци, които мобилизираше в армията си, за да се сражават против Балгария. Не случайно народът е измислил поговорката "Господ бави, но не забравя". По данни от 1998-2000 г. (т.е. преди 20-сет години) във Франция на всяко родило се французойче се пада по едно азиатче и едно африканче. Сега нещата са драстично по-зле.
Толкова относно победителите в Първата световна война и наложения от тях "Ньойски диктат".
5.
До SS:
28.11.2018 09:25:20
0
1
Как не те е срам под такава статия да пишеш на латиница!
4.
само напред..
28.11.2018 08:48:21
1
2
Ако България реши да закупи изтребители Ф-16, това ще е най-добрата инвестиция, не само за въоръжените сили, но и за страната като цяло. Това заяви американският посланик Ерик Рубин
3.
*********
28.11.2018 00:33:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
2.
SS
28.11.2018 00:26:26
1
2
GOLIAMO BRAVO NA PISALIA STATIATA .
1.
Трифон Славев
27.11.2018 23:25:19
0
0
Жив е и в момента с редколегията обясняваме на народа как нищо не са разбрали и че всички,които ми гостуваха миналата седмица са палячовци.Защо не им го казах в очите ли? Защото освен суверен съм и Бог както разбрахте,нищо,че съм атеист. Важното е да ми слушат чалгите и политиците и бизнесмените да ме хранят и поят. Така,че не се отчайвай народе! Жив и здрав съм и продължавам да чертая...светлия път на Клета Майка България! Невена и Борис да излизат да пеят химна!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори