×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАТО: Няма оправдание за руските действия


27 Ноември 2018, Вторник, 15:19 ч.

"Съюзниците на Алианса са изразили пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг


Няма оправдание за използването на военна сила срещу украински кораби и екипажи и затова призоваваме Русия да ги освободи незабавно. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той посочи, че всички съюзници са изразили пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. "Русия трябва да разбере, че действията й имат последици", категоричен бе Столтенберг, цитиран от Вести.бг

Върховната рада гласува за въвеждане на извънредно положение от 30 дни в граничните провинции на страната, а също така в морската акватория на Черно и Азовско море, предадоха световните агенции.

Президентът Петро Порошенко внесе в парлламента съответния законопроект, който беше одобрен от депутатите с 276 срещу 30 гласа при необходим минимум от 226 гласа.

Пред депутатите Порошенко заяви, че военното положение се въвежда не на цялата територия на страната, а само в тези райони, които непосредствено граничат с Русия, Молдова, включително Приднестровието, а също по корйбрежието на Черно и Азовско море, или Виница, Одеса, Николаев, Херсон, Запорожия, Донецк, Луханск, Харков, Суми, Чернигов.

"Именно там, където може да бъде нанесен удар", както уточни президентът на Украйна.

Върховната рада прие и постановление, с което насрочи поредните президентски избори за 31 март 2019 г.,

Гласуването е по кризата, възникнала с пленяването на три украински военни кораба и 24 моряци от руските сили при Керченския проток.

Москва твърди, че те са влезли незаконно в нейни води, а Киев заговорничи със Запада за да предизвика конфликт. Според украинските власти инцидентът е нов етап от руската агресия срещу страната. По кризата заседава и Съветът за сигурност на ООН.

В телевизионно обръщение към нацията украинският президент Петро Порошенко посочи, че разузнаването на страната вижда сериозна заплаха от руска сухопътна инвазия срещу Украйна. Така той мотивира предложението си за въвеждане на военно положение след инцидента край Крим. Порошенко увери, че военното положение няма да наруши гражданските свободи или да доведе до отлагане на президентските избори догодина.

"Военното положение няма да застъпи и с един ден началото на изборната кампания. Никой, който държи на своята политическа партия и интереси повече, отколкото на нацията и украинските интереси, няма да има основания за нечисти политически спекулации", заяви Порошенко.

Коментарите у нас

"След анексията на Крим от Русия, която е незаконна сама по себе си, е съвсем естествено границата на териториалните води да се премести. През 2003 г. Украйна и Русия подписаха договор, с който гарантират безпрепятствен достъп до Азовско море през Черно море". Това коментира в предаването "Здравей, България" журналистът Асен Агов.

По думите му Русия обяснява действията на Украйна като провокация на Порошенко, който иска да отмени изборите чрез военно положение. Друго политическо обяснение е, че рейтингът на Путин пада и той има нужда от нова доза патриотизъм, за да може да възвърне авторитета си. Според Агов обаче тези обяснение нямат нищо общо с реалността.

"Конфликтът Украйна-Русия не утихва, а се засилва и се превръща в заплаха за всички ни. Войната се води, тя е хибридна”, коментира Агов. Журналистът смята, че ако се стигне до военни действия, обстановката ще се овладее много трудно, защото и от двете страни ще има непримирими позиции.

"Това е третият път, в който се случва нещо подобно. Отново сме в предизборна ситуация, но вече в Украйна. Порошенко ще се опита да приложени сценария на Ердоган. От него зависи колко време ще продължи военното положение. Украинският президент има проблеми с властта си и се появи поредната провокация с навлизането на военни кораби", коментира  специалистът по геополитика проф. Нина Дюлгерова.

Професор Дюлгерова добави, че в Черно море процесът за преминаване през проливите е строго регулиран и той се спазва от всички. Според нея Украйна е стратегическа, транспортна, енергийна емисия между Русия и ЕС. До военни конфликти няма да се стигне, добави още Дюлгерова.

Световните реакции

Американският посланик в ООН Ники Хейли определи пленяването на украинските кораби като възмутително нарушение на суверенна украинска територия и арогантен акт, който международната общност трябва да заклейми. На извънредно заседание на Съвета за сигурност по кризата Хейли подчерта, че Вашингтон ще запази санкциите срещу Москва заради Крим, а по-нататъшна ескалация от руска страна само ще влоши нещата.

"Президентът Тръмп многократно е казвал, че Съединените щати биха приветствали нормални отношения с Русия, но незаконни действия като последните продължават да правят невъзможно постигането на тази цел", посочи Хейли.

Русия: Провокацията по море е заради изборите. Борисов: С тревога следя случващото се

Руският представител Дмитрий Полянски - заместник-представител на Русия в ООН, обвини Украйна, че е планирала инцидента и заподозря предизборни намерения на Порошенко.Според него Киев е нарушил международното право и само благодарение на професионализма на руските патрули не е имало жертви. "Налице е най-груба провокация, другo определение не мога да си представя, а вие съзнателно я прикриватe. Вашите действия, включително подкрепата за украинската версия за случилото се изостря обстановката, включително в Източна Украйна", каза той.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не му харесва случващото се между Русия и Украйна и, че работи по този въпрос с европейските лидери.

"Не ни харесва случващото се. Да се надяваме, че ситуацията ще бъде урегулирана“, каза той, говорейки за инцидента в Керченския пролив. "В Европа също на се във възторг, те също работят над това. Ние всички заедно работим над това“, заяви стопанинът на Белия дом.

Путин призова Берлин да повлияе на Киев

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел е изразил надежда, че Берлин ще въздейства върху Украйна във връзка със ситуацията в Керченския проток, за да я предпази от необмислени стъпки. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС

"Владимир Путин даде оценка на провокативните действия на украинската страна, грубото нарушение на нормите на международното право от нейните военни кораби, които преднамерено игнорираха правилата за мирно преминаване в териториалното море на Руската Федерация“, се казва в съобщението.

"Путин се надява, че Берлин ще въздейства върху украинските власти, за да ги удържат от по-нататъшни необмислени стъпки“, подчертаха от пресслужбата на руския държавен глава.

Разговорът, в който Путин е изразил загриженост по повод на решението на Киев да приведе своята армия в пълна бойна готовност, се е провел по инициатива на германската страна. „Беше акцентирано, че украинските власти носят цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с това рискове. Всичко това явно е предприето с оглед на предизборната кампания в Украйна“, се посочва в документа.

Помпео е разговарял с Порошенко

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е провел телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко. Двамата са обсъдили ситуацията около Керченския пролив. Това се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт.

"Помпео проведе в понеделник телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко, за да обсъди руската агресия срещу Украйна в района на Керченския проток в Черно море. Държавният секретар потвърди решителната подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което се разпространява и върху нейните териториални води“, се казва в изявлението.

Порошенко е благодарил на САЩ за подкрепата, а също така е подчертал значението на това, че западните страни запазват своето единство. „Помпео се съгласи и благодари за стъпките на Украйна за деескалация на ситуацията с Русия“, добавя Хедър Науърт.

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие. Трима военнослужещи на украинските ВМС са леко ранени, оказана им е медицинска помощ. Корабите са задържани. В момента се води дело за нарушаване на държавната граница на Русия.

В категории: Политика


2
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
2
Коментара по темата
2.
коч
27.11.2018 15:43:13
0
2
Алллооо НАТО по вашата логика и българския граничар от резово е виновен
1.
Duf
27.11.2018 12:41:59
1
6
Щеше да е изненада, ако НАТО не подкрепи Украйна... Нали основната цел е да има напрежение около границите на Русия, дежурния "враг" !!! А когато Тръмп се перчеше на Северна Корея, на хиляди километри от САЩ....гледаха страхливо и лицемерно го "подкрепяха"...Пешката Порошенко се страхува от изборите в страната си...след няколко месеца...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори