×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Бургас Димитър Николов с революционно предложение за контролиране на екозамърсителите (ОБНОВЕНА)


Кметът на Бургас Димитър Николов с революционно предложение за контролиране на екозамърсителите (ОБНОВЕНА)
Димитър Николов предлага конкретни мерки и иска разширени правомощия за кметовете
27 Ноември 2018, Вторник, 14:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: авторът

Общината да глобява нарушителите, ОбС с квалифицирано мнозинство да одобрява комплексните разрешителни на индустриалните предприятия

Кметът на Бургас Димитър Николов се включи в дебата за чистотата на въздуха, протичащ в залата на ОбС от 9 часа тази сутрин. Градоначалникът говори необичайно дълго по темата. Знакът бе повече от ясен – искаше да покаже, че е пряко ангажиран с проблема.

Димитър Николов поиска подкрепа от Общинския съвет за няколко революционни промени, които да отнесе до парламента и Министерството на околната среда и водите. Моментът е повече от подходящ, защото в момента се обсъждат промените в Закона за опазване на околната среда.

Провел съм безброй срещи в Брюксел, МОСВ, българския парламент и съм търсил начин да се увеличат правомощията на общинските съвети и кметовете на населени места да имат контрол за въздуха, който се диша. Успях да убедя и голяма част от кметовете в Националното сдружение на Общините да насочим усилията в търсенето на по-големи правомощия по тази тема”, каза Димитър Николов и поиска подкрепата на ОбС Бургас, за да отправи искане за промяна в закона по три точки:

Първо издаваните разрешителни от МОСВ да се одобряват с квалифицирано мнозинство 2/3 от Общинските съвети. Второ - налаганите глоби на промишлените предприятия да остава по места, където да се изразходват по прозрачен начин целево – за мерки по чистия въздух, и трето – да се разреши на кметовете да налагат санкции на замърсителите.

Кметът подкрепи докладната на група общински съветници за наемане на международна сертифицирана станция за замерването на въздуха в Бургас. Според него предложението е най-доброто, което може да се направи в този момент.

За мен са неоспорими няколко факта – има недоверие от гражданите на Бургас по отношение на резултатите на РИОСВ-Бургас и станциите за мониторинг. Това е факт! Има и недоверие по отношение на мерките, които се вземат от големите промишлени предприятия, и те забележете, се вземат след натиск от местната власт, която няма правомощия, но се опитва да направи нещо”, коментира Николов.

Той отчете и броят на издадените постановления за замърсяването на въздуха. Впечатление прави тенденцията на двойно увеличаване на броя на актовете през всяка година.

Димитър Николов отбеляза, че до момента, в Община Бургас е първата в страната, закупила със собствени средства станция за контрол на въздуха. В последните 11 години администрацията не е пропуснала нито един шанс за кандидатстване по мерки за опазването на околна среда, отбеляза кметът.

„Спирал съм три големи инвеститори – първият за преработка на азбес, отказахме, защото това е един от елементите, които предизвикват онкозаболявания. Второто предприятие бе японско - за производство на бял силикон, също отказахме, защото не успяха да докажат, че имат достатъчно ефективна защита на отпадните води, а те щяха да се вливат в езерото Вая и Черно море. Третата фирма беше за преработка на гориво от отпадъци.  Отказахме, защото в технологията не успяха да ме убедят, че няма да има замърсяване на околната среда, защото отпадъците нямаше да бъдат само наши, а от много други градове и държави”, допълни още Димитър Николов.

В категории: Политика


24
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
24
Коментара по темата
24.
Димитър Николов до Юнак
28.11.2018 18:29:12
0
3
Как успяха ли ? Ами имаха непоклатими финансови доказателства.
23.
Юнак
28.11.2018 18:20:07
0
3
„Спирал съм три големи инвеститори...защото в технологията не успяха да ме убедят, че няма да има замърсяване на околната среда."

Страхотно, а Кроношпан и Лукойл, как успяха ?
22.
Referendum
28.11.2018 00:42:21
0
1
Qvno shuma oklo referenduma nai nakraq razbuli duhovete I nakara nqkoi da pomisli za spasqvaneto na nasel;enieto na burgas ot ujasnite otrovi.
Merkite koito se predpriemat rqbva da sa nezabavni
21.
От комплекс зорница
27.11.2018 19:27:08
0
0
По мръсния въздух съдим от запрашаването на терасите и первазите на прозорците. В комплекса има нерегламентирани паркинги.
20.
От комплекс зорница
27.11.2018 19:03:15
0
1
До кога тука няма да се чисти и благоустрояване при блоковете в западната част
Нито се мият улиците, нито се поддържат тревните площи. По жалби не ни се отговаря. Комплексът беше най хубавия. Трябва ни европейски комплекс
Липсва контрол. Около супера е мръсно и негледно. Защо изоставихте комплекса.
19.
dj
27.11.2018 15:35:22
0
6
То не е само въздуха, и улиците са пълни с боклуци. Бургас прилича на индийско сметище вече.
ТИТАН НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА
18.
наблюдателен
27.11.2018 14:47:54
0
6
За тези които внимават и анализират правилно е ясно че миризмите и замърсяването на въздуха идва от две предприятия „ Лукойл-Нефтохим” и „ Кроношпан”. При нефтената компания екологичните щети са от задължението да се извърши рекултивацията на нефтените утайници намиращи се на територията на рафинерията и много по-малките по обем покрай кв.” Меден Рудник „ и парк „ Росенец до 2020г. Около 450 000 кубични метра нефтени отпадъци, пластмаси, керосин, мазут се намират в тези т. нар. окислителни езера. Те са трупани в тях от 60-те години до днес. Тази процедура е свързана с технологията за рекултивация на езерата, при която се използва нагряване на нефтените отпадъци и се отделят миризми. По същия начин предприятието „ Кроношпан” отделя неприятни миризми на попарена дървесина в светлата част на денонощието. В началото на годината РИОСВ която има правомощия, наложиха глоби, съответно на рафинерията 100 000 лв. и 40 000лв. на „ Кроношпан” но наказателните постановления се обжалват в съда. Явно предприятията не се съобразяват , защото миризмите са почти ежедневни през зимните месеци. Нужни са законодателни промени, касаещи изискванията за ежедневен контрол и завишаване на санкциите при нарушаване на задълженито за намаляне на производствените мощности при определени метеорологичните условия и инверсията във времето, както е записано в комплексното разрешително на заводите. Всичко друго е евтин PR и неправилно изразходване на нашите пари, дори и за наемане на нова международна сертифицирана станция за замерването на въздуха в Бургас, вече купихме мобилна такава. Г-н Николов, Бургас има огромно лоби в парламента и в лицето на Ивелина Василева и в МОСВ в лицето на Атанаска Николова. ГЕРБ и Патриотите могат да подкрепят тези предложения в парламента. Всичко е въпрос на добра воля и правилни решения в полза на гражданите , а не на национални олигарси
17.
GCHQ Chetelham
27.11.2018 14:32:17
0
6
РУМЬНИЯ е наложила ГЛОБИ на ЛУКиол на стоиност 250.000.000 ЕВРА ПОЛОВИН МИЛИАРД бг ЛЕВА за нелоялни тьрговски практики НЕПЛАЩАНЕ НА ДДС И ЗАМЬРСЯВАНЕ
16.
До 9
27.11.2018 14:00:52
0
1
Прочети ком.12 да се информираш кое къде е..Камено беше
15.
?
27.11.2018 13:10:27
1
5
Защо досега за толкова години не се предприе нещо?!Какво ви пречеше?
14.
Пипи Чорапчето
27.11.2018 13:08:35
0
5
Некои съображения, г-н кмете:
1. Добре е че искаш налаганите на предприятията глоби да остават по места, но си знаеш, че Вожда няма да ти позволи;) - защото по-добре е всичко на едно място, че после му е по-лесно да "дава";
2. Б ли споделил с широката бургаска общественост какво точно се случи с "оная" глоба на Лукойл, дето изтровиха рибата във "Вая"?;))
13.
Бай Иван
27.11.2018 12:48:21
5
4
Както винаги кмета е прав
12.
до 9
27.11.2018 12:44:22
0
5
Нещо си се объркал
Лукойл България е с регистрация в София. Имат още един куп дружества и пак са в София регистрирани.
Ако не се лъжа и пристанището и летището са с регистрация в София
Всички дружества с големи капитали са с регистрация в София, така големият пай от данъците се събира от Столична община
11.
Отивам за пуканки
27.11.2018 12:40:47
2
5
Чичко Кмет врътна обръча
Сега се подсетиха
Само наблюдавайте какви театрални постановки ще ни изиграят сега и общината и общинският съвет
10.
до Кмета революционер
27.11.2018 12:33:10
3
5
Ходи на работа без автомобил, ти и цялата администрация!
9.
БРАВО КМЕТЕ - НО
27.11.2018 12:26:32
4
4
ДА ЗНАЕШ, ЛУКОЙЛ Е С РЕГИСТРАЦИЯ НА ТЕРИТОРИВТА НА ОБЩИНА КАМЕНО. И ВСИЧКИ ПАРИ ОТИВАТ ТАМ. НА ДАЛИ ЩЕ ОСТАНАТ ЗА БУРГАС.
НЕ ГИ ТЪРСИ ЛУКОЙЛ ПОД МОРКОВИТЕ НА СЯНКА РАБОТА СИ ИМАШ С КГБ-ГРУ. СТО ФИНТА ЩЕ ТИ НАПРАВЯТ И ПАРИ НЯМА ДА ВИДИШ. И СЪБОТАШ ЩЕ ИМАШ ОТ МИНИСТАРА НА МОСВ НЕНО ЦЕКОВ МИНЕВ.
А ЗЛАТКО ОТ ПРАВЕЦ ЩЕ НАСЪСКА КОПОИТЕ.
ТИ ПО ДОБРЕ ПРАТИ ПРОКУРОРИ НА ЛУКОЙЛСКИТЕ ЕЗЕРА ЧЕ ВОНИ НА ЗЛОВЕЩА КОРУПЦИЯ И КРАЖБА НА ПАРИ ОТ ЕДНА ВАРНЕНСКА ФИРМА БЛИСКА ДО ДПС.
НО БРАВО ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВДИГНА РЕЙТИНГА ЗАСЛУЖЕНО.
8.
Пийняк
27.11.2018 12:10:50
2
5
Златане пийняк, идвай да си пием ракията и недей да правиш евала на чичи Кмет!
7.
Аз
27.11.2018 12:01:27
0
5
Не вярвам Софийските управници които не събират данъци от Лукойл /за разлика от Румъния които водят дело срещу тях за укриване наданъци/ да допуснат глобите да остават в Бургас
6.
Стефан Иванов
27.11.2018 12:01:12
0
8
Всички общински съветници влкючително и кмета да ходят на работа с градския транспорт така ще дадат пример и ще направят повече място за паркиране в центъра до общината
5.
Златан
27.11.2018 12:00:14
6
3
Евала кмете
4.
27.11.2018 11:51:20
0
5
Ееее, флагман, защо ме изтрихте сега?? Аз с такава любов, с такива чувства писах на чичи Кмет! Секси Секси КИДЕРОВА, ти ли ме изтри, любов? :(((
3.
ххххммммддддааа
27.11.2018 11:47:40
0
7
"Второ - налаганите глоби на промишлените предприятия да остава по места, където да се изразходват по прозрачен начин целево – за мерки по чистия въздух"................даааааммммм...............само от Нефтохима глобите Ти стигат,ама шопите няма да ти разрешът тази апетитна хапка да я лапнеш.......те са свикнали вече отдавна да лапат дсичко.
2.
*********
27.11.2018 11:45:54
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
*********
27.11.2018 11:42:32
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори