×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ-Бургас: Търсеше се не ефектът от референдума, а политическите дивиденти за вносителите


ГЕРБ-Бургас: Търсеше се не ефектът от референдума, а политическите дивиденти за вносителите
Димитър Людиев, председател на групата съветници на ГЕРБ, смята, че негови колеги от опозицията искат да си правят личен пиар с парите на данъкоплатците
27 Ноември 2018, Вторник, 06:22 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: авторът

Щяхме да похарчим 420 хил.лева от парите на данъкоплатците, за да може един колега да раздава листовки и си прави пиар, категорични са съветниците от мнозинството

Популизъм и правене на ранна предизборна кампания с парите на данъкоплатците. По този начин групата на ГЕРБ в ОбС Бургас определи искането на групата-съветници за провеждането на референдум за чистотата на въздуха. Според ГЕРБ въпросите са безкрайно витиевати, риторични, допитването скъпо и неясно дали ще се покрие необходимия минимум от 50 % активност, за да се признае резултатът за валиден.

Много по-ефикасно било да се предприемат реални мерки, в този дух била докладната за сключване на договор между Община Бургас и независима международна лаборатория за извършването на непрекъснат мониторинг на замърсителите на атмосферния въздух, изтъкнаха съветниците от мнозинството.

Не е лошо да си спомним, че демокрацията в България започна с екологията преди 30 години. Този въпрос все още има същата актуалност. Повдигането на дебата ще продължава. Ние сме в момента в положение, в което може да ускорим този процес.  Всички експерти-специалисти ясно знаят кои са основните замърсители, не са само производствата, а оловото, битовото замърсяване и фините прахови частици. Сигурен съм, че международното изследване ще посочи замърсителите”, изтъкна Диян Димов, общински съветник от ГЕРБ.


Диян Димов е категоричен, че не се търси ефект от референдума, а се черпят политически дивиденти

Той определи колегата си Живко Табаков за „мултифункционален, с предложения в много сектори”, но припомни, че през 2015 година Табаков предложил централните улици да станат пешеходни, а миналата година искаше да се допускат постоянно паркиране на автомобили в най-зелената зона на Бургас – в Морската градина.  „Търси се не ефектът от самото действие, а политически дивиденти”, категоричен бе Диян Димов, общински съветник от ГЕРБ.

По думите му големите замърсители били корабните дейности, трябвало да се използва опитът на балтийските пристанища, да се стимулира използването на екоавтомобили и други подобни мерки, а не да се харчат 420 хил.лева за референдум с неясен резултат и риторични въпроси.

Радвам се, че на 4-ата година разбрахме, че най-важната тема е околната среда”, каза от своя страна друг съветник от ГЕРБ Калояна Живкова, която е вносител и съвносител на много докладни по тази тема през последните три години.

Калояна Живкова, общински съветник от ГЕРБ

Само през последните 6 месеца се гласува извънреден график на мобилната станция, взе се решение за закупуването на нова станция, която ще бъде монтирана в ж.к.Славейков, вече са закупени газ анализатори и дадени за използване на КАТ, прие се и докладната за разделно събиране на автомобилни гуми, които дълги години бяха използвани от малцинствата за отопление.

Г-н Табаков, нали знаете, че въздухът, който дишате вие, го дишаме и ние. Ние също живеем в този град, тук са нашите деца. По време на комисиите подкрепих докладната за референдума, ако днес нямаше предложения с конкретни решения, също щях да я подкрепя. Но след като колегите ги внесоха друго решение и видях вашето поведение, установих,  че не ви интересува крайната цел, а средството – да раздавате листовки, да правите кампания и личен пиар. Мерси, не и с парите на бургазлии”, каза Калояна Живкова от трибуната на ОбС.

Според председателят на групата съветници на ГЕРБ Димитър Людиев при референдумите много трябва да се внимава с популизма, защото лесно се залита в крайности и подвеждат избирателите.

Г-н Табаков, достойно ли е да ви изберем като председател на комисията по туризъм, а вие да излизате и да атакувате партията, която ви е подкрепила. Защо не дадете отчет като председател на комисията по туризъм. Посочете какво сте направили за туризма и екологията в Бургас, защото те вървят ръка за ръка”, призова Димитър Людиев.

Според Веселин Пренеров се правело внушението, че през последните 11 години не са предприети никакви решения по темата. Той припомни, че генезисът на проблема тръгва още от 50-те години на миналия век поради масовата индустриализация. Тогава малко или много държавата не беше изострила екологичното си внимание по болните проблеми. Още преди няколко години администрацията предприе няколко радикални промени, промяната на автопарка на БургасБус, което е намалило десетки пъти замърсяването в града.

За да постигнем чистота на въздуха в Бургас не е необходимо да се прави референдум. За да счупиш орехи може да използваш и микроскоп, но не е това начинът. Така е и с референдума. Въпросите са абсолютни излишни. Инструментариумът е съвсем различен от това допитване, което ще струва и много пари. Трябват конкретни мерки. Не да си правим личен пиар за сметка на бюджета на общината”, призова Тошко Иванов от СДС.


Може да счупиш орех с микроскоп, но не го правиш, използва интересна метафора Тошко Иванов

Георги Манев от СЕК пък бе категоричен, че дори ако бяха подкрепили докладната за допитването, то трудно щеше да бъде признато за валидно. „Законодателят е направил така, че пряката демокрация в България да не се случва. 50 % избирателна активност е недостижима цифра. Припомням ви, че за референдума срещу петролопровода Бургас-Александруполис вдигнахме целия град, но стигнахме само до 46 %.”, каза от своя страна Георги Манев.

От администрацията на кмета Димитър Николов припомниха, че от няколко години отправят искания към МОСВ за промяната на комплексното разрешително на Кроношпан  и въвеждането на условия за собствени и непрекъснати измервания на площадката. Настоява се и министерството да съглусаву нова щадяща технология за обработване на старите екологични щети на „Лукойл Нефтохим Бургас” – окислителните езера.

В категории: Политика


27
Коментара
27
Коментара по темата
27.
старата песен на нов глас
28.11.2018 15:10:29
0
1
Замазват ни о4ите пак с празни обещания само и само да преско4ат референдума , и да продължат да си лапат от ония два завода дет ни разгонват здравето
26.
referendum vednaga
28.11.2018 15:08:46
0
1
Iskame referendum vednaga .
Pisna ni da ni trovqt a vie da bezdeistvate .Referendum vednaga.
25.
РИОСВ
28.11.2018 15:04:23
0
2
РИОСВ не знаят как да калибрират мобилната си лаборатория .всяка ве4ер минавам покраи лабораторията ,на вън вони ужасно на мазут и тая лаборатория показва 4е вси4ко е в рамките на нормалното.
Или не знаят какво да мерят или не знаят как да я използват или са подкупени или вси4ко заедно
24.
Izmyknaha se pak dvata zavoda
28.11.2018 15:02:02
0
0
Ei strashna rabota .Izmyknaha se pak dvata zavoda ,otyrvaha referenduma i sega shte prodyljat da si ni trovqt ,da ni obivat bavno no sigurno .
Dolni politici pak sa se naqli vsi4kite s obgazenite pari na Lukoil I Kronoshpan .
Zamarsqvanet bilo ot korabi.Absolutni gluposti ,vsi4ki znaem ot kyde idva zamyrsqvaneto.Samo 4e ni trqbva nqko koito znae kakvo meri da go kaje toest laboratoriq mejdunarodna s opit I tehnika.
23.
Бени Хил
28.11.2018 00:00:14
0
1
А сега някой да каже, че не са ТЪПАНАРИ протестиращите! Квичат, че им бил скъп бензина и не могат да дрифтят и да пилят гуми, а за канцерогените, бълвани от Кроношпан и Лукойл ни дума, ни стон. После събират ДМС за безнадеждно болни. Прост народ. МНОГО прост народ!
22.
До 20
27.11.2018 20:07:37
1
2
Ще отидат за коледни добавки на общинските лешпери
21.
Рамбо
27.11.2018 18:06:53
1
4
Ейййй герберасти мръсни не се наядахте, само Се чудите откъде да крадете и смучете, копелдаци мръсни
20.
Ангел
27.11.2018 17:18:26
3
1
Много сте зле, защитниците на референдумджията! Хората ви казват, че парите за референдум ще отидат за конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха, а пък Референдумджията ви казвай ай дайте едни пари да си почна кампанията за кмет на ваш гръб.и да Табаков да измисли като начало всичките пластмасови боклуци от плажовете, поне малко да не цопват в морето, мистър гранде туризъм напрегни си сивото вещество,
19.
до 12
27.11.2018 17:04:25
0
2
Би ли споделил за колко е взел терена тогава?
18.
пенсионер
27.11.2018 16:24:26
3
0
Да се закрияят всички фурни и пекарни които са наз и мазуут и други не екологични горива и се премине на ел.енергия по подобие на на тези пекарни на Людиев .
17.
бургазлия
27.11.2018 16:20:33
1
1
Тошко най върлия СДС-ар ЗНАЕ ОТ ЛИЧЕН ОПИК КОЛКО БЕЗСЪННИ НОЩИ ИМА ПО ВРЕМЕ НА РЕВЕРЕНА Бургас Алексадропулус и накрая без успех .
16.
Хх
27.11.2018 16:00:17
2
1
Който не иска референдум не е трол мръсен и не е олигофрен.
15.
ДО 14
27.11.2018 14:52:31
1
4
АБЕ ТРОЛ МРЪСЕН - КОЙТО НЕ ИСКА РЕФЕРЕНДУМ ИСКА ДА ДИША ОТРОВЕН ВЪЗДУХ , ТАКА ЛИ? ОЛИГОФРЕН
14.
Антон
27.11.2018 14:47:09
4
4
Никой ли не го е грижа за хилядите деца, които дишат всеки божи ден този отвратителен въздух? На никой ли не му е жал за всички онези които ще се разболеят с дихателни проблеми и ще го носят цял живот? Колко трябва да прибереш и да забогатееш, че да си затвориш очите. Не е за референдум работата. Директно държавна и общинска намеса срещу замърсителите трябва. Твърд закон и рестрикции, а не разни бръщолевици. Не може да тровиш цели поколения хей така..
13.
Рушвет не давам ООД
27.11.2018 14:35:43
3
4
до 12- Абе людиева мастийо, аз давах повече ,но не съм бил подходящ...
12.
до плювалниците
27.11.2018 14:28:00
3
4
Ей Плювалници, Людиев си купи терена на двойно по-висока цена от реалната, само щото е от герб и пак плюете
11.
Райна Желева
27.11.2018 14:13:36
0
5
Даже много любезни са били в изказванията си!
10.
ГЕРБ-джийски убийци
27.11.2018 13:52:27
2
4
Унищожихте Бургас
9.
Ss
27.11.2018 13:23:17
3
4
Димитър Людиев заради кооперацийката която строиш тънем в кал и мръсотия три блока и едно училище.
8.
Буахахаха
27.11.2018 12:48:25
0
4
Някой се насра от страх
7.
Манафа
27.11.2018 12:38:29
3
11
На бас че №6 е педарас, а ако не е , ще го направя
6.
!
27.11.2018 11:58:33
9
3
На бас че всички коментари са от едно е също IP
5.
Пипи Чорапчето
27.11.2018 11:40:39
5
8
Доооообрее!
Щом не ни искате гласа на референдум за чистотата на въздуха, ще ви го дадем на изборите догодина;))
Ама да не рИвете от резултата, а?;))
4.
Бургазлия
27.11.2018 11:35:06
4
10
Искаме референдум!!!
3.
Момата до 2
27.11.2018 11:33:15
2
12
30% и си стискаме ръцете
2.
Баничар
27.11.2018 11:31:50
2
11
И аз искам да си купя общинско местенце за баничарница, а после да спретна една кооперацийка
1.
Любопитен
27.11.2018 11:30:00
3
12
Тоя наглец би ли казал на какви цени си купува общински терени?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори