×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стачка през социализма?


Стачка през социализма?
Нощна смяна работници не излиза на работа, а причината са тежките условия на труд
23 Ноември 2018, Събота, 01:01 ч.

През февруари 1981 г. недоволството се превръща в спонтанен бунт в завод "Рекорд"

Стачка по време на социализма – това може и да изглежда като идея, граничеща с абсурда, но в България преди 1989 г. имаше подобни действия. Величината им е несравнимо по-малка от тези в Полша, например, но подобни събития променят живота на участниците в тях. Аврам Аврамов е един от малцината, които участват в стачни действия у нас преди т. нар. демократични промени.
В края на 70-те години Аврамов, който е икономист, постъпва на работа в пловдивския завод за мотокари „Рекорд”. Заради лошо планиране на доставките обаче, работниците се трудят вместо пет дни в седмицата по седем, без почивка, при това месеци наред. „Толкова се бяха изострили отношенията вече между директора и хората от конвейра, че той започна да псува работниците на майка! И аз му викам: „Слушай какво, ще попаднеш на някой, ще те убие тука!”. Имахме здрави момчета…”, разказва той пред bTV.

През февруари 1981 г. недоволството се превръща в спонтанен бунт – цялата нощна смяна отказва да излезе на работа заради тежките условия на труд: „Един понеделник вече чашата преля. Влизам – минус 2 градуса температурата на работното място. Отивам отвън – нула. Вътре в халето по-студено от вън, защото става течение. Вземам термометъра, отивам в канцеларията на директора – 23 градуса!”

Премръзналите работници започват да стачкуват. Превземат халето и не допускат никой да започне работа. Това шокира партийните кадри, които се страхуват да не се повтори и у нас случващото се в Полша, където профсъюзът „Солидарност” окупира гданската корабостроителница.
Група представители на работниците решава да отиде в Районния комитет на БКП, за да изложи исканията си. За късмет там ги посреща добронамерен партиен секретар, който принуждава ръководството на завода да поправи отоплението.
Малко по-късно обаче Аврам Аврамов е уволнен от предприятието.

В категории: Ретро Флагман


15
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
15
Коментара по темата
15.
Т.Л.
24.11.2018 15:05:58
5
6
Хубавото на комунизма беше затвора в Белене ,ако съществуваше до днес държавата ни нямаше да внася свинсо ,а щеше да изнася и да е на печалба.
14.
e
24.11.2018 14:57:57
3
2
Номер 2, ти гнусна безсрамна лъжлива комунистическа мършо. Говориш за период, който още е ясно в съзнанието на много хора преживели и оцелели този период. Подобни заплати по това време са взимали само верните другари, доносници, директорчета и др. верни слуги на партията, какъвто си бил ти или твоите родители.
Заплатите по това време бяха в рамките на 80 до 100лв и стигаха на хората само защото нямаше какво да купиш с тях.
13.
Аннализатора
24.11.2018 14:49:03
1
6
Като не може по законния начин карайте по незаконния .По лесно е да си престъпник в днешно време .Лудите като не ги наказват ,направете им показно серенада и ако могат нека ходят на работа.
12.
Гаргамела
24.11.2018 14:39:32
0
4
Много луд народ работи в институциите .Настанаха времена ,когато лудите трябва да излязат от лудницата и да си отстъпят леглата на уж нормалните.Гадна работа е демокрацията ,не знаеш какво му е в главата на лудия ,какво може да изяде или издаде.
11.
От психиатрията в Карлуково
24.11.2018 14:13:47
1
4
Относно комунягата с многото коментари, за последно припознат с № 10. Д-р Фройдев изказва служебна благодарност на доброволците, които спомогнаха да бъде заловен и траспортиран до клиниката един от екземплярите (с многото псевдоними), които възхваляват комунизма. При проведените експерименти се оказа, че съществото страда от неизследвана досега от науката болест, наречена – „синдром на дебилестият комунистически полуидиот“. При направените рентгенови снимки се видя, че главата му е пълна със сърпове, чукове и петолъчки, а мозък няма. Един от симптомите на болеста е, че съществото с маниакална последователност повтаря, че през т.нар. „комунизъм“ си похапвало екологично чисти сиренце, млекце, чушки и доматки, които нямало нужда дори да се мият, защото от Москва се били погрижили да ни изпратят радиоактивен (Чернобилски) дъждец и той веднага убивал микробите върху плодовете и зеленчуците. А като поглъщал екологично чистото радиоактивно сиренце и млечице, радиацията убивала микробите и в корема му. Като странично действие се вижда, че братската комунистическа радиация е стопила и мозъка му и затова, както стана ясно по-горе, в главата му има само сърпове, чукове и петолъчки.
Изследванията продължават. Очакваме да ни изпратите и други подобни екземпляри. Ще има и награди.
10.
До 9
24.11.2018 13:12:56
4
2
Четейки коментарите, включително и твоя, разбирам едно - че си клиент на лудницата в Карлуково! Не може да изисквате имената и адреса на нормалните хора. Ходете да си водите битката при Ватерло и бъдете тихи, да не ви дават двойни дози от шарни хаченца или да ви спрът нета.
Айде сега бягай, докато не са те усетили санитарите. И аз не ги харсвам много социалистите, ама поне са нормални и образовани!
9.
Относно комуниста с многото коментари
24.11.2018 12:20:52
3
6
От психиатрията в Карлуково искаме трите имена и адреса на екземпляра с многото псевдоними, който редовно дриска из Интернет с коментари възхваляващи комунизма, за да го проучваме обстойно и да го поставим в учебниците, като нов вид мозъчно заболяване.
При получаване на някоя награда за откритието - хонорар ще получат и спомогналите да бъде заловен и доставен за изучаване с учебна цел.
8.
БКП=ГЕРБ=УБИЙЦИииииииииии
24.11.2018 12:03:06
2
3
БКП=ГЕРБ=УБИЙЦИиииииииииии
7.
БКП=ГЕРБ=УБИЙЦИИИИИ
24.11.2018 12:02:22
2
2
БКП=ГЕРБ=УБИЙЦИИИИИИИИИИ
6.
ГЕРБ-УБИЙЦИИИИ
24.11.2018 12:01:48
2
2
ГЕРБ-УБИЙЦИИИИИ
5.
Флагман Радиостанцията на ГЕРБ-ерската Мафията
24.11.2018 12:00:54
2
2
Флагман Радиостанцията на ГЕРБ Мафията
ГЕРБ=МАФИЯ=ТОТО РИЙНА=УБИЙЦИИИИИИИ
4.
.-.
24.11.2018 10:55:20
3
5
Стачка през социализма е нещо немислимо. Не, че не е ставало, макар и много рядко. В СССР по времето на Хрушчов работниците от един завод се вдигат на стачка заради повишени цени на храните. Лозунгът е "Месо, мляко и повишение на заплатите", политически искания нямат. Излизат на протестен митинг, провокиран от един от началниците (комунистически изрод), който им казва, че като не им стигат парите за месо, да ядат карантия. На градския площад органите за сигурност откриват огън (на месо) срещу протестиращите. Убити са 26 души, а 87 са ранени. Труповете на убитите са прибрани и заровени от МВР по разни дупки, дерета и пр. Едва по времето на Горбачов започват някакви разследвания на трагедията. Това означава "стачка през социализма" и то в "най-прогресивната" страна в света - Болшевишка Русия!
За недоверчивите - виж в търсачката "Вълнения в Новочеркаск", а в Интернет имаше и филм - Бунтът на обречените (на руски и с бг. суб.)
3.
Ибрикчия
24.11.2018 10:14:26
3
5
Помня по комунизма един колега отиде на митинг, а се върна с нова усмивка от милицията. После му дадоха най гадното да работи и му казаха, че ако се повтори ще изгонят и жена му и ще вземат ведомственото жилище....стана памук до края на ерата Живков.
2.
Аз
24.11.2018 09:24:51
11
7
Пак се ровите в миналото. Май параноята социализъм ви държи много здраво. Като пишете за стачката в Рекорд и удълженото им работно време, защо пишете, че причината за това са лоши доставки. Във вашата версия при липса на доставка няма как да се работи. Истината е, че точно тогава имаха големи поръчки, а мощностите на производството бяха малки. Мина се на смени, а продукцията беше насочена към далечния изток. Защо пропуснахте, че заплатите там бяха едни от най-високите за страната тогава. Работещите там получаваха около 400-450 лв. на месец, при цена на тока от 0.11 лв. на киловат, 0.48 ст.за истински хляб и 0.85 лв. за литър бензин А92. Това за студеното хале е било инцидент най-вероятно, защото за си позволи човек недоволство, трябва да е познавал доволството, нали. И друго - тогава директорите си стояха по канцелариите, защото, ако го няма там, партията ще го уволни. Днешните държавни директори са в пъти по-арогантни. Изпълняват си държавните поръчения, пълнят гушите на партийните централи, а зимата бягат в топлите страни. Днес няма и на кой да се оплачеш. Иначе, и сега, и преди - като не ти харесва си хващаш дърмите и отиваш на друга работа, с тази разлика че днес отиваш на улицата и търсиш работа, като чакал, докато тогава, само да се огледаш и си на другата поточна линия. Днес в топлите офиси, като вашия, освен фейк и хейтър новини, друго не се произвежда. БВП се прави в цеховете и там, където има хора с работни дрехи. Комфортът ви днес е несравним с комфорта на кой и да е директор преди, Така че преди да търсите в прахта стари факти, изхождайте от реалността, в която живеят повечето, които ви четат.
1.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
24.11.2018 08:49:20
3
6
А директорът остана,нали.Ами,че,аз така си и знаех.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори