×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдебната палата в Бургас „се пръска по шевовете” – мислят да местят Административния съд в Профсъюзния дом


24 Ноември 2018, Събота, 05:06 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Най-смелата идея е да се даде нова сграда за прокуратурите, тя обаче зависи от ВСС


Административният съд в Бургас има сериозни логистични трудности, а новият председател на институцията Чавдар Димитров има смели идеи.

Един от вариантите е съдът да се премести в сградата на бившия Профсъюзен дом – до операта.

Макар и млад и неопитен Димитров бе избран от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за ръководител на съда в края на октомври.
На изслушването тогава той посочи сред една от своите цели подобряване на материално-техническата обезпеченост.
„Административен съд-Бургас всъщност остана последният от административните съдилища, чиито материално-битови условия не са уредени и до ден днешен напълно. От една страна, ние се ползваме с подкрепата на администратора на Съдебната палата в лицето на председателя на Окръжния съд, който поетапно ни предоставя помещения, но разбирам и положението, в което самият той е поставен”, каза Чавдар Димитров.

Той посочи че Районният и Окръжният съд са с увеличаваща се численост на персонала и магистратите.
„Всичко това създава невъзможност за предоставяне на допълнителни помещения и основните насоки, в които аз лично намирам възможност за решение на този проблем, са няколко”, коментира Димитров.
Всички тези възможности обаче зависели изцяло от Висшия съдебен съвет.
„От една страна, предоставяне на самостоятелна сграда на нашия съд. От друга страна, дострояване на сегашната Съдебна палата или пристрояването й. И от трета страна, макар и твърде революционно да звучи това – предоставяне на самостоятелна сграда на прокуратурите на територията на Съдебната палата в Бургас и преразпределение на цялата Съдебна палата единствено между съдилищата, като това, с което аз бих се ангажирал, е да предоставя една пълна, всестранна и качествена информация на вас, като членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, за да вземете най-правилното решение”, заяви Чавдар Димитров.

На изслушването представителите на ВСС проявиха любопитство и на два пъти зададоха въпроси по проблема със сградата.
Димитров обясни, че бидейки редови съдия не се е занимавал с казуса, но знаел, че и бившата шефка на Окръжния съд Боряна Димитрова (сега член на ВСС) и сегашната – Росица Темелкова, се опитвали да съдействат.
Просто сградата към настоящия момент действително се пръска по шевовете и е много трудно да бъде намерен вариант за разрешаване на този проблем. Месеци наред нашите архивирани дела стояха в коридора, в деловодството, затрупани с прахоляк поради това, че нямахме къде да ги приберем”, коментира Чавдар Димитров.

Досегашният временен шеф на Адм.съд-Бургас Панайот Генков обаче водел разговори с областния управител Вълчо Чолаков и с кмета на Бургас Димитър Николов за предоставяне на сграда.
Знам, че областният управител е предложил да бъде предоставена сградата на т. нар. бивш Профсъюзен дом, за която обаче от колеги от Районен съд знам, че продължават да се водят дела по делби, и на която статутът й е въобще неустановен към настоящия момент. Знам също, че кметът е предоставил сграда на пристанището, която обаче, доколкото разбрахме тогава от съдия Генков, е или незаконна, или просто е някаква пълна съборетина, която практически не би могла да посрещне нашите нужди към настоящия момент”, каза съдия Димитров пред ВСС.

Областният управител Вълчо Чолаков потвърди пред „Флагман”, че е предложил Профсъюзния дом, но там  имало много условности.
Той обясни, че спирачка до момента е било дело за делба, течащо от около 15 години, което се води между държавата, общината и над 10 физически лица.
„Делото е почти на финализиране. Разбрали сме се с всички страни – кой какви части получава
”, добави все пак оптимистично Чолаков.

Към 55% е делът на общината, а 33% са на държавата. Останалите около 12% от сградата са собственост на 10-12 физически лица.

Община Бургас разполага с работни помещения там. Много е важно каква площ ще е необходима на Административния  съд, колко помещения ще са нужни и дали сградата ще може да се ползва съвместно, с другите собственици.

Вълчо Чолаков разговарял с досегашния шеф на съда Панайот Генков и Профсъюзният дом била една от сградите, обсъждани като вариант, върху който да се работи.
Считам, че е подходящо и като обект и като разположение. Удобно е и за самия съд, и за гражданите - в центъра на Бургас е. Само че има много условности, които са свързани с общината, тъй като там има общински служби; свързани със собствениците – физически лица. Това е просто една идея за място, където би могъл да се премести съдът. Но няма нищо конкретно и не е започната някаква работа по въпроса”, коментира г-н Чолаков.

Според областния управител кметът Николов също е предложил някакви варианти, които обаче били разположени по-далеч във времето.

„Държавата не разполага с други имоти, където би могъл да бъде преместен съдът. Аз съм споделил един теоретичен вариант, който може да се реализира чрез доста работа все пак и с много условности”, заяви още Вълчо Чолаков.

Потърсихме за коментар и Община Бургас с въпроси дали кметът е предложил сграда и коя точно.
От пресцентъра бяха лаконични: „Единственото, което е предлагал кметът при първоначално обсъждане на темата, е възможност да се използва някоя от административните сгради на Пристанище Бургас. Зоната за обществен достъп там се оформя като едно от най-комуникативните и красиви места в града с Морска гара, филиала на Националната художествена академия, яхт клуба, изграждащия се нов конгресен център.”

По информация на „Флагман” съдиите от Административния съд предпочитали да си останат в сградата на Съдебната палата. Това бил най-евтин и удачен вариант и за гражданите.
Сериозен проблем за съда е, че помещенията му са разпръснати из цялата палата.
Преговаря се с Росица Темелкова да организира размествания в сградата, така че Административният съд да бъде обособен на едно място.
Шефката на Окръжния съд им е предложила северната част на първи надпартерен етаж
, научи „Флагман”.

Все пак е любопитно дали смелите идеи на Чавдар Димитров за нови  сгради за съда или за прокуратурите ще получат развитие. Това зависи от Висшия съдебен съвет.

В категории: Темида , Бургас


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
20
Коментара по темата
20.
Далавера,Ко,пък
26.11.2018 23:18:25
0
1
Кой купи странда? Май за там ги тъкмят или на пристанището???
19.
www
25.11.2018 10:19:55
0
4
Административният съд е напълно излишна структура. Цялата практика, която създава този съд от създаването си е за защита на чиновнически, общинарски, административни практики и интереси. Този съд беше създаден, за да защитава обикновения човек и бизнеса от административен произвол, но се получи точно обратното. Особено пък бургаските административни съдии, с малки изключения, милите не смеят да осъдят Община, НАП, държавни структури, дори когато са нарушили всичко, което може да се наруши.
18.
Зелен чай
25.11.2018 08:10:56
0
3
Да ги върнат в стария съд. И без това скоро му направиха основен ремонт, а само първия етаж функционира. На много адвокати канторите са все още в този район.
17.
Tемидка Темидова
24.11.2018 16:53:29
2
3
НАИ-добре да се пресметят в новата сграда на АВТОТО СПТУ по Автотранспорт на супер комуниктивно място польхва свеж морски бриз лесно се стига савтомобил наблизо има скьпи маркови ресторанти кьдето на обяд да отсядат уморените от много дела магистрати ,АВТОТО е ковачница за управленски кадри предимно КМЕТове
Учащите се за шофьори да бьДат прехвьрлени в М.РУДНИК или в у-ще И.ИОВКОВ в кв.ИЗГРЕВ
16.
тук всички парлеу франЗе
24.11.2018 16:46:13
5
5
Наи-измислени са магистрати завьршили ''право''в соросоидния НБУ ,убиверситета на врьзкарите калинки ЮЗУ и непризнатия от никои в правните среди БСУ
EДИНСТВЕНИЯ ЛЕГИТИМЕН ПРАВЕН Университет е СУ -Софииския Университет всичко друго е пьлнеж за КАЛИНКИ
15.
12a
24.11.2018 15:07:25
0
9
И каква стана тя? Свършиха сградите дето ги построи Бай Тошо и сега няма къде да отидат. Ми да си построят. Да, ама то не е като строиш молове и кооперации.
14.
do 11
24.11.2018 14:16:21
1
5
winagi sum mislel ce tezi sa nai kalpawite i neshtasni.
13.
Тодор Живков
24.11.2018 14:07:22
1
10
Абе какво става тука бе, само сгради за съдилища и за общинарите се търсят. По мое време нямаше толкова хрантутници и лешпери...
12.
RE-7
24.11.2018 14:03:39
0
4
Имаше много будали, които отделяха 4% от заплатите си (чл. внос) за да се построят подобни сгради. Но нямахме друг избор. Още повече бяха тези, които се натискаха, но не ги огря да станат "членове".
Времена...
11.
Българин
24.11.2018 14:02:40
1
11
Много се плодят тия съдии бе, хем много, хем работа никва не вършат...
10.
Стига бе
24.11.2018 13:57:04
3
10
И тази сграда ли не им стига? Баси наглеците. Забравиха времената когато бяха наврени в сградата на театъра. Тогава им стигаше, пък сега им било тясно.
Бе що не ги пратите в хангарите на Турски поток. Там място за всички има.
9.
Нищо друго освен
24.11.2018 13:52:26
0
7
Нищо друго освен парк или градина върху тоя гьол не може заради тоя бетонен център без зеленина
8.
БСУ фен
24.11.2018 13:50:55
3
7
Направиха голяма грешка като им я дадоха и се наложи БСУ да си строи сграда. БСУ имаше желание да закупи въпросната сграда и сега центъра щеше да пълен със студенти. Щеше да има съвсем различен облик, с младите хора, които щяха да потребяват стоки и услуги и бизнесът щеше да цъфти.
Но дет'се казва някои хора не мислят и нямат мисъл за бъдещето

А сега да видим кой ще прави ремонта след като сградата се напука от неправилното копаене за подземната улица и с чии пари ще стане това
7.
до 5
24.11.2018 13:42:00
0
7
Колега на ония свят ще си отидеш без пари ,затова докато си жив направи добра инвестиция ,която ще се запомни.Един ден хората ще кажат имаше едно време един амсалак ,който ни построй сградата.Поне ще се говори за теб!
6.
до 5
24.11.2018 13:29:34
2
5
Колега ние до последно мислехме ,че ще се откажеш от заплатата си докато се пенсионираш и така щеше да осигуриш средствата за новата ни и шикозна сграда.Знаем ,че си добър човек ,ти го можеш най-добре.
5.
bgman
24.11.2018 13:13:23
2
7
А защо общината да мисли за сграда? Ще си намалят малко заплатите от по 5000 лв. и ще си построят...
4.
ALF
24.11.2018 13:01:54
3
5
1. Вариант за децентрализация в Ямбол или Сливен.
2. Защо трябва подобни институции да бъдат в центъра на "туристически" град ?
3. Много неприятна гледка от тумби съмнителни посетители.
4. Все пак не са често посещавани от "нормални" граждани.
5. Важна е ефективността от работата, а не представителността.
3.
Предложение 2
24.11.2018 12:38:19
6
4
Като приключат разправиите с гьола на тройката, да се предвиди и една нова сграда, вместо огромен и ненужен площад. Бюджетът на съдебната система може да си го позволи категорично.
2.
Предложение
24.11.2018 12:26:45
3
4
Немската болница .Предимства:Близо до съда,близо до автобусна спирка,стабилна сградасравнително фостъпна среда.
1.
da
24.11.2018 12:22:57
2
4
Страх ги е да не падне сградата, защото след издълбаването на тунела сградата отстрани се напука по цялото протежение.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори