×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Здравната каса е събирателен образ на отвратителното в държавата


Здравната каса е събирателен образ на отвратителното в държавата
Преди онкоболната Албена Ивайлова да загуби битката с рака, написа това послание
22 Ноември 2018, Четвъртък, 20:57 ч.

Тежката изповед на една онкоболна жена на прага на смъртта:журналистката Албена Ивайлова
На 49-годишна възраст почина журналистката, редактор и водещ Албена Ивайлова. Тя е починала вчера сутринта в Окръжна болница след усложнение от онкологично заболяване.

Албена Ивайлова е родена на 2 юни 1969 г. в София, завършила е журналистика и културология. Тя е сред основателите на NOVA и на новините в телевизията от създаването й през 1995 г. - като редактор и водещ. Кариерата й минава и през Канал 3, в. "Култура", в. "Стандарт", радио "Витоша" и др.

От 1999 до 2000 г. е ръководител на пресцентъра на правителството на Иван Костов.

От години се занимава с връзки с обществеността и публични комуникации.

Албена Ивайлова отглеждаше своята дъщеричка Александра, в момента се прави всичко възможно, дори на министерско ниво, за да може детенцето да остане при брат й.

Поклон пред паметта й!

Преди онкоболната Албена Ивайлова да загуби битката с рака, написа това послание, което днес колегите й журналисти припомнят и споделят. Публикуваме разтърсващия текст, който описва реалността в България... и боли:

"НЗОК е събирателният образ на отвратителното в държавата
Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е събирателен образ на отвратителното в българската държава. В това съм вече напълно сигурна след днешните поредни часове (б. р. - четвъртък), пропилени в опит да регистрирам поредния си протокол за лекарството ми за рак на гърдата.
Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува. Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер. Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни и прости същества, които може да срещнете. Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фъндъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни.
Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град - нещо като преддверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни.
Знаете ли какво представлява информационната им система - един странен мръсен апарат за номерца. Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте!
Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите, за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък. Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата - дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение. Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми. И разбира се, днес ме върнаха отново. След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години?!
Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея... Всичко е символика - триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин пациент! Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: "Ми, не може, госпожа, ще се върнете при онколога си." Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един момент чакат поне 50 души. Отговорът: "Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа?!" Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като пожелах да не научи.
Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си... За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора. Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра - оказа се 4. И утре пак отначало."

В категории: Лична драма


8
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
8
Коментара по темата
8.
Напомняне
23.11.2018 15:49:41
0
9
Сред политиците, управляващи тази държава има такива, които носят същото смъртоносно заболяване. Кои по-открито, кои по-прикрито. И сега се питаме какво направиха те, заедно с представителите на медийната власт за всички страдащи българи? Или си го решиха поединично, егоистично, макар и самите те страдащи, но без да проявят състрадание и милосърдие към бедните и самотни в болестта си техни ближни? Тази болка е болка на много хора, живеещи в едно болно общество, където имащите власт се грижат само и единствено за себе си.
7.
Мрън мрън
23.11.2018 09:39:02
5
3
Мъртвите и бат ви боеко не четат хленчещите ви коментари за мира на праха.
6.
23.11.2018 08:45:56
0
8
Мир на праха й!
За жалост, това е нашата демократична държава, администрация и бюрокрация!
5.
nzok
23.11.2018 07:58:23
1
5
Мир на праха и. Но госпожата е бивш ПР на Иван Костов, човекът създал здравната каса.
4.
до 2
23.11.2018 03:26:54
0
6
Ако наистина в Бургас вече се чака само по 5-10 минути са за похвала. За съжаление преди 5 години в Бургас ситуацията беше абсолютно същата като описаната
3.
Простак
22.11.2018 23:13:34
0
5
Дядо ми, заклет анти комунист днес е едни заклет защитник на статуквото и партията държава. При всеки трепет на властта , при всяко по-сериозно разклащане той се афектира все едно е неговото дете... колко странно е това, след като той самият е мразел точно това и точно такива и не много отдавна. Не мога да изляза на глава с него;според него всичко върви към по-добре. И това всъщност е хубаво качество,особено ценно ако е останало у стар човек. Но как в държавата на корупциите , на бюрократичната ,огромна неефективна "администрация" (от доволници),на обществените поръчки, на удобните еврофондовете,на висшата класа от мутри и примати, на необезпокояваните картелите,на организираната престъпност , на Силова групировка партия, на чучело партия опозиция, на лентяи и доволници в парламента как човек да се сети ,че има и други критерий за подобрение,а именно човечност. Смея да твърдя ,че след царя(който не харесвам) българите стремглаво започнаха да издебилстват,изпростяват, издевателстват над други...да се изкривяват. Станали сме толкова цинични, никаква чувствителност, никаква човечност. Сухите речи на някакъв си набеден генерал се цитират дословно като нащо което хората могат да пипнат,да усетят. Новините започват или с катастрофите на деня или със скандал във властта. Чакаме от горе а трябва от долу всеки да се размърда,ДА ПРОГЛЕДНЕ, да се забележи,де се разгледа и опознае. После да се погрижи за ближния си и тн
Не се карам с дядо си вече, казвам му,това са празни приказки и с удоволствие отклонявам темата от дали протестиращите трябва да имат кауза или не,към нещо много по-смислено и градивно.
2.
от Бургас
22.11.2018 22:58:41
2
11
Милото момиче...Бог да я прости!Явно в София са големи озъбени вълчици.И аз съм онкоболна и ми тежи това ходене на 6 месеца до касата ,но служителките там се държат нормално и винаги, почти не съм чакала повече от 5-10мин.Винаги на София гледам с погнуса и като град ,и като население ,разбира се не всички са такива ,но големия % са....
1.
Тити
22.11.2018 22:22:17
3
12
Направо ми се повръща от тези жалки отрепки от всички институции!!! Лека и пръст на жената! Жалко за детенцето:(((
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори