×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ заплаши с двойна Гражданска отговорност. Заради това вече ще има таван 5 000 лв. за смърт при ПТП


ГЕРБ заплаши с двойна Гражданска отговорност. Заради това вече ще има таван 5 000 лв. за смърт при ПТП
Менда Стоянова обясни, че трябва да се изготви методика за обезщетенията и да има таван за загиналите извън семейството
22 Ноември 2018, Четвъртък, 16:30 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив


Депутатите въведоха таван до 5000 лв. при обезщетение за загинали при катастрофи за всички, които са извън близкия семеен кръг.

Това стана възможно чрез промени, предложени от Министерски съвет и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ в Кодекса за застраховането, които бяха приети на второ четене.

Депутатите решиха и да се изготви методика за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица.

След силен обществен отпор и по нареждане на премиера Бойко Борисов бе оттеглено предложението на бюджетната комисия, с което се предлагаше и 20 000 лв. таван за обезщетения за съпруг, съпруга, дете или родител.

В пленарна зала не бе прието предложението да има таван от 15 000 лв. за обезщетенията, които получават брат, сестра, баба на загиналия.

В дебата бях откорени няколко гледни точки.

Атака отново застана срещу предлаганите промени, в частта им за методиката. Явор Нотев обясни, че ако се постъпи към обезщетение, което се присъжда на най-близкия кръг, то застрахователите не биха могли да изплащат реално обезщетенията.
„Автомобил втора употреба може човек да си купи, но застраховка втора употреба няма. Ние ще бъдем задължени да платим пълния размер, какъвто се присъжда за гражданите на ЕС. Нека да кажем на българските граждани, че те ще получат обезщетение до 5 000 лв., но горницата ще трябва да заплатят от джоба си. Застраховката е негодна да изпълни своето предназначение на Гражданска отговорност, която е задължителна”, обясни той от трибуната и даде да се разбере, че партията ще гласува против предложенията на ГЕРБ.

Менда Стоянова отговори, че се предлага да се изработи методика, съвместно с Комисията за финансов надзор, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и Гаранционния фонд, която ще даде критерии, индикатори и възможност за еднакво прилагане на обезщетенията и при имуществени и неимуществени вреди при ПТП.

Стоянова посочи още, че такава методика има в повече от половината европейски държави и хората трябва да разберат, че трябва да си търсят имуществени обезщетения.
„Практиката на съда е изключителна разнородна в тези казуси. Анализът ми сочи, че тесният кръг лица, които вземат неимуществени обезщетения са от 5 000 до 300 000 лв. Ако няма методика, която да каже по еднозначен начин, как ще продължаваме по този начин.

Ако при ПТП са загинали внуче или брат, или сестра, и това е донесло криза за човека – не трябва да се отрича, но трябва да се търси балансът между това хората да бъдат обезщетени между това да се платят над 3 млнл.лв. застраховки.

Ако едно дете е загубили родителя си на пътя, се определя субективно от конкретния състав на съда, но ако се търси имуществено обезщетение, то детето може да получи много повече за издръжка до края на пълнолетието си и заплащане на студенството си. Но това не се прави, а се прави за неимуществена отговорност, защото е мнго лесно за доказване за адвокатите – с два документа”, обясни пространно Менда Стоянова.

Пенчо  Милков от БСП възрази тотално да се слага таван на човешката болка.
„Питайте хората колко деца ги отглеждат бабите им. Вие ли ще кажете, че смъртта струва 5 000 лв. Това е разпоредба, която противоречи на Конституцията. Съдът притежава това право и то е черната кутия да прецени колко е близък един човек с друг човек и какви са страданията му, няма как се реши онази мъка по коя точка е”, каза той.

След възраженията на ДПС, БСП и Атака Менда Стоянова отговори, обръщайки се конкретно към депутатите на Волен Сидеров: „Ако не се приеме и се отхвърли таванът до 5 000 лв. извън съпрузи, отглеждани и отглеждащи, гарантирам, че ще има двойно увеличение на Гражданската отговорност до края на годината. Уважавам всички загинали на пътя, но за съжаление трудна е нашата задача да търсим този баланс”, каза в заключение Менда Стоянова. След което таванът за загиналите при ПТП извън близкия семеен кръг беше приет от депутатите. Значи ли, че Атака ще гласува двойна Гражданска отговорност”, бяха последните й думи.
Предстои институциите да започнат изготвяне на методика как да се преценяват имуществените и неимуществените щети.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
4
Коментара по темата
4.
Тони
23.11.2018 00:30:47
0
1
Не го одобрявам това извън близкия семеен кръг, който за мен е деца, братя, родители, съпрузи, баби и дядовци. Извън този кръг, дори и живеещите заедно зез сключен брак не заслужават обезщетение. Ако ще разширяват кръга, тогава да включат работодатели, клиенти и т.н. Например ако убият любимата учителка на един клас, всяко едно от дечицата й ще страда много повече от някакъв братовчед, с който не са се виждали от години.
Любовниците също ще имат право на обезщетение, което е ненормално. Да си оправят закона и да упоменат ясно кой има право на обезщетение от ГО. За останалото да плаща лично причинителят на страданието.
3.
Георги
22.11.2018 22:55:08
1
3
Затова фиксирате сума примерно 100000лв за човек наследниците да си я делят според закона и това е.За смърт твърда фиксирана сума и точка на колко ше си я делят близките техен проблем
2.
До селянина 1
22.11.2018 19:12:16
1
0
Не се притесняваи виж колко българчета наркомани всеки ден катастрофират и се самоубиват,ти си последният дето ще мислиш за аишето.прост бъъъъъъъългарин.
1.
гражданин
22.11.2018 16:31:40
0
1
Нормално е да има тавани. Не може за един изскочил на пътя и прегазен циганин,десетте му братоведи да вземат по 50 000лв ! То е достатъчно че петте му деца и Айшето ще искат по 100 000 :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори