×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След оставката на Симеонов: Сидеров играе за повече ДПС във властта


След оставката на Симеонов: Сидеров играе за повече ДПС във властта
Цената на Волен Сидеров тази седмица рязко се увеличи
18 Ноември 2018, Неделя, 14:10 ч.

От лидера на "Атака" зависи дали интересите зад кабинета "Борисов" ще се разпределят по друг начин преди ключовата 2019 г.


Очакванията на управляващите, че оттеглянето на вицепремиера Валери Симеонов от правителството ще успокои политическата ситуация и протестите в страната не се оправдаха, пише Капитал.

Макар и по-слаби и с различна посока, протестите из страната продължават. Истинското напрежение обаче дойде от друга посока. Единият от лидерите в управляващата коалиция - Волен Сидеров поиска "Обединени патриоти" да се оттеглят от изпълнителната власт. Това съвпада с позицията на ДПС от доста време насам - за "демонтаж на патриотите" от управлението. Председателят на партията на Доган и Пеевски - Мустафа Карадайъ определи оставката на Симеонов като закъсняла и заяви, че е време всички да се обединят около предложението за "програма за ускорено развитие на страната". С това определение се опакова идеята на ДПС за "правителство на малцинството" - нов кабинет на ГЕРБ без "патриотите", който да е подкрепен от движението.

Всичко това се случва в навечерието на 2019 година, която е ключова поне по две причини. В нея ще се избира нов главен прокурор и ще се разпределят много повече пари от еврофондовете. Главният прокурор е изключително важен за всяка партия, защото гарантира безпроблемно "усвояване" на фондовете и възможност за атакуване на политически противници на властта и противници на присъдружните ѝ бизнесмени.

На пръв поглед идеята Сидеров да играе за интересите на ДПС изглежда като парадокс. Всъщност обаче между него и партията на Пеевски има история отвъд полуконспиративните предположения, че националистите играят за интересите на ДПС защото втвърдяват електората на движението. "Атака" имаше основна роля за мнозинството, което крепеше правителството на ДПС и БСП - кабинета "Орешарски". Така че Сидеров и Доган/Пеевски вече са играли от един отбор. Любопитна подробност е, че началото на предишното им "сътрудничество" започва в абсолютно същия момент от цикъла на еврофондовете - две години преди края на програмния период. През последните две години (в предишния период това са 2013-2014), се разпределят най-много средства.

В рамките на този кабинет през "Атака" във властта влязоха някои от най-видимите назначения на Пеевски. Като се почне от министъра на икономиката Емил Караниколов, мине се през заместник-министри и се стигне до например Агенцията по вписванията, където шефка (докато не се срина търговския регистър) беше най-вярната на Пеевски членка на КЗК.

Сега въпросът е дали с помощта на Сидеров ДПС ще успее отново да влязе във властта, след като е свършена "черната" работа, за да участва в доста по-интересната част по избор на изпълнители.

Ако той остане в "Обединените патриоти", конфигурацията на властта ще се запази непроменена. Ако излезе, ще се увеличи ролята на Марешки, без който Борисов няма да има мнозинство в парламента. А ако това се окаже нестабилно (предвид и силния натиск на прокуратурата върху Марешки), в разпределянето на 10 млрд. през следващата година и изборът на главен прокурор ще се включи много повече ДПС. При всички положения тази седмица цената на Волен Сидеров рязко нарасна.

Сидеров опакова идеята си като "спасение" на "Обединените патриоти"

След оставката на Симеонов, Волен Сидеров първо поиска от членовете на коалиционния съвет на управляващите - Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов да му се извинят. "Да ми кажат: "Волене, извинявай, беше прав, когато не те послушахме преди един месец". Тогава единствено аз казах, че с голямата гавра, която Симеонов направи с недопустимото изречение към майките на деца с увреждания, цивилизованият начин е подаване на оставка - казах го това. Но не, тогава приеха, че няма да се подава оставка, той самият не искаше, и Каракачанов не искаше, а Борисов каза, че всички от патриотите трябва да са съгласни. Защо трябваше да мине тази вълна от протести?", заяви той на брифинг в събота.

В неделя вече лидерът на "Атака" вдигна мизата и лансира предложението освен Симеонов, от правителството да си тръгне и другият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов. "Предложението ми за неговата оставка е призив за спасяване на коалицията "Обединени патриоти". В момента тя е в криза и социологията показва, че може би няма да влезем в парламента на следващите избори", каза Сидеров пред Нова телевизия. От думите на лидера на "Атака" стана ясно, че предложението му е "да се поправи грешката", допусната с изпращането на двамата от лидерите на патриотите - Каракачанов и Симеонов, в изпълнителната власт. "Това наруши комуникацията ни и попречи на вземането на точни и бързи решения", мотивира се Сидеров, който е председател на парламентарната група на "Обединените патриоти" и от доста време бойкотира работата на групата като отказва да свиква заседания. В повечето случаи те се провеждат без неговото участие.

По думите на Сидеров спасяването на "малката" коалиция щяло да спаси и "голямата". "Ще подкрепяме управлението, но без постове", заяви той. Лидерът на "Атака" за пореден път повтори, че ключът към оцеляването на управлението е ГЕРБ и "Обединените патриоти" да постигнат добър резултат на евроизборите.

За Каракачанов и ВМРО напускането на властта сега, разбира се, е меко казано нежелано. Те контролират Министерството на отбраната, което през следващата година може да раздава над 4 млрд. лв. за превъоръжаване.

Каракачанов ще мисли "творчески" за оставка

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов нарече предложението на Сидеров да напусне правителството "творческо". Той иронично каза, че "цяла нощ мислил върху него" и уточни, че предложението ще бъде обсъдено "творчески" на предстоящия във вторник коалиционен съвет на "Обединените патриоти" и ако прерастне в идея, няма проблем да си подаде оставката. По повод протестите Каракачанов заяви, че някои от хората са основателно на улицата, но други били там "за шоуто". Той нарече протестите "саботаж", защото стотина души блокират магистралите, 20 хиляди ги чакат. "Ако решим, че интересът на обществото е по-важен от интереса на 10% от хората, ще вървим напред.", заяви той по повод бъдещето на кабинета пред bTV.

За опозицията оставката е закъсняла

Предложението на Сидеров за оттегляне на патриотите от управлението, но подкрепа за кабинета на Борисов съвпада с позицията на ДПС. В разгара на скандала около искането на майките на деца с увреждания за оставката на Симеонов от движението излязоха с декларация, в която заявиха, че пред управляващите има два варианта за действие - "или оставка на Симеонов, или предсрочни парламентарни избори". След оттеглянето на вицепремиера обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, които предложи на българите да си купят по един ТЕЦ, както направи Ахмед Доган, щом искат да са богати, каза, че активните граждани не отстъпили пред цинизма, арогантността и некомпетентността. "Но този акт не решава проблемите. Ситуацията в страната е тревожна. Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията", написа без свян той в профила си във фейсбук.

Карадайъ призова "за съгласие и воля" и за "реализиране на програма за ускорено развитие на страната", разбирай на ДПС. Тази идея за обединение на всички политически сили около приоритети и програма" беше лансирана от движението неотдавна. Неофициално от ГЕРБ твърдят, че целта на ДПС е "Обединените патриоти" да напуснат кабинета и ГЕРБ да състави правителство на малцинството, което на практика ще означава пълна зависимост на Борисов от ДПС.

Натискът към Борисов за смяна на управленската конфигурация не е само чрез протести и декларции. От две седмици БСП и ДПС бойкотират кворума в парламента като не се регистрират в пленарната зала в началото на заседанията и успяха да провалят на два пъти работата на Народното събрание, но от миналата седмица мнозинството се мобилизира и с помощта на партията на Веселин Марешки - "Воля" управляващите постигат кворум и парламентът работи.

Какво следва?

На този етап е трудно да се каже какъв ще е отговорът на ГЕРБ и "Обединените патриоти" на политическата ситуация. Премиерът Борисов изключи преди четири дни варианта за кабинет на малцинството или промяна на управленската формула. По-малкият коалиционен партньор в управляващата коалиция ще решава какво да прави във вторник, за когато е насрочен коалиционен съвет. Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ВМРО участва в правителството с министри, "Атака" - също и е редно партията на Валери Симеонов - НФСБ, да предложи кандидат за неговото място в кабинета. Според Сидеров не е задължително наследникът на Симеонов да е свързан с трите партии от "Обединените патриоти", а и можело вицепремиерският пост на партньора му от НФСБ да се закрие. Засега от НФСБ не казват дали ще предложат кандидат за поста. "Приемаме констатацията на Волен Сидеров, че "Обединените патриоти" губим влияние и отчитаме това, че от шест месеца има люта между личностна схватка, в която той е изключително активна страна. Още от лятото се съгласихме, че има две неща, които трябва да направим, за да може коалицията да съществува.

Първото е да се спрат нападките през медиите и да се осъзнаят приоритетите, които са ни събрали заедно. Тогава ние от ВМРО предложихме списък от законопроекти и инициативи. Питахме и "Атака", но те не предложиха нищо. Утвърди се нашето предложение, но тези инициативи не срещат подкрепата на "Атака". В това отношение имаме постоянен проблем - липса на комуникация и нежелание да се включат в общите неща. Така че призовавам Волен Сидеров да каже какво точно го вълнува", казва за "Капитал" зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той обясни още, че има механизъм, по който двете партии - ВМРО и НФСБ могат да изключат "Атака" от "Обединените патриоти", но засега не смятат да прибягват до него. "Ако тази коалиция спре да съществува по обективната причина, че някой от нас просто играе за друга кауза, може да вземем всякакви мерки, нямаме намерение да се правим на стражари", каза Веселинов.

Пред патриотите има и още един проблем. Връщането на Валери Симеонов в парламента ще създаде допълнително напрежение между него и Сидеров. Неотдавна НФСБ снеха доверието си от лидера на "Атака" като председател на парламентарната група, а и няма как той да остане на поста, а Симеонов като председател на НФСБ да остане редови депутат. Връщането на Симеонов ще промени и пропорциите в парламентарната група на "Обединените патриоти", защото Миглена Александрова от "Атака" ще трябва да напусне Народното събрание. Така Сидеров ще остане със седем депутати, НФСБ ще има 9, а ВМРО - 11.

В категории: Политика


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
Воленчо
19.11.2018 16:13:14
1
1
Кажи сега "перхидролчо" кой е по-голяма курва,Боко или Ти
18.
Волен
19.11.2018 07:26:59
2
4
Винаги и е бил ковра но тиквоча беше готов за сделка със всеки педал само да вземе власта сега да му "сърба попарата"
17.
Закони само за някои
19.11.2018 02:28:58
0
3
а трола отдолу с многото никове да не мисли че не му личи, че и жена се писал хахаха
16.
ахахаха
19.11.2018 00:11:59
5
7
Този Волен може да е луд, но е най-хитрият от тези тримата патрЕоти! Отиде сам, зад гърба им, да се договаря с Бойко ( не му е за първи път да задейства "златния пръст" (!) и сега ще им го нахака на онези двамата с макарите! Само той е в състояние да свали това мизерно правителство и да ги разиграе всичките!
15.
Може да е всякакъв, но знае какво следва
19.11.2018 00:05:40
4
8
Волен е много прозорлив.
Този му ход е много точен.
Докато Винкела и Шкембе войвода си правят политическо сепуко, Волен се подготвя за следващите избори
14.
ВЕФИОК
18.11.2018 23:53:38
6
7
Волен и Доган изпълняват нарежданията от Мацква. Радев и Борисов също, но са второкласни актьори.
А най са ми интересни групата Идиоти Бургас - там са като овце, няма нужда дори да им обясняваш за какво протестират. Висят на пътяхи мучат нечленоразделно.
13.
жена
18.11.2018 23:34:24
3
5
този ако ми е мъж всеки ден ще тренирам върху него с мачетето.
12.
Бургас
18.11.2018 23:15:18
2
4
Милия... защо така глеееда кат теле.
11.
Deja vue
18.11.2018 22:46:29
3
4
Този спря да си пие хапчетата и започна пак да прави глупости.
10.
Ахмед Доган
18.11.2018 22:25:34
3
5
Волене време е да инсценираш побоища пред Софийската джамия.А Валери бегом на Турската граница
9.
Турчин
18.11.2018 22:15:22
2
7
Не на русчиите комунисти доносници от говурското дпс
8.
Ахмед Емин
18.11.2018 22:13:17
2
6
Ние финансирахме АТАКА с 1 б00 000 лева
7.
Карадья
18.11.2018 22:06:50
2
6
Всчкко е ДПС !
И салама е ДПС !
И сириньето...
И то е ДПС !
И Волен е ДПС !
Всите са арнаути !
6.
toq e
18.11.2018 22:01:29
2
4
gladna k.......a
5.
*********
18.11.2018 21:35:03
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Кирил
18.11.2018 21:32:52
5
4
Преди да влезе във властта чрез Атака - партия създадена и развита от телевизията на Валери Симеонов - СКАТ, Волен е бил толкова изпаднал финансово, че е залагал вещи срещу пари по заложни къщи. Според книгата "Кокаин" - една от тези къщи била на някой си Боби Бебето в София. Щом влезе в парламента, Волен би шуна ва СКАТ и Симеонов. Беше златен пръст при Орешарски и тогава се предполага, че е налапал най-много пари.
3.
*********
18.11.2018 21:32:40
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
2.
само те не са го
18.11.2018 21:21:38
2
5
е.......и
1.
Бургас
18.11.2018 21:08:09
3
13
Волене ти ги нападаш и мразиш твоите хора... и теб те чака това което им желаеш. Няма да станеш Евро депутат и да отлетиш. Същия си и ти псевдо патриот. Уйски кой пие за 400 евро 100 грама в Созопол. На кой офисите роми почистват и бачкат. Палачинке!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори