×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри


Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри
Легендите са, че на остров Свети Иван е заровено голямо имане
18 Ноември 2018, Понеделник, 01:00 ч.

За остров Свети Иван сред рибарите се носят легенди – че тук е скрито голямо пиратско съкровище

Созопол се е притаил до есенното море. Само един екипаж от рибари на пристанището кърпи мрежите си, но почти безшумно, пише вестник Труд.

Морските работят в синхрон и без дори да си говорят, поправят мрежата за трала на кораба, който чака да влезе в дълбоки води- да запърпори за чернокоп и паламуд. Тук- там в Стария град някой местен жител седи на пейка пред дома си и се припича на приятното ноемврийско слънце.

Напоследък всички обсъждат една новина. Идното лято лудницата от курортисти ще е още по- голяма. Очаква се всеки момент отсрещният остров Свети Иван да стане туристическа атракция.

Няма кой по-добре да го стопанисва от нас, смята кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той отдавна иска Свети Иван да бъде прехвърлен на общината. Да се изградят два кея, където да пристават корабите и да се пусне морска линия за туристите.

Тя напълно заслужава името “Островна”, защото маршрутът ще бъде от Созопол до остров Свети Иван,после до Бургас, а оттам до остров Света Анастасия и обратно.

Пирати заровили съкровище в пещера

За остров Свети Иван сред рибарите се носят легенди – че тук е скрито голямо пиратско съкровище. На острова имало пещера, но по време на страшна буря, отгоре и се струпали камъни и така достъпът до вътрешността и станал невъзможен. Всички били убедени, че именно вътре е скрито съкровището, което най-вероятно било скрито от пирати.

Черно море някога е било кръстосвано от пиратски кораби надлъж и шир. Освен това, стара истина е, че те закопавали съкровищата си именно на острови, и то необитаеми, какъвто е созополският Свети Иван. Иманярите до ден днешен си разменят карти и са готови да се впуснат в приключение, за да търсят съкровището, разказват местните жители.

Сега до острова се стига трудно – няма пристан и корабите трудно акостират заради вълнението. Освен разкопките на манастира, на късчето земя сред вълните има само храсти, от които изскачат зайци. През летните месеци туристи наемат рибарски лодки и морските ги карат на мидения плаж на Свети Иван – да се насладят на романтиката и самотата. Островитяните задължително си уговарят точен час с лодкаря, в който той да дойде да ги вземе обратно към брега.

Тази есен обаче късчето земя сред морето се прослави и с още нещо. Нарекоха Свети Иван “паламуден”, защото край него буквално завря от паламуд. Рибари от цялото крайбрежие пристигаха с лодките наоколо си да риболуват през нощта най- чаканата риба. Обясняваха феномена с това, че покрай острова има благоприятни течения, които носят пасажите и буквално ги вкарват в рибарските мрежи.

Мощите на Св. Йоан Кръстител бяха открити на острова

Но нито паламудът, нито тайнствено съкровище ще превърнат Свети Иван в туристическа атракция. Според идеята на местната власт в Созопол, на острова за туристите няма да има и ресторанти. Ще заложат на културно- историческия туризъм. Засега се предвижда да има само една атракция- манастирът, който ще бъде реставриран и ще отвори врати за посетители.

През 2010- та година, проф. Казимир Попконстантинов откри сред руините на манастира частици от мощите на Свети Йоан Кръстител, а пет години по – късно и древна гробница.

Професорът разказва, че гробницата е била изградена през IV век сл. Хр. Гробницата е била за височайши особи, за което говори нейната архитектура- специфичен градеж, рядко срещан по нашите земи. Предполага се че основателят на манастира е Тома чието име е отбелязано в надписа върху кутийката, в която са били пренесена мощите и че той е донесъл реликвите и е погребан в тази гробница.

Манастирският комплекс на острова e най-добре документираният средновековен манастир по Западния черноморски бряг, както в писмените извори, така и в резултат на системни археологически разкопки. Манастирът “Св. Йоан Продром” е разположен в южната част на остров Св. Иван на 1 морска миля северозападно от Созопол. Самият остров е известен като Sangioanne в каталански портулан от ХIV в. и Hagios Ioannes в гръцки препис от ХVI в. на италиански портулан от ХV в.

Две императорски грамоти, от 1363 и 1437 г., и десет патриаршески грамоти, съставени между 1482 и 1626 г. потвърждават привилегиите на островния манастир “Св. Йоан Продром” като ставропигиален и го представят като един от най-богатите черноморски манастири с църковни и светски имоти в Созопол и неговата околност. Разрушен е от османските турци в 1629 г., тъй като в продължение на няколко години е служел за убежище на пирати-казаци. Монасите се преместват в манастира на остров Халки до Константинопол като съхраняват значителна част от манастирската библиотека. До днес са запазени над 60 кодекса от нея, като 40 от тях се намират именно в патриаршеската библиотека на остров Халки. Част от книгите, които датират от средата на ХV до началото на ХVII в. са били копирани в самия манастир.

В резултат на две археологически кампании, през 1985-1994 г. и от 2008 г. до сега, е разкрит архитектурен комплекс, който обхваща площ от 0,5 ха на тераса в южната част на остров Св. Иван, обърната към Созополския залив. В резултат на археологическите разкопки през 1985-1994 г., проведени под ръководството на В. Димова са проучени триконхална средновековна църква, трикорабна едноапсидна базилика с дълга строителна история, и няколко сгради южно от нея, сред които могат да се идентифицират трапезарията, магерницата, голяма готварска пещ, представителна сграда и аязмо (свещен извор) и оградна стена от запад с долепени до нея верижни помещения. Всички тези сгради от манастирския комплекс принадлежат на последния етап от съществуването на манастира между ХV и първата четвърт на ХVII в.

Последната находка: декрет за търговия между Аполония и Хераклея Понтика

Мощите на Свети Йоан може да се окажат конфликтна точка между кмета на града Панайот Рейзи и проф. Попконстантинов. Идеята на кмета е те да бъдат пренесени в манастира, когато островът се отвори за туристи.

Професорът не е на това мнение. Мощите не могат да са изложени в манастира, защото е изключително рисковано, казва техният откривател и припомня, че костица от тях бе открадната в Сливен, където бяха изложени за поклонение. Той обаче коментира, че подкрепя идеята островът да се отвори за културно-исторически туризъм.

“Това е природен резерват, и сега туристите могат да разглеждат острова, но е нужно на входа на Созопол или на пристанището да бъдат поставени табели, указващи, че може да бъде посетен”, споделя ученият.

Проф. Попконстантинов разкри още, че има проект за реставрация и консервация на манастира, като това не означава цялостна реставрация и експониране. Ще бъде в стил “руината да въздейства”. Архитект Юлий Фърков е направил проектът, добави той. Ще има зала за експониране на археологически материали и 3 D представяне на проучванията и на реставрираните два храма, които са там. Проектът ще започне да се изпълнява 2019- 2020 година.

За пръв проф. Казимир Попконстантинов обяви и последното си откритие на острова от това лято. Манастирът и базиликата са построени върху основи на езическия храм, посветен на божеството Аполон. В предпоследния ден от разкопките бе открита част от текст на декрет, изписан върху мраморна плоча, разкри професорът. От този текст са запазени седем реда от началото на декрета.

Става ясно, че Народното събрание на Аполония е сключило най-вероятно търговски договор с Хераклея Понтика. Видно от упоменатите имена на пратениците, дошли за сключване на договора е, че сред тях е синът на Аполофан и др.

Това е писмен извор който потвърждава мнението ми че тук е имало езически храм на божеството Аполон, заключава проф. Попконстантинов.

В категории: Созопол


4
Коментара
Микс от подправки за риба
Микс от подправки за риба 05/12/2020, Събота 21:23 0
Взривете гадната 2020-а!
Взривете гадната 2020-а! 05/12/2020, Събота 20:00 1
4
Коментара по темата
4.
Никорай
04.12.2018 10:26:07
0
0
Сюжет за малък разказ
3.
ъх
02.12.2018 21:09:35
0
0
........ташак
2.
Гамбургер
19.11.2018 16:58:05
0
2
Модераторите дали са гейове или са обикновени педераси?
1.
*********
19.11.2018 12:24:30
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Търсят директори на 17 училища в Бургаско, сред тях и ТОХ-а Търсят директори на 17 училища в Бургаско, сред тях и ТОХ-а

В Бургас се търси директор и за ПГ по дървообработване "Георги Кондолов", а в Поморие - за ОУ "Христо Ботев"

Тодор Желязков гневен на "Игри на волята": Два месеца се блъсках да им направя шоуто, но не бях удобен Тодор Желязков гневен на "Игри на волята": Два месеца се блъсках да им направя шоуто, но не бях удобен

Атрактивен участник съм, заради това ме взеха, но сега не искат дори да ме пуснат на живо, гневи се Табуретката

 

Коледната елха в Камено грейна, кметът с емоционален поздрав Коледната елха в Камено грейна, кметът с емоционален поздрав

Да изпратим смирено трудната за всички ни 2020 г. и да вярваме, че най-хубавото тепърва предстои, призова Вардунски

 

Вижте как изглежда Бургас в навечерието на Никулден Вижте как изглежда Бургас в навечерието на Никулден

Празничното осветление озари центъра, стотици се стекоха край елхата

 

Откраднаха самоличността на Цецка Цачева Откраднаха самоличността на Цецка Цачева

Пускат фалшиви новини от името на бившата правосъдна министърка

 

Смугли крадци си „набраха” играчки от градската елха на Приморско Смугли крадци си „набраха” играчки от градската елха на Приморско

И предишни години коледния символ в морския курорт е ставал обект на кражба

Васил Божков: Гешев изчезна, готви се да плаща Васил Божков: Гешев изчезна, готви се да плаща

ЕС обсъжда приемането на закона "Магнитски"

Андрей Райчев: Властта издържа на тежък натиск, Борисов се върна в диалога Андрей Райчев: Властта издържа на тежък натиск, Борисов се върна в диалога

България не е имала по-успешна външна политика от сегашната, заяви социологът

 

Блъснаха Велислав Минеков от "Отровното трио" Блъснаха Велислав Минеков от "Отровното трио"

В Луковит спирането на пешеходна пътека явно е непознато действие, коментира адв.Николай Хаджигенов

 

Ковид-19 отне живота на 48-годишния граничен полицай Красимир Николов Ковид-19 отне живота на 48-годишния граничен полицай Красимир Николов

Красимир Николов е старши инспектор в ГПУ-Малко Търново с над 18 години стаж в системата на МВР

И Никол с нов нос като Лолита И Никол с нов нос като Лолита Двете на Гришо са се оперирали в Лос Анджелис Взривете гадната 2020-а! Взривете гадната 2020-а!

Великобритания дава опция да стреляте по кола с надпис на изтичащата печална година

 

В Аржентина облагат богатите с данък COVID-19 В Аржентина облагат богатите с данък COVID-19

В сесия, излъчвана на живо в YouTube, и след дълъг дебат, така нареченият "принос за солидарност" беше одобрен с 42 гласа "за“ и 26 "против“

 

Киркоров с пищно тържество за ЧРД на дъщеря си Киркоров с пищно тържество за ЧРД на дъщеря си

Филип се успокои, след като се оказа, че с баща му Бедрос имат изградени антитела срещу коронавирус

 

8 деца делят наследството на Марадона 8 деца делят наследството на Марадона

Цялята собственост на Дон Диего вероятно ще бъде разделена между осемте официално признати деца на легендарния аржентинец

 

Съратник на Тръмп: Нужни са военно положение и трибунали Съратник на Тръмп: Нужни са военно положение и трибунали

Спецченгета мъртви след бой в Германия за сървърите на „Доминиън“. Какво съдържат те?

 

Тръмп отново обжалва президентските избори в Джорджия Тръмп отново обжалва президентските избори в Джорджия Води серия от дела за да си върне властта Семейството Тръмп ще се мести във Флорида Семейството Тръмп ще се мести във Флорида Слуховете гласят, че Мелания вече се е заела с търсенето на добро училище Трима бивши US президенти готови да се имунизират публично срещу COVID-19 Трима бивши US президенти готови да се имунизират публично срещу COVID-19

Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън се надяват това тяхно решение да отправи мощно послание към нацията

 

Шок! Адолф Хитлер спечели изборите в Намибия Шок! Адолф Хитлер спечели изборите в Намибия

Като дете смятах, че е напълно нормално име. Едва когато пораснах, разбрах, че този човек е бил злодей, признава новият Хитлер и обещава, че няма да "иска да подчини целия свят"

 

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори