×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри


Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри
Легендите са, че на остров Свети Иван е заровено голямо имане
18 Ноември 2018, Понеделник, 01:00 ч.

За остров Свети Иван сред рибарите се носят легенди – че тук е скрито голямо пиратско съкровище

Созопол се е притаил до есенното море. Само един екипаж от рибари на пристанището кърпи мрежите си, но почти безшумно, пише вестник Труд.

Морските работят в синхрон и без дори да си говорят, поправят мрежата за трала на кораба, който чака да влезе в дълбоки води- да запърпори за чернокоп и паламуд. Тук- там в Стария град някой местен жител седи на пейка пред дома си и се припича на приятното ноемврийско слънце.

Напоследък всички обсъждат една новина. Идното лято лудницата от курортисти ще е още по- голяма. Очаква се всеки момент отсрещният остров Свети Иван да стане туристическа атракция.

Няма кой по-добре да го стопанисва от нас, смята кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той отдавна иска Свети Иван да бъде прехвърлен на общината. Да се изградят два кея, където да пристават корабите и да се пусне морска линия за туристите.

Тя напълно заслужава името “Островна”, защото маршрутът ще бъде от Созопол до остров Свети Иван,после до Бургас, а оттам до остров Света Анастасия и обратно.

Пирати заровили съкровище в пещера

За остров Свети Иван сред рибарите се носят легенди – че тук е скрито голямо пиратско съкровище. На острова имало пещера, но по време на страшна буря, отгоре и се струпали камъни и така достъпът до вътрешността и станал невъзможен. Всички били убедени, че именно вътре е скрито съкровището, което най-вероятно било скрито от пирати.

Черно море някога е било кръстосвано от пиратски кораби надлъж и шир. Освен това, стара истина е, че те закопавали съкровищата си именно на острови, и то необитаеми, какъвто е созополският Свети Иван. Иманярите до ден днешен си разменят карти и са готови да се впуснат в приключение, за да търсят съкровището, разказват местните жители.

Сега до острова се стига трудно – няма пристан и корабите трудно акостират заради вълнението. Освен разкопките на манастира, на късчето земя сред вълните има само храсти, от които изскачат зайци. През летните месеци туристи наемат рибарски лодки и морските ги карат на мидения плаж на Свети Иван – да се насладят на романтиката и самотата. Островитяните задължително си уговарят точен час с лодкаря, в който той да дойде да ги вземе обратно към брега.

Тази есен обаче късчето земя сред морето се прослави и с още нещо. Нарекоха Свети Иван “паламуден”, защото край него буквално завря от паламуд. Рибари от цялото крайбрежие пристигаха с лодките наоколо си да риболуват през нощта най- чаканата риба. Обясняваха феномена с това, че покрай острова има благоприятни течения, които носят пасажите и буквално ги вкарват в рибарските мрежи.

Мощите на Св. Йоан Кръстител бяха открити на острова

Но нито паламудът, нито тайнствено съкровище ще превърнат Свети Иван в туристическа атракция. Според идеята на местната власт в Созопол, на острова за туристите няма да има и ресторанти. Ще заложат на културно- историческия туризъм. Засега се предвижда да има само една атракция- манастирът, който ще бъде реставриран и ще отвори врати за посетители.

През 2010- та година, проф. Казимир Попконстантинов откри сред руините на манастира частици от мощите на Свети Йоан Кръстител, а пет години по – късно и древна гробница.

Професорът разказва, че гробницата е била изградена през IV век сл. Хр. Гробницата е била за височайши особи, за което говори нейната архитектура- специфичен градеж, рядко срещан по нашите земи. Предполага се че основателят на манастира е Тома чието име е отбелязано в надписа върху кутийката, в която са били пренесена мощите и че той е донесъл реликвите и е погребан в тази гробница.

Манастирският комплекс на острова e най-добре документираният средновековен манастир по Западния черноморски бряг, както в писмените извори, така и в резултат на системни археологически разкопки. Манастирът “Св. Йоан Продром” е разположен в южната част на остров Св. Иван на 1 морска миля северозападно от Созопол. Самият остров е известен като Sangioanne в каталански портулан от ХIV в. и Hagios Ioannes в гръцки препис от ХVI в. на италиански портулан от ХV в.

Две императорски грамоти, от 1363 и 1437 г., и десет патриаршески грамоти, съставени между 1482 и 1626 г. потвърждават привилегиите на островния манастир “Св. Йоан Продром” като ставропигиален и го представят като един от най-богатите черноморски манастири с църковни и светски имоти в Созопол и неговата околност. Разрушен е от османските турци в 1629 г., тъй като в продължение на няколко години е служел за убежище на пирати-казаци. Монасите се преместват в манастира на остров Халки до Константинопол като съхраняват значителна част от манастирската библиотека. До днес са запазени над 60 кодекса от нея, като 40 от тях се намират именно в патриаршеската библиотека на остров Халки. Част от книгите, които датират от средата на ХV до началото на ХVII в. са били копирани в самия манастир.

В резултат на две археологически кампании, през 1985-1994 г. и от 2008 г. до сега, е разкрит архитектурен комплекс, който обхваща площ от 0,5 ха на тераса в южната част на остров Св. Иван, обърната към Созополския залив. В резултат на археологическите разкопки през 1985-1994 г., проведени под ръководството на В. Димова са проучени триконхална средновековна църква, трикорабна едноапсидна базилика с дълга строителна история, и няколко сгради южно от нея, сред които могат да се идентифицират трапезарията, магерницата, голяма готварска пещ, представителна сграда и аязмо (свещен извор) и оградна стена от запад с долепени до нея верижни помещения. Всички тези сгради от манастирския комплекс принадлежат на последния етап от съществуването на манастира между ХV и първата четвърт на ХVII в.

Последната находка: декрет за търговия между Аполония и Хераклея Понтика

Мощите на Свети Йоан може да се окажат конфликтна точка между кмета на града Панайот Рейзи и проф. Попконстантинов. Идеята на кмета е те да бъдат пренесени в манастира, когато островът се отвори за туристи.

Професорът не е на това мнение. Мощите не могат да са изложени в манастира, защото е изключително рисковано, казва техният откривател и припомня, че костица от тях бе открадната в Сливен, където бяха изложени за поклонение. Той обаче коментира, че подкрепя идеята островът да се отвори за културно-исторически туризъм.

“Това е природен резерват, и сега туристите могат да разглеждат острова, но е нужно на входа на Созопол или на пристанището да бъдат поставени табели, указващи, че може да бъде посетен”, споделя ученият.

Проф. Попконстантинов разкри още, че има проект за реставрация и консервация на манастира, като това не означава цялостна реставрация и експониране. Ще бъде в стил “руината да въздейства”. Архитект Юлий Фърков е направил проектът, добави той. Ще има зала за експониране на археологически материали и 3 D представяне на проучванията и на реставрираните два храма, които са там. Проектът ще започне да се изпълнява 2019- 2020 година.

За пръв проф. Казимир Попконстантинов обяви и последното си откритие на острова от това лято. Манастирът и базиликата са построени върху основи на езическия храм, посветен на божеството Аполон. В предпоследния ден от разкопките бе открита част от текст на декрет, изписан върху мраморна плоча, разкри професорът. От този текст са запазени седем реда от началото на декрета.

Става ясно, че Народното събрание на Аполония е сключило най-вероятно търговски договор с Хераклея Понтика. Видно от упоменатите имена на пратениците, дошли за сключване на договора е, че сред тях е синът на Аполофан и др.

Това е писмен извор който потвърждава мнението ми че тук е имало езически храм на божеството Аполон, заключава проф. Попконстантинов.

В категории: Созопол


4
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
4
Коментара по темата
4.
Никорай
04.12.2018 10:26:07
0
0
Сюжет за малък разказ
3.
ъх
02.12.2018 21:09:35
0
0
........ташак
2.
Гамбургер
19.11.2018 16:58:05
0
2
Модераторите дали са гейове или са обикновени педераси?
1.
*********
19.11.2018 12:24:30
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта
Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори