×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Какво се случи на 10 ноември 1989 г.


Какво се случи на 10 ноември 1989 г.
Няколко дни по-късно се проведе първата гражданска демонстрация срещу властта
09 Ноември 2018, Събота, 00:03 ч.

29 г. след началото на прехода колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява

На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на Германската демократична република (ГДР) Гюнтер Шабовски обявява на пресконференция, предавана на живо по телевизията, промени в Закона за пътуване в чужбина, улесняващи значително процедурата, като вече всеки източногерманец има право в най-кратък срок да получи пасаван, с който да излиза и влиза в ГДР.

Часове по-късно източногерманските граждани буквално срутват Берлинската стена, издигната 28 години по-рано. Отворени са граничните пунктове между Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР).

До решението за отмяна се стига, след като месец по-рано източногерманци окупират посолствата на ФРГ в Унгария, Чехия и Полша с искане да бъдат приети в Западна Германия, а Австрия отваря границата си.

На 18 октомври 1989 г. в Берлин, на пленум на ЦК на Германската единна социалистическа партия, генералният секретар на Ерих Хонекер подава оставка.

На негово място е избран Егон Кренц. На 1 ноември той е приет от генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов в Москва, където

Горбачов в разговор с него заявява, че Ерих Хонекер е трябвало да се оттегли по-рано, тъй като перестройката изисква нови ръководители.

Веднага след срещата Горбачов вика съветския посланик в България Виктор Шарапов на разговор в Москва и му предава копие от стенограмата с разговора си с Егон Кренц. Възлага му да запознае с текста и Тодор Живков в България.

На следващия ден, 2 ноември, посланик Виктор Шарапов пристига в България и на 3 ноември 1989 г. иска среща с Тодор Живков. Срещата между двамата е проведена същия ден. Живков е смутен и объркан и в разговора споделя, че отдавна мисли за оттегляне.

На 5 ноември Виктор Шарапов иска нова среща, поканен е на обяд в Банкя, по време на който казва на Тодор Живков: „Съветското ръководство с голямо разбиране се отнася към вашето решение да подадете оставка и ми поръча да ви предам, че вие постъпвате много мъдро. Оторизиран съм също да ви изкажа голяма благодарност за дългогодишното ползотворно сътрудничество, за вашите чувства на любов и дружба към СССР и КПСС.“

Тодор Живков е изненадан. Вече има не негово, а на СССР решение да си подаде оставката.

В разговора Тодор Живков благодари на ръководството на КПСС за доброто разбиране и за изказаната към него благодарност, но изразява опасения, че партията няма готовност за такава промяна, защото липсва подходящ другар, който да притежава многостранните качества да поеме и води съдбините на партията и народа, на държавата.

Посланик Шарапов държи твърда позиция, че оставката трябва да бъде подадена на предстоящия пленум. На 6 ноември при нова среща с Тодор Живков съветският посланик му предава, че ръководството на СССР препоръчва на предстоящия пленум за генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, Петър Младенов.

Тодор Живков предлага да си подаде оставката като генерален секретар и да остане председател на Държавния съвет. Посланик Шарапов не прави отстъпка. На 7 ноември отново на среща между двамата в съветското посолство по случай националния празник на СССР, Живков настоява да остане председател на Държавния съвет. Отговорът от страна на Шарапов е, че по принцип не е прието двата поста да се заемат от различни хора и че проблемът е на българските другари.

Пленумът е насрочен за 10 ноември 1989 г.

Решението за освобождаването на Тодор Живков като генерален секретар на ЦК на БКП е прието, а на негово място е избран Петър Младенов. На 17 ноември 1989 г. Народното събрание по предложение на пленума от 10 ноември 1989 г. освобождава Тодор Живков и като председател на Държавния съвет и на негово място избира Петър Младенов.

Междувременно в страната, по време на първата екологична среща на страните членки на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ) (дн. Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) активисти на неправителствената организация „Екогласност“ в градинката пред „Кристал“ в София още на 26 октомври 1989 г. организират събирането на подписи за спиране на строителството на хидропроектите „Рила“ и „Места“.

Градинката е обградена с полицейски кордон, активистите са разпръснати от органите на реда, като 22-ма от тях са качени насилствено в автобус. Акцията на милицията е отразена широко в западната преса и се определя като начало на последващите събития в България.

На 2 ноември 1989 г. е проведено първото легално събрание на клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, основан на 3 ноември 1988 г. в 65-а аудитория на СУ „Св. Климент Охридски“ от 80 интелектуалци. Клубът от 2 декември 1989 г. се нарича „Клуб за гласност и демокрация“.

На 3 ноември 1989 г. в София се провежда шествие на активисти на национално движение „Екогласност“, което връчва подписка, подкрепена с 12 хил. подписа, в Народното събрание против строителството на хидрокомплексите „Места“ и „Рила“. В шествието се включват около 4000 души.

Това е първата гражданска демонстрация срещу властта.

На 7 декември 1989 г. е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС) – коалиция от новоучредени политически партии и организации.

В началото на 1990 г., от 16 януари започва т. нар „Кръгла маса“, която има за цел да очертае рамките на мирния преход. В заседанията си до 15 май 1990 г., форумът приема споразумения за политическата система, за изменения и допълнения на конституцията, законопроекти за политическите партии и изборите за Велико народно събрание (ВНС) и др.

Решено е да се закрие институцията Държавен съвет, президентът (председателят) на Републиката да се избира от Народното събрание.

На 3 април 1990 г. Народното събрание избира Петър Младенов за президент (председател) на Народна република България (НРБ). Същия ден БКП се преименува на Българска социалистическа партия (БСП), а органът на БКП в. „Работническо дело“ се преименува на в. „Дума“.

На 6 юли 1990 г. под натиска на обществените протести Петър Младенов подава оставка като президент. Поводът е излъчването на предизборен клип на СДС от предизборната кампания за VII Велико народно събрание, в който е включена изречената от Младенов на 14 декември 1989 г. фраза „По-добре танковете да дойдат“.

Седем месеца след 10 ноември 1989 г. – на 10 и 17 юни 1990 г., са произведени първите демократични избори в България – за VII Велико народно събрание. На 1 август 1990 г. VII ВНС избира Жельо Желев за президент на Народна република България.

На 22 декември 1990 г. VII Велико народно събрание приема решение, с което изразява волята на България за членство в Европейските общности и предлага на правителството да предприеме необходимите стъпки в тази насока. След 15 години, на 1 януари 2007 г., България е приета за пълноправен член на Европейския съюз.

На първите преки президентски избори в България на 12 и 19 януари 1992 г. Желю Желев е избран за президент с петгодишен мандат. След него са избирани още трима президенти – Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. От тях Георги Първанов е бил президент два мандата.

Последната Конституция на България е приета от VII Велико народно събрание на 12 юли 1991 г. Тя отменя Конституцията на Народна република България от 18 май 1971 г.

Новата конституция налага изграждане на държавно управление въз основа на разделение на властите. Въвежда институцията на едноличен държавен глава – президент на републиката. Въвежда се институцията Конституционен съд, чиято основна задача е да гарантира върховенството и спазването на конституцията.

За 29 години Конституцията е променяна пет  пъти – през 2003 г., през 2005 г. през 2006 г., през 2007 г. и през 2015 г. 

29 г. след началото на прехода колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява.

Оставен на личните спомени, на носталгията по загубената сигурност и изчезващо знание за тъмните му страни, комунизмът постепенно губи политическата си оценка, продължавайки да подхранва стари и нови митове, коментират социолозите.

Вижте 10 култови изказвания на Тодор Живков:

Източник: Вести.бг

В категории: Ретро Флагман


25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
А.....бе, гоче...
10.11.2018 20:23:26
3
1
Стига си драскал и дрискал, беее...! Десетина коментара, все твои, бе...! От колко време не си излизал от тоя селски кенеф, бе? Ей такива простаци тровят въздуха, не се диша!
24.
Малко исторически факти
10.11.2018 20:04:54
0
3
Точно на тази дата преди 29 години влезе най-новата схема за изгърбване на българския народ. Ако внимателно се огледате и малко прочетете и се замислите, ще стигнете до извода, че това си е чиста смяна на схемата за геноцид. Няма как демокрацията да се представлява от комунисти, каквито са цялото СДС, ДПС, БСП, РЗС, НДСВ, ГЕРБ, Бойко, Цветанов, Каракачанов, Сидеров, Симеонов, Цачева, Марешки и още и още и много пребоядисани таласъми с демократични претенции.
23.
Кан Кубрат
10.11.2018 19:12:49
0
5
Тези комунистически наследници , които заграбиха дьржавата и сьздадоха мафията на тая територия е Крайно време да ги Изметете !
Не само ...
Стига ченгеджийско робство !
22.
!!!!!!!
10.11.2018 19:04:41
1
1
България изчезна стана мангалия това стана
21.
botsmana
10.11.2018 18:28:59
1
6
Аве ....
Аланкооловци !
Що Плевнята с оная - гадателката за времето , отлитат от ,, рая " ?!
Що копИлетата на тия с Бочката всите са някаде по света , а не в ,, рая " ?!
ПроЗД народ останаохте там !
Та Чак - ДрАнкате !
20.
БСП, ГЕРБ, ДПС и патрЕотите
10.11.2018 18:12:48
0
2
Е кво да е станало? Забогатяхме,поне ние ,за овците не сме сигурни...
19.
alankooulu
10.11.2018 18:10:11
1
7
А язе ....
Никогиш на нищо не сам се надявал !
Само на мене си !
За тва използвах момента и с влака - напрао на терминала !
Ко да са губя?!
Демокраций - мемокраций...
Тинтери - минтери !
На тва място само шменти - капели !
Никакав чеп не стаа с такава паплач !
Само тор остана там !
И то от Най-миризливата !
Казах !
18.
Trapera
10.11.2018 17:57:39
3
11
И аз я харесвам тая дата !
До тогава не можех да идвам легално в BG да видя старите !
Сега си шиткам , когато ми е кеф !
И си карам там кат Пеевски !
Стария е осигурен от всякьде !
Красива територия - Грозна ,, дьржава " !
Щом ви е толкова пипето - стойте си там !
Плащайте рекет на мутрите дето си ги избрахте и нИдейте да рИвете !
Избора си е Само ваш !
И колкото минуси си искате - слагайте !
Тва нЕма ви изкара от кенефа в който ,, живеете" !
17.
Турчин
10.11.2018 17:44:48
0
1
Не на русчиите комунисти доносници от дпс
16.
Katitu
10.11.2018 17:31:47
0
8
Goche !
Aре обади се кат дойдеш пак !
Знам че си ларш !
Всички комшийки та споменават !
15.
Gocho
10.11.2018 17:26:22
3
11
Мноо бе харна тая дата !
Още на 1/12/1989 се изнесох от тоя кенеф !
И още черпя и давам курбан че не ми се налага да сАществувам в тая Дупка !
Ходя там само да хапна , пийна и по-е@на нещо !
Кот падне !
100$ - са си 100$ !
14.
гецата
10.11.2018 12:28:02
1
9
датата на която откраднаха нашето бъдеще, бъдещето на децата и внуците ни
13.
Без 10-ти
10.11.2018 12:14:30
6
4
Щяхте да гледате Европа и света през крив макарон. Да си ядете сиренено и самуна по 15 ст.
12.
Без 10-ти
10.11.2018 12:14:29
6
3
Щяхте да гледате Европа и света през крив макарон. Да си ядете сиренено и самуна по 15 ст.
11.
koi
10.11.2018 11:36:06
0
5
до номер 5 браво това истината нека всеки да я прочете
10.
Жж
10.11.2018 10:46:05
2
5
Абе и от комунизма има хубави неща и от демокрацията.
9.
баба Мара от пазара
10.11.2018 10:41:59
3
7
На тази дата през 1989 г. се извърши дворцовият преврат на комунистите, с цел рестартиране на монопола им във властта. И им се получи! Като алтернатива на комунистическата партия се появи на бял свят СДС - познат още и като "мъртво роденото дете на българската демокрация". То бе заченато като проект на БКП за отглеждане на "опитомена" опозиция, но вътре се намърдаха и случайни хора, на които им замириса на власт и пари. И възползвайки се от надеждите на българите за промяна, тая амалгама от комунисти, доносници от ДС, авантюристи и най-обикновени "златотърсачи", подобно на БКП си присвои правото на монопол върху истината, демокрацията и дори времето. Те твърдяха, че са единствената (според името им) демократична формация в страната (т.е. другите се недемократични) и носители на прогрес според логото "Времето е наше" т.е. всички останали са носители на застой и упадък. На всяка забележка относно извършваните безобразия активистите на СДС казваха - "Така трябва, защото НЯМА ДА НИ ДАДЪТ! Явно се имаше предвид Запада, но не стана ясно кой, кога, защо и как ще отвори този митичен рог на изобилието, пръкнал се в главите на т.нар. "седесари". Тия (уж) демократи, реагираха много болезнено на появата на новосъздадените и едва прохождащи нови партии, които можеше да им станат конкуренти във властта. И затова по всякакъв начин се стремяха да ги омаскарят, за да ги дискредитират пред обществото и осуетят по-нататъшната им политическа кариера. Особенно яростни бяха срещу патриотичните формации, които бяха определяни като "националисти", като се влагаше лош смисъл в това определение.. Наричаха ги дори "фашисти" (любима думичка на ортодоксалните комунисти) макар, че ако ги попиташ, едва ли ще могат да обяснят какво значи "фашист", след като го използват. Защото т.нар. "седесари" всъщност са мутирали комунисти, т.е. интернационалисти, чията единствена разлика с автентичните комунисти бе, че си търсеха нови началници, различни от тия в Москва. А, някой от тях навярно и са поддържали връзка с Москва. Казвам "навярно", защото не мога да го твърдя със сигурност, но какво друго смислено обяснение може да се даде на печалноизвестния факт, че СДС, когато при правителството на Иван Костов, макар, че държеше цялата власт в ръцете си - не отвори досиетата на доносниците от ДС и направи неоценима услуга на Москва. До толкова неоценима, че ако при разстрела на националния предател и съветски шпионин генерал Вл. Заимов от Москва нареждат в знак на уважение да се спре огъня на фронта за 1 минута, то за И. Костов би грябвало да има най-малко еднодневен траур. Благодарение на него сега Империята на злото активира доносниците от ДС да "клатят лодката" когато трябва, шменти капели, не му е времето и пр.
И така плюейки се в Парламента (като на театър) БКП и СДС си разделиха баницата т.е. откраднаха каквото може. Казвам "каквото може", защото голяма част от построеното през СОЦ-а бе дотолкова морално и физически остаряло, че не ставаше дори и за боядисване и закономерно бе нарязано за скрап, пак от активисти на БСП и СДС. И в един момент, когато "мъртво роденото дете на българската демокрация" СДС закономерно изтече в мръсния канал, се оказа, че неговите лидери до един (заедно с комунягите) са откъснали доста големи и мазни хапки от баницата.
Така че, когато стане дума за 10 ноември, няма как човек да не сети за излъганите надежди и за несъстоялата се българска демокрация.
8.
да
10.11.2018 10:28:26
6
9
на тази дата българският направи грешката, че не изби до крак комунистическите изроди и техните отрочета, които умело мимикрираха във всички партии и в момента продължавата да управляват!
7.
gradski
10.11.2018 10:23:37
1
11
И се навъдиха едни десиденти, едни реприсирани... Ти да видиш.
6.
На тази дата:
10.11.2018 10:03:36
1
5
Едни апапи взеха властта от други апапи...
5.
Az
10.11.2018 09:54:11
6
10
На тази дата започна разграбването на държавата,създаването на мафията,унищожението на икономиката,здравеопазването и енергетиката и даде старт на геноцида.От тази дата България се превърна в дупката на кенефа на планетата......и всичко това благодарение на Продажното копеле Желю Желев и Алчния цигански изрод Иван Костов,подкрепяни от долнопробните кравари и чифути гниди.......
4.
4
10.11.2018 09:47:07
8
9
Къде си Тато?и земята да изровим такъв като теб няма да намерим.
3.
Az
10.11.2018 09:22:26
2
9
Сега разбирате ли, защо днешните управляващи направиха всичко необходимо за да унищожат интелигенцията. Кристал, Еко гласност и различните клубове организирали първите недоволства са водени само от такива хора. Комунизмът е допуснал тази грешка да ги развъжда. Днешните и добре поучени от историята управленци вече си знаят урока. Разпространиха чалгата, циганизираха ни и ще векуват.
2.
Комунистът
10.11.2018 09:22:02
7
8
На тази дата свърши евтинията, спокойния живот и сигурността у хората. Свърши безплатното образование и здравеопазване.
Започна скъпотията, стреса, престъпността, грабежа, демографската катастрофа и всички западни колониални гадории, които се случват днес.
1.
Беззаконие
10.11.2018 09:02:47
8
9
На тази дата преди 100 години свършва пъвата световна война, на тази дата преди 29 години народа прости на комунистите, че са крадци и убийци и вече 29 години за "благодаря" се извършва геноцид над българския народ от клонингите им герб-дпс-бсп! 2 милиона българи жертва на комунистите!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преди 31 години Тодор Живков даде началото на Голямата екскурзия (ВИДЕО+СНИМКИ) Преди 31 години Тодор Живков даде началото на Голямата екскурзия (ВИДЕО+СНИМКИ)

За 3-те месеца, в които трае Голямата екскурзия, България напускат между 300 и 360 000 турци

Доставиха най-съвременната медицинска апаратура в КОЦ-Бургас Доставиха най-съвременната медицинска апаратура в КОЦ-Бургас

Кметът Димитър Николов днес посети медицинския център и се срещна с екипа от инженери от Германия, които вчера пристигна в Бургас, за да монтират днес апаратурата

Оптимист съм за Лято 2020! Царево ще има сезон, който няма да е по-слаб от предходните Оптимист съм за Лято 2020! Царево ще има сезон, който няма да е по-слаб от предходните

От началото на извънредното положение в общината дойдоха между 3 000 – 3 500 човека от София, Пловдив и вътрешността на страната и установиха, че тук не се живее зле, каза кметът на Царево

Доц. Ангел Кунчев консултира община Бургас за предстоящото масово тестване за COVID-19 Доц. Ангел Кунчев консултира община Бургас за предстоящото масово тестване за COVID-19

Стремежът на администрацията е да се направи мащабно представително проучване, което покаже степента на изградения в града имунитет срещу заболяването

„Софиямед“ благодари на доброволците си с грамоти „Софиямед“ благодари на доброволците си с грамоти

„Доброволците ни дадоха пример, че всичко трябва да се прави със сърце и от душа“, добави д-р Иван Христов, началник на Спешно отделение в УМБАЛ „Софиямед“

Бургас популяризира по съвременен начин самобитността на Рибарското селище Бургас популяризира по съвременен начин самобитността на Рибарското селище

Изработват идейна концепция за новия туристически продукт и изграждането на етнографска експозиция

Австралиец с айтоски корени дари средства за младите борци Австралиец с айтоски корени дари средства за младите борци

Исмет Тюрккан е възпитаник на айтоската школа 

Созопол прави революция с паркингите преди старта на сезона Созопол прави революция с паркингите преди старта на сезона

Около 1000 са паркоместата на общинските паркинги, обособени са и две буферни зони на двата входа на града

Ангиологът и кардиолог д-р Светлин Цонев отново преглежда в Бургас Ангиологът и кардиолог д-р Светлин Цонев отново преглежда в Бургас

Известният лекар ще приема пациенти на 4 и 5 юни в университетска болница „Дева Мария“

Гигантска комета ще мине покрай Земята през 2022 г. Гигантска комета ще мине покрай Земята през 2022 г.

Макар все още да е много далеч, тя вече е впечатляващо ярка

Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО) Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО)

Убийството на Джордж Флойд от бял полицай доведе до масови безредици и извънредно положение

Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож

Президентът Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната гвардия

Коя е зодията на милиардерите Коя е зодията на милиардерите

Най-много милиардери има сред везните

Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти

В някои страни от Източна Европа правилата на ЕС за защита на данните са средство за заглушаване на медии

Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават

Важни за страната ни политики като кохезионната, селскостопанската и Фонда за справедлив преход ще бъдат с увеличени средства, което е добре за България

СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър

Крамър започва кариерата си като пренаписва сценарии

Медсестра „черпела“ колегите си с бисквити със сънотворни Медсестра „черпела“ колегите си с бисквити със сънотворни

Жената отива в затвора за 3 години

26 души арестувани във Франция и Белгия заради смъртта на мигранти в камион 26 души арестувани във Франция и Белгия заради смъртта на мигранти в камион

Жертвите бяха намерени в заключено ремарке на 30 км източно от Лондон миналата година

Тръмп заплаши да спре социалните мрежи в интернет Тръмп заплаши да спре социалните мрежи в интернет

Тwitter предупреди абонатите си да проверяват твърденията му

Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима

Дете на 2 години е сред пострадалите

Бойко Борисов във фейсбук Бойко Борисов във фейсбук Пеевски е обикновен депутат, напоследък само дарява
Виц на деня Виц на деня - Иванчо, теб баща ти бие ли те?
- Ние сме десет братя и аз съм най-малкия и докато стигне до мен се изморява.
Виц на деня Виц на деня Канибалите също мислят, че хората са създадени един за друг. Статус във фейсбук Статус във фейсбук За конкуренцията трабва да се казват или лоши неща, или нищо.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори