Tези храни ще нормализират кръвната ви захар веднага
09 Ноември 2018, Петък, 22:34 ч.
Източник: здраве.тоГодини наред ни уверяват, че трябва да избягваме продуктите с висок гликемичен индекс. Нови изследвания обаче показват, че това може да не е чак толкова важно, когато говорим за правилно хранене или отслабване. Коя е истината?
Гликемичният индекс е показател за влиянието на въглехидратите от хранителните продукти върху нивото на захар в кръвта. Простичко казано, продукти с висок гликемичен индекс са тези, които сме свикнали да наричаме “бързи” (прости, нездравословни) въглехидрати. А продукти с нисък гликемичен индекс са тези, които се считат за “бавни” (сложни, здравословни) въглехидрати. В списъка на продукти с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват силно покачване на глюкозата, влизат: плодове с ниско съдържание на целулоза, фасул, бобови и пълнозърнести продукти.
На свой ред продукти с висок гликемичен индекс са сладките газирани напитки, рафинираните зърнени продукти и сладкишите.
Какъв е проблемът на продуктите с висок гликемичен индекс? Дълго време се смяташе, че продуктите, които причиняват рязко покачване на захарта, провокират и резистентност към инсулина и като следствие - съхранение на мазнини в организма и повишаване на риска от диабет втори тип. Звучи логично, но дали е така?
Защото нови изследвания показват, че специалистите са започнали да преосмислят преимуществата на нискогликемичните диети. Едно от тези изследвания например, съумяло да обясни защо меню на основата на продукти с нисък гликемичен индекс невинаги води до очакваните резултати. Учените стигнали до извода, че ако човек ограничава количеството въглехидрати в менюто си, независимо дали те са “бързи” или “бавни”, това във всички случаи дава положителен ефект.
Защо все пак продуктите с нисък гликемичен индекс са по-добрият избор? Гликемичният индекс в действителност не е толкова важен, колкото си мислим. Но специалистите в областта на правилното хранене уверяват, че нискогликемичните продукти все пак са по-разумната алтернатива на високогликемичните продукти, ако искаме да се храним правилно. Първо, продуктите с нисък индекс по принцип са по-засищащи. Второ, те обикновено съдържат повече влакна, оптимизиращи процесите на храносмилане, което също е здравословно.
В крайна сметка, всеки от нас може да си позволи, когато му се прииска, да похапва и прости въглехидрати, било то ароматен сладкиш с канела или вкусна тортичка. В умерени количества всичко това няма да навреди на здравето и диетата.
Крехко бавно печено агнешко бутче за Великден или Гергьовден
Григор Димитров: Аз съм най-големият си критик
Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото
Отложиха с година либерализацията на цената на тока
Най-хубавият козунак на конци се прави... в пералня
4 причини да не търсите сродната си душа
25/04/2024, Четвъртък 21:57
0
7 лъжи, които мъжете изричат в началото на връзката
25/04/2024, Четвъртък 21:38
0
4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас
25/04/2024, Четвъртък 21:25
0
Младите огнеборци канят на спортен празник в Бургас
25/04/2024, Четвъртък 21:14
1
Любовен хороскоп за май
25/04/2024, Четвъртък 21:00
0
Неща, които партньорът ви не трябва да иска от вас, ако ви обича
25/04/2024, Четвъртък 20:41
0
Колко често правят sex Гущерови?
25/04/2024, Четвъртък 20:16
3
Крехко бавно печено агнешко бутче за Великден или Гергьовден
25/04/2024, Четвъртък 20:00
0
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп
25/04/2024, Четвъртък 19:40
0
Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас
25/04/2024, Четвъртък 19:20
0
Лазарки в градския транспорт на Бургас (ВИДЕО)
25/04/2024, Четвъртък 19:00
1
Инфарктен обрат за 4 зодии до края на април
25/04/2024, Четвъртък 18:40
0