×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На пенсионерите в държавните институции скоро ще им изстине мястото


27 Октомври 2018, Събота, 12:59 ч.

Всички ведомства ще получат от НОИ списък на служителите, които трябва да бъдат освободени


Пенсионери няма да може да бъдат назначавани като държавни служители от януари 2019 г. Тази промяна в Закон за държавния служител се предлага с преходните и заключителни разпоредби на бюджета за следващата година. Държавните служители, които вече получават и пенсия, ще бъдат освободени с едномесечно предизвестие.

Само военнослужещите, които вече са пенсионери, са около 1100 души. Много пенсионери работят като държавни служители и в МВР. Всички ведомства ще получат от НОИ списък на служителите, които вече са упражнили правото си на пенсиониране и трябва да бъдат освободени. За хората, които са назначени в структурите на МВР или друго ведомство на трудов договор и не са държавни служители, промяната не важи, пише "Труд".  

Пенсионери ще може да бъдат назначавани като държавни служители само временно по заместване заради отсъствие на титуляра, гласят предложените текстове. Междувременно Съветът за тристранно сътрудничество обсъди проектобюджета за 2019 г.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че за следващата година е заложен дефицит в хазната от 600 млн. лв., а основните приоритети са образованието, социалната политика и отбраната. И допълни, че България очаква подобрение на кредитния рейтинг.

От своя страна бизнесът изрази недоволство от увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. и от прекомерното повишаване на минималния осигурителен доход (МОД) за земеделските стопани със 60%. Ръстът от 350 на 560 лв. на МОД за тях е много голям ище има сериозно отражение върху сектора, каза Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Работодателите се обявиха за по-агресивно увеличение на учителските заплати. Според президента на “Подкрепа” Димитър Манолов обаче повечето пари за образование могат да имат обратен ефект, ако няма структурни промени.

По-късно министър Горанов се срещна и с главния прокурор Сотир Цацаров. На нея министърът изразил готовност за частично сближаване на позициите по отношение на предвидените средства за осигуряване на разходите на съдебната власт.

Горанов заявил, че ще представи на предстоящото заседание на правителството актуализирани параметри на бюджета за 2019 г., различни от първоначалния вариант, и по-близки до тези, предложени от ВСС. Той е приел идеята да отпаднат промените, касаещи намаляване на парите за облекло на съдебните служители.



В категории: Животът


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
до 6- 50 на 50
28.10.2018 17:05:24
0
2
Такъв батак е навсякъде, че нито Рейгън,нито Тачър това е българщина не забравяй! Само колония на Англия...
6.
До 5
28.10.2018 16:38:50
0
1
Не е точно така за договарянето. Ако за едно и също място кандидатстват пенсионер и непенсионер, пенсионера има предимство. Той ще се съгласи на по-ниско заплащане, но като си прибави и пенсията ще живее добре. В същото време, за да е конкурентноспособен на пазара на труда, непенсионера също трябва да клекне на тази заплата, но той няма какво да добави към нея. Просто като фасул. Работодателите са толкова тъпи, защото гледат само колко по-малко да платят, но не гкедат колко е производителноста на труда на наетите. Наемат разни прошляци, пък после се оплакват, че нищо не произвеждало. Ми те толкова си могат. Кадърните отиват там, където труда им е оценен. Другия негативен аспект е, че при ниски нива на заплащане, не остават пари за пенсионния фонд и за здравни осигуровки. Направо си е омагьосан кръг - ниски заплати, носки данъци, ниски пенсии, никакво здравоооазване. Там трябва да се пипне. КОДЕКС НА ТРУДА - там е заровено кучето, ма смее ли някой да разбуни кошера. Май само Рейгън и Тачър навремето са посмяли и гледайте къде са сега САЩ и Великобритания. Ма де ги българските Рейгън и Тачър? Ние си имаме Бойко. Няма по-ляв оремиер от него, а както е казал Тръмп, социализма ражда бедност.
5.
RE-3
28.10.2018 10:54:20
0
0
Всеки мисли с дупето си, в зависимост от стола на който седи.
В условията на пазарна икономика всеки може да работи и да получава каквото се договори.
За държавни служители - естествено, че не е редно при положение че има кандидати.
4.
Пенсионер
28.10.2018 00:06:40
0
2
Само това ли, идва датата и край взема пенсията! През последните 5 години трябва да обучи най-малко двама да изпълняват съответната длъжност.Особено в днешно време на некадърни ,на необразовани млади...
3.
А защо само в държавния сектор
27.10.2018 17:47:40
2
6
Никъде не трябва да бъдят назначавани пенсионери. Те подбиват цената на труда. Ако искат да работят, моля, спира им се пенсията и си получават само заплатата. Тогава ще ги видим ще работят ли за 300 лв. Май не, а. А ако се съгласят да им се спре пенсията, трудовия стаж дето ще натрупат, да важи за увеличаване на пенсията им като спрат да работят. Мисля, че така ще е най-справедливо за всички, включително и за самите пенсионери. Ма тогава ще им се наложи да се конкурират с кадърни работници и служители, а не с утайки. Щото сега само утайки се съгласяват да работят и получават зплащане като пенсионерите.
2.
бургазлия
27.10.2018 15:55:25
0
2
Крайно време бе да се въведе ред на пазара на труда достатъчно са източвали бюджета чрез псевдо държавни служители .Тези он сектор Сигурност са притеснени къде щели да отидат другаде на работа Ми където всички останали желаят да взимат пенсия и заплата .
1.
гражданин
27.10.2018 12:40:32
0
3
Това ИДЗна КСО по чл69 от КСО които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия могат да се пенсионирват без да се изисва освобождаване от служба съответно уволнениеили прекратяване на правоотношениебе едно доразумение пРЕВЪРНАХА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И сектор сигурност Ренесанс за пенсионери .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо
Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер 
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори