×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чрез софтуер в новите фискални устройства: Крадат цели бизнеси и здравни досиета?


22 Октомври 2018, Понеделник, 03:50 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Няколко асоциации поискаха коригиране на новите правила и отлагане на влизането им в сила


Няколко асоциации се обявиха срещу част от измененията в наредбата Н-18, които касаят нови сериозни промени във фискалните устройства. На пресконференция в централата на Българската стопанска камара (БСК) те настояха и за отлагане на влизането в сила на новите правила заради невъзможност за въвеждането им в сега заложения срок – 31 март 2019 г.

Според Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС) най-добре би било промените да влязат в сила на 1 януари 2020 г.
„Тотално оптимистичен” срок би бил най-рано септември 2019 г., обясни още той.

Според Танев няма хора, които да свършат работата, защото става дума за промени в около 300 хиляди фискални устройства при около 200 „адекватни” сервиза в България.
Подмяната на касовите апарати или софтуера им засяга около 100 хиляди заведения или 3500 хотела, примерно, но и всички търговци, които работят с такива устройства.
„Как ще обучите 100 хиляди човека, които работят с тези системи, за три месеца. Абсурдно е! Бизнесът ще влезе в един хаос”
, прогнозира Ясен Танев.

Станислав Попдончев – главен финансов директор на БСК, каза, че разчетите на Националната агенция по проходите (НАП) за 17 млн. разходи на бизнеса са били сгрешени. Всъщност те щели да са между 40 и 100 млн. лв., или от 2 до 5 пъти по-големи.

Той и Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията, уточниха, че подкрепят усилията на Министерството на финансите и на НАП за изсветляване на сивия сектор и за фискална дисциплина. В случая обаче щял да бъде ударен повече светлият бизнес.

„И ние имаме много забележки към новите наредби, коментира Алибегов. Една от забележките ни е въпросното предоставяне на „сорс код”. Въпросният „сорс код” дава на Националната агенция за приходите достъп до цялата база данни на дадения обект. И тука вече не говорим за фискализация на касов бон, а говорим за абсолютно целия бизнес на търговското дружество. Т.е. в нашия случай това би бил достъп до рецепти, достъп до маркетингови стратегии – бъдещи, настоящи; промоции и т.н.
Тук ние не получаваме от Националната агенция за приходите никаква сигурност как ще бъде регулирано това нещо и че няма да попадне в грешни ръце. Т.е. за по-лесно обяснение – един оперативен работник в НАП може с едно копче да пренесе целия този бизнес към трето лице – тази цялата информация. Това за нас е пълен абсурд. Няма как да бъде. Може да бъде откраднат всеки един бизнес, така да се каже. И в момента ние не получаваме никаква гаранция как тази злоупотреба и това изтичане може да бъде спряно.”

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Николай Бързалов коментира, че въпросът засяга и всички лечебни заведения, както и общопрактикуващите лекари.
Имало опасност за източване на бази данни, свързани със здравни досиета и т.н.


След въпрос на „Флагман” действително ли може да се открадне бизнес стратегията на една фирма, Ясен Танев коментира: „Ако мога отново да обясня технологично – в наредбата има опция, с която се дефинира създаване на одиторски профил. За съжаление този одиторски профил не е дефиниран, че се достъпва с електронен подпис или чрез някаква явна оторизация от Агенцията по приходите. Просто има изискване през специален интерфейс да има достъп до всички данни, които са свързани с продажбите, плюс всички свързани системи към системата за управление на продажбите. Това означава, че чрез потребителския профил всички данни могат да бъдат изтеглени в ясен четим и преносим формат.”

Танев даде примери: „Представете си система за продажби, която е свързана със система за доставки, което означава – колко са доставните цени; свързване със системата за рецептите, която показва какви са специфичните рецепти и условията на преработване; свързана е към информационната система за управление на персонала, която показва колко часа работи персоналът ви; освен това е свързана към Фейсбук-страницата ви или към електронния ви магазин, в който се вижда как върви електронната търговия. И вътре имате частни лица, GDPR-данни… Освен това пък ако се окаже, че системата ви е система за хранене в болница, е ясно кой каква диета ползва, каква болест лекува… А пък ако разширим системите за болнично здравеопазване, за това ви казвам, че текстовете трябва да бъдат много добре прецизирани, вие когато си плащате за рентгенова снимка или скенер, най-вероятно в момента на плащане получавате и диск, в който е записано скенерното изображение, което се издърпва от специализираната машина за сканиране. Така че при обща и непълна формулировка скенерът, сървърът на Амазон, Фейсбук-страницата ви и касовият ви апарат са една обща система и тя трябва да има един общ интерфейс за експорт на данните към лица, които ги поискат, без спазване на Директивата за защита на личните данни, без спазване на добрите практики за защита на бизнес модела.
А пък изискването, че софтуерните компании трябва да си предадеме „сорс кода”, който е наша интелектуална собственост, е също един сериозен въпрос – защо”,
коментира още Ясен Танев.

От бизнеса са недоволни и от правилото за запечатване за 30 дни на обект за т. нар. лоша практика на търговеца и то също следва също да се коригира. Според тях не може заради една неиздадена касова бележка от един служител да се спира работата на примерно 15 служители.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
5
Коментара по темата
5.
Ненормално
22.10.2018 19:14:16
0
1
Това ще изяде хляба на ГЕРБ. Всички фирмени тайни и стратегии ще са достъпни за всеки данъчен служител. Това не е демокрация а полицейщина. Милиционерските похвати са присъщи на властта в България. А сивия сектор ще се вихри още по силно. Кой тъпак и малоумник си позволи да дава достъп до такива информация.
4.
Биг Брадър
22.10.2018 16:44:56
0
4
Пак възможно най-сложната и най-обременена с полицейщина система. Сигурно има много по-лесен и прост начин за фискален контрол и данъчно облагане - но е нужен интелект и разум. У нас за съжаление
се раждат само "тикви и кратуни"(цитат) и нови агенции. Уви!
3.
птичи вирос
22.10.2018 14:01:46
2
0
Не може ли поне половината бизнес да ми оставят? Защо целия ми го взимат бе, бахти лошите хора
2.
01
22.10.2018 13:56:46
2
2
А такааа! Сега ще лъсне кой колко продажби укрива и ще стане ясно колко му е реалното ддс. Особено ресторантите, с техните софтуери, които им позволяват укриване на приходи. Да не се оправдават с тъпите си рецепти.
1.
Абе
22.10.2018 13:45:24
1
3
С, две, ьуми пак кражба ама голяма. Ще трябва, всички да, си плстят за новия софтуер и някой ще, се натовари здраво. Това са неща за 1 клас. И децата, вече виждат че се краде на поразия. А у нас бизнес няма. То си е жива мафия създадена от орестъпници които по тв дават като велики бизнесмени. Повечето врлики бизнесмени са затворници или трафиканти и очакеат някой да им работи без пари. Това е бг
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори