×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инфлацията е невиждана от 10 г. насам. Ако имате спестявания, сте на тотална загуба


Инфлацията е невиждана от 10 г. насам. Ако имате спестявания, сте на тотална загуба
Данъците трябва да се намалят, а не да се увеличават. Да вземем пример от Ирландия, съветва икономистът Владислав Панев
21 Октомври 2018, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Антония Чорева

Правителството не трябва да харчи нито един лев, а да ги вложи в резерва

Владислав Панев е финансист, отговаря за пенсионната реформа в Демокоратична България.
Магистър по икономика, лицензиран инвестиционен консултант и регистриран професионален инвеститор. 


- Г- н Панев, напоследък се отчита по-висока инфлация, ръст на цени. Защо и как се отразява това на джоба на българина?

- Както виждаме последните 12 месеца за първи път от доста години насам, инфлацията, която е един от заложените критерии за приемане в Еврозоната, е много висока, а това означава, че в момента ние за първи път не изпъляняваме тези критерии.
Причината не е само вътрешна, тя е и външна – нарастване на цените на горивата на международните пазари, но и монополизирането на редица сектори също има отражение.
Естествено, че това удря по джоба на българите, още повече, че ако имате спестявания, вие сте на тотална загуба, тъй като лихвите по банките са около 0% в момента, в същото време при 4% и отгоре инфлация, това означава, че парите на всички нас се обезценяват рекордно за последните 10 г.
Което е новина, и то неприятна.
А по отношение на икономиката, според мен, вече има индикации, че глобалната икономика е достигнала предела на своя растеж, сегашният икономически цикъл е пред приключване, което означава, че е напълно възможно догодина да влезем във фаза на икономически спад. Глобален, не само за България.
Ситуацията в Италия ще натежи най-вероятно на ЕС, тъй като страната е с една от най-големите икономики в Еврозоната, в момента там има популисти на власт, държавният дълг е 130% от БВП и отгоре и едно увеличаване на разходите на италианското правителство плюс повишаване на лихвите, което за мен е неизбежно, ще доведе до доста сериозни проблеми в италианската икономика, дори да се абстрахираме от очакванията за обръщане на глобалния тренд.

- Как трябва да държи парите си България в тази обстановка?

- В тази ситуация българското правителство трябва да бъде изключително внимателно. Моят съвет е натрупаният в момента бюджетен излишък от около 2 млрд. лв. да не бъде харчен до края на годината, напротив да отиде за резерви, да се попълни Сребърният фонд, така че да можем да гарантираме плащането на пенсии през следващата година, когато наистина демографската ситуация в България ще продължи да се влошава и вероятно ще бъдем свидетели на допълнителни макроикономически дисбаланси, така че моят съвет към правителството е да внимава как харчи всеки един лев. Също така по никакъв начин да не увеличава данъци, каквито намерения имат управляващите за увеличаване на данъците с над 2 млрд.лв., ,мерки, които са оповестени за последните няколко месеца. Това е много тревожно, между другото.
Увеличение на данъците и то в момент, когато се очаква обръщане на тренда, би изиграло доста лоша роля за нашата икономика.

- Те вече увеличиха някои данъци, макар и на старите автомобили. Какво да очакваме още?

- Говори се за увеличение на здравните вноски, за увеличение на максималния осигурителен праг, на данъци на автомобили, на недвижими имоти, на какво ли не. Което е тревожно. Това означава изземване на пари от хората и от бизнеса и допълнителни държавни разходи като дупката във Варна, с която ние поставяме световен рекорд. Цената, на която държавата купува този имот от 2 дка в центъра на Варна, е по-висока, отколкото е средната цена на имотите в Манхатън.
Тя е четири пъти по-висока от средната цена на имотите в Лондон. Така, че това е уникална кражба, на която сме свидетели и просто така си върви – държавата си харчи пари в полза на определени олигарси.
И както става също със Студения резерв и милионите от него, дадени на Ахмед Доган. Лишаваме ТЕЦ Марица Изотк 2 от приходи от Студен резерв, при положение, че държавният ТЕЦ тази година вероятно ще има 300 млн. лв. загуба от дейността си, за да подарим тези пари – десетки милиони - на Ахмед Доган, новият собственик на ТЕЦ - Варна от 1-2 месеца.
А вече се чудим как да спасяваме държавния ТЕЦ. Ами с такава политика, в услуга на определени олигарси, няма как да го спасим.

- Правителството обаче обеща повишаване на заплати – бюджетни учителски, минимална. Няма ли по някакъв начин това да компенсира или би дало обратния ефект?

- До голяма степен инфлацията в България е внесена от чужбина, от повишаване на цените на горивата. Правителството е нормално да иска да увеличава бюджетните заплати. От друга страна по-тревожното, което наблюдаваме, е увеличаването на броя на администрацията. Назначаване на нови 1000 човека за събиране на пътни такси от ТОЛ системата. Това означава изсмукване на допълнително жива сила от пазара на труда, който и без това се задъхва. В момента има изключителен дефицит на кадри, фирмите навсякъде в цяла България вече се оплакват от това, че не могат да намерят хора. Положителната новина е, че заплатите растат, защото като имаш дефицит, тогава цената на труда се увеличава. Нашите работодатели са в пряка конкуренция с работодателите в целия ЕС. И тъй като ние сме на последно място по доходи, нормално е българските работници да бягат в чужбина, а тук да се получава дефицит, а заплатите да растат. Така че, според мен, заплатите ще продължат да растат, което е добре, но не е добре, че правителството продължава да назначава администрация с очевидната цел да си купува гласове за следващите избори.

-  В тази връзка се забелязва, че всички видове услуги в страната са поскъпнали – частни уроци, градини, детегледачки, майстори. Храната в магазина също. Как ще се справи българинът?

- Това е от повишаването на доходите първо, второ от дефицита на пазара на труда.  Имаме по-малко учители, по-малко детегледачки, защото хората избягаха на Запад. За мен изходът от тази ситуация с дефицита на места в детските градини, който е изключително тревожен, трябва общината да се ангажира да заплаща под формата на ваучер, който да е равен на сумата на общинската субсидия за дете в детска градина, да дава такива ваучери на родителите, които с това да бъдат облекчени да ползват услуги за гледане на дете. Ако щат да дават ваучери на бабите на децата, ако щат да се наемат гледачки или частни детски градини. Но това е формата за стимулиране на раждаемостта – общината, ако не може да предлага достатъчно места, поне да предоставя еднакви услуги на всички деца, еднаква субсидия.

- В магазините също е факт, че отиват повече пари?

- Има редица отрасли в българската икономика, които в последните десетина години се монополизираха – става въпрос за месото, за млякото, където играчите в тези отрасли намаляха драстично. Имаме няколко големи производители на месо, на мляко, това не е случай в Западна Европа, това вече е следствие на политиката на Министерство на земеделието от Мирослав Найденов насам – към стимулиране на големите играчи на пазара, не само на месо и мляко. Виждаме, че зърнопроизводителите – сто човека прибират 75% от евросубсидиите за земеделие. Това е тенденциозно, наистина има такава посока в цяла Европа, но при нас е много ясно изразена. При нас монополизирането и това, че сме бедни и, че държавната политика е изцяло в услуга на големите играчи в съответните сектори, това допълнително утежнява ситуацията, монополизира пазарите и вече като имаш няколко големи играчи, тогава те диктуват цените и те се повишават.

- Демократична България представи финансова програма. Тя какво предвижда?

- Повече пари да остават в хората и бизнеса, по-малко във властта. Тоест преразпределението на средствата в бюджета трябва да намалее до под 1/3 от БВП. За целта предлагаме намаление на три основни данъка. От ГЕРБ 10 г. увеличават данъците, според нас, вече е дошло времето да намаляваме данъци. Едното е да свалим ДДС от 20% на 18%, което ще означава леко поевтиняване на някои стоки и услуги, и то в период на сравнително висока инфлация. Второто е въвеждане на необлагаем минимум, което означава, че всички работещи ще получават по-висок доход, отколкото в момента и третото е – необлагане на реинвестираната печалба на компаниите, което ще стимулира иновациите, инвестициите. Ние вярваме, че не е държавата тази, която управлява добре финансите, а по-добре управляват финансите си самите граждани и компании. По този начин ще получим благоденствие, по този начин ще увеличим благата и държавата ще стане богата и всички ще печелим от това.
Това е направила Ирландия от 80-те г. насам, намалила е данъците, регулацията и администрацията и от това е станала от най-бедната държава в ЕС тогава, една от най-богатите в света в момента.  Обратното – това, което правят ГЕРБ, да залагат всичко на усвояване на еврофондове, това е грешната политика, която са правили Гърция, Португалия, Испания и т.н. – усвояването води до корупция, води до изграждането на активи, които на никой не трябват.
Преди 10 дни бяхме в село Годлево, в Разложко. 500 човека живеят в селото, през еврофондовете там сме построили стадион за 2000 човека.

- И събират ли се местните да играят на стадиона?

- От време на време през няколко дни от лятото се пълнило с гостуващи отбори. Но това не е единичен случай, има школи за балет в монтански села, където няма деца, има изградени спортни зали на безумни места. Това е прахосване на средства, което ще ни коства в бъдеще само за поддръжката, само за ремонта на тези активи, които са построени, огромни суми. Това е път към държавен фалит, трябва да се отречем от него, еврофондовете могат да бъдат полезни, но по съвсем друг начин. Не да бъдат център на икономическа политика, те трябва да бъдат спомагателно средство. Основното трябва да бъде да оставим повече пари в хората и бизнеса, защото те знаят по-добре от държавата как да ги похарчи. Държавата харчи за дупки във Варна... това е положението и то няма да се промени, държавата никога няма да започне да харчи по-умно парите от хората.

- Цялата тази икономическа обстановка, инфлация, възможно ли е да попречи за влизането ни в Еврозоната?

- Да, ние в момента не отговаряме на изискванията за приемане в Еврозоната, тъй като инфлацията е по-висока от заложените критерии, така че тя със сигурност ще попречи, ако остане на тези нива.
За мен не е важна крайната цел – приемането на еврото, колкото пътя, който трябва да изминем до тази крайна цел. Влизането ни в Банковия надзор, това е изключително важно да се случи догодина, да се проведат стрес тестовете на банки, застрахователи и пенсионни фондове, за да се види дали те се управляват добре. Надзорът на тези институции да става вече във Франкфурт, а не в София, така че той да бъде гарантирано независим и да не се влияе от политически фактори тук в България. Тогава ще имаме сигурност за нашите спестявания, че те няма да бъдат ограбени от определени банки. Това е важно – пътят към Еврозоната е изключително важен, не толкова кога ще пристигнем в крайната цел.  Може да се случи и след 3-4 години, въпросът е ние да си стабилизираме преди това финансовата система и да изградим доверие между нас – държавата и потребителите, тоест депозантите и Европейската централна банка. Когато има такова изградено доверие в надзора, тогава няма особено голямо значение кога ще влезем в Еврозоната.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
24
Коментара по темата
24.
RazBoiko
23.10.2018 17:16:36
0
2
mainata mu na pravitelstvoto i rezerva
23.
ХАХА
22.10.2018 20:58:25
2
4
значи не трябва да имаме спестявания, а трябва да дадем всичко на Гроб
22.
владимир
22.10.2018 19:15:29
3
8
Просто не плащайте осигуровки и данъци на тази загубена държава
21.
Павел Георгиев
22.10.2018 13:51:33
1
7
Казаното отразява действителността
20.
*********
22.10.2018 12:03:38
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
Спасението
22.10.2018 10:17:30
4
8
Махане на партия ГРОБ, съкращаване на 50% от чиновниците, спиране на майчински за второ дете и трето дете, частни пътища и училища за да няма кражди от обществени поръчки, частни болници и застрахователен фонд за да няма кражди от НЗОК, таван на надценките на основни храни и фуражи, миниална заплата плюс процент от печалбата или оборота... премахване на данък-печалби за частни квартири, премахване на данък при единствено жилище, премахване на осигуровки и здравни на заплати под 1000 лева и така нататък
18.
So
22.10.2018 09:46:03
4
5
Значи ако имаме спестявания сме на загуба а пък държавата трябвало да вкара парите в резерва!?!?
Кое е вярното!?!?
Ама аре моля ви.....
17.
Специалистът
22.10.2018 09:04:03
2
3
в Айтос ,крадът като за последно /сийка/ и нищо не спестяват ,всичко откраднато влагат в НЕДВИЖИМИ ИМОТИ /НАСЛЕДСТВЕНИ/ придобити по втория начин
16.
\\\
22.10.2018 08:59:14
1
7
ние отдавна -10г. я караме на фотосинтеза...и не знаем какво е това спестяване
15.
пецата
22.10.2018 08:55:39
6
11
Докато парата е в мен нищо не съм изгубил защото и вие нищо не сте спечелили, вие колкото искате надувайте цените , а аз щe намеря друг по евтин пазар за стоки, когато на едно място скачат цените на друго падат, ако в магазините цените хвърчат отивам до най близкото село и от баба купувам мляко, сирене, яйца и брашно и тези продукти на село са по чисти и 5 пъти по евтини, за други стоки ако трябва ще ходя до турция да си пазаря в магазините но няма да ви дам нито стотинка крадци мръсни
14.
реалист
22.10.2018 08:49:46
2
15
За да бъдат откраднати едни пари трябва да бъдат усвоени.Така се прави една фирма на лицето Х отпускат му се парите той изпълнява на максимално завишени цени проекта,стадион ли ще е,зала или спортна площадка.След което Дружеството гърми тъй като няма да плати и един лев данък тъй като първоначално е регистрирано на бушон.Така се Делка всичко 50/50 чиста печалба.Всичко са доволни е сега че селото е само от 500 жители а пък стадиона е за 2000 души не е проблем ще идват много туристи който ще се пукат да играят мач на стадиона.
13.
комунист
22.10.2018 08:35:40
3
4
Кое му е точно казаното? "Пазара е монополизиран, затова трябва да дадем на монополите повече пари, като им намалим данъците.". Неолибералните идеологеми, не почиват на емпирична основа.
12.
Българка
22.10.2018 08:03:32
0
6
Много точно казано, но ще имали кой да чуе.
11.
Станислав Тенев
22.10.2018 05:55:13
0
6
откакто Джендов ме изнасили, вече не ми пука какво ще се случва с тая държава и с мен
10.
agent 007
22.10.2018 04:00:24
1
4
А аз отговарям за джендър реформата,която е мойта специалност.
9.
:(
22.10.2018 03:17:25
1
10
Добре бе няма ли един честен човек който да оглави България и да закърпим положението, то е ясно че Швейцария няма да станем никога, ама поне горе долу да живеем нормално. Си ебало майката, нещата не отиват на добре.
8.
конкурс за простотия
22.10.2018 00:25:54
2
13
Да напомня и как видяхме Дянков, точно от тия какво направи. Събра парите на хората до последната стотинка за да умало стабилност, каза че няма криза после отмъкна парите и ядохме постна пица. Сега и него го разследват, ама няма как да му барнат имотите в америка прехвърлени на друго име чрез фиктивен брак.
7.
конкурс за простотия
22.10.2018 00:18:20
8
5
Тия са на хранилка на американците. Понеже не са на власт сега драпат, ама кога бяха с тиквун друго разправяха. Точно тези никога не са давали пари на хората, бяха завзели криб и държаха заплатите ниски. Сега от онзи прокопие къде беше в криб го разследват. А тоя е поредения лъжец и нагъл лицемер, който се опитва да се възползва от ситуацията докарана от тях и тиквун.
6.
Така ще е
22.10.2018 00:11:11
2
14
При упривлението на пратия ГРОБ!!! Това е най-злото управление на БГ. Турците за 500 години не ни съсипаха така както ГРОБ за 10 години
5.
Хм
21.10.2018 23:23:21
1
14
.......има изградени спортни зали на безумни места. Това е прахосване на средства, което ще ни коства в бъдеще само за поддръжката, само за ремонта на тези активи, които са построени, огромни суми......

все едно говори за Бургас,тъжно!
4.
!!!
21.10.2018 22:35:45
0
12
Оставка!
На всички партии и закриване на парламента!
3.
Елин
21.10.2018 22:26:51
5
11
ООО, това нищо не е, като ви набутат еврото ще видите кон боб яде ли
2.
МАМИЦАТАИМ
21.10.2018 22:25:29
3
8
да живей ГЕРП
1.
Gordon Shumway
21.10.2018 22:11:08
3
18
Тиквата е наясно, че това е последния му мандат и краде като за последно. Лошото е, че всички останали са рубладжии и ни предстои още от същото .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори