×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съюзът на слепите в Бургас отбелязва международния ден на белия бастун


12 Октомври 2018, Петък, 16:13 ч.
Автор: Флагман.бг

Елате на 15 октомври от 11:00 часа на пл. „Тройката“, за да „видите“ тези, които не ни виждат

Регионалната съюзна организация на слепите в Бургас към „Съюз на слепите в България“ за поредна година ще отбележи Международния ден на белия бастун. Членове и съмишленици на
сдружението ще раздават информационни материали, ще демонстрират как се използва на практика основният инструмент за придвижване и в същото време символ на незрящите.

Целта е да повиши информираността на обществото за възможностите на хората използващи бял бастун в своето ежедневие, както и предизвикателствата, с които се боря. Участниците са подготвили и кратка културна програма за жителите и гостите на града..

Събитието ще се проведе на 15 октомври 2018 от 11:00 часа на пл. „Тройката“. Белият бастун не е просто помощно техническо средство за постигане на независимост, той е символ на незрящите членове на нашето общество. За да засвидетелстваме уважение към достиженията на хората със зрителни увреждания и значението на белия бастун за развитието на независимостта, ние всяка година отбелязваме 15 октомври като ден на белия бастун.

И макар, че днес то й е и инструмент и символ, това не винаги е било така. През вековете бастунът и гегата са се използвали като помощно средство при придвижване на незрящите. В библейски текстове се описва как овчарската гега помага на самостоятелното придвижване на хора с увредено зрение, като ги предупреждавала за препятствия и опасности. Ролята на бастуна остава непроменена до ХХ век, когато з първи път е признат и като символ на хората със зрителни увреждания.

Това ново значение се заражда между двете световни войни първо в Европа, а след това и в САЩ. Джеймс Бигс от Бристол Великобритания твърди, че той е изобретил белия бастун. Бигс губи своето зрение в следствие на нелеп инцидент и се налага да се адаптира към новата реалност. Той се чувства застрашен от все по- засилващия се автомобилен трафик около дома му. Решава да боядиса бастуна си в бяло, за да бъде по- забележим за шофьорите.

Изминават още 10 години преди белия бастун да се утвърди в гражданското общество. През 1931 Жили Д‘Ербемон поставя началото на национално движение за предоставяне на помощните средства за незрящите във Франция. Кампанията е отразена в британския печат, което води до подобна акция и от местните ротари клубове. През май 1931 в свое радио предаване Би Би Си предлага белия бастун да бъде предоставян на всички хора с нарушено зрение и да бъде признат за универсален символ, показващ потребностите на своя ползвател.

В Северна Америка белият бастун се разпространява от месните Лайънс клубове. През 1930 един от членовете наблюдава как незрящ човек се опитва да пресече натоварена улица използвайки черен бастун. Той забелязал, че черният цвят е едва забележим за водачите. Боядисвайки го в бяло, щяла да се подобри видимостта от идващия трафик. През 1931 Лайънс Клуб Интернейшънъл започва национална кампания за популяризиране на употребата на бели бастуни сред американците. През 20- те и 30- те години незрящите са се придвижвали, като са държали техните бастуни неподвижни в наклонена напред позиция. В комбинация с белия цвят той се използва като символ и до днес.

След края на Втората световна война, формата и начина на употреба на бастуна се променят. В желанието си да помогне на завръщащите се от фронта ветерани д-р Ричард Хувър създава метода за придвижване на дългия бял бастун, известен още като метода хувър. Първата законодателна инициатива е осъществена през декември 1930 в Периа
Илинойс, където на хората, носещи бял бастун е гарантирано правото на предимство. През следващата година такова решение е прието и Детройт Мичиган.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън , 15 октомври е обявен за ден на белия бастун . През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно - февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване в България на Международния ден на белия бастун. В навечерието на 15 октомври е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на ССБ. Сред гражданите е разпространена листовка за придвижването на слепите и в какви случаи и как да бъдат те подпомагани от виждащите участници в движението по улиците и пътищата.

На 15 октомври по Радио София , програма „Хоризонт“, са излъчени интервю със заместник-председателя на ЦС на ССБ Спас Карафезов и кратък текст за мобилността на слепите, а по програма „Христо Ботев“ — концерт на Професионалния хор на слепите. На 18 октомври националната телевизия излъчва репортаж за живота на слепите. От 14 октомври в продължение на една седмица в кино „Култура“ се прожектира филм за трудово-професионалната реализация на българските слепи „Редом с нас“. В местния и централен печат са отпечатани материали, посветени на слепите хора.

Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас.

В категории: Бургас


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори