×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Кой даде прякора „човек от народа“ на Тодор Живков


Спомени от соца: Кой даде прякора „човек от народа“ на Тодор Живков
По време на шествието на Живков му бил връчен микрофона, с дрезгав глас той произнесъл няколко нечленоразделни лозунги и призиви
07 Октомври 2018, Неделя, 00:05 ч.
Източник: socbg.com

Авторът е първият говорител на радио “София” Петър Витанов. Въпреки това комунистите го репресират – разплакал народа на погребението на царя
Тодор Живков е наречен за първи път „човек от народа“ още на 9 септември 1944 г., а автор на знаменитото прозвище на бъдещия диктатор е първият ни радиоговорител Петър Витанов*.
Макар заради дългогодишните чисто идеологически изкривявания българските историци все още да са в дълг по отношение на изясняването на точните събития по време на деветосептемврийския преврат, всъщност основните факти около него отдавна са известни.

На 4 септември 1944 г. в София са поканени представители на комунистите на преговори с правителството, но те отказват, защото знаят, че скоро ще удари техният час, и не искат да делят властта с никоя друга партия.
На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов “поради тактически проблеми”.

В действителност ген. Маринов е агент на Москва и вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт, за да се даде възможност на СССР междувременно да ни обяви война и България да бъде окупирана. В замяна на услугата след преврата Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия.Когато на 6 септември 1944 г. Съветският съюз ни обявява война, макар че сме имали дипломатически отношения и отказваме да изпратим войници на Източния фронт, на 8 септември сутринта Червената армия с частите на Трети украински фронт и Черноморския флот навлиза на територията и акваторията на България през северната и морската ни граница и окупира градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас.
По нареждане на правителството българските войски не оказват съпротива, а вместо това се обнародва решението му за обявяване война на Германия. Така страната се озовава във война едновременно, от една страна, със САЩ, Великобритания, СССР, и от друга страна с Германия.

На 9 септември сутринта по родното ни радио прозвучава прокламация на Отечествения фронт, гръмко произнесена от Кимон Георгиев. На същата дата по нареждане на главнокомандващия на “народоосвободителната армия” – НОВА, Добри Терпешев, всички партизански формирования слизат от планините и вземат съвместно с армията властта в селата и градовете в България.
Даже историците на БКП признават, че в навечерието на преврата комунистическата партия не разполага със съществени ресурси в столицата – около 600 партийни членове, 72-ма членове на бойни групи, а от 6 септември – с още 20 партизани от Шопския отряд.

Точно този момент е идеален за всякакви конформисти, които, усетили накъде духа вятърът на политическите промени, бързат да излязат и да вземат дейно участие в иначе безкръвната смяна на властта. Объркването и хаосът, до голяма степен умишлено създадени, са идеални за всякакви безскрупулни хора и авантюристи, решили да се възползват от обстоятелствата.

Така в столицата и в други градове никнат като гъби след дъжд хиляди набързо въоръжени „народни борци“ и се включват в иначе доста рехавите редици на шумкарите. Обикновените хора не могат да се начудят откъде са се взели толкова нелегални. В големите градове те дефилират по централните улици. В София веднага след нощта на преврата се появяват колони от партизани в центъра.

Скандирайки комунистически лозунги, те обикалят около военното министерство и булевардите „Цар Освободител“ и „Граф Игнатиев“ и създават суматоха, за да разберат всички, че властта е вече в техни ръце. Една такава шумна колона преминава и през площад „Славейков“. Точно в този момент там с микрофон в ръка като репортер, който отразява на живо събитията за радио “София“ се намирал и известният говорител Петър Витанов.Комунистите набързо организират митинг. Внезапно един от въоръжените до зъби се отклонил от шествието, грубо дръпнал за ръката радиоводещия и рекъл: „Тука има един наш другар, който иска да каже няколко думи на хората по радиото!“ Витанов нямал голям избор и реагирал на момента.

„Сега ще дам думата на… един човек от народа, за да обясни какво се случва“, обявил той и подал микрофона на напористия „герой“. Импровизираният оратор не бил майстор на словото – направо си бил недодялан и неграмотен, а гласът му бил дрезгав и неприятен. Но все пак размахал юмрук и в ефира се чули няколко нечленоразделни лозунги и призиви цялата власт да се даде на Отечествения фронт.

А сред другарите му се разнесли възгласи на одобрение. Тогава създалата се ситуация си била съвсем в реда на нещата и вероятно случката е щяла много скоро да бъде забравена. Но се оказва, че човекът, който неканен се провикнал в ефир по радиото, бил не кой да е, а самият бъдещ генерален секретар на БКП Тодор Живков. Явно не само на Живков, а и на другарите му този анонс от известния и обичан радиоговорител се е харесал и оттогава като прякор му се лепва и прословутото „човек от народа“.

След случайната им среща съдбите на двамата са коренно противоположни. Докато слабообразованият Живков, който е бил овчар и после печатарски работник, благодарение на създалата се след съветската окупация у нас ненормална обстановка щурмува най-висшите постове в държавата, Петър Витанов е репресиран и незаслужено е обречен на забрава
Накратко единият става „човек от народа“, а другият е обявен за „враг на народа“.„На 9 септември баща ми като главен говорител е изпратен да отразява събитията в центъра на София – разказва Божидар Витанов, син на Петър Витанов, пред в. „168 часа“. – Пратен е като репортер, защото силата му е била в репортажа, има богат речник и каквото вижда, го пресъздава с думи. Онзи се е представил – Тодор Живков.

Първоначално на 30 септември уволняват баща ми. Искат да го съдят от Народния съд, защото като репортер е отразявал народната скръб по време на погребението на цар Борис III, но тогавашният културен елит се застъпи за него и не допусна това да се случи. Той отива да работи в кинематографията, като способен веднага го приемат за говорител, сценарист и артист. Снима се и в някои от най-известните филми по онова време като “Огнена диря” например. Озвучава киното – ето пише го в трудовата му автобиография: изговорил е обяснителните текстове на почти три хиляди филма – хроникални, игрални, документални.

След това назначават свои хора в радиото, но после се усетиха, че нямат подготвени кадри, и по ирония на съдбата, когато през 1949 г. умира Георги Димитров, отново викат баща ми в радиото да отразява и неговото погребение и народът пак плаче. По този повод баща ми винаги ми е казвал, че си е вършил работата като говорител.Спомням си по-късно през 1960 г., когато ни изселиха, че шефът на отдел “Интерниране и въдворяване” към Държавна сигурност Делчо Чакъров, един от най-големите палачи, му викаше:
“Ти разплака народа, когато умря царят!”
И баща ми му отговори: “Аз го разплаках и когато умря Георги Димитров – такава ми беше работата.”
“Пропуснахме те, но сега ще те оправим!”
И тогава ни изселиха в село Овчарово, Шуменско.“

И в България в продължение на половин век никой не споменава за заслугите на първия ни радиоговорител, който освен това е и даровит автор на популярни песни, артист и изобретател. Нещо повече – дори и до днес никой не знае, че именно той е създал текстовете на някои от най-обичаните стари градски шлагери като „Красив роман е любовта“, „Майчино сърце“, „Обичам да мечтая“, „Две очи“ и още много други доказано стойностни песни, които отдавна са спечелили любовта на публиката.

Петър Витанов е роден в София през 1907 г. – кореняк софиянец. Баща му е бил пилот. Завършва риторика и дикторско майсторство в Италия, след това и у нас. Когато е бил едва на 27 години, печели първия конкурс за водещ в радиото. На любителско ниво радиото в България стартира още през 1933 г., но официално с указ на цар Борис III радиопредаванията започват през 1934 г. и Витанов става първият официален, платен говорител.

Любопитното е, че вече като говорител на радио „София“ през 1937 г. Витанов участва в международен анонимен конкурс за радиоводещи в Швейцария и сред голяма конкуренция – участвали са радиоводещите, от цяла Европа – се класира втори. А първото място заел не кой да е, а самият Юрий Левитан, който заради уникалния си тембър бил любимият диктор на Сталин и станал известен със съобщенията от Втората световна война, започващи с „Говорит Москва“.

След този успех го канят в германското и в италианското радио на работа като говорител заедно с цялото семейство, но той отказва от патриотични подбуди. Когато се връща в България, за големия успех
лично цар Борис III ІІІ го удостоява със сребърния кръст на народния Oрден за гражданска заслуга
В знак на уважение царят често му дава и личния си автомобил, една от малкото коли по това време, за да прави репортажите си.

*Авторът е първият говорител на радио “София” Петър Витанов. Въпреки това комунистите го репресират – разплакал народа на погребението на царя

В категории: Ретро Флагман


10
Коментара
Галена чукна 34 в къси панталони
Галена чукна 34 в къси панталони 23/05/2019, Четвъртък 10:28 0
Гневна тълпа подгони Фарадж
Гневна тълпа подгони Фарадж 23/05/2019, Четвъртък 09:32 0
10
Коментара по темата
10.
До 9
08.10.2018 00:16:27
0
0
Ай стига ве,кой ти ги каза тея смешки ве?Не бях ги чувал.Ти да не си Къци Вапцаров,а?Ей,Къцко...
9.
голям майтап
07.10.2018 16:00:49
1
1
А заглавието под третата снимка е - тодор живков се запознава с партизаните!
А също така - той се криел от властта, ама те не го били търсили!
8.
Социалистически шофьор
07.10.2018 15:28:22
3
4
При Тошо нищо нЕмаше !
Винетки - нЕмаше !
Сини зони - нЕмаше !
Зелени зони - нЕмаше !
Паяци и скобари - нЕмаше !
Автокаско против кражба - нЕмаше щото и кражби на коли нЕмаше !
Екостандарти Евро 5 и Евро 6 нЕмаше , ама въздуха беше хиляди пъти по-чист !
Екотакси - нЕмаше !
А ако някой тогава Ви беше казал , че ще дойде демокраТията и ще си внасяте задължителната застраховка на колата НА ВНОСКИ , ( щото няма да имате пари да си я платите наведнъж цялата ) , всички щяха ама НАИСТИНА МНОГО да Ви се смеят !!!
7.
.I.
07.10.2018 14:02:02
3
1
Човек от народа НЕзаконо роден син на цар бОРИС III
6.
*********
07.10.2018 13:21:40
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
07.10.2018 12:33:22
4
6
Лошо, лошо, лошо, ЛОШО ;
Ама все пак май си беше по-добре при Тошо !!!
4.
Комунист
07.10.2018 12:08:43
4
11
Този човек от народа който вие истинските диктатори наричате диктатор бе най добрия, най милеещия за народа, най честния, най можещия ръководител на тази страна от стотици години назад. Сравнение с него всички останали са обикновенни крадци, престъпници и българоубийци. Този човек който не ви позволяваше да крадете, заграбвате и убивате вдигна България и я поставе икономически и военно наравно с вашите велиси сили на които служите и с които избивате българския народ
3.
ДС подготвя Радев
07.10.2018 09:57:14
3
1
като син на човека от народа! Очаква се и ДНК да излезе! Набляга се на приликата, каканиженето и умствената ограниченост, съчетана с хитрост и отмъстителност!
2.
*********
07.10.2018 09:55:46
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
007
07.10.2018 09:40:53
1
2
Човекът от народа ви казва най-главното - https://www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw
Другото е дребнотемие.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
От 20 до 40% ще се плащат за "сградна инсталация" за парното От 20 до 40% ще се плащат за "сградна инсталация" за парното

Това е записано в проект за промени в Наредбата за топлоснабдяването, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката

Галена чукна 34 в къси панталони Галена чукна 34 в къси панталони

Още от сутринта вчера приятели, фенове и колеги на певицата изпращат своите пожелания, отправени към певицата

Премиерът: Строим път от Бургас до Белград без светофари Премиерът: Строим път от Бургас до Белград без светофари

Ние правим истинска индутриализация на страната, каза Бойко Борисов

Карнобат освещава курбан в подкрепа и за здравето на своя благодетел Миню Стайков Карнобат освещава курбан в подкрепа и за здравето на своя благодетел Миню Стайков

Десетки са събрани пред най-големия православен храм, двама отци провеждат служба за оцеляването му след обявената гладна стачка в ареста

"Китаецът-българин" Кех спипан пиян в Тайван и обяснил: "В България за това само пишат глоба!" "Китаецът-българин" Кех спипан пиян в Тайван и обяснил: "В България за това само пишат глоба!"

27-годишният криволичел с мотор, с тайванската си приятелка отзад на седалката

 

Бойко Борисов отговори за „недекларираната“ къща и заменките: Стига лъжи, искам справедливост сега! Бойко Борисов отговори за „недекларираната“ къща и заменките: Стига лъжи, искам справедливост сега!

100 дка са взели от майка ми и сега са върнати, но тя умря от рак и не можа да ги види, сподели лидерът на ГЕРБ

Димитър Канариев: Подкрепяме Валери Симеонов, защото защитава развитието на българското Черноморие Димитър Канариев: Подкрепяме Валери Симеонов, защото защитава развитието на българското Черноморие

Имаме припокриване в позициите по голям брой от темите в програмата на НФСБ, обясни той

Пожарникар проговори 20 години след катастрофата на Даяна и разкри последните й думи Пожарникар проговори 20 години след катастрофата на Даяна и разкри последните й думи

Ксавие Гурмелон е сред първите, които са пристигнали на мястото на жестокото произшествие

Премиерът поряза Виктор Николаев: Какво стана с острова ми, който като бухалка размахвахте?! Премиерът поряза Виктор Николаев: Какво стана с острова ми, който като бухалка размахвахте?!

„Живял съм, живея и в тая къща в Банкя ще умра“, заяви Борисов

 

Магазин GIO в Триа Сити Център с нова визия и ексклузивна колекция бански костюми от модната  линия на  Емпорио Армани Магазин GIO в Триа Сити Център с нова визия и ексклузивна колекция бански костюми от модната линия на Емпорио Армани

При покупка до 10 юни участвате в томбола за ваучери от 200 лв.,100 лв. и 3 специални подаръка от италианската марка

 

Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала

Нант продал аржентинеца на Кардиф против волята му

Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон

Той се дава на роднините на починалия, които могат да посаждат в него цветя, зеленчуци или дървета

 

Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант

Не купувайте пуканки в киното на първа за деня прожекция

Гневна тълпа подгони Фарадж Гневна тълпа подгони Фарадж

Той бил в Кент на предизборна обиколка и се скрил в автобуса си

 

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк

Тя била замесена в корупционни схеми за над 200 млн. долара 

Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

Легендарни остават битките му по трасетата във Формула 1 с британеца Джеймс Хънт

Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei! Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei!

Интернет гигантът е поредната американска ИТ компания, която ограничава връзките си с Huawei заради забраната на Тръмп

Тръмп: Война ще значи "краят на Иран" Тръмп: Война ще значи "краят на Иран"

Американският президент написа това в Туитър, в интервю обаче обясни друго. Ще последва ли отговор

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Злоупотреби има навсякъде, важно е в България да не е така Виц на деня Виц на деня Двама във фитнеса:
– С колко клякаш?
– С триста...
– Килограма?!
– Не,...зора....
Виц на деня Виц на деня Отива блондинка на бензиностанцията. Служителят я пита:
- 95 или 98 желаете?
Тя:
- Що, тазгодишен нямате ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати... Това са абитуриенти...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори