×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Градското дерби Черноморец-Нефтохимик ще се играе днес в 14 часа на ст.Черноморец. Входът е свободен, не пропускайте!
  • Искате кафе? Готово! Върнахме любимата ви кафеджийка, ще я откриете най-долу, в десния ъгъл на сайта. Успех!
НА ЖИВО

Спомени от соца: Кой даде прякора „човек от народа“ на Тодор Живков


Спомени от соца: Кой даде прякора „човек от народа“ на Тодор Живков
По време на шествието на Живков му бил връчен микрофона, с дрезгав глас той произнесъл няколко нечленоразделни лозунги и призиви
07 Октомври 2018, Неделя, 00:05 ч.
Източник: socbg.com

Авторът е първият говорител на радио “София” Петър Витанов. Въпреки това комунистите го репресират – разплакал народа на погребението на царя
Тодор Живков е наречен за първи път „човек от народа“ още на 9 септември 1944 г., а автор на знаменитото прозвище на бъдещия диктатор е първият ни радиоговорител Петър Витанов*.
Макар заради дългогодишните чисто идеологически изкривявания българските историци все още да са в дълг по отношение на изясняването на точните събития по време на деветосептемврийския преврат, всъщност основните факти около него отдавна са известни.

На 4 септември 1944 г. в София са поканени представители на комунистите на преговори с правителството, но те отказват, защото знаят, че скоро ще удари техният час, и не искат да делят властта с никоя друга партия.
На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов “поради тактически проблеми”.

В действителност ген. Маринов е агент на Москва и вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт, за да се даде възможност на СССР междувременно да ни обяви война и България да бъде окупирана. В замяна на услугата след преврата Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия.Когато на 6 септември 1944 г. Съветският съюз ни обявява война, макар че сме имали дипломатически отношения и отказваме да изпратим войници на Източния фронт, на 8 септември сутринта Червената армия с частите на Трети украински фронт и Черноморския флот навлиза на територията и акваторията на България през северната и морската ни граница и окупира градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас.
По нареждане на правителството българските войски не оказват съпротива, а вместо това се обнародва решението му за обявяване война на Германия. Така страната се озовава във война едновременно, от една страна, със САЩ, Великобритания, СССР, и от друга страна с Германия.

На 9 септември сутринта по родното ни радио прозвучава прокламация на Отечествения фронт, гръмко произнесена от Кимон Георгиев. На същата дата по нареждане на главнокомандващия на “народоосвободителната армия” – НОВА, Добри Терпешев, всички партизански формирования слизат от планините и вземат съвместно с армията властта в селата и градовете в България.
Даже историците на БКП признават, че в навечерието на преврата комунистическата партия не разполага със съществени ресурси в столицата – около 600 партийни членове, 72-ма членове на бойни групи, а от 6 септември – с още 20 партизани от Шопския отряд.

Точно този момент е идеален за всякакви конформисти, които, усетили накъде духа вятърът на политическите промени, бързат да излязат и да вземат дейно участие в иначе безкръвната смяна на властта. Объркването и хаосът, до голяма степен умишлено създадени, са идеални за всякакви безскрупулни хора и авантюристи, решили да се възползват от обстоятелствата.

Така в столицата и в други градове никнат като гъби след дъжд хиляди набързо въоръжени „народни борци“ и се включват в иначе доста рехавите редици на шумкарите. Обикновените хора не могат да се начудят откъде са се взели толкова нелегални. В големите градове те дефилират по централните улици. В София веднага след нощта на преврата се появяват колони от партизани в центъра.

Скандирайки комунистически лозунги, те обикалят около военното министерство и булевардите „Цар Освободител“ и „Граф Игнатиев“ и създават суматоха, за да разберат всички, че властта е вече в техни ръце. Една такава шумна колона преминава и през площад „Славейков“. Точно в този момент там с микрофон в ръка като репортер, който отразява на живо събитията за радио “София“ се намирал и известният говорител Петър Витанов.Комунистите набързо организират митинг. Внезапно един от въоръжените до зъби се отклонил от шествието, грубо дръпнал за ръката радиоводещия и рекъл: „Тука има един наш другар, който иска да каже няколко думи на хората по радиото!“ Витанов нямал голям избор и реагирал на момента.

„Сега ще дам думата на… един човек от народа, за да обясни какво се случва“, обявил той и подал микрофона на напористия „герой“. Импровизираният оратор не бил майстор на словото – направо си бил недодялан и неграмотен, а гласът му бил дрезгав и неприятен. Но все пак размахал юмрук и в ефира се чули няколко нечленоразделни лозунги и призиви цялата власт да се даде на Отечествения фронт.

А сред другарите му се разнесли възгласи на одобрение. Тогава създалата се ситуация си била съвсем в реда на нещата и вероятно случката е щяла много скоро да бъде забравена. Но се оказва, че човекът, който неканен се провикнал в ефир по радиото, бил не кой да е, а самият бъдещ генерален секретар на БКП Тодор Живков. Явно не само на Живков, а и на другарите му този анонс от известния и обичан радиоговорител се е харесал и оттогава като прякор му се лепва и прословутото „човек от народа“.

След случайната им среща съдбите на двамата са коренно противоположни. Докато слабообразованият Живков, който е бил овчар и после печатарски работник, благодарение на създалата се след съветската окупация у нас ненормална обстановка щурмува най-висшите постове в държавата, Петър Витанов е репресиран и незаслужено е обречен на забрава
Накратко единият става „човек от народа“, а другият е обявен за „враг на народа“.„На 9 септември баща ми като главен говорител е изпратен да отразява събитията в центъра на София – разказва Божидар Витанов, син на Петър Витанов, пред в. „168 часа“. – Пратен е като репортер, защото силата му е била в репортажа, има богат речник и каквото вижда, го пресъздава с думи. Онзи се е представил – Тодор Живков.

Първоначално на 30 септември уволняват баща ми. Искат да го съдят от Народния съд, защото като репортер е отразявал народната скръб по време на погребението на цар Борис III, но тогавашният културен елит се застъпи за него и не допусна това да се случи. Той отива да работи в кинематографията, като способен веднага го приемат за говорител, сценарист и артист. Снима се и в някои от най-известните филми по онова време като “Огнена диря” например. Озвучава киното – ето пише го в трудовата му автобиография: изговорил е обяснителните текстове на почти три хиляди филма – хроникални, игрални, документални.

След това назначават свои хора в радиото, но после се усетиха, че нямат подготвени кадри, и по ирония на съдбата, когато през 1949 г. умира Георги Димитров, отново викат баща ми в радиото да отразява и неговото погребение и народът пак плаче. По този повод баща ми винаги ми е казвал, че си е вършил работата като говорител.Спомням си по-късно през 1960 г., когато ни изселиха, че шефът на отдел “Интерниране и въдворяване” към Държавна сигурност Делчо Чакъров, един от най-големите палачи, му викаше:
“Ти разплака народа, когато умря царят!”
И баща ми му отговори: “Аз го разплаках и когато умря Георги Димитров – такава ми беше работата.”
“Пропуснахме те, но сега ще те оправим!”
И тогава ни изселиха в село Овчарово, Шуменско.“

И в България в продължение на половин век никой не споменава за заслугите на първия ни радиоговорител, който освен това е и даровит автор на популярни песни, артист и изобретател. Нещо повече – дори и до днес никой не знае, че именно той е създал текстовете на някои от най-обичаните стари градски шлагери като „Красив роман е любовта“, „Майчино сърце“, „Обичам да мечтая“, „Две очи“ и още много други доказано стойностни песни, които отдавна са спечелили любовта на публиката.

Петър Витанов е роден в София през 1907 г. – кореняк софиянец. Баща му е бил пилот. Завършва риторика и дикторско майсторство в Италия, след това и у нас. Когато е бил едва на 27 години, печели първия конкурс за водещ в радиото. На любителско ниво радиото в България стартира още през 1933 г., но официално с указ на цар Борис III радиопредаванията започват през 1934 г. и Витанов става първият официален, платен говорител.

Любопитното е, че вече като говорител на радио „София“ през 1937 г. Витанов участва в международен анонимен конкурс за радиоводещи в Швейцария и сред голяма конкуренция – участвали са радиоводещите, от цяла Европа – се класира втори. А първото място заел не кой да е, а самият Юрий Левитан, който заради уникалния си тембър бил любимият диктор на Сталин и станал известен със съобщенията от Втората световна война, започващи с „Говорит Москва“.

След този успех го канят в германското и в италианското радио на работа като говорител заедно с цялото семейство, но той отказва от патриотични подбуди. Когато се връща в България, за големия успех
лично цар Борис III ІІІ го удостоява със сребърния кръст на народния Oрден за гражданска заслуга
В знак на уважение царят често му дава и личния си автомобил, една от малкото коли по това време, за да прави репортажите си.

*Авторът е първият говорител на радио “София” Петър Витанов. Въпреки това комунистите го репресират – разплакал народа на погребението на царя

В категории: Ретро Флагман


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
До 9
08.10.2018 00:16:27
0
0
Ай стига ве,кой ти ги каза тея смешки ве?Не бях ги чувал.Ти да не си Къци Вапцаров,а?Ей,Къцко...
9.
голям майтап
07.10.2018 16:00:49
1
1
А заглавието под третата снимка е - тодор живков се запознава с партизаните!
А също така - той се криел от властта, ама те не го били търсили!
8.
Социалистически шофьор
07.10.2018 15:28:22
3
4
При Тошо нищо нЕмаше !
Винетки - нЕмаше !
Сини зони - нЕмаше !
Зелени зони - нЕмаше !
Паяци и скобари - нЕмаше !
Автокаско против кражба - нЕмаше щото и кражби на коли нЕмаше !
Екостандарти Евро 5 и Евро 6 нЕмаше , ама въздуха беше хиляди пъти по-чист !
Екотакси - нЕмаше !
А ако някой тогава Ви беше казал , че ще дойде демокраТията и ще си внасяте задължителната застраховка на колата НА ВНОСКИ , ( щото няма да имате пари да си я платите наведнъж цялата ) , всички щяха ама НАИСТИНА МНОГО да Ви се смеят !!!
7.
.I.
07.10.2018 14:02:02
3
1
Човек от народа НЕзаконо роден син на цар бОРИС III
6.
*********
07.10.2018 13:21:40
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
07.10.2018 12:33:22
4
6
Лошо, лошо, лошо, ЛОШО ;
Ама все пак май си беше по-добре при Тошо !!!
4.
Комунист
07.10.2018 12:08:43
4
11
Този човек от народа който вие истинските диктатори наричате диктатор бе най добрия, най милеещия за народа, най честния, най можещия ръководител на тази страна от стотици години назад. Сравнение с него всички останали са обикновенни крадци, престъпници и българоубийци. Този човек който не ви позволяваше да крадете, заграбвате и убивате вдигна България и я поставе икономически и военно наравно с вашите велиси сили на които служите и с които избивате българския народ
3.
ДС подготвя Радев
07.10.2018 09:57:14
3
1
като син на човека от народа! Очаква се и ДНК да излезе! Набляга се на приликата, каканиженето и умствената ограниченост, съчетана с хитрост и отмъстителност!
2.
*********
07.10.2018 09:55:46
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
007
07.10.2018 09:40:53
1
2
Човекът от народа ви казва най-главното - https://www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw
Другото е дребнотемие.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Състезател с червено БМВ се помля в Средец Състезател с червено БМВ се помля в Средец

Колата се е забила в рекламен билборд

България и Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество в туризма България и Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество в туризма

Документът ще насърчава деловите контакти между администрациите и туристическите организации на двете страни

Как се купуват места в парламента? Как се купуват места в парламента?

Политологът Стойчо Стойчев е изчислил колко са купените гласове в периода 2015 – 2017 г.

Циганките от сливенския затвор влияели лошо на банкерката, източила 400 хил. лв. Циганките от сливенския затвор влияели лошо на банкерката, източила 400 хил. лв.

Според него присъда ще има, но обвиняемата няма да е сама, понеже е имала второстепенна роля

 

Ицо Хазарта с нова песен, отново - безкомпромисно добра Ицо Хазарта с нова песен, отново - безкомпромисно добра

Автор на текста на "Браво" е именно той, а музиката и аранжимента са на Бат Венци

Стефан Шарлопов 2 години живял на прага на смъртта Стефан Шарлопов 2 години живял на прага на смъртта

Преди да издъхне, хотелиерът пратил пророчески есемес на жена си

Внукът на Татяна Лолова я гледа след смъртта на мъжа и Внукът на Татяна Лолова я гледа след смъртта на мъжа и

Театралната звезда не излиза от къщи без придружител

Страховито ВИДЕО от огнения кошмар, взел жертва Страховито ВИДЕО от огнения кошмар, взел жертва

70-годишен мъж е загинал при инцидента

Огнен ужас във Варна, има загинал! Страшно е Огнен ужас във Варна, има загинал! Страшно е

Огънят обхванал цялия 5-и етаж от жилищната сграда на ул.”Прилеп”

Село край Добрич осъмна с приказен килим от кокичета! Село край Добрич осъмна с приказен килим от кокичета!

Толкова са много, че едва ли има някой, който да може да ги преброи

В Гърция е истински ад! В Гърция е истински ад!

Морските бури на места достигнаха до 10-а степен по скалата на Буфорт

ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово

В споразумението са предвидени „нови граници между албанци и сърби в Северно Косово”

Отключваме колата с лицето си Отключваме колата с лицето си

Патентната документация описва два способа за получаване на достъп до колата чрез лицево разпознаване

Шокиращо ВИДЕО (18+): Момиче засне собствената си смърт! Шокиращо ВИДЕО (18+): Момиче засне собствената си смърт!

Семейството й спяло в момента на експлозията и по чисто съвпадение преживяло инцидента

Той й изневери с най-добрата й приятелка и тя му тегли шута! Той й изневери с най-добрата й приятелка и тя му тегли шута!

Клои има дъщеричка от Томпсън

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре Цените на горивата отново тръгнаха нагоре

След като от ноември те поевтиняваха, за да стигнат нива от 1.95 лв/л за бензина, 2.15 лв/л за дизела и 92 ст. за газта в края на декември, те се задържаха на тези нива до края на януари

Зетят на Шабан Шаулич изпълни последното му желание и сложи в ковчега любимата... Зетят на Шабан Шаулич изпълни последното му желание и сложи в ковчега любимата...

Тялото на певеца пристигна снощи на летище "Никола Тесла" в Белград в 22 часа

Президентът Радев за Изборния кодекс: Решението ми ще е в интерес на обществото Президентът Радев за Изборния кодекс: Решението ми ще е в интерес на обществото

До дни ще стане ясно дали ще наложи вето на поправките в изборния закон

Правоъгълно сияние се появи в небето над САЩ Правоъгълно сияние се появи в небето над САЩ

Уфолози обявиха, че е извънземен кораб

Меган строши половин милион в Ню Йорк, Амал и Серина домакини на бебешкото парти Меган строши половин милион в Ню Йорк, Амал и Серина домакини на бебешкото парти

Херцогинята няма намерения да се затваря в благородническия кръг, а ще поддържа активно светските си контакти в Америка

Татяна Дончева Татяна Дончева Службите обслужват Москва и Пеевски Виц на деня Виц на деня - Гледах в хороскопа, идеални сме един за друг.
- А в огледалото гледа ли?
Виц на деня Виц на деня Жена пита мъж
- Абе ние вече 10 години сме заедно, няма ли да се женим?
- Няма кой да ни вземе.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Трудно е да се промениш,но по-трудно е да останеш същият
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter