×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бившият главен прокурор Никола Филчев: Оказа се, че фондацията на Костов е "Бъдеще за Костов" и неговите другари


Бившият главен прокурор Никола Филчев: Оказа се, че фондацията на Костов е "Бъдеще за Костов" и неговите другари
Щеше да ми тежи на съвестта, ако не съм положил усилия. Положих, но бях подслушван, заплашван и рекетиран
06 Октомври 2018, Събота, 15:00 ч.
Източник: НОВА ТВ

Никола Филчев разкри какво се е случвало по време на неговото управление и как е бил притискан от политици, ходатайствали за техни хора
В изключително силно, смело и емоционално интервю бившият главен прокурор Никола Филчев разкри какво се е случвало по време на неговото управление и как е бил притискан от политици, ходатайствали за техни хора.

"Що се отнася до мен - за седем години съм работил с двама президенти, министри, премиери. Или са ходатайствали за техни близки обвиняеми, или са натискали по деликатен начин да ни внушат, че трябва да притиснем някой техен политически опонент. Когато излизаха съобщения - проведе се среща с главния прокурор за смачкване на престъпността, всъщност се е говорело това. Но нищо ново. Правосъдието винаги е било използвано за политически цели."

Ето какво каза още Никола Филчев:

За комунизма и капитализма

Трябва да сме наясно, че преди 30 години българският народ, ръководен от своите държавници, направи своят избор и той беше да строим капитализъм. Днес нямаме основания да сме недоволни, това е един дълбоко несправедлив социален строй.

Кому принадлежат средствата за производство? След 90 година демократите ни убеждаваха, че животът ще стане по-хубав, в резултат на това се проведе раздържавяване, днес държавата вече е бедна, имуществото е в 10 души олигарси. Хора, които забогатяха по престъпен начин в резултат на приватизацията и придобиха не само икономическа, но и политическа власт, да назначават министри, да манипулират общественото мнение чрез мощния медиен апарат, който притежават и днес живеем общество състоящо се от две класи - на капиталистите - малкото и трудещите се, които са много. Това е изборът, няма от какво да се оплакваме, това е капитализмът.

Силен е който има пари, мъжете станаха таксиметрови шофьори и охранители, а жените - чистачки и продавачки, така ще живеем, каквото кажат богатите хора. Нашите хора си направиха избора, скачайки тогава по площадите.

За Иван Костов и приватизацията

Два са въпросите - дали нашата приватизация беше честна, народът с право я нарича разбойническата приватизация на Костов. Имаше тогава официална държавна политика, идваха консултанти от америка, Западна Европа и те раздържавяваха, като го раздадоха на приятелите си.

Капитализмът е един дълбоко несправедлив строй. Недоволните са много, но има и доволни, които придобиха държавното имущество за жълти стотинки. Как Костов, например, няма да е доволен. Казах му - в тази приватизация всички ще отидат на съд, той взе да се тръшка - моля ти се, по-скъпа ми е от децата! Оказа се, че фондацията на Костов е "Бъдеще за Костов" и неговите другари. Това е съдържанието на прословутия разговор преди години в ресторант "Крим".

Без оперативните възможности на МВР и финансовите контролни органи, прокуратурата не можеше да направи нищо, тя става чиновническа. Къде са днес документите от приватизацията? Казвал съм го, когато корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не може да я спре.

За чиновниците и властта

Хайде да видим нашите министри и президенти какво направиха за седем години. В някакво странно раздвоение са, били някакви дребни чиновници, докопали се до властта и изведнъж ги обзема треска да строят, защото строителството носи много пари и второ - купуват хотели. Като ги питаш нещо, почват да се занимават с държавните въпроси, а с какво се занимават, да говорят за кюфтетата, за чаршафите, за компаньонките. Кажи, че си хотелиер, а не министър.

За "Филчев гейт"

Може да ми тежи на съвестта, ако не съм положил усилия. Положих, бях подслушван, заплашван, рекетиран, помните "Филчев гейт", използваха се възможностите на МВР, на една шайка, глутница от журналисти, които разпространяваха клевети срещу мен. Не смятам, че съм в дълг на обществото, всичко, което е можело да бъде направено, съм го направил.

При Кобурга пипаха по-европейски, по-деликатно. Създава се щаб да се борим с корупцията и той ми казва - защо вашите прокурори преследват моите министри, аз като гледам има толкова джебчии по улицата. Като ме питат - ти какво направи? Главният прокурор не е да прави строежи. Той има една задача - да пази независимостта на прокуратурата.

Що се отнася до мен - за седем години съм работил с двама президенти, министри, президенти, премиери. Или са ходатайствали за техни близки обвиняеми, или са натискали по деликатен начин да ни внушат, че трябва да притиснем някой техен политически опонент. Когато излизаха съобщения - проведе се среща с главния прокурор за смачкване на престъпността, всъщност се е говорело това. Но нищо ново. Правосъдието винаги е било използвано за политически цели.

За Цацаров

Аз не знам какви са сегашните отношения на прокурорите с изпълнителната власт, но това, което се вижда е, че Цацаров ръководи умело и отговорно прокуратурата. Тя повдигна обвинение на редица олигарси за злоупотреби, второ - обвини редица държавници, министри и депутати за корупция и то от различни политически сили, за това се иска много кураж. Той не се подмазва на властта. Тук трябва да се признае ролята на министър председателя. Още по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар.

Вземете Костов с неговите маши - министър Емануил Йорданов и гнома Атанас Атанасов, които се занимаваха основно с компрометиране и подслушване на главния прокурор, който тогава бях аз.

А сега е различно и това се дължи на тона, зададен от Бойко Борисов, който им казва, че прокурорите трябва да се уважават и обществото има нужда от това. Ефективността на наказателното правосъдие зависи от справедливост, бързина и необратимост.

За ВСС и привилегиите

Изпитвам срам, когато ме питат защо например се бавят дела за катастрофи. Защото съм работил при други условия. Например бях съдия във Варна, така започнах и изпитах бюлетин, когато министърът на правосъдието обръща внимание, че е забавил мотивите по дело с един месец. Те имат ли си хабер какво беше, бяхме отлично действаща съдебна система. Извършихме конституционна реформа, разделихме ВСС на две, създадохме инспекторат, създадена е страшна администрация сега.

Преди ВСС ходихме по един час, следователи и прокурори не си напускаха работата, сега те са администратори, като създадоха стотици души комисии, отдели, секции, взимат заплата хиляди, коли, секретарки, кабинети. Няма правосъдие, те го осуетяват и всички политици обслужват съдебната система, всички щения на ВСС. Нека се види по конституция, че това трябва да е един административен орган за кадрова политика. Преди години им увеличиха заплати на всички членове с ранг прокурор и главен съдия, това са най-високите заплати в държавата.

Тъмните периоди в съда и прокуратурата и Борис Велчев

Сле 90-та година имаше два тъмни периода на разбиване на кадрите. Първият беше по времето на СДС, когато всички държавни ръководители станаха адвокати. Които и един ден не са се грижили за държавния интерес, това беше една чистка по уж политически причини.

Вторият тъмен период е, когато Първанов инсталира своите съветници Борис Велчев и Лазар Груев за главен прокурор и председател на върховния съд. Под ръководството на Велчев бяха разбити много човешки съдби, които после паднаха и бяха разбити от Европейския съд по правата на човека. Най-яркият пример е ареста на министър Цонев. Помня как Първанов много ме молеше да изберем Велчев за прокурор, беше червен като домат и викаше - той ще бъде верен.

В същото време същият пазител на морала Велчев като излезе уикилийкс - докладва на американския посланик, че прокуратурата на Филчев е терористична организация, ако трябва да говоря в същия дух, ще кажа - ми неговата прокуратура е една гей компания. Помня как си взе изпита като студент, по един скандален начин, той Велчев си е проблем на Първанката.

В категории: Животът


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
С какви очи бе прокурора на Алексей Петров?
07.10.2018 22:33:26
0
1
Абе Филчев,защо не кажеш за убийството на на прокурора от върховна прокурарура Николай Колев,твой изпълнител за поръчкови обвинения,а в последствие и твой най-голям враг? Ден по-късно се ”самоубива” и психолога на баретите Владимир Павлов личен приятел на Убития прокурор и знаещ много неща,включително и за отряда на баретите,който отряд по това време се ръководи от ”машата” на Алексей Петров,печалноизвестния Филко Славов.
Какви са тези угодни интервюта в които не се задават най-съществените въпроси? Цялата държава знае,че един гл. прокурор елиминирал опоненти,посредством един мутро-милициоер Трактора. И този същият ще говори за бандитизъм и корупция?
Божеее,колко мъка и неправда има по света!
15.
!!!
07.10.2018 13:07:04
0
5
Флегмиииии, защо триене коментари? Каква е тоя глупост "не е по темата"? Напротив! Съвсем по темата е!
Гледах интервюто по телевизията, имам мнение и го написах! Крадците трябва да се НАКАЗВАТ! И бивши и сегашни!
Слуги сте , а не обективни журналисти!
14.
*********
07.10.2018 12:16:15
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Голем прът
07.10.2018 12:09:26
2
0
Бах го в руския кавал
12.
*********
07.10.2018 10:37:38
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
Хът
07.10.2018 09:58:11
0
3
Още ли си мисли някой, сдс са били чисти като сълза? Колко са сега.
10.
*********
07.10.2018 09:08:39
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
Петър
07.10.2018 08:51:39
3
3
Боклук нещастен! Ти си политическа проститука с бяла яка! Ако приватизацията е причина за бедите на Народа, то всички скоро ще бъдете избити! Изрод. Флагмани, ако триете, триете свободата на словото! Може и да го направите, но това ви прави изроди....
8.
пецата
07.10.2018 08:39:13
1
6
направо си признава че е правил злоупотреби по поръчка от властта но не казва точно какви, обаче побърза да лизне гъзеца на баце , значи е говорил по поръчка на тиквата, цяла седмица медийна атака срещу бивши правителства за да се омекоти удара от някакъв нов скандал или увеличение на цените ,ще го разберем идната седмица , обикновено така правят знаят че са осрани но викат че някой преди 10 години се е осрал повече
7.
конкурс за простотия
07.10.2018 06:08:43
2
5
Този какво се оправдава?Има си закони и регламент, какво е това "натиснаха ме"? Вместо да ги вкара в затвора той се поддал и играл с тях, а сега се оправдава и вайка като неуравновесен. Както е писал някой по-долу още преди 20 години трябваше да са разстреляни с Костов и другите крадливи боклуци около него.
6.
ОЦЕЛЯЛ ИНДИВИД
07.10.2018 04:19:23
0
1
в смисъл бившия прокурор един от редките случаи по принцип не раэполага с информация която би послужила на сегашната псевдоопоэиция щото от един дол дренки са смърта на тоэи индивид според службите самоубийство бб е агент петорен
5.
Емо мигача
06.10.2018 23:45:00
3
6
Боклук мръсен с Костов трябваше да сте разстреляни преди 20 години
4.
David
06.10.2018 22:28:33
5
9
Психично болен човек, един от най-вредните за държавата.
3.
:-) комисион ефенди ДПС
06.10.2018 22:12:35
4
6
Филчев Благодарение на своя подчинен Оризив бургаски бос Лолов ВНЕСОХА то ове кафе примесено с КОКАин от Латинска Америка
2.
Станислав Командоса ММА life
06.10.2018 21:48:00
2
5
аз съм мутра е не ма познаваш
1.
Станислав Командоса ММА life
06.10.2018 21:47:19
3
3
Ай 1 vs е дядка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори