×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Топ грозотия: Дори фасадите на бургаската ул. „Алеко Константинов“ плачат за ремонт (СНИМКИ)


Топ грозотия: Дори фасадите на бургаската ул. „Алеко Константинов“  плачат за ремонт (СНИМКИ)
Улицата е дълга не повече от 150 метра, редно ли е в сърцето на Бургас да се чувстваме като в Сирия, питат бургазлии
20 Септември 2018, Четвъртък, 11:12 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

С графити на Комендантството, смърдящ нужник, разбита настилка и сборище от мръсни котки - така тупти сърцето на Бургас


Една от най-важните в миналото търговски улички в Бургас, носеща името на писателя и общественик Алеко Константинов, се е превърнала в руина. За проблема писахме по-рано днес, след като общинският съветник Георги Дракалиев поде инициативата да пусне запитване до администрацията за проблемите в района и тяхното отстраняване. Припомняме, че само преди година голяма част от търговските обекти по нея – малки магазинчета-бараки за домашни потреби, детски играчки, книжки и т.н., бяха принудително съборени. Днес техните останки допринасят за общата картина, сякаш представяща цяла страница от някой пост-апокалиптичен разказ.



Тези руини допреди година бяха магазини, съдбата на района изглежда неясна

Бургас се сбогува с легендарната търговска уличка до площад „Св.св.Кирил и Методий” (СНИМКИ)

Каква е визията за вид и функция на ул. „Ал. Константинов“, пита общинският съветник Георги Дракалиев

А проблемите не са от скоро...

Въпросната, дълга не повече от 100-150 метра, уличка, е позната на сегашното поколение бургазлии като „Улицата на мърлявите котки“, „Бълхарникът“ или просто „Котешкия квартал“ – наименования,  лепнати като етикет върху нея неслучайно. В края й, който се намира откъм страната на пл. „Тройката“, се намираха складовите помещения на затворилия вече ресторант за бързо хранене от веригата на „МакДоналдс“. Именно заради това, точно там се струпваха всички квартални котки.


Тази подозрително гледаща котка е от днес и само част от цялата популация, която се събира в района около 21 ч. всяка вечер

Тяхната популация в момента граничи с тази на средностатистическо село от Северозападна(ла) България.

И продължава да расте, тъй като хората, живеещи в района, продължават да ги хранят. На места дори са импровизирали  хранилки. Не, че в това има нещо лошо (въпреки че е забранено и има глоба за всеки, хванат да храни котка) - просто колкото повече котки има, толкова повече зарази се разпространяват по така или иначе занемарената централна улица, забравена, очевидно, от Общината. Но това  не е всичко.

В другия й край, откъм ул. „Св.св. Кирил и Методий“, се намира сградата на бившето Военно комендантство, която би трябвало все още да се води собственост на държавата. Видът й е покъртителен.




Тези снимки от сърцето на Бургас казват повече от 1000 думи. Това е сградата на бившето Военно комендантство. Само преди 2 години тя все още имаше фасада. Първият фотос от днес е с черни платна на фасадата, за да закрият гледката зад себе си – руина, забравена дори от Бога. На нея някой артист е поставил интересни надписи

Също преди 2 години, когато Община Бургас започна проекта за ремонт на двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“, отстрани на школото бе изграден нов трафопост на EVN (сегашното ER „Юг“). Днес районът в непосредствена близост около  него се е превърнал в нужник, защото бе „услужливо“ открит, след като търговските обекти бяха закрити.



Тук миризмата е непоносима, сигурно има и зараза

 Миризмата е меко казано непоносима за хората, преминаващи по улицата, също и на учащите се в единственото художествено средно училище в Бургас (което, впрочем,  заради откриването на новия филиал на НХА, сега ще има възможността да се възроди като феникс от пепелта, в която бе изпаднало в последните години)

А какво може да се каже за уличната настилка?

Сред кръпки от асфалт, плочки и пръст, се виждат тук-там останки на предишния облик на „Алеко Константинов“ – солиден, павиран и равен. Те обаче са спомен, който старата администрация на града е оставила добронамерено да ни гледа до днес – вместо да пренаредят или премахнат старите павета, те са били оставени отдолу, а върху тях „изсипано“ всичко „ново“.



Тротоар, който би трябвало да е по цялата дължина  и ширина на уличката, на практика няма

Той е заменен с неравен терен, присъщ повече на писта за мотокрос, отколкото за центъра на четвъртия по големина град в България. Ежедневно от там минават хиляди бургазлии, всеки от тях. През няколко метра има зейнали ями и изпъкнали шахти. На места се виждат дори тръбите за канализацията, които са отворени.

Някой се е постарал да напише интересни и мрачни арттекстове по платната, които закриват руините на Комендантството.


„TOP (топ е изписано на латиница бел.а.) грозотия на тази забравена от общината уличка“


„Тука беше Комендантството, г-н Министре. Това покров на БНА ли е?“ („покров“ - плат, с който покриват мъртвец, БНА – Българска народна армия; бел.а.)


Но това е само чесане на езици. Време е за конкретни отговори, особено с обективно добрата инициатива на Община Бургас да промени облика на центъра и да го превърне в подобие на „Капана“ в Пловдив (визираме, разбира се, БулевАРТ и иницитивите за ремонт на улици в разширения център на града).
  • Какво се случва с тази уличка?
  •  
  • Кога и дали ще започне ремонт?
  •  
  • Каква ще е бъдещата й визия?
  •  
  • Ще се промени ли нещо със сградата на бившето Военно комендантство или ще бъде оставена сама да рухне?

Отговори на тези въпроси почти със сигурност ще даде администрацията на предстоящата другата седмица редовна сесия на ОбС-Бургас.

Очакваме ги с нетърпение.



17
Коментара по темата
17.
Иван
04.06.2022 23:49:40
0
1
А редно ли е пред панелките в комплексите, дето има 190 апартамента на блок, де не барнат за 40 години ни тротоар нито асвалт нищо, тия управници само центъра ремонтират, а данъците не ги ли платиш текат лихви. Комплеските тънат в голяма мизерия само центъра се ремонтира. Защо е така? Защото на тая мизерна уличка някой наровец има жилище и не го кефи как изглежда. Сега комплексите ще платят пре скъп ремонт на тая тъпа уличка.
16.
Мол
22.09.2018 21:04:52
0
4
Не закачайте котките! Като сте толкова стерилни заобикаляйте улицата, а относно децата.. повярвайте ми те правят много повече поразии от животните!
15.
Bingo
20.09.2018 23:13:58
2
7
По-добре да не барат нищо че с тези криви павета с които нацвъкаха центъра само харчат пари на вятъра. Изчакайте още една година да ги натирим и ще се направят както трябва. Обърнете внимание как за по-малко от месец от откриването и вече се получават коловози на ул. Лермонтов, да не говоря за връзката с последващата асфалтирана улица, може да ти изпаднат шарнирите. То бива некадърност ама чак такава не съм виждал никъде по света. Ако не можете да вземете пример от Европа поне прескочете до Истанбул да видите как се прави.
14.
eeeeeeeeee ba si
20.09.2018 22:07:02
0
1
kenefa
13.
Цгч
20.09.2018 21:30:30
2
5
В същност целият център смърди на котешки изпражнения
12.
Flagman
20.09.2018 21:16:41
0
4
Защо ми изтрихте коментара, може би на вас ви харесват булевардите, които са като след бомбардировка с тая грозна смола, която се е деформирала, а зимата тепърва предстои....
11.
Keчиста
20.09.2018 20:05:28
2
3
Котките от тая улица са напълнили с изпражнения саксиите на кръглите пейки накрая на главната и смърди не се трае.
10.
*********
20.09.2018 18:43:55
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Оф
20.09.2018 18:10:15
0
4
Ужас! И това е суперцентъра на Бургас!
8.
Metin haki
20.09.2018 17:32:57
0
1
Pone edno kilimche da postelqt
7.
boncho
20.09.2018 16:51:17
1
11
Fkagman, що се опитвате да манипулирате. Ясно е че 1 много важен човек си купи комендантсвото и сега иска общината да му оправи околното пространство, к. наистина е грозно. Ама, не така с рогите си трупайте червени точки, елементарно прозрачни сте:)
6.
*********
20.09.2018 16:22:12
1
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
faktolog
20.09.2018 16:10:35
3
7
Има и още по-фрапиращ случай! Улица "Елин Пелин" в кв."Банево" . В участъка от ул."Дунав", през ул."Перущица" и южно поне 50 имота нямат лице на улица , а на дере. Особено фрапиращо е , че гл. архитект дори ни се скара, защото според нея щом на картата й има нанесена улица, значи има такава. ДАААА АМА НЕЕЕЕ! има само дере, което никой никога не е превръщал в улица!!! Елате и вижте! И си вземете фотоапаратите !
4.
Видими резултати
20.09.2018 15:45:10
3
10
Ще се оправи като изгонитее клошарите, мангалите, несретниците и травестите дишащи лепило - все избиратели на ГРОБ.
3.
jan pol
20.09.2018 15:38:42
2
8
да се направи цигански катун, да живне малко района . . . .
2.
O.P.
20.09.2018 15:17:44
1
3
Да се направи паметник на подп. Чечев.
1.
Търговец
20.09.2018 15:15:46
6
9
Първо трябва да се справите със смрадта от над 40 котки,които се хранят от дядкото на втори етаж до бившето коменданство,който си е монтирал и камера на балкона да следи котешкия трафик.Та тези котки се узхождат по цялата уличка,както и околните заедно с част от двора на училището,където играят деца.Хубаво е инстинстуциите да вземат отношение.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори