Хлябът започна да поскъпва – ето защо
18 Септември 2018, Вторник, 12:02 ч.
Очакваният добив на хлебна пшеница за тази година ще е с около 15 % по-нисък от предходната
Хлябът започна да поскъпва. Причината - увеличението на цената на пшеницата на световните борси и поскъпването на газта у нас. Увеличението е с около 20- 25 на сто или с около 20- 30 стотинки за хляб. Очакваният добив на хлебна пшеница за тази година ще е с около 15 % по-нисък, сравнение с 2017 година, обясни пред БНТ Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Интензивните валежи през лятото са причината за влошеното качество на зърното.
„Около 53% от реколтата е с добри хлебопекарни показатели, което означава, че имаме достатъчни количества. Миналата година бяха между 80-90%“, обясни Гочева.
„Повишение в цената ще има навсякъде. При лоша година - това винаги е било. Винаги ще има промени, когато ще има лоша година. Различните фирми, различни надценки слагат.
Това се получава от различната суровина, която получават, понеже всички мелници“, каза Димитър Бакалов, производител на хляб и тестени изделия.
В категории:
Животът
Украински войници превърнаха BMW 7-Series в мобилна ракетна установка
Лионел Меси получи часовник за 1,1 милиона долара
Грешката, която качва разхода на гориво през зимата с до 2 литра на 100 км
Четвърти цвят на светофара: бъдещето на трафика с автономни коли
ЕК отстъпва от забраната на ДВГ, но с нови условия, които може да убият автомобилната индустрия
Празниците насаме: как да превърнем самотата в грижа за себе си
2026: Годината, в която Близнаци, Везни и Водолей спират да отлагат съдбата си
Предсрочните избори (не)избежни – 22 март или 5 април са най-вероятните дати
2025: Рекордна година за златото - поскъпване, търсене и интерес от българските инвеститори
Мария Цънцарова не е освободена от работа
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми
Игнажден чука на вратата: Вярвания, ритуали и как да посрещнем късмета
