Живот по време на социализъм


Живот по време на социализъм
Най-отвратителното нещо бе всеобщото преструване на всички, че са щастливи
16 Септември 2018, Неделя
Източник: webcafe.com

Това беше система, която държеше да знае всичко за всеки и да се грижи за правилното му идеологическо израстванеНай-мразя носталгично за соца да ми хленчи някой, който е бил с памперс, когато той е приключил. Някой, който е подушил социализма само през пионерския ентусиазъм на баба си, партизанския устрем на прадядо си и незнанието на собствените си родители, за които социализмът е бил хубав, просто защото съвпадна с детството ни. Пък детството някак винаги е приятно носталгично, красиво идеализирано и вълшебно.

В името на истината обаче, а и заради хилядите млади хора, които наивно вярват, че неуспехът на социализма се дължи само и единствено на опорочената от някои комунистическа идея, нека разкажа някои лични соц впечатления.

Първият ми отявлен социалистически спомен е как татко ми показва новата ни жигула. Татко ме въведе тържествено в червения й кожен салон и ми обясни, че старият москвич е продаден, жигулката е купена и даже след около пет-шест години ще бъде заменена с по-нова, защото веднага сме се записали в списъка на чакащите за нова кола.

По време на социализма не можеше да си купуваш автомобил просто ей така - трябваше да влезеш в списък на чакащите за съответния модел и да тръпнеш дали и кога ще ти се обадят, че номерът ти е излязъл. На нас номерът ни излезе осем години по-късно, ама за шкода. И татко реши все пак да си чака за Лада. Нея така и не доживя да получи - почина четиринадесет години по-късно без да има и капчица надежда, че прословутият списък за Лади ще стигне до неговото име.

Едно от добрите неща на социализма беше, че жените работеха. Да си домакиня беше голям срам, затова всички съпруги и майки бяха труженички, бригадирки, героини на социалистическия труд, служителки. По тази причина моята майка отдели по-малко от година от кариерата си, за да ме гледа лично, след което повери грижите по възпитанието ми на социалистическата държава. Така още на деветмесечна възраст се оказах член на колектив - този на децата в детската седмична ясла. Водеха ни в понеделник рано сутрин и ни прибираха в събота на обяд. Спомням си общите маси, стаята с легла, докъдето взорът ми можеше да стигне и дружното акане на гърнета.

С връзки родителите ми се сдобиха с тристаен панелен апартамент в новопостроения квартал „Червена звезда" (стар „Дианабад"). За целта баща ми три месеца всеки ден висял пред градския комитет на партията в очакване да го приемат и да чуят молбата му. Накрая една служителка се смилила над актьора, изслушала го и го записала на челно място в поредния списък, този път за получаване на апартаменти.

Така шест месеца по-късно нашите се сдобили с ключ от панелно жилище в комплекс, построен сред разрушени селски къщици и опразнени овощни градини от покрайнините на София. Били щастливи, защото според соц стандартите от онова време, живеели направо охолно - детето с детска стая, те - със спалня, отделно хол, кухня, че и баня и тоалетна отделно. В банята не можеше да си разпериш едновременно двете ръце, но пък винаги имаше топла вода - нещо, за което през петдесетте години на миналия век са можели само тихо да си мечтаят сред топлите пари на неделната обществена баня.

Социализмът беше система, която държеше да знае всичко за всеки и да се грижи за правилното му идеологическо израстване. Поради тази причина в първи клас на кварталното училище ни обявиха, че най-важната ни задача е да влизаме ежеседмично като първенци в табло, наречено „Те са наша гордост". За да си „тяхна гордост" трябваше да правиш най-различни правилни неща. Например да не тичаш по коридорите, да си винаги в ученическа униформа, да участваш в рецитали за партията и нейните герои, организирани от училището, да следиш за реда и да докладваш тези, които го нарушават.

Един от паметните ми детски социалистически спомени е денят, в който умря Леонид Брежнев, генералният секретар на КПСС, управляващ СССР. Бях в пети клас, по радиоуредбата в училище се разнесе траурният глас на директора, който с патоса на корейска говорителка обяви смъртта на другаря Брежнев. Час по-късно вече имаше създадена система за демонстриране на солидарност с тъгата на съветските братя и целият ни клас се оказа подреден на колене за един учебен час от четиридесет и пет минути пред специално нагласения портрет на Брежнев в официалното фоайе до учителската стая. Трябваше да останем така мълчаливо и с наведени глави, докато мислим за крехкостта на световния мир, империалистическата жестокост и наближаващата с пълна сила трета световна война.

И въпреки че вярвахме, че еднолично Брежнев с тялото си е пазел копчето за изстрелване на ядрени ракети към базите на Запада, някак по детски се разсмяхме точно по време на отдаването на почит. Заразителният хилеж тръгна от мен, предаде се на останалите от класа и въпреки стиснатите зъби на учителките и заканите им, че ще ни намалят поведението, не се укроти. Разбира се, бях посочена с пръст като инициатор на това ужасно неуважение и бях порицана пред строя като идеологически предател. Размина ми се по-тежкото наказание, просто защото бях отлична ученичка.

Социализмът беше силен най-вече с това, че умееше да създава на хората непрекъснато усещане за малки, ежедневни битки. В т.нар. "Хранителни стоки" имаше два вида хляб - бял и типов. Кашкавалът беше Балкан и Витоша, като особена разлика във вкуса нямаше. При сиренето беше същото - бяло, краве сирене, понякога овче и това е. Хубаво месо се купуваше, ако си гъст с месаря или имаш какво да му предложиш в замяна.

По онова време беше много престижно да се ходи на театър, затова и баща ми снабдяваше семейството с хубаво месо, като даряваше касапина с билети за хитови постановки в Сатирата. Горе-долу така стояха нещата и с кафето, и с качествения алкохол, и с всички останали стоки. За плодове и зеленчуци имаше т.нар „показни магазини", където всичко беше малко по-скъпо и за него се чакаше на дълги опашки. За сметка на това обаче имахме ясна представа за сезонността на продуктите - оттогава цяло едно поколение си знаем, че бананите и портокалите са зимни плодове, които се появяват по Нова година.

Поради оскъдността на пазара по време на социализма хората се учеха да правят всичко от малко. Майка ми имаше рецепта за домашна Нутела (с мляко на прах и руско какао), можеше да прави сладък салам от бисквити, какаов крем и сладко, ризото от консерва с русенско варено, торта от мармалад и бисквити с дупка „Еверест", сос за спагети от лютеница с хорце и умееше да консервира всичко за зимата.

В началото на септември ми купуваха яке, палто, вълнен панталон, два пуловера, чифт обувки и чифт ботуши, за които със седмици се обикаляха няколкото основни магазина (ЦУМ, ДетМаг и малкия ЦУМ) в града. Накрая бивах обличана в мишосиво-бежово-тъмнозелената гама и ежедневно стисках палци да не се засека по коридорите на училището с останалите около сто-двеста деца, които имаха същите като моите дрехи.

Почивките на отрудените граждани и селяни по време на социализма бяха нещо важно и основно контролирано от партията. Една година след активирането на десетки връзки татко се сдоби с карта за лятна почивка в базата „Ален мак" на профсъюзите около Варна. Разполагахме с малък апартамент и закуски, обеди и вечери в стол, където менюто се поръчваше предния ден на обяд, а за разменна монета служеха купони с печат. Зимата ме водеха на станцията на дейците на радиото и телевизията на Боровец, където условията бяха подобни, базата - по комунистически излющена (холна гарнитура, легла „Велико Търново" и фикус), а алкохолът - роден на ниски цени и западен - под масата.

Може би най-вълнуващият ми епизод от нашето семейно соц минало е онзи, в който си купихме цветен телевизор. Нашите дълги години отказваха да се разделят с черно-белия ТЕМП на крачета, заради някой съветски токмак с размерите на детско креватче, но когато завод Ворошилов взе да произвежда цветни телевизори по лиценз на PHILIPS, не издържаха на напъна на прогреса и надлежно потърсиха съответните връзки. Месец по-късно цялата фамилия рано-рано сутринта се инсталирахме пред магазин за мебели в квартал „Люлин", където ги бяха „пуснали".

Татко плати двадесет лева на някакъв Иван Петров, който имаше челна позиция в списъка на желаещите белгийски телевизори и зачакахме. Така в късния следобед редът ни дойде, а когато нервна продавачка със синя престилка извика пред тълпата името Иван Петров и татко вдигна щастливо ръка и каза „Аз съм!", народът наоколо взе да гледа в недоумение. „ Ти не си Иван Петров, бе, ти си артиста Касимов!", изцепи се от тълпата недоволен другар. „Какво да ти кажа, братче - отговори баща ми - за тоя цветен телевизор и Иван Петров ставам." При което тълпата, напълно наясно със системата за придобиване на вещи и услуги по време на соца, с разбиране замълча. Иначе телевизорът се скапа още същия следобед, майсторът го оправи седмица по-късно и той продължи да работи безотказно в следващите двадесет и пет години, докато най-накрая не го сменихме с японски, според новите капиталистически пазарни условия.

В соца най-отвратителното нещо беше всеобщото преструване на всички, че са щастливи. Ако имаш, си щастлив, защото партията ти го е осигурила. Ако нямаш, пак си щастлив, защото материалното не е важно за истинския комунист. В случай, че се издигаш, си доволен, защото макар и малки, партията имаше своите привилегии за верните си безгласни букви. Останеш ли на ниското обществено стъпало пък, влизаш в ордите на величествения пролетариат, което винаги означаваше едно - правиш се, че работиш, те се правят, че ти плащат, но поне редовно и без проблеми, разполагаш със събота и неделя и летни, дълги отпуски, почивна станция, в която кафето е десет стотинки, а пълнените чушки - осемдесет, базисна здравна помощ, партийна принадлежност, профсъюзни събрания, взаимоспомагателна каса и отбор невидими доносници, които да докладват, където трябва, като как се развиваш идеологически.

По време на моето съзряване живо се вълнувах като малко дете на всяко бурканче течен шоколад или Тоблерон, бонбонки М&М и дезодоранти Rexona, пазех единствените си дънки от Кореком като зениците на очите си, износвах западните дрешки на децата на мамините приятелки, омъжени за дипломати и осем години не се разделих с един шведски бански, който ми подариха. Беше от блестяща, сребриста материя и когато се намокреше, си сменяше цвета! Убедена съм, че в онова време на плажовете из целия социалистически лагер нямаше по-модерно и готино момиче от моя милост!

В категории: Ретро Флагман , Животът


48
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
48.
Декорация
30.09.2018 02:18:01
0
0
Докарахте декорацията викайки -"кой не скача е червен" и си поделихте баницата с масовата разбойническа приватизация.Сега училищата са в руини а раята едва свързва двата края.
47.
Полезен съвет
18.09.2018 00:32:56
0
0
Колкото и да плюете по НРБ и нейния социализъм , от това - бъдете сигурни , печалното ни настояще НЯМА как да се подобри !
46.
do 44
17.09.2018 10:49:26
0
0
И как ви се струваше докторе ?
Измамно ли им е било щастието, както твърди тяхната внучка и дъщеря ?
Аз съм набор на дъщерята на Хиндо Касимов. Любим артист ми е. Живяхме близо до фурната на леля Марийка ( майка ми така и викаше) и помня опашките там. Животът беше лек и ефирен тогава. Били сме толкова малки, че няма как да си правим равносметките чрез партийната принадлежност на властта. Смешно, нелепо, изнасилено и грозно е от позицията на нашите години да правим равносметки за тогава и сега, защото ако не друго, то със сигурност ние тогавашните младежи ( с дъщерята на Хиндо) сме имали най-хубавите години. Аз не съжалявам за нищо, независимо че родителите ми не бяха партийци, нямаха привилегиите на тогавашните артисти, музиканти и власт имащи. За това и не разбирам днешното циврене на децата им от онези времена. Обидно е някак се да четем техните пасквили, като всички ние знаем колко ги обгрижваше оная власт. Не съм съгласен с преувеличените и изкуствено овкусени "пикантности", които авторката ни е представила. Нелепо е да се съгласяваме с оплюването на онова време. Още по-нелепо е авторката на тази статия да пише отрицанието си по такъв категоричен начин. Най-малко заради паметта на великия актьор и човек Хиндо Касимов, който е и неин баща. Бих задал и малко повод за размисъл у това момиче, като и задам няколко въпроса.
1.Смята ли, че в днешна България с толкова принизени ценности баща и би имал същия успех, като артист.
2. Не смята ли, че е имала безоблачно детство с всичките му сакрални моменти, които сега децата нямат, или поне децата на редовия българин.
3. Не смята ли, че не е уместно точно в този писквил да не намества баща си и да пази неговата памет.
4. Не смята ли, че хората които боготворяха Хиндо ( аз в това число), в голямата си част го свързват с всичко хубаво И ОТ ОНОВА време.
45.
на 65 съм
17.09.2018 09:06:13
4
1
Всичко написано от тая дама е лъжа.
Двата вида кашкавал бяха прекрасни и с различен вкус. Сирене имаше редовно и краве и овче и беше качествено, а за вкуса на маслото няма да говоря. Аз зная какви български плодове (ябълки, ягоди, круши, праскови) имаше. А днес като има всеки ден банани какво от това - да не би да ги ядем. Те са достатъчно скъпи за нашите заплати и особено за пенсиите. За месото също е една голяма лъжа - месо и то качествено имаше всякакво, а за вкусните пилета да не говорим. На фурната на баба Марийка се печяха цели агнета. Кината, които бяха доста на брой и театъра бяха пълни със зрители.Всеки можеше да си позволи да си купи билет за кино, театър, концерт. Затова , госпожо, по-добре си премълчете измислиците. Има все още хора, които помнят как се живееше преди измислената в България демокрация.
44.
Лекар
17.09.2018 08:09:17
3
0
До авторката на текста. От Бургас съм,познавах баща Ви Хиндо, баба Ви и дядо Ви-прекрасни ,скромни и весели хора! Винаги на път за училище минавах край фурната и винаги баба Марийка ми даваше нещо! Като студент Хиндо ме вкарваше без билет в Сатирата! Благодаря им от сърце!
43.
До 39 Райна
16.09.2018 22:59:49
6
1
Райне, бананите ли ти бяха най-големия дерт?Сега щастлива ли си с еквадорските цитрусови? Изпълни ли ти се мечтата? С какво я замени днес? С мутрите по улиците, демократичното разбиране, че моето е мое, а чуждото - общо? Да, права си че днес има всичко - дрога, опиати, разврат, джендърство, убийства, проституция на всяко ниво, чалга, секс на улицата, ало измами, беззаконие и кофи за боклук с наематели в тях. Имаш затворени плажове, имаш частна собственост в/у природни дадености, имаш всичко и в това си права. По онова време нищо нямаше. Нямаше престъпност, нямаше явна проституция, нямаше безработица, нямаше бедни, нямаше и богати, нямаше кренвирши без месо, нямаше мляко без булгарикус, нямаше Хляб без мая, нямаше здравна каса, нямаше депутати със служебни мерцедеси, нямаше трети пол, нямаше цигани по улицата, нямаше сини зони, нямаше и интегриран транспорт. Нищо нямаше тогава, днес има всичко, дори и репички през декември и домати от ноември. Щастлива бъди с има нещо си днес.
42.
056
16.09.2018 18:16:00
1
6
До 26. Хубаво ли? Твоите достъпни панелки превърнаха градовете в гета, а народа в отчуждено стадо. Не знам от коя паланка си пристигнал в град, че толкова да миллееш за соца. За нормалния човек животът беше скъп и пълен с лишения. Любимия ти соц възпитаваше хората по калъп с казармен похват. Дебили от незнам си откъде си, дошли в града и получили заветната панелка и москвича, могат да лелеят за общество, което превърна хората в добитък, който се надява партията и държвавата да му осигурява всичко. Но на теб ти харесваше нали?
41.
обобщение
16.09.2018 16:32:32
2
4
МНОГО ВНИМАТЕЛНО ПРОЧЕТИХ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ, АРГУМЕНТИ И ГКЕДНИ ТОЧКИ! И ГИ ПРЕЧУПВАМ ПРЕЗ МОЯ БИТ И ЖИВОТ ТОГАВА И СЕГА! И ПРЕЗ МАТЕМАТИКАТА И СТАТИСТИКАТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕ! АЗ С МОИТЕ 50 Г ПО ОНОВА ВРЕМЕ НЕ БЯХ ГЛЕДАН В НЕДОИМЪК И БЕДНОСТ ЗАЩОТО МОИТЕ РОДИТЕЛИ БЯХА РАБОТЕЩИ, С ДОБРИ ПРОФЕСИИ. мАКАР ЧЕ МАЙКА МИ БЕШЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО НЕ СЛЕДВАХА В УНИВЕРИСТЕТА ЗАЩОТО ИМ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО! БАЩА Й БЕШЕ ИНДУСТРИАЛЕЦ! БАЩА МИ БЕШЕ ОБРАЗОВАН, ИНЖЕНЕР, МНОГО АМБИЦИОЗЕН И НИКАК НЕ МЪЛЧЕШЕ КОГАТО ВИЖДАШЕ КАК ВСИЧКО С ЕСВЕЖДА ДО ПАРТИЯ И ДРЕБЕН ЕГОИЗЪМ! ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ОТКАРАХ 2 ГОДИНИ В ЗЕЗДЕЦ КАЗАРАМА, СРЕД ПРЕСТЪПНИЦИ, ИЗНАСИЛВАЧИ И ДРУГИ ОБРАЗИ КАТО МЕН - КОЙ С РОДНИНА ИЗБЯГАЛ ОТ ТЗО ЗЕМЕН РАЙ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КОЙ С ДЯДОВЦИ ВРАГОВЕ НАРОДНИ! ИМАХМЕ И ЖИГУЛА И ЛАДА ПОСЛЕ - БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТРУДА НА РОДИТЕЛИТЕ МИ, ЗА КОЕТО СИ ПЛАТИХА НАКРАЯ С ЖИВОТА! ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ДНЕШНИТЕ ВРЕМЕНА СЪМ ГОРД, ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ МИ НЕ СТАНАХА ЧЛЕНОВЕ НА БКП ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ ПРИВИЛЕГИИ, БИЛИ СА ЧЕСТНИ, РАБОТЛИВИ И НЯМА КАК Д А ГИ УПРЕКНА В НЕЩО! НО ВСИЧКО СИ ИМА ЦЕНА! И ВСЕКИ СИ Я ПЛАЩА! СЪЩО ТААКА ОСЪЗНАВАМ, ЧЕ ДНЕС МНОГО ОТ ХОРАТА СИ Я КАРАТ ПО СТАРОМУ: НЯКАКВА ЗАПЛАТКА, 8-10 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН, ЕКСКУРЗИИ, ЯДЕНЕ ПИЕНЕ, КОМПАНИИ, СТАРА ПАНЕЛКА... НО ВСЕКИ СИ ИМА ИЗБОР КАК ДА СИ ИЗЖИВЕЕ ЖИВОТА, КАКТО ТОГАВА! И ДАЛИ ДА СИ ГО УСЛОЖНИ МАКСИМАЛНО, КАТО РАБОТИ МНОГО, ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ И ДА СИ СБЪДНЕ МЕЧТИТЕ, ИЛИ ДА ГО КАРА ПО ЛЕКО, СПОКОЙНО...! ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА СТАТИСКАТА НА ТЕЗИ, КОИТО МИ ИЗНАСЯТ ЕДНИ ФАКТИ ОТ МИНАЛОТО И ЦИФРИ ЩЕ КАЖА: НИТО ЕДНА СТАТИСТИКА НЕ МОЖЕ ДА ПОКАЖЕ МЪКАТА, ОБИДАТА, УНИЖЕНИЕТО НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК!!!!!!!!!! НИКОЯ!!!!!!!!!!!!! ТОВА С АНЕЩА, КОИТО НЕ СЕ ПОКАЗВАТ В ЦИФРИ, НЯКАКВИ КОМИСИИ, ПРИСЪДИ И ТН!!!! ИЛИ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ: СЛЕДВАТЕ ПРИНЦИПА НА СТАЛИН! ИМА ЧОВЕК ИМА ПРОБЛЕМ! НЯМА ЧОВЕК НЯМА ПРОБЛЕМ! СМЪРТТА НА ЕДИН Е ТРАГЕДИЯ, НА МИЛИОНИ - САМО СТАТИСТИКА!!!! бЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ПИШЕЩИ ТУК ЗА МНЕНИЯТА! НЯКОИ МИ ВЪРНАХА ВРЯТА ЧЕ ТАЗИ НАЦИЯ ВСЕ ОЩЕ Я ИМА, ДРУГИ МИ ДОКАЗАХА, ЧЕ ЗА ДА ТРЪГНЕМ НАПРЕД ТРЯБВА ПО ЕСТЕТСВЕН НАЧИН ДА СИ ОТИДЕ ПОКОЛЕНИЕТО, В КОЕТО ИМА ТВЪРДЕ МНОГО УСЕЩАНЕ ЗА РЕВАНЩИЗЪМ И ДАЖЕ ВЕЧЕ НАД 60 ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА ГО ИЗЛЕКУВА - РЕВАНШ СВЪРЗАН С ТОВА ДА СЪСИПВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ БЕЗ СЪД, БЕЗ ПРИСЪДА, НО С ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ЗА МЪСТ!!!!! ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!!!!! ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И МЪДРОСТ! И ПОНЯКОГА... ОГЛЕЖДАЙТЕ СЕ... ЖИВЕЕТЕ В 21 ВЕК, ИМАТЕ ШАНСА ДА ВИДИТЕ НЕЩА ЗА КОИТО ДОРИ НЕ СТЕ СЪНУВАЛИ НА МЛАДИНИ!!!!
40.
Райна Христова
16.09.2018 14:47:06
5
6
Разбира се има още живи комуняги, като другаря Косев, който коментира тук, че благодарение на соца я има България:)
39.
Бургас Райна Христова
16.09.2018 14:32:20
3
4
ha, това си беше пълната истина по времето на соца, когато боб чорба в ресторанта струваше 8 стотинки, а в показните магазини, какъвто беше в Бургас на мястото на сегашното кафе Бакарди пускаха плодове, които бяха предлагани за износ, но върнати, но за българските соц свине, те се предлагаха за лукс. Редяхме се на дълга опашка, един клиент имаше право само на един кг банани например, но и ние си имахме наш трик- нареждахме се всички членове от семейството и така бяхме доволни, че макар и един път в сезона можем да си похапнем повечко:) Е, хубаво беше при социализма, не като сега при гнилия запад, както се изразяваха комунягите..
38.
Ахахаха
16.09.2018 13:41:53
1
1
До 11- ахаха- ти си абсолютен дебил и идиот!
37.
За немските гарнизони
16.09.2018 13:25:00
3
2
Постоянно разположени немски гарнизони, по време на ВСВ в България няма или практически няма, по простата причина, че ние, до септември 1944 сме страна съюзник на Германия и за щастие, с малки изключения, бойни действия на наша територия не са се водени. Независимо от това, България активно подпомага нацистка Германия във войната с логистика и стоки. През наша територия безпрепяетствено преминават немски войски за военни действия срещу Гърция, Югославия. И което е много важно, България, по своя инициатива обявява война на САЩ и Великобритания и атакува техни самолети над територията си.
За споменатите репарации, съгласно парижкия мирен договор, "благодарете" най-вече на днешните ни съюзници по НАТО, САЩ, Великобритания и Франция.
А това, че България, независимо от всичко е запазила териториите си , такива каквито са към 1941 г. , вкл. придобитата от Румъния Южна Добруджа, е основно заслуга на делегацията на СССР.

Такива ми ти упорити факти, господа либерал-демократи.
36.
do 29
16.09.2018 13:19:07
4
3
Ама какво им се вързваш на такива. Те са част от оная пропаганда, която заклеймява миналото само защото ги е страх то да не се върне нивга. Те знаят, че върне ли се онова минало - ще им се потърси сметка. Това са същите онези, които бяха доносници тогава, а днес живеят, като царе и пак смучат нашата кръвчица.
35.
Още данни за народния съд
16.09.2018 13:15:19
5
4
Цитираните по-долу данни са за общия екзекуции, на нацисти и сподвижници на нацистите със или без съд.
Данни за осъдени и екзекутирани по присъди от народните съдилища.
България:
Общо подсъдими 10919, от тях, осъдени на смърт - 2618, екзекутирани 1046.

Франция - осъдени и екзекутирани - над 90 хиляди / 6000.
Любопитни са данните за Унгария - също съюзник на Германия и с население сходно с това на България. Брой на осъдените - над 26 000, с подобно нашето съотношение осъдени/екзекутирани.
За окупираните от Германия Белгия, Холандия, Чехословакия и Дания, чието население също е близко до това на българското, числото на осъдените е съответно 53, 45, 38 и 15 хиляди, като съотношението на смъртните присъди, спрямо общия им брой е сходен с това у нас.
Изводи:
В цяла Европа, общият брой на екзекутираните нацисти и техни сподвижници, значително надвишава този на екзекутираните по присъди на народните съдилища. Това очевидно е резултат не стихийния гняв на народните маси, които в омразата си срещу нацистите, не са изчакали съд над тях, а са се саморазправяли.
2. Нашият народен съд е действал прекалено меко, в сравнение с останалите подобни съдилища в Европа. Може би затова сме една от малкото страни, която реабилитира осъдените нацисти и техни сподвижници.
34.
Хайде стига...
16.09.2018 13:00:41
3
3
Абе хора, вие само за ядене и пиене ли мислите, че ми сравнявате кашкавали, сирена и алкохоли????????????????????????????????????????
33.
до 29
16.09.2018 12:58:56
1
1
Когато се цитират такива неща, се споменават и източниците! но да се върнем на нашето! Припомни на нас невежите, къде в БГ е имало немски гарнизон и съответно назначен комендант: масто, име, чин моля! Защото е нелепо следното: България участва в разгрома над фашизма за който ми говориш, но си оставаме победена страна от оста Рим Берлин Токио и са ни наложени репарации!!! нещо не се получава! фактите са противополжни!
32.
МНОГО ТОЧНА И ХУБАВА СТАТИЯ . БРАВО !
16.09.2018 12:58:40
4
6
.
31.
Чушкопек
16.09.2018 12:52:30
9
6
Сега съм на 50 год. и честно казано тогава повече ми харесваше. И както на снимката - когато пишеше месо и колбаси си беше месо и колбаси, а не соя и сол.
30.
Данни за екзекуции на сподвижници
16.09.2018 12:48:24
4
2
Данни за екзекуции на сподвижници на нацизма в Европа след победата над Хитлерова Германия през 1945 г.
Германия - 2.5 до 3 милиона.
Франция - около 2 милиона, почти 9 милиона са с конфискувано имущество и осъдени на различни срокове затвор.
Италия - 700 - 750 хиляди,
Австрия - над 180 хиляди,
Белгия - около 120 хиляди,
Холандия - над 30 хиляди...

Споменавайки, във връзка с народните съдилища, Сталин, не забравяйте да добавяте и Рузвелт/Труман, а също и естествено Чърчил. Вярно е, че основна роля в разгрома над Хитлеристка Германия има СССР, но, както вече писах, в съюзническите комисии, надзираващи дейността на народните съдилища, представителите са били по равно от трите страни победителки.
29.
do 27
16.09.2018 12:41:57
0
2
Ами то това ви е в болните мозъци само: материалното!!!!! и ако може д аго получите аванта, послепис в ново време на "дарените" ви продукции на мандри и мелници до 44а!!!! Евол
цията на живота е такава: оцелява силният, можещият, знаещият! Прочети Дарвин! Това е в оснвата на прогреса, който ти ползваш в момента: качествени стоки!!!! всичко друго, противоречащо на тоиз природен закон води до катастрофа! кат о маймуните! много приличат на хора, но са задъдена улица, без изход на евол'цията! Неуспешен експиримент!!!!!
28.
do 24, очевидец
16.09.2018 12:35:13
3
3
Я ОСВЕТЛЛИ НАС НЕВЕЖИТЕ ДРУГАРЧЕ: КОЛКО СА ИЗДАДЕНИТЕ СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТ ТЕХНИЯ СЪД? КОЙТО НЕ Е НАРОДЕН И НЕ Е ПОДКРЕПЯН ОТ СТАЛИН? СУЩИЯ СТАЛИН КОЙТО ИМА ОГРОМЕН ОПИТ В ТЕЗИ СЪДИЛИЩА ПОДЛОЖИЛ НА ГЕНОЦИД МИЛИОНИ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД????? И КОЯ ТОЧНО КОМИСИЯ Е НАБЛ'ДАВАЛА ТОЗИ НАРОДЕН СЪД В БГ, КОЙТО Е ТОЛКОВА НАРОДЕН КОЛКОТО ТИ СИ КОМСОНАВТ!!!!! СЪЩЯ ТОЗИ СЪД ОСУЖДА И ДИМИТЪР ПЕШЕВ НА СМЪРТ, КОЙТО Е ЧОВЕКА СПАСИЛ БЪЛГАРСКИТЕ ЕРЕИ ОТ КОНЦ ЛАГЕРИТЕ И ЕДИНСТВЕНО ДОБРАТА АДВОКАТСКА ЗАЩИТА ГО СПАСЯВА! А ЗА СЪД... КАКВА ИРОНИЯ НА ТЕРМИНИТЕ...! СИГУРНО СЪЩАТА КОМИСИЯ Е ОДОБРИЛА ДЕЙСТВИЯТА НА ПАРТИЗАНИНА С ПСЕВДОНИМ ЛЕВАНЕВСКИ, УБИЙСТВОТО НА КАТОЛИЧЕСКИ СВЕЩЕННИЦИ, ИЗСЕЛВАНЕТО НА ИНДУСТРИАЛЦИ И НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА ДОМОВЕТЕ ИМ ДОРИ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА "КВАРТИРАНТИТЕ" КОИТО НАСТАНЯВАХА ПО ДОМОВЕТЕ НА ХОРА, РАЗПОЛАГАЩИ С ПО ГОЛЯМА ЖИЛИЩНА ПЛОЩ! МОЖЕ БИ СЪЩАТА КОМИСИЯ, НАБЛОДАВАЛА ДЕЙСТВИЯТА НА ТЕЗИ СЪДИЛИЩА В БГ Е ОДОБРЯВАЛА И ЗАТОЧВАНЕТО НА ИНАЛ МИСЛЕЩИТЕ В БЕЛЕНЕ, СКРАВЕНА И ЛОВЕЧ И ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА ТАМ...! НЕ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ ОЧЕВИДЕЦ ДРУГАРЧЕ!!!! СЛАДКО МИ ГОВОРИШ, ТИПИЧНО ЗА ТВОЯТА ДЕМАГОИЯ НА КОЯТО СА ТЕ ОБУЧАВАЛИ! А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЪРХУШКАТА ОТ ОСЪДЕНИ НАЦИСТКИ ПРЕСТЪПНИЦИ:АДМИРАЛ ДЬОНИЦ, НАСЛЕДНИКА НА ХИТЛЕР БЕШЕ ОСЪДЕН НА 20 ГОДИШНА ПРИСЪДА И ОСВОБОДЕН СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО Й! ВИЕ ОСЪДИХТЕ НА СМЪРТ И ЕДИН РЕГЕНТ, ОТ ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО!!!!! ТИПИЧНО ПО СТАЛИНСКИ!!!! МОНАРХО ФАШИЗЪМ В БГ??????!!!!! ПОСОЧИ МИ ЕДИН ГАРНИЗОН НА НЕМСКИ ВОЙСКИ И ЕДИН КОМЕНДАНТ ОТ НЕМСКАТА АРМИЯ, НАЗНАЧЕН ДА УПРАВЛЯВА ТОЗИ ГРАНИЗОН!!!!!
27.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
16.09.2018 12:31:33
7
5
По всичко си личи , че авторката на поредната нископлатена статийка , познава социализма основно от мемоарите на пребоядисаните комунисти и днешни първи антикомунисти - като например Другарят Иво Инджев ; Ал.Йо. и т.н.
По времето на социализма , тогавашна пеленачке - те таково животно като некачествен алкохол НЯМАШЕ ! Думата "менте" изобщо не съществуваше , и това може да се провери в доста подробните Бай-Тошови речници на Българския книжовен език ! Кашкавала вЕрно беше само 2 вида , но беше ИСТИНСКИ а качеството му беше на светлинни години по-добро от ДВЕСТА И ДВАТА вида БОКЛУЦИ които може да се намерят сега ! Прословутите панелки може и да не бяха идеални , но те бяха ОБЩОДОСТЪПНИ защото Държавата ги продаваше на регулирани цени ! Срещу заем от ДСК - практически БЕЗЛИХВЕН ! Хайде днес си изтеглете кредит за жилище , че да видим дали ще доживеете изобщо да го изплатите ! А що се отнася до колите - да ! Чакаше се ред, но за сметка на това цените бяха доста по-ниски от на западните автомобили от същия клас ! Днес естествено за нова кола НЕ СЕ чака ,но странно защо 90% от автопарка ни е от Италианските автоморги ...
26.
До дядо Митко:
16.09.2018 12:21:57
6
4
Ти знаеш ли в кой век живееш!
А чувал ли си България на кое място е била с света преди 1944г. по развитие, или ти старото не забравяш и новото не възприемаш.
25.
до 21 дядо Митьо!!!
16.09.2018 12:20:21
6
3
ТИ НАИСТИНА СИ ОТ ОНИЯ С ДЕМЕНЦИЯТА, ЗАЩОТО АКО СИ СИВДЕТЕЛ НА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА НА БГ СЕГА ТРЯБВА ДА ГОНИШ 80ТЕ, А АКО СИ ОКОЛО 40-ТЕ ПОМНИШ ОТ ОНВА ВРЕЕ КОЛКОТО АЗ ОТ ПРЕСЕЛВАНЕТО ЕВРЕИТЕ В ЕГИПЕТ!!!! СОЦА В БГ ГО ИМАШЕ, ЗАЩОТО НА БРАТСКИЯ ВИ СЪВЕТСКИ НАРОД МУ ТРЯБВАШЕ НЯКОЙ ДА МУ ПАЗИ ГРАНЦНИТЕ С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ! СРЕЩУ НАД 120 ХИЛЯДНАТА АРМИЯ ЗА КОЯТО ОТИВАШЕ 30% ОТ БВП, ПОЛУЧАВАХМЕ ЕНЕРГОНОСТЕЛИ И ПРОМШЕЛЕНИ СТОКИ, КОИТО БЯХА КАТО СЪРПА И ЧУКА НА ЗНАМЕТО ВИ, СЪС СЪЩОТО КАЧЕСТВО! ТОВА ЧЕ ГО ПЛУЧАВАХЕМ СРЕЩУ ДОМАТИТЕ И ЧУШКИТЕ Е ЕДИН МИТ! ЦЯЛАТА НИ ПРОДУКЦИЯ НА ПОЛЕТО НЕ СТИГАШЕ ДАЖЕ ЗА ГРАД КАТО МОСКВА! ДА, НИКОЙ НЕ ОТРИЧА ЧЕ ИМАШЕ РАЗЛИКА ОТ ВРЕМЕНАТА ДО 44А, НО СЕ ЗАПИТВАМ: А КАКВО ЛИ ЩЕШЕ Д АБЪДЕ АКО БЯХМЕ ПОД ФРЕНСКА И АНГЛИСКА ЧЕРТА НА ОНАЗИ САЛФЕТКА ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА В ЯЛТА???? ПИТАМ СЕ АЗ, ЗАЩОТО ТИ НА ТОЗИ ВЪПРОС ГЕНЕРИЧНО НЯМА КАК ДА ОТГОВОРИШ!!!! ИМАШ PERMISSION, БЛОКИРОВКА НА НЕВРОННИТЕ КЛЕТКИ КОИТО ОТГОВАРЯТ ЗА АНАЛИЗ И ГОВОРНА РЕЧ!!!!
24.
Очевидец
16.09.2018 12:10:44
4
4
Мине - не мине време и някой извади мантрите за Народния съд. Как бил незаконен, как присъдите били несправедливи и много повече от тези, издадени от международния трибунал в Нюрнберг.

Уважаеми господа, Народните съилищад, както в България, така и в другите европейски страни, окупирани или съюзни на Хитлерова Германия са създадени с решения на "Тримата големи" в антихитлеристката коалиция СССР, Великобритания и САЩ. Работата им се е провеждала под непрестанния контрол на съюзнически комисии, с равен брой представители на всяка една от трите страни победителки. За дейността на Народния съд в България, няма нито една забележка от страна на тези комисии, както и няма несъгласие с издадените присъди. Така че, ако обичате, 2/3 от претенциите си насочете към нашите днешни съюзници по НАТО.
Страната с най-много съдени и осъдени от народен съд в Европа е свободна и демократична Франция и там никой не си помисля да подлага на някаква ревизия присъдите.
Международният трибунал в Нюрнберг е срещу ВЪРХУШКАТА на Хитлерова Германия и това обяснява малкия брой съдени и осъдени. С нацистите от по-ниските ешалони са се занимавали други съдилища и издадените и изпълнени присъди от тях са в пъти повече, от тези в България.

Сменете плочата, тази вече се изтърка, а и като нова звучеше твърде фалшиво!
23.
баба Мара от пазара
16.09.2018 12:06:04
6
7
Комунистическите полуидиоти колкото и да повтарят едни и същи (банални и втръснали) мантри за киселото мляко, за баничката и (уж) безплатното здравеопазване, ефекта е нулев. Едни и същи глупости - предназначени за по-неграмотните хора от съвременното общество. Истината е, че комунизмът (и СОЦ-а) са свинщина! Всеки нормален човек го знае, знаят го и комунягите, но не го признават, защото така им изнася. Ако го признаят, ще трябва да признаят и, че те самите са човешки отпадъци. А те не искат, и повтарят изтърканите си глупости като папагали. Като са такива големи многознайници, защо се спотайват и не отговорят на въпроса - защо не се възпротивиха, когато техните партийни началници извършиха дворцов преврат и станаха върпи капиталисти? Нали бяха 1 милион комунисти и още милион и 200 хиляди доносници - това е огромна армия! А те стояха като насрани. Сега мълчат по въпроса като насрани, само дрънкат за баничката и киселото мляко. Защото са комунисти, а комунистите са известни като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори.
Останалите държави от бившия соц-лагер, (за разлика от нас) извършиха декомунизация, лустрация и публикуваха досиетата на комунистическите доносници - и дръпнаха напред. Можем ли сега да се сравняване с Полша, Унгария, Чехия? Нали бяхме заедно в комунистическото блато? Но при нас досиетата си остават скрити - само ги филмираха и изнесоха копията в Москва - за да активират негодниците-доносници по преценка на техните тайни служби. Ако истината беше показана на светло - сега като започнат отново да възхваляват комунизма, ще го спреш на улицата и ще го попиташ - "Другарю комунист-доносник, писал си доноси срещу еди колко си човека, прекършил си еди колко си съдби - не се ли наяде на кръв и мръсотии". Затова сега тия негодници реват за миналото - тогава те бяха много добре. А за останалите остава само да чакаме по естествен път да извършат единствената достойна постъпка през живота си и отидат при Ленин и Сталин, които отдавна ги чакат с нетърпение за да им проведат една строева подготовка.
22.
AZ
16.09.2018 12:04:33
4
0
Ех, да можех и аз да се похваля, че с някакво си чакане пред някаква си врата съм си взел тристаен апартамент, който по средни цени в Бургас, днес струва над 70 000 Е.
Ще плача, ща плача от оня строй, че и месарят не ми дава месо,при положение, че помня как много обичах свинската варена ( наречена кучешка радост тогава), но ме беше срам да си я пазаря, защото беше евтина, ама и истинска де. Оплаквам се,че си купувах нова кола след 7 години чакане. Купувах си Лада 7-ца, защото беше с верига и вдигаше 140 км.ч, оплаквам се,че се хранех със сезонни плодове, което от позицията на днес, когато ям домати, краставици, репички и маруля посред зима вече ми се струва по-резонно и истинско. Съгласен съм с човека, който се изказа за материалните хора и онова време, съгласен съм и оня, който твърди, че най-недоволните са и най-обгрижваните тогава. Това са същите днешни мрънкалници, които са свикнали някой друг да се грижи за тях.Това са онези мрънкалници, чийто смисъл на живота е материалните придобивки, а не душевната свобода. Пиши ми за ограничения, а не схваща, че всъщност самата тя е била лишена от тях. Баща и беше голям артист и забавляваше хората. Харесвах го, а по онова време не се ставаше лесно заслужил артист, с всичките му там привилегии.
21.
дядо Митьо
16.09.2018 11:45:43
7
5
ех, нещастници кухи ,ако го нямаше социализма още щеше да ходите по селата със свинските цървули по нивите да работите на чорбаджийте изедници за парчето хляб
20.
2XL
16.09.2018 11:39:11
8
2
Пропаганда винаги е имало!Говорят каква била тя "по онова време" ,а иначе тече ежеминутна промивка на мозъка на българина.Много ги е страх да не би някой да му хрумне и да убеди останалите,че тогава се живееше по-леко,по-спокойно,по-безгрижно...
Авторката се опитва да ни убеди ,че "тогавашната" борба за благоустройство е в пъти по-тежка от днешната ни за оцеляване. Има още живи които помнят истината,не онази партийната ,а обикновената-човешка.
19.
s
16.09.2018 11:34:07
5
4
ВСЯКА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ В ТАЗИ МЕДИЯ СЕ ПОЯВЯВАТ СТАТИИ ЗА ОНЕЗИ ВРЕМЕНА, НАРЕЧНИ СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КАКВО ТАМ Е БИЛО, КОЙТО КАК ГО РАЗБИРА! НА МЕН ЛИЧНО ТЕ СА МИ ИНТЕРЕСНИ, КАКТО И МНЕНИЯТА, А И ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ НА ХОРА, КОИТО СА ОЧЕВИДНО В НАЧАЛНА ДЕМЕНЦИЯ! ПОКАЗАТЕЛНО Е, ЧЕ ТЕ ЯРОСТНО СЕ СРАВАЖАВАТ ЗА ИДЕИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА ИЛИ ПО СКОРО ЗА ИДЕИТЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛА! НАЙ ПОКАЗАТЕЛНО ОБАЧЕ Е ЧЕ НИКОГА НЕ КОМЕНТИРАТ НАЙ ВАЖНИТЕ НЕЩА, КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ВОДЕЩИ ЗА ВСЕКИ КОМУНИСТ И ГЕРОЙ НА ТРУДА ОТ ТАБЛОТО В СЕЛСКОТО ТКЗС, А КОМЕНТИРАТ НАСЪЩНОТО! 1. ХРАНАТА: БИЛА ЕКОЛОГИЧНА! ИСТИНАТА Е, ЧЕ С МОИТЕ 50 ЛАЗАРНИКА ВЕЧЕ, ИМАМ ЯСЕН СПОМЕН ЗА КАЧЕСТВОТО Й И КОЕ БЕШЕ ЗА МЕСТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПАЗАР И КОЕ ЗА ИЗНОС! ВЗЕМЕТЕ СИРЕНЕТО: ТЕНЕКИЯ ОТ 1 КГ И ЗА ТРУДОВИЯ ЧОВЕК В МАГАЗИНА! РАЗЛИКАТА БЕШЕ ОСЕЗАЕМА И ОПИТВАЙКИ ГО ВЕДНЪЖ, СЪС СИГУРНОСТ НАМРАЗВАШЕ КАПИТАЛИЗМА, КОИТО ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ГО КУПЯТ! СЪЩОТО БЕШЕ О С КАШКАВАЛА!
2. ЛУКСОЗНИТЕ СТОКИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ СИ БЯХА ЕДИН МИТ ЗА БГ, НО СИ МИСЛЕХМЕ ЧЕ ИМА НЯКАКЪВ ЛУКС В ТЯХ! В ЕДНА ЖИГУЛА ИЛИ ЛАДА ИМАШЕ ЛУКС ТОЛКОВА КОЛКОТО В ЕДИН ФАЙТОН, А РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЛЕСКА КАРУЦА БЕШЕ САМО В ТОВА, ЧЕ ЕДНОТО БЕШЕ ОТ ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ! нИКОЙ ОТ ДРУГАРИТЕ ОБАЧЕ НЕ КОМЕНТИРА ЗАЩО СЕ ЧАКАШЕ ПО 10-12 Г ЗА ЕДНА ТАКАВА ЛУКСОЗНА СТОКА! А ИСТИНАТА Е В НЕУМЛИМИТЕ ПАЗАРНИ УСЛОВИЯ ДАЖЕ В С И В И ЕДИН ЕЛЕМЕНТ ОТ ИКОНОМИКАТА НАРЕЧЕН ТЪРГОВСКО САЛДО!!!!! ИСТИНАТА ДРУГАРИ Е ЧЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ВИ СТРОЙ СЕ СГРОМОЛЯСА ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТТА БРАТСКИЯ ВИ СЪВЕТСКИ НАРОД ДА ВИ ИЗХРАНВА, А ВИЕ КАТО КЪРЛЕЖИ ДА СЕ ВПИВАТЕ В И БЕЗ ТОВА НЕРЕНТАБИЛНАТА МУ ИКОНОМИКА!!!!!! НЕ КОМЕНТИРАТЕ И ТОВА, ЧЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КАПИТАЛИСТИ В МОМЕНТА СА СЪЩИТЕ ВИ ДРУГАРИ, НА КОИТО ПО ПЛЕНУМИ РЪКОПЛЯСКАХТЕ И КАТО ПАПАГАЛИ СКАНДИРАХТЕ БКП, БКП, БКП!!!!!!!!! НЕ КОМЕНТИРАТЕ, ЧЕ ЗАРАДИ ИЗВРАТЕНАТА ВИ СИСТЕМА, ХИЛЯДИ ДЕЦА НА ИНДУТСРИАЛЦИ, КОИТО ИЗГРАДИХА ЛЕКАТА И ТЕЖКАТА ИНДУСТРИЯ ИНДУСТРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ЗЕМЕДЕЛЦИ ДО 1944 Г, НЕ МОЖАХА ДА СЛЕДВАТ В УНИВЕРСИТЕТИ ЗАРАДИ МИНАЛОТО НА РОДИТЕЛИТЕ СИ, А ТЕЗИ НА НЯКАКВИ НЕИЗВЕСТНИ НИКОМУ ЛЕСНИЧЕИ, НАРИЧАНИ ОТ ВАС ПАРТИЗАНИ БЯХА ПРИЕМАНИ БЕЗ ИЗПИТ!!!! НЕ КОЕМНТИРАТЕ ЧЕ НАРОДНИЯ СЪД ИЗДАДЕ НАД 2000 СМЪРТНИ ПРИСЪДИ В НАРУШЕНИЕ НА ВСЯКАКВО МЕЖДУНАРОДНИ НОРМИ НА ПРАВОТО, А НА НОРНБЕРГСКИЯ ВОЕНЕН ТРИБУНАЛ, ОРГАНИЗИРАН ОТ СЪ;ЗНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ БЯХА ИЗДАДЕНИ САМО 11 ПРИСЪДИ!!!! НЕ КОМЕНТИРАТЕ, ЧЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ХИЛЯДИ МЪЖЕ В Т НАР ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ОТ 1944 ДО 45А, БЯХМЕ ПАК ПОБЕДЕНА СТРАНА И ИЗПЛАЩАХМЕ РЕПАРАЦИИ НА ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ ДО 70А ГОДИНА, ВЪПРЕКИ БРАТСКАТА ВИ ПРЕГРЪДКА СЪС СТАЛИН!!!! НО ТОВА ДРУГАРИ, ДА КОМЕНТИРАТЕ МАЛОВАЖНИТЕ НЕЩА ДА ИЗБЯГВАТЕ НЕУДОБНИТЕ, Е ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНО ВЪВ ВСЕКИ ОТ ВАС!!!!! ВАЖНА Е ХАПКАТА, МАТЕРИАЛНОТО! КЪДЕ ВИ Е ДУХОВНОСТТА????? А УЖ СТЕ КАТО ОВЧАРЧЕТО КАЛИТКО!!! БЕДНИ, ПАСЕКИ ДОБИТЪКА, НО ВИНАГИ СИ НОСЕЛИ В ЧАНТИЧКАТА И КНИЖКАТА!!!!!!!!!!!! СЕГА МИ СЛАГАЙТЕ МИНУСЧЕТА, НЯМА ДА СЕ ТРОГНА!!!! ЖИВЕЙТЕ СИ В МИНАЛОТО, РАЗГРЪЩАЙТЕ СИ АЛБУМЧЕТАТА СЪС СНИМКИ, НО ИСТИНАТА НЕ Е В СПОМЕНИТЕ САМО, А В ТРАДИЦИИТЕ!!! КОИТО ПРОСЪСЩЕСТВУВАХА ВЪПРЕКИ 45 ГОДИНИ ОПИТИ ВЪРХУ ЕДНА ЧАСТ ОТ ТОЗИ НАРОД, КОЙТО ВСЕ ОЩЕ Е ЖИВ, НО НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС И ПРЕХВАЛЕНОТО ВИ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ ОНЕЗИ ГОДИНИ!!!!!!!!
18.
Очевидец
16.09.2018 11:15:13
10
3
Значи въпросната персона е била в пети клас и на дванадесет години, през 82-а, когато умря Брежнев, но говори уверено за 50-те, когато топлата вода в жилищата била лукс. Но иначе най-мрази някой да разсъждава за социализма, през който не е живял.
Естествено не се отчита, че 50-те са следвоенни години, когато страната, а и цяла Европа се е съвземала след ВСВ. Впрочем, колко са били жилищата с топла вода в предвоенните години?

Има и други несъответствия в този пасквил. Например как бащата три месеца, по цели дни висял пред няква си височайша порта за апартамент. Интересно кой е ходил да работи вместо него в това време?
Описвайки храната от онова време, кой знае защо изобщо не става дума за това, че тогава тя си беше натурална, без ГМО и разни Е-та... т.е. здравословна, за разлика от тази, която ядем днес.
Колко български семейства днес могат да си позволят пълноценна почивка през лятото и зимата?
17.
Набор на авторката
16.09.2018 11:14:32
10
1
Не мога да разбера авторката. Хвали се как е живяла или се оплаква?
Средностатистическото семейство по комунизъма беше четиричленно и разполагаше с двустаен апартамент. Тя е била само дете, а са живеели в двустаен. Моят баща цял живот е карал стари коли, нейният е сменял колите през 6 години. И видиш ли щото не искал шкода, та не доживял за лада. Нормалното работническо семейство ходеше 1 път в годината на почивка,спеше в бунгало и се хранеше в стола където ядеше каквот му сервират. При авторката забелязваме, че и зиме и лете се е ходило на почивка, при това в хотел, в апартамен със заявка от предния ден какво им се хапва. Като се има в предвид, че картите за почивка бяха 20 дена , жива я оплаквам колко зле е била по комунизъма.
Нямало паржолки хубави, ама при нея тати бутвал билети на месаря и хоп всяка вечер прясна мръвка.
Аз имам сестра, родителите ми работеха от сутрин до вечер но никога не съм бил на седмична детска градина. Гледаха ме те, майка ми смени работат си само и само да е по близо до дома и училището и да ни гледа. Айде сега скъпата авторка да се замисли, дали системата е виновна за седмичната детска градина, или скъпите и родители са искали да си живеят живота по-лесно.
Истината е, че мрънкащи субекти като авторката днес и като родителите и преди години са просперирали с мазнене пред директорските врати и лизане на дупета.
Кой каквото е видял и научил от родителите си това прави. Някой работят и се борят с живота и преди и сега, а други мрънкат,и се молят, за да си доставят конфорт и спокойствие без труд и борба. Каквато и да е системата българина все ще гледа да я прекара и все от нещо ще е недоволен!!!
16.
Аз
16.09.2018 11:13:32
5
3
Авторката не се е сблъсквала със системата. С тристайни апартаменти се сдобиваха, членове на партията, доносниците и много други лизи-близита. Аз съм парен от този скапан строй, до преди няколко години един бивш кмет /от осемдесетте години/ като ме видеше по улицата бягаше на другия тротоар.
Съгласен съм с Мислещия, но много трудно можем да започнем от начало. Няма организатор, няма хора, страхливи сме, мрънкащи много но те са само по кръчмите. А пипалата на комунизма дълги.
До 666: Щастието не е пари, щастието е свобода. Защо всички бягат на вънка, заради парите или свободата? Парите никога не стигат, но за свободата пари не ти трябват.
"Дупе знае две и двеста."
15.
до 11
16.09.2018 11:00:11
3
5
Комунисте, 30-годишните коли са по 500 лв. Ако не можеш и толкова да платиш, отивай в Северна Корея. Аз карам чисто нова кола и съм го постигнал сам, а ако бяхме по времето на идиотизма, наречен комунизъм, сигурно щях да съм в някой лагер защото не мога да ги понасям!
14.
Az I Burgas
16.09.2018 10:53:29
8
2
Ха. Кой бил недоволен от онова време? И що бе нагоре? Защо точно вие и само вие плюете по миналото си, като тогава и сега вие сте по-другарите. Чета ти глупостите и се чудя да се ядосвам, или да не обръщам внимание. Е, реших да пиша. Кой е седял на колена пред портрета на Брежнев? Такива, като вас, които искахте да бъдете харесани от учители и директори, чиито родители са по-другари. Кой имаше жигули с кожен салон тогава? Ние имахме Москвич. За него не се чакаше. Недоволна си мила от тристайния в София? Що не кажеш, колко ви е струвал? Била си на градина от понеделник до петък... Всеки по онова време знае кои деца ходиха на т. н. пансиони тогава. Деца на велможи и "истински другари". Кой им плащаше безплатните? Пак ние, които и сега им плащаме масрафите, че им четем и глупостите за вечна онеправданост. Свестния човек си е свестен пък независимо, какъв у е строят. Тези пищящите изпадат в ужас, ако им се наложи някой ден да си платят масрафите - днешните и тогавашните. Пък баба и я помня. Имаха частна фурна и пещ. Кой имаше по онова време частен бизнес? Кой пък въобще си мислеше, че може да си купи белгийски тв.Моля ви флагман. Не се вързвайте на тази игра. Това е играта на същите онези, заради които и тогава и сега сме си на това дереджде.
13.
*********
16.09.2018 10:51:05
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
12.
Банчо
16.09.2018 10:32:40
10
2
По глупава статия от 90-те г насам не бях чел...пълен глупак би се осмелил да прави сравнение от преди 89-та и след...а особено за храната,глупаво е да питам кое е за предпочитане-малък избор на колбаси и млечни продукти но 100% супер качество или голям избор но нулево качество..който е писал статията да си навре химикалката отзад,ако не му е достатъчна ще му дам и моята..
11.
Axaxa
16.09.2018 10:30:15
10
6
Забележете, че троловете (платени автори) говорят за Социализма само материално - Жигули, Москвичи, дънки, кецове, бабани, портокали и прочие. Никой от тях не говори за безплатното и достъпно здравеопазване, за богатия културен живот, за ниската престъпност, за по-качествените храни, за чистите улици, за спокойствието да имаш сигурна работа, за подредените градове и курорти, за добрите отношения между хората. Не говорят за тези неща защото им е неудобно. Говорят как се чакало 15 години за доставката на чисто нова Жигула. Ами те и сега хората чакат 15 години, ама не за доставката на колата, а 15 години чакат да съберат пари да си купят четвърта ръка 30 годишна кола!!! Сега ако не си демократ и не хвалиш управляващата партия те мачкат толкова жестоко, че комунистическия лагер Белене ти се вижда СПА санаториум. Сега можеш дапси купиш много неща, но нямаш пари. Така че няма кво да се лъжем - ДемоНкрацията е най-преебаната за народа система
10.
До мислещ
16.09.2018 09:50:46
3
1
Авторката е 70 набор!
9.
аз от Бургас
16.09.2018 09:47:43
6
1
Така и не ми става ясно, защо се ровите в отминали времена и правите някакви сравнения от позицията на хора, които и тогава и сега са си същите консуматори вживяващи се в страдалци. Все едно тази "мома" е единствената живяла по онова време, че ние трябва да вярваме на нейните глупости на търкалета. Едно обаче ще ви кажа. Тези, които най-много реват от онова време са същите тези, които и тогава и особено сега са имали. Имали са много и са се ползвали с протекциите на държава тогава и власт - сега. Това са те. От писанията на тази "мома", разбирам че сме акранчета. Има толкова неистини писани вътре и толкова пресилени неща, че не знам от къде да започна. Г-жата не е доволна на тристайния си апартамент, който бъдете сигурни, тогава баща и е получил по заслуги. Какви ? Не знам. Моя баща получи чрез лихв-точки апартамент 8 години след, като аз съм се появил. Цветен телевизор си купихме без проблем, но нямахме претенциите за белгийски такъв. Карахме 15 години с него, но не се оплаквахме. Кола Москвич си купихме без да чакаме много, защото никой не ги предпочиташе. Лади и Волги се чакаха и в повечето случаи се чакаше за тях, защото разните му артисти, партийци и послушници се пререждаха и ги разграбваха. Парите тогава не бяха проблем за никой, проблемът беше в липсата на стока, сега е точно обратното. За Брежнев. Бива ли такива глупости да пише, че са ни заставяли да седим с колене пред снимката му ??? НЯМА такова нещо. И аз бях 5-ти клас тогава. Да, трябваше да почитаме паметта му, но нас ни караха да даваме нещо, като дневалство пред портрета му и забележете - беше доброволно. Помня, че някои деца, с цел да се вмъкнат в полизрението на учители и директор, чрез родителите си подемаха инициатива да носят венци под снимката на другаря Брежнев, като имаше и такива, които стигаха още по-далеч - плачеха неуморно пред неговия лик. Но това си беше техен избор, подчинен на подмолни интереси и старание да са винаги удобни. Сигурно е имало в "старанието" си и такива, които са седели на колена пред него, със сигурност са били "инициативни" тези дечица, а родителите им се гордеели тогава. Смятайте, до каква бруталност стига тази другарка, пишейки колко трудно се живеело преди, а нелепо изброява "усилията" на родителите им да си купят жигула с кожени седалки. Комунюги им викахме тогава на същите тези, защото има много живи и разумни хора, които са живеели по това време и знаят, за кои хора бяха отредени кожените седалки на хитовата жигула/лада. Отредени са за същите тези, чиито деца и внуци днес карат Бентли и си купуват острови с пари от "оня гаден строй". Същите тези днес осъзнават, какво би се случило, ако само една едничка особеност на оня строй се върне днес и за това превръщат параноята си във фантазии и пресилени коментари от ония години. Тази другарка е била плод на истински другари, драги читатели. Тоблерони, ММ, белгийски телевизори, почивни станции ( тази дума я използваха само истинските другари, защото за редовите хора имаше санаториуми, бунгала и комплекси), тристайни апартаменти, жигули с кожен салон, балкански кашкавал и прочие. Много сме живите на нейните години, които помнят, че тези стоки си бяха луксозни. Кашкавал Витоша си беше лукс, но с качество, което сега няма по нашите магазини. Що се касае за месарските магазини. Там нещата стояха по друг начин. Редовия българин си произвеждаше месо. Колко българи живяли по онова време са нямали достъп до баба и дядо на село с овцете и прасетата ? Нямаха достъп днешните реститути с градски сой, артисти и всьо изнежени и лежащи на държавните блага люде, чиито деца днес описват, колко им било трудно. Наглост е това, защото докато те си ходеха по "станциите", моите родители и аз - работехме на село. И да, работещите в личните си стопанства хора бяхме по-силни от вечно мрънкащите готованци. За тези готованци днес е рай - със скътаните и окрадени парици, с позициите от ония времена и местата в първите редици пазени им по презумпция те винаги са от страната с привилегиите. Утре същите тези ще оплюват и днешния ден, само и само да са удобни и да имат удобството и комфорта от вчера. Арогантно е да чета "оплакванията" на подобни, като много добре помня, как средите им раждаха доносниците, заслужилите артисти, героите на соц. труд, докато ние сме живеели скромно и с труд. Да разбирам ли че тази жена е дъщера на големия Касимов ??? Ако е така, жалко. Харесвах го, като артист, но още по-нелепо седят оплакванията на дъщеря му. Нека тя, която се жалва за месото от ония времена си спомни за фурната, която имаше баба и и майка на Хиндо ? Колко хора можеха да имат частни фурни/пещи тогава. А и тази пещ беше прочута - там се печеха агнета, прасета. Всичко се печеше и опашки със записвания имаше...Е, па точно тя ще помни това и как хората са били гладни тогава. Друго - пише, че на детски градини са ни оставяли в понеделник и са ни взимали в петък. Ами за редовите - нямаше такива пансионати ( така им викаха), но и сега който да питате ще ви каже, че там са карани деца на заслужили хора, деца на заети партийци, артисти и прочие. Тези градини бяха безплатни, а аз ще ви задам въпросът, кой мислите им е плащал това безплатие ?? Същите тези, които и сега им плащаме всичко, че дори им четем и публикуваме глупостите, неистините и арогантните им на нашия фон оплаквания за онова време.....И моля ви, не се принизявайте на нивото им, защото им вършим услуга. Същите тези изпитват ужас, ако дойде власт, пред която да отговарят за действията и постъпките си. Това са същите онези. които съсипваха съдби, души и хора. За свестния човек няма строй, няма политика, няма комунизъм, няма демокрация. Той си е свестен и в недоимък и в разкош.
8.
И преди и сега
16.09.2018 09:46:58
10
0
Герберите си носят гърнета навсякъде и акат под команда .
7.
аз от Бургас
16.09.2018 09:46:00
10
2
Така и не ми става ясно, защо се ровите в отминали времена и правите някакви сравнения от позицията на хора, които и тогава и сега са си същите консуматори вживяващи се в страдалци. Все едно тази "мома" е единствената живяла по онова време, че ние трябва да вярваме на нейните глупости на търкалета. Едно обаче ще ви кажа. Тези, които най-много реват от онова време са същите тези, които и тогава и особено сега са имали. Имали са много и са се ползвали с протекциите на държава тогава и власт - сега. Това са те. От писанията на тази "мома", разбирам че сме акранчета. Има толкова неистини писани вътре и толкова пресилени неща, че не знам от къде да започна. Г-жата не е доволна на тристайния си апартамент, който бъдете сигурни, тогава баща и е получил по заслуги. Какви ? Не знам. Моя баща получи чрез лихв-точки апартамент 8 години след, като аз съм се появил. Цветен телевизор си купихме без проблем, но нямахме претенциите за белгийски такъв. Карахме 15 години с него, но не се оплаквахме. Кола Москвич си купихме без да чакаме много, защото никой не ги предпочиташе. Лади и Волги се чакаха и в повечето случаи се чакаше за тях, защото разните му артисти, партийци и послушници се пререждаха и ги разграбваха. Парите тогава не бяха проблем за никой, проблемът беше в липсата на стока, сега е точно обратното. За Брежнев. Бива ли такива глупости да пише, че са ни заставяли да седим с колене пред снимката му ??? НЯМА такова нещо. И аз бях 5-ти клас тогава. Да, трябваше да почитаме паметта му, но нас ни караха да даваме нещо, като дневалство пред портрета му и забележете - беше доброволно. Помня, че някои деца, с цел да се вмъкнат в полизрението на учители и директор, чрез родителите си подемаха инициатива да носят венци под снимката на другаря Брежнев, като имаше и такива, които стигаха още по-далеч - плачеха неуморно пред неговия лик. Но това си беше техен избор, подчинен на подмолни интереси и старание да са винаги удобни. Сигурно е имало в "старанието" си и такива, които са седели на колена пред него, със сигурност са били "инициативни" тези дечица, а родителите им се гордеели тогава. Смятайте, до каква бруталност стига тази другарка, пишейки колко трудно се живеело преди, а нелепо изброява "усилията" на родителите им да си купят жигула с кожени седалки. Комунюги им викахме тогава на същите тези, защото има много живи и разумни хора, които са живеели по това време и знаят, за кои хора бяха отредени кожените седалки на хитовата жигула/лада. Отредени са за същите тези, чиито деца и внуци днес карат Бентли и си купуват острови с пари от "оня гаден строй". Същите тези днес осъзнават, какво би се случило, ако само една едничка особеност на оня строй се върне днес и за това превръщат параноята си във фантазии и пресилени коментари от ония години. Тази другарка е била плод на истински другари, драги читатели. Тоблерони, ММ, белгийски телевизори, почивни станции ( тази дума я използваха само истинските другари, защото за редовите хора имаше санаториуми, бунгала и комплекси), тристайни апартаменти, жигули с кожен салон, балкански кашкавал и прочие. Много сме живите на нейните години, които помнят, че тези стоки си бяха луксозни. Кашкавал Витоша си беше лукс, но с качество, което сега няма по нашите магазини. Що се касае за месарските магазини. Там нещата стояха по друг начин. Редовия българин си произвеждаше месо. Колко българи живяли по онова време са нямали достъп до баба и дядо на село с овцете и прасетата ? Нямаха достъп днешните реститути с градски сой, артисти и всьо изнежени и лежащи на държавните блага люде, чиито деца днес описват, колко им било трудно. Наглост е това, защото докато те си ходеха по "станциите", моите родители и аз - работехме на село. И да, работещите в личните си стопанства хора бяхме по-силни от вечно мрънкащите готованци. За тези готованци днес е рай - със скътаните и окрадени парици, с позициите от ония времена и местата в първите редици пазени им по презумпция те винаги са от страната с привилегиите. Утре същите тези ще оплюват и днешния ден, само и само да са удобни и да имат удобството и комфорта от вчера. Арогантно е да чета "оплакванията" на подобни, като много добре помня, как средите им раждаха доносниците, заслужилите артисти, героите на соц. труд, докато ние сме живеели скромно и с труд. Да разбирам ли че тази жена е дъщера на големия Касимов ??? Ако е така, жалко. Харесвах го, като артист, но още по-нелепо седят оплакванията на дъщеря му. Нека тя, която се жалва за месото от ония времена си спомни за фурната, която имаше баба и и майка на Хиндо ? Колко хора можеха да имат частни фурни/пещи тогава. А и тази пещ беше прочута - там се печеха агнета, прасета. Всичко се печеше и опашки със записвания имаше...Е, па точно тя ще помни това и как хората са били гладни тогава. Друго - пише, че на детски градини са ни оставяли в понеделник и са ни взимали в петък. Ами за редовите - нямаше такива пансионати ( така им викаха), но и сега който да питате ще ви каже, че там са карани деца на заслужили хора, деца на заети партийци, артисти и прочие. Тези градини бяха безплатни, а аз ще ви задам въпросът, кой мислите им е плащал това безплатие ?? Същите тези, които и сега им плащаме всичко, че дори им четем и публикуваме глупостите, неистините и арогантните им на нашия фон оплаквания за онова време.....И моля ви, не се принизявайте на нивото им, защото им вършим услуга. Същите тези изпитват ужас, ако дойде власт, пред която да отговарят за действията и постъпките си. Това са същите онези. които съсипваха съдби, души и хора. За свестния човек няма строй, няма политика, няма комунизъм, няма демокрация. Той си е свестен и в недоимък и в разкош.
6.
Реалист
16.09.2018 09:45:54
11
0
И това го е писала жената, чиято баба през целия комунизъм е имала частна баничарница в центъра на Бургас. Жената чийто родители са са взели от комунизма тристайно апартамент в София, сменили са през соца няколко автомобила и са имали какво ли не.
5.
Затъмнение???
16.09.2018 09:42:37
11
0
Защо няма материали за незаконното задържане на двамата журналисти и опита на държавата да прикрие скандала с ДЖИ ПИ ГРУП???Каква медия сте всъщност????
4.
мислещ
16.09.2018 09:42:35
11
1
Четох и малко се смях , нямам идея автора на колко е години , но аз съм на 62. Т е дете на априлския пленум. Аз мога да говоря , но за Вас , нямам идея, Израстнах на село на 15 м от града. Още от 1 клас съм по лагери и така до 7 клас. Щастливо детство , игра на воля, с радост очаквахме маика да се прибере. Да след 1944 г има национализация , както маика м и казваше , баща ми беше средно заможен човек , но дядо ми казваше имам толкова земя , но поради слаба реколта , даваш наряд и не остава за нас а това е преди социализма . След 1944 г всички нови семества са започвали живота си от лъжичката и виличката , така е било . Родителите ми си построяват дом, по лесно е от града и по иконом ично. Една линия приета да се насочват хората към града е нарушила дис баланса. При нас построяват нефтен завод , прииждат хора а следва да имат и домове , така градът става по шикозен , има доста равлечения. Казват – бедност – не , нашият хладилник бе пълен , в двора имахме животни . Родителите ми ходеха на почивки всяка година .
КОЕ бе неправилно според мен - уголемяване на градовете във връзка със строящите се фабрики , заводи и обезлюдяване на селата, където имаше ТКЗС , някоя работилница а сега не е ли така , картината е още по жестока – хората са по чужб ина .
Казват партията е контролирала. Може , ама не е точно. Този вид кариеризъм , да съм член на БКП и раста в кариерата бе в доста по късен етап след 1980 г и когато кораба потъва именно тези го напуснаха без церемонн о.
КАКВО Е СЕГА - демокрация , уви наи лошият вид ако мога да кажа комунизъм и защо ? Ами тези които са сега на власт са именно тези нереализирани комунисти – алчни кариеристи. Ако се вгледаме в историята , преди 1944 г борбата е била против капитализма , но идвайки на власт комунистите и те правят някои неща а са се борили против тях, т е в живота има неща които управниците няма как да зачертнат. Ние не сме живяли като деца на величия преди 1989 г , а именно те не желаят промяна , затова сме на този хал. Може би следва да прогледнем - никои не избира родител, родина . Но ако не си вземем поука и не положим ново начало , ако не мислим за нас , то следва да се мисли за децата на тази страна .
Комунизма е като един починал човек и няма нужда да ровим в гроба .
3.
Иван
16.09.2018 09:38:47
3
0
И тогава беше простотия и сега е простотия.
Манталитет.
2.
666
16.09.2018 09:05:14
15
5
Не съм пристрастен за темата за социализма, но какво искате 70-те и 80-те години да имате Мерцедес 2018та ли?
И сега жените работят. останалата част от статията не я прочетох, но социално-икономическата рамка в световен мащаб е била коренно различна.
Сега сравнимо с Европа, България е много много зле. Тогава не е било така.
А щастието, драга ми авторке не се измерва в пари.
1.
Това е
16.09.2018 08:32:15
8
12
Цоциализъм, комунистите ползват безплатен труд на народа и върхушката живее добре, новата форма на робство!


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Лайфстайл
Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас
Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас Надявам се от ОП “Транспорт” да преразгледат решението си и в най-скоро време да отстранят този проблем, пише нашият читател
Всичко в категорията
Сигнал до Флагман.бг: Въздуховодът на ресторант в ж.к."Зорница" тресе кооперация, десетки семейства не могат да спят от шума Базата на „Ален Мак” в Бургас е под вода, няма свободни пожарни, за да я отводнят Тотална анархия в центъра на Бургас! Вижте къде най-много псуват, бият и трошат ламарини на коли (СНИМКИ) Резил! Нагъл мъж краде от кола на метри от Община Несебър (СНИМКИ, ВИДЕО) Има ли частни тротоари в ж.к."Възраждане" и как паякът вдигна БМВ-о на Георги Колев Читател на Флагман.бг показа мизерията на гробищата: Очи затварят мъртвите, но и живите спим вечния си сън Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО) Красивото бургаско село Равнец заринато от боклуци (СНИМКИ) Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ)
Домусчиев призова ДАНС да разследва спекулата с тока: Всяко едно правителство би свикало Съвета за национална сигурност 1 млн. българи са функционално неграмотни, убеден Левон Хампарцумян Коледни бонуси ще има в 70% от българските фирми Японска компания плаща допълнително на служителите си, за да се... наспиват Бургас, София и Габрово са лидери в дигиталното управление сред големите общини Българите – от Дядо Мраз до Черния петък План сметката „Чистота” скача до 23,54 млн.лева, докато се води жестока битка за боклука на Бургас Разделиха Профсъюзния дом в Бургас след 16-годишна сага: Общината получава 55 %, държавата – 32 % Наш млад бизнесмен си призна за далавери с обществени поръчки в болница и училище и предизвика фурор в мрежата Навръх студентския празник: Откриха новия зимен сезон в Пампорово Минималната заплата в Румъния става 874 наши лева
В Бургас всеки панаир е обявен за фестивал, но кои са истинските събития, променящи града
В Бургас всеки панаир е обявен за фестивал, но кои са истинските събития, променящи града Ако някой се опита да преброи фестивалите в Бургас, вероятно бройката ще е по-голяма от 365-те дни в годината

Всичко в категорията
ИТ гимназия в жк "Меден рудник" и Стопанската камара подписаха меморандум за сътрудничество Димитър Николов за 8 декември: Студенти, вие сте надежда за по-доброто бъдеще на Бургас Честит празник на студентите! Агресия в училище! 16-годишна пострада при сбиване със съученичка Вижте уникалния разказ за делфин, който спасява човешки живот Ученици преписаха с писец „История Славянобългарска“ Депутати обогатиха библиотеката на парламента с издания на бургаски автори В навечерието на Никулден: Тези деца са гордостта на Бургас, кметът Димитър Николов ги награди (СНИМКИ) Ректорът на БСУ проф. Галя Христозова връчи дипломите на 300 абсолвенти и ги посъветва как да бъдат успешни В центъра на Бургас ще предават "На живо от оня свят", пригответе се за уникално изживяване и много смях Трябва ли основното образование да стане задължително?
Най-сетне пробив? Учени изпробваха ваксина срещу рака
Най-сетне пробив? Учени изпробваха ваксина срещу рака Препаратът е универсален, има "обучаващи" свойства

Всичко в категорията
Спешно! Състоянието на малката Тани се влошава, животът й струва 50 хиляди долара! Здравната каса е събирателен образ на отвратителното в държавата 58-годишен мъж живее в палатка, дъщеря му го оставила на улицата Художник помага на дете от Бургас да победи рака Майката на убиеца Викторио: Той беше най-добрият баща и детето го чака някъде, защото се обичаха Вдовиците на Коста Цонев пропъдени от семейството му Майка, пребивана от приятеля си: Зависим е от хазарта, заплашва ме с убийство (ВИДЕО) Четиригодишната Таня се нуждае от лечение в чужбина, майка й не може дори да я прегърне (ВИДЕО) 17-годишният Краси чака белодробна трансплантация, състоянието му се влошава Помогнете! Бургаски учител с 27-годишен стаж ослепя, нуждае се от спешна операция, за да прогледне Хирургът д-р Георги Гендов - герой за българските майки: Топлил като свое оперирано бебче в УМБАЛ-Бургас
Тежка катастрофа на Подбалканския път, има жертва и ранени Страшни кадри! Ето какво е останало от БМВ-то ковчег, в което угаснаха три млади живота (ВИДЕО) Дъжд и сняг в неделя, ето къде ще вали! Извънредно! Микробус и камион се блъснаха между Сарафово и Бургас, има ранен (СНИМКА) На всеки 24 секунди загива човек при пътен инцидент в света #ЛятнаМагистрала - 110 нови кипариса ще спират снега между Айтос и Карнобат (СНИМКИ) Инж. Глосов: Затваряме магистралите за тежки камиони на 21 декември (ВИДЕО) По пътищата родни, но без платена тол такса? Глоба: 1800 лева Само във Флагман.бг: Мартин Пенчев помля бялото си БМВ след зрелищна катастрофа на бул.”Тодор Александров” в Бургас (ОБНОВЕНА) Руснак предизвикал катастрофата на бул."Демокрация", след която 79-годишният Тодор бере душа в болница Няма мърдане! Глобите от КАТ – двойни през почивните дни
Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка
Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка Всеки ден идваше линейка със сестра, която поставяше болкоуспокояващ серум, лечението бе безплатно
Всичко в категорията
Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Мръсните тайни на социализма: Престъпността в НРБ, за която никой не говореше Спомени от соца: Историята на пл. "Тройката", който е трябвало да прилича на парижкия „Етоал“ Спомени от соца: 5 райски кътчета по Южното Черноморие, вижте Ропотамо и залива на Несебър Стачка през социализма? Спомени от соца: През 1985 г. моряци от Бургас донасят вируса на СПИН в България Само във Флагман.бг: "Партизански завет" вграден в архитектурното бижу на морсикя бул. „Алеко Богориди“ (СНИМКИ) Екскурзовод в Слънчев бряг осъден на две години затвор за клевети срещу държавата и народната власт Спомени от соца: За уличните графити в края на 80-те Какво се случи на 10 ноември 1989 г. Ако знаят какви забрани и абсурди имаше по времето на социализма, младите направо няма да повярват
Кристиян Дойчев стана  европейски шампион по карате киокушин
Кристиян Дойчев стана европейски шампион по карате киокушин България завърши шампионата във Варна с общо 9 медала

Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
В Бургас всеки панаир е обявен за фестивал, но кои са истинските събития, променящи града Общински съветник пита: Има ли глобени „Свидетели на Йехова” в Бургас и колко са те? Извънредно! Млад мъж лежи в локва кръв пред Старата поща в Бургас (СНИМКИ) Санират последните 8 блока в Бургас. Обновиха безплатно общо 205 жилищни сгради Коледният бал на ротарианците събраха 15 хил. лв. за специалните деца на Бургас (СНИМКИ) На Никулден Mercari откри своя втори магазин в Бургас Майстор Стоян Мавров възроди любовта на бургазлии към домашно приготвените гозби СДС-Бургас навърши 29 години, Граждански съвет ще помага на партията в региона (СНИМКИ) МВР стартира дарителска кампания за бургаските граничари, съдени в Турция МВР-Бургас издирва 54-годишния Красимир Тропотанов, избягал от УМБАЛ Изкусни MasterChef-ове се вихриха в кухнята на Средиземноморски ресторант Салини в родния си Бургас
Избраха фирмата, която ще внедри видеонаблюдението в ж.к.”Меден рудник”
Избраха фирмата, която ще внедри видеонаблюдението в ж.к.”Меден рудник” БТК спечели обществената поръчка за изграждането на системата в най-големия жилищен комплекс

Всичко в категорията
С голям фолклорен концерт и рибен курбан жк "Меден рудник" посрещна Никулден European Air Quality Index: За последните 24 часа най-чист е въздухът във Враца и ж.к."Меден рудник" Циганска банда тараши серия от кафемашини в „Меден рудник“, но последният им удар ги прати директно да търкат нара Зрелищна акция в жк „Меден рудник“! Ченгета събориха Асен по очи и му сложиха белезниците Опасна банда е закопчана при зрелищната спецакция в жк „Меден рудник“ Разбиха зоната за кучета в ж.к.Меден рудник, заляха я с моторно масло. Съветници искат монтирането на камери Три коли се нанизаха във верижна катастрофа край жк "Меден рудник” Наркоготвачът на мъртвия ромски барон Иско се призна за виновен. Каква ще бъде присъдата му? Спецполицаи нахлуха в дома на Константин от жк „Меден рудник“ в Бургас, отриха 2 кг канабис Само във Флагман.бг! Вижте кой е собственикът на нелегалния склад за риба в жк „Меден рудник“ Извънредно! Разкриха нелегален склад за риба в жк "Меден рудник" (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)
Паника сред жителите на Съдиево, спряха да източват язовира им
Паника сред жителите на Съдиево, спряха да източват язовира им Бум на обаждания на тел. 112, местните се страхуват за живота и поминъка си


Всичко в категорията
Брутално! Циганин нахлу в дома на дядо в Айтос, удари го с пръчка и заплаши, че ще го убие, ако не му даде 40 лв. Абсурд: Семейство от Айтос живее три месеца без вода, багер им прекъснал водоподаването (ВИДЕО) Айтос ремонтира бюджета си за нови улици и тротоари Мащабни ремонти в Айтос: Сменят водопроводните мрежи преди реконструкцията на важни улици Внимание, айтозлии! Автобусите за и от Бургас с нов маршрут заради ремонтите Айтос вече има си "Голямото сърце", пълнят го с капачки за реанимобил Ученици от Бургас и Айтос залесиха близо 300 фиданки в парк "Славеева река" Айтос дава близо 120 хил. лв. за справяне със зимата Акция в Айтос! Ченгета закопчаха тийнейджър, запасил се с буркан канабис 29-годишният айтозлия Мартин с неизживяно детство, задигна Play Station и три игри Язовирът в Съдиево не може да намали обема си за ден-два. Необходими са поне 20 дни, за да спадне с метър
Карнобатлия се напи като мотика и направи голяма глупост Бургаски топ-кардиолог откри кабинет в Карнобат БСП обяви в Карнобат 9% ДДС за лекарствата и 5% ДДС за хляба и стартира предизборната си кампания за кмет Загиналият при пожара в карнобатското село Сигмен бил клошар Организират благотворителен кулинарен базар тази събота в Карнобат Алекс се покая за катастрофата в Карнобат, но съдът го остави зад решетките (ВИДЕО) Издъхна тезата на адвокат Марковски за дупка – виновна за двойното убийство в Карнобат 18-годишният ром, който уби две жени в Карнобат, е 12-класник в техникум, но не ходи на училище Алекс карал курсовете за шофьор в карнобатска школа, потил се здраво за изпитите, твърди адвокатът му (ВИДЕО) Алекс, премазал две жени в Карнобат, си нае известен бургаски адвокат да го защитава. Ще го освободи ли съдът от ареста? 13-годишен бил в Мерцедеса на Алекс, премазал две жени в Карнобат
Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ)
Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Заради археологическото си богатство Старият град се нарежда до Рим и Персополис, до  Тадж Махал и Мемфис


Всичко в категорията
Второкласници от Равда участваха в „Големия лов на растения” След проверка в Несебър: ВСС образува дисциплинарка срещу млада прокурорка от Бургас Пенсионерският клуб в Равда добави още една година от създаването си Деца от Несебър опознаха родния си град, дали не са бъдещи гидове Кметът Николай Димитров посети клубовете на хората с увреждния в Несебър и Обзор Несебърско енциклопедично издание влиза в 41 световни хранилища Гимназия в Слънчев бряг със собствено котелно, заработва още тази зима 21-годишна бургазлийка с БМВ не знае правилата за предимство, отнесе Фолксваген в Слънчев бряг Британец дойде да почива на Слънчака, живя като цар, но забърка голяма беля и ще плаща хиляди (СНИМКИ) БЧК награди кмета на Несебър Николай Димитров Лаборатория „ЛИНА” подкрепи инициативата „Реална грижа за всеки”, изследва безплатно 235 пенсионери от община Несебър
Спипаха поморийска компания с наркотици в Голф 3
Спипаха поморийска компания с наркотици в Голф 3 Униформените спрели колата за рутинна проверка
Всичко в категорията
Созопол празнува Никулден, стотици участват в ритуала по хвърляне на венци и цветя в морето
Созопол празнува Никулден, стотици участват в ритуала по хвърляне на венци и цветя в морето Празничният ден започна със света литургия в църквата „Св. Георги Победоносец”, отслужена от отец Иван и отец Димитър

Всичко в категорията
Инициативата „Голямото сърце“ в Созопол даде начало на Коледните празници Ангелина Недин реди юбилейна изложба в Созопол Созопол отваря "Голямото си сърце" и грейва празнично Заради застудяването горивото в потъналия „Мопанг” се сгъстило, не можем да източим останалото в резервоара Опасна сграда в Созопол се руши, общината чака разрешение да я събори (ВИДЕО) Кап. Живко Петров: Имаше риск за замърсяване не само на Созопол, но и на цялото Южно Черноморие (ВИДЕО) Една година след трагичната смърт на 16-годишния Костадин Апелативният съд потвърди присъдата му Нафирканият Стоян от с. Росен не спря на стоп-палка, но ето какво му се случи Туристическа карта на община Созопол грабна първото място в национален конкурс Ремонтират след месец пропадащата детска градина в Черноморец (ВИДЕО) Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри
Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец
Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец В останалата част на област Бургас обстановката е спокойна, пътищата са проходими при зимни условия

Всичко в категорията
Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Геодезистът Йоан Каратерзиян: Има път до плаж Силистар и не би трябвало да е в частен имот (ВИДЕО) АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са Държавата не прави почти нищо за Странджа през последните години – поредно доказателство, че живеем в разпад Представят утре съкровището от Калиакра и още разкрития на Сдружение „Черноморска Странджа“ Голямото сърце на Лозенец събра над 150 кг любов Представят на кръгла маса в Ахтопол историко-археологическите проучвания в Черноморска Странджа 30-годишен сливналия прати две момичета в болница след тежка катастрофа на пътя Царево-Приморско Спипаха 25-годишен софиянец, задигнал каяк от к-г „Арапя” край Царево ВМС чакат млади кандидати за 32 вакантни длъжности в Бургаско при заплата поне 780 лева Огнен ад изпепели две каравани в Лозенец! Умишлен палеж или инцидент?
Вижте как кметът Димитър Германов поздрави жителите на Приморско за Никулден
Вижте как кметът Димитър Германов поздрави жителите на Приморско за Никулден "Ние, родените до морето, носим в себе си неговите добродетели, понякога без дори да подозираме!", казва градоначалникът


Всичко в категорията
Приморско почете покровителя на рибарите и моряците. Тази вечер ще грейне в очакване на Коледа Кървава драма в Китен: Двама се клаха след лют скандал Празнични изненади на Никулден в община Приморско, вижте богатата програма Екшън! Среднощна акция срещу дилъри в Бургаско, изкараха двама от БМВ Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Жителите на Приморско пред БСП: Лишени сме дори от най-необходимата спешна помощ 64-годишен пияндурник се нафирка до козирката и седна зад волана Приморско влиза в годишните награди за туризъм, ето как да подкрепите общината Проверяват потънал кораб край Приморско заради опасност от втори "Мопанг"? Добра новина! Започва мащабна реконструкция за 1 млн. лв. на ВиК мрежата в старата част на Приморско Мечтата на малчуганите от с. Ясна поляна се сбъдна, вече имат своe футболно игрище
Община Средец инвестира над 230 хил. лв. за ремонт на пътища Хидролог бие тревога: Реки в Бургаско може да прелеят (ВИДЕО) Жителите на Средец към БСП: Напълно липсват медицински сестри в болниците Тумба цигани оставили без покритие мрежата на БТК в Средец, задигнали медните жици Софиянец си помисли, че е в Перник.Подкара голфа си по улиците на Средец на 2 големи Депутатът Галя Желязкова на среща с пенсионерите от Средец, ще говорят за алоизмамниците Бързи и яростни! Ромско семейство се обърна с каруцата си в Дебелт, спасяват ги с линейка Средец напълни „Голямото сърце”, благотворителната инициатива бе подкрепена от жителите на града Вижте коя красавица седна на кметския стол на Иван Жабов за един ден МО не успя да продаде военни апартаменти в Средец на цени под 3000 лв. Аложиголото Атанас ухажва две изкуфели баби - дарили го с всичките си златни накити и над 10 хил.лв.
Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд
Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд Щом законодателят е преценил, това застрашава националната сигурност, смята вътрешният министър
Всичко в категорията
Щетите по огратата на границата са вследствие на обилни валежи, отстраняват ги светаквично Паднала ограда до Малко Търново доведе до политически сблъсък в парламента (снимки) „Голямото сърце на Малко Търново“ от днес подкрепя инициативата за закупуване на реанимобил Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване И Малко Търново се включи в проекта за борба срещу отпадъците в черноморското крайбрежие АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са В Малко Търново ще си разменят книги в Деня на народните будители 81-годишен старец прати дете в болница след челен удар на пътя за Малко Търново Откриха паметник на ген.-майор Алекси Попов в Малко Търново (СНИМКИ) Навръх 105-годишнината от освобождението на Малко Търново: Откриват паметник на ген.майор Алекси Попов С грандиозен концерт-спектакъл Малко Търново отбеляза Европейската година на културното наследство
Проблем! Водата в селата Трояново и Константиново негодна за пиене, ВиК и тази година не си мръдна пръста Инвестират 1,2 млн.лв. за възстановяването на замъка в крепостта „Русокастро” Безсънна нощ за хората в Ливада (ВИДЕО) Бандитите Йордан и Петър обрали имот в Камено, опитали да скрият следите с палеж Областният управител Вълчо Чолаков вкара тежки машини да почистват деретата в Община Камено За пример! Жители на каменското село Желязово сами си ремонтираха пътя Ходене по мъките: Валентин от Камено над 10 години чака за българско гражданство Нов фонд с пряк контрол ще помага на бедни и болни в Камено Година след потопа, убил петима в Камено и Бургас: ЕС отпусна 2,3 млн. евро, но как ще се похарчат? Ученици от Камено научиха повече за съдбата на българските евреи след Холокоста Черни връх година след потопа: Варят курбан за здраве, за да се отърсят от ужаса
Джигит с Фолксваген помете велосипедист край Сунгурларе и избяга
Джигит с Фолксваген помете велосипедист край Сунгурларе и избяга Водачът на немското возило бързал да изпревари колоездачът, но го закачил с колата и съборил


Всичко в категорията
Пенсионер от Сунгурларе влезе в ролята на пожарникар, обаче не успя да спаси трактора си 50 семейства от село Славянци живеят в страх и ужас. Къщите им се наводняват при всеки дъжд 34-годишен направи нещо немислимо и пострада жестоко, за да спаси колата си от уличен стълб Стадионът в Сунгурларе вече си има име Екшън на пътя! Каруца предизвика зверски удар край Сунгурларе, жена е в болница На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев След "Винпром Поморие" днес митничарите удариха и "Винекс Славянци" Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Едноетажна къща се изпепели като факла в Лозарево, 31-годишният Асен е с изгаряния по лицето и тялото Кметът на Сунгурларе Васил Панделиев с поздравително писмо за първия учебен ден ГЕРБ дари средства за паметна плоча в с. Дъбовица
Най-накрая! Разбитият Айтоски проход ще бъде ремонтиран за 20 млн. лв.
Най-накрая! Разбитият Айтоски проход ще бъде ремонтиран за 20 млн. лв. Рехабилитацията на пътя ще включва и строителни дейности по скален тунел, който е опасен за преминаващите автомобили

Всичко в категорията
Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване Пратиха за 12 години в затвора убиеца Петър, размазал черепа на Станчо в с. Вресово Изправят пред съда 20-годишния Петър, смазал с дървен кол главата на Станчо в с. Вресово Огромна трагедия! Пежо се заби с бясна скорост в дърво край Руен, загина 18-годишната шофьорка Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ)
Семейство Радеви изпълни „българската мечта“, но вместо жезъл, президентът извади палка Интервю Всички интервюта Георги КОРИТАРОВ, политически анализатор: Семейство Радеви изпълни „българската мечта“, но вместо жезъл, президентът извади палка
Ако президентът направи проект, той едва ли ще бъде успешен, смята Георги Коритаров

Глас отвътре Всички Burgas1.org, Burgas1.org В Бургас всеки панаир е обявен за фестивал, но кои са истинските събития, променящи града Ако някой се опита да преброи фестивалите в Бургас, вероятно бройката ще е по-голяма от 365-те дни в годината

Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас Сигнал до Флагман.бг: Въздуховодът на ресторант в ж.к."Зорница" тресе кооперация, десетки семейства не могат да спят от шума Базата на „Ален Мак” в Бургас е под вода, няма свободни пожарни, за да я отводнят Тотална анархия в центъра на Бургас! Вижте къде най-много псуват, бият и трошат ламарини на коли (СНИМКИ) Резил! Нагъл мъж краде от кола на метри от Община Несебър (СНИМКИ, ВИДЕО)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 10.12.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Денят ще бъде успешен за тези, които обичат да рискуват. Това, което сте замислили, ще се реализира, но с цената на много усилия. Бъдете отворени и позитивни! В този ден може да срещнете непоправими романтици или безсрамни любовници. Бъдете адаптивни! За да имате успех, вероятно ще се наложи да преразгледате плановете си и да ги промените. Може би ще се чувствате недоволни от себе си или от това, което ви заобикаля, но не бързайте да обвинявате за това околните! Физическите натоварвания ще ви се отразят добре. Имате шансове да осъществите целите си. Времето е подходящо за утвърждаване на предприети планове, за поемане на инициатива и търсене на партньорства или за разширяване на дейността. Носете седеф, тъй като намалява стреса и тревогата, действа успокояващо! Предстоят важни разговори с началниците ви, които ще минат безпроблемно. Шефовете ще се отнесат благосклонно даже и към най-смелите ви идеи и ще може да извлечете полза. Денят е прекрасен и за влюбените. Желанията ви ще се изпълнят така, както сте очаквали. Не отлагайте срещи! Ако се вслушате в мнението на своите партньори, успехите, които ще постигнете при преговорите, ще ви зарадват. Връзката ви с любимия обаче може да забоксува. Нужни са компромиси, но отложете важните разговори, за да не объркате съвсем нещата! За някои от представителите на този знак съдбата дава шанс за работа в чужбина. Проучете внимателно офертата, за да не се окажете жертва на измама. Може неочаквано да си намерите нов източник за доходи. Хипертониците да внимават! Следете кръвното си налягане! Налага се да удвоите усилията си, за да си изпълните това, което е планирано. Дава ви се достатъчно енергия, за да се справите. Внимавайте при подписването на документи, четете ги внимателно, за да не се окаже, че сте подведен! Може да флиртувате, но не изяснявайте отношенията си! Доста усилия ще трябва да положите на работното място, но резултатите ще са добри и това ще се отрази благоприятно на кариерата ви. Може да ви повишат и заплатата. Може да си купите нов имот или да направите ремонт в дома си. Възможни са болки в стомаха. Днес сте затрупани от работа. Някои от възложените ви задачи обаче не са толкова спешни. Може да се захванете с тези, които не търпят отлагане и спокойно да ги изпълните. Денят е благоприятен за медитация и отваряне на всички чакри, за съзерцание и самопознание. Срещите с данъчни служители, с полицаи и други държавни служители сега са нежелателни. Внимавайте и с парите! Не е подходящо време за инвестиции и за бизнес. Вероятността да загубите е голяма. Това е един от най-добрите дни за гладуване, за пречистване на организма. Опитайте се да контролирате емоциите си, защото са възможни не само конфликти, но и финансови загуби! Не действайте импулсивно, а внимателно си определяйте целите и начините за изпълнението им! За всяка болка днес се дава и енергия за изцеление. Може да откриете нови източници на доходи, за купите недвижим имот или нова кола. Денят е добър и за обучение. Лесно ще общувате и ще усвоявате знания. Можете да подготвяте документи, да сключвате сделки. Ако ваши приятели ви помолят за помощ, не им отказвайте!
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип