Живот по време на социализъм


Живот по време на социализъм
Най-отвратителното нещо бе всеобщото преструване на всички, че са щастливи
16 Септември 2018, Неделя
Източник: webcafe.com

Това беше система, която държеше да знае всичко за всеки и да се грижи за правилното му идеологическо израстване



Най-мразя носталгично за соца да ми хленчи някой, който е бил с памперс, когато той е приключил. Някой, който е подушил социализма само през пионерския ентусиазъм на баба си, партизанския устрем на прадядо си и незнанието на собствените си родители, за които социализмът е бил хубав, просто защото съвпадна с детството ни. Пък детството някак винаги е приятно носталгично, красиво идеализирано и вълшебно.

В името на истината обаче, а и заради хилядите млади хора, които наивно вярват, че неуспехът на социализма се дължи само и единствено на опорочената от някои комунистическа идея, нека разкажа някои лични соц впечатления.

Първият ми отявлен социалистически спомен е как татко ми показва новата ни жигула. Татко ме въведе тържествено в червения й кожен салон и ми обясни, че старият москвич е продаден, жигулката е купена и даже след около пет-шест години ще бъде заменена с по-нова, защото веднага сме се записали в списъка на чакащите за нова кола.

По време на социализма не можеше да си купуваш автомобил просто ей така - трябваше да влезеш в списък на чакащите за съответния модел и да тръпнеш дали и кога ще ти се обадят, че номерът ти е излязъл. На нас номерът ни излезе осем години по-късно, ама за шкода. И татко реши все пак да си чака за Лада. Нея така и не доживя да получи - почина четиринадесет години по-късно без да има и капчица надежда, че прословутият списък за Лади ще стигне до неговото име.

Едно от добрите неща на социализма беше, че жените работеха. Да си домакиня беше голям срам, затова всички съпруги и майки бяха труженички, бригадирки, героини на социалистическия труд, служителки. По тази причина моята майка отдели по-малко от година от кариерата си, за да ме гледа лично, след което повери грижите по възпитанието ми на социалистическата държава. Така още на деветмесечна възраст се оказах член на колектив - този на децата в детската седмична ясла. Водеха ни в понеделник рано сутрин и ни прибираха в събота на обяд. Спомням си общите маси, стаята с легла, докъдето взорът ми можеше да стигне и дружното акане на гърнета.

С връзки родителите ми се сдобиха с тристаен панелен апартамент в новопостроения квартал „Червена звезда" (стар „Дианабад"). За целта баща ми три месеца всеки ден висял пред градския комитет на партията в очакване да го приемат и да чуят молбата му. Накрая една служителка се смилила над актьора, изслушала го и го записала на челно място в поредния списък, този път за получаване на апартаменти.

Така шест месеца по-късно нашите се сдобили с ключ от панелно жилище в комплекс, построен сред разрушени селски къщици и опразнени овощни градини от покрайнините на София. Били щастливи, защото според соц стандартите от онова време, живеели направо охолно - детето с детска стая, те - със спалня, отделно хол, кухня, че и баня и тоалетна отделно. В банята не можеше да си разпериш едновременно двете ръце, но пък винаги имаше топла вода - нещо, за което през петдесетте години на миналия век са можели само тихо да си мечтаят сред топлите пари на неделната обществена баня.

Социализмът беше система, която държеше да знае всичко за всеки и да се грижи за правилното му идеологическо израстване. Поради тази причина в първи клас на кварталното училище ни обявиха, че най-важната ни задача е да влизаме ежеседмично като първенци в табло, наречено „Те са наша гордост". За да си „тяхна гордост" трябваше да правиш най-различни правилни неща. Например да не тичаш по коридорите, да си винаги в ученическа униформа, да участваш в рецитали за партията и нейните герои, организирани от училището, да следиш за реда и да докладваш тези, които го нарушават.

Един от паметните ми детски социалистически спомени е денят, в който умря Леонид Брежнев, генералният секретар на КПСС, управляващ СССР. Бях в пети клас, по радиоуредбата в училище се разнесе траурният глас на директора, който с патоса на корейска говорителка обяви смъртта на другаря Брежнев. Час по-късно вече имаше създадена система за демонстриране на солидарност с тъгата на съветските братя и целият ни клас се оказа подреден на колене за един учебен час от четиридесет и пет минути пред специално нагласения портрет на Брежнев в официалното фоайе до учителската стая. Трябваше да останем така мълчаливо и с наведени глави, докато мислим за крехкостта на световния мир, империалистическата жестокост и наближаващата с пълна сила трета световна война.

И въпреки че вярвахме, че еднолично Брежнев с тялото си е пазел копчето за изстрелване на ядрени ракети към базите на Запада, някак по детски се разсмяхме точно по време на отдаването на почит. Заразителният хилеж тръгна от мен, предаде се на останалите от класа и въпреки стиснатите зъби на учителките и заканите им, че ще ни намалят поведението, не се укроти. Разбира се, бях посочена с пръст като инициатор на това ужасно неуважение и бях порицана пред строя като идеологически предател. Размина ми се по-тежкото наказание, просто защото бях отлична ученичка.

Социализмът беше силен най-вече с това, че умееше да създава на хората непрекъснато усещане за малки, ежедневни битки. В т.нар. "Хранителни стоки" имаше два вида хляб - бял и типов. Кашкавалът беше Балкан и Витоша, като особена разлика във вкуса нямаше. При сиренето беше същото - бяло, краве сирене, понякога овче и това е. Хубаво месо се купуваше, ако си гъст с месаря или имаш какво да му предложиш в замяна.

По онова време беше много престижно да се ходи на театър, затова и баща ми снабдяваше семейството с хубаво месо, като даряваше касапина с билети за хитови постановки в Сатирата. Горе-долу така стояха нещата и с кафето, и с качествения алкохол, и с всички останали стоки. За плодове и зеленчуци имаше т.нар „показни магазини", където всичко беше малко по-скъпо и за него се чакаше на дълги опашки. За сметка на това обаче имахме ясна представа за сезонността на продуктите - оттогава цяло едно поколение си знаем, че бананите и портокалите са зимни плодове, които се появяват по Нова година.

Поради оскъдността на пазара по време на социализма хората се учеха да правят всичко от малко. Майка ми имаше рецепта за домашна Нутела (с мляко на прах и руско какао), можеше да прави сладък салам от бисквити, какаов крем и сладко, ризото от консерва с русенско варено, торта от мармалад и бисквити с дупка „Еверест", сос за спагети от лютеница с хорце и умееше да консервира всичко за зимата.

В началото на септември ми купуваха яке, палто, вълнен панталон, два пуловера, чифт обувки и чифт ботуши, за които със седмици се обикаляха няколкото основни магазина (ЦУМ, ДетМаг и малкия ЦУМ) в града. Накрая бивах обличана в мишосиво-бежово-тъмнозелената гама и ежедневно стисках палци да не се засека по коридорите на училището с останалите около сто-двеста деца, които имаха същите като моите дрехи.

Почивките на отрудените граждани и селяни по време на социализма бяха нещо важно и основно контролирано от партията. Една година след активирането на десетки връзки татко се сдоби с карта за лятна почивка в базата „Ален мак" на профсъюзите около Варна. Разполагахме с малък апартамент и закуски, обеди и вечери в стол, където менюто се поръчваше предния ден на обяд, а за разменна монета служеха купони с печат. Зимата ме водеха на станцията на дейците на радиото и телевизията на Боровец, където условията бяха подобни, базата - по комунистически излющена (холна гарнитура, легла „Велико Търново" и фикус), а алкохолът - роден на ниски цени и западен - под масата.

Може би най-вълнуващият ми епизод от нашето семейно соц минало е онзи, в който си купихме цветен телевизор. Нашите дълги години отказваха да се разделят с черно-белия ТЕМП на крачета, заради някой съветски токмак с размерите на детско креватче, но когато завод Ворошилов взе да произвежда цветни телевизори по лиценз на PHILIPS, не издържаха на напъна на прогреса и надлежно потърсиха съответните връзки. Месец по-късно цялата фамилия рано-рано сутринта се инсталирахме пред магазин за мебели в квартал „Люлин", където ги бяха „пуснали".

Татко плати двадесет лева на някакъв Иван Петров, който имаше челна позиция в списъка на желаещите белгийски телевизори и зачакахме. Така в късния следобед редът ни дойде, а когато нервна продавачка със синя престилка извика пред тълпата името Иван Петров и татко вдигна щастливо ръка и каза „Аз съм!", народът наоколо взе да гледа в недоумение. „ Ти не си Иван Петров, бе, ти си артиста Касимов!", изцепи се от тълпата недоволен другар. „Какво да ти кажа, братче - отговори баща ми - за тоя цветен телевизор и Иван Петров ставам." При което тълпата, напълно наясно със системата за придобиване на вещи и услуги по време на соца, с разбиране замълча. Иначе телевизорът се скапа още същия следобед, майсторът го оправи седмица по-късно и той продължи да работи безотказно в следващите двадесет и пет години, докато най-накрая не го сменихме с японски, според новите капиталистически пазарни условия.

В соца най-отвратителното нещо беше всеобщото преструване на всички, че са щастливи. Ако имаш, си щастлив, защото партията ти го е осигурила. Ако нямаш, пак си щастлив, защото материалното не е важно за истинския комунист. В случай, че се издигаш, си доволен, защото макар и малки, партията имаше своите привилегии за верните си безгласни букви. Останеш ли на ниското обществено стъпало пък, влизаш в ордите на величествения пролетариат, което винаги означаваше едно - правиш се, че работиш, те се правят, че ти плащат, но поне редовно и без проблеми, разполагаш със събота и неделя и летни, дълги отпуски, почивна станция, в която кафето е десет стотинки, а пълнените чушки - осемдесет, базисна здравна помощ, партийна принадлежност, профсъюзни събрания, взаимоспомагателна каса и отбор невидими доносници, които да докладват, където трябва, като как се развиваш идеологически.

По време на моето съзряване живо се вълнувах като малко дете на всяко бурканче течен шоколад или Тоблерон, бонбонки М&М и дезодоранти Rexona, пазех единствените си дънки от Кореком като зениците на очите си, износвах западните дрешки на децата на мамините приятелки, омъжени за дипломати и осем години не се разделих с един шведски бански, който ми подариха. Беше от блестяща, сребриста материя и когато се намокреше, си сменяше цвета! Убедена съм, че в онова време на плажовете из целия социалистически лагер нямаше по-модерно и готино момиче от моя милост!

В категории: Ретро Флагман , Животът


48
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
48.
Декорация
30.09.2018 02:18:01
0
0
Докарахте декорацията викайки -"кой не скача е червен" и си поделихте баницата с масовата разбойническа приватизация.Сега училищата са в руини а раята едва свързва двата края.
47.
Полезен съвет
18.09.2018 00:32:56
0
0
Колкото и да плюете по НРБ и нейния социализъм , от това - бъдете сигурни , печалното ни настояще НЯМА как да се подобри !
46.
do 44
17.09.2018 10:49:26
0
0
И как ви се струваше докторе ?
Измамно ли им е било щастието, както твърди тяхната внучка и дъщеря ?
Аз съм набор на дъщерята на Хиндо Касимов. Любим артист ми е. Живяхме близо до фурната на леля Марийка ( майка ми така и викаше) и помня опашките там. Животът беше лек и ефирен тогава. Били сме толкова малки, че няма как да си правим равносметките чрез партийната принадлежност на властта. Смешно, нелепо, изнасилено и грозно е от позицията на нашите години да правим равносметки за тогава и сега, защото ако не друго, то със сигурност ние тогавашните младежи ( с дъщерята на Хиндо) сме имали най-хубавите години. Аз не съжалявам за нищо, независимо че родителите ми не бяха партийци, нямаха привилегиите на тогавашните артисти, музиканти и власт имащи. За това и не разбирам днешното циврене на децата им от онези времена. Обидно е някак се да четем техните пасквили, като всички ние знаем колко ги обгрижваше оная власт. Не съм съгласен с преувеличените и изкуствено овкусени "пикантности", които авторката ни е представила. Нелепо е да се съгласяваме с оплюването на онова време. Още по-нелепо е авторката на тази статия да пише отрицанието си по такъв категоричен начин. Най-малко заради паметта на великия актьор и човек Хиндо Касимов, който е и неин баща. Бих задал и малко повод за размисъл у това момиче, като и задам няколко въпроса.
1.Смята ли, че в днешна България с толкова принизени ценности баща и би имал същия успех, като артист.
2. Не смята ли, че е имала безоблачно детство с всичките му сакрални моменти, които сега децата нямат, или поне децата на редовия българин.
3. Не смята ли, че не е уместно точно в този писквил да не намества баща си и да пази неговата памет.
4. Не смята ли, че хората които боготворяха Хиндо ( аз в това число), в голямата си част го свързват с всичко хубаво И ОТ ОНОВА време.
45.
на 65 съм
17.09.2018 09:06:13
4
1
Всичко написано от тая дама е лъжа.
Двата вида кашкавал бяха прекрасни и с различен вкус. Сирене имаше редовно и краве и овче и беше качествено, а за вкуса на маслото няма да говоря. Аз зная какви български плодове (ябълки, ягоди, круши, праскови) имаше. А днес като има всеки ден банани какво от това - да не би да ги ядем. Те са достатъчно скъпи за нашите заплати и особено за пенсиите. За месото също е една голяма лъжа - месо и то качествено имаше всякакво, а за вкусните пилета да не говорим. На фурната на баба Марийка се печяха цели агнета. Кината, които бяха доста на брой и театъра бяха пълни със зрители.Всеки можеше да си позволи да си купи билет за кино, театър, концерт. Затова , госпожо, по-добре си премълчете измислиците. Има все още хора, които помнят как се живееше преди измислената в България демокрация.
44.
Лекар
17.09.2018 08:09:17
3
0
До авторката на текста. От Бургас съм,познавах баща Ви Хиндо, баба Ви и дядо Ви-прекрасни ,скромни и весели хора! Винаги на път за училище минавах край фурната и винаги баба Марийка ми даваше нещо! Като студент Хиндо ме вкарваше без билет в Сатирата! Благодаря им от сърце!
43.
До 39 Райна
16.09.2018 22:59:49
6
1
Райне, бананите ли ти бяха най-големия дерт?Сега щастлива ли си с еквадорските цитрусови? Изпълни ли ти се мечтата? С какво я замени днес? С мутрите по улиците, демократичното разбиране, че моето е мое, а чуждото - общо? Да, права си че днес има всичко - дрога, опиати, разврат, джендърство, убийства, проституция на всяко ниво, чалга, секс на улицата, ало измами, беззаконие и кофи за боклук с наематели в тях. Имаш затворени плажове, имаш частна собственост в/у природни дадености, имаш всичко и в това си права. По онова време нищо нямаше. Нямаше престъпност, нямаше явна проституция, нямаше безработица, нямаше бедни, нямаше и богати, нямаше кренвирши без месо, нямаше мляко без булгарикус, нямаше Хляб без мая, нямаше здравна каса, нямаше депутати със служебни мерцедеси, нямаше трети пол, нямаше цигани по улицата, нямаше сини зони, нямаше и интегриран транспорт. Нищо нямаше тогава, днес има всичко, дори и репички през декември и домати от ноември. Щастлива бъди с има нещо си днес.
42.
056
16.09.2018 18:16:00
1
6
До 26. Хубаво ли? Твоите достъпни панелки превърнаха градовете в гета, а народа в отчуждено стадо. Не знам от коя паланка си пристигнал в град, че толкова да миллееш за соца. За нормалния човек животът беше скъп и пълен с лишения. Любимия ти соц възпитаваше хората по калъп с казармен похват. Дебили от незнам си откъде си, дошли в града и получили заветната панелка и москвича, могат да лелеят за общество, което превърна хората в добитък, който се надява партията и държвавата да му осигурява всичко. Но на теб ти харесваше нали?
41.
обобщение
16.09.2018 16:32:32
2
4
МНОГО ВНИМАТЕЛНО ПРОЧЕТИХ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ, АРГУМЕНТИ И ГКЕДНИ ТОЧКИ! И ГИ ПРЕЧУПВАМ ПРЕЗ МОЯ БИТ И ЖИВОТ ТОГАВА И СЕГА! И ПРЕЗ МАТЕМАТИКАТА И СТАТИСТИКАТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕ! АЗ С МОИТЕ 50 Г ПО ОНОВА ВРЕМЕ НЕ БЯХ ГЛЕДАН В НЕДОИМЪК И БЕДНОСТ ЗАЩОТО МОИТЕ РОДИТЕЛИ БЯХА РАБОТЕЩИ, С ДОБРИ ПРОФЕСИИ. мАКАР ЧЕ МАЙКА МИ БЕШЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО НЕ СЛЕДВАХА В УНИВЕРИСТЕТА ЗАЩОТО ИМ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО! БАЩА Й БЕШЕ ИНДУСТРИАЛЕЦ! БАЩА МИ БЕШЕ ОБРАЗОВАН, ИНЖЕНЕР, МНОГО АМБИЦИОЗЕН И НИКАК НЕ МЪЛЧЕШЕ КОГАТО ВИЖДАШЕ КАК ВСИЧКО С ЕСВЕЖДА ДО ПАРТИЯ И ДРЕБЕН ЕГОИЗЪМ! ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ОТКАРАХ 2 ГОДИНИ В ЗЕЗДЕЦ КАЗАРАМА, СРЕД ПРЕСТЪПНИЦИ, ИЗНАСИЛВАЧИ И ДРУГИ ОБРАЗИ КАТО МЕН - КОЙ С РОДНИНА ИЗБЯГАЛ ОТ ТЗО ЗЕМЕН РАЙ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КОЙ С ДЯДОВЦИ ВРАГОВЕ НАРОДНИ! ИМАХМЕ И ЖИГУЛА И ЛАДА ПОСЛЕ - БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТРУДА НА РОДИТЕЛИТЕ МИ, ЗА КОЕТО СИ ПЛАТИХА НАКРАЯ С ЖИВОТА! ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ДНЕШНИТЕ ВРЕМЕНА СЪМ ГОРД, ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ МИ НЕ СТАНАХА ЧЛЕНОВЕ НА БКП ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ ПРИВИЛЕГИИ, БИЛИ СА ЧЕСТНИ, РАБОТЛИВИ И НЯМА КАК Д А ГИ УПРЕКНА В НЕЩО! НО ВСИЧКО СИ ИМА ЦЕНА! И ВСЕКИ СИ Я ПЛАЩА! СЪЩО ТААКА ОСЪЗНАВАМ, ЧЕ ДНЕС МНОГО ОТ ХОРАТА СИ Я КАРАТ ПО СТАРОМУ: НЯКАКВА ЗАПЛАТКА, 8-10 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН, ЕКСКУРЗИИ, ЯДЕНЕ ПИЕНЕ, КОМПАНИИ, СТАРА ПАНЕЛКА... НО ВСЕКИ СИ ИМА ИЗБОР КАК ДА СИ ИЗЖИВЕЕ ЖИВОТА, КАКТО ТОГАВА! И ДАЛИ ДА СИ ГО УСЛОЖНИ МАКСИМАЛНО, КАТО РАБОТИ МНОГО, ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ И ДА СИ СБЪДНЕ МЕЧТИТЕ, ИЛИ ДА ГО КАРА ПО ЛЕКО, СПОКОЙНО...! ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА СТАТИСКАТА НА ТЕЗИ, КОИТО МИ ИЗНАСЯТ ЕДНИ ФАКТИ ОТ МИНАЛОТО И ЦИФРИ ЩЕ КАЖА: НИТО ЕДНА СТАТИСТИКА НЕ МОЖЕ ДА ПОКАЖЕ МЪКАТА, ОБИДАТА, УНИЖЕНИЕТО НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК!!!!!!!!!! НИКОЯ!!!!!!!!!!!!! ТОВА С АНЕЩА, КОИТО НЕ СЕ ПОКАЗВАТ В ЦИФРИ, НЯКАКВИ КОМИСИИ, ПРИСЪДИ И ТН!!!! ИЛИ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ: СЛЕДВАТЕ ПРИНЦИПА НА СТАЛИН! ИМА ЧОВЕК ИМА ПРОБЛЕМ! НЯМА ЧОВЕК НЯМА ПРОБЛЕМ! СМЪРТТА НА ЕДИН Е ТРАГЕДИЯ, НА МИЛИОНИ - САМО СТАТИСТИКА!!!! бЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ПИШЕЩИ ТУК ЗА МНЕНИЯТА! НЯКОИ МИ ВЪРНАХА ВРЯТА ЧЕ ТАЗИ НАЦИЯ ВСЕ ОЩЕ Я ИМА, ДРУГИ МИ ДОКАЗАХА, ЧЕ ЗА ДА ТРЪГНЕМ НАПРЕД ТРЯБВА ПО ЕСТЕТСВЕН НАЧИН ДА СИ ОТИДЕ ПОКОЛЕНИЕТО, В КОЕТО ИМА ТВЪРДЕ МНОГО УСЕЩАНЕ ЗА РЕВАНЩИЗЪМ И ДАЖЕ ВЕЧЕ НАД 60 ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА ГО ИЗЛЕКУВА - РЕВАНШ СВЪРЗАН С ТОВА ДА СЪСИПВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ БЕЗ СЪД, БЕЗ ПРИСЪДА, НО С ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ЗА МЪСТ!!!!! ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!!!!! ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И МЪДРОСТ! И ПОНЯКОГА... ОГЛЕЖДАЙТЕ СЕ... ЖИВЕЕТЕ В 21 ВЕК, ИМАТЕ ШАНСА ДА ВИДИТЕ НЕЩА ЗА КОИТО ДОРИ НЕ СТЕ СЪНУВАЛИ НА МЛАДИНИ!!!!
40.
Райна Христова
16.09.2018 14:47:06
5
6
Разбира се има още живи комуняги, като другаря Косев, който коментира тук, че благодарение на соца я има България:)
39.
Бургас Райна Христова
16.09.2018 14:32:20
3
4
ha, това си беше пълната истина по времето на соца, когато боб чорба в ресторанта струваше 8 стотинки, а в показните магазини, какъвто беше в Бургас на мястото на сегашното кафе Бакарди пускаха плодове, които бяха предлагани за износ, но върнати, но за българските соц свине, те се предлагаха за лукс. Редяхме се на дълга опашка, един клиент имаше право само на един кг банани например, но и ние си имахме наш трик- нареждахме се всички членове от семейството и така бяхме доволни, че макар и един път в сезона можем да си похапнем повечко:) Е, хубаво беше при социализма, не като сега при гнилия запад, както се изразяваха комунягите..
38.
Ахахаха
16.09.2018 13:41:53
1
1
До 11- ахаха- ти си абсолютен дебил и идиот!
37.
За немските гарнизони
16.09.2018 13:25:00
3
2
Постоянно разположени немски гарнизони, по време на ВСВ в България няма или практически няма, по простата причина, че ние, до септември 1944 сме страна съюзник на Германия и за щастие, с малки изключения, бойни действия на наша територия не са се водени. Независимо от това, България активно подпомага нацистка Германия във войната с логистика и стоки. През наша територия безпрепяетствено преминават немски войски за военни действия срещу Гърция, Югославия. И което е много важно, България, по своя инициатива обявява война на САЩ и Великобритания и атакува техни самолети над територията си.
За споменатите репарации, съгласно парижкия мирен договор, "благодарете" най-вече на днешните ни съюзници по НАТО, САЩ, Великобритания и Франция.
А това, че България, независимо от всичко е запазила териториите си , такива каквито са към 1941 г. , вкл. придобитата от Румъния Южна Добруджа, е основно заслуга на делегацията на СССР.

Такива ми ти упорити факти, господа либерал-демократи.
36.
do 29
16.09.2018 13:19:07
4
3
Ама какво им се вързваш на такива. Те са част от оная пропаганда, която заклеймява миналото само защото ги е страх то да не се върне нивга. Те знаят, че върне ли се онова минало - ще им се потърси сметка. Това са същите онези, които бяха доносници тогава, а днес живеят, като царе и пак смучат нашата кръвчица.
35.
Още данни за народния съд
16.09.2018 13:15:19
5
4
Цитираните по-долу данни са за общия екзекуции, на нацисти и сподвижници на нацистите със или без съд.
Данни за осъдени и екзекутирани по присъди от народните съдилища.
България:
Общо подсъдими 10919, от тях, осъдени на смърт - 2618, екзекутирани 1046.

Франция - осъдени и екзекутирани - над 90 хиляди / 6000.
Любопитни са данните за Унгария - също съюзник на Германия и с население сходно с това на България. Брой на осъдените - над 26 000, с подобно нашето съотношение осъдени/екзекутирани.
За окупираните от Германия Белгия, Холандия, Чехословакия и Дания, чието население също е близко до това на българското, числото на осъдените е съответно 53, 45, 38 и 15 хиляди, като съотношението на смъртните присъди, спрямо общия им брой е сходен с това у нас.
Изводи:
В цяла Европа, общият брой на екзекутираните нацисти и техни сподвижници, значително надвишава този на екзекутираните по присъди на народните съдилища. Това очевидно е резултат не стихийния гняв на народните маси, които в омразата си срещу нацистите, не са изчакали съд над тях, а са се саморазправяли.
2. Нашият народен съд е действал прекалено меко, в сравнение с останалите подобни съдилища в Европа. Може би затова сме една от малкото страни, която реабилитира осъдените нацисти и техни сподвижници.
34.
Хайде стига...
16.09.2018 13:00:41
3
3
Абе хора, вие само за ядене и пиене ли мислите, че ми сравнявате кашкавали, сирена и алкохоли????????????????????????????????????????
33.
до 29
16.09.2018 12:58:56
1
1
Когато се цитират такива неща, се споменават и източниците! но да се върнем на нашето! Припомни на нас невежите, къде в БГ е имало немски гарнизон и съответно назначен комендант: масто, име, чин моля! Защото е нелепо следното: България участва в разгрома над фашизма за който ми говориш, но си оставаме победена страна от оста Рим Берлин Токио и са ни наложени репарации!!! нещо не се получава! фактите са противополжни!
32.
МНОГО ТОЧНА И ХУБАВА СТАТИЯ . БРАВО !
16.09.2018 12:58:40
4
6
.
31.
Чушкопек
16.09.2018 12:52:30
9
6
Сега съм на 50 год. и честно казано тогава повече ми харесваше. И както на снимката - когато пишеше месо и колбаси си беше месо и колбаси, а не соя и сол.
30.
Данни за екзекуции на сподвижници
16.09.2018 12:48:24
4
2
Данни за екзекуции на сподвижници на нацизма в Европа след победата над Хитлерова Германия през 1945 г.
Германия - 2.5 до 3 милиона.
Франция - около 2 милиона, почти 9 милиона са с конфискувано имущество и осъдени на различни срокове затвор.
Италия - 700 - 750 хиляди,
Австрия - над 180 хиляди,
Белгия - около 120 хиляди,
Холандия - над 30 хиляди...

Споменавайки, във връзка с народните съдилища, Сталин, не забравяйте да добавяте и Рузвелт/Труман, а също и естествено Чърчил. Вярно е, че основна роля в разгрома над Хитлеристка Германия има СССР, но, както вече писах, в съюзническите комисии, надзираващи дейността на народните съдилища, представителите са били по равно от трите страни победителки.
29.
do 27
16.09.2018 12:41:57
0
2
Ами то това ви е в болните мозъци само: материалното!!!!! и ако може д аго получите аванта, послепис в ново време на "дарените" ви продукции на мандри и мелници до 44а!!!! Евол
цията на живота е такава: оцелява силният, можещият, знаещият! Прочети Дарвин! Това е в оснвата на прогреса, който ти ползваш в момента: качествени стоки!!!! всичко друго, противоречащо на тоиз природен закон води до катастрофа! кат о маймуните! много приличат на хора, но са задъдена улица, без изход на евол'цията! Неуспешен експиримент!!!!!
28.
do 24, очевидец
16.09.2018 12:35:13
3
3
Я ОСВЕТЛЛИ НАС НЕВЕЖИТЕ ДРУГАРЧЕ: КОЛКО СА ИЗДАДЕНИТЕ СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТ ТЕХНИЯ СЪД? КОЙТО НЕ Е НАРОДЕН И НЕ Е ПОДКРЕПЯН ОТ СТАЛИН? СУЩИЯ СТАЛИН КОЙТО ИМА ОГРОМЕН ОПИТ В ТЕЗИ СЪДИЛИЩА ПОДЛОЖИЛ НА ГЕНОЦИД МИЛИОНИ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД????? И КОЯ ТОЧНО КОМИСИЯ Е НАБЛ'ДАВАЛА ТОЗИ НАРОДЕН СЪД В БГ, КОЙТО Е ТОЛКОВА НАРОДЕН КОЛКОТО ТИ СИ КОМСОНАВТ!!!!! СЪЩЯ ТОЗИ СЪД ОСУЖДА И ДИМИТЪР ПЕШЕВ НА СМЪРТ, КОЙТО Е ЧОВЕКА СПАСИЛ БЪЛГАРСКИТЕ ЕРЕИ ОТ КОНЦ ЛАГЕРИТЕ И ЕДИНСТВЕНО ДОБРАТА АДВОКАТСКА ЗАЩИТА ГО СПАСЯВА! А ЗА СЪД... КАКВА ИРОНИЯ НА ТЕРМИНИТЕ...! СИГУРНО СЪЩАТА КОМИСИЯ Е ОДОБРИЛА ДЕЙСТВИЯТА НА ПАРТИЗАНИНА С ПСЕВДОНИМ ЛЕВАНЕВСКИ, УБИЙСТВОТО НА КАТОЛИЧЕСКИ СВЕЩЕННИЦИ, ИЗСЕЛВАНЕТО НА ИНДУСТРИАЛЦИ И НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА ДОМОВЕТЕ ИМ ДОРИ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА "КВАРТИРАНТИТЕ" КОИТО НАСТАНЯВАХА ПО ДОМОВЕТЕ НА ХОРА, РАЗПОЛАГАЩИ С ПО ГОЛЯМА ЖИЛИЩНА ПЛОЩ! МОЖЕ БИ СЪЩАТА КОМИСИЯ, НАБЛОДАВАЛА ДЕЙСТВИЯТА НА ТЕЗИ СЪДИЛИЩА В БГ Е ОДОБРЯВАЛА И ЗАТОЧВАНЕТО НА ИНАЛ МИСЛЕЩИТЕ В БЕЛЕНЕ, СКРАВЕНА И ЛОВЕЧ И ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА ТАМ...! НЕ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ ОЧЕВИДЕЦ ДРУГАРЧЕ!!!! СЛАДКО МИ ГОВОРИШ, ТИПИЧНО ЗА ТВОЯТА ДЕМАГОИЯ НА КОЯТО СА ТЕ ОБУЧАВАЛИ! А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЪРХУШКАТА ОТ ОСЪДЕНИ НАЦИСТКИ ПРЕСТЪПНИЦИ:АДМИРАЛ ДЬОНИЦ, НАСЛЕДНИКА НА ХИТЛЕР БЕШЕ ОСЪДЕН НА 20 ГОДИШНА ПРИСЪДА И ОСВОБОДЕН СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО Й! ВИЕ ОСЪДИХТЕ НА СМЪРТ И ЕДИН РЕГЕНТ, ОТ ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО!!!!! ТИПИЧНО ПО СТАЛИНСКИ!!!! МОНАРХО ФАШИЗЪМ В БГ??????!!!!! ПОСОЧИ МИ ЕДИН ГАРНИЗОН НА НЕМСКИ ВОЙСКИ И ЕДИН КОМЕНДАНТ ОТ НЕМСКАТА АРМИЯ, НАЗНАЧЕН ДА УПРАВЛЯВА ТОЗИ ГРАНИЗОН!!!!!
27.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
16.09.2018 12:31:33
7
5
По всичко си личи , че авторката на поредната нископлатена статийка , познава социализма основно от мемоарите на пребоядисаните комунисти и днешни първи антикомунисти - като например Другарят Иво Инджев ; Ал.Йо. и т.н.
По времето на социализма , тогавашна пеленачке - те таково животно като некачествен алкохол НЯМАШЕ ! Думата "менте" изобщо не съществуваше , и това може да се провери в доста подробните Бай-Тошови речници на Българския книжовен език ! Кашкавала вЕрно беше само 2 вида , но беше ИСТИНСКИ а качеството му беше на светлинни години по-добро от ДВЕСТА И ДВАТА вида БОКЛУЦИ които може да се намерят сега ! Прословутите панелки може и да не бяха идеални , но те бяха ОБЩОДОСТЪПНИ защото Държавата ги продаваше на регулирани цени ! Срещу заем от ДСК - практически БЕЗЛИХВЕН ! Хайде днес си изтеглете кредит за жилище , че да видим дали ще доживеете изобщо да го изплатите ! А що се отнася до колите - да ! Чакаше се ред, но за сметка на това цените бяха доста по-ниски от на западните автомобили от същия клас ! Днес естествено за нова кола НЕ СЕ чака ,но странно защо 90% от автопарка ни е от Италианските автоморги ...
26.
До дядо Митко:
16.09.2018 12:21:57
6
4
Ти знаеш ли в кой век живееш!
А чувал ли си България на кое място е била с света преди 1944г. по развитие, или ти старото не забравяш и новото не възприемаш.
25.
до 21 дядо Митьо!!!
16.09.2018 12:20:21
6
3
ТИ НАИСТИНА СИ ОТ ОНИЯ С ДЕМЕНЦИЯТА, ЗАЩОТО АКО СИ СИВДЕТЕЛ НА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА НА БГ СЕГА ТРЯБВА ДА ГОНИШ 80ТЕ, А АКО СИ ОКОЛО 40-ТЕ ПОМНИШ ОТ ОНВА ВРЕЕ КОЛКОТО АЗ ОТ ПРЕСЕЛВАНЕТО ЕВРЕИТЕ В ЕГИПЕТ!!!! СОЦА В БГ ГО ИМАШЕ, ЗАЩОТО НА БРАТСКИЯ ВИ СЪВЕТСКИ НАРОД МУ ТРЯБВАШЕ НЯКОЙ ДА МУ ПАЗИ ГРАНЦНИТЕ С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ! СРЕЩУ НАД 120 ХИЛЯДНАТА АРМИЯ ЗА КОЯТО ОТИВАШЕ 30% ОТ БВП, ПОЛУЧАВАХМЕ ЕНЕРГОНОСТЕЛИ И ПРОМШЕЛЕНИ СТОКИ, КОИТО БЯХА КАТО СЪРПА И ЧУКА НА ЗНАМЕТО ВИ, СЪС СЪЩОТО КАЧЕСТВО! ТОВА ЧЕ ГО ПЛУЧАВАХЕМ СРЕЩУ ДОМАТИТЕ И ЧУШКИТЕ Е ЕДИН МИТ! ЦЯЛАТА НИ ПРОДУКЦИЯ НА ПОЛЕТО НЕ СТИГАШЕ ДАЖЕ ЗА ГРАД КАТО МОСКВА! ДА, НИКОЙ НЕ ОТРИЧА ЧЕ ИМАШЕ РАЗЛИКА ОТ ВРЕМЕНАТА ДО 44А, НО СЕ ЗАПИТВАМ: А КАКВО ЛИ ЩЕШЕ Д АБЪДЕ АКО БЯХМЕ ПОД ФРЕНСКА И АНГЛИСКА ЧЕРТА НА ОНАЗИ САЛФЕТКА ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА В ЯЛТА???? ПИТАМ СЕ АЗ, ЗАЩОТО ТИ НА ТОЗИ ВЪПРОС ГЕНЕРИЧНО НЯМА КАК ДА ОТГОВОРИШ!!!! ИМАШ PERMISSION, БЛОКИРОВКА НА НЕВРОННИТЕ КЛЕТКИ КОИТО ОТГОВАРЯТ ЗА АНАЛИЗ И ГОВОРНА РЕЧ!!!!
24.
Очевидец
16.09.2018 12:10:44
4
4
Мине - не мине време и някой извади мантрите за Народния съд. Как бил незаконен, как присъдите били несправедливи и много повече от тези, издадени от международния трибунал в Нюрнберг.

Уважаеми господа, Народните съилищад, както в България, така и в другите европейски страни, окупирани или съюзни на Хитлерова Германия са създадени с решения на "Тримата големи" в антихитлеристката коалиция СССР, Великобритания и САЩ. Работата им се е провеждала под непрестанния контрол на съюзнически комисии, с равен брой представители на всяка една от трите страни победителки. За дейността на Народния съд в България, няма нито една забележка от страна на тези комисии, както и няма несъгласие с издадените присъди. Така че, ако обичате, 2/3 от претенциите си насочете към нашите днешни съюзници по НАТО.
Страната с най-много съдени и осъдени от народен съд в Европа е свободна и демократична Франция и там никой не си помисля да подлага на някаква ревизия присъдите.
Международният трибунал в Нюрнберг е срещу ВЪРХУШКАТА на Хитлерова Германия и това обяснява малкия брой съдени и осъдени. С нацистите от по-ниските ешалони са се занимавали други съдилища и издадените и изпълнени присъди от тях са в пъти повече, от тези в България.

Сменете плочата, тази вече се изтърка, а и като нова звучеше твърде фалшиво!
23.
баба Мара от пазара
16.09.2018 12:06:04
6
7
Комунистическите полуидиоти колкото и да повтарят едни и същи (банални и втръснали) мантри за киселото мляко, за баничката и (уж) безплатното здравеопазване, ефекта е нулев. Едни и същи глупости - предназначени за по-неграмотните хора от съвременното общество. Истината е, че комунизмът (и СОЦ-а) са свинщина! Всеки нормален човек го знае, знаят го и комунягите, но не го признават, защото така им изнася. Ако го признаят, ще трябва да признаят и, че те самите са човешки отпадъци. А те не искат, и повтарят изтърканите си глупости като папагали. Като са такива големи многознайници, защо се спотайват и не отговорят на въпроса - защо не се възпротивиха, когато техните партийни началници извършиха дворцов преврат и станаха върпи капиталисти? Нали бяха 1 милион комунисти и още милион и 200 хиляди доносници - това е огромна армия! А те стояха като насрани. Сега мълчат по въпроса като насрани, само дрънкат за баничката и киселото мляко. Защото са комунисти, а комунистите са известни като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори.
Останалите държави от бившия соц-лагер, (за разлика от нас) извършиха декомунизация, лустрация и публикуваха досиетата на комунистическите доносници - и дръпнаха напред. Можем ли сега да се сравняване с Полша, Унгария, Чехия? Нали бяхме заедно в комунистическото блато? Но при нас досиетата си остават скрити - само ги филмираха и изнесоха копията в Москва - за да активират негодниците-доносници по преценка на техните тайни служби. Ако истината беше показана на светло - сега като започнат отново да възхваляват комунизма, ще го спреш на улицата и ще го попиташ - "Другарю комунист-доносник, писал си доноси срещу еди колко си човека, прекършил си еди колко си съдби - не се ли наяде на кръв и мръсотии". Затова сега тия негодници реват за миналото - тогава те бяха много добре. А за останалите остава само да чакаме по естествен път да извършат единствената достойна постъпка през живота си и отидат при Ленин и Сталин, които отдавна ги чакат с нетърпение за да им проведат една строева подготовка.
22.
AZ
16.09.2018 12:04:33
4
0
Ех, да можех и аз да се похваля, че с някакво си чакане пред някаква си врата съм си взел тристаен апартамент, който по средни цени в Бургас, днес струва над 70 000 Е.
Ще плача, ща плача от оня строй, че и месарят не ми дава месо,при положение, че помня как много обичах свинската варена ( наречена кучешка радост тогава), но ме беше срам да си я пазаря, защото беше евтина, ама и истинска де. Оплаквам се,че си купувах нова кола след 7 години чакане. Купувах си Лада 7-ца, защото беше с верига и вдигаше 140 км.ч, оплаквам се,че се хранех със сезонни плодове, което от позицията на днес, когато ям домати, краставици, репички и маруля посред зима вече ми се струва по-резонно и истинско. Съгласен съм с човека, който се изказа за материалните хора и онова време, съгласен съм и оня, който твърди, че най-недоволните са и най-обгрижваните тогава. Това са същите днешни мрънкалници, които са свикнали някой друг да се грижи за тях.Това са онези мрънкалници, чийто смисъл на живота е материалните придобивки, а не душевната свобода. Пиши ми за ограничения, а не схваща, че всъщност самата тя е била лишена от тях. Баща и беше голям артист и забавляваше хората. Харесвах го, а по онова време не се ставаше лесно заслужил артист, с всичките му там привилегии.
21.
дядо Митьо
16.09.2018 11:45:43
7
5
ех, нещастници кухи ,ако го нямаше социализма още щеше да ходите по селата със свинските цървули по нивите да работите на чорбаджийте изедници за парчето хляб
20.
2XL
16.09.2018 11:39:11
8
2
Пропаганда винаги е имало!Говорят каква била тя "по онова време" ,а иначе тече ежеминутна промивка на мозъка на българина.Много ги е страх да не би някой да му хрумне и да убеди останалите,че тогава се живееше по-леко,по-спокойно,по-безгрижно...
Авторката се опитва да ни убеди ,че "тогавашната" борба за благоустройство е в пъти по-тежка от днешната ни за оцеляване. Има още живи които помнят истината,не онази партийната ,а обикновената-човешка.
19.
s
16.09.2018 11:34:07
5
4
ВСЯКА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ В ТАЗИ МЕДИЯ СЕ ПОЯВЯВАТ СТАТИИ ЗА ОНЕЗИ ВРЕМЕНА, НАРЕЧНИ СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КАКВО ТАМ Е БИЛО, КОЙТО КАК ГО РАЗБИРА! НА МЕН ЛИЧНО ТЕ СА МИ ИНТЕРЕСНИ, КАКТО И МНЕНИЯТА, А И ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ НА ХОРА, КОИТО СА ОЧЕВИДНО В НАЧАЛНА ДЕМЕНЦИЯ! ПОКАЗАТЕЛНО Е, ЧЕ ТЕ ЯРОСТНО СЕ СРАВАЖАВАТ ЗА ИДЕИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА ИЛИ ПО СКОРО ЗА ИДЕИТЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛА! НАЙ ПОКАЗАТЕЛНО ОБАЧЕ Е ЧЕ НИКОГА НЕ КОМЕНТИРАТ НАЙ ВАЖНИТЕ НЕЩА, КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ВОДЕЩИ ЗА ВСЕКИ КОМУНИСТ И ГЕРОЙ НА ТРУДА ОТ ТАБЛОТО В СЕЛСКОТО ТКЗС, А КОМЕНТИРАТ НАСЪЩНОТО! 1. ХРАНАТА: БИЛА ЕКОЛОГИЧНА! ИСТИНАТА Е, ЧЕ С МОИТЕ 50 ЛАЗАРНИКА ВЕЧЕ, ИМАМ ЯСЕН СПОМЕН ЗА КАЧЕСТВОТО Й И КОЕ БЕШЕ ЗА МЕСТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПАЗАР И КОЕ ЗА ИЗНОС! ВЗЕМЕТЕ СИРЕНЕТО: ТЕНЕКИЯ ОТ 1 КГ И ЗА ТРУДОВИЯ ЧОВЕК В МАГАЗИНА! РАЗЛИКАТА БЕШЕ ОСЕЗАЕМА И ОПИТВАЙКИ ГО ВЕДНЪЖ, СЪС СИГУРНОСТ НАМРАЗВАШЕ КАПИТАЛИЗМА, КОИТО ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ГО КУПЯТ! СЪЩОТО БЕШЕ О С КАШКАВАЛА!
2. ЛУКСОЗНИТЕ СТОКИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ СИ БЯХА ЕДИН МИТ ЗА БГ, НО СИ МИСЛЕХМЕ ЧЕ ИМА НЯКАКЪВ ЛУКС В ТЯХ! В ЕДНА ЖИГУЛА ИЛИ ЛАДА ИМАШЕ ЛУКС ТОЛКОВА КОЛКОТО В ЕДИН ФАЙТОН, А РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЛЕСКА КАРУЦА БЕШЕ САМО В ТОВА, ЧЕ ЕДНОТО БЕШЕ ОТ ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ! нИКОЙ ОТ ДРУГАРИТЕ ОБАЧЕ НЕ КОМЕНТИРА ЗАЩО СЕ ЧАКАШЕ ПО 10-12 Г ЗА ЕДНА ТАКАВА ЛУКСОЗНА СТОКА! А ИСТИНАТА Е В НЕУМЛИМИТЕ ПАЗАРНИ УСЛОВИЯ ДАЖЕ В С И В И ЕДИН ЕЛЕМЕНТ ОТ ИКОНОМИКАТА НАРЕЧЕН ТЪРГОВСКО САЛДО!!!!! ИСТИНАТА ДРУГАРИ Е ЧЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ВИ СТРОЙ СЕ СГРОМОЛЯСА ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТТА БРАТСКИЯ ВИ СЪВЕТСКИ НАРОД ДА ВИ ИЗХРАНВА, А ВИЕ КАТО КЪРЛЕЖИ ДА СЕ ВПИВАТЕ В И БЕЗ ТОВА НЕРЕНТАБИЛНАТА МУ ИКОНОМИКА!!!!!! НЕ КОМЕНТИРАТЕ И ТОВА, ЧЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КАПИТАЛИСТИ В МОМЕНТА СА СЪЩИТЕ ВИ ДРУГАРИ, НА КОИТО ПО ПЛЕНУМИ РЪКОПЛЯСКАХТЕ И КАТО ПАПАГАЛИ СКАНДИРАХТЕ БКП, БКП, БКП!!!!!!!!! НЕ КОМЕНТИРАТЕ, ЧЕ ЗАРАДИ ИЗВРАТЕНАТА ВИ СИСТЕМА, ХИЛЯДИ ДЕЦА НА ИНДУТСРИАЛЦИ, КОИТО ИЗГРАДИХА ЛЕКАТА И ТЕЖКАТА ИНДУСТРИЯ ИНДУСТРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ЗЕМЕДЕЛЦИ ДО 1944 Г, НЕ МОЖАХА ДА СЛЕДВАТ В УНИВЕРСИТЕТИ ЗАРАДИ МИНАЛОТО НА РОДИТЕЛИТЕ СИ, А ТЕЗИ НА НЯКАКВИ НЕИЗВЕСТНИ НИКОМУ ЛЕСНИЧЕИ, НАРИЧАНИ ОТ ВАС ПАРТИЗАНИ БЯХА ПРИЕМАНИ БЕЗ ИЗПИТ!!!! НЕ КОЕМНТИРАТЕ ЧЕ НАРОДНИЯ СЪД ИЗДАДЕ НАД 2000 СМЪРТНИ ПРИСЪДИ В НАРУШЕНИЕ НА ВСЯКАКВО МЕЖДУНАРОДНИ НОРМИ НА ПРАВОТО, А НА НОРНБЕРГСКИЯ ВОЕНЕН ТРИБУНАЛ, ОРГАНИЗИРАН ОТ СЪ;ЗНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ БЯХА ИЗДАДЕНИ САМО 11 ПРИСЪДИ!!!! НЕ КОМЕНТИРАТЕ, ЧЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ХИЛЯДИ МЪЖЕ В Т НАР ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ОТ 1944 ДО 45А, БЯХМЕ ПАК ПОБЕДЕНА СТРАНА И ИЗПЛАЩАХМЕ РЕПАРАЦИИ НА ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ ДО 70А ГОДИНА, ВЪПРЕКИ БРАТСКАТА ВИ ПРЕГРЪДКА СЪС СТАЛИН!!!! НО ТОВА ДРУГАРИ, ДА КОМЕНТИРАТЕ МАЛОВАЖНИТЕ НЕЩА ДА ИЗБЯГВАТЕ НЕУДОБНИТЕ, Е ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНО ВЪВ ВСЕКИ ОТ ВАС!!!!! ВАЖНА Е ХАПКАТА, МАТЕРИАЛНОТО! КЪДЕ ВИ Е ДУХОВНОСТТА????? А УЖ СТЕ КАТО ОВЧАРЧЕТО КАЛИТКО!!! БЕДНИ, ПАСЕКИ ДОБИТЪКА, НО ВИНАГИ СИ НОСЕЛИ В ЧАНТИЧКАТА И КНИЖКАТА!!!!!!!!!!!! СЕГА МИ СЛАГАЙТЕ МИНУСЧЕТА, НЯМА ДА СЕ ТРОГНА!!!! ЖИВЕЙТЕ СИ В МИНАЛОТО, РАЗГРЪЩАЙТЕ СИ АЛБУМЧЕТАТА СЪС СНИМКИ, НО ИСТИНАТА НЕ Е В СПОМЕНИТЕ САМО, А В ТРАДИЦИИТЕ!!! КОИТО ПРОСЪСЩЕСТВУВАХА ВЪПРЕКИ 45 ГОДИНИ ОПИТИ ВЪРХУ ЕДНА ЧАСТ ОТ ТОЗИ НАРОД, КОЙТО ВСЕ ОЩЕ Е ЖИВ, НО НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС И ПРЕХВАЛЕНОТО ВИ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ ОНЕЗИ ГОДИНИ!!!!!!!!
18.
Очевидец
16.09.2018 11:15:13
10
3
Значи въпросната персона е била в пети клас и на дванадесет години, през 82-а, когато умря Брежнев, но говори уверено за 50-те, когато топлата вода в жилищата била лукс. Но иначе най-мрази някой да разсъждава за социализма, през който не е живял.
Естествено не се отчита, че 50-те са следвоенни години, когато страната, а и цяла Европа се е съвземала след ВСВ. Впрочем, колко са били жилищата с топла вода в предвоенните години?

Има и други несъответствия в този пасквил. Например как бащата три месеца, по цели дни висял пред няква си височайша порта за апартамент. Интересно кой е ходил да работи вместо него в това време?
Описвайки храната от онова време, кой знае защо изобщо не става дума за това, че тогава тя си беше натурална, без ГМО и разни Е-та... т.е. здравословна, за разлика от тази, която ядем днес.
Колко български семейства днес могат да си позволят пълноценна почивка през лятото и зимата?
17.
Набор на авторката
16.09.2018 11:14:32
10
1
Не мога да разбера авторката. Хвали се как е живяла или се оплаква?
Средностатистическото семейство по комунизъма беше четиричленно и разполагаше с двустаен апартамент. Тя е била само дете, а са живеели в двустаен. Моят баща цял живот е карал стари коли, нейният е сменял колите през 6 години. И видиш ли щото не искал шкода, та не доживял за лада. Нормалното работническо семейство ходеше 1 път в годината на почивка,спеше в бунгало и се хранеше в стола където ядеше каквот му сервират. При авторката забелязваме, че и зиме и лете се е ходило на почивка, при това в хотел, в апартамен със заявка от предния ден какво им се хапва. Като се има в предвид, че картите за почивка бяха 20 дена , жива я оплаквам колко зле е била по комунизъма.
Нямало паржолки хубави, ама при нея тати бутвал билети на месаря и хоп всяка вечер прясна мръвка.
Аз имам сестра, родителите ми работеха от сутрин до вечер но никога не съм бил на седмична детска градина. Гледаха ме те, майка ми смени работат си само и само да е по близо до дома и училището и да ни гледа. Айде сега скъпата авторка да се замисли, дали системата е виновна за седмичната детска градина, или скъпите и родители са искали да си живеят живота по-лесно.
Истината е, че мрънкащи субекти като авторката днес и като родителите и преди години са просперирали с мазнене пред директорските врати и лизане на дупета.
Кой каквото е видял и научил от родителите си това прави. Някой работят и се борят с живота и преди и сега, а други мрънкат,и се молят, за да си доставят конфорт и спокойствие без труд и борба. Каквато и да е системата българина все ще гледа да я прекара и все от нещо ще е недоволен!!!
16.
Аз
16.09.2018 11:13:32
5
3
Авторката не се е сблъсквала със системата. С тристайни апартаменти се сдобиваха, членове на партията, доносниците и много други лизи-близита. Аз съм парен от този скапан строй, до преди няколко години един бивш кмет /от осемдесетте години/ като ме видеше по улицата бягаше на другия тротоар.
Съгласен съм с Мислещия, но много трудно можем да започнем от начало. Няма организатор, няма хора, страхливи сме, мрънкащи много но те са само по кръчмите. А пипалата на комунизма дълги.
До 666: Щастието не е пари, щастието е свобода. Защо всички бягат на вънка, заради парите или свободата? Парите никога не стигат, но за свободата пари не ти трябват.
"Дупе знае две и двеста."
15.
до 11
16.09.2018 11:00:11
3
5
Комунисте, 30-годишните коли са по 500 лв. Ако не можеш и толкова да платиш, отивай в Северна Корея. Аз карам чисто нова кола и съм го постигнал сам, а ако бяхме по времето на идиотизма, наречен комунизъм, сигурно щях да съм в някой лагер защото не мога да ги понасям!
14.
Az I Burgas
16.09.2018 10:53:29
8
2
Ха. Кой бил недоволен от онова време? И що бе нагоре? Защо точно вие и само вие плюете по миналото си, като тогава и сега вие сте по-другарите. Чета ти глупостите и се чудя да се ядосвам, или да не обръщам внимание. Е, реших да пиша. Кой е седял на колена пред портрета на Брежнев? Такива, като вас, които искахте да бъдете харесани от учители и директори, чиито родители са по-другари. Кой имаше жигули с кожен салон тогава? Ние имахме Москвич. За него не се чакаше. Недоволна си мила от тристайния в София? Що не кажеш, колко ви е струвал? Била си на градина от понеделник до петък... Всеки по онова време знае кои деца ходиха на т. н. пансиони тогава. Деца на велможи и "истински другари". Кой им плащаше безплатните? Пак ние, които и сега им плащаме масрафите, че им четем и глупостите за вечна онеправданост. Свестния човек си е свестен пък независимо, какъв у е строят. Тези пищящите изпадат в ужас, ако им се наложи някой ден да си платят масрафите - днешните и тогавашните. Пък баба и я помня. Имаха частна фурна и пещ. Кой имаше по онова време частен бизнес? Кой пък въобще си мислеше, че може да си купи белгийски тв.Моля ви флагман. Не се вързвайте на тази игра. Това е играта на същите онези, заради които и тогава и сега сме си на това дереджде.
13.
*********
16.09.2018 10:51:05
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
12.
Банчо
16.09.2018 10:32:40
10
2
По глупава статия от 90-те г насам не бях чел...пълен глупак би се осмелил да прави сравнение от преди 89-та и след...а особено за храната,глупаво е да питам кое е за предпочитане-малък избор на колбаси и млечни продукти но 100% супер качество или голям избор но нулево качество..който е писал статията да си навре химикалката отзад,ако не му е достатъчна ще му дам и моята..
11.
Axaxa
16.09.2018 10:30:15
10
6
Забележете, че троловете (платени автори) говорят за Социализма само материално - Жигули, Москвичи, дънки, кецове, бабани, портокали и прочие. Никой от тях не говори за безплатното и достъпно здравеопазване, за богатия културен живот, за ниската престъпност, за по-качествените храни, за чистите улици, за спокойствието да имаш сигурна работа, за подредените градове и курорти, за добрите отношения между хората. Не говорят за тези неща защото им е неудобно. Говорят как се чакало 15 години за доставката на чисто нова Жигула. Ами те и сега хората чакат 15 години, ама не за доставката на колата, а 15 години чакат да съберат пари да си купят четвърта ръка 30 годишна кола!!! Сега ако не си демократ и не хвалиш управляващата партия те мачкат толкова жестоко, че комунистическия лагер Белене ти се вижда СПА санаториум. Сега можеш дапси купиш много неща, но нямаш пари. Така че няма кво да се лъжем - ДемоНкрацията е най-преебаната за народа система
10.
До мислещ
16.09.2018 09:50:46
3
1
Авторката е 70 набор!
9.
аз от Бургас
16.09.2018 09:47:43
6
1
Така и не ми става ясно, защо се ровите в отминали времена и правите някакви сравнения от позицията на хора, които и тогава и сега са си същите консуматори вживяващи се в страдалци. Все едно тази "мома" е единствената живяла по онова време, че ние трябва да вярваме на нейните глупости на търкалета. Едно обаче ще ви кажа. Тези, които най-много реват от онова време са същите тези, които и тогава и особено сега са имали. Имали са много и са се ползвали с протекциите на държава тогава и власт - сега. Това са те. От писанията на тази "мома", разбирам че сме акранчета. Има толкова неистини писани вътре и толкова пресилени неща, че не знам от къде да започна. Г-жата не е доволна на тристайния си апартамент, който бъдете сигурни, тогава баща и е получил по заслуги. Какви ? Не знам. Моя баща получи чрез лихв-точки апартамент 8 години след, като аз съм се появил. Цветен телевизор си купихме без проблем, но нямахме претенциите за белгийски такъв. Карахме 15 години с него, но не се оплаквахме. Кола Москвич си купихме без да чакаме много, защото никой не ги предпочиташе. Лади и Волги се чакаха и в повечето случаи се чакаше за тях, защото разните му артисти, партийци и послушници се пререждаха и ги разграбваха. Парите тогава не бяха проблем за никой, проблемът беше в липсата на стока, сега е точно обратното. За Брежнев. Бива ли такива глупости да пише, че са ни заставяли да седим с колене пред снимката му ??? НЯМА такова нещо. И аз бях 5-ти клас тогава. Да, трябваше да почитаме паметта му, но нас ни караха да даваме нещо, като дневалство пред портрета му и забележете - беше доброволно. Помня, че някои деца, с цел да се вмъкнат в полизрението на учители и директор, чрез родителите си подемаха инициатива да носят венци под снимката на другаря Брежнев, като имаше и такива, които стигаха още по-далеч - плачеха неуморно пред неговия лик. Но това си беше техен избор, подчинен на подмолни интереси и старание да са винаги удобни. Сигурно е имало в "старанието" си и такива, които са седели на колена пред него, със сигурност са били "инициативни" тези дечица, а родителите им се гордеели тогава. Смятайте, до каква бруталност стига тази другарка, пишейки колко трудно се живеело преди, а нелепо изброява "усилията" на родителите им да си купят жигула с кожени седалки. Комунюги им викахме тогава на същите тези, защото има много живи и разумни хора, които са живеели по това време и знаят, за кои хора бяха отредени кожените седалки на хитовата жигула/лада. Отредени са за същите тези, чиито деца и внуци днес карат Бентли и си купуват острови с пари от "оня гаден строй". Същите тези днес осъзнават, какво би се случило, ако само една едничка особеност на оня строй се върне днес и за това превръщат параноята си във фантазии и пресилени коментари от ония години. Тази другарка е била плод на истински другари, драги читатели. Тоблерони, ММ, белгийски телевизори, почивни станции ( тази дума я използваха само истинските другари, защото за редовите хора имаше санаториуми, бунгала и комплекси), тристайни апартаменти, жигули с кожен салон, балкански кашкавал и прочие. Много сме живите на нейните години, които помнят, че тези стоки си бяха луксозни. Кашкавал Витоша си беше лукс, но с качество, което сега няма по нашите магазини. Що се касае за месарските магазини. Там нещата стояха по друг начин. Редовия българин си произвеждаше месо. Колко българи живяли по онова време са нямали достъп до баба и дядо на село с овцете и прасетата ? Нямаха достъп днешните реститути с градски сой, артисти и всьо изнежени и лежащи на държавните блага люде, чиито деца днес описват, колко им било трудно. Наглост е това, защото докато те си ходеха по "станциите", моите родители и аз - работехме на село. И да, работещите в личните си стопанства хора бяхме по-силни от вечно мрънкащите готованци. За тези готованци днес е рай - със скътаните и окрадени парици, с позициите от ония времена и местата в първите редици пазени им по презумпция те винаги са от страната с привилегиите. Утре същите тези ще оплюват и днешния ден, само и само да са удобни и да имат удобството и комфорта от вчера. Арогантно е да чета "оплакванията" на подобни, като много добре помня, как средите им раждаха доносниците, заслужилите артисти, героите на соц. труд, докато ние сме живеели скромно и с труд. Да разбирам ли че тази жена е дъщера на големия Касимов ??? Ако е така, жалко. Харесвах го, като артист, но още по-нелепо седят оплакванията на дъщеря му. Нека тя, която се жалва за месото от ония времена си спомни за фурната, която имаше баба и и майка на Хиндо ? Колко хора можеха да имат частни фурни/пещи тогава. А и тази пещ беше прочута - там се печеха агнета, прасета. Всичко се печеше и опашки със записвания имаше...Е, па точно тя ще помни това и как хората са били гладни тогава. Друго - пише, че на детски градини са ни оставяли в понеделник и са ни взимали в петък. Ами за редовите - нямаше такива пансионати ( така им викаха), но и сега който да питате ще ви каже, че там са карани деца на заслужили хора, деца на заети партийци, артисти и прочие. Тези градини бяха безплатни, а аз ще ви задам въпросът, кой мислите им е плащал това безплатие ?? Същите тези, които и сега им плащаме всичко, че дори им четем и публикуваме глупостите, неистините и арогантните им на нашия фон оплаквания за онова време.....И моля ви, не се принизявайте на нивото им, защото им вършим услуга. Същите тези изпитват ужас, ако дойде власт, пред която да отговарят за действията и постъпките си. Това са същите онези. които съсипваха съдби, души и хора. За свестния човек няма строй, няма политика, няма комунизъм, няма демокрация. Той си е свестен и в недоимък и в разкош.
8.
И преди и сега
16.09.2018 09:46:58
10
0
Герберите си носят гърнета навсякъде и акат под команда .
7.
аз от Бургас
16.09.2018 09:46:00
10
2
Така и не ми става ясно, защо се ровите в отминали времена и правите някакви сравнения от позицията на хора, които и тогава и сега са си същите консуматори вживяващи се в страдалци. Все едно тази "мома" е единствената живяла по онова време, че ние трябва да вярваме на нейните глупости на търкалета. Едно обаче ще ви кажа. Тези, които най-много реват от онова време са същите тези, които и тогава и особено сега са имали. Имали са много и са се ползвали с протекциите на държава тогава и власт - сега. Това са те. От писанията на тази "мома", разбирам че сме акранчета. Има толкова неистини писани вътре и толкова пресилени неща, че не знам от къде да започна. Г-жата не е доволна на тристайния си апартамент, който бъдете сигурни, тогава баща и е получил по заслуги. Какви ? Не знам. Моя баща получи чрез лихв-точки апартамент 8 години след, като аз съм се появил. Цветен телевизор си купихме без проблем, но нямахме претенциите за белгийски такъв. Карахме 15 години с него, но не се оплаквахме. Кола Москвич си купихме без да чакаме много, защото никой не ги предпочиташе. Лади и Волги се чакаха и в повечето случаи се чакаше за тях, защото разните му артисти, партийци и послушници се пререждаха и ги разграбваха. Парите тогава не бяха проблем за никой, проблемът беше в липсата на стока, сега е точно обратното. За Брежнев. Бива ли такива глупости да пише, че са ни заставяли да седим с колене пред снимката му ??? НЯМА такова нещо. И аз бях 5-ти клас тогава. Да, трябваше да почитаме паметта му, но нас ни караха да даваме нещо, като дневалство пред портрета му и забележете - беше доброволно. Помня, че някои деца, с цел да се вмъкнат в полизрението на учители и директор, чрез родителите си подемаха инициатива да носят венци под снимката на другаря Брежнев, като имаше и такива, които стигаха още по-далеч - плачеха неуморно пред неговия лик. Но това си беше техен избор, подчинен на подмолни интереси и старание да са винаги удобни. Сигурно е имало в "старанието" си и такива, които са седели на колена пред него, със сигурност са били "инициативни" тези дечица, а родителите им се гордеели тогава. Смятайте, до каква бруталност стига тази другарка, пишейки колко трудно се живеело преди, а нелепо изброява "усилията" на родителите им да си купят жигула с кожени седалки. Комунюги им викахме тогава на същите тези, защото има много живи и разумни хора, които са живеели по това време и знаят, за кои хора бяха отредени кожените седалки на хитовата жигула/лада. Отредени са за същите тези, чиито деца и внуци днес карат Бентли и си купуват острови с пари от "оня гаден строй". Същите тези днес осъзнават, какво би се случило, ако само една едничка особеност на оня строй се върне днес и за това превръщат параноята си във фантазии и пресилени коментари от ония години. Тази другарка е била плод на истински другари, драги читатели. Тоблерони, ММ, белгийски телевизори, почивни станции ( тази дума я използваха само истинските другари, защото за редовите хора имаше санаториуми, бунгала и комплекси), тристайни апартаменти, жигули с кожен салон, балкански кашкавал и прочие. Много сме живите на нейните години, които помнят, че тези стоки си бяха луксозни. Кашкавал Витоша си беше лукс, но с качество, което сега няма по нашите магазини. Що се касае за месарските магазини. Там нещата стояха по друг начин. Редовия българин си произвеждаше месо. Колко българи живяли по онова време са нямали достъп до баба и дядо на село с овцете и прасетата ? Нямаха достъп днешните реститути с градски сой, артисти и всьо изнежени и лежащи на държавните блага люде, чиито деца днес описват, колко им било трудно. Наглост е това, защото докато те си ходеха по "станциите", моите родители и аз - работехме на село. И да, работещите в личните си стопанства хора бяхме по-силни от вечно мрънкащите готованци. За тези готованци днес е рай - със скътаните и окрадени парици, с позициите от ония времена и местата в първите редици пазени им по презумпция те винаги са от страната с привилегиите. Утре същите тези ще оплюват и днешния ден, само и само да са удобни и да имат удобството и комфорта от вчера. Арогантно е да чета "оплакванията" на подобни, като много добре помня, как средите им раждаха доносниците, заслужилите артисти, героите на соц. труд, докато ние сме живеели скромно и с труд. Да разбирам ли че тази жена е дъщера на големия Касимов ??? Ако е така, жалко. Харесвах го, като артист, но още по-нелепо седят оплакванията на дъщеря му. Нека тя, която се жалва за месото от ония времена си спомни за фурната, която имаше баба и и майка на Хиндо ? Колко хора можеха да имат частни фурни/пещи тогава. А и тази пещ беше прочута - там се печеха агнета, прасета. Всичко се печеше и опашки със записвания имаше...Е, па точно тя ще помни това и как хората са били гладни тогава. Друго - пише, че на детски градини са ни оставяли в понеделник и са ни взимали в петък. Ами за редовите - нямаше такива пансионати ( така им викаха), но и сега който да питате ще ви каже, че там са карани деца на заслужили хора, деца на заети партийци, артисти и прочие. Тези градини бяха безплатни, а аз ще ви задам въпросът, кой мислите им е плащал това безплатие ?? Същите тези, които и сега им плащаме всичко, че дори им четем и публикуваме глупостите, неистините и арогантните им на нашия фон оплаквания за онова време.....И моля ви, не се принизявайте на нивото им, защото им вършим услуга. Същите тези изпитват ужас, ако дойде власт, пред която да отговарят за действията и постъпките си. Това са същите онези. които съсипваха съдби, души и хора. За свестния човек няма строй, няма политика, няма комунизъм, няма демокрация. Той си е свестен и в недоимък и в разкош.
6.
Реалист
16.09.2018 09:45:54
11
0
И това го е писала жената, чиято баба през целия комунизъм е имала частна баничарница в центъра на Бургас. Жената чийто родители са са взели от комунизма тристайно апартамент в София, сменили са през соца няколко автомобила и са имали какво ли не.
5.
Затъмнение???
16.09.2018 09:42:37
11
0
Защо няма материали за незаконното задържане на двамата журналисти и опита на държавата да прикрие скандала с ДЖИ ПИ ГРУП???Каква медия сте всъщност????
4.
мислещ
16.09.2018 09:42:35
11
1
Четох и малко се смях , нямам идея автора на колко е години , но аз съм на 62. Т е дете на априлския пленум. Аз мога да говоря , но за Вас , нямам идея, Израстнах на село на 15 м от града. Още от 1 клас съм по лагери и така до 7 клас. Щастливо детство , игра на воля, с радост очаквахме маика да се прибере. Да след 1944 г има национализация , както маика м и казваше , баща ми беше средно заможен човек , но дядо ми казваше имам толкова земя , но поради слаба реколта , даваш наряд и не остава за нас а това е преди социализма . След 1944 г всички нови семества са започвали живота си от лъжичката и виличката , така е било . Родителите ми си построяват дом, по лесно е от града и по иконом ично. Една линия приета да се насочват хората към града е нарушила дис баланса. При нас построяват нефтен завод , прииждат хора а следва да имат и домове , така градът става по шикозен , има доста равлечения. Казват – бедност – не , нашият хладилник бе пълен , в двора имахме животни . Родителите ми ходеха на почивки всяка година .
КОЕ бе неправилно според мен - уголемяване на градовете във връзка със строящите се фабрики , заводи и обезлюдяване на селата, където имаше ТКЗС , някоя работилница а сега не е ли така , картината е още по жестока – хората са по чужб ина .
Казват партията е контролирала. Може , ама не е точно. Този вид кариеризъм , да съм член на БКП и раста в кариерата бе в доста по късен етап след 1980 г и когато кораба потъва именно тези го напуснаха без церемонн о.
КАКВО Е СЕГА - демокрация , уви наи лошият вид ако мога да кажа комунизъм и защо ? Ами тези които са сега на власт са именно тези нереализирани комунисти – алчни кариеристи. Ако се вгледаме в историята , преди 1944 г борбата е била против капитализма , но идвайки на власт комунистите и те правят някои неща а са се борили против тях, т е в живота има неща които управниците няма как да зачертнат. Ние не сме живяли като деца на величия преди 1989 г , а именно те не желаят промяна , затова сме на този хал. Може би следва да прогледнем - никои не избира родител, родина . Но ако не си вземем поука и не положим ново начало , ако не мислим за нас , то следва да се мисли за децата на тази страна .
Комунизма е като един починал човек и няма нужда да ровим в гроба .
3.
Иван
16.09.2018 09:38:47
3
0
И тогава беше простотия и сега е простотия.
Манталитет.
2.
666
16.09.2018 09:05:14
15
5
Не съм пристрастен за темата за социализма, но какво искате 70-те и 80-те години да имате Мерцедес 2018та ли?
И сега жените работят. останалата част от статията не я прочетох, но социално-икономическата рамка в световен мащаб е била коренно различна.
Сега сравнимо с Европа, България е много много зле. Тогава не е било така.
А щастието, драга ми авторке не се измерва в пари.
1.
Това е
16.09.2018 08:32:15
8
12
Цоциализъм, комунистите ползват безплатен труд на народа и върхушката живее добре, новата форма на робство!


Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Животът
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки
Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Нямам думи... Та това са нашите деца, пише уважаван бургаски психиатър
Всичко в категорията
Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО) Красивото бургаско село Равнец заринато от боклуци (СНИМКИ) Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ) Бургазлия алармира: Асансьорът на пасарелката до „Мираж“ е опасен, притисна като в менгеме количката заедно с бебето ми! Туристи помислиха фонтана пред Община Бургас за Ди Треви, циганка обра стотинките им Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Само във Флагман! Дърво премаза автомобил заради бурята в Бургас Огромни опашки от автомобили блокираха границата с Гърция (СНИМКИ) Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата
Баничарка блъсна 6-годишно момиченце, пресичащо пред автобус
Баничарка блъсна 6-годишно момиченце, пресичащо пред автобус Автобусът е бил сигнализиран с табела за превоз на организирана група деца
Всичко в категорията
„БСП за България” за конфликта между НФСБ и „Атака”: Тече битка за постове, правителството на ГЕРБ е бедствие
„БСП за България” за конфликта между НФСБ и „Атака”: Тече битка за постове, правителството на ГЕРБ е бедствие Нашата голяма битка оттук нататък е как ще започнем възстановяването на България, обяви Елена Йончева
Всичко в категорията
120 нови линейки за Спешната помощ ВМРО за раздора между НФСБ и „Атака”: Надяваме се събитията да са обратими Илияна Йотова: Личен конфликт между президента и премиера няма (ВИДЕО) Цветанов: Притеснени сме, надявам се Волен Сидеров да не се оттегли от споразумението за 4-годишен мандат Депутатите от НФСБ: Сидеров работи против България, няма как да води листата ни на евроизборите НФСБ свали доверието от Волен Сидеров, не го признава и за водач на групата в НС Дали тези, които сме останали да живеем в България, скоро ще разберем, че това е добър избор (ВИДЕО) Димитър Манолов: Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко, което имахме досега Европейската комисия с извънредно признание за убийството на Виктория Маринова Иван Костов: Вековната руска фалшификация на българската история е нанесла дълбока травма на много поколения Петролните цени се покачват след срива от последните дни
Започва делото в Кипър за фалита на "Олимпик"
Започва делото в Кипър за фалита на "Олимпик" Очаква се да стане ясно каква ще бъде процедурата по обезщетяването на клиентите
Всичко в категорията
Бащата на прегазен от автомобил младеж: Смешно е да осъдят убиеца условно, справедливост няма Цацаров: Хипотезата, че Виктория е убита заради работата си, не намира каквато и да е опора в доказателствата (ВИДЕО) Бургас се вдигна в подкрепа на Мишо Цонков и граничните полицаи (НА ЖИВО) Разпитват четиримата граничари, обвинени от Турция за убийство на бракониер Наглост без край! Майка обра заложна къща в Бургас, натика плячката в дрехите на детето си Убиецът на бургазлийката Неда готвел бягство зад граница, съдът обаче разби плановете му Почернен баща написа разкъсващо от болка писмо, след като двоен убиец получи условна присъда Разбра се кога точно бруталният убиец Северин се връща в България Задържаха двама психично болни мъжe, единият нападнал баба си Адвокат от процеса срещу циганите, изнасилили 13-годишна: От 25 години не съм виждал подобна гавра! Германски прокурор: Ако не осигурите европейски условия за Северин, няма да ви го дадем
Четири фирми с мераци да правят новите лични карти Прокуратурата влезе в Opel, изтеглят 100 000 дизела Еurо 6 Димитър Бранков: Вдигането на осигурителния доход е има негативен ефект за инвестициите Върху строителния бранш у нас има сериозен натиск от външни фирми "Джи пи груп" се отказва и от ремонта на трасето на трамвай №5 Търговският регистър отново пред срив - Агенцията по вписванията обяви спешна поръчка Общината отдава под наем 24 търговски обекта на супер локации, вижте къде са След скандалите в Слънчев бряг Министерството на туризма даде примери как да се зонират курортите Френският гигант Somfy планира да отвори завод във Варна с 1200 работни места Вече и испанци на морето ни! 30 000 предпочели българските плажове, въпреки че страната им е топ дестинация Треска за злато по Южното Черноморие: Чудно имане излиза изпод празната пясъчна ивица
Изтича срокът, в който КФН трябваше да внесе доклад за „Олимпик” в парламента
Изтича срокът, в който КФН трябваше да внесе доклад за „Олимпик” в парламента Кипърската компания фалира, а над 200 хил. застраховки на автомобили се оказаха невалидни


Всичко в категорията
Ново разкритие: Свидетели, карали зад автобуса - ковчег край Своге, разказаха с колко км/ч се е движел Нощни проверки на такситата в Бургас Мегавзрив във военен завод: Най-малко трима души са загинали Дончо Атанасов и Лазар Лазаров на разпит в Националното следствие Спецпрокуратурата влиза в офисите на два от най-луксозните хотели БНТ уволнява пияния Цветан Николов, който едва не умря в катастрофа Хакнаха Търговския регистър, прекратен е достъпа до него Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път Брутална агресия в училищен двор! Деца се млатят пред учители, вдигнаха на крак полиция и Бърза помощ (СНИМКИ) Разследване на Флагман.БГ показа: Странно е, че никой няма интерес от палежа „Адам и Ева” Конфискуваните артефакти при спецакцията в Сарафово предизвикаха сензация в научните среди. Какъв е произходът им? (СНИМКИ)
Проф. Никулчина: „Политика на идентичността и различието” не е джендърска програма (ВИДЕО)
Проф. Никулчина: „Политика на идентичността и различието” не е джендърска програма (ВИДЕО) Всички имаме проблем с фалшивите новини, каза тя, след като ПР на военното министерство упрекна СУ в пропаганда на хомосексуализъм
Всичко в категорията
Чудо! Цял Бургас приижда към Казиното, за да разбере кой е Пабло Езикът на технологиите стъпи в Бургас! Близо 70 деца ще учат корейски Татяна Лолова два часа разсмива публиката на представянето на автобиографичната си книга „1/2 живот“ Край на тежките раници, ученици от бургаското ОУ "Елин Пелин" вече имат собствени шкафчета (ВИДЕО) Диян Стаматов: Зимното часово време е много по-благоприятно за училища с едносменен режим (ВИДЕО) Военен режим или дисциплиниране? Ето какви мерки предприеха в Английската гимназия в Бургас Бургас се запозна с "Хората от Оз" и се върна към творчеството и спомените за големия художник Стефан Марков Вдигат летвата на българското образование с повече пари за иновации Разказът "Разговорът" се превърна в хит във Facebook! Прочетете думите, които трогнаха хиляди Българите похарчиха 125 милионе лева за първия учебен ден на децата си Концерт-спектакъл на 12 октомври връща Бургас в златните години на българската градска музика
Правителството започва война с антиваксърите! Стартира национална програма за масова имунизация Здрави през есента и зимата с натурални пчелни продукти от ново поколение Ракът на дебелото черво е второто най-често онкозаболяване Учени разкриха мрачната тайна на порноактьорите, всеки трети от тях... Вотът на недоверие стартира с кулоарен сблъсък на дузина от БСП с един от ГЕРБ Нинова преди да внесе вота срещу „Борисов 3“: Внушава се, че няма алтернатива, но БСП предлага такава С какво да заменим кафето: 5 полезни напитки Мъж имаше страшно главоболие, но когато отиде в болница, лекарите онемяха (СНИМКИ) Германски учени потвърдиха огромната полза от бирата в борбата срещу смъртоносни болести Най-известният кардиохирург допълва екипа на УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас Революционно! Как ще се ваксинират децата на бъдещето, вижте иновативната процедура (ВИДЕО)
17-годишният Краси чака белодробна трансплантация, състоянието му се влошава
17-годишният Краси чака белодробна трансплантация, състоянието му се влошава Тази година не съм ходил на училище, защото съм прикрепен денонощно към апарат, който ми осигурява въздух, споделя той
Всичко в категорията
Помогнете! Бургаски учител с 27-годишен стаж ослепя, нуждае се от спешна операция, за да прогледне Хирургът д-р Георги Гендов - герой за българските майки: Топлил като свое оперирано бебче в УМБАЛ-Бургас Болен мъж от Несебър иска да напусне България заради липса на лечение (ВИДЕО) 86-годишен българин живее на спирка, плаши крадците с камъни (ВИДЕО) Жестока трагедия! Откриха телата на издирваните рибари Петър и Васил 22-годишен студент се нуждае от 120 000 евро за лечение (ВИДЕО) Изповедта на бургаското златно момиче Стефани: Да се състезаваш, докато мама е в болница (ВИДЕО) Покъртително! Младата и красива съпруга на моториста Андриян предвидила смъртта му с точност до ден (СНИМКА) Трагична новина! Не успяха да спасят младия рокер, смазан при зверската катастрофа (СНИМКИ) Извънредно! Самоуби се бившият шеф на баретите Филко Славов Огромна трагедия! Директорка на училище загина в зверска катастрофа преди първия учебен ден (СНИМКА)
Върху строителния бранш у нас има сериозен натиск от външни фирми Катастрофа на АМ "Тракия", шофирайте внимателно, движението е затруднено Започва мащабна полицейска акция по пътищата у нас Тежка катастрофа на АМ "Тракия'! Баничарка и Ауди са смачкани до неузнаваемост (СНИМКИ) Извънредно! Два Опела се помляха пред ОД на МВР в Бургас (СНИМКА) Нов ужас на пътя: Зверска катастрофа с най-малко четири коли блокира Е-79 (СНИМКИ) Изпитание на нервите! Хиляди бургазлии в капан втора вечер край ж.к.”Меден рудник” 73-годишен пенсионер от Крушевец, предизвикал вчерашната катастрофа до Кроношпан Първи СНИМКИ от страшната катастрофа на "Тракия"! Остава ли аутобанът затворен? Горещи подробности за страшната катастрофа на "Тракия", първата версия за ужаса е... (СНИМКА) Бетоновоз се хвърли при ляв завой и задръсти важно кръстовище в Бургас (СНИМКИ)
Помните ли шкембеджийницата на ул."Александровска" - емблема за поколения бургазлии
Помните ли шкембеджийницата на ул."Александровска" - емблема за поколения бургазлии Голямото шкембе, което бе най-вкусното по нашите географски ширини, струваше по-малко от 1 лев

Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Д-р Паскалева постига смайващи резултати с Vivace Възползвайте се от последните слънчеви дни да разгледате Пясъчния фестивал в Бургас За престъпниците няма прошка! ОДМВР-Бургас със 73 нови супертехнолигични патрулки (СНИМКИ) Обещано – изпълнено! Борисов даде на Бургас половин милион за новия храм ВиК съобщи къде няма да има вода утре в Бургас Звън на хлопки и дефиле на кукери. Вижте кога започва първият Фестивал на маскарадните игри в Бургас Младежи от цялата област се готвят за футболния турнир, организиран от БМФ Порт Бургаc Чудо! Цял Бургас приижда към Казиното, за да разбере кой е Пабло Познавате ли я? Тарикатка омая продавач в бургаския жк „Възраждане“ и си тръгна без да плати (ВИДЕО) Закриха второто издание на Порт Прим Арт Фест с впечатляваща представителна изложба на девет творци Граничарят Николай Петков: Благодаря на бургаския кмет и на депутатите за подкрепата, сега сме по-спокойни
Още от подвизите на полицай Зеленков: Пребил на разпит човек заради изчезнала дамаджана с ракия
Още от подвизите на полицай Зеленков: Пребил на разпит човек заради изчезнала дамаджана с ракия Случаят е от октомври 2001 г. и със сигурност не е бил единичен, докато го освободят през 2015 г.
Всичко в категорията
ОДМВР-Бургас: Инспектор Зеленков бе дисциплинарно уволнен от Четвърто РУП преди 3 г. Извънредно! Мерцедес се вряза в такси в жк „Меден рудник”- пред пешеходна пътека (ОБНОВЕНА) Тийнейджъри-вандали потрошиха детска площадка в бургаския жк. "Меден рудник" (ВИДЕО) Ето кога ще приключи ремонтът, затапил входа към ж.к.Меден рудник Късметлията, грабнал над 7 милиона от тотото в Бургас, проговори как е нацелил джакпота 23-годишният Илиян от жк. „Меден рудник” "изгоря", спипаха го с много марихуана и пико Млада бургазлийка изчезна безследно, родителите й молят за помощ (СНИМКА) Безумна заповед не пуска децата в СУ „Петко Росен” в ж.к.”Меден рудник”, ще чакат навън, докато ги въведе класният Потресаващо! Тийнейджъри се награбиха на улицата, задоволяват се до блок в жк "Меден рудник" (СНИМКА) Eто как ж.к."Меден рудник" ще отбележи празника си Заслужават ли бургазлии нови и красиви съоръжения? Вижте какво сътвориха вандали с площадката на ДГ "Детелина"
Няма прошка за шумните съседи! Солени глоби в Айтос при неспазване на обществения ред Теньо от Айтос, убил жена си, опитва да се измъкне. Обвинява Бърза помощ за смъртта на Ивета Ексклузивно! Вижте кой е Васко Казака – айтоският бизнесмен с положителната наркопроба Община Айтос актуализира бюджета си, финансира училища с 87 хил. лв. Ексклузивно! Флагман стигна до истината за изгорелите камиони Собственикът на изгорелия цех в с. Карагеоргиево с разтърсваща изповед: Години труд се изпепели за минути Само във Флагман.БГ! Някой умишлено загроби шивашкия цех в айтоското с. Карагеоргиево (СНИМКИ) Огнената стихия в Айтос изпепели 5 тира, вижте щетите (СНИМКИ) Училището в айтоското село Карагеоргиево посрещна учениците с чисто нов спортен комплекс (СНИМКИ) Извънредно! Пламна Сеатът на млада айтозлийка, разследват палеж Обрат: Прекратиха търга за ремонт на Айтоския проход – сметката била грешна
Бургаски депутат към нов министър: На частен гард са му разрешили да носи картечница – ами ако е психично болен? Акция в Карнобат! Иван сгафи сериозно, разходи се из града с марихуана и доведе полицията до „запасите си“ вкъщи Наглата крадла Елина опоска чантата на клиентка в магазин в Карнобат, грозят я поне 8 години зад решетките Запорираха кравите на карнобатлийка заради дългове, ЧСИ ги продава на търг за по 1100 лева Дядо Иоаникий към Карнобат: Когато любовта оскудее*, идва беззаконието (ВИДЕО) Георги Димитров на празника на Карнобат: Над града ни се изви буря, хиляди човешки съдби бяха поставени под въпрос Чудат британец потроши възрастна карнобатлийка с джипа си в центъра на града (СНИМКИ) Вижте как Карнобат отбеляза празника си (ВИДЕО) Заслужил художник стана почетен гражданин на Карнобат (СНИМКИ/ВИДЕО) Директорът на Митница-Бургас: Никой не твърди, че от крана във фабриката в Церковски може да се краде (ВИДЕО) Шефът на фабриката за спиртни напитки в Церковски: Кранът е за безопасност, при взрив ще изчезне и гарата (ВИДЕО)
В община Несебър се проведе поредната кампания за събиране на стари уреди
В община Несебър се проведе поредната кампания за събиране на стари уреди Най-голяма активност беше отчетена в общинския център и в к.к „Слънчев бряг“
Всичко в категорията
Несебърските самодейци взеха участие в Международния фестивал за фолклорно и съвременно изкуство в Македония Баби продават ръчно изплетени терлици и каренца в центъра на Слънчев бряг (СНИМКА) Извънредно! Смърт в центъра на Несебър. Още не е ясно кой е мъртвият на улицата 35-годишен е издъхнал от прекомерна употреба на алкохол, няма данни за насилие в центъра на Несебър Защо се бави изграждането на църквата в кв."Черно море" в Несебър? Автобус пълен с деца пламна в движение край Слънчев бряг Над 800 000 души вече отмарят в Слънчев бряг, годишният оборот на хотелите се е увеличил 2,3 пъти за 10 години Благодетели зарадваха пенсионерите от несебърското село Гюльовца Шефът на АПИ разкри пред Флагман.БГ кога започва ремонтът на пътя Царево-Малко Търново 48-годишна крадла отмъкна бижута от апартамент в Слънчев бряг, продаде ги на пазара в Солун Само във Флагман.бг: Хотелиерът Йордан Йорданов от Несебър обвиняем за присвояване в особено големи размери
Иван Алексиев поиска терен от държавата, ще построят нов квартал в Поморие
Иван Алексиев поиска терен от държавата, ще построят нов квартал в Поморие Новият квартал ще представлява комплекс от сгради, сред които и социални жилища, инфраструктура, паркинги, търговски и зелени площи

Всичко в категорията
Поморие стана част от Европейската седмица на спорта #BeActive Ученици от Каблешково оглавиха Община Поморие за ден Олимпийската шампионка Станка Златева пристига в Поморие, за да проведе открит урок по борба Изграждат пешеходни пътеки в Ахелой, решават дългогодишен проблем Вижте наказанията на наркобандата на Тачо, ето кой единствен не се признава за виновен Безплатни прегледи на зъбките за всички първокласници в община Поморие Най-младите жители на Поморие поемат управлението на града в инициативата "Ден на отворените врати" Спипаха крадци на пясък в Поморие, разкопавали дюна на централния плаж в града Кметът на Поморие: Крадците на пясък от дюните са задържани, трябва да опазим природата си (ВИДЕО) Поморие поиска спиране на процедурата за концесионер на плаж „Поморие-изток” Министърът на туризма: Концесионерите да пазят плажовете от крадци на пясък! (ВИДЕО)
Скандалът с „Германката” навлиза в нова фаза. Инвеститорът връща 50 кв. м на Общината
Скандалът с „Германката” навлиза в нова фаза. Инвеститорът връща 50 кв. м на Общината Благодетелят на Созопол Михаил Заимов омерзен, че местните забъркаха името му в предстоящия строеж върху култовия скалист бряг

Всичко в категорията
Български и френски археолози откриха най-голямата фамилна гробница край Созопол (СНИМКИ) Белезници за Атанаска и Анастасия, ето какво сътвориха братовчедките от с. Габър Черноморец се включва в инициативата „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите” Абсурд: Пасарелката край Атия с неработещи асансьори, пенсионери продължават да пресичат опасния път Конкурс за странджанска песен събира изпълнители от цялата страна в созополското село Росен Включете се в кръводарителската акция в Созопол „Европейска нощ на учените” превзема Созопол в петък, пускат нов филм за древния град Справедливост за успелия българин Тони Кичуков: Кръчмата, цъфнала в басейна на ваканционния му имот - незаконна, събарят я! Над 1500 деца посрещнаха първия учебен ден в Созопол Ето какво е изгоряло при снощния пожар край Созопол Извънредно! Огромен пожар гори край Созопол, огънят е на два фронта
ВМС чакат млади кандидати за 32 вакантни длъжности в Бургаско при заплата поне 780 лева Огнен ад изпепели две каравани в Лозенец! Умишлен палеж или инцидент? Ето къде в Бургаска област валя най-много, но пък няма никакви поражения Ето коя е критичната точка на Бургаска област, изсипаха се 110 литра дъжд на кв.м за 3 часа Общинари от Царево направиха първа копка на Зелен парк в Турция Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск? Кметът на Царево: План за вилно селище до Силистар няма, но хората се бият там, за да стигнат до плажа Ето как партийно-грантаджиите "зИлени" превърнаха в кенеф плажа „Корал” (ВИДЕО) БСП - Бургас настоява областният управител да се произнесе по казуса "Силистар" Борисов разпореди на Чолаков да спре решението на местната власт по казуса „Силистар“ Котка помогнала на учените да открият новия биологичен вид в село Велика (ВИДЕО)
Само във Флагман.бг: ГЕРБ и БСП гуша за гуша – предрешен ли е днешният вот в с. Орлинци
Само във Флагман.бг: ГЕРБ и БСП гуша за гуша – предрешен ли е днешният вот в с. Орлинци Дарение на икона взриви ГЕРБ, а в БСП убедени, че всички е предрешено, защото бизнесът се е намесил 
Всичко в категорията
БСП-Средец подари икона на св. Петка на храма в село Орлинци ГЕРБ смаза БСП на вота за кмет в с. Орлинци – 159:33 40-годишна бургазлйка с БМВ се заби в Мерцедес близо до Средец, прати свекърва си в болница Община Средец реши проблема с язовирите, отдаде на концесии всички ключови съоръжения След скандали и заплахи от инвеститор в Средец: Разделят наполовина апетитен терен в Драчево БСП срещу ГЕРБ: Шефката на читалището и бившият отговорен секретар в битка на селския вот за кмет в Средец Стартира ремонтът на ключови улици в Средец, градът придобива нов облик „Сезоните на морето” намериха своите вълни в изложбата на фотографа Тодор Ставрев (СНИМКИ) Знакова сграда в Средец бе преобразена, превърна се в „Зелената къща” (СНИМКИ) Кметът Иван Жабов в навечерието на градския празник: Средец трайно ще промени своята визия (СНИМКИ) ГЕРБ издигна Христина Шопова за кандидат-кмет в средецкото с. Орлинци
Петър Кънев: Единственият вариант е Малко Търново да се присъедини към Турция – това вече е откъсната община Излъга ли Николай Нанков за ремонта на пътя Малко Търново-Царево? Кметът на Малко Търново плаши да обяви автономия, вижте каква е причината Ако сте тръгнали към Турция, върнете се! Очаква ви нещо страшно на границата при Малко Търново (СНИМКА) Военният министър Красимир Каракачанов посети Малко Търново За първи път държавата отпусна 800 хил.лв. за ремонти на улици в Малко Търново Археолози пред сензационно разкритие! Светилището на богинята Бастет и акропол с хилядолетно послание заровени в Странджа Посетители превърнаха най-красивата част на Странджа в сметище, но бургазлии им дадоха добър урок! (СНИМКИ) Как тържествено-етичните отношения на районния прокурор на Малко Търново с местните власти смутиха Цацаров Гард от НСО помрачи празника на Петрова нива, не „разпозна“ вицепремиера Валери Симеонов (ВИДЕО) Румен Радев идва на Петрова нива за 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание
Трагедията е огромна: Цялото с. Трояново тъжи за нелепо загиналия Костадин, погребват го днес
Трагедията е огромна: Цялото с. Трояново тъжи за нелепо загиналия Костадин, погребват го днес 63-годишният мъж бил добър, трудолюбив и уважаван, аутопсията е категорична - починал е от инфаркт


Всичко в категорията
Брутално! Мъж издъхна след бой в каменско село, арестуван е 35-годишният Иван Затвори врати и една от последните селски фурни в Бургаско Общинският съвет в Камено отпуска средства за процедури и пътни разходи на деца в неравностойно положение Година след потопа: Държавата все още не е почистила деретата си в Камено Камено с нова бензиностанция: Жител на града дари модерна техника за нуждите на общината Концесионер се отказа от 5 язовира в с. Винарско, Община Камено ги прехвърля на държавата Ремонтът на околовръстния път на Камено остава на хартия Жельо Вардунски скастри кметовете в община Камено заради данъците, търговците пък не плащали за уличния бизнес Камено отбеляза Независимостта с празничен концерт Вижте как откриха първия учебен ден в Камено 6-метрово българско знаме на площада в Камено в чест на Съединението (СНИМКИ)
На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев След "Винпром Поморие" днес митничарите удариха и "Винекс Славянци" Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Едноетажна къща се изпепели като факла в Лозарево, 31-годишният Асен е с изгаряния по лицето и тялото Кметът на Сунгурларе Васил Панделиев с поздравително писмо за първия учебен ден ГЕРБ дари средства за паметна плоча в с. Дъбовица Невръстна челяд спаси от ареста 27-годишния Христо, закопчан при полицейска блокада след бясна гонка (СНИМКА) Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи
Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ) Кръв на пътя: Хонда се заби в мантинела край Руен, лекари се борят за живота на жена Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО)
Върху строителния бранш у нас има сериозен натиск от външни фирми Интервю Всички интервюта Проф.Николай МИХАЙЛОВ пред Флагман: Върху строителния бранш у нас има сериозен натиск от външни фирми
Конкуренцията не е вътре между нас и ако българското общество не е узряло за мисълта, че трябва да защити родния бизнес, скоро всички ще се изнесем навън
Глас отвътре Всички Божидар БОЖКОВ, Дали тези, които сме останали да живеем в България, скоро ще разберем, че това е добър избор (ВИДЕО) След 2021 година ще заживеем в съвършено друг свят, единодушни са тримата най-добри анализатори в света Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО) Красивото бургаско село Равнец заринато от боклуци (СНИМКИ) Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 17.10.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Не поемайте повече отговорности, отколкото можете да носите! Може да вземете кардинално решение за живота си, но не преди 17:00 часа. Вслушайте се по-внимателно в думите на вашия интимен партньор, за да не се окаже, че сте го разбрали погрешно! Вслушайте се в съветите на околните и бъдете внимателни, ако се налага да пътувате! Расте рискът от аварии. Емоциите се изострят. Избягвайте конфликтите, но ако се наложи да защитите човека, когото обичате, не отстъпвайте! Не вземайте и не давайте пари назаем! Проявете търпение към себе си и околните! Ако любимият човек не е така страстен, както друг път, не търсете вината в себе си! Носенето на секси бельо няма да промени нищо. Не насилвайте нещата! Чувствата не са изстинали. Нужна ви е малко почивка. Избягвайте споровете! Трудно ще е днес да убедите другите в каквото и да било. Времето обаче е подходящо за самовглъбяване и осмисляне на нещата от миналото, които продължават да ви вълнуват. Ще се изненадате от нечие поведение или твърдение. Ако ви обидят, е по-добре да замълчите. Можете да придобиете нещо желано или да ви се удаде възможност да спечелите доста пари. Добре е да си изяснете целите и да бъдете сдържани за плановете си. Желателно е да не пиете алкохол и да не приемате упойващи вещества. Противопоказен в този ден е и сексът. Преразгледайте връзките и партньорствата си, особено деловите! Нужни са ви нови усещания и цели. Това е един от най-добрите дни за встъпване в брак и за възпитаване на децата. Не се препоръчва днес да се тъпчете с животинска храна или гъби. В менюто ви трябва да има повече плодове. Склонни сте на разточителство и носталгия. Трудностите ви плашат и държите на познатите схеми. Можете да планувате, да изготвите стратегия, да поемете ангажимент. С любимия човек е по-добре да не говорите сега за бъдещето на връзката ви. Забавлявайте се! Не чакайте другите да открият грешките ви! Признайте си ги сами, ако се налага! Бързата ви реакция може да намали последствията. Не се срамувайте, защото безгрешни са сигурно само ангелите! Може би е време да се запишете на курс за професионална преквалификация. Много е важно в този ден да държите чувствата си под контрол. Уязвими сте психически и репутацията ви може да пострада сериозно. Избягвайте рискове и любовни авантюри! Възможни са здравословни проблеми. Обърнете внимание на задстомашната жлеза и на диафрагмата! Не започвайте през този ден никакви важни дела! Можете да довършите това, което сте започнали или да се захванете с неща, които не изискват да сте старателни. Деловите срещи е по-добре да ги отложите. Желателно е и да намалите флирта, както и общуването с непознати. Намалете темпото и страстните изяви! Огледайте се и приемете всичко случващо се! По този начин ще преоткриете и нови възможности за своето развитие. Посветете се на нещо, което харесвате! Полезно е да включите в дневното си меню бобови храни. Сутринта не се захващайте с важни дела! Следобед ще ви върви повече. Доверете се на интуицията си! Тя е вашият водач. Приемете я като подарък от съдбата, защото освен, че ще се справяте във всички ситуации, ще ви научи и да разбирате по-добре околните!
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип