×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Смъртта на митовете: Живковият соц - далавера до дупка!


Смъртта на митовете: Живковият соц - далавера до дупка!
Брежнев пали цигарата на Живков - значи всичко е наред...
Ключови думи: митове, социализъм
01 Септември 2018, Събота, 00:01 ч.

В общественото съзнание все още се носят легенди относно „великите успехи“ на социализма в периода 1944 – 1989 г.


В края на 1989 г. България има 9.5 милиарда долара дългове към западни банки, най-вече западногермански. Бюджета се пълни от продажбите на не особено качествена продукция на ниски цени, всъщност винаги под световните, за СССР, соцлагера и малко в капиталистическите страни, пише frognews.bg

В БНБ има 1.5 милиарда долара резерв. Държавата обаче е изправена пред технически фалит. Защо? Причината е в перестройката на Горбачов.

Той е поискал дефинитивно всички страни членки на СИВ от следващата година да се разплащат помежду си в конвертируема валута по световните цени, тоест в долари, а не както е било дотогава в т.н. „преводни рубли“. Русия вече ще ни продава нефта и газа за долари, и ще ни купува чушките, доматите, чорапите и пр. също в долари. Ако ги поиска, задължителните договори отиват в небитието.

За Тодор Живков това е истинска катастрофа. Родната продукция, макар и не особено качествена, се продава успешно заради крайно ниските цени! Но ако България трябва да плаща на Русия за получаваните суровините в долари по световните цени, то тя ще фалира. За година - две валутния резерв ще се стопи, външните заеми няма да могат да бъдат обслужвани – край на социализма. Ето защо Живков прави опит да организира останалите „първи“ от соцлагера заедно да искат от Горбачов удължаване на режима на „братски“ доставки и договори. Горбачов е непреклонен, край на „братския социализъм“, започва ерата на „пазарния социализъм“. Живков да се маха, да дойде някой млад, енергичен другар да ръководи неизбежната българска перестройка... Помним какво се случи после.

Остава обаче необяснен един изключително важен исторически въпрос: защо изобщо беше възможен този „братски социализъм“?

След края на Втората Световна Война САЩ предлагат на разрушена Европа два милиарда долара помощи за възстановяване по т.н. план „Маршал“. За американците това означава просто да пуснат печатницата на ФЕД и да произведат банкноти на стойност два милиарда. От името на своите окупирани все още сателити в Източна Европа Сталин отказва. И с право, ако те се обвържат със заеми към Америка и към западните пазари, той неминуемо ще изгуби контрол над тях като се изтеглят войските му напълно. Сталин решава Русия да помага със заеми и суровини.

В периода 1946  - 1989 г. в Източна Европа действа „братски социализъм“ на принципа на натуралната обмяна. Всички членки на СИВ получават нефт, газ, метали, дървесина, машини и др. на измислени цени, като ги заплащат с каквато продукция имат на също така измислени цени. Основното търговско правило е „вие на нас по-евтино, а ние на вас още по-евтино“. През 60-те години за камуфлаж в СИВ е въведена като средство за разплащане „преводната рубла“. Официалният курс е... един долар за 89 копейки!!! Бедният американски долар не бива да струва и една рубла. Естествено, никоя борса не признава такъв курс.

През 60-те години при Хрушчов руснаците установяват, че салдото им с България е на крещящо червено: дали са в много повече, отколкото са получили. Бай Тошо оправя нещата, като изпраща златния резерв на БНБ в СССР под претекст да бъде съхраняван по-надеждно, да не се изпари в случай на атомна бомбардировка! Светът тогава е в т.н. Карибска криза заради Куба. През 70-те години, използвайки суетността на Брежнев към ордени, Живков успява да издейства нелоши петролни подаръци, вероятно като компенсация за предадения златен резерв.

Този „братски социализъм“ вкарва целия соц-лагер барабар с Русия в един порочен икономически път, който води до неминуем фалит. За да се развиват икономиките са необходими все по-големи количества суровини, които се заплащат с все повече количества краставици, домати, чушки, но за тяхното производство пък е нужно и повече петрол!... Десетилетия наред Русия е изпомпвана безогледно срещу не особено качествена, морално и технически остаряла продукция.

За Живков и останалите „първи“ от соцлагера „братския социализъм“ е пълна далавера! Цялото вътрешно потребление е предварително планирано, излишество за гражданите не се полага. За да се произведат необходимите количества промишлени и селскостопански продукти е впрегнато цялото население; студентите, учениците и армията помагат почти безвъзмездно. Заплатите и пенсиите обаче могат да се вдигат постоянно и хората да спестяват не малко парични знаци. Нищо, че няма какво да купят с тях, за една „Жигула“ се чака по осем – десет години. Фокусът е, че печатането на националните валути изобщо не е обвързано с произведените блага, нито със свободна международна обмяна.

За да има все пак прилични потребителски стоки, за да се купуват модерни технологии и пр., страните от соцлагера вземат непрекъснато заеми от Запада. В края на 80-те години всички те без изключения имат огромни задължения и трудности при изплащанията им. Полша, примерно, има 20 милиарда долара заеми! После ѝ опростиха половината. И още нещо – всички соц - страни имат по-голям износ по „второ направление“, тоест на Запад, отколкото помежду си и за СССР!

Великият губещ от „братския социализъм“ е Русия!

Продава на безценица огромни количества суровини, а получава ненужни продукти. Ако ги продава на реалните световни цени тя би удвоила своя бюджет и би могла да купува качествени потребителски стоки, да модернизира производството си. Точно това решава да направи по-младото поколение висши партийна дейци край Горбачов. Перестройка! Приятелството си и приятелство, но сиренето, пардон, суровините са с пари. Вие ще ни плащате с долари, ние на вас също. Ако ни трябва нещо, де.

В началото на българския преход през 1990 г. средното българско семейство има вероятно не повече от 5000 лв спестявания /липсват точни данни/. Валутният пазар вече е свободен, доларът е станал моментално десет лева. Тоест, средното четиричленно семейство разполага с 500 щатски долара, по 125 на човек за 45 години социализъм! След шест години управление на БСП и ДПС, и една на СДС, през злощастната зима на Виденов /1997г./ курсът на долара е литнал до към 1990 лв. Спестяванията на средното българско семейство, ако са имали глупостта да ги държат в банка /както повечето българи са го направили/ са само... 2.50 долара! Къде са другите 497.50 долара се пита в задачата?!

Средната заплата по времето на „златния“ живковски социализъм през 80-те години е била 240 лв. По черния курс един долар за три лева това прави 80 долара. Но и те не са реални – българите не могат свободно да обменят кой колкото иска левове и да купуват западни стоки.  Средната заплата днес 2014г. е 770 лв, според официалната статистика, тоест, около 340 евро или 570 долара. Някои заклети живковисти ще възразят, че с тогавашната заплата е могло да се купят над 1000 типови хляба по 22 ст., а днес само 800 евентуално! Да, така е, но и барел петрол от две преводни рубли плащахме тогава на Русия с пет кила домати, бутилка „Гъмза“ и чифт гуменки!!!

Въпреки това хитри леви демагози продължават упорито да експлоатират митовете за нелошото управление на комунистите, за „успехите“ на живковския социализъм и да ги припомнят на възрастните поколения. За успехи от този период може да се говори единствено на фона на неуспешния преход после. Преход в руслото на олигархическия социализъм, довел до установяването на псевдо пазарен капитализъм. Средствата за производство се прехвърлят на шепа хора, печалбите от националната икономика се оттичат в техните бизнес сметки – гражданите живеят с мизерни доходи.

А защо изобщо имаше социализъм на планетата? Беше ли той неизбежен вариант за развитие на една част от човечеството?

В категории: Ретро Флагман


30
Коментара
30
Коментара по темата
30.
До 29
01.09.2018 17:40:10
0
0
Bulgaria recorded a government debt equivalent to 22.60 percent of the country's Gross Domestic Product in 2018.

... и за сравнение:

Germany recorded a government debt equivalent to 64.10 percent of the country's Gross Domestic Product in 2017.
29.
До 27
01.09.2018 14:56:41
2
1
Хубаво даваш линкове,ама разясни цифрите.33 285.1 млн. евро са си 33 милиарда и 285 милиона евро!63 % от БВП- значи 63 процента от всичко което създаваме,произвеждаме или продаваме като туристически продукт го дължим.Весело нали?
28.
До 14 Бай Петко
01.09.2018 14:35:29
0
2
Човек отивай в Русия да си живееш, аз виждам с очите си руснаци постоянно и им знам манталитета и вярвам какво ас направили като държава на нас. Така че тея глупости на някой друг ги приказвайте.
27.
До 1 - дядо
01.09.2018 14:30:10
1
1
Колко викаш е сегашния дълг?

http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/201806_s_ged_press_a1_bg.pdf

Брутният външен дълг1
в края на юни 2018 г. е 33 285.1 млн. евро (63% от БВП2
), което е с 23.7 млн. евро (0.1%)
по-малко в сравнение с края на 2017 г. (33 308.8 млн. евро, 66.1% от БВП). Дългът намалява с 931.3 млн. евро (2.7%)
спрямо юни 2017 г. (34 216.4 млн. евро, 67.9% от БВП).
26.
а бяхме 9 милиона
01.09.2018 14:20:23
0
2
Стигнах до там че сащ били пуснали печатницата и спрях да чета. САЩ сега имат печатница, макар и вече виртуална в по-голямата си част. Тогава по плана Маршал не са давали пари на ръка, а са давали трактори текстил и т.н., това е било нужно, а не зелени хартийки.
25.
Ограничават гласуването
01.09.2018 14:20:03
0
3
Пак регулират вота тези от флагман,#свободанасловото!!!
24.
ВИ$-2
01.09.2018 13:50:02
0
3
Бьлгария прилича на КРАВА която е нападната от лаинарки МУХИ и КЬРЛЕЖИ-крьвопииици/ГЕРБ СДС ДСБ БСП НДСВ-всики производни наДС/ които изсмукват бавно и сигурно жизнените сили докато не я присушат до краи и оставят само кожа и кости ,после МУХИТЕ ще отлетят за Барселона а КЬРЛЕЖИТЕ ще потьрсят топло място в Гьрция /Халкидики
23.
Oткриите 9 разлики
01.09.2018 13:42:32
7
9
ЗА 45 години баи Тощо натрупал 9 милиарда $ ОСТАВИЛ хиледи км пьтища хиледи работеши заводи фабрики предприятия Бьлгария по Индекс на к-во наЖИВОТ е била м-у 23-35 МЯСТО в СВЕТА от 200 и няколко дьржави ПО ДАННИ на ООН
При неговия 1 книжен некьдарен наследник от Банкя само за 4 години от 2014 -2018 Бьлгария е задльжняла с 16 МИЛИАРДА лева което е около 10 МИЛИАРДА $ ,Бьлгария е на 180 МЯСТО по индекс на ЖИВОТ и е НАИ-бьрзоо изчезващата нация в СВЕТА с НАИ-високи рекордни промили на СМЬРТ 16,6 на 1000 души като в ГАБРОВСКИТЕ МОНТАНСКИТЕ иВИДИНСКИТЕ села промилите достигат чудовищни стионости от 34 на 1000 доо 48 на1000 в Габровските села
При лошия Комунизьм Бьлгария се увеличила за45 години с 3милиона души а при Костов-Сакскобурготски-БОРИСOFF е намаляла с2-2,5 милиона .ВСеверна Корея за 6 години населението е НАРАСНАЛО с 3МИЛИОНА от 23на26 МИЛИОНА души просто хората имат работа произвеждат сии зеленчуци иплодове ин ечакат Турция да ги храни с отровни домати ,сьщото е сЕТИОПИЯ там уж гладуват но за 10 -11години от 2007 СА БИЛИ 78 МИЛИОНА А СЕГА 100 МИЛИОНА но там си нямат СИК ТРЕИС Софииска Вода ЧЕЗ Топлофикация МВФ СБ ДПС ГЕРБ СДС ДСБ И ДРУГИ КРЬВОПИИСКИ СТРУКТУРИ ОТ мАФИОТСКИ ТИП
22.
ММ
01.09.2018 13:16:54
0
5
Кога ще спрат да се гледат американските или руските интереси, а ще се гледат българските? Дреме ми на мен за Русия, Евросъюза или за САЩ, все трябва да се доказваме някъде... еми кога ще се докажат политиците ни пред нас? Всъщност нали точно ние ги избираме, нали точно те работят за нас, пука им на света за малката България.
21.
Бай Иван
01.09.2018 13:10:00
6
7
ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА.Това е истината.ЗАЩО в Китай социализъм-комунизъм процъфтява.ЗАЩО Германия ,Чехословакия,Полша,Сърбия,Унгария и по времето на социализма бяха по добре ВЪПРЕКИ ,ЧЕ БЯХА РАЗРУШЕНИ От войната.Как се справиха по добре от нас.БЪЛГАРИЯ Е ПОГУБВАНА ВИНАГИ ОТ СВОИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ!!! Историята го е доказвала.Та това за материала е истина
20.
.....15....
01.09.2018 12:59:07
2
4
Малоумен, че и неграмотен...! Сигурно си от "Комлука"....и си ходил на училище 2-3 години, а сега се "ограмотяваш" от жълтите сайтове......Кога България ще прокопса с такива хора???????????
19.
дпс,герб,бсп и патрЕотите
01.09.2018 12:34:47
1
5
БГ-то си е още в тая спирала на комунизма. а навремето Кинтекс пласираха повече от всички сегашни банди взети заедно!а колко прикрити смъртни случая е имало,не е истина просто.
18.
Така де
01.09.2018 12:24:23
6
4
Социализма беше нужен, но глупостта слабоумен народ да се сравнява с германци, французи и американци доведе до краха на системата. Иначе САЩ си плануваха както създаването на социалиазма, така и разпада му. Целият социализъм беше в полза на САЩ. Целта беше да се подготвят умни хора, които да емигрират после в САЩ. Целта му беше да се създаде инфрастуктура за бъдещо разграбване на суловините. Целта му беше да се създаде овчи народ, който да служи като щит на американските интереси
17.
българин
01.09.2018 12:23:57
3
9
и е така и не е така. Да, България беше добре, защото руснаците наливаха. Като спряха и фалирахме. Да, България беше добре, защото хората живееха спокойно. Беше им гарантирана работа, нямаше престъпност. Но това беше за сметка на свободата. Сега имаме свобода, право на избор и какви ли още не облаги, но нямаме работа, спокойствие и нормален живот. Умните политици не се връзват само с Русия или само с Америка, а използват и едните и другите за да бъде държавата процъфтяваща.
16.
До 15
01.09.2018 12:18:41
6
6
Абе келеш,стига с този просташки лов на вещици!Научил от интернет една дума-комунист и я повтаря като папагал!Неграмотен полуидиот!
15.
Това, комуниста си остава такъв до гроб!
01.09.2018 11:45:01
12
10
Каквото и да ви кажат, както и да ви го напишат.... Когато си сляп, неграмотен и не искаш да се промениш няма кой да ти помогне! Много точна статия! С факти, цифри абсолютно проверими! Но само ако някой иска да знае и провери! Чета по долу коментарите на другарите и не виждам нищо адекватно, като контратеза или каквото и да е теза. Само отрицание..... Типично за кумонистите! 3eb
14.
Бай Петко
01.09.2018 11:20:17
7
8
Не мога да разбера как някои хора вярват в тези глупости.Как така са ни освободи от турско робство и сме станали супер държава и после са дошли руснаците и сме се върнали 100 г назад.Как така обявихме война на Русия и застанахме на страната на Хитлер.Сега пък сме на страната на САЩ при положение че никакъв кяр нямаме от тях.Толкова близка култура и език имаме с Русия а нашите политици се врът да лижат американски задници.Останалите народи като гледат какви ги вършим как може да ни имат доверие.Та ние сме най големите предатели на Балканите.Ясно е че е заради политиците ни но все пак и ние се оставяме да ни правят така
13.
Haha
01.09.2018 10:44:57
7
13
Браво, статията е добра но винаги ще има хора които няма да искат да повярват на фактите, а автора страхотно е обяснил колко елементарно ви лъжеха през соца. И престанете да мислите че който плюе псевдо комунизма значи е фен на псевдо демокрацията. Не, другари истината е че и тогава и сега шепа хора живеят на гърба на всички, а това колко щастливи сте били тогава, извинявам се, но е плод на тъпотата ви и успешно промитите ви мозъчета от един престъпен режим.
12.
125$
01.09.2018 10:40:44
9
8
125$ на човек спестявания след социализма ама във всяко семейство по 1-2 апартамента собственост на сегашни 60-70 000 евро + къща на село в отлично състояние.
11.
Цццц
01.09.2018 10:27:55
11
13
Неграмотно написана "статия", но добре платена! Данните са "изсмукани" от мръсните пръсти, нямат нищо общо с действителността! Държавата ни е в колапс, както никога до сега! Скоро няма да ни има на географската карта! Нищо НЕ функционира, отмираме БАВНО И СИГУРНО! Съвсем НЕдемократично! Така са решили външни, чужди на нашите национални интереси, сили! Жалко е, че успяват!
10.
Желанието на Чумата Импексова!
01.09.2018 10:09:48
6
5
БСП ке умре от жена, чужда! Жена ке е Президент! За БСП-то е ясно коя е чуждата жена - Нинова е от СДС ! Втората част, определено касае Йотова! Кликата на Нинова и Кире трябва да се измете, Радев е техния избор "Зелените чорапчета" ако се решат на пуч срещу Правителството, ще направят огромна и съдбононосна грешка! Радев е страхлив и ще си измие ръцете с неопитност! Ама вече номера не минава, все пак 4 месеца управлява единолично България, без Парламент!!! С мечешката услуга на пияния Радев, "Зелените чорапчета" се демаскираха като пета колона!
9.
Морския
01.09.2018 09:50:02
7
9
Най са ми забавни тези.... то и статия да го наречеш трудно. драсканица.
Как можете за пари публично да се унижавате! Ама пък то се унижава човек който има чест !!! За пари ви са отватя дупките и по спец една там.
Едните драскат че видиш ли турците били на гости 500 г. Другите че 60 е по малко от 10.малоуна работа
8.
дядо
01.09.2018 09:45:00
12
12
Като лидери на Балканите г-н траверс,най-голямото индустриално постижение на царска България е 450 000 тона пирони!Толкова за предсоциалистичаска България ;)
7.
комунистически безродник
01.09.2018 09:38:49
14
20
България се върна със сто години назад, когато скапаната руска пияна сган окупира страната и постави на власт кондурджии, овчари и говедари. Където е минал миризливият руски ботуш - там трева не никне. От лидери на Балканите сега сме опашкари!
Казано накратко - комунизмът е свинщина, а комунистите - престъпници, обявени за такива със специален закон.
6.
5?
01.09.2018 09:33:38
13
16
Хахахаха 18 място?? Ама ти сериозно говориш, добре.... България фалира 4 пъти от 46 до 89. Всеки път теглим заеми да си покрием старите заеми. На края бай ти Тошо тегли 5 милярда марки от Дойче банк и оставя в касата ...? Колко мислиш. Хубаво беше при бай Тошо. Ебаха на ама поне слагаха вазелин.
5.
При бай Тодор
01.09.2018 09:22:40
14
18
18-то място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Сега- 76-то място.
Преди, 9 милиона народ,сега 4,5 .
Да ви е честита демокрацията.
4.
*********
01.09.2018 09:15:05
1
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
.
01.09.2018 09:09:25
9
19
Та баце само с един транш взе 10 млрд долара заем (16 млрд лева), а за общия сегашен дълг да не говорим...
2.
демократ
01.09.2018 08:51:14
6
15
Но виж журналистиката и тогава и сега е една и съща. Верна на партийната линия и гледаща Вожда с влажни очи и открехната уста. 1985 или 2018 никаква разлика !
1.
дядо
01.09.2018 08:37:02
12
17
Странно нещо е демократския драскач
Иска да убеди всички,че обслужваем 9-10 милиарда дълг са много повече от 50-60 милиарда сегашен дълг
пълна порнография!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чавушоглу консолидира Симеонов и Сидеров Чавушоглу консолидира Симеонов и Сидеров

Лидерите на НФСБ и "Атака" са се подписали под общо проекторешение на парламента, което зове Турция да спре опитите за намеса във вътрешните работи на България

Задават се два дълги уикенда! Релаксирайте в оазиса на планината близо до Пловдив Задават се два дълги уикенда! Релаксирайте в оазиса на планината близо до Пловдив

Парк и СПА хотел Марково ще допълни вашата почивка с блаженство за тялото и душата

Сигнал до Флагман.бг: Асфалтираха ул. „Проф. Иван Венедиков” в Созопол заедно с  капаците на шахтите Сигнал до Флагман.бг: Асфалтираха ул. „Проф. Иван Венедиков” в Созопол заедно с капаците на шахтите

Канализационните шахти са напълнени с чакъл, каналът на сградите в близост се запушиха, пише в писмото си наш читател

Сигнал до Флагман.БГ: Кой остави ул. Христо Фотев в Бургас в такова състояние? Сигнал до Флагман.БГ: Кой остави ул. Христо Фотев в Бургас в такова състояние?

Незавършен ремонт на пътя застрашава автомобилите, стърчащо желязо пука гуми

Съдът „уволни“ шефа на БНТ Коко Каменаров Съдът „уволни“ шефа на БНТ Коко Каменаров

Окончателно е осъден с лишаване от свобода за шофиране в нетрезво състояние, по закон не може да заема поста

Ремонтират емблематичната зала "Асеновец" в Сливен, държавата осигури 1,5 млн.лева Ремонтират емблематичната зала "Асеновец" в Сливен, държавата осигури 1,5 млн.лева

Залата не е ремонтирана от 1971 година

Моделката Катрин Вачева смая всички, вижте как огъва горещото си тяло Моделката Катрин Вачева смая всички, вижте как огъва горещото си тяло

Манекенката тренира усилено във фитнес залата, спазва и специален хранителен режим

Ученици от цяла България представят проекти за успешен бизнес пред инвеститори в Бургас Ученици от цяла България представят проекти за успешен бизнес пред инвеститори в Бургас

Един от най-атрактивните проекти представени на състезанието днес е уникалният БАТКОМОБИЛ на ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника

Експеримент: Два часа диктуват на ученици в Несебър "Щърков сняг" на Радичков Експеримент: Два часа диктуват на ученици в Несебър "Щърков сняг" на Радичков

Състезанието цели насърчаване на учениците към добър правопис и избягване на употребата на чуждици и създаване на трайни навици у тях за правопис и правоговор на книжовен български език

Много пиян полицай от Второ РУП в Пловдив катастрофира Много пиян полицай от Второ РУП в Пловдив катастрофира

Хаджиев е служител на Второ районно управление, има над 15 години стаж в системата

25 арестувани за атентатите в Шри Ланка, над 290 са загиналите 25 арестувани за атентатите в Шри Ланка, над 290 са загиналите

Ранените са близо 500 след терористичните нападения срещу църкви и хотели

Стево Пендаровски води с 4000 гласа преди балотажа на изборите в Северна Македония Стево Пендаровски води с 4000 гласа преди балотажа на изборите в Северна Македония

Заев се обърна и към албанските избиратели, които гласуваха за независимия кандидат Блерим Река, да гласуват на втория тур

Уфолог откри база на Марс, построена от извънземни Уфолог откри база на Марс, построена от извънземни

Между сградите има тунели, защото марсианците не могат да се движат свободно по повърхността на планетата, обясни той

Завардиха имението на Порошенко, страхуват се от масово нападение Завардиха имението на Порошенко, страхуват се от масово нападение

В мрежата пишат, че тази акция е организирана от движението "Автомайдан"

Владимир Зеленски е новият президент на Украйна Владимир Зеленски е новият президент на Украйна

За шоумена са гласували 72,7% от избирателите на страната, а за Петро Порошенко - 27,3% 

Ето откъде е тръгнал пожарът в „Нотр Дам“ Ето откъде е тръгнал пожарът в „Нотр Дам“

Работи се по версията, че някои от датчиците не са били в изправност

Ужас! Експлозии разтърсиха три хотела в Шри Ланка, има много загинали Ужас! Експлозии разтърсиха три хотела в Шри Ланка, има много загинали

Най-малко 52 души са загинали при серия взривове в църкви и хотели

В Северна Македония днес гласуват за президент В Северна Македония днес гласуват за президент

Това са шестите президентски избори от обявяването на независимостта през 1991 г.

Бебе се роди с 4 промила алкохол в кръвта Бебе се роди с 4 промила алкохол в кръвта

При раждането майката била пияна

Назоваха основния признак за ранна смърт Назоваха основния признак за ранна смърт

Проучването, в което са участвали около 800 души на възраст 50 години, започнало през 1993 година

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Твърде насериозно се взимате за хора, които си тупат покривките и чаршафите през терасата. Виц на деня Виц на деня Те се срещнаха след година чат. Той събра сили и с неприкрита болка промълви:
- Съжалявам, но аз толкова не мога да пия...
Виц на деня Виц на деня В Перник.
- Това ли е ритуалната зала?
- Да.
- А защо има кръв по пода?
- Ами различни ритуали имаме...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Търси се заклет веган да върти чевермето на Гергьовден. Моля само сериозни хора да ми пишат...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter