×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тодор Живков беше разследван 1 година от ДС, Борисов е самонаправил се политик в незрели демократични условия


Тодор Живков беше разследван 1 година от ДС, Борисов е самонаправил се политик в незрели демократични условия
Не знам какви са били отношенията между Пеевски и Илия Павлов – тогава бях напуснал „Мултигруп“, казва Димитър Иванов (вдясно)
27 Август 2018, Понеделник, 14:21 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Обкръжението на премиера не сочи връзки със СИК, ако изключим Румен Николов-Пашата, с когото са лични приятели и по спортна линия, казва последният началник на Шести отдел в Шесто управление


Проф. Димитър Иванов е на 67 г. Известен като последния началник на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност. Бивш вицепрезидент на компанията „Мултигруп“. В момента е председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии, издател е на вестниците „Земя“ и „Русия днес“.

- Проф. Иванов, може ли да се търси вина в специалните служби за проблемите с Търговския регистър и около фалита на застрахователното дружество „Олимпик“?
- За вина - не бих могъл да кажа, защото това е юридически термин, но по принцип сред функциите и задачите на специалните служби на всяка една държава влизат всички онези елементи и всички сфери на дейност, които са съотносими към националната сигурност. В случая и Търговският регистър като част от електронното управление на държавата и на обществото, и фалиралата застрахователна компания „Олимпик“ имат пряко отношение към различни сектори на националната сигурност, поради което те би трябвало да бъдат в обхвата на т. нар. контраразузнавателно обслужване на специалните служби – в случая на финансовото разузнаване и на съответното направление в ДАНС, което се занимава с държавната администрация. Така че най-общо казано за вина не мога да говоря, тъй като вината винаги е персонална - няма групова и колективна вина. Но определено може да се каже, че за неудачите в който и да е сектор на държавата и на обществения живот, свързани с отделни елементи на държавната сигурност, отговорност трябва да се търси и от специалните служби и дори в случая – от службите за вътрешен ред. Имам предвид „Икономическа полиция“.

- Тук вече идва по-големият въпрос – за работата на тайните служби в ерата „Бойко Борисов“. Той вече е близо 10 години на власт. Каква е Вашата оценка?
- Борисов има преки ангажименти към сигурността и към обществения ред вече бих казал 17 години – от октомври 2001 г., когато стана главен секретар на МВР, с малки прекъсвания. Макар че пребиваването му в кметството не може да се нарече прекъсване, тъй като кметът на столицата на всяка една държава е четвъртата-петата фигура в йерархията на държавата. И след това като министър-председател и в трите си кабинета той пряко наблюдава и се интересува, а оттам и ръководи дейността на специалните служби - тези, които по Конституция са му подчинени. Защото примерно НСО по Конституция е подчинена на президента. Доскоро така беше и с Националната разузнавателна служба. Но всъщност Борисов, когато е бил министър-председател и главен секретар на МВР, е имал отношение към спецслужбите. В този смисъл той има отношение и към успехите, и към слабостите, грешките и провалите на системата. Така че най-общата постановка е тази.

- А стана ли по-силна държавата при Бойко Борисов – нека така да задам въпроса?
- Държавата не стана по-силна при Бойко Борисов и обективно нямаше как да стане по-силна, тъй като в порядъка на процеса на евроинтеграцията, а във военен смисъл – и на евроатлантическата интеграция (където в някои отношения военната интеграция се оказа определяща и водеща спрямо политическата интеграция) България беше принудена да отдава части от своя суверенитет на наднационални органи – Европейската комисия, Европейския парламент, командването на НАТО и т.н. От друга страна Борисов като шеф на една партия, която е член на най-голямото европейско политическо семейство – Европейската народна партия, всъщност е в голяма зависимост. Това е по линия на създаването на неговата партия, на функционирането й и обучението на кадрите. А аз допускам, че му е оказвана и  логистична и финансова помощ от ЕНП и конкретно от германските му партньори. Така че в своите действия той много рядко е свободен да взима самостоятелни решения. И няма как държавата да стане по-силна, тъй като обективно от една страна тя отдава част от своя суверенитет на наднационалните структури, а от друга страна националният лидер на държавата в своите решения е заинтересован, а в крайна степен и зависим от чужда политическа воля.

- Доколко двамата лидери на ГЕРБ – Бойко Борисов и Цветан Цветанов, имат някакви връзки с бившите тайни служби от времето на социалистическия режим?
- Това е една тема, по която се спекулира през последните години, откакто Бойко Борисов е на власт. А спекулациите идват главно от политическите противници на Борисов и Цветанов, независимо дали отляво или отдясно. Но това, което аз знам в случая и мога да коментирам, е, че те нямат никакви отношения със специалните служби, тъй като Борисов е бил офицер от противопожарна охрана, а Цветанов първоначално не е бил офицер, а после, когато е станал офицер, това е вече в демократичния период, така че той няма как да има връзки. Разбира се, и двамата, както и повечето от това поколение и от моето поколение, са израснали по времето на социализма и имат в рода си връзки със социалистическата партия, със служители на МВР. Родителите и на двамата са били служители от системата на МВР, но не в специалните служби.

- Някои обаче правят връзка с това, че в зората на прехода фирмата на Бойко Борисов и той самият става личен охранител на Тодор Живков. И те казват – как е възможно това да стане без Държавна сигурност да е съдействала.
- Абсолютно е възможно. Просто трябва да се проследи хронологията на събитията. След снемането му на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков изпадна в крайна немилост и само два месеца по-късно беше арестуван и цяла година беше разследван в ареста от същата Държавна сигурност, за която сега се говорят какви ли не чудесии. А няколко години по-късно, когато той излезе под домашен арест, тогава от неговото семейство наеха по частен път охранителна фирма и тази охранителна фирма се оказа, че е на Бойко Борисов. Ако беше Държавна сигурност... тогава имаше други охранителни фирми, които бяха собственост и се ръководеха от офицери на Държавна сигурност. Така че не е бил това определящият мотив при избора на фирма за охрана на Живков. Как са попаднали точно на Борисов, нямам представа, но това не е свързано с Държавна сигурност.

- Има една любопитна снимка на Илия Павлов и Делян Пеевски отпреди много години. Какво знаете за нея, каква е връзката между двамата? Вие бяхте вицепрезидент на „Мултигруп“.
- Вижте, аз бях вицепрезидент на „Мултигруп“ от 1991 до 1996 г. Делян Пеевски е роден 1980 г. Когато аз напуснах „Мултигруп“, той е бил 16-годишен. Тази снимка я знам, виждал съм я по медиите – тя датира от по-късно време, когато аз вече не съм бил в „Мултигруп“, а Пеевски вече беше пораснал, дето се вика – пълнолетен гражданин. Така че това е може би около 2000, даже според мен - 2001 г. Така че не мога да дам повече светлина какви са им били отношенията.


Фотосът на Делян Пеевски с Илия Павлов, снимка: Булфото

- Борисов има ли някаква връзка с „Мултигруп“ или със СИК, каквито спекулации също има?
- Борисов няма връзка с „Мултигруп“ изобщо, тъй като поне в периода, в който аз съм работил там, тези контакти минаваха през мен. Даже аз не съм го познавал тогава като лице. Що се отнася до СИК – чувал съм ги тези неща, но също нямам впечатления да е свързан. Той си е имал свой охранителен бизнес и може би в рамките на него са имали някакви служебни контакти с другите охранителни и застрахователни компании, включително и ВИС и СИК. Но аз лично нямам спомени от такива контакти. А пък и един анализ на обкръжението на Борисов в годините, в които той е министър-председател, сочи, че не е имал такива връзки, изключая, разбира се, личното му познанство и приятелство с единия от съдружниците в началото на СИК Румен Николов-Пашата, но те са си лични приятели и по спортна линия.

- Т.е. да разбираме, че Борисов е някак си самоизрасъл, самосъздал се по-скоро...
- Абсолютно! В това отношение мога да ви говоря дълго. Борисов е т. нар. модел на самонаправил се политик в незряли демократични условия.

В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
14
Коментара по темата
14.
Гарантирано от ГЕРБ
28.08.2018 17:37:49
0
1
Потемата разбира се че по ТЕМАТА ;БОИКО не се самонаправил се лично видинския влах ДСгенерал ВЕЛКО ПАЛИН е ВОДИЛ заРЬЧИЧКА малкия леко цьрен младеж Боико Борисов на таините заседания на ЦК БКП в сградата на НАТФИЗ и го карал на наи-задния 13 ред да слуша и попива от тьнкостите на Дьржавата /как са краде как са змазват ла*на как се убива как са манипулират народните маси и как да и кьде да изнасят открадното,/освен че авно добре е слушал лекциите но малкияББ е попил от АРТИСТичния бохемски дух наНАТФИЗ като 1 истински АКТЬОР без да взема уроци по актьорско маисторство усвоил тьнкостите на ЛЬЖАТА ИЗМАМАТА 2личието задкулисието и използването на маските 1 ПЬТ е Лошото ченге ,друг пьт ев ролята на доброто,1пьт е кмет друга роля премиер,1пьт ше строим АЕЦ 2 пьт кьв етоя ГЬОЛ гльтнал милиарди ,1 ПЬТ Е НАИ-ГОЛЕМИЯ ДЕМОКРАТ УТРЕ ИГРАЕ ДИКТАТОР ,1 ден убива хора сгранатомет беси хори по полянки на другия ден са крьсти в цьрквата дава 10 хил за покрива и, снима с икона на Исус Христос даваики интервя за БТВ и Нова
13.
New Scotland Yard
28.08.2018 17:23:43
0
1
Основателя на мутеренските групировки СИК ВИС-2 Аполо и Болкан ТИМ,ПЧМ и др е ДС генерал Атанас Семерджиев сьщия е бил последния соц МВР министьр ,роден в помашкото градче Велинград бивш партизанин от отряд Чепинци заимства модела на групировките точно на принципа на ПАРТИЗАНските бригади ; пара-воени бригади нападат обират отвличат вземат откупи взривяват всяват страх и ужас сред население и конкуренция
генерал Семерджиев е човека които е наредил изчисване на ДОСИЕТА на ДС и оставаня само на мишоците-доносници и незначителните за львоветесиновете на партията като Боико/ инфото е скрито
от Велинград е 1 друг много задкулисен играч това е 2рия НАИ-богат бьлгарин основателя на Шиши Пеевски-Васил Божков-Черепа,2рия имаики се предвид че ББ от Банкя енаи-богатия бьлгарин
12.
*********
28.08.2018 17:11:11
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Дернев
28.08.2018 10:55:48
0
1
"самонаправил се политик в незряли демократични условия." Условията за БГ нямат значение, защото нищо не се самонаправя на такова ниво у нас.
10.
Начи
28.08.2018 00:30:56
0
9
Станаха 3 ма самонаправили се. Другите 2 ма са Остап Бендер (спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се) и барон фон Мюлхаузен (спасил се от блатото като се хванал за косата и се издърпал нагоре).
9.
Машинист
27.08.2018 23:12:47
1
6
Делянчо е на гости при тати.Истинския не този от когото му е фамилното име.
8.
Още за Борисов:
27.08.2018 21:22:01
1
4
https://youtu.be/MWGSgcUoAP8
7.
*********
27.08.2018 21:05:57
3
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
Разследвахте Бай Тошо?
27.08.2018 21:03:11
3
12
Абе Гестапо що не ходиш да си е.ш м....а?
Как ще разследваш Бай Тодор бе тарикат? Лесно се говори след време когато Бай Тошо го няма. Тези ги разправяй на абдалите. Разследвал бил той,лъжец безподобен.
5.
*********
27.08.2018 20:55:34
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
DJARO
27.08.2018 20:51:55
0
8
Samo da vi kaja 4e Dimitar Ivanov...e Mitio GESTAPOTO..taka e po-izvesten....i e mnogo naqsno s ne6tata
3.
Хаха
27.08.2018 20:39:42
6
7
Тиз, дърт крадец от, страх не казва. Бат, Бойко си е бил най-големия комунист преди и най големия охранител писле. Всички са му подчинени Вис Сик и всички за които се, сетите
2.
noname
27.08.2018 20:32:14
2
8
Този "Проф". Димитър Иванов сигурно има и орден стара планина.После се чудим,защо образованието е девалвирало.
1.
Грубиян
27.08.2018 20:24:52
3
14
Има си хас да разкриеш нещо незнайно и неподозирано в което почти “никой” ни се съмнява. Типично... За какво изобщо ги публикувани подобни интервюта... баластра, за пълнеж. Да не сте в отпуск?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори