×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Бомбена заплаха отцепи района около Айфеловата кула
  • Депутатите решиха: Бащинството се оспорва до пълнолетие на детето
  • Участниците от първия по рода си конкурс "Бургас харесва младите преводачи" ще бъдат наградени на 26 септември от 17.30 часа в Културен център "Морско казино"
  • За периода от 08.00 до 16.30 часа утре, 24 септември, ще бъде временно преустановено движението по улица "Ивайло"
  • Такси се сблъска с трамвай и избухна в пламъци в столицата
  • С 50 млн. увеличават заплатите на преподавателите в университетите
  • Централните новинарски емисии задължително ще имат и жестов превод
  • Плануваната за тази вечер премиера на книгата "Земното щастие" на доц. Георги Лозанов в Бургас, няма да се състои, заради неотложни ангажименти на автора
  • Правната комисия ще разгледа ветото върху кариерния бонус на магистрати
  • На 23 септември православната църква чества зачатие на Свети Йоан Предтеча и Кръстител и паметта на Света мъченица Ираида
НА ЖИВО

Спомени от соца: Нереализираните курорти по Южното ни Черноморие


Спомени от соца: Нереализираните курорти по Южното ни Черноморие
Още през 60-те години на миналия век са разработени проекти за няколко курортни комплекси основно на юг от Бургас.
25 Август 2018, Неделя, 00:01 ч.

В началото на 80-те под егидата на Людмила Живкова в Аркутино започва строежа на селище за даровити деца, след смъртта й обаче проектът е замразен


От години насам ставаме свидетели на презастрояването на българското Черноморие, където бетона е станал повече от зеленината и е започнал бавно, но упорито да превзема и дюните наоколо. На къмпингите завещани ни от социализма изникнаха мастодонтски почивни комплекси, без никакъв план и мисъл в застрояването им. Оказва се обаче, че още през 60-те години на миналия век, когато започва ускореното развитие на стопанския туризъм у нас и наред със строителството на големите курорти познати ни днес, са разработени проекти за няколко курортни комплекси основно на юг от Бургас, пише socbg.com

Те са били част от мащабния замисъл на Балкантурист за строителството на т. нар. Южен Черноморски комплекс. Тези устройствени проекти така и не се осъществяват (някои се реализират само частично), а обособеният за тях терен е бил обхванат основно от мрежата на къмпинги.

Идейните градоустройствени планове разработени от авторските колективи на ИПП „Главпроект“ и до днес съществуват на хартия, която ние изтупахме от прахта и решихме да споделим с вас.


Входът на къмпинг „Каваци“, 80-те

Kурортен комплекс „Каваците“ е трябвало да бъде разположен на 4 км южно от Созопол край обширен плаж носещ името на голямата група мощни дървета-каваци, разположени в северния край. В района зад плажа и дюните теренът е бил засаден с лозя и смокинови дървета. Плажът заедно с дюните заема  29.80 ха, а само пясъчната ивица край морето без дюните – 6.72 ха.

Курортният комплекс проектиран в средата на 60-те е трябвало да разполага с 12 000 легла, от които 9000 са настанени в масивни 3-6 етажни хотели, а 3000 легла в къмпинг обособен в южната част на терена. Хотелските сгради е трябвало да бъдат разположени върху две малки възвишения в южната част на терена и да са с поглед към морето. Застрояването се е предвиждало да бъде с големи и дълги сгради, с които се образуват тесни дворни и улични пространства.

Авторският колектив, като се е ръководил от идеята да се запазят непокътнати природните дадености – плажът и дюните – и осигури спокойствие на летуващите, е развил плановата композиция в 4 отделно обособени групи, като двете южни групи са изтеглени на значително разстояние от морския бряг. По този начин те са искали да ограничат съсредоточаването на много хора на едно място, да се осигури по-голямо спокойствие на обитателите и да се разпредели по равномерно насищането на плажа.

За да не бъде пуста крайбрежната част вечер, заради изтегленото застрояване на запад от брега, в пространството покрай плажа е трябвало да бъдат разположени подходящи увеселителни и обслужващи заведения, като задължително е подчертано да не се увреждат характерните природни дадености.

Комуникационната мрежа е трябвало да бъде разгърната в 3 категории пътища: външен транзитен път, вътрешна артерия свързваща отделните хотелски групи и вътрешни улици. Предвиждало се е още голям паркинг непосредствено преди комплекса, спортни площадки и малко яхтено пристанище.Местността предвидена за курортен комплекс „Алепу“ е оградена от нос Агалина, Аркутинската могила и Змийския остров, а далеч на запад от силно залесени горски масиви. Дължината на плажа е 4 км. Там се е предвиждало да се изгради най-големият курортен комплекс по крайбрежието южно от Созопол. Бил е проектиран за 20 000 легла, от които 16 000 в масивни многоетажни хотели, а 4000 легла в къмпинги с интензивно озеленяване около тях. Съществуващите блата развъдници на комари и мухи е трябвало да се превърнат в солено езеро, свързано с морето посредством канал, а около него да бъдат разположени част от хотелите, увеселителните и атракционните заведения.

Най-голямо застрояване се е предвиждало в северната група, разположена на южния скат на нос Агалина. Така в близост да най-хубавия и защитен от ветровете плаж в комплекса е трябвало да има 7500 легла, намиращи се в хотели застроени върху амфитеатрален терен с простор към морето. В центъра са се предвиждали 5000 легла, а в близост до дюните на плажа още 3500 легла. Всички хотели е трябвало да бъдат с поглед към морето и езерото.

Съобщителната мрежа е проектирана както в Каваците. Предвиждали са се още 5 големи паркинга, като и ограничен брой паркоместа пред хотелите и заведенията.

През 1987 г. на част от проектирания за комплекса терен с помощта на австрийска фирма е построено ваканционно селище Дюни.


Плажът на Аркутино

Курортен комплекс „Аркутино“ е трябвало да бъде разположен върху едно от най-интересните и живописни места по българското Черноморие, непосредствено до устието на р. Ропотамо.

Проектираният с капацитет 3000 легла курорт разполага с дълъг, широк и удобен плаж и обширни пясъчни дюни. Там се намира и най-високата в Европа пясъчна дюна. Морето там е чисто и удобно за къпане, а природната среда представлява естествен природен парк предлагащ прекрасни възможности за отдих и почивка.

Предвиждало се е 2-3 етажно терасовидно застрояване върху залесения скат на Аркутинската могила с открит поглед от стаите и терасите към плажа и морето. Строежът на хотелите е можело да се разшири по скалата на Аркутинската могила на север, успорено на пътя, който води към Алепу. Съществуващият къмпинг с мотела се е смятало да се запази и евентуално в бъдеще да се застрои с високи хотели, като по този начин бъде завършен целия градоустройствен ансамбъл. Заведенията и търговските обекти е трябвало да бъдат в района на дюните, северно от съществуващия бар.

В началото на 80-те под егидата на Людмила Живкова в Аркутино започва строежа на селище за даровити деца. След смъртта й проекта е замразен, като недовършените постройки могат да се видят и до днес.


Устието на Ропотамо

Курортен комплекс „Устие Ропотамо“ е бил предвиден за 2500 легла и е трябвало да бъде разположен върху северния бряг на Маслен нос, до устието на р. Ропотамо. Според проекта е съставен от две отделни хотелски групи – едната покрай самото устие на реката, а другата по на югоизток.

Проблемът е бил липсата на хубав плаж за летуващите.


Къмпинг Перла през 60-те

Курортен комплекс „Стомоплу“ е бил проектиран край обширен плаж на терен в непосредствена близост до Приморско и тогавашния къмпинг Перла, където по-късно е построена резиденцията на Тодор Живков. Разработеният през 1969 г. проект е предвиждал 12 000 легла, от които 3000 къмпинг.
Съществуващото блато е трябвало да се свърже с морето и да се превърне в солено езеро.

Строителството на хотели е трябвало да бъде високо и ниско (3-4 етажа) съобразно природните дадености. Проектът предвиждал по-голямата част от хотелите да бъдат разположени успоредно на плажа покрай езерото. Освен атракционните, увеселителните заведения и търговските площи се е предвиждал и открит театър. Обърнато е внимание и на транспортната мрежа, както и на построяването на няколко малки паркинга, разположени в близост, но извън хотелските групи.


Вилно селище „Елените“ , 1988 г.

Курортен комплекс „Козлука“ е единственият проектиран северно от Бургас, на 5 км от с. Влас и на 10 км от Слънчев бряг. Проектиран е в естествен парк, който опира почти до плажа. Плажът не е голям, но е удобен за плажуване. Югозападният е дълъг  700 м и широк 10 м, а югоизточният 800 м и средна ширина 35 м.

Курортният комплекс е замислен да бъде изграден като затворено ваканционно селище. Автор на идейно-застроителния градоустройствен план е арх. Иван Касъров. Той е предвиждал една част с компактно блоково застрояване на хотели, затварящи се с различни по големина правоъгълни дворове и свързани помежду си, и с морето. Капацитетът на тази по-компактна част е плануван за  1300 легла. Вътрешните пространства е щяло да бъдат оформени декоративно с подходящите тревни и водни площи. В общия ансамбъл са включени и всички обслужващи заведения. Комплексът се е целил в по-висока категория летовници.

Източната част на комплекса е предвидена за 800 легла с терасовидно застрояване на 1-2 етажа. Между тях се е намирал естествен парк, в който е трябвало да се изгради голяма спортна база, хранителни и увеселителни заведения. Предвиждал се е и мостик, където да акустират леки плавателни съдове, а западно от съществуващата тогава риболовна база – малък пристан и хелинг за спортни плавателни съдове и лодки. Предвиден е бил и открит плувен басейн.

През курортния комплекс не се допуска транзитно движение, като почти цялата територия е трябвало да бъде предоставена на пешеходеца. Връзката на комплекса с пътната мрежа е трябвало да се осъществява по съществуващия път за с. Влас, като достига до комплекса, без да преминава транзитно  през него. На няколко места са планирани площадки за паркиране, но твърде пестеливо.
Над комплекса проектантът е предвиждал и прокарването на панорамен път, който да не безпокои летуващите и откъдето ще се откриват интересни панорамни гледки към комплекса и морето.
През 1985 г. в района започва изграждането на вилно селище Елените, който  заедно с в.с. Дюни, построено две години по-късно, са последните курортни селища изградени по времето на социализма и спечелили международно признание.

Е, не ни остава нищо друго освен да кажем, че  като цяло терените предвидени за застрояване преди 50 години, днес са не само застроени, а на места и презастроени. Разбира се по проекти, които нямат нищо общо с показаните от нас.  Дали, ако тези терени край морето бяха построени по тези архитектурни планове днес щяха да представляват по-добра гледка за окото от настоящата реалност, остава само да гадаем.7
Коментара по темата
7.
ВАЛЕРИ
26.08.2018 12:26:10
0
1
защо,защо ! ! ! !
6.
Tripadvisor
26.08.2018 11:44:01
1
10
22 МИЛИОНА лева е дал ГЕРБ на младежкото си хитлерюгенд ,за 1седмичен семинар в екзотични махагонови бунгала с частни басеини на екзотичния остров БАЛИ в края на юни началото на юли 600 МЛАДЕЖИ са отдьхвали на база ол-инклузив в 5* ЛУКС УСЛОВИЯ в цената са включени анимаци екскурзии атракции сувенири за всичките 600 герберастчета .Цялата хава емаскирана като ОБМЯНА НА ОПИТ в контекста на БГ Европреседателство .
Груба сметка ече 1седмична почивка на БАЛИ в 5* е 1500 Е на баз закуска+вечеря вкчени цени на 2посочен ПОЛЕТ и летищни такси аиде да ги сложим 2000 ЕВРА сьс вечеря посещение на вулкана Агуанг/които е затворен за туристи/ 100 $ ЗА СЛОНСКО САФАРИ 100 $ ЗА РАФТИНГ излиза 600х2000 Е=1.200.000 ЕВРА което е 2,4МИЛИОНА лева кьде са останалите 19,6 МИЛИОНА вероятно са заминали за Сльнчева БАРСЕЛОНА /Свещенот Място на БГ Мутри и управляващи/
Вероятно БАЛИ е новото младежко ГЕРБ Аркутино
5.
Ротшилд
26.08.2018 11:36:42
1
8
Чакайте малко сега, кои са тези разумни комунисти, които създавали туризъм, а после дошли неразумни демократи, които разрушили всичко?!?!? Вие все едно не сте живяли в тази страна или сте на по 20 години и се упражнявате на темата?!? Кои хора бяха първите, които започнаха да строят хотели след падането на режима 89г.?Даже и днес повечето инвеститори са меко казано свързани с онзи строй. Проблема не е в комунисти или демократи, ами в хората, които населяват нашите географски ширини. Алчни, глупави и мислещи от днес за утре т. нар бизнесмени хотелиери или както там искате ги наричайте. Не е виновен нито комунизма или демокрацията, защото хората са едни и същи просто минаха от другата страна на "барикадата", а овчедушния народ "лапна" въдицата и вече близо 30 г. след това резултата не само в сферата на туризма е ВИДИМ.
"Видими резултати за вас драги ОВЦЕ!"
4.
Така де
26.08.2018 11:14:32
3
10
Комунистите са 100 пъти по-разумни от демократите. Комунистите наистина създаваха изключителни курорти. Тези курорти бяха създадени за отдих, като се наблягаше на плажуването, разходките и умереното веселие. В днешните курорти се набляга на скарата, алкохола и закупуването на джунджурийки. Плажовете са в отвратително състояние, а разходката е между сергии, кръчми и коли. В момента идват най-долните чужденци на почивка търсещи евтино пиене и жени. Но такава е демокрацията и тя възпитава такива хора. Ако курортите се бяха застроили по комунистическия план щеше да има по-заможни туристи, нямаше да има нужда от внос на чужди работници, и хората с частни квартири да дават на двойно по-висока цена нощувката.
3.
ти да видиш
26.08.2018 10:58:57
1
4
Чичо Митко и неговия ПИР Ананева новите Людмили Живкови сьздават училиш за ДАРОВИТИ деца на богатите бизнесмени у-то Коджакафалията и новото IT ЧУДО в Меден Рудник
2.
Жоро
26.08.2018 10:19:59
3
19
:) Една много добра статия за онези времена, когато Туризма се правеше от мислещи, знаещи и можещи хора! И запомнете, както и да Ви промиват мозъците сега, тогава развитието на туризма беше държавен приоритет и истинска индустрия! Темата е дълга и интересна...
1.
*********
26.08.2018 09:09:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Близнаците и Рибите да вземат мерки за здравето си, а Скорпионите да внимава с харченето на парите! Близнаците и Рибите да вземат мерки за здравето си, а Скорпионите да внимава с харченето на парите!

Хороскоп за деня – 24 септември 2020, четвъртък

Новият шеф на "Пътна полиция" в Бургас направи най-странната покупка от "Метро" Новият шеф на "Пътна полиция" в Бургас направи най-странната покупка от "Метро"

Подобен личен жест от страна на полицейски шеф заслужава уважение

3 ползи от НЕсериозната връзка 3 ползи от НЕсериозната връзка

Ето защо е хубаво да играете малко ролята на мъжете

Седем генерални правила, които всяка жена трябва да следва Седем генерални правила, които всяка жена трябва да следва

Ето кои са те:

4 зодии, които нямат търпение да вдигнат сватба 4 зодии, които нямат търпение да вдигнат сватба

Ето кои са те:

Голямо признание за бургаски плаж, определиха го за най-достъпен за хора с увреждания Голямо признание за бургаски плаж, определиха го за най-достъпен за хора с увреждания

Концесионерът още преди три години въведе изцяло нова концепция за българските плажове

 

 

 

Идеалният десерт: Лек мус с лимон Идеалният десерт: Лек мус с лимон

Пухкав десерт с леко кисел вкус

Христо Сираков уби сина на Въло Радев в катастрофа Христо Сираков уби сина на Въло Радев в катастрофа

Приятелката на Ради Радев - Милена не му прости никога 

 

Ето кои са победителите в детския конкурс за рисунка в Бургас Ето кои са победителите в детския конкурс за рисунка в Бургас

В конкурса се включиха възпитаници от 27 бургаски детски градини, които представиха общо 123 картини

 

Строителният сектор изостава сериозно в дигитализацията Строителният сектор изостава сериозно в дигитализацията

Един от основните панели на Националната конференция по транспортна инфраструктура с международно участие ще са на тази тема

 

Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула

Районът около парижкия символ е отцепен от полицията

СЗО: Светът да се готви за нова пандемия СЗО: Светът да се готви за нова пандемия

Историята ни учи, че епидемиите и пандемиите всъщност са част от живота, каза генералният директор

 

Фейсбук може да спре работа в Европа Фейсбук може да спре работа в Европа

От компанията не виждат как ще предоставят услугите си в рамките на ЕС, ако регулаторите не замразят механизма за пренос на данни

 

Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти

Арестите били извършени на различни места в югозападния щат Гоа

14 деца са ударени от мълния на футболно игрище 14 деца са ударени от мълния на футболно игрище

Едно от пострадалите деца е транспортирано с хеликоптер

В САЩ: Затварят ти устата, ако споменеш Сорос В САЩ: Затварят ти устата, ако споменеш Сорос

„Фокс“ прекъсна виден републиканец, щом заговори как с парите си плаща за насилието и бунтовете в Америка

Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърли 200 000 Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърли 200 000

 Това е най-тежко засегнатата от пандемията държава

САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“ САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“

Изявлението направи държавният секретар Майк Помпео в интервю за вестник Bild

 

ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус

Борел пояснява, че на тези лица и образувания ще бъдат замразени авоарите в Общността

 

Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите

В далечния север на Пакистан, в планинската долина Хунза, разположена в района Гилгит-Балтистан, хората живеят до 120, 130 години

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Войната е между ГЕРБ и ДПС, другите са за цвят и меродия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира блондинка:
- Не ви работи мигачът, ще ви взема двайсет лева...
- Супер, за същото нещо в сервиза ми искаха петдесет...

Виц на деня Виц на деня Късно вечерта две братчета гледат през ключалката в спалнята на родителите си. По едно време по-голямото казва:
- Погледни какво правят! А на нас не ни дават и в носа да си бъркаме даже.

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш радост, добре дошъл в моя ден!
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори