×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Нереализираните курорти по Южното ни Черноморие


Спомени от соца: Нереализираните курорти по Южното ни Черноморие
Още през 60-те години на миналия век са разработени проекти за няколко курортни комплекси основно на юг от Бургас.
26 Август 2018, Неделя, 00:01 ч.

В началото на 80-те под егидата на Людмила Живкова в Аркутино започва строежа на селище за даровити деца, след смъртта й обаче проектът е замразен


От години насам ставаме свидетели на презастрояването на българското Черноморие, където бетона е станал повече от зеленината и е започнал бавно, но упорито да превзема и дюните наоколо. На къмпингите завещани ни от социализма изникнаха мастодонтски почивни комплекси, без никакъв план и мисъл в застрояването им. Оказва се обаче, че още през 60-те години на миналия век, когато започва ускореното развитие на стопанския туризъм у нас и наред със строителството на големите курорти познати ни днес, са разработени проекти за няколко курортни комплекси основно на юг от Бургас, пише socbg.com

Те са били част от мащабния замисъл на Балкантурист за строителството на т. нар. Южен Черноморски комплекс. Тези устройствени проекти така и не се осъществяват (някои се реализират само частично), а обособеният за тях терен е бил обхванат основно от мрежата на къмпинги.

Идейните градоустройствени планове разработени от авторските колективи на ИПП „Главпроект“ и до днес съществуват на хартия, която ние изтупахме от прахта и решихме да споделим с вас.


Входът на къмпинг „Каваци“, 80-те

Kурортен комплекс „Каваците“ е трябвало да бъде разположен на 4 км южно от Созопол край обширен плаж носещ името на голямата група мощни дървета-каваци, разположени в северния край. В района зад плажа и дюните теренът е бил засаден с лозя и смокинови дървета. Плажът заедно с дюните заема  29.80 ха, а само пясъчната ивица край морето без дюните – 6.72 ха.

Курортният комплекс проектиран в средата на 60-те е трябвало да разполага с 12 000 легла, от които 9000 са настанени в масивни 3-6 етажни хотели, а 3000 легла в къмпинг обособен в южната част на терена. Хотелските сгради е трябвало да бъдат разположени върху две малки възвишения в южната част на терена и да са с поглед към морето. Застрояването се е предвиждало да бъде с големи и дълги сгради, с които се образуват тесни дворни и улични пространства.

Авторският колектив, като се е ръководил от идеята да се запазят непокътнати природните дадености – плажът и дюните – и осигури спокойствие на летуващите, е развил плановата композиция в 4 отделно обособени групи, като двете южни групи са изтеглени на значително разстояние от морския бряг. По този начин те са искали да ограничат съсредоточаването на много хора на едно място, да се осигури по-голямо спокойствие на обитателите и да се разпредели по равномерно насищането на плажа.

За да не бъде пуста крайбрежната част вечер, заради изтегленото застрояване на запад от брега, в пространството покрай плажа е трябвало да бъдат разположени подходящи увеселителни и обслужващи заведения, като задължително е подчертано да не се увреждат характерните природни дадености.

Комуникационната мрежа е трябвало да бъде разгърната в 3 категории пътища: външен транзитен път, вътрешна артерия свързваща отделните хотелски групи и вътрешни улици. Предвиждало се е още голям паркинг непосредствено преди комплекса, спортни площадки и малко яхтено пристанище.Местността предвидена за курортен комплекс „Алепу“ е оградена от нос Агалина, Аркутинската могила и Змийския остров, а далеч на запад от силно залесени горски масиви. Дължината на плажа е 4 км. Там се е предвиждало да се изгради най-големият курортен комплекс по крайбрежието южно от Созопол. Бил е проектиран за 20 000 легла, от които 16 000 в масивни многоетажни хотели, а 4000 легла в къмпинги с интензивно озеленяване около тях. Съществуващите блата развъдници на комари и мухи е трябвало да се превърнат в солено езеро, свързано с морето посредством канал, а около него да бъдат разположени част от хотелите, увеселителните и атракционните заведения.

Най-голямо застрояване се е предвиждало в северната група, разположена на южния скат на нос Агалина. Така в близост да най-хубавия и защитен от ветровете плаж в комплекса е трябвало да има 7500 легла, намиращи се в хотели застроени върху амфитеатрален терен с простор към морето. В центъра са се предвиждали 5000 легла, а в близост до дюните на плажа още 3500 легла. Всички хотели е трябвало да бъдат с поглед към морето и езерото.

Съобщителната мрежа е проектирана както в Каваците. Предвиждали са се още 5 големи паркинга, като и ограничен брой паркоместа пред хотелите и заведенията.

През 1987 г. на част от проектирания за комплекса терен с помощта на австрийска фирма е построено ваканционно селище Дюни.


Плажът на Аркутино

Курортен комплекс „Аркутино“ е трябвало да бъде разположен върху едно от най-интересните и живописни места по българското Черноморие, непосредствено до устието на р. Ропотамо.

Проектираният с капацитет 3000 легла курорт разполага с дълъг, широк и удобен плаж и обширни пясъчни дюни. Там се намира и най-високата в Европа пясъчна дюна. Морето там е чисто и удобно за къпане, а природната среда представлява естествен природен парк предлагащ прекрасни възможности за отдих и почивка.

Предвиждало се е 2-3 етажно терасовидно застрояване върху залесения скат на Аркутинската могила с открит поглед от стаите и терасите към плажа и морето. Строежът на хотелите е можело да се разшири по скалата на Аркутинската могила на север, успорено на пътя, който води към Алепу. Съществуващият къмпинг с мотела се е смятало да се запази и евентуално в бъдеще да се застрои с високи хотели, като по този начин бъде завършен целия градоустройствен ансамбъл. Заведенията и търговските обекти е трябвало да бъдат в района на дюните, северно от съществуващия бар.

В началото на 80-те под егидата на Людмила Живкова в Аркутино започва строежа на селище за даровити деца. След смъртта й проекта е замразен, като недовършените постройки могат да се видят и до днес.


Устието на Ропотамо

Курортен комплекс „Устие Ропотамо“ е бил предвиден за 2500 легла и е трябвало да бъде разположен върху северния бряг на Маслен нос, до устието на р. Ропотамо. Според проекта е съставен от две отделни хотелски групи – едната покрай самото устие на реката, а другата по на югоизток.

Проблемът е бил липсата на хубав плаж за летуващите.


Къмпинг Перла през 60-те

Курортен комплекс „Стомоплу“ е бил проектиран край обширен плаж на терен в непосредствена близост до Приморско и тогавашния къмпинг Перла, където по-късно е построена резиденцията на Тодор Живков. Разработеният през 1969 г. проект е предвиждал 12 000 легла, от които 3000 къмпинг.
Съществуващото блато е трябвало да се свърже с морето и да се превърне в солено езеро.

Строителството на хотели е трябвало да бъде високо и ниско (3-4 етажа) съобразно природните дадености. Проектът предвиждал по-голямата част от хотелите да бъдат разположени успоредно на плажа покрай езерото. Освен атракционните, увеселителните заведения и търговските площи се е предвиждал и открит театър. Обърнато е внимание и на транспортната мрежа, както и на построяването на няколко малки паркинга, разположени в близост, но извън хотелските групи.


Вилно селище „Елените“ , 1988 г.

Курортен комплекс „Козлука“ е единственият проектиран северно от Бургас, на 5 км от с. Влас и на 10 км от Слънчев бряг. Проектиран е в естествен парк, който опира почти до плажа. Плажът не е голям, но е удобен за плажуване. Югозападният е дълъг  700 м и широк 10 м, а югоизточният 800 м и средна ширина 35 м.

Курортният комплекс е замислен да бъде изграден като затворено ваканционно селище. Автор на идейно-застроителния градоустройствен план е арх. Иван Касъров. Той е предвиждал една част с компактно блоково застрояване на хотели, затварящи се с различни по големина правоъгълни дворове и свързани помежду си, и с морето. Капацитетът на тази по-компактна част е плануван за  1300 легла. Вътрешните пространства е щяло да бъдат оформени декоративно с подходящите тревни и водни площи. В общия ансамбъл са включени и всички обслужващи заведения. Комплексът се е целил в по-висока категория летовници.

Източната част на комплекса е предвидена за 800 легла с терасовидно застрояване на 1-2 етажа. Между тях се е намирал естествен парк, в който е трябвало да се изгради голяма спортна база, хранителни и увеселителни заведения. Предвиждал се е и мостик, където да акустират леки плавателни съдове, а западно от съществуващата тогава риболовна база – малък пристан и хелинг за спортни плавателни съдове и лодки. Предвиден е бил и открит плувен басейн.

През курортния комплекс не се допуска транзитно движение, като почти цялата територия е трябвало да бъде предоставена на пешеходеца. Връзката на комплекса с пътната мрежа е трябвало да се осъществява по съществуващия път за с. Влас, като достига до комплекса, без да преминава транзитно  през него. На няколко места са планирани площадки за паркиране, но твърде пестеливо.
Над комплекса проектантът е предвиждал и прокарването на панорамен път, който да не безпокои летуващите и откъдето ще се откриват интересни панорамни гледки към комплекса и морето.
През 1985 г. в района започва изграждането на вилно селище Елените, който  заедно с в.с. Дюни, построено две години по-късно, са последните курортни селища изградени по времето на социализма и спечелили международно признание.

Е, не ни остава нищо друго освен да кажем, че  като цяло терените предвидени за застрояване преди 50 години, днес са не само застроени, а на места и презастроени. Разбира се по проекти, които нямат нищо общо с показаните от нас.  Дали, ако тези терени край морето бяха построени по тези архитектурни планове днес щяха да представляват по-добра гледка за окото от настоящата реалност, остава само да гадаем.7
Коментара по темата
7.
ВАЛЕРИ
26.08.2018 12:26:10
0
1
защо,защо ! ! ! !
6.
Tripadvisor
26.08.2018 11:44:01
1
10
22 МИЛИОНА лева е дал ГЕРБ на младежкото си хитлерюгенд ,за 1седмичен семинар в екзотични махагонови бунгала с частни басеини на екзотичния остров БАЛИ в края на юни началото на юли 600 МЛАДЕЖИ са отдьхвали на база ол-инклузив в 5* ЛУКС УСЛОВИЯ в цената са включени анимаци екскурзии атракции сувенири за всичките 600 герберастчета .Цялата хава емаскирана като ОБМЯНА НА ОПИТ в контекста на БГ Европреседателство .
Груба сметка ече 1седмична почивка на БАЛИ в 5* е 1500 Е на баз закуска+вечеря вкчени цени на 2посочен ПОЛЕТ и летищни такси аиде да ги сложим 2000 ЕВРА сьс вечеря посещение на вулкана Агуанг/които е затворен за туристи/ 100 $ ЗА СЛОНСКО САФАРИ 100 $ ЗА РАФТИНГ излиза 600х2000 Е=1.200.000 ЕВРА което е 2,4МИЛИОНА лева кьде са останалите 19,6 МИЛИОНА вероятно са заминали за Сльнчева БАРСЕЛОНА /Свещенот Място на БГ Мутри и управляващи/
Вероятно БАЛИ е новото младежко ГЕРБ Аркутино
5.
Ротшилд
26.08.2018 11:36:42
1
8
Чакайте малко сега, кои са тези разумни комунисти, които създавали туризъм, а после дошли неразумни демократи, които разрушили всичко?!?!? Вие все едно не сте живяли в тази страна или сте на по 20 години и се упражнявате на темата?!? Кои хора бяха първите, които започнаха да строят хотели след падането на режима 89г.?Даже и днес повечето инвеститори са меко казано свързани с онзи строй. Проблема не е в комунисти или демократи, ами в хората, които населяват нашите географски ширини. Алчни, глупави и мислещи от днес за утре т. нар бизнесмени хотелиери или както там искате ги наричайте. Не е виновен нито комунизма или демокрацията, защото хората са едни и същи просто минаха от другата страна на "барикадата", а овчедушния народ "лапна" въдицата и вече близо 30 г. след това резултата не само в сферата на туризма е ВИДИМ.
"Видими резултати за вас драги ОВЦЕ!"
4.
Така де
26.08.2018 11:14:32
3
10
Комунистите са 100 пъти по-разумни от демократите. Комунистите наистина създаваха изключителни курорти. Тези курорти бяха създадени за отдих, като се наблягаше на плажуването, разходките и умереното веселие. В днешните курорти се набляга на скарата, алкохола и закупуването на джунджурийки. Плажовете са в отвратително състояние, а разходката е между сергии, кръчми и коли. В момента идват най-долните чужденци на почивка търсещи евтино пиене и жени. Но такава е демокрацията и тя възпитава такива хора. Ако курортите се бяха застроили по комунистическия план щеше да има по-заможни туристи, нямаше да има нужда от внос на чужди работници, и хората с частни квартири да дават на двойно по-висока цена нощувката.
3.
ти да видиш
26.08.2018 10:58:57
1
4
Чичо Митко и неговия ПИР Ананева новите Людмили Живкови сьздават училиш за ДАРОВИТИ деца на богатите бизнесмени у-то Коджакафалията и новото IT ЧУДО в Меден Рудник
2.
Жоро
26.08.2018 10:19:59
3
19
:) Една много добра статия за онези времена, когато Туризма се правеше от мислещи, знаещи и можещи хора! И запомнете, както и да Ви промиват мозъците сега, тогава развитието на туризма беше държавен приоритет и истинска индустрия! Темата е дълга и интересна...
1.
*********
26.08.2018 09:09:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Малкото Коте на Божинов без гадже в Тайланд Малкото Коте на Божинов без гадже в Тайланд

Бояна Генова заряза годеника си?

Парализирано дете 5 часа обикаля 4 болници в София Парализирано дете 5 часа обикаля 4 болници в София

14-годишното момиче подмятано като парцал от чакалня в чакалня

Диона копира Галена в клип Диона копира Галена в клип

Силно промотираното чалга видео само показа липса на креативност от страна на бившата рапърка

Аня Пенчева сърдита на снаха си Ива Русинова Аня Пенчева сърдита на снаха си Ива Русинова

Вижте какво вбеси актрисата

За по-цветен Бургас: Да изрисуваме подлезите с ежегоден графити фестивал! За по-цветен Бургас: Да изрисуваме подлезите с ежегоден графити фестивал!

Началото бе поставено неформално със стенописа на NASIMO и ESTEO край Операта, трябва да се продължи, сигурен е наш читател

С метрото - за 5 минути от "Красно село" до "Патриарха" през май С метрото - за 5 минути от "Красно село" до "Патриарха" през май

2021 г. започва строежът в посока квартал "Левски" и "Слатина"

Тол системата ще увеличи броя на глобите за превишена скорост Тол системата ще увеличи броя на глобите за превишена скорост

Изместването на табелите за начало на населените места създава допълнителни „хранилки” за пътната полиция

Явор Бахаров е предаден на съда! Прокуратурата внесе обвинителния акт Явор Бахаров е предаден на съда! Прокуратурата внесе обвинителния акт

Има много утежняващи вината обстоятелства

Кали продължава войната с бившия си Влади Кали продължава войната с бившия си Влади

Той не спира да ме обижда!

Намаляват минималния стаж за платен годишен отпуск Намаляват минималния стаж за платен годишен отпуск

 Вместо след 8, той да бъде след 4 месеца трудов стаж за хората, постъпващи за първи път на работа

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау

Нападението е определено от разследващите като терористичен акт

Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Карабинерите го задържали веднага с обвинение за подбуждане към корупция

Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове

Когато насаждаш крайнолява политика, ще жънеш крайнодесни плодове

Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL

Как го помнят приятелите и колегите му...

Европейските лидери влизат в борба за бюджета Европейските лидери влизат в борба за бюджета

Те се събират този четвъртък в Брюксел

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори