×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Поскъпват доставките на частните куриерски фирми. Причината са промени в Закона за пощенските услуги, които ги задължават да наложат ДДС върху пратките
  • Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви строги санкции срещу Иран заради свалянето на американски дрон миналата седмица
  • Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
  • Мирослав Печев-Лавацата е изненадващият нов собственик на българския Лас Вегас край Елин Пелин
  • Започна ремонтът на надлеза за бургаския кв. Ветрен, шофирайте внимателно
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Как цената на живота скочи двойно и защо ще плащаме много по-скъпи застраховки за колите си


Как цената на живота скочи двойно и защо ще плащаме много по-скъпи застраховки за колите си
Ще се въведе системата бонус-малус - добрите шофьори без катастрофи и провинения ще имат евтина полица, а нарушителите - скъпа
13 Август 2018, Понеделник, 00:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Един пенсионер ще трябва да заделя 2 от 12-те си пенсии за "Гражданска отговорност", ако иска да управлява автомобила си

Цената на задължителната за автомобилистите застраховка "Гражданска отговорност" отдавна е като част от социалната политика на държавата, пише вестник "Капитал". За всички е ясно, че тя не е достатъчна да покрие рисковете, но никой не смее да посегне на най-свидното - колата. И така с леко надзорно притваряне на очи ситуацията се запазва от години, а застрахователите покриват загубите по тази полица с печалбите по други - най-вече Каско.

В последните месеци индикациите, че полицата ще поскъпва, идваха отвсякъде. Първо, от недомислена идея с отчисления от нея да се плаща на земеделците, пострадали от градушки, после и от извънредния анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), според който сегашните цени на застраховката не са адекватни. Предстоящото въвеждане на системата бонус-малус, която ще награждава добрите шофьори с по-евтина полица и наказва с по-високи цени тези с провинения, също е фактор, който прави застраховката по-скъпа за много хора.

И ако за тези неща публиката бе някак подготвена и очакванията бяха за плавна корекция на цените, то изневиделица връхлетя най-сериозният аргумент за поскъпване, при това шоково. С промяна в начина, по който се обезщетяват близките на загинали, включително при катастрофи, за застрахователите се отваря огромен по размер разход, който неминуемо ще трябва да се включи към цената на най-масовата застраховка. За да не се стигне дотам, ще трябват спешни законови поправки.

Предисторията

През пролетта на 2016 г. Върховният касационен съд (ВКС) започва производство, което изследва въпроса дали в кръга на лицата, имащи право на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки, влизат братята и сестрите, както и бабите, дядовците и внуците. До този момент имащите право на компенсация са само съпрузи, родителите и децата на загиналия, както и този, с когото е живял на семейни начала. Периметърът е очертан по социалистическо време през 1961 г. от Пленум на действалия тогава Върховен съд.

След двегодишни разисквания и едно особено мнение в края на юни тази година трите колегии на Върховния касационен съд (ВКС) - наказателна, гражданска и търговска - излизат с общо решение, което разширява първоначалния кръг на имащите право на обезщетение с вече изброените лица. Нещо повече: освен тях, за компенсация могат да претендират и хората, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълбока емоционална връзка", което отваря вратата още по-широко.

Мотивите на върховните магистрати са, че обществените отношения са се развили от времето на онзи пленум преди 57 години и съвременните изисквания за справедливост вече са други. Освен това такава е практиката в повечето европейски държави (Гърция, Италия, Франция, Германия) - да се дава право на обезщетение на по-широк кръг от близки лица. Решението, с което излиза ВКС, е окончателно, но понеже е тълкувателно, засяга не само случаите, които ще излизат оттук нататък, а и тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок. Това означава, че близките на загинали в криминални деяния, злополуки или катастрофи могат да предявят в съда иск за парична компенсация.

По информация на запознати с деловодната практика в съдилищата и особено в Софийски градски съд (СГС, за краткото време от излизането на тълкувателното решение досега е натрупан сериозен обем от искове, като непрекъснато идват нови. Донякъде това се дължало на активната дейност на 8 - 9 адвокатски кантори, които в бранша жаргонно са си спечелили прозвището "гробари", тъй като издирват клиенти и им разясняват възможността за спечелване на съдебни дела срещу възнаграждение. Най-пострадали от тази дейност са застрахователните компании, които изчисляват, че ако трябва да платят допълнително за смъртните случаи в катастрофи за последните пет години, трябва да намерят между 800 млн. и 1.3 млрд. лв.Защо това е проблем

В цената на задължителната "Гражданска отговорност" досега е бил калкулиран рискът от средно 650 загинали в катастрофи годишно и обезщетяване на 2.5 души с по 95 хил. лв., обясни експерт от бранша. Той добави, че в техническите резерви няма заделен ресурс, с който да се платят прииждащите претенции по стари случаи. Възможност да го набавят е от потребителите през цената на застраховката, която при така разширения периметър трябва да се удвои от сегашните 200 - 220 лв. Тогава обаче има опасност някои шофьори да спрат да се застраховат, с което не само че компаниите няма да могат да съберат необходимите средства, но и би се отворил остър обществен проблем. За разлика от повечето застраховки ГО пази не сключилия я, а другите на пътя - именно затова е задължителна и за да работи, трябва да са обхванати практически всички автомобили (щетите, предизвикани от водачи без сключена полица, се покриват от фонд, запълван с вноски от застрахователите).

"Разчетената нова цена ще бъде непосилна за българските домакинства" - смятат от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), като обясняват, че в момента за годишна застраховка отива средно 25-61% от месечния доход при средно за Европа между 8-20%. "Един пенсионер ще трябва да заделя 2 от 12-те си пенсии за "Гражданска отговорност", ако иска да управлява автомобила си. На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, като се има предвид, че броят на полиците в момента е над 3 млн.", добавят от асоциацията. Ето защо от там търсят съдействие от депутатите в парламента за приемане на спешни мерки.

В същото време от кантори, специализиращи в такъв тип дела за обезщетения, са категорични, че шансовете за спечелване на дела по тълкувателното решение на ВКС са високи. Адвокат Иван Йовчев  смята, че до две години съдът ще е утвърдил практика по новите казуси. "Аз очаквам да постъпят доста искове, като всяко дело ще бъде решавано конкретно, според спецификите", обяснява юристът. "Практиката ще е много интересна, защото тълкувателното решение отваря вратата широко и тук влизат снахи, зетьове, включително еднополовите двойки при съвместно съжителство. При всички положения ще зависи от самото доказване на много близки отношения, тоест няма да се приема априори", добавя Йовчев.

Той обръща внимание, че този тип дела ще бъдат разглеждани при нов режим на подсъдност, който е в ущърб на лицата, търсещи обезщетение. Досега те се гледаха основно в София, където се намират централите на застрахователите, но вече ще се разпределят по местоживеене. "И сега имаше възможност да се избират три подсъдности, но масово хората избираха адреса на застрахователя. Причината е, че размерът на обезщетенията, които се присъждат от някои съдилища извън София, е доста по-нисък", посочва адвокатът. Друг проблем според него ще възникне с необходимостта по тези дела да се назначават сложни експертизи, за които капацитетът в провинцията е ограничен.

Какво да се прави

Предложението на браншовата асоциация е да се внесат поправки в Кодекса за застраховането, които да определят еднократни и фиксирани размери на обезщетенията във връзка с неимуществените вреди. Това би могло да означава както лимит на отговорността за застрахователя до определена сума, така и таван на компенсацията, което едно лице може да получи. Например ограничението за смърт да е 40 хил. евро, които се поделят между колкото наследници се появят. Отсега е ясно, че това би срещнало отпора на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, според която застрахователите са знаели от две години, че се върви към такова решение и е можело да вземат мерки, за да не става толкова критично.

Дори и депутатите да се съгласят, че този подход е правилният, и задвижат бързо промените, те биха могли да действат само занапред, доколкото въвеждането на законови поправки със задна дата противоречи на конституцията. Така че това не изчиства надвисналия проблем с плащанията за пет години назад и суми от порядъка на десетки, а за най-големите застрахователи в този сегмент и стотици милиони левове.

Освен това застрахователите биха се сблъскали с друг проблем в българското правораздаване, а именно липсата на единна методика, по която се присъждат обезщетения за претърпени нематериални вреди. В практиката си освен преживените болки и страдания магистратите вземат предвид и пропуснатите ползи, за близките на загиналия, пресмятайки възрастта и доходите му. Така може да излезе, че цената на човешкия живот има драстично различна цена, което би било несправедливо. Друг проблем е, че по тези нови дела тепърва ще се трупа практика, а с подготвяната децентрализация на правораздаването хаосът може да стане абсолютен.

В категории: Пътна обстановка


22
Коментара
5 признака, че ви кръшка
5 признака, че ви кръшка 24/06/2019, Понеделник 22:04 1
Деси Слава сдобри мъжа и сина си
Деси Слава сдобри мъжа и сина си 24/06/2019, Понеделник 19:35 0
22
Коментара по темата
22.
koko
13.08.2018 13:01:18
0
2
Аз не съм видял фалирал застраховател или такъв де си е върнал лиценза така че или вземат много над реалното или хич не плащат-поскъпването не е обосновано
21.
Asd
13.08.2018 12:47:41
0
2
Davaite da sa digame kato v Romania, dokoga she gi tarpim. Tez paraziti e.... 100 000 da se saberem shte gi izrinem teq i tapote milicioneri shte vzemat zaedno s tqh
20.
Are e
13.08.2018 12:45:39
1
1
Daje ne zaslujawate davi pisha na kirilica e kucheta umreli. 10godini nqmam narushenie i ptp i wsqka godina mi digate grajdanskata i ot 5 gpdonigo pishete towa, che she se namalq ako nqqm narushenie... Koga ve bokljci takiwa... Prikljchix s grajdanski i tem pdpobni, kat i bez towa samo za skorost kontrolorat, taka che qjte mi kura, bokluciii!!!!
19.
17
13.08.2018 10:54:06
0
2
вдигнат ли застраховката Гражданска отговорност ,ще се вдигнат много неща ,цигари,алкохол,нафта,бензин,газ, захарта,олиото ,брашното и т.н.
защото фирмите които ги разнасят тези неща ,вече ще имат по-големи разходи ,които трябва да бъдат компенсирани от крайния потребител
18.
ДПС, ГЕРБ, БСП, птрЕЕЕооотите и Румен Радев
13.08.2018 10:51:48
0
2
Помним,че обещахме за изрядните да плащат с 30% по-малко,но нищо. Можем да си ви работим, както си искаме.
17.
Hdkaf
13.08.2018 10:00:56
0
5
Вдигнете му парашута на Боко или раята ще плаща десятъка още 500 години на Боковци,Станипишки,Пеевски прасета,Болни Воленовци,Теменужени Костовци,Виденовци и прочие клика дали наречена комунисти-социаисти-герберасти-седесари пък било то и зелени човечета Ганьо все е прекараният от тези мушморочета.
16.
Мдааа
13.08.2018 09:14:02
0
4
Когато накарат властимащите с шапки да си плащат гражданската, пътния данък и техническия преглед, няма да има нужда от вдигане на гражданската.
Фирми с протекции от властта също нямат гражданска.
Изкарайте мутрите от застрахователните фирми и воалла... няма да има нужда от вдигане. Колко крадени коли сме платили само да вземат застраховката и после потъват за части. Двойна печалба на мафията, а ние ще плащаме гражданска заради некадърниците от герб и бсп!
15.
Лъжата
13.08.2018 09:11:55
1
3
Държавата има най-голяма полза от бедняци и необразовани тъпаци като мен.Нека умните и знаещите да отиват да се реализират на вън. Нека тука да останат всички които желаят ,без значение дали са богати или бедни , смачкани или привилигировани .
14.
Мдааа
13.08.2018 09:08:04
1
3
Когато накарат властимащите с шапки да си плащат гражданската, пътния данък и техническия преглед.
13.
Предложение
13.08.2018 08:52:58
2
15
Как да я пуснат тази бонус система като те не могат да я определят а всичко е толкова просто Правят застраховките на човек не на автомобил от 18 до 25 години еди каква цена от 25 до 35 друга и така нататък и въпроса е решен имам глоби плащам повече нямам по малко аз си отговарям със застраховката а не на автомобила защо на 3000 куб да се плаща повече от 1200 куб след като ограниченията в България са еднакви за всички.
И когато някой ти поиска колата да отиде до някъде ще го попиташ има ли застраховка а не той да пита колата има ли и ако направи бела той си носи отговорност не аз че колата била на мое име и следващата година аз да плащам по скъпо .
И все пак това е гражданска застраховка ,а гражданин за мен е човек не автомобил.
12.
11
13.08.2018 08:45:51
1
11
и тройно да я вдигнат ,много приближени до един Кмет /В.Е./ пак ще си карат колите без Гражданска отговорност .Да му мислят раята
11.
Истината
13.08.2018 08:35:34
17
3
Държавата няма полза от бедняци и необразовани тъпаци. Нека да заминават навън. Нека тук да останат само богатите и умните.
10.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
13.08.2018 08:29:38
11
2
Скъпа редакция,
Никой не плаща НИЩО в България и пак се оплаквате. Затова никой не работи!!! Затова полицията спи. Няма пари за НИЩО!!!

Кмета, вдигнете данъците със 500% на цигари, дъвки, и недвижимо имущество. Вдигнете глобите със 500% на криминалисти и нарушители.

Вкарайте пари във държавата. Осветлете икономиката!!!!

Време е народа да си плаща или аут да ходи да мий чинии навън!!!!

Тротоарите на града са лунни пейзажи във Сирия.
9.
Сунай
13.08.2018 08:28:30
1
3
В тази държава никой не дава смислени обяснения. За камионите например ГО сега е минимум 4200лв.,което е безумие на фона на цените на горивата и тези на навлата. ГО на камионите винаги е била висока ,но за 4г. от 1200лв. да скочи до 4200 си е обир. А пък за ТОЛ системата никой нищо ,няма цена на километър, няма евро норми нищо бе нищо. Малките фирми са на финала .
8.
Мдаа
13.08.2018 08:21:25
1
4
Плащат сериизно обезщетения на фирмени автомобили и затова не им излизат сметките.
7.
Кфкфи
13.08.2018 08:20:00
3
16
ГЕРП са към края на мандата си
6.
Гошо
13.08.2018 08:06:12
0
3
А за камионите ГО направо полудя,без обяснение в момента е 4200лв. което безумие. Не че преди беше евтино преди година 2300лв. През 2014 беше 1200лв. ,но на базата на цените на горивата и навлата ,това е сигурен фалит за малките фирми. Въпроса е къде отиват тези пари?
5.
Възмутен теляк
13.08.2018 08:05:13
1
6
Тази система я създавате от супорнайсет години и още не е готова. Отделно тъпотия е, че за изрядните шофьори гражданската няма да повтинее, а само ще поскъпне за нарушителите. Де е Киро на кирия?
4.
гражданин
13.08.2018 07:59:42
1
9
Интересно ми е има ли официална/и достоверна/ статистика колко са приходите от ГО и колко са изплатените обезщетения !? Да видим колко аджеба са на загуба тия застрахователи ?
3.
демократ
13.08.2018 07:52:36
3
19
Бой по брашненият чувал, гражданите на държавата ! Застраховки, данък имоти, такса чистота, синя зона, зелена зона, милионни заеми изтеглени и "реализирани" от местните първенци, милиярдни заеми в евро изтеглени и "реализирани" от управляващите на държавно ниво ... И НАЯЖДАНЕ НЯМАТ !
2.
truestory
13.08.2018 07:32:03
1
15
да не се оплакват, защото и без бонус малус са на свръх печалба, хората плащат задължителни полици, от които се изплащат смешни суми на пострадалите.
1.
truestory
13.08.2018 07:30:19
2
15
само за една година ГО се вдигна с около 25 процента. Какво искат тия лапачи? да почнем да караме без ГО?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 признака, че ви кръшка 5 признака, че ви кръшка

Ето как да разпознаете дали мъжът ви си има любовница

 

7 рецепти, за да избегнете ревността 7 рецепти, за да избегнете ревността

Ревността не е безпричинна. И не е предизвикана само от това, че приятелят й е харесал снимка на бившата си по бански

Посрещнаха боеца Стоян Копривленски като истинска знаменитост след историческия успех в Париж Посрещнаха боеца Стоян Копривленски като истинска знаменитост след историческия успех в Париж

Победата на бургазлията е изключителен успех за родния кикбокс

Кабелни оператори: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса Кабелни оператори: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса

Отнетата техника е нарушила цялостното функциониране на мрежата и е прекъснала всички предоставяни в услуги

Енджи Касабие сменя тактиката, не иска клюкарска слава Енджи Касабие сменя тактиката, не иска клюкарска слава

Дали съм популярна или не, това не е от значение за мен, но помага на работата ми. Не искам да съм известна с клюки. Мисля, че все още не съм достатъчно популярна с това, което прав, сподели тя

Какви апартаменти пусна правителството за продажба в Бургас Какви апартаменти пусна правителството за продажба в Бургас

Жилищата в "Лазур" и на ул. "Цар Симеон I" са на хубави места и имат големи мазета, но са в стари блокове

Халваджиян глезят Рачков със скъпи почивки, докато Мария Игнатова цепи стотинката на две Халваджиян глезят Рачков със скъпи почивки, докато Мария Игнатова цепи стотинката на две

Мария чакала с нетърпение септември, когато шоуто е завръща, но в интернет-вариант, за да се завърне на работа във фирмата на арменските продуценти

Като две капки вода: Тони Стораро и Фики одрали кожата на футболни звезди Като две капки вода: Тони Стораро и Фики одрали кожата на футболни звезди

Двамата играчи отдавна не се бяха показвали в публичното пространство, което предизвика шок сред почитателите им

Уникално! Бургазлията Михаил падна на колене в Историческия парк във Варна, предложи брак на любимата си Йолина Уникално! Бургазлията Михаил падна на колене в Историческия парк във Варна, предложи брак на любимата си Йолина

Двамата участваха в тракийския ритуал за пиене на вино, но планът на Михаил беше съвсем друг

"Галъп": 70% от българите са доволни от работата си, но само половина от тях - от заплащането "Галъп": 70% от българите са доволни от работата си, но само половина от тях - от заплащането

Данните се отнасят до работещите и са от възобновената рублика "Къде сме ние?" на БНТ

Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро

Гepмaнcĸият тъpгoвeц cмятa, чe oфepтaтa "знaчитeлнo пoдцeнявa" cтoйнocттa нa ĸoмпaниятa. ЕР Glоbаl Соmmеrсе, ĸoнтpoлиpaнa oт Kpeтинcĸи и пapтньopa мy Πaтpиĸ Тĸaч

Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти

Paĸeтaтa, нa cтoйнocт милиapди дoлapи, e виcoĸa 54,8 мeтpa. Tя ce paзpaбoтвa c тъpгoвcĸи цeли, зa дa мoжe дa пpeвoзвa пътници дo Лyнaтa и Mapc

Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул също реагира позитивно на изборните резултати, като основният индекс BIST 100 нараства с близо 2% до най-високо ниво от 25-и април насам

Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани

Девет от всеки десет нелегални имигранти от Йемен и Еритрея веднага получават статут на бежанци

Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод

Правителството в Анкара е готово да предостави над 100 млн. евро в подкрепа на строителството на новата фабрика

Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град

 Опозицията взе градът, на който той някога бе кмет

Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил

Първият проект на BB Classic Cars е превърщане на Zastava 750 в електромобил

Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални

Ще се зapeждaт зa ceĸyнди, тpaят мeceци и чepпят зapяд oт въздyxa

 

Педофил се гаври дълго с момиченце, а накрая го уби Педофил се гаври дълго с момиченце, а накрая го уби

Убийството дълго време не можело да бъде разкрито

 

Уфолози: Летящи чинии на Марс няма, приличат на корабчета от детски рисунки Уфолози: Летящи чинии на Марс няма, приличат на корабчета от детски рисунки

Известният тайвански изследовател на паранормални явления Скот Уоринг твърди, че на Червената планета не се срещат НЛО с формата на диск

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня Питат радио Ереван:
- Как изглежда мъжът в очите на собствената си жена?
От радиото отговарят:
- Като куфар без дръжка - да го носиш - неудобно, да го хвърлиш ти е жал.
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио Ереван:
- Какво ядат канибалите по време на пости?
Отговор на радиото:
- Вегани...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори