×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Как цената на живота скочи двойно и защо ще плащаме много по-скъпи застраховки за колите си


Как цената на живота скочи двойно и защо ще плащаме много по-скъпи застраховки за колите си
Ще се въведе системата бонус-малус - добрите шофьори без катастрофи и провинения ще имат евтина полица, а нарушителите - скъпа
13 Август 2018, Понеделник, 00:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Един пенсионер ще трябва да заделя 2 от 12-те си пенсии за "Гражданска отговорност", ако иска да управлява автомобила си

Цената на задължителната за автомобилистите застраховка "Гражданска отговорност" отдавна е като част от социалната политика на държавата, пише вестник "Капитал". За всички е ясно, че тя не е достатъчна да покрие рисковете, но никой не смее да посегне на най-свидното - колата. И така с леко надзорно притваряне на очи ситуацията се запазва от години, а застрахователите покриват загубите по тази полица с печалбите по други - най-вече Каско.

В последните месеци индикациите, че полицата ще поскъпва, идваха отвсякъде. Първо, от недомислена идея с отчисления от нея да се плаща на земеделците, пострадали от градушки, после и от извънредния анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), според който сегашните цени на застраховката не са адекватни. Предстоящото въвеждане на системата бонус-малус, която ще награждава добрите шофьори с по-евтина полица и наказва с по-високи цени тези с провинения, също е фактор, който прави застраховката по-скъпа за много хора.

И ако за тези неща публиката бе някак подготвена и очакванията бяха за плавна корекция на цените, то изневиделица връхлетя най-сериозният аргумент за поскъпване, при това шоково. С промяна в начина, по който се обезщетяват близките на загинали, включително при катастрофи, за застрахователите се отваря огромен по размер разход, който неминуемо ще трябва да се включи към цената на най-масовата застраховка. За да не се стигне дотам, ще трябват спешни законови поправки.

Предисторията

През пролетта на 2016 г. Върховният касационен съд (ВКС) започва производство, което изследва въпроса дали в кръга на лицата, имащи право на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки, влизат братята и сестрите, както и бабите, дядовците и внуците. До този момент имащите право на компенсация са само съпрузи, родителите и децата на загиналия, както и този, с когото е живял на семейни начала. Периметърът е очертан по социалистическо време през 1961 г. от Пленум на действалия тогава Върховен съд.

След двегодишни разисквания и едно особено мнение в края на юни тази година трите колегии на Върховния касационен съд (ВКС) - наказателна, гражданска и търговска - излизат с общо решение, което разширява първоначалния кръг на имащите право на обезщетение с вече изброените лица. Нещо повече: освен тях, за компенсация могат да претендират и хората, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълбока емоционална връзка", което отваря вратата още по-широко.

Мотивите на върховните магистрати са, че обществените отношения са се развили от времето на онзи пленум преди 57 години и съвременните изисквания за справедливост вече са други. Освен това такава е практиката в повечето европейски държави (Гърция, Италия, Франция, Германия) - да се дава право на обезщетение на по-широк кръг от близки лица. Решението, с което излиза ВКС, е окончателно, но понеже е тълкувателно, засяга не само случаите, които ще излизат оттук нататък, а и тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок. Това означава, че близките на загинали в криминални деяния, злополуки или катастрофи могат да предявят в съда иск за парична компенсация.

По информация на запознати с деловодната практика в съдилищата и особено в Софийски градски съд (СГС, за краткото време от излизането на тълкувателното решение досега е натрупан сериозен обем от искове, като непрекъснато идват нови. Донякъде това се дължало на активната дейност на 8 - 9 адвокатски кантори, които в бранша жаргонно са си спечелили прозвището "гробари", тъй като издирват клиенти и им разясняват възможността за спечелване на съдебни дела срещу възнаграждение. Най-пострадали от тази дейност са застрахователните компании, които изчисляват, че ако трябва да платят допълнително за смъртните случаи в катастрофи за последните пет години, трябва да намерят между 800 млн. и 1.3 млрд. лв.Защо това е проблем

В цената на задължителната "Гражданска отговорност" досега е бил калкулиран рискът от средно 650 загинали в катастрофи годишно и обезщетяване на 2.5 души с по 95 хил. лв., обясни експерт от бранша. Той добави, че в техническите резерви няма заделен ресурс, с който да се платят прииждащите претенции по стари случаи. Възможност да го набавят е от потребителите през цената на застраховката, която при така разширения периметър трябва да се удвои от сегашните 200 - 220 лв. Тогава обаче има опасност някои шофьори да спрат да се застраховат, с което не само че компаниите няма да могат да съберат необходимите средства, но и би се отворил остър обществен проблем. За разлика от повечето застраховки ГО пази не сключилия я, а другите на пътя - именно затова е задължителна и за да работи, трябва да са обхванати практически всички автомобили (щетите, предизвикани от водачи без сключена полица, се покриват от фонд, запълван с вноски от застрахователите).

"Разчетената нова цена ще бъде непосилна за българските домакинства" - смятат от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), като обясняват, че в момента за годишна застраховка отива средно 25-61% от месечния доход при средно за Европа между 8-20%. "Един пенсионер ще трябва да заделя 2 от 12-те си пенсии за "Гражданска отговорност", ако иска да управлява автомобила си. На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, като се има предвид, че броят на полиците в момента е над 3 млн.", добавят от асоциацията. Ето защо от там търсят съдействие от депутатите в парламента за приемане на спешни мерки.

В същото време от кантори, специализиращи в такъв тип дела за обезщетения, са категорични, че шансовете за спечелване на дела по тълкувателното решение на ВКС са високи. Адвокат Иван Йовчев  смята, че до две години съдът ще е утвърдил практика по новите казуси. "Аз очаквам да постъпят доста искове, като всяко дело ще бъде решавано конкретно, според спецификите", обяснява юристът. "Практиката ще е много интересна, защото тълкувателното решение отваря вратата широко и тук влизат снахи, зетьове, включително еднополовите двойки при съвместно съжителство. При всички положения ще зависи от самото доказване на много близки отношения, тоест няма да се приема априори", добавя Йовчев.

Той обръща внимание, че този тип дела ще бъдат разглеждани при нов режим на подсъдност, който е в ущърб на лицата, търсещи обезщетение. Досега те се гледаха основно в София, където се намират централите на застрахователите, но вече ще се разпределят по местоживеене. "И сега имаше възможност да се избират три подсъдности, но масово хората избираха адреса на застрахователя. Причината е, че размерът на обезщетенията, които се присъждат от някои съдилища извън София, е доста по-нисък", посочва адвокатът. Друг проблем според него ще възникне с необходимостта по тези дела да се назначават сложни експертизи, за които капацитетът в провинцията е ограничен.

Какво да се прави

Предложението на браншовата асоциация е да се внесат поправки в Кодекса за застраховането, които да определят еднократни и фиксирани размери на обезщетенията във връзка с неимуществените вреди. Това би могло да означава както лимит на отговорността за застрахователя до определена сума, така и таван на компенсацията, което едно лице може да получи. Например ограничението за смърт да е 40 хил. евро, които се поделят между колкото наследници се появят. Отсега е ясно, че това би срещнало отпора на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, според която застрахователите са знаели от две години, че се върви към такова решение и е можело да вземат мерки, за да не става толкова критично.

Дори и депутатите да се съгласят, че този подход е правилният, и задвижат бързо промените, те биха могли да действат само занапред, доколкото въвеждането на законови поправки със задна дата противоречи на конституцията. Така че това не изчиства надвисналия проблем с плащанията за пет години назад и суми от порядъка на десетки, а за най-големите застрахователи в този сегмент и стотици милиони левове.

Освен това застрахователите биха се сблъскали с друг проблем в българското правораздаване, а именно липсата на единна методика, по която се присъждат обезщетения за претърпени нематериални вреди. В практиката си освен преживените болки и страдания магистратите вземат предвид и пропуснатите ползи, за близките на загиналия, пресмятайки възрастта и доходите му. Така може да излезе, че цената на човешкия живот има драстично различна цена, което би било несправедливо. Друг проблем е, че по тези нови дела тепърва ще се трупа практика, а с подготвяната децентрализация на правораздаването хаосът може да стане абсолютен.

В категории: Пътна обстановка


22
Коментара
Ад на ГКПП „Капитан Андреево”
Ад на ГКПП „Капитан Андреево” 19/09/2019, Четвъртък 19:20 1
22
Коментара по темата
22.
koko
13.08.2018 13:01:18
0
2
Аз не съм видял фалирал застраховател или такъв де си е върнал лиценза така че или вземат много над реалното или хич не плащат-поскъпването не е обосновано
21.
Asd
13.08.2018 12:47:41
0
2
Davaite da sa digame kato v Romania, dokoga she gi tarpim. Tez paraziti e.... 100 000 da se saberem shte gi izrinem teq i tapote milicioneri shte vzemat zaedno s tqh
20.
Are e
13.08.2018 12:45:39
1
1
Daje ne zaslujawate davi pisha na kirilica e kucheta umreli. 10godini nqmam narushenie i ptp i wsqka godina mi digate grajdanskata i ot 5 gpdonigo pishete towa, che she se namalq ako nqqm narushenie... Koga ve bokljci takiwa... Prikljchix s grajdanski i tem pdpobni, kat i bez towa samo za skorost kontrolorat, taka che qjte mi kura, bokluciii!!!!
19.
17
13.08.2018 10:54:06
0
2
вдигнат ли застраховката Гражданска отговорност ,ще се вдигнат много неща ,цигари,алкохол,нафта,бензин,газ, захарта,олиото ,брашното и т.н.
защото фирмите които ги разнасят тези неща ,вече ще имат по-големи разходи ,които трябва да бъдат компенсирани от крайния потребител
18.
ДПС, ГЕРБ, БСП, птрЕЕЕооотите и Румен Радев
13.08.2018 10:51:48
0
2
Помним,че обещахме за изрядните да плащат с 30% по-малко,но нищо. Можем да си ви работим, както си искаме.
17.
Hdkaf
13.08.2018 10:00:56
0
5
Вдигнете му парашута на Боко или раята ще плаща десятъка още 500 години на Боковци,Станипишки,Пеевски прасета,Болни Воленовци,Теменужени Костовци,Виденовци и прочие клика дали наречена комунисти-социаисти-герберасти-седесари пък било то и зелени човечета Ганьо все е прекараният от тези мушморочета.
16.
Мдааа
13.08.2018 09:14:02
0
4
Когато накарат властимащите с шапки да си плащат гражданската, пътния данък и техническия преглед, няма да има нужда от вдигане на гражданската.
Фирми с протекции от властта също нямат гражданска.
Изкарайте мутрите от застрахователните фирми и воалла... няма да има нужда от вдигане. Колко крадени коли сме платили само да вземат застраховката и после потъват за части. Двойна печалба на мафията, а ние ще плащаме гражданска заради некадърниците от герб и бсп!
15.
Лъжата
13.08.2018 09:11:55
1
3
Държавата има най-голяма полза от бедняци и необразовани тъпаци като мен.Нека умните и знаещите да отиват да се реализират на вън. Нека тука да останат всички които желаят ,без значение дали са богати или бедни , смачкани или привилигировани .
14.
Мдааа
13.08.2018 09:08:04
1
3
Когато накарат властимащите с шапки да си плащат гражданската, пътния данък и техническия преглед.
13.
Предложение
13.08.2018 08:52:58
2
15
Как да я пуснат тази бонус система като те не могат да я определят а всичко е толкова просто Правят застраховките на човек не на автомобил от 18 до 25 години еди каква цена от 25 до 35 друга и така нататък и въпроса е решен имам глоби плащам повече нямам по малко аз си отговарям със застраховката а не на автомобила защо на 3000 куб да се плаща повече от 1200 куб след като ограниченията в България са еднакви за всички.
И когато някой ти поиска колата да отиде до някъде ще го попиташ има ли застраховка а не той да пита колата има ли и ако направи бела той си носи отговорност не аз че колата била на мое име и следващата година аз да плащам по скъпо .
И все пак това е гражданска застраховка ,а гражданин за мен е човек не автомобил.
12.
11
13.08.2018 08:45:51
1
11
и тройно да я вдигнат ,много приближени до един Кмет /В.Е./ пак ще си карат колите без Гражданска отговорност .Да му мислят раята
11.
Истината
13.08.2018 08:35:34
17
3
Държавата няма полза от бедняци и необразовани тъпаци. Нека да заминават навън. Нека тук да останат само богатите и умните.
10.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
13.08.2018 08:29:38
11
2
Скъпа редакция,
Никой не плаща НИЩО в България и пак се оплаквате. Затова никой не работи!!! Затова полицията спи. Няма пари за НИЩО!!!

Кмета, вдигнете данъците със 500% на цигари, дъвки, и недвижимо имущество. Вдигнете глобите със 500% на криминалисти и нарушители.

Вкарайте пари във държавата. Осветлете икономиката!!!!

Време е народа да си плаща или аут да ходи да мий чинии навън!!!!

Тротоарите на града са лунни пейзажи във Сирия.
9.
Сунай
13.08.2018 08:28:30
1
3
В тази държава никой не дава смислени обяснения. За камионите например ГО сега е минимум 4200лв.,което е безумие на фона на цените на горивата и тези на навлата. ГО на камионите винаги е била висока ,но за 4г. от 1200лв. да скочи до 4200 си е обир. А пък за ТОЛ системата никой нищо ,няма цена на километър, няма евро норми нищо бе нищо. Малките фирми са на финала .
8.
Мдаа
13.08.2018 08:21:25
1
4
Плащат сериизно обезщетения на фирмени автомобили и затова не им излизат сметките.
7.
Кфкфи
13.08.2018 08:20:00
3
16
ГЕРП са към края на мандата си
6.
Гошо
13.08.2018 08:06:12
0
3
А за камионите ГО направо полудя,без обяснение в момента е 4200лв. което безумие. Не че преди беше евтино преди година 2300лв. През 2014 беше 1200лв. ,но на базата на цените на горивата и навлата ,това е сигурен фалит за малките фирми. Въпроса е къде отиват тези пари?
5.
Възмутен теляк
13.08.2018 08:05:13
1
6
Тази система я създавате от супорнайсет години и още не е готова. Отделно тъпотия е, че за изрядните шофьори гражданската няма да повтинее, а само ще поскъпне за нарушителите. Де е Киро на кирия?
4.
гражданин
13.08.2018 07:59:42
1
9
Интересно ми е има ли официална/и достоверна/ статистика колко са приходите от ГО и колко са изплатените обезщетения !? Да видим колко аджеба са на загуба тия застрахователи ?
3.
демократ
13.08.2018 07:52:36
3
19
Бой по брашненият чувал, гражданите на държавата ! Застраховки, данък имоти, такса чистота, синя зона, зелена зона, милионни заеми изтеглени и "реализирани" от местните първенци, милиярдни заеми в евро изтеглени и "реализирани" от управляващите на държавно ниво ... И НАЯЖДАНЕ НЯМАТ !
2.
truestory
13.08.2018 07:32:03
1
15
да не се оплакват, защото и без бонус малус са на свръх печалба, хората плащат задължителни полици, от които се изплащат смешни суми на пострадалите.
1.
truestory
13.08.2018 07:30:19
2
15
само за една година ГО се вдигна с около 25 процента. Какво искат тия лапачи? да почнем да караме без ГО?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сексуалните фантазии, които споделят и двата пола Сексуалните фантазии, които споделят и двата пола

Фокусът към жените се повишава именно през зимата, когато имаме нужда от чуждо тяло до себе си

3 причини да не излизате с бившето гадже на най-добрата си приятелка 3 причини да не излизате с бившето гадже на най-добрата си приятелка

Ето кои са те:

БАБХ ще проверява кухните на забавачките и училищата БАБХ ще проверява кухните на забавачките и училищата

Масовите проверки ще продължат до 11 октомври

МБАЛ Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени МБАЛ Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени

Ценната апаратура е на стойност: 20 665 лв. От тях 12 000 лв. бяха осигурени от Община Поморие

Нефтохимик посреща Черноморец-Балчик Нефтохимик посреща Черноморец-Балчик

Дербито ще е на стадион Арена Созопол

200 камери следят за винетки по пътищата 200 камери следят за винетки по пътищата

Половината от тях са на автомагистрали и първокласни пътища, а 105 са мобилните екипи на терен

5-те най-ревниви зодии сред жените 5-те най-ревниви зодии сред жените

Това ни създава много проблеми във връзката, докато не се стигне до момента, в който ревността я разрушава

Безработицата в Бургас под 2%, областта на второ място по заетост в страната след София Безработицата в Бургас под 2%, областта на второ място по заетост в страната след София

Расте броят на чужденците, работещи по Черноморието през летния сезон, от 1500 през миналата година, до над 2000 през тази

Побойникът от „Фермата” Иван Милин шамарил сервитьорки на морето, биел и бившата си Побойникът от „Фермата” Иван Милин шамарил сервитьорки на морето, биел и бившата си

Познати на 30-годишния хомофоб разказват, че импулсивният планинец често раздава юмручно правосъди

БТВ шефка хвърли око на Ицо Хазарта БТВ шефка хвърли око на Ицо Хазарта

Блондинката неотлъчно до рапъра

Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични

На кадрите се виждат странни обекти, които не се държат като нищо, обяснено от модерната авиация

Бриджит Макрон се завръща в класната стая Бриджит Макрон се завръща в класната стая Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit

Кралството мисли, че ЕС може да му даде още една година време да помисли за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия

Колко струват всички природни ресурси на Русия? Колко струват всички природни ресурси на Русия?

Πo-гoлямaтa чacт oт pecypcнoтo бoгaтcтвo нa cтpaнaтa ce пaдa нa пeтpoлнитe зaпacи - 74,5 тpилиoнa pyбли

Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване

Данните показват, че според 71 процента от сърбите политическите партии са корумпирани

Кмет издаде заповед съгражданите му да бъдат щастливи Кмет издаде заповед съгражданите му да бъдат щастливи

Той забрани тъжната музика

Instagram със строги мерки срещу продукти за отслабване Instagram със строги мерки срещу продукти за отслабване

Някои от публикациите ще бъдат скрити от лица под 18-годишна възраст

Рим и Париж искат преразпределяне на мигранти в ЕС Рим и Париж искат преразпределяне на мигранти в ЕС

Механизмът трябва да бъде автоматичен

Скръбна новина: Внезапно почина световно известна порно звезда Скръбна новина: Внезапно почина световно известна порно звезда

Причината за смъртта ѝ все още не е известна, но тече разследване

Полша към поляците на Острова: Връщайте се у дома Полша към поляците на Острова: Връщайте се у дома

След Brexit ще има административни затруднения

Сотир ЦАЦАРОВ, главен прокурор Сотир ЦАЦАРОВ, главен прокурор Ако се налага, ще гласувам и втори път за Иван Гешев Виц на деня Виц на деня Защо жената когато иска с*кс казва:
- Много съм пияна!
А мъжът когато, не иска с*кс казва:
- Много съм пиян!
Виц на деня Виц на деня По улицата пълзи пиян мъж:
- Момченце, не знаеш ли къде живее чичо Иван?
- Но чичо, нали ти си чичо Иван!
- Това го знам! Само не знам къде живея!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-хубавата част от отношенията е, когато още не сте се срещнали!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори