×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Европа очаква температурни рекорди и оценява икономическите щети от жегата


04 Август 2018, Събота, 15:33 ч.

Докато мнозина в Северното полукълбо почиват, милиони продължават да работят, а при такова време това е не само неефективно, но и опасно


Швейцарската армия позволи на военните си да носят униформа с къси панталони и тениски, докато железниците отчитат необичаен прилив на туристи, търсещи прохлада в планината.

Финландски супермаркет покани 100 клиенти да нощуват в климатизираните му помещения, защото се оказали изненадани от високите температури - къщите им просто нямат климатици, пише Дневник

В Лисабон термометрите отчетоха 43 градуса, което е необичайно за град, разположен на морския бряг.

И ще става още по-горещо - синоптиците не изключват в края на седмицата температурите в Португалия и Испания да надхвърлят 45 градуса и може би да счупят европейския рекорд от 1977г. Тогава в Атина са регистрирани 48 градуса. Новият рекордьор може да е място някъде в провинция Алентежу в южната част на Португалия.

Причината е, че огромни маси нажежен въздух от Сахара предизвикват най-тежката гореща вълна от 2003 г. насам на Иберийския полуостров. Лисабон е един от градовете с най-високи температури на планетата, а телевизиите обясняват как може да стане топло, колкото в Долината на смъртта в Калифорния.

Но това е само част от необичайно топлото лято в Западна и Южна Европа.

След продължителна суша и температури от 33 градуса, във Великобритания най-после очакват захлаждане заради студен атмосферен фронт с валежи.

Но сушата на континента продължава. В швейцарския кантон Цюрих властите се опитват да спасят рибите в езерата от задушаване, защото планинските потоци едва едва ги запълват и не достига кислород във водата.

На брега на Балтийско море е идеално за плаж, но в Швеция и Полша предупреждават населението да внимава къде плува. Заради топлата вода има експлозивно цъфтене и растеж на отровни водорасли, разказва "Ройтерс".

Поделение на веригата K-Supermarket в Хелзинки направи жест към клиентите си като покани 100 от тях да пренощуват в климатизираната сграда. Средната температура за Финландия през август е 19 градуса, а тази седмица в столицата регистрираха 30 градуса.

Започнаха и проблемите за бизнеса. Тази седмица "Томас Кук" потвърди опасенията на инвеститорите, че част от клиентите ѝ от Северна Европа са отложили пътуването до традиционните курорти в Турция, Гърция и Испания, защото лятото е дошло при тях.

Руснаците обаче масово се стичат към турските курорти тази година. Турция отчита рекорден брой руски гости, докато останалите направления растат два пъти по-бавно, отколкото се е очаквало, разказа московският в."Ведомости". Между януари и юли само в Анталия са пристигнали 2.5 милиона туристи от Русия, отчита местното летище. Това е най-добрият резултат от последните години (преди това няма подобна статистика).

Районът на Анталия привлича до 90% от руските туристи и след като миналата година тук са почивали 4.5 млн. души, тази година агенции като "Библиоглобус", Tez Tour и Level.Travel съобщават за допълнителни между 30 и 68 процента повече записвания. "Ведомости" цитира данни на Tez Tour, според които за България, Испания и Кипър почти няма промяна спрямо 2017 г.

В петък германски производители на пилешко месо и яйца поискаха от супермаркетите да вдигнат цените, тъй като сушата е довела до поскъпване с 25% на фуражите. Юли беше най-горещият от 1881 г. насам и реколтата от жито ще е с около 25% по-слаба от миналогодишната, съобщи тяхно сдружение, цитирано от телевизия ZDF. "Потребителите трябва да са готови да платят повече за продуктите от пилешко месо", казват от синдиката. Федералното правителство обмисля специална помощ за животновъдите.

Докато мнозина в Северното полукълбо почиват, милиони продължават да работят, а това при рекордни температури е не само неефективно, но и опасно. Проучвания са показали, че жегата се отразява на работата на централния мозък, концентрацията и на настроението. И буквално убива.

През 2006 г. проучване на Lawrence Berkeley National Lab посочи конкретната температура в офиса, при която ефективността на служителите е максимална. Това са 22 градуса, а над тях производителността започва да се влошава.

Учени от Харвард публикуваха на 10 юли в PLOS Medicine проучване сред 44 студенти от местно общежитие, според което живеещите в климатизирани помещения се представят по-добре на тестове, запомнят по-добре информация и реагират по-бързо и по-точно.

Две седмици по-късно в статия на техни колеги от Станфорд в Nature Climate Change се твърди, че има връзка между жегата и депресията и високите температури предизвикват повече самоубийства. Предупреждението им е стряскащо - ако не се реагира на климатичните промени, към 2050 г. в САЩ и Мексико само заради затоплянето ще има между 9000 и 40 000 самоубийства повече.

Група учени, работещи за Climate Impact Lab към Университета на Чикаго, обърнаха внимание тази седмица на нещо друго - че изглежда е твърде оптимистично твърдението, че от климатичнит епромени ще страдат предимно бедните държави. В проучването си, пуббикувано от Becker Friedman Institute към университета, се казва, че и за икономически развитите страни разходите към края на века ще се увеличат повече от 100% - от нуждата да се инсталират повече климатици до принудителното ограничаване на дейността на открито.

Екипът стига също до изводи, че въпреки подобрения стандарт и адаптирането, към края на века всяка година само заради горещините по света ще умират допълнително 1.5 милиона души. За сравнение, през 2013 г. в пътни произшествия на планетата са загинали 1.23 млн. души.

Не е сигурно, че жегата от европейското лято ще се повтори догодина, но тенденцията изглежда безспорна. Тя бе онагледена миналата година от списание Scientific American с анимация за т.нар. температурен цикъл от последните 100 години. Всяко от стълбчетата в нея съответства на едва от 100-те обхванати държави, а цветът съответства на средните температурни аномалии - червено за горещина, синьо за студ. "Пулсациите" показват все повече червено, особено в Европа.

В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори