×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • ОД на МВР в Бургас разкри 30 престъпления през уикенда
  • 114 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, 1 е в Бургас
НА ЖИВО

КРИБ Бургас: Ретроспекция на 2-годишната работа и интервю с Председателя относно бъдещите планове за развитие


КРИБ Бургас: Ретроспекция на 2-годишната работа и  интервю с Председателя относно бъдещите планове за развитие
От 2017 г. насам структурата на Конфедерацията предприе редица успешни инициативи за подобряване на бизнес климата в региона
16 Юли 2018, Вторник, 00:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Членовете на КРИБ Бургас осигуряват над 10,000 работни места

В състава на КРИБ - Бургас към днешна дата влизат над 50 компании с разнообразен предмет на дейност. Работните места, осигурени от тях, надхвърлят 10 000. Тази цифра постоянно расте благодарение на успешните стъпки на регионалната структура на Конфедерацията, в посока подобрение на бизнес-климата в областта.

Структурата КРИБ - Бургас е основана на 17 юни 2016 г. от 43 от най-влиятелните работодатели от големия и среден бизнес в областта. Част от Управителния й съвет стават 9 дружества: “БМФ Порт Бургас” ЕАД, “Билдникс” ООД, “Вая 7” AД, “Булгариен Директ Райзен” ЕООД, “Спекта Ауто” ООД, “Механизация на селското стопанство и услуги ЕООД, “Бургасбус” ЕООД и “Термал Инженеринг” ООД.

Контролният съвет на сдружение „КРИБ Бургас” включва пет дружества – “СМК Монтажи” АД, “Пристанище Бургас” ЕАД, “Порт Рейл” ООД, “Несебър Ин” ООД и “Балкантрейд” ЕООД. От самото основаване на КРИБ - Бургас Председател на Управителния съвет на организацията е г-н Стоян Караненов, управител на “Булгариен Директ Райзен” ЕООД, а заместник-председатели са инж. Николай Николов, управител на “Билдникс” ООД и Стефан Джамбазов, управител на “Вая 7” АД. В състава на КРИБ - Бургас влизат компании от различен мащаб и сектори, чиито брой устойчиво расте.

Целта на сформираното в регион Бургас звено на КРИБ е преодоляване специфичната проблематика, пред която са изправени компаниите в областта. За периода от две години, през който функционира, КРИБ - Бургас неизменно следва целите си - подпомагане разрешение на различни казуси, пред които са изправени местните компании. Конфедерацията информира своевременно за различни свързани промени в нормативната уредба на страната, популяризира инвестиционната и социалната им дейност, ефективно защитава и представлява икономическите им интереси.

За постигане на поставените цели, КРИБ - Бургас предприе редица ефективни инициативи. Регионалната структура е активен участник в Обществения съвет по аутсорсинг; Кръгла маса Икономика и Енергетика; регионални срещи, обвързани с изпълнение на целите по Иновационна стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/ 2014-2020 г.

КРИБ - Бургас работи успешно и върху един от основните казуси, пречещи на ефективния икономически растеж през последните години – липсата на квалифицирана работна ръка. Във връзка с разрешаването на този проблем, структурата стана част от информационни кампании и обща стратегия за решаването на проблема с липсата на квалифицирани кадри съвместно с Община Бургас, Областна управа, Агенция по заетостта - Бургас и други структури. Подписани бяха и споразумения за сътрудничество с обучаващите специалисти институции в града: Бургаски свободен университет и Университет "Проф. д-р Асен Златаров".  

Регионалната структура на Конфедерацията е съорганизатор и на редица високоефективни инициативи като III-ти Facility Management forum, Бизнес ПРО Форум „Директни програми за финансиране от ЕС", форум „Програма Конкурентоспособност и инвестиции“ 2017 г. В полза на компаниите, опериращи в областта на туризма, съвместно с Портала на българските общини, КРИБ -Б ургас организира дискусия "За по-чист морски туризъм".

Председателят на КРИБ - Бургас - Стоян Караненов даде интервю относно дейността на конфедерацията, бизнеса в морския град и областта и бъдещите планове за развитие:
- Усещат ли се реални ползи за бизнеса в Бургас от интервенциите на Конфедерацията?

- На централно ниво КРИБ дава възможност на представители на различни бизнес отрасли да участват в законопроекти и да дават своите предложения и становища за подобряване на бизнес климата в секторите, които заемат. Това на практика не сработва. Причината е, че бизнесът в населените места извън столицата все още предпочита да бъде пасивен наблюдател към всичко, което се случва в България на централно ниво.

Припомням, че КРИБ е национално представена организация, която има за цел да бъде прекия мост между бизнеса в България и държавната администрация и най-вече да сътрудничи с директния ноу-хау на бизнеса посредством становища в законопроекти в Народното събрание. КРИБ участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество, чиито функции са да дава мнения по проекти на нормативни актове, уреждащи въпроси в трудови отношения, условия на труда като цяло, заетостта и трудовата квалификация, здравно и обществено осигуряване, бюджетна политика и други. 

- Как бихте определили текущото състояние на бизнеса в Бургас?

- Когато говорим за бизнес и Бургас, преди всичко трябва да споменем отличната инфраструктурна среда, за която трябва да поднесем адмирации на екипа на Община Бургас и държавата, които я изградиха през последните години чрез непрестанен труд. Независимо от отрасъла и от размера на бизнеса, всичко, което се организира от Община Бургас и държавата на територията на Област Бургас, има добавена стойност към бизнеса и помага за дългосрочното му развитие.

Бизнесът в района на  Бургас е разнороден по профили и размер: от нефтопреработване в лицето на “ЛУКойл Нефтохим”, през дървообработка в лицето на “Кроношпан” – и двете предприятия с дял на световни пазари, през производство на части за автомобилната индустрия, аутсорсинг на производство на световни марки от текстилната индустрия, разбира се - туризъм, хранително-вкусова промишленост, транспорт, пристанища и дребен бизнес с основен профил търговия.

Състоянието, в което се намират всички гореизброени, е не по-различно от това, в което се намира бизнеса като цяло в страната - а именно: огромен потенциал за развитие във всеки бранш, поради добрата инфраструктура, геополитическото позициониране на България и географската ни локация; но с огромно предизвикателство – липса на работна ръка - в това число нискоквалифициран и висок мениджмънт. Има реален проблем, той е огромен и за него трябва да се говори, за да може да се намери правилното решение.

- Как виждате пътя към разрешаването на тази криза?

- От страна на администрацията – улесняване на процедурите за внос на кадри от чужбина, провеждане на дългосрочна политика в системата на образованието с цел бърза и сигурна реализация на завършили техникуми и университети в България - в български компании. Преди дни министър Вълчев на участие на ректорска среща в Бургаски свободен университет, на която присъстваше и представител на КРИБ - Бургас, взе решение работодателите да влязат в изпитни комисии, като част от предложенията на ректорите на учебни заведения от цялата страна, които смятат да внесат в Народното събрание предложения за промени в Закона за висшето образование. С исканите промени от страна на ректорите, се предлага представители на работодателите да преподават на студенти и да влязат като членове в изпитни комисии за бакалавърски и магистърски степени. КРИБ - Бургас подкрепя това предложение, което със сигурност ще скъси дистанцията между бизнес и бъдещи професионалисти и ще регулира разликите между академичните науки и опита на бизнеса, като ще представи платформа на обучаващите се за директен ноу-хау.

Стратегически, в дългосрочен план със сигурност ситуацията с кадрите ще се промени позитивно, защото много от българите, които напуснаха България, за да търсят успеха си извън страната, сблъсквайки се с множеството трудности на системата в Западна Европа и света като цяло, усещайки негативния резултат между възнаграждение и стандарт на живот, в това число и липсата на собствено жилище, започват да се връщат обратно към България. Разбира се, за всичко това допринася и позитивното развитие на образователната, културната, инфраструктурната и социалната политики на България, които в последните години задминават очакванията на всички.

Но за да бъдем реалисти, трябва да посочим, че този миграционен цикъл ще трае още няколко години, през които трябва да се търси временно решение за внос на кадри.

В тази връзка КРИБ не спира да търси решения на този проблем ежемесечно, като най-актуално действие в тази посока мога да посоча конференцията „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“, организирана на 11.06.2018 в София. На форума пред Томислав Дончев и Екатерина Захариева, пред министрите на образованието и на туризма Красимир Вълчев и Николина Ангелкова и пред зам.-министъра на икономиката Александър Манолев се поставиха предложения от страна на бизнеса за справяне с кризата с работна ръка.

- Един въпрос, който вълнува доста хора в град Бургас, Вие като млад и перспективен човек с образование и успешен Председател на КРИБ - Бургас, смятате ли да влизате в политиката?

- Не смятам нито на този, нито на бъдещ етап от житейското ми развитие да влизам в политика под какъвто и да е формат. Необходим съм на бизнеса ми и се чувствам пълноценен там.
Съветвам всички онези, които по цял ден "бистрят политиката" и обсъждат физически лица, изграждайки различни сюрреализми, свързани с тях, да се въоръжат с постоянство и работна дисциплина, защото българската икономика има нужда от техните производствени, а не лингвистични възможности.
Използвам случая да благодаря на екипа на КРИБ - Бургас и на моите заместници, г-н Николай Николов и Стефан Джамбазов, за непрестанната отлична работа през последните години.Папа Бенедикт XVI е тежко болен
Папа Бенедикт XVI е тежко болен 03/08/2020, Понеделник 17:20 0
Флагман.БГ Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? 03/08/2020, Понеделник 17:00 1
Наталия Симеонова се завръща
Наталия Симеонова се завръща 03/08/2020, Понеделник 14:00 2
България Всички новини
Комисар Емил Павлов, ОД на МВР в Бургас: Има значителен спад на битовата престъпност Комисар Емил Павлов, ОД на МВР в Бургас: Има значителен спад на битовата престъпност

Битовата престъпност ще продължи да бъде приоритет за нас, категоричен е зам.-директорът на областната дирекция на полицията

Верижна катастрофа затапи бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас

Нанизали са се четири автомобила, причината – неспазена дистанция

Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата Мария Банева: Винаги съм вярвала, че истината ще възтържествува Мария Банева: Винаги съм вярвала, че истината ще възтържествува Свободата на словото и отношението на хората винаги са стояли на първо място за мен, пише в открито писмо майката на Николай Банев Приключи частичният ремонт на Духтевата къща Приключи частичният ремонт на Духтевата къща В тази малка красива сграда е отгледал децата си един талантлив българин Трагедия: Алфа Ромео се заби челно в камион в Карнобатско, водачът загина на място Трагедия: Алфа Ромео се заби челно в камион в Карнобатско, водачът загина на място

Във фаталната кола имало и две жени, които са откарани в УМБАЛ-Бургас, изяснява се състоянието им

ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД вече и с онлайн продажба на застраховка „Гражданска отговорност“ ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД вече и с онлайн продажба на застраховка „Гражданска отговорност“

15 % отстъпка при еднократно плащане на Полица, поръчана онлайн

Разкриха пъкления план на протестиращите до Стара Загора - да блокират АМ "Тракия" и в двете посоки Разкриха пъкления план на протестиращите до Стара Загора - да блокират АМ "Тракия" и в двете посоки

Ако полицията не се бе намесила аутобанът щеше да бъде блокиран в петък вечерта за доста дълго

Бойко Борисов: Пренасочваме 10 млн.лв. от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ в помощ на туризма Бойко Борисов: Пренасочваме 10 млн.лв. от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ в помощ на туризма

Очаква се схемата да заработи в края на месец август

Ето коя е първата БГ звезда, която ще участва в новия сезон на Фермата Ето коя е първата БГ звезда, която ще участва в новия сезон на Фермата В състезанието за 100 000 лева всички ще усетят и магията, която по неповторим начин носи българската народна музика
Папа Бенедикт XVI е тежко болен Папа Бенедикт XVI е тежко болен

Оттеглилият се 93-годишен папа страда от херпес зостер

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Пандемията продължава бързото си разпространение по света Норвежци опразниха шведските магазини Норвежци опразниха шведските магазини На места се забелязват 70-метрови опашки на касите Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19 Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19

Досега броят на заразените с коронавирус в Турция надхвърли 231 000

Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин

Охранителят е отстранен от задълженията си до края на разследването

Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

Хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги

Почина актьорът Уилфорд Бримли Почина актьорът Уилфорд Бримли

Той е известен с ролята си на д-р Блеър в нашумелия през 80-години филм „Нещото“

Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно

Каквито и добрини да си направил на страната си, никаква благодарност не бива да чакаш, ще те изритат, напсуват, охулят, че накрая може и в кауша да те вкарат

Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19 Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19

Това показва проучване

Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията

За последното денонощие в Германия са регистрирани 955 случая на заразата

Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня Много хубав часовник имаш...
- Благодаря. Взех го супер евтино от ЛИДЛ. Само 5,99 лв.
- Колко е часът ?
- 77:68.
Виц на деня Виц на деня - Пешо, кое е най-запомнящото се нещо което са ти казвали след се*с?
- А да видим друг път ще крадеш ли череши...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Ани, как кръстихте детето?
- Бойко - да му е пълно шкафчето!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори