×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Някогашният стадион-красавец на Бургас потъна в забвение и разруха, струва ли колосалните 25 млн. лв. (СНИМКИ)


23 Юни 2018, Събота, 09:45 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимки: авторът

Няколко милиона са нужни за спешната реконструкция на съоръжението, но едва ли някой ще ги извади 


Цялостното оформяне на централната трибуна е поредната крачка в доближаването на стадиона в Бургас към стандартите на развитите европейски държави. След извършването на поредните нововъведения с право може да се каже, че стадионът в Бургас отговаря на всички изисквания на европейската централа за провеждането на международни срещи от най-висок ранг, а по своята визия и удобствата, които предлага за зрителите, той си съперничи с най-новите и модерни спортни комплекси в Европа.

Това е част от съобщение, изпратено до медиите от пресцентъра на ПСФК Черноморец, през август 2009 г., когато тече последната реконструкция на гордостта на Бургас – стадиона-красавец в жк „Лазур”. Само година по-късно съоръжението е обявено за най-добрия стадион в България. През 2015 г. ст. „Лазур” приема 11 двубоя от Европейското първенство по футбол на УЕФА за юноши до 17 години, включително финала. На него са се играли редица двубои от европейските клубни турнири, а неведнъж в Бургас е гостувал и националният тим на България.


Така изглежда към днешна дата бившето спортно бижу на Бургас

През последните години стана традиция на ст. „Лазур” да се провеждат и мачовете за Суперкупата на страната. Няма шанс обаче това да се случи през 2018 г.

За пръв път това лято ст. „Лазур” ще остане затворен

Причината – някогашното бижу на създателя на явлението Нефтохимик Христо Порточанов тъне в разруха.

Съоръжението е неизползваемо от близо година, като през този период на него са изиграни само 2 мача от ОФК Поморие. Тимът обаче също се отказа от ст. „Лазур” заради скъпата му поддръжка.


Гларусите са единствените играли на терена на ст. "Лазур" от месеци

Само преди 2 месеца неговият собственик – фирмата „Спортс пропърти мениджмънт” обяви, че ст. „Лазур” се продава за сериозната сума от 25 млн. лв. – колосална цифра предвид състоянието на спортното съоръжение.

Репортер на Флагман.бг се разходи из дебрите на някогашния стадион-красавец, за да проверим кое оправдава толкова високата му цена. За сравнение, Община Бургас планира да построи нов градски стадион в жк „Меден рудник”, който заедно с прилежащата инфраструктура ще излезе в пъти по-евтино: около 10 млн. лв. Освен това поддръжката на новия дом на бургаския футбол също ще е много по-малка от тази на ст. „Лазур”, за който са необходими около 50 000 лв. на месец.

Репортерската проверка на Флагман.бг завари апокалиптична картина на спортното съоръжение. Административната част на ст. „Лазур” беше заключена и необитаема, а теренът – неокосен с месеци и все още на дупки, останали от концерта на Продиджи. Малко известен факт е, че преди година и половина, когато петната цъфнаха на тревната площ, а Нафтата все още играеше в Първа лига, спонсорът на клуба Мартин Бошнаков преди всеки домакински мач ги боядисваше със зелен спрей, защото имаше опасност делегатът да не позволи провеждането на срещата.


Дупките по терена след концерта на Продиджи все още стоят по тревното покритие

Трибуните също са в лошо състояние. Скъпите седалки са обвити в дива растителност, включително и лоза, покарала точно под рекламираното навремето като супер модерно табло. Фен шопът сякаш е замръзнал още през 2015 г. заедно с артикулите вътре. Таваните на тоалетните пък вече се рушат. Супер модерното осветление преди 10 години вече е ръждясало, ако не се вземат мерки скоро ще стане опасно не само за зрителите, а и за хората от жк „Лазур”.


По трибуните е започнала да избива и буйна растителност, включително и дива лоза

В окаяно състояние са и немските седалки Recaro на двете скамейки. Въпреки че са на колелца, собствениците не са се погрижили да ги завият или приберат и те вече са покрити с дупки и паяжини. Няма помен и от медицинския център, чийто кабинети пустеят.


Касата на централния вход на съоръжението също се руши

Модерните условия за журналисти, които едно време предлагаха 11-те кабини оборудвани с пултове за директни предавания, телевизионни монитори, които проследяват ситуациите на терена, телефони с възможности за осъществяване на сателитна връзка, също са в историята. На последния значим мач, игран на този стадион – срещата за Суперкупата на България през 2017 г. кабинките, вип ложата и стълбищната клетка на сектор „А” прокапаха, а над Бургас тогава заваля лек летен дъждец, не буря, каквато имаше през миналата седмица. Наложи се официалните лица да се местят от ъгъл на ъгъл, за да търсят по-сухо място, а после старателно да се придържат за парапета, за да не паднат по стълбите.


Ултрамодерното навремето осветление вече ръждясва и скоро ще е опасно не само за феновете, но и за за хората в жк "Лазур"

Това бе една от причините тазгодишният двубой за Суперкупата на България, който трябва да се проведе през август, да се играе в София, а не в Бургас. Организаторите го признаха в прав текст и изглежда вече са изключили ст. "Лазур” от програмата си.

Неясна съдба и нереална цена за спортното бижу на Бургас

За пръв път през това лято стадионът не бе заявен от нито един отбор за участие в европейските клубни турнири по простата причина, че трудно ще премине лицензирането, дори и за първите кръгове. Собственикът явно няма интерес да го поддържа, а това определено не е роля на отбора-наемател, който ще дойде само за няколко срещи.


Лекоатлетическа писта край терена също е в окаяно състояние

Лошата новина е, че предвид сериозния наем на някогашния стадион-бижу – около 10 хил. лв. на мач, едва ли скоро ще има друга футболна среща там, а това със сигурност обрича съоръжението на забвение. Най-лошият сценарий е, че няма да е далеч времето, когато ст. ”Лазур” ще заприлича на ст. ”Черноморец” – истинска джунгла.


Изглежда, че няма да е далеч времето, когато ст. ”Лазур” ще заприлича на ст. ”Черноморец” – истинска джунгла

На този етап няма какво да се направи – стадионът е частен, а собственикът му очевидно не иска да го продава на разумна цена. 25-те млн. лв. са колосална сума, която обезсмисля евентуална сделка. Това е една от причините Общината да премине на вариант с изграждането на собствен стадион. Капацитетът може би няма да е толкова голям, колкото им се иска на феновете, но проектът е реалистичен и има шансове да бъде изпълнен в сравнително кратки срокове.


Един от кабинетите в медицинския център също изглежда замръзнал във времето

Съдбата на ст.”Лазур” остава неясна. Необходими са няколко милиона за спешната му реконструкция, които е ясно, че никой няма да извади. Категорично не може и да се разруши, защото според Общия устройствен план на Бургас до 2025 г. този парцел може да е стадион и нищо друго.


Тоалетните се рушат и са опасни за хората


По този начин изглежда една от ротондите на ст. "Лазур"















В категории: Бургас , Спорт


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
33
Коментара по темата
33.
Румен Димитров и къде
23.06.2023 17:01:29
0
0
И къде ще играе Черноморец сега областен град да няма нито стадион нито отбор
32.
do 31
18.07.2018 21:39:51
0
7
Ти май си забравил от къде сте дошли, кой и как построи този стадион и как ходехте на мач заради томболите на Ритони с тройния чушкопек. Ай, като сте големи си плащайте сами поддръжката. Ще плащате, ама нънци. Те за това пропищяха от вас и ви оставиха на разруха.
31.
Фен на Нефтохимик
24.06.2018 18:26:14
8
4
Още със построяването си,тогава"Нефтохимик",започна с вади очите на софиянци,умираха от злоба и завист,а и на оня.....,собственика на селския "Черноморец".Именно той се зарече да съсипе и унищожи "Нефтохимик " и всичко което го различаваше от селския "Черноморец ".Е,успя но и отборчето му не стана шампион,де.А,за стадиона жалко наистина,беше страхотно преживяване.Еййй,човешката злоба е наистина унищожителна.
30.
Поморие
24.06.2018 17:31:23
3
3
Поморие игра домакински мач на Лазур и тази година! Фалшива новина е, че стадионът не е бил използван от година.
29.
gb
24.06.2018 12:11:21
0
17
Помня, че стадионът беше пълен тогава и само тогава когато билетчетата бяха безплатни или при много важна международна среща. Имахме 10000-15000 кибици люпещи семки и някаква пишман агитка дето ревяха простотии и искаха безплатни рейсове. Въпросната схема противоречи на всякаква пазарна логика и очаквано рухна. И тъй като няма хора с немъчени пари или КТБ да финансира тази финансова яма ...няма да има и футбол в Бургас. А агитките - отчаяни безделници на минимална работна заплата дето нямат и 2 лева в джоба ... как биха помогнали на клуба освен да врещят на трибуните съблечени голи до кръста ... щото сори ама това не плаща тока на стадиона и водата за поливането на терена..
28.
Мафия
24.06.2018 09:58:20
0
12
Тоя дето го иска стадиона преди това открадна улица пред хотела си, после част от морската градина зад хотела си, сега иска стадиона, скоро ще поиска и Бургас за строителна площадка за грабежите си.... А овцете на Бургас, сладко пасейки, пасейки влизат в мрежите му.....
27.
Gd
24.06.2018 09:01:42
2
7
Жалко,но всички са виновни в случая. Помня,че когато тренирах там бях класи над другите,но нашите нямаха средства,които да бутат на треньори и тн. и вниманието към мен бе нулево. Така ако се действа крайният вариант винаги ще е същия. Точила се едни пари през годините,сменяха се треньори,управници,играчи, които бяха повече по дискотеките отколкото на тренировки и после какво да се случи?
26.
Сефте
24.06.2018 07:44:07
0
16
Всичко това е умишлено за да се изкара че са мн зле и на тяхно място да се построят големи сгради и затворени комплекси. След като съсипаха заводите сега по същата схема ще съсипят и стадионите. За разкош бетонираха Черноморието и изсякоха дъряетата в планините да правят писти и лифтове. Какво очаквате от едни Крадци ???
25.
Alito
24.06.2018 07:12:21
1
14
Невероятно и точно олицетворение на нашия град Бургас!
24.
Часовникар
24.06.2018 05:46:07
1
15
Какъв стадион, какви пет лева. Кой ще играе бе хора? Къде са футболистите на Бургас? Кои са? Няма ги. За какво ни е стадион като няма футбол в града. Стройте чалготеки, там ни е силата.
23.
то
24.06.2018 00:03:32
3
16
с чужди пари лесно се създават чудесата , ма НХК-то га спря кинтити стана кофти ,а. ъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъ
22.
GABIMAN
23.06.2018 23:08:01
3
29
Флагман вие сте най големите подлоги на управниците бе , стадиона с малко козметика е супер, а това че общината ще налива милиони за нов стадион е малоумие, просто някои хора са решили да строят на това място
21.
Нафта
23.06.2018 23:04:04
2
22
Флегми , докога ще триете коментари , които критикуват виновниците на които слугувате , сипват ли в копанката ...ибрици
20.
реалист do 12
23.06.2018 22:26:41
4
11
Управниците и те ли са виновни за оаканата тоалетна у вас ? Това е частен имот и собственика го управлява както си иска. Не само това но дори ако управниците със средства на данъкоплатеца подпомагат подобен имот биха били подсъдни. Много жалко че точно най-неграмотните се палят най много и реват най-много срещу точно който не трябва.
19.
Марципан ЕООД до 17
23.06.2018 22:05:01
0
5
Не ми показа твоя коментар. За едно и също говорим. Манипулация чрез медиите
18.
Марципан ЕООД
23.06.2018 21:50:17
1
33
Това е платен репортаж,добре обмислен. Пускат журналист да снима колко е зле,подготвят всички нас,че не става тоз стадион и следва . . Нов хотел
17.
Сефте
23.06.2018 21:20:48
0
28
Всичко това е умишлено за да се изкара че са мн зле и на тяхно място да се построят големи сгради и затворени комплекси. След като съсипаха заводите сега по същата схема ще съсипят и стадионите. За разкош бетонираха Черноморието и изсякоха дъряетата в планините да правят писти и лифтове. Какво очаквате от едни Крадци ???
16.
дфдсф
23.06.2018 20:43:04
3
7
дори не подозирах ,че е толкова зле ...
15.
Vip78
23.06.2018 19:29:03
7
6
Диктатора Ердоган е виновен... Той само за собствената родина си мисли.. Вижде какви стадиони и построил в Турция... А ние кога ще имаме диктотор като тях да се оправим
14.
Vulka
23.06.2018 18:49:39
5
18
Може би Стадион Черноморец е по добрата база от двете и като локация и вместимост ,капацитет,може би ако се наливат пари там е по добре .... инам детски спомени от славни времена от стадион Лазур
13.
1333
23.06.2018 17:43:31
3
14
Флегмани, вие открихте топлата вода, какво щеше да прави без вас бургаската спортна общественост......
12.
Асд
23.06.2018 17:06:07
4
45
Боклуци, съд за всички, които позволяват това дасе случи. Едни от най-ярките ми детски спомени са свързани с това място. Имаше супер стадион, със супер тренировъчни игрища и съблекалните за школата бяха на ниво. Как можеда допускате това, господа управници?
11.
Бургас
23.06.2018 17:03:03
20
11
Гледката е тъжна, но истината е, че на това място няма как да има стадион покриващ изискванията на УЕФА. Дори и за най- ниско ниво. Дано поне новия стадион да е, като хората и най- важното, да се намерят хора готови да инвестират в бургаския футбол.
10.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
23.06.2018 16:49:47
30
10
Наред събаряйте и стадионите и блоковете всичко сиво старо и циментово. Привличайте инвеститори и строете зелени модерни широки апартаменти и стадиони за богати хора със високи тавани и обширни тераси всичко като номер едно.
Няма време за плачене.
Сега е време за висок стандарт че чак Канадци и американци да ни завидят за къщите апартаментите и стадионите. Иска се дезайн и лидерство!!!!
9.
Напред България!!!!!
23.06.2018 16:46:03
30
8
Мисля че няма място там за стадион толкова близо до жилища и така нататък. Или махнете жилищата или този стадион.

Не винете кмета, нито Невтохимик.
Винете бащите и майките на Бургас и София.
Тея тъпани в София имаха време да направят капитализъм 50 години след като ни окупираха Руснаците но все се бавиха.
Последиците и готованството на една непазарна неконкурентна икономика, един тоталитаризъм и диктатурите на СССР и Живков разкапаха народа и доведоха до Трета Национална Криза във историята на България през която една трета от населението избяга за да търси прехрана на запад.
И тези гледки са разултати от тоталитаризма, комунизма и руския геноцид срещу съседите.
Със една трета по малко население България страда. Най вече защото интелигенцията напусна и съшо капитала и инвеститорите.
Сега за да обърнем тоя процес трябва да сторим обратното но трябва много много работа!!!!!
Тряба пазарна икономика и инвеститори!!!!
Напред!!!!
8.
Джордж Майкъл
23.06.2018 16:36:43
18
8
Така става когато има социализъм и не е ясно кой е собственика и кой получава парите.
А тея блокове зад стадиона са още по голяма развалина от Сирия!!!!
Събаряйте стадиона направете го парк!!!!!
7.
O
23.06.2018 16:14:16
1
27
А едно време имаше мачове и концерти на стадиона.
6.
Да
23.06.2018 16:12:46
2
31
Всичко е схема по общините.
Колодрума.черноморец.лазур.градинки...
Да се търси отговорност от кметове съветници за тази безотговорност.
5.
ФАНТА ФЕН
23.06.2018 16:11:05
15
17
Отдет мине мазутски крак нищо невирей
4.
А кой
23.06.2018 15:46:16
0
18
дада общинската собственост с лека ръка?
3.
Д
23.06.2018 15:34:08
6
16
Руснаците ще чакат до 2025 а тогава джобовете им съвсем ще са отънели
2.
висок
23.06.2018 15:30:53
6
50
Проекта е готов, жилищен комплекс за руснаци!
1.
Футболен фен
23.06.2018 15:30:28
1
79
Независимо кой отбор подкрепяте, тази гледка може би изпълва с тъга всеки от нас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори