×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте кои ще са забележителностите в бургаския парк на миниатюрите. Одобрявате ли ги? (СНИМКИ)


Вижте кои ще са забележителностите в бургаския парк на миниатюрите. Одобрявате ли ги? (СНИМКИ)
Саграда фамилия, Айфеловата кула, Колизеумът - само малка част от това, което ще бъде изградено в жк "Славейков"
Ключови думи: парк, миниатюри, бургас
08 Юни 2018, Петък, 17:08 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Фигурите ще бъдат в мащаб 1 към 25 или високи до 3 метра, ще са разположени на площ не по-голяма от 30 кв.м.


Паркът на миниатюрите в ж.к „Славейков“, за чието изграждане преди няколко дни бе направена първа крачка със стартирането на обществена поръчка за проектант, ще има 30 макета на забележителности от България и Европа, показа проверка на Флагман.бг. 

Сред тях са Колизеумът в Рим, Биг Бен в Лондон, Айфеловата кула и др. Експонатите ще са в съотношение 1 към 25 с оригинала, или с височина до 3 метра. Всеки от тях трябва да е разположен на площ не повече от 30 кв.м, което като показатели е доста по-добро от сходния проект във Велико Търново. Там може и да има около 50 макета, но те далеч по-малки и често съвсем незначителни.

Инвестицията в Старата столица е частна - на украински предприемачи, които са го изградили изцяло с комерсиална цел и поставили вход от 10 лева на човек. В Бургас се очаква това да е по-различно и паркът да се превърне в една от целогодишните градски атракции.

Ето ги и обектите:

Бранденбургската врата


Бранденбургската врата е построена е в периода 1789 – 1791 година по идеен проект на Карл Ланганс в стил класицизъм. Като прототип при изграждането й послужва пропилеят на Атинския акропол на Древна Гърция. Бранденбургската врата е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица.

Айфеловата кула


Айфеловата кула  е металнарешетъчна кула с височина 324 m (приблизително колкото 81-етажна сграда), издигната в северозападния край на парка „Марсово поле“ в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман.

Превърнала се е в един от най-популярните символи на френската столица и Франция, и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят.


Катедралата Нотр Дам


„Света Богородица“, наричана още Парижката „Света Богородица“ (на френски: Notre-Dame de Paris – Нотърдам дьо Пари), е католическа катедрала в Париж.

Построена е през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на града. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите[1], датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

Биг Бен


Биг Бен (на английски: Big Ben, Clock Tower, Palace of Westminster, St. Stephen's Tower, Elizabeth's Tower) е часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец в Лондон. Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Днес Биг Бен е сред най-известните символи на Лондон, Англия, Обединеното кралство; често е използван в реклами, туристически брошури, във филми и други.

Тауър Бридж


Тауър Бридж е подвижен висящ мост в Лондон, Англия, над р. Темза. Разположен е близо до Лондонската кула (Тауър), от която идва името му. Станал е символ-икона на Лондон. Мостът е построен в периода 1886-1894 г. от пет разлини компании и 432 работника. Стойността на проекта е £1,184,000 (£100 милиона през 2011). Мостът е открит на 30 юни 1894 от принца на Уелс Едуард (бъдещият крал Едуард VII) и съпругата му принцеса Александра. Мостът има 244 м дължина и 65 м височина.

Колизеумът


Колизеят е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасианмежду 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.).[3] Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рими продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папата води факелно шествие, започващо в района на Колизея.

Фонтан ди Треви


Фонтанът ди Трѐви е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим. Името му е „Треви“, защото свързва три улици (tre vie). Той е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.

Саграда Фамилия


Саграда Фамилия (Sagrada Familia, Светото семейство, пълно наименование на каталонски Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família) е базилика в Барселона, Испания.

Строежът започва през 1882 г., а през 1883 г. Антонио Гауди е назначен за главен архитект. През 1926 г. Гауди умира и строежът на храма спира. След него други архитекти допринасят за сегашното състояние на катедралата. Сградата не е окончателно завършена. Тази църква изобразява раждането, живота и смъртта на Христос.


Замъкът Бран


Замъкът Бран  (на немски: Törzburg; на унгарски: Törcsvár), в село Бран, близо до Брашов, е популярна туристическа атракция в Румъния. Замъкът се издига на хълм над прохода Рукър – Бран, свързващ румънските провинции Трансилвания и Влашко. Известен е още и като Замъка на Дракула – графа-вампир от книгата Дракула на Брам Стокър, според която обаче замъкът се намира някъде в планините между Трансилвания и Молдавия.

Националният музей на Амстердам


Националният музей на Амстердам (на холандски: Rijksmuseum), е холандски национален музей, посветен на изкуството и историята. Музеят се намира на Музейния площад в южен Амстердам, близо до Музеят на Ван Гог. Той е основан в Хага през 19 век и преместен в Амстердам през 1808 г. В него могат да бъдат видяни над 8000 обекта на изкуството и историята.

Покритият мост в Ловеч


Покритият мост в Ловеч е покрит мост над река Осъм в Ловеч. Свързва новата част на града с Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Единственият по рода си на Балканския полуостров. В Европа съществуват само още три подобни моста - в Люцерн, Флоренция и Ерфурт. Покритият мост е официалния символ на Ловеч.

Унгарският парламент


Унгарският парламент е органът на законодателната власт на Унгария. Неговата сграда се намира на площад "Лайош Кошут", на десния бряг на река Дунав. Това е една от най-представителните и известни парламентарни сгради в света. Годишно привлича милиони туристи. При бомбардировките през Втората световна война е бил почти напълно разрушен, но след войната е възстановен и днес унгарците са горди с величествената постройка, една от най-красивите парламентарни сгради в Европа.

Карлов мост – Прага


Ка́рловият мост (на чешки: Karlův most) е историческа забележителност на град Прага, мост над река Вълтава, съединяващ старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место.

Строителството му започва по нареждане на Карел IV през 1357 г. на мястото на съборения от придошлите води Юдитин мост и завършва през 1402 г. Неговата дължина е 520 m, а ширината — 9,5 m. Мостът е изграден на 16 арки, облицовани с блокове от пясъчник. На моста са разположени 30 скулптури.

Акрополът


Акрополът в Атина е най-известният запазен акропол в Гърция.

Въпреки наличието на много различни акрополи в цяла Гърция, поради значимостта си за гръцката история, именно този е наричан накратко Акрополът. Той представлява плосък скалист хълм, издигащ се на 150 м над морското равнище в град Атина, Гърция.

Акрополът на Атина датира още Микенската епоха (II хил. пр. Хр.) и се смята, че на него е бил разположен царски дворец.


Белемската кула


Белемската кула е фортификационна кула, разположена в квартала Санта Мария де Белем в Лисабон, Португалия.

Тя е построена в началото на 16 век от архитекта Франсишку де Аруда и крал Мануел I в стил мануелин в чест на експедицията на Вашку да Гама и се превръща в един от символите на града и на португалското могъщество през епохата на Великите географски открития.

През 1983 година кулата, заедно с манастира Жеронимуш, е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Замъкът Братислава


Замъкът на Братислава е една от най-значителните забележителности и символ на града. Построен е през 9 век върху хълм над река Дунав от който се открива прекрасна гледка към Братислава. през 1811 г. замъкът е опожарен, но след Втората световна война е реконструиран. Днес в замъка се помещава правителството на Република Словакия.

Островният замък в Тракай – Литва


Островният замък в Тракай се намира в гр. Тракай, Литва на един остров в езерото Галве. Замъкът понякога е наричан „малкият Мариенбург“.

Сроежът му започва през 14 век при управлението на княз Кейстутис. Към 1409 г. основната част от работата по него е завършена при сина му Витаутас, който почива тук през 1430 г.

Тракай е един от центровете на Великото литовско княжество, поради което е имал голямо стратегическо значение.



Мостът с драконите – Любляна


Драконовият мост е построен в началото на 20-ти век над река Любляница. Като един от най-добрите примери за подсилен бетонен мост, днес той е защитен като технологичен паметник.

Дворецът на Великия херцог – Люксембург


Като градска резиденция на великия херцог, впечатляващият дворец безспорно е една от най-красивите фасади в града (фламандски ренесанс, 16-ти век). Фантастичен интериор. Може да бъде посетен  през лятото.

Кремъл и църква „Св. Василий Блаженски“



Московският кремъл (на руски: Московский Кремль), или само Кремъл, е исторически комплекс в центъра на Москва.

Днес Кремъл е сърцето на съвременна Русия – той е в централната част на столицата, на неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт: президентството, правителствени и други органи.

Съборът Покров Богородичен, известен като Храм „Василий Блажени“, е православен храм, разположен на Червения площад в Москва. Той е широко известен паметник на руската архитектура.


Катедралата „Св. Николай“ – Монако


Катедралата в Монако е построена през 1875 г. на мястото на по-стара църква от 13-ти век, посветена на Св. Николай.Тук намират вечен покой всички принцове и принцеси на Монако, включително най-обичаната сред тях – Принцеса Грейс. Катедралата впечатлява с Големия олтар и Епископския престол от бял мрамор от Карара, както и с невероятния си орган, който можете да чуете само на големи религиозни и национални празници.

Катедралата „Св. Петър“ - Ватикана


Базиликата „Свети Петър“ е католическа църква във Ватиканав град Рим.

Проектирана от Донато Браманте, Микеланджело Буонароти, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини, „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Въпреки че не е главна църква на Римокатолическата църква, нито катедралана епископа на Рим, „Свети Петър“ е едно от основните свещени места на католицизма.


Манекен Пис


Манекен Пис (на български: Пикащото момченце) е символът на белгийската столица, сред най-известните забележителности на Брюксел.

Представлява миниатюрна бронзова статуя на голо момченце, пикаещо във фонтана под него. Разположен е в непосредствена близост до централния площад Гран Плас, на пресечката на улиците Rue de l'Étuve (Stoofstraat) и Rue du Chêne (Eikstraat).

Мадарският конник


Ма̀дарският конник е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала близо до днешното село Ма̀дара в Североизточна България. Това е единственият скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Статуята на Русалката – Копенхаген


Статуята на русалката е поставена през 1912 и оттогава е сред най-популярните туристически забележителности на датската столица Копенхаген.

Бронзовата статуя на русалка изобразява героиня от приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Поставена е през 1912 и оттогава е сред най-популярните туристически забележителности на Копенхаген.

Статуята на Кумил – Братислава


От 1997 г., когато за пръв път е поставена на тротоара в центъра на Братислава – столицата на Словакия, статуята Кумил (думата значи в буквален превод „наблюдател“) се е превърнал в една от най-големите атракции на Стария град в Братислава.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
19
Коментара по темата
19.
В
09.08.2018 13:24:30
4
8
Абе каква е тая простотия? Всички трява да са български. Къде е рилския манастир, къде е александър невски, къде е дори оная простотия бузлуджа? Паметника до Шумен? Айде моста на Колю Фичето добре, мадарския добре, ама имаме и Баба Вида, имаме перперикон, дяволския мост ... помислете, питайте, после правете. Не е работата да се вземат едни пари.
18.
мишо
09.08.2018 12:03:35
3
1
Като се изпочупят набързо защото като всяко изградено нещо в Бургас няма как дае качествено, какво се правим с парите отишли на Вятъра.
17.
Люси
08.07.2018 15:27:04
1
7
Този парк, ако се изгради с тези забележителности, явно ще е поредното четкане на егото на ЕС. Много по добре би било да се поставят български забележителности и то не от най-известните, но с история и значимост. Така българските деца и родители може да решат да посетят нещо ново, а чужденците ще се поинтересуват на къде да бъде следващата им туристическа дестинация.
16.
Антоанета Петрова
13.06.2018 13:49:14
2
12
Според мен трябва да има повече български обекти България има толкова много забележителности
15.
Бети
12.06.2018 21:12:51
0
7
В България,а българските обекти се губят сред чуждите.
14.
Нати
12.06.2018 19:31:40
1
11
Много добра идея,но и според мен трябва да има повече забележителности от България.
13.
Ани
09.06.2018 16:36:41
2
15
Има някои неща, които трябва да се махнат. И да се сложат повече бг обекти. Вместо пикаещото дете. Липсват и някои от известните европейски. Не е много добра идея да рекламираме чужда култура. Имаме достатъчно наше за показване и искаме туристи. Така че може да се преразгледа концепцията.
12.
Ван дер Билд
09.06.2018 13:43:30
3
12
http://samoistina.com/2/ivangroznikazan.htm
http://www.bulgarite.info/node/4
Това е историческата истина, не са легенди и митове от преди хиляди години, а средновековна история от преди само няколко века. Разбира се тая истина не е удобна за Русия, но за нас е връх на нихилизма да величаем паметника построен от костите на избитите българи.
Много преди тия събития руснаците са обикаляли великите тогава държави за да изберат монотеистична религия - описано е в руска хроника посещението им в столиците на Волжка България, Византия и др. Най- голямо впечатление им оказал Константинопол и затова са се спрели на източно православното християнство.
11.
Национал
09.06.2018 13:13:41
4
8
Ей продажници къде е България. Какви гадове сте мамка ви да ева! Българско трябва да е всичко.
10.
Нямате угода!
09.06.2018 12:02:55
3
16
Как веднъж не видях положителни коментари за някоя от новите инициативи на Община Бургас? Само хейт и претенции! Идеята е прекрасна. Българските забележителности трябва да присъстват наравно с европейските или световните. И все пак, всички имаме възможност да посетим Рилския манастир, но малко да тези, които успяват да се докоснат до забележителните сгради извън България. Нека поне веднъж се обединим и подкрепим този прекрасен проект. Защото аз не помня по мое време да е имало нещо подобно, дори и да се е обмисляло такова строителство.
9.
ММ
09.06.2018 11:59:58
1
18
Идеята е много добра. Надявам се да добавят и повече български паметници. Само нещо не разбирам защо трябва да има и " Пикаещото момче" и статуята на Кумил?
8.
До 7
09.06.2018 11:56:42
2
7
Много неадекванен и исторически грешен коментар. Много подобни истории има, но те са само митове и легенди, никъде няма доказателство за това. Ние си имаме достатъчно богата история, не е нужно по македонски да си измисляме.
7.
Ван дер Билд
09.06.2018 08:43:51
13
13
Кремъл е символ на деспотизма, самодържавието и имперската същност на Русия. Крепоста и храмът са построени от Иван Грозни като белег на триумфът му над българите които препречва пътя на Русия към Сибир. Населението на столицата Казан е избито без пощада от завоевателите. Тогава руския цар прибавил към титлата си и цар български. Кубетата на храма символизирали чалмите на победените българи със забити в тях кръстове. Национален нихилизъм е да поставяме символ на врагове завоеватели ,унищожили една българска държава гордеещи се в хрониките как няколко дни избивали хиляди пленени ( волжки българи ) жени, деца и старци, като място за игра и познавателна култура за българските деца.
6.
Ха ха
09.06.2018 08:20:00
6
10
Русия обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Защо да няма нещо красиво от там. Пикаещото момченце.... Ми то в тоя парк няма непрепикано дърво от децата на детската площадка
5.
Посетила Европа парк
09.06.2018 08:05:51
0
29
Къде е Рилски манастир ???
4.
bgman
09.06.2018 07:50:52
13
15
Като са европейски забележителности, какво прави Кремъл сред тях? На дивите татари мястото им е в Азия...
3.
Катя
09.06.2018 01:28:03
5
32
Сложете повече български тези са добре но повече български искам
2.
Ж
08.06.2018 23:46:12
8
32
Такъв парк има в Истанбул. Но, там са показани местни забележителности, а при нас - чужди....
1.
Ников
08.06.2018 23:03:06
39
25
Може и без Кремъл - достатъчно са ни
мастодонтите паметници от Русия
за да слагаме и миниатюри !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори