×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да насърчим британците да станат българи след „Брекзит“, предлага бургаски депутат


Да насърчим британците да станат българи след „Брекзит“, предлага бургаски депутат
Правосъдното министерство няма компетентност само да разработи политики за привличане на британци, смята Цецка Цачева
05 Юни 2018, Вторник, 09:41 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

Единствено лица от слабо развити държави искат да получат българско гражданство, недоволен е Тодор Байчев


Желаещите да придобият българско гражданство в момента са само от страни със слабо развити икономики. Държавата ни трябва да стимулира в тази насока великобритански граждани след „Брекзит“. Такова мнение изрази бургаският депутат от „БСП за България“ Тодор Байчев на последния парламентарен контрол.
Той зададе въпрос на правосъдния министър Цецка Цачева относно профила на кандидатите, подали молби за българско гражданство.

Тодор Байчев коментира: „Това, което ми прави впечатление, когато минавам край Министерството на правосъдието и Агенцията за българите в чужбина, е, че отвън има доста големи опашки от хора, които буквално горят от желание да станат българи. Впоследствие обаче тези хора изчезват от страната. Не мога да кажа дали е грешна целевата група, към която сме се насочили, но тези хора впоследствие липсват от България, от нейния социален, политически и икономически живот. Българските работодатели постоянно алармират и молят за облекчаване на режима за получаване на българско гражданско с цел набиране на работници и справяне с икономическите проблеми, които възникват. Дали това е начинът и дали това е възможността?“

Цецка Цачева изнесе статистика за последната една година, откакто тя е министър на правосъдието.
18 921 са подадените заявления, свързани с промени на българско гражданство.


От това число 17 793 броя преписки са на кандидати, подали молби за придобиване на такова гражданство; 774 броя са заявленията за възстановяване на българско гражданство и 354 броя – за освобождаване от българско гражданство.

По отношение на кандидатите на основание произход най-много молби са дошли от Македония - 10 252. Следват  Украйна – 1894; Албания – 1510, Сърбия – 1013; Молдова – 851; Турция – 763; Израел – 372; Русия – 359, и други държави. Има и лица, които нямат гражданство на нито една държава.

Цецка Цачева добави: „Това, което е важно да се знае, че 187 от тези лица от всички подадени заявления, са на лица, живущи на територия на други държави. От преписките, които заявителите им желаят да придобият българско гражданство на общо основание натурализация, най-много са подадените молби от граждани на Русия – 148, следвани от Украйна – 59, Ирак – 50, Армения – 37, Сирия – 34, Ливан, пет от Афганистан и други единични бройки.“

9848 преписки са завършили с одобрение от страна на българските власти. Отказани са 895 заявления към момента. Останалите преписки все още се обработват.

Министър Цачева се обърна към Тодор Байчев: „В изложението си към въпроса, в аргументацията му, Вие споделихте, че една част от тях, за съжаление, не малка, получавайки българското гражданство не остават, не пребивават в България, но ние нямаме основание и изисквания, с оглед действащото ни законодателство, лице, придобило българско гражданство, да живее в България, няма и как да се случи това, защото имаме много наши сънародници, български граждани, които живеят трайно извън границите на Република България.“

Тодор Байчев репликира: „Уважаема госпожо министър, това, което ми прави впечатление от Вашия отговор и изложените данни, е именно, че ние сме притегателен център повече за българи, които живеят извън Европейския съюз и в слабо развити икономически държави. Достатъчно българи има и в чужбина, и в Турция, но някак си при тях въпросът стои по по-друг начин.
Бих желал да чуя визията на Министерството на правосъдието за следващите пет или десет години относно провеждането на политики и то на такива политики, които да насърчават живота на тези българи в България, работата им в България, плащането на данъци в България, раждането на деца и отглеждането им в България, тъй като по този начин биха се решили и икономически, и социални, и демографски проблеми, които се опитваме да решаваме в момента, посредством приобщаването на тези българи. Така, както е в момента, да нямаме ясна визия, да не знаем какво искаме - именно и за това получаваме нещо, което не ни се харесва.
Бих Ви обърнал внимание и на още един факт, а именно след излизането на Кралство Великобритания, така нареченият „Брекзит“, от Европейския съюз, странно защо, всъщност не ми е и странно, но няма нито една подадена молба за българско гражданство от гражданин на Великобритания. Мисля, че именно нашата политика и политиката на правителството трябва да бъдат насочени и да насърчават такива граждани, които биха живели в Република България.“

Цецка Цачева отговори, че за привличането на български граждани с цел трайно установяване у нас е необходим широк комплекс от мерки и политики, които да се провеждат „като цяло от всички държавни институции“.
Само Министерството на правосъдието няма компетентността да разработва този комплексен набор от политики, които да правят привлекателно, както казахте Вие, и граждани след „Брекзит“ на Великобритания да пожелаят да станат български граждани.  Мисля, че самият факт на значителното количество заявления и молби за придобиване на българско гражданство само по себе си говори за това, че България като държава е привлекателна, без значение дали това са наши сънародници, които по различни причини живеят извън границите на държавата, или пък граждани на обща натурализация, които желаят по реда на инвестиции, за особени заслуги и така нататък да станат български граждани“, заяви още правосъдната министърка.

В категории: Бургас , Политика


9
Коментара по темата
9.
Учуден
05.06.2018 15:44:26
1
1
"Достатъчно българи има и в чужбина, и в Турция"
Как да разбираме, че щом Турция не е чужбина е български вилает???
8.
ALF
05.06.2018 15:06:21
0
1
"Кембридж" ги зове.
Време е да се поразредят каракачаните, маджурите и индо.бг.
7.
ОУжаст
05.06.2018 14:44:16
0
1
Тоя депутат явно е изперкал. От същият район все такива депутати юристи излизат - дето искат узаконяване на проституцията, дето искат англичаните да заживеят като българи . Словоблудство и лишено от всякакъв разум предложения , без никаква полза за обикновения българин , да не говорим за пенсионер . ГерБсп все тая помия .
6.
Така де
05.06.2018 13:47:40
0
4
В България на партия ГРОБ сама Разбойковците искат да живеят!!! Всеки нормален и физически здрав бяга навън
5.
смях
05.06.2018 13:09:12
0
0
те затова си мечтаят от малки, да ги осигуряват на 510 щото е минимума пък да получават 450 ;) и мангалите да ги ръгат с ножки в гърба щото може....
4.
Христова Бургас
05.06.2018 12:42:21
0
2
Мисля, че коментарът ми тук е излишен.Повечето от нас знаят каква е причината за поискано българско гражданство.Понеже у нас лесно се взема, а не както в някои други европейски държави например 7 години да са живели в дадената страна, да са работили и то с достатъчно доходи, да не са на социални помощи, да са изкарали поне трето ниво на езиков курс, също така политически курс, да нямат противообществени прояви и пак е по преценка да получат гражданство.У нас го получават вероятно с много по- знижени критери, вече са европейски граждани и..дим да ги няма в някоя развита европейска държава. Нищо ново не писах, само се чудя защо някои се учудват. Или както се казва, аз зная, че нищо не зная, но има други, които и това не знаят:)
3.
xxx
05.06.2018 11:58:15
0
0
http://img3.zamunda.net/bitbucket/2118523/1487276349_67355120.jpg
2.
111
05.06.2018 11:36:46
3
10
Тодъре, Тодъре ти не си в час бе карнобатски каун!ингилизите де живеят по карнобатските села си живеят живота а 75-80 жители от селата им гледат зеленчуци и кокошки за яйца!!! ти де си видял бре Тодъре ингилизин да работи???
1.
Герасим
05.06.2018 11:08:05
0
12
Вие ако сте български депутати ще работите за това Българите да останат в България, а не някакви си да получат българско гражданство, то е ясно, че те искат това за да могат по лесно да бъдат в някоя западна държава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори