×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гражданското общество трябва да стане достатъчно силно, за да накара властта да работи


Гражданското общество трябва да стане достатъчно силно, за да накара властта да работи
Нашият фокус е поставен върху развиване на силни местни структури на ДБГ, които да се подготвят за изборите през 2019 г.
23 Май 2018, Сряда, 14:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Бургас заслужава по-чист въздух, по-силно развита икономика, повече работни места и качествен туризъм. Хора като Живко Табаков и други от спектър център-дясно могат да постигнат тази промяна

Димитър Делчев е председател на Движение България на гражданите. В интервю за Флагман.бг Делчев обяснява накъде е поела партията след напускането на Реформаторския блок, подготовката за местните избори през 2019 г., както и по други актуални политически теми:

- Г-н Делчев, в Бургас сте, за да подкрепите една гражданска инициатива – подписката за свикване на местен референдум относно дейността на завод „Кроношпан”. Това означава ли, че „Движение България на гражданите” застава зад нея и защо?

- ДБГ винаги е била за това да се чуе мнението на хората по важните въпроси. Това се съдържа и в нашето име. Националното ръководство на партията подкрепя инициативата, в чиято основа стои областният координатор на ДБГ Стоян Грозев, да се направи едно допитване до хората, които да кажат редно ли е да съществува завод в рамките на града, до самите блокове.

- Хората обаче са все по-обезверени и апатични към всякакви инициативи. ДБГ готова ли е с формула, която да ги активизира както на местно, така и на национално ниво?

- Единственият начин хората да бъдат приобщени към политиката е да видят управници, които мислят преди всичко за решаването на техните проблеми. За жалост, досега всички партии - мандатоносители са показали на хората едно – че се интересуват от собственото си битие, личното забогатяване на партийните елити, нехаейки за отделния човек. Крайно време е в България гражданското общество да стане достатъчно силно, за да кара властта да си върши работата. Крайно време е и властта да бъде поета от демократично мислещи хора, а такива аз считам, че има в демократичната общност, които да преведат страната през прехода към стандарта на живот в западноевропейските държави – високи доходи, сигурност, качествено здравопазване и образование. Неща, които повече от десетилетие виждаме, че отсъстват. Считам, че са се родили политиците, които искат да работят за хората.

- Оценихте първата година от управлението на кабинета „Борисов 3” със слаб 2, 22. Каква алтернатива предлага ДБГ?

- Ние дадохме от сърце тези 22 стотни, тоест двойката не е кръгла, защото оценяваме усилията, които се правят във връзка с подобряването на взаимоотношенията с Македония като положителни. Иначе всичко останало е за кръгла двойка. ГЕРБ не просто спряха реформите, а започнаха и да отменят положителните неща, които стартираха по време на предишното Народно събрание. Визирам и електронните лични карти, които щяха да доведат до модерно обслужването на хората от администрацията, електронното гласуване, назначаването на държавни служители след обективни централизирани конкурси, съдебната реформа, положителните стъпки, които се направиха в образованието и в здравеопазването. Всичко това беше отменено или отложено от ГЕРБ. Докато Борисов обикаляше и безрезултатно се опитваше да се прави на лидер на Балканите, забрави, че много от българските общини, включително и такива в област Бургас, все още не са присъединени към Европейския съюз. Той трябва първо да помисли как да присъедини тях, а не Албания или Косово.



Лидерите на ДБГ. (от ляво надясно) Стоян Грозев - областен координатор, Живко Табаков - общински лидер, Димитър Делчев - председател, Антон Иванов - лидер на МДБГ-Бургас

- Идват местни избори. През 2015 г. представянето на РБ в Бургас не беше никак лошо. Вашият човек Живко Табаков спечели сериозен преференциален вот. След като оставихте РБ зад гърба си, сега накъде?

- Местните избори, в момента, са сред най-важните приоритети на ДБГ. Защото местната власт има възможност да реши проблемите най-близко до гражданите. Живко Табаков доказа, че заслужава добрия вот, който получи на предишните избори, с активността си след това. Доказа, че е един от най-дейните общински съветници и считам, че бъдещето пред него е много добро. Демократичната общност на територията на община Бургас има нужда от лидери, които да поведат града към реална промяна, а не да подкрепят и пригласят на статуквото. Бургас заслужава по-чист въздух, по-силно развита икономика, повече работни места и качествен туризъм. Хора като Живко Табаков и други от спектър център-дясно могат да постигнат тази промяна.


Общинският лидер на ДБГ в Бургас Живко Табаков запозна председателя на партията Димитър Делчев с подписката

Имаме една конкретна идея, по която правителството отказва да работи. Военните заводи в България в момента имат много работа. Износът на оръжие расте, но за жалост продуктът, който те произвеждат, е нискокачествен. България има шанс да кандидатства към фондовете на НАТО и ЕС, спечели средства за развитие на иновативни продукти. Например безпилотни подводници, които могат да охраняват териториалните ни води и събират информация в Черно море. Държавата трябва да се възползва от огромния си потенциал във военно-промишлената индустрия, така че да започне да произвежда и продава висококачествени продукти. Отбраната и сигурността са сектори, в които ние изоставаме и това трябва да се промени.

- Водите ли разговори вече с политически формации за общи коалиционни действия?

- Нашият фокус е поставен върху развиване на силни местни структури на ДБГ, които да се подготвят за изборите през 2019 г. Разбира се, ние търсим партньорство и с други, сходни с нашето мислене организации, с които можем да работим по общи политики. Вчера бяхме на протеста срещу вдигане на мораториума за строеж на АЕЦ „Белене” заедно с Демократична България. Хубаво е, че има обединение на демократичната общност по толкова важна за страната тема. Забелязвам обаче някои неприятни знаци. Самоцелното желание на председател на партия да рекламира себе си е стара слабост, която няколко пъти е проваляла предишни обединения и тази грешка не трябва да се повтаря. Вярвам, че обединението на хората и партиите в център дясно няма алтернатива и само така ще можем да се противопоставим на феодалния модел, който се налага в много български общини от ГЕРБ или от БСП.

- Защо според Вас сега се решава рестарта на АЕЦ „Белене”? За проекта се говори повече от 30 години…правиха се стъпки напред, стъпки назад. Кой го върна на „масата”, кой е заинтересуван той да се случи?

- Това е добър въпрос и аз бих го насочил към Бойко Борисов по следния начин - #КОЙ промени неговото мнение за това, че „Белене” е гьол, пълен със жаби, и корупционна сделка. #КОЙ натисна копчето за рестарт на АЕЦ „Белене”. Истината е, че проектът „Белене” е проект на повече от 30 години, той е можел да бъде реализиран от множество правителства, но не е по една проста причина – защото е престанал на бъде икономически изгоден за България, а се е превърнал в проект за наливане на политическо влияние. Сега големият въпрос пред управниците е - ние искаме ли българската енергетика да е все по-зависима от кремълската политика? Аз лично не искам. Смятам, че българската енергетика трябва да бъде диверсифицирана, на конкурентен принцип, защото това е въпрос и на национална сигурност. Когато едно правителство решава да изгражда проект със съмнителна полза за 22 млрд., който ще се изплаща от няколко поколения българи, то трябва да понесе и пълната политическа отговорност.

- Какви са рисковете за българската държава, ако мораториумът падне?

- Българската държава ще плати немалка цена. Абсолютна утопия е това, че може да се изгради изцяло частна централа на територията на България, просто защото до този момент никъде по света няма такава. Всички централи са построени с някаква форма на финансова гаранция, която обвързва държавата за десетилетия напред. Не виждам сред управляващите политици, които да мислят за бъдещето. Те мислят за сегашното, и по-лошо дори – за личния си интерес. И рестартът на проекта „Белене” доказва точно това. От 2009 година досега премиерът си е сменил мнението за „Белене” най-малко 13 пъти – от гьол до необходим проект за България, от Балкански трик до проект, който може да се реализира само с европейски инвеститори. В момента нито едно от тези неща, които е казал, не е валидно. А проблемите свързани със сеизмичността на района и съхранението на отработеното ядрено гориво не са решени. Затова мораториумът не трябва да се вдига сега.

- Призовахте Бойко Борисов и президента Радев да вземат отношение по ограничаването на лотариите. „Игрите на късмета” заигравка с бедността на българина ли са?

- Доказано е, че хазартът е вреден за психологическото здраве на хората, защото води до пристрастяване. В почти всяко семейство, в което има хазартно зависим, всички останали членове страдат. ДБГ считаме, че хазартът трябва да бъде ограничен, като се позволи рекламата само извън праймтайма и се забрани продажбата на хазартните продукти извън пунктовете за залози. Но най-важната мярка е хазартът да бъде обложен като другите вредни стоки – цигарите и алкохолът. Най-малко 50 % от приходите от хазарт трябва да влизат в държавния бюджет. Това е значително увеличение на данъка за тази дейност, но то е справедливо. След като хазартните босове печелят на гърба на нещастието на хората, трябва да компенсират обществото. ДБГ предлага допълните пари, които се съберат от хазартната дейност, да се насочат към гарантиране на пенсиите между хората, които в момента работят. Защото 20, 30 и 40-годишните в момента няма да имат пенсии заради провалящата се пенсионна система.

В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
ох на бате
25.05.2018 21:35:30
0
0
Големи позьори! Знаем се днес тъй - утре който дава повече парички. Чак толкоз не сме късопаметни
7.
Точно обратното
24.05.2018 08:50:36
0
4
Когато властта започне да работи може да се "появи" гражданско общество. Обаче властта нито иска да работи, нито иска да има гражданско общество
6.
България без граждани
23.05.2018 23:50:42
0
8
Елементарната журналистическа етика изисква за подобни материали гриф - платена публикация.
5.
*********
23.05.2018 23:35:49
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
оффф...
23.05.2018 22:41:16
0
6
Гражданското общество трябва да стане достатъчно силно, за да нямаме нужда от властта!
3.
Да
23.05.2018 21:18:43
0
7
Твърдо "за" облагане на хазарта с данък. Сега на какво основание е исвободен от ДДС, а хляба не е? Дано има успех и подписката, добра кауза.
2.
*********
23.05.2018 20:48:50
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
bgman
23.05.2018 20:29:26
3
2
Не, че Бойко е цвете, ама много хора живеят в паралелна реалност.
Представят си желаното за истина.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Ротираме книги, вместо министри, призова той Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ще станем една туристическа дестинация, която не произвежда нищо и е зависима от всички, обяви водачът на евролистата на ИТН Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9 По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори