×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Гражданското общество трябва да стане достатъчно силно, за да накара властта да работи


Гражданското общество трябва да стане достатъчно силно, за да накара властта да работи
Нашият фокус е поставен върху развиване на силни местни структури на ДБГ, които да се подготвят за изборите през 2019 г.
23 Май 2018, Сряда, 14:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Бургас заслужава по-чист въздух, по-силно развита икономика, повече работни места и качествен туризъм. Хора като Живко Табаков и други от спектър център-дясно могат да постигнат тази промяна

Димитър Делчев е председател на Движение България на гражданите. В интервю за Флагман.бг Делчев обяснява накъде е поела партията след напускането на Реформаторския блок, подготовката за местните избори през 2019 г., както и по други актуални политически теми:

- Г-н Делчев, в Бургас сте, за да подкрепите една гражданска инициатива – подписката за свикване на местен референдум относно дейността на завод „Кроношпан”. Това означава ли, че „Движение България на гражданите” застава зад нея и защо?

- ДБГ винаги е била за това да се чуе мнението на хората по важните въпроси. Това се съдържа и в нашето име. Националното ръководство на партията подкрепя инициативата, в чиято основа стои областният координатор на ДБГ Стоян Грозев, да се направи едно допитване до хората, които да кажат редно ли е да съществува завод в рамките на града, до самите блокове.

- Хората обаче са все по-обезверени и апатични към всякакви инициативи. ДБГ готова ли е с формула, която да ги активизира както на местно, така и на национално ниво?

- Единственият начин хората да бъдат приобщени към политиката е да видят управници, които мислят преди всичко за решаването на техните проблеми. За жалост, досега всички партии - мандатоносители са показали на хората едно – че се интересуват от собственото си битие, личното забогатяване на партийните елити, нехаейки за отделния човек. Крайно време е в България гражданското общество да стане достатъчно силно, за да кара властта да си върши работата. Крайно време е и властта да бъде поета от демократично мислещи хора, а такива аз считам, че има в демократичната общност, които да преведат страната през прехода към стандарта на живот в западноевропейските държави – високи доходи, сигурност, качествено здравопазване и образование. Неща, които повече от десетилетие виждаме, че отсъстват. Считам, че са се родили политиците, които искат да работят за хората.

- Оценихте първата година от управлението на кабинета „Борисов 3” със слаб 2, 22. Каква алтернатива предлага ДБГ?

- Ние дадохме от сърце тези 22 стотни, тоест двойката не е кръгла, защото оценяваме усилията, които се правят във връзка с подобряването на взаимоотношенията с Македония като положителни. Иначе всичко останало е за кръгла двойка. ГЕРБ не просто спряха реформите, а започнаха и да отменят положителните неща, които стартираха по време на предишното Народно събрание. Визирам и електронните лични карти, които щяха да доведат до модерно обслужването на хората от администрацията, електронното гласуване, назначаването на държавни служители след обективни централизирани конкурси, съдебната реформа, положителните стъпки, които се направиха в образованието и в здравеопазването. Всичко това беше отменено или отложено от ГЕРБ. Докато Борисов обикаляше и безрезултатно се опитваше да се прави на лидер на Балканите, забрави, че много от българските общини, включително и такива в област Бургас, все още не са присъединени към Европейския съюз. Той трябва първо да помисли как да присъедини тях, а не Албания или Косово.Лидерите на ДБГ. (от ляво надясно) Стоян Грозев - областен координатор, Живко Табаков - общински лидер, Димитър Делчев - председател, Антон Иванов - лидер на МДБГ-Бургас

- Идват местни избори. През 2015 г. представянето на РБ в Бургас не беше никак лошо. Вашият човек Живко Табаков спечели сериозен преференциален вот. След като оставихте РБ зад гърба си, сега накъде?

- Местните избори, в момента, са сред най-важните приоритети на ДБГ. Защото местната власт има възможност да реши проблемите най-близко до гражданите. Живко Табаков доказа, че заслужава добрия вот, който получи на предишните избори, с активността си след това. Доказа, че е един от най-дейните общински съветници и считам, че бъдещето пред него е много добро. Демократичната общност на територията на община Бургас има нужда от лидери, които да поведат града към реална промяна, а не да подкрепят и пригласят на статуквото. Бургас заслужава по-чист въздух, по-силно развита икономика, повече работни места и качествен туризъм. Хора като Живко Табаков и други от спектър център-дясно могат да постигнат тази промяна.


Общинският лидер на ДБГ в Бургас Живко Табаков запозна председателя на партията Димитър Делчев с подписката

Имаме една конкретна идея, по която правителството отказва да работи. Военните заводи в България в момента имат много работа. Износът на оръжие расте, но за жалост продуктът, който те произвеждат, е нискокачествен. България има шанс да кандидатства към фондовете на НАТО и ЕС, спечели средства за развитие на иновативни продукти. Например безпилотни подводници, които могат да охраняват териториалните ни води и събират информация в Черно море. Държавата трябва да се възползва от огромния си потенциал във военно-промишлената индустрия, така че да започне да произвежда и продава висококачествени продукти. Отбраната и сигурността са сектори, в които ние изоставаме и това трябва да се промени.

- Водите ли разговори вече с политически формации за общи коалиционни действия?

- Нашият фокус е поставен върху развиване на силни местни структури на ДБГ, които да се подготвят за изборите през 2019 г. Разбира се, ние търсим партньорство и с други, сходни с нашето мислене организации, с които можем да работим по общи политики. Вчера бяхме на протеста срещу вдигане на мораториума за строеж на АЕЦ „Белене” заедно с Демократична България. Хубаво е, че има обединение на демократичната общност по толкова важна за страната тема. Забелязвам обаче някои неприятни знаци. Самоцелното желание на председател на партия да рекламира себе си е стара слабост, която няколко пъти е проваляла предишни обединения и тази грешка не трябва да се повтаря. Вярвам, че обединението на хората и партиите в център дясно няма алтернатива и само така ще можем да се противопоставим на феодалния модел, който се налага в много български общини от ГЕРБ или от БСП.

- Защо според Вас сега се решава рестарта на АЕЦ „Белене”? За проекта се говори повече от 30 години…правиха се стъпки напред, стъпки назад. Кой го върна на „масата”, кой е заинтересуван той да се случи?

- Това е добър въпрос и аз бих го насочил към Бойко Борисов по следния начин - #КОЙ промени неговото мнение за това, че „Белене” е гьол, пълен със жаби, и корупционна сделка. #КОЙ натисна копчето за рестарт на АЕЦ „Белене”. Истината е, че проектът „Белене” е проект на повече от 30 години, той е можел да бъде реализиран от множество правителства, но не е по една проста причина – защото е престанал на бъде икономически изгоден за България, а се е превърнал в проект за наливане на политическо влияние. Сега големият въпрос пред управниците е - ние искаме ли българската енергетика да е все по-зависима от кремълската политика? Аз лично не искам. Смятам, че българската енергетика трябва да бъде диверсифицирана, на конкурентен принцип, защото това е въпрос и на национална сигурност. Когато едно правителство решава да изгражда проект със съмнителна полза за 22 млрд., който ще се изплаща от няколко поколения българи, то трябва да понесе и пълната политическа отговорност.

- Какви са рисковете за българската държава, ако мораториумът падне?

- Българската държава ще плати немалка цена. Абсолютна утопия е това, че може да се изгради изцяло частна централа на територията на България, просто защото до този момент никъде по света няма такава. Всички централи са построени с някаква форма на финансова гаранция, която обвързва държавата за десетилетия напред. Не виждам сред управляващите политици, които да мислят за бъдещето. Те мислят за сегашното, и по-лошо дори – за личния си интерес. И рестартът на проекта „Белене” доказва точно това. От 2009 година досега премиерът си е сменил мнението за „Белене” най-малко 13 пъти – от гьол до необходим проект за България, от Балкански трик до проект, който може да се реализира само с европейски инвеститори. В момента нито едно от тези неща, които е казал, не е валидно. А проблемите свързани със сеизмичността на района и съхранението на отработеното ядрено гориво не са решени. Затова мораториумът не трябва да се вдига сега.

- Призовахте Бойко Борисов и президента Радев да вземат отношение по ограничаването на лотариите. „Игрите на късмета” заигравка с бедността на българина ли са?

- Доказано е, че хазартът е вреден за психологическото здраве на хората, защото води до пристрастяване. В почти всяко семейство, в което има хазартно зависим, всички останали членове страдат. ДБГ считаме, че хазартът трябва да бъде ограничен, като се позволи рекламата само извън праймтайма и се забрани продажбата на хазартните продукти извън пунктовете за залози. Но най-важната мярка е хазартът да бъде обложен като другите вредни стоки – цигарите и алкохолът. Най-малко 50 % от приходите от хазарт трябва да влизат в държавния бюджет. Това е значително увеличение на данъка за тази дейност, но то е справедливо. След като хазартните босове печелят на гърба на нещастието на хората, трябва да компенсират обществото. ДБГ предлага допълните пари, които се съберат от хазартната дейност, да се насочат към гарантиране на пенсиите между хората, които в момента работят. Защото 20, 30 и 40-годишните в момента няма да имат пенсии заради провалящата се пенсионна система.

В категории: Политика


Флагман.БГ Доказва се: Коронавирусът умира през лятото Доказва се: Коронавирусът умира през лятото 26/05/2020, Вторник 20:42 0
Флагман.БГ Политиците си пуснаха бради Политиците си пуснаха бради 26/05/2020, Вторник 18:40 4
8
Коментара по темата
8.
ох на бате
25.05.2018 21:35:30
0
0
Големи позьори! Знаем се днес тъй - утре който дава повече парички. Чак толкоз не сме късопаметни
7.
Точно обратното
24.05.2018 08:50:36
0
4
Когато властта започне да работи може да се "появи" гражданско общество. Обаче властта нито иска да работи, нито иска да има гражданско общество
6.
България без граждани
23.05.2018 23:50:42
0
8
Елементарната журналистическа етика изисква за подобни материали гриф - платена публикация.
5.
*********
23.05.2018 23:35:49
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
оффф...
23.05.2018 22:41:16
0
6
Гражданското общество трябва да стане достатъчно силно, за да нямаме нужда от властта!
3.
Да
23.05.2018 21:18:43
0
7
Твърдо "за" облагане на хазарта с данък. Сега на какво основание е исвободен от ДДС, а хляба не е? Дано има успех и подписката, добра кауза.
2.
*********
23.05.2018 20:48:50
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
bgman
23.05.2018 20:29:26
3
2
Не, че Бойко е цвете, ама много хора живеят в паралелна реалност.
Представят си желаното за истина.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доказва се: Коронавирусът умира през лятото Доказва се: Коронавирусът умира през лятото

Изследвана е била връзката между метеорологичните условия и разпространението на вируса въз основа на 3 750 000 случая, регистрирани от 21 януари до 6 май в 185 държави и региони

Измама с фалшиви имейли и игри от името на "Български пощи" Измама с фалшиви имейли и игри от името на "Български пощи"

От дружеството сигнализират, че те не провеждат игри

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави... "Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

Енергията, която движеше интереса към политиката угасна. По-старите поколения се умориха да се борят, а новите не свързват бъдещето си с политиката

Луиза Григорова цял месец на морето Луиза Григорова цял месец на морето

Актрисата е в очакване на първото си дете и ще се отдаде на последната си почивка, в която няма да се налага да тича и да сменя памперси

Солена глоба за концесионера, увредил дюните в Ахтопол с багер Солена глоба за концесионера, увредил дюните в Ахтопол с багер

Територията попада в границите на природен парк „Странджа“ и защитена зона „Странджа“ по двете директиви

Защо Дарина Павлова изпадна в депресия Защо Дарина Павлова изпадна в депресия

Дарина изживява огромно любовно разочарование, подсказват няколко от последните ѝ публикации в социалните мрежи

Венци Лавацата: Не е истина! Лежа 2 години за 110 лв., а Георги Илиев е с условна като шеф на ОПГ Венци Лавацата: Не е истина! Лежа 2 години за 110 лв., а Георги Илиев е с условна като шеф на ОПГ

Подсъдимият поиска по-лека мярка за неотклонение, но съдът не се съгласи заради богатото му криминално минало

Инцидент с дъщерята на Иван Костов Инцидент с дъщерята на Иван Костов

Мина имала сериозни наранявания в областта на лицето

Ето кои знаци на съдбата вещаят нещастие Ето кои знаци на съдбата вещаят нещастие Адвокати с пламенна пледоария, но съдът остави гангстерите Давид и Александър в ареста Адвокати с пламенна пледоария, но съдът остави гангстерите Давид и Александър в ареста

19-годишните мутреещи тийнейджъри ще имат време да осмислят постъпката си зад решетките

Джонсън призна: Зрението ми се влоши, виждам само с очила Джонсън призна: Зрението ми се влоши, виждам само с очила Британският премиер е убеден, че здравословният му проблем е дошъл от коронавируса Падат още от ограниченията на коронавируса в Европа Падат още от ограниченията на коронавируса в Европа Черна гора стана първата държава в Европа без коронавирус Черна гора стана първата държава в Европа без коронавирус

От 20 дни там не е регистрирала случаи на COVID-19

Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Партията на свободата поиска нулева толерантност по случая Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души

Общо заразените в страната са 33 843 души

Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза, привлякоха вниманието на медицинската общност

Идват тежки дни за три зодии Идват тежки дни за три зодии

Във влиянието сме на ретрограден Сатурн

Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо? Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо?

Победихме, защото бяхме сплотени, казаха новозеландци

 

Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit? Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?

Половината британци склонни да вярват на конспиративни теории

Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час

Ван дер Белен и съпругата му са консумирали напитки в ресторант след полунощ

Методи Андреев, бивш депутат от ГЕРБ Методи Андреев, бивш депутат от ГЕРБ Божков се подигра на Борисов, показа пародията държава-футбол

Виц на деня Виц на деня Гошко, имаш си сестричка! Какво ще кажеш? - Какво да кажа, татко? Та вие сте ме поставили пред свършен факт! Виц на деня Виц на деня Погледнеш към Витоша и ти иде да цитираш Яворов! Погледнеш към Парламента и ти иде да цитираш Стоичков! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бе, какъв туристически сезон, бре хора! Кой нормален психически човек след два месецa семейна каторга ще планира и семейна почивка?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори