×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как изглеждаше домът от нашето детство


Спомени от соца: Как изглеждаше домът от нашето детство
Живеехме в панелни блокове, строени от държавата, за новодошлите в големите градове - "Меден рудник" в Бургас, “Владиславово” във Варна, “Люлин” в София и “Тракия” в Пловдив
Ключови думи: спомени, соц, панелки
18 Май 2018, Събота, 00:01 ч.

Рядко можехме да се изненадаме от обзавеждането на някой съсед или приятел


Някога нашите домове се различаваха само по табелите, които висяха на входната врата. Но и сем. Иванови, и сем. Маркови, имаха почти еднакви мебели, мокети, завеси, уреди и дори сервизи.

Повечето от нас живеехме в големите панелни комплекси, строени от държавата, за да поберат новодошлите жители на разрастващите се градове. Такива бяха “Младост” и “Люлин” в София, “Тракия” в Пловдив, “Владиславово” във Варна и “Меден рудник” в Бургас, пише socbg.com



Повечето апартаменти имаха едно единствено разпределение – от входната врата се озоваваш в коридор, отляво има хол, отдясно – тоалетна и кухня, направо – малък коридор с две спални в двата края и баня по средата. Всички врати в „панелния“ апартамент бяха от талашит, антрето постлано с балатум, по стените имаше тапети, а в края на 80-те бе много модерно в коридорите да се правят сводове „в арабски стил“.

В коридора имаше порт-мантото или закачалка.  Коридорът беше покрит с балатум, наготово даден ни от държавата. През 80-те настилката биваше заменяна от родителите ни с модерния за тогава мрамор, а по-късно и с теракот. Характерна особеност бяха и строените в коридора обувки, понеже да се оставят пред вратата се считаше за „селски маниер“.



Холът на „панелния“ апартамент беше толкова еднотипен, че човек можеше да се обърка дали е в собствения си дом или в друг блок и комплекс. Стените бяха облепени с тапети – отново подарък от държавата. От едната страна в хола беше разположена холната гарнитура – троен диван, два тромави фотьойла и две табуретки, които бяха основно предназначени човек да си вдигне краката върху тях, но като цяло те си бяха неудобно място за сядане, защото нямаше къде да си подпреш нито ръцете, нито да се облегнеш. Гореописаната гарнитура беше покрита с изкуствен губер – най-често червен или зелен. В средата на гарнитурата имаше ниска лакирана масичка, която в делник бе покрита с плетена на една кука покривчица – или с каре с „българска бродерия“.



Редно беше върху нея да има ваза с изкуствени цветя. Когато идваха гости, изкуствените цветя се махаха и се поставяха донесените от тях карамфили (любимо цвете при ходене на гости в онези години). „Официалното“ сервиране и хранене се случваше върху тази маса, делничното – в кухнята. Срещу „меката мебел“ бяха поставени огромни секции, купувани от мебелните магазини в големите градове. Те носеха български имена, като „Павлина”, „Бояна” и прочие.  Върху тях имаше огромни бутилки с уиски върху накланяща се поставка, закупени от Корекома, а също и модерните по онова време човеци-роботи, направени от цигарени кутии.



В секциите имаше подредени сервизи от кристални чаши допълвани от порцеланов сервиз за чай или кафе – на розички или виолетки, произведен в заводите „Ломоносов“ в Съветския съюз. Секциията беше подредена с книги, а това, което беше някак си най-характерно е, че книгите не бяха „единични бройки“, а обикновено целите рафтове бяха с поредици от томове – най-често български класици. Между стъклата на витрините имаше затиснати малки снимчици на близки хора, а тук-там се срещаха и стереокартички с намигаща японка.



Кухнята ни беше с еднотипни талашитени кухненски шкафове – пак дар от държавата. Тях ги произвеждаха в завода за кухненска мебел в Червен бряг. В тях се подреждаха фаянсови сервизи от завод „Китка“ в Нови Пазар. Хладилниците ни бяха “Мраз”, пералнята „Перла“, а от печката “Раховец” се носеше уханието на приготвяната храна.



Типична баня в панелното жилище беше с размери 1.50 на 2.50 м. Облицована бе с бели фаянсови плочки и мозайка, а към началото на 80-те характерното обзавеждане за баня започна да се прави с фаянсовите и теракотни плочки произведени в заводи „Хан Аспарух” – Исперих. Гордост за всяко семейство беше да си има и вана.

В детската стая отново имаше секцийка пълна с книги, бюро с нощна лампа, а върху тапетите бяха разлепени плакатите на нашите тогавашни идоли. Там беше и касетофона (магнетофона, грамофона), както и казанлъшката китара. Спомняте ли си, че леглата ни бяха покрити с родопски одеала, а за детските легла на два етажа? Нека не забравяме също, че това беше и най-разхвърлената стая в нашия дом, но пък беше уютно и винаги намирахме това, което търсим.



Спалнята пък беше общо-взето забранена зона за нас децата. Тя обикновено беше най-малката и мистериозна стая в дома ни. Имаше голяма спалня, където спяха нашите родители, а от едната й страна стоеше и прословутия ВЕФ. Естетвено и там обзавеждането беше със секция или голям трикрилен гардероб, а на нас децата винаги ни беше интересно да знаем какво “криеха” нашите родители там от нас.



А помните ли, че тогава всичко се покриваше и „обличаше“. Покриваха се с покривчици телевизори и радиоапарати, хладилници, облегалки на фотьойли; килими тип „персийски“ се опаковаха в найлон; шиеха се и специални покривала за колите. Тази модна тенденция е имала символна функция – от една страна, да не се повредят, хабят и цапат закупените с много труд и чакане вещи, а от друга – те биваха „издигнати в ранг“, прибавяше им се „добавената стойност“ на нещо свръхценно.
А стремежът на домакините беше новата вещ да си остане минимално употребена и похабена, да си остане „новичка“ или поне „като нова“.



Въобще много рядко можехме да се изненадаме от обзавеждането на някой съсед или приятел. Обзавеждането се делеше на купено по обикновения начин и на купено по „втория начин“, „с връзки“, „под масата“, „вносно“, „корекомско“. Общо взето, бяхме като от калъп. Но това изобщо не пречеше на домашния ни уют, дори напротив! Като че ли, това, че всички разполагахме с еднаква покъщнина, ни беше оперирало от манията да притежаваме. Живеехме щастливо не с вещите си, а със семейството. Не завиждахме, не страдахме от комплекси, че нямаме и рядко заключвахме вратите си.

В категории: Ретро Флагман


48
Коментара
Флагман.БГ Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? 11/05/2024, Събота 16:40 2
48
Коментара по темата
48.
абе хора
02.06.2018 13:10:03
1
2
айде стига сте живели в миналото и спомените за "великия " ви човек Бай Тошо... Толкова "хубаво" е било, че сегашното поколение, че и 2-3 след това ще плащат евтиния обяд на вашите баби и дядовци. Не отричам, че е имало предприятия, строели са се училища и детски градини, но тогава е било малоумно да се внася някаква стока Х за цена примерно от 5 лв на кг. и да се продава на народа за стотинки и разликата да се натрупва в държавен дълг, който сега плащаме. Добре, нямаме пари, народа беен, а масово всеки втори човек има 2-3 коли, всеки ден капаните по черноморието и заведенията са бедни, ревем и псуваме политиците, че крадат (ок така е), но на простия българин все някой друг му е виновен, само не и той... Замислете се, че комунизма и "великия" ви Бай Тошо по-скоро ни ощетиха, отколкото да сме живели добре и да сме имали пари за всичко. Ако беше така, сега нямаше да сме на това положение, нямаше да се налага да се разпродават предприятия на безценица и нямаше да има голяма инфлация 90-те години. Вместо да философствате и да се правите на велики учени, вземете, седнете и прочетете малко за икономиката на една страна, как е редно да се управлява една икономика и тогава пишете малоумни коментари за това как се е живяло преди и как сега. Добре, трудно е сега да се ваземе жилище, факт, но не е невъзможно, проблема е, че не ценим парите, не знаем как да си правим сметката и как да си спестяваме пари. Не е невъзможно. Запомнете, никой не ви е длъжен да ви дава нещо, и да не го върнете след това. Безплатните почивки по времето на соца, поти безплатната храна и здравеопазване сега ги плащат вашите деца, внуци, че дори и правнуци ще ги плащат, заради хубавия ви и велик Бай Тошо. И преди да започнете да ме изкарвате малоумен, неразбиращ, и т.н., седнете и помислете с мозъка си дали не трябва първо начина си на мислене да промените и да се пообраовате малко, та тогава ми говорете колко хубаво е било преди, "със собствена панелка", която е взета на безценица и "безплатните" екстри, които са били преди... запомнете, БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!!!
47.
нямам намерение да чета тъпата статия
21.05.2018 19:57:08
3
1
с мосвич, шкода, полски фият, постоанен ремонт,липса на части,липса на бензин. теллевизор софия 81 черно бял. ако имаш цветен или си чакал 5 години или си имал връзки,рушвет и тн. плодове- каквото си отгледаш. Месо- каквото се отгледаш. Диван перла,спалня чайка, настилка-балатум или пъркет. Печка мечта, бойлер ЕВ,плочки бели/жълти/ кафеви плочки 10смх 10см. ако имаш други плочки -връзки,рушвет, услуга. Отопление- печка на нафта ( смятай какво сме дишали ), елва, сторгозия. Ето това имаше. нямам намерение да чета статията.
46.
хх
21.05.2018 13:39:00
2
1
тогава нямаше свободен пазар на апартаменти и жилища в градо зъ апартамант се чакаше ред по 20 години земаше се заем от банката и се плащаше 20 години тез които работиха в чужбина имаха пара но чакаха също реда си
45.
Дедо
21.05.2018 10:55:40
0
2
В Търново търсихме миналата година 3-стаен апартамент и от 10 ап. 7-8 бяха точно така...
44.
Читател до 43
21.05.2018 10:22:34
1
2
Да, и най-интересното е, че има кой да им ги купува. Но все пак, ако някой го направи, дори и русофилче-комуне да е, първото, което прави е основен ремонт.
43.
Хаха
21.05.2018 09:58:15
0
5
Такива домове продължава да има и се продават по 1000 евро за квадрат.
42.
Ако беше социализъм
19.05.2018 15:38:49
0
5
Това НЛО в Флагман щеше да е поставено под пълно запрещщение и щеше да наритано от Бургаска област.ЩАЯХА ДА ГО ИЗПРАТЯТ ДА ЖИВЕЕ В НЯКОЕ ИЗОСТАВЕНО ОТ БОГА СЕЛО И НЯМА ШЕ ДА ОБИЖДА ХОРАТА .
41.
W Burgas
19.05.2018 15:30:26
0
3
si imat hitler w 21 wek
40.
до 36
19.05.2018 15:24:49
3
10
Ако беше комунизъм ,соросита отдавна да е запратен към Белене и да са забравили за него.Ще го търсите бай Тошо.
39.
до 38
19.05.2018 15:22:23
0
5
Ти да не ходиш да ги душиш ,че знаеш ,потно прасе!
38.
*********
19.05.2018 15:06:13
5
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37.
НОСТАЛГИЯ
19.05.2018 13:41:13
4
8
ЕХ КЪДЕ Е ДОБРОТО СТАРО ВРЕМЕ?
36.
НАИСТИНА....
19.05.2018 12:48:47
8
14
Че беше много лошо по комунизма и социализма

Една ИМОТНА ИЗМАМА не можеше да се направи,едно убийство,една кражба също и да не бъдат в повечето случаи разкрити.

А сега е МНОГО ПО -ХУБАВО защото по статистика на МВР престъпноста е много по малка от "РОБСТВОТО ПО КОМУНИЗМА" т.е . до 1989г.
35.
Държавнят служител
19.05.2018 12:34:53
1
22
или бремето за работещия данъкоплатец.
Всички болни ,мързеливи ,калпави и некадърни се хващат на държавна работа и чакат 15 число за аванс и 30 число за заплата.След това започва мрънкането парите не ми стигат ,не мога да си платя заемите .Трябва да ни увеличат заплатите ,продавачките вземат повече от нас.А сега ми кажете какъв труд извършвате .Почивка в 10 часа,в 12 часа почивка и ядене ,в 4 и 30 в у дома .НА РАБОТА ,АКО ПАДНЕ НЯКОЯ ДАЛАВЕРКА ПОДПРАВЯТЕ ,КЪСАТЕ И КРАДЕТЕ И ПАК ОЩЕТЯВАТЕ ДАНЪКОПЛ
АТЕЦА.А продавачката е 8 часа на крак ,не яла не почивала ,ама и тя душа има .Че и по работна е от вас.Ако уморите работните хора ще умрете и вие мързеливите от глад.Изроди алчни!
34.
Сега в Интитуциите
19.05.2018 12:22:53
3
15
работи утайкаа на онова време ,всичк качествени кари си развиха собствен бизнес и се изхранват сами.Поне тези ,който са кадърни и умни.Никой умен човек няма да се хване на държавна работа ,а с акъла си сам ще си вади държавната месечна запла за ден и ам ще си определя правиата.
33.
Георги
19.05.2018 12:22:35
3
6
Между-другото хола е невероятен , както и банята и детската стая със зеленото бюро.
32.
Йордан
19.05.2018 12:19:37
3
13
ПРЕЗ КОМУНИЗМА ДЕЦАТА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ УЧЕХА В ОТДЕЛНИ СПЕЦИАЛНИ УЧИЛИЩА ,А СЕГА УЧАТ С НОРМАЛНИТЕ ДЕЦА И ВЗЕМАТ СЪЩАТА ДИПЛОМА КАТО ТЯХ.ЧАСТНИКА ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕ ЗДРАВИЯ ПРЕД БОЛНИЯ ,АМА СЕ СЪРДИТЕ ИМАЛО ДИСКРИМИНАЦИЯ .ТОВА РАВЕНСТВО ЛИ Е?ДА СРАВНЯВАШ ЕДНАКВО ЕДИН БОЛЕН С ЕДИН ЗДРАВ.ПРИ КОМУНИСТИТЕ ТОВА ГО НЯМАШЕ.
31.
Читател до Стоян
19.05.2018 12:16:30
6
12
Не е точно така. Къде-къде какви престъпления е имало и имаше, но никой не разбираше за тях. Сега просто се знае всичко. Ескалирала е престъпността, не отричам. Но не опираше само до открадната кокошка.
30.
Стоян
19.05.2018 11:42:18
1
15
САМО ЗА ЕДНО НЕЩО СЪЖАЛЯВАМ ОТ ОНЕЗИ ВРЕМЕНА. БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ СЕ СВЕЖДАШЕ ДО НЯКОЯ ОТКРАДНАТА КОКОШКА! В МИЛИЦИЯТА БИЕХА ЗДРАВО И ЛЕКЕТАТА ОТ РАНО РАЗБИРАХА ЧЕ НЯМА ДА МИНАТ ПО ТЪНКАТА ЛАЙСНА! ИНАЧЕ ВРАТИТЕ СЕ ЗАКЛЮЧВАХА, ПАК СИ ИМАШЕ МАЛОУМНИЦИ ПО ПЪТИЩАТА, ПАК СИ ИМАШЕ КАЛПАЗАНИ В УЧИЛИЩАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ ПО СЪВЕТСКА МЕТОДИКА! ДА СИ ПОСТРОИШ КЪЩА БЕШЕ ВЪРХОВНО ЖИТЕЙСКО ИЗПИТАНИЕ! ДА СИ КУПИШ АПАРТАМЕНТ СЪЩО! СЕГА СИ ИМАМЕ В ДОБАВКА И КРИМИНАЛЕН КОНТИНГЕНТ, МАЛОУМНИ ЛЕКЕТА В АНЦУЗИ И НАРКОТИЦИ В УЧИЛИЩАТА! ИМАМЕ И ОТНОСИТЕЛНА СВОБОДА!
29.
До 21
19.05.2018 11:41:53
2
14
КОМУНИСТИЧЕСКОТО РОБСТВО още не е свършило ,понеже защото на повечето КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ НИ УПРАВЛЯВАТ .....АЗ и ТИ няма да сме живи когато свърши това РОБСТВО
28.
Читател
19.05.2018 11:12:54
8
11
Свикнали хората да не правят нищо и да им идва на готово всичко, та хайде сега да си мечтаем за едно време. Ми да, ама тогава тия, дето не можеха нищо и работиха получава точно толкова, колкото тия, които можеха много и работиха пак същото. Ама не се издигаха, ако не бяха "на някой". Сега се издигат някои от тия, които са "на някой" и почти всички, които не са "на някой", но могат и умеят. Тези, които не успяват - явно нямат късмет, който също е фактор. АМа да си т*п комунист не е лесно. Лайте си, той животът си отсява който става и който не. ЕДните люпят семки пред панелката и си мечтаят за вчера, другите гледат напред и работят, за да може утре да им е по-добре.
27.
Metin Haki
19.05.2018 11:06:46
2
1
Obicham si kote Alie Ali
26.
....
19.05.2018 11:01:53
0
16
50% от домовете в момента изглеждат по същия начин
25.
Стоян
19.05.2018 10:58:17
3
22
Хубаво беше тогава.Играехме до късно навън и се забавлявахме,а в неделя гледахме анимации.Ако се върнат онези времена и да го има този бум на стоки както сега щеше да е още по хубаво.Тогава просто беше това на пазара.Аз предпочитам всички да имат достатъчно както преди,отколкото както сега -много богати и много бедни.
24.
до 21
19.05.2018 10:58:16
5
8
Не съм съгласен ,защото родителите ми си купиха през соца парцел на центъра с една тяхна роднина и си построиха 3 етажна кооперация ,на етаж само с по 1 етаж ,с големи тавански и.т.н. ,терасите си ги направиха големи ,а не като на всички останали.Но аз принадлежа на семейство началници ,може би затова съм доволен ,а ти си от работническата класа и не си бил много доволен .
23.
nik0
19.05.2018 10:55:56
0
4
Абе на тоз адрес славянска 26 май чух ,че имало нещо по интимната част- там май проститутки ли имало под наем нещо такова чух ???
22.
Като заговорихте за селяните в Бургас
19.05.2018 10:54:13
0
7
е избива на смях за една много луда селянка ,работеща като акушерка,която навремето е била зарязана преди сватбата и оттогава започва да обижда всички жени.Скоро е видях Дева Мария да е оставя с микробус женен мъж,ама тя не е такава жена ,другите са.........
Смях .Тази жена е най голямото наказание за една кооперация ,страшен изрод е това!
21.
Соца
19.05.2018 10:44:30
7
11
Абсолютно мизерно и депресивно изглеждаха, като самия живот под комунистическо робство
20.
909
19.05.2018 10:40:15
2
11
който иска да види селян-Дуретата от странджа байр гората -заселени от комунистите в заграбените имоти на гърците -да заповяда в центъра на Бургас на адрес ул.славянска 26 денонощно воят и врякат на седенка пред зарзавата и клюкарят хората който се движата по улица славянска .... комунистите заграбили имотите на живущите след 09.09.1944 и заселели голтаците от секията и активните борци - обирждиите на мандри и обикн.престъпници. - и сега викат ние сме бургас ние сме бургазлиите хахахахахах
Дай -покажете си личните карти да видим къде сте раждани - хаххаха граждани в село раждани хахахах
Мръсни долни селянДури Комунисти ,завзели чуждите къщи и имоти ,комунистите им построили блокчета на активните борци - нагли, нагли комунисти - ген на разбойници и престъпници- гледаш баби и дедовци - а те нагли комунисти - доносчици и простаци= хората им поставили казани -те ги мързи и си изсипват боклуците До казана- ядът банички и мятата торбите ,фасовете и чашките от кафета -По средтаа на улцата !
ул.славянска 26 +++ заклети простаци и нечистоплътни селянДури.
19.
Саян
19.05.2018 10:27:05
2
5
Хитлер прибере се.Докарай и русите травестити с теб.
18.
Да ти кажа ли кои са селяните? до 17
19.05.2018 10:23:59
2
10
Селяните са селяни по природа ,независио къде са родени.Има много такива ,които работят в Държавни Институции в Бургас ,страшно антипатични хора,Селяните са тези ,който наблюдават ,дебнат ,клюкарстват за хората .Естествено винаги го правят от злоба ,защото са отрязани от тях.Хората се правят ,че не забелязват ,защото не желаят да падат на тяхното ниво. Но идва момент ,когато наглото им присъствие и нахалство им идва в излишък и тогава всеки си сърба попарата.Интерисуваите се от хората ,злорадстваите ,то се вижда кой какъв е .Е ,ПОНЕ ВИЖДАТЕ С КАКВИ ХОРА СЕ ПОЗНАВАТ ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ХОРА И ВИЖДАТЕ ,ЧЕ ЗА ТЯХ СТЕ НИЩО.Никой умен и нормален човек не би ви вписал в списъка с приятели.
17.
До 16
19.05.2018 10:12:55
4
10
Мммм дааа.доказаха зе в кражби и доноси.
16.
до 13 и 14
19.05.2018 10:10:29
8
13
Предпочитам селяните с акъл , пари и красота ,пред некъдърен ,тъп ,див нерез!Всичките тези села са се доказали ,даже и потомството им е здраво .
15.
до 13
19.05.2018 10:07:34
7
9
Ти не си кореняк бургазлия и си избрал да живееш в Бургас ,поради същата причина глад и безпаричие.Друг е въпросът ,че си кръгла нула и това се чува от средата в която работиш.Много зле за теб!Мисля ,че крайно време да се ометеш от Бургас.Може да се ометеш ,заедно с боклуците ,който са ти приятели.Няма да липсвате на никого.Като мъж не си нито красив ,нито пъкмъж в буквалния смисъл на думата. Обикновените хора ти вадят заплатата бе неблагодарна свиня.Ти си деградирал .Един мъж на 60 години е повече мъж от теб .
14.
до 13
19.05.2018 10:03:00
1
13
Да не забравяме и: Гильовца,Паницово,Еркеч,Бата,Порой,Горица. Селянина можеш да го извадиш от село.но селското от него НИКОГА
13.
Хемингуей
19.05.2018 09:55:45
8
23
Държавата допусна селяндурите в градовете, за да съсипе селското стопанство и да индустриализира градовете - голяма грешка. Селянинът си е селянин - остави го на село, дай му да си гледа овцете. А те докараха странджанските селяни в Бургас, уредиха ги по партийна линия да са всички началници и гледай сеир. Факия, Граматиково, Желязково, Голямо Крушево, Синьо Камене - всички бургаски диванета имат корени от оня хайдушки край. Няма нищо по-страшно от странджански селянин на директорска позиция.
Днес същото се повтаря с ямболските и сливенските селяндури, които се плодят по бургаските земи като гризачи.

Бариера на Ветрен и визов режим за всички от провинцията. И бургаско гражданство за кореняците. Няма друго спасение.
Бургас за истинските бургазлии.
12.
до 11
19.05.2018 09:37:50
5
16
теб държавата не трябваше да те допуска до големия град.Имало класи ,а каква класа си ти?
Най обикновено психо,КОЕТО ТРОВИ ЖИВОТА НА ХОРАТА.кАКВО СИ КОНСТРУИРАЛ ,КАКВО УМЕЕШ.дА ПИШЕМ ВСИЧКИ МОЖЕМ И ДА ЧЕТЕМ ,ТОВА НЕ Е ПОСТИЖЕНИЕ.Дълбоката истина за теб е ,че си един некъдърник ,който завижда на хората ,че си вадят с честен труд парите.,Кой си ,че ще определяш кой къде трябва да живее.Зависта убива да знаеш.Некъдърните винаги са били бедни .ИСКА СЕ ДА ИМАШ УМЕНИЯ ,ЗА ДА ПОЛУЧАВАШ ПАРИ.Нещастник откачен.
11.
Ебах мързела
19.05.2018 09:32:16
14
14
Никога държавата не трябаа да вкарва хора които нямат нищо общо във едно легло във една сграда.
Държавата беше тъпа затова направи грешки.
Има си класи, ред и нива в обществото.
Има работници, умни хора и капиталисти.
Държавата на Тошо беше хайка крадци.
10.
До Апелативна специализирана прокуратура
19.05.2018 09:31:47
1
8
ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ....

Нашата "ШЕФКА" на РП-Айтос ,която се казва прокурор МИЛЕНА СТОЙЧЕВА -ГЕНЧЕВА "ОБИЧА" да прикрива ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ С НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ при скандално изестният и недосегаем айтоски нотариус БИСЕР ДЕМИРЕВ 324 .....които се правят със ФАЛШИВИ
СКИЦИ
ДАНЪЧНИ ОЦЕНКИ
НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ
УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА НАСЛЕДНИЦИ като това на * ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ * със което ЗАБЛУЖДАВАТ жалбоподателите ,че СИЙКА ВЪЛКОВА ТЕНЕВА е СЪПРУГАТА И ПРЯКА НАСЛЕДНИЧКА НА ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОЕВ
КАСАЕЩИ НЕУЗАКОНЕНА И НЕЗАКОННА КЪЩА КОЯТО СЕ ПРИДОБИВА ОТ 6 НАСЛЕДНИКА .....А НЕ ОТ ЗАКОННИТЕ 5 НАСЛЕДНИКА
9.
За диваците дошли в големия град
19.05.2018 09:28:50
3
14
Като не можете да свикнете с хората в града ,да живеете в една кооперация ,приберете се на село или отивайте в гората ,там няма да срещате хора.Крещяли им не знам си какво .ами ти като пърдиш цял блок те чува бе серсем!
8.
Коварни комунисти чикиийообрязни
19.05.2018 09:26:05
5
9
Вертикалните гета, тоест панелки
Дойдоха от Азия Където сложиха робите
във полу-затвори от цемент, тоест панелки.
И тези глупости се родиха там където нямаше право на частна собственост и демокрация.
Един свободен богат народ никога няма да отиде да живее в гето небостъргач.
7.
Ало Психото
19.05.2018 09:24:43
2
11
Вашият човек се вихри в коментари в Флагман ,защо не си го прибирате?
6.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
19.05.2018 09:22:24
11
4
Тряба да св прави разлика между евтина панелка
тоест гето небостъргач
И елитна панелка
за богати хора — да гледат морето
докато им тропат на главите и крещят луди изроди .
Въобще къде са стандартите на строителите
към ЧОВЕКА?
Дезайна е мозък. Но вътре в дезайна трябва да има мозък също.

Предлагам да срутим всички панелки
и да се изградят наново с модерни стандарти
Против шум, с много светлина, без право на чаршафи да грозят, без външни климатици,
По най модерен начин. Само соларни и с зеленчукови градини и нови правилници.
Който не плаша обща собственост и подръжка 3 месеца да му бъде отнета собствеността.
Дайте опции!!!!
5.
Айде бе...
19.05.2018 09:17:15
13
22
Айдееее, комунистическите малоумници и безхаберници налазиха пак. Сън не са спали, само и само да подхванат старата песен на нов глас. И е крайно време психиатрията да се заеме сериозно с тия и да ги постави на място - т.е. в лудницата. Казано е - с комунистически малоумник и с радио не се спори. Каквото и да го правиш комуниста, той си знае неговата. Искали скапания комунизъм, моля: кеф ти Русия, кеф ти Сев. Корея, кеф ти Куба и т.н. Дори ще ви подпомогнем в пътуването, ще съберем пари за пътни, ще помогнем с багажа и пр. Ама комунягите нещо не искат. Защо бе другари мошеници - нали е много хубаво! Или ако щат да сИ направят комунизма тук в България. Добре! Малко ли обезлюдени места останапа, че и целиЯ Северозапад. Че съберете се на едно място бе "другаре" и си направете социализЪма. Щом 1 милион души можаха да се преселят в София (защото там се чувстват по-добре), значи може и вие да го направите. Съберете се някъде (да речем в Димитровград) и си върнете онова (уж) хубаво време, за което блеете.
АМА НЕ ИСКАТЕ! ЗАЩОТО ЗНАЕТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ - ЩЕ СЕ ИЗБИЕТЕ! КОМУНИСТЪТ ИСКА НЯКОЙ ДРУГ ДА МУ ПОСТРОИ КОМУНИЗЪМА, А ТОЙ ДА ГЛЕДА ОТ СТРАНИ!
4.
2XL
19.05.2018 09:12:03
3
22
Бай Димо,осем са чудесата на социализма:
8.Въпреки,че се провали като обществен строй,30 години след падането му все още има какво да се краде!
3.
Бай Димо
19.05.2018 09:02:30
8
31
Седемте чудеса на комунизма:

1. Всички имаха работни места.
2. Въпреки че всички имаха работни места - никой не работеше.
3. Въпреки че никой не работеше - планът се изпълняваше 100%.
4. Въпреки че планът се изпълняваше 100% - в магазините нямаше нищо.
5. Въпреки че в магазините нямаше нищо - всички имаха всичко.
6. Въпреки че всички имаха всичко - всички крадяха.
7. Въпреки че всички крадяха - винаги оставаше още за крадене.
2.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
19.05.2018 08:53:54
16
37
Кой каквото и да Ви говори - фактите са си факти !
Тъкмо по времето на Соца , практически ВСЕКИ пълнолетен тогава Българин успя да си купи апартамент на цени дотирани от Държавата ! Тоест - далеч под пазарните ! И с практически БЕЗЛИХВЕН заем от Държавната тогава спестовна каса ! В резултат на това , Народна Република България се нареди НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА по процент от населението притежаващо СОБСТВЕН ЖИЛИЩЕН ИМОТ ! Да , панелно , НО СОБСТВЕНО ! По този показател , дори САЩи Западна Европа бяха далеч, далеч зад нас ! И дори и днес е така ( заради лошото социалистическо наследство ) !Щото , лично аз ХИЛЯДА ПЪТИ предпочитам да си живея в собствена панелка , отколкото да съм наемател ( и слуга) и в най-приказния западен замък !
Хайде в днешното ни свободно и демократично време , се пробвайте да изтеглите заем за да си купите жилище , че да видим после дали изобщо ще Ви стигне живота за да се изплатите !
1.
Всичко
19.05.2018 08:42:24
8
7
леш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев Мъж загина при челен удар на два автомобила Мъж загина при челен удар на два автомобила Екипи на полицията регулираха движението Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя
Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори