×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Аз съм кмет, а Минчо Гроздев е сериозен данъкоплатец и не бих стопирал инвестиционните му намерения


Аз съм кмет, а Минчо Гроздев е сериозен данъкоплатец и не бих стопирал инвестиционните му намерения
Дали ще съм кмет и след 2019? Ако съм жив и здрав, защо да не продължа това, което съм започнал?!, отговаря карнобатският кмет
11 Май 2018, Петък, 00:05 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка: Иван КОЛЕВ

Доколкото знам той се е отказал от производството на птичи тор и е осъзнал опасността за града

Разговорът с кмета на Карнобат е непосредствено след приключването на редовната сесия на ОбС. Впечатление направи експедитивността, с която се приеха с пълно единодушие 12-е точки по дневния ред.

Пета точка – за продажба чрез публичен търг на имот – частна общинска собственост в с.Венец, бе оттеглена от кмета в началото на заседанието – с обяснение, че не били подготвени прецизно  книжата. Бързо и без въздържали се и против съветниците отдадоха под наем част от имот – публична държавна собственост, но не стана ясно къде и каква е квадратурата.


- Г-н кмете, по точка 8 -  „Отдаване под наем на част от имот, публична общинска собственост...“, много бързо взехте решение. За какво точно става въпрос?

- За едно тротоарче с  площ 10 кв.м, на което се продават цигари и бонбони, до стария съд. Заповядайте докладната – няма нищо зад кулисите, (разлиства страници и ги подава).

- А защо оттеглихте докладната за продажба чрез публичен търг на имот частна общинска собственост във Венец?

- Защото трябва да се доработи.

- По т. 12 стана въпрос за присъждане на „Наградата на Карнобат” в системата на предучилищното и училищно образование. За първи път ли ще се връчва такава награда? Кои са номинираните – учители или ученици?

- Системата за присъждане на наградата е малко променена. Вече е с изключителна прозрачност. Номинирането става вътре в колективите, след това минава през комисия към Общинския съвет и накрая се утвърждава с решение на местния парламент. На 21 май е т. нар. „бал с учители“.  Общината кани всички учители на празненство и там се връчват наградите. Докладната записка е както за учители, така и за ученици, мога да ви предоставя материалите. Има номинирани. Това са приятните моменти. Но аз съм разтревожен - няма достатъчно медицински сестри за детските ни градини и съм принуден да назначавам пенсионерки, защото общият дефицит от тези кадри е за страната.

- Има ли демографски срив в Общината?

- Огромен. Населението не е застаряващо, то е застаряло. Всеки божи ден внасяме по 1700 човека от други общини, за да работят.

- От кои общини?

- Сунгурларе, Руен, Айтос, Стралджа, Котел, дори от Бургас.

- И при условие, че имате свободни жилища, както казахте на сесията и сте готови да ги предоставите, да дойдат да се заселят и работят тук. В тази връзка говорихте и за посещение на група от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив – защо ви гостуваха?

- Масово се нуждаем от технолози за лозята и за преработката на гроздето. Нужни са ни и технолози за консервния завод, за заводите на Минчо Гроздев, където има студена преработка. Ако 15 висшисти дойдат в момента, веднага ще ги назначим. Нямаме проблеми с материална база и заплащане. Фирмите ни нямат проблем да гласуват стипендии на студенти, включително и цялата им издръжка.

- На какво се дължи обезлюдяването?

- На лоша тенденция в национален мащаб – моноцентризмът, или ориентирането на хората към големите градове. Оттук нататък говоря и за грешна политика, включително и европейска. Вижте програма „Региони в растеж“. Многото пари са насочени към София и за големите градове, а много малко пари отиват към малките градове. Съвременният човек иска не само работа и заплата. Той иска и съответните условия в града или населеното място, в което живее. Видяхте, че днес сесията на Общинския съвет мина без нито един глас против или въздържал се по всички точки. Без комунална техника ние не можем да се справяме и да осигуряваме тази среда. Затова гласуваха за нова техника.  В този смисъл днес (четвъртък, 10.май, б.а.) на сесията решавахме няколко въпроси, които не са характерни само за Карнобат – те са стандартни за цялата страна.

- Имахте проблем с изграждането на завод за преработка на птичи тор на един от водещите бизнесмени в общината - Минчо Гроздев. Строи ли се този завод на същото място, откъдето се разнасяше смрадта, постигнахте ли компромисно решение за двете страни? Чух, че се разработва  ПУП за преминаване на трасета за негов обект – имаше го в дневния ви ред. Какво строи г-н Гроздев?

- Нищо не се строи, което да е свързано с производство на птичи тор. Днес гласувахме парцеларен план за електропровод и водопровод на г-н Гроздев на друг терен, но там става въпрос за друга инвестиция. Мисля, че той разбра защо хората негодуваха и се отказа от желанието си да строи подобен завод, което потенциално би било голям замърсител в цялата община.

- За какво се отнася новото инвестиционно намерение на г-н Гроздев?

- Ще  се намира в средата на имоти, които той владее. Ще строи база за първична преработка, свързано е със земеделския му бизнес. Ние нямаме намерение да спираме нещо, което  не е вредно за карнобатлии. Аз съм кмет, той е сериозен данъкоплатец, който обработва много земя. Ако забелязвате, ние не продаваме земеделски земи. Общината се издържа благодарение на данъци, такси и на приходи от наеми. Това е дългосрочна тенденция и към настоящия момент намирам подкрепа от общинските съветници. Най-лесно е да продадем едни земи, да вземем едни пари – 1.5-2 млн. лв., да ги похарчим. Само че тези, които ще дойдат след нас, също ще разчитат на някакви пари, а не на подаяния от държавата.

- Дългосрочно разсъждавате от първия си мандат – за разлика от много кметове, чията осовна задача е да внасят докладни за продажба на общински имоти. Спокоен ли сте за местните избори догодина? Усеща се, че няма да имате конкуренция. Тук не виждам противопоставяне сред политическите сили, не се очертава и алтернативна фигура.

- Аз изобщо не  мисля за изборите. Повече ме интересува сега да си върша работата.

- Стандартен и банален отговор, г-н кмете...

- Ако съм жив и здрав, защо да не продължа това, което съм започнал?!

В категории: Карнобат


18
Коментара по темата
18.
*********
16.07.2018 08:37:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
*********
14.07.2018 07:01:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
16.
*********
25.06.2018 19:23:02
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
*********
23.06.2018 10:10:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
*********
15.06.2018 06:03:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
*********
07.06.2018 05:12:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Гражданин от Карнобат
27.05.2018 16:44:09
0
1
До кога ще продължават реките по улиците на града когато вали дъжд. Как искате да има хора които да работят в града къде са ви работните места къде са ви заплатите ?
Махнете се отстъпете мястото на някой млад и умен човек който да мисли как да задържи хората тук
С парите от Европа направете нещо което да носи пари на общината...
11.
koko
12.05.2018 17:23:04
0
10
Нали се сещате какъв добър бизнесмен беше Гошко. Фалира , показа колко кадърно може да управлява .
10.
Асен
11.05.2018 15:29:52
0
13
Кмете да не ме забравиш...
Пачките в карсонлийската и сме твой !
9.
Бичето
11.05.2018 15:21:47
0
9
Ей личи си че избори идват!
Кмета кокала няма да пусне ясно е !
Но незнам другите кандидат кметьове кой ще са !
8.
Айде на хорото
11.05.2018 14:14:38
0
18
след Сунгурларе . Карнобатска община отива към 10000 човека , а Карнобат към 5000 . Светло бъдеще , надеждата умирала последна , заедно с глупака.
7.
Мария Иванова
11.05.2018 12:57:48
10
1
Респект, Кмете!
6.
Карнобатлия
11.05.2018 11:28:10
1
26
Защо не се ангажират всички хрантутници на социални помощи с една метла и да изметат тази мръсотия по улиците, която всеки по силен вятър разпрашава и ние я дишаме? Защо не се сменят кошчетата за боклук, като се вижда че не вършат никаква работа? Защо служителите от съда, който го издържаме с данъците си хранят редовно помияри и ги отглеждат на стълбите на сградата си? Защо изпочупените кошчета стоят захвърлени в градинките? Защо Читалището е превърнато в тоалетна за всички неандерталци в града? Защо пред църквата мръсни цигани стоят като на работно място - пушат, пият кафета и просят от хората най-нагло? Защо Общественият ред не действа - те какво правят всъщност?
5.
Карнобатман
11.05.2018 10:29:06
1
20
Ще се плаща ли отново на тия които гласуват? Ако-да, пишете ме.
4.
А
11.05.2018 10:09:30
1
4
Много пъсничък.
3.
До
11.05.2018 09:25:11
0
3
Общ Съвет и Кмета на Айтос...
Ако забелязвате, ние не продаваме земеделски земи. Общината се издържа благодарение на данъци, такси и на приходи от наеми. Това е дългосрочна тенденция и към настоящия момент намирам подкрепа от общинските съветници. Най-лесно е да продадем едни земи, да вземем едни пари – 1.5-2 млн. лв., да ги похарчим. Само че тези, които ще дойдат след нас, също ще разчитат на някакви пари, а не на подаяния от държавата.
2.
Гражданин
11.05.2018 08:53:04
1
21
А Герб-Карнобат какво мислят по въпроса за сладващия мандат на кмета?Те нали са опозиция,или вече са си едно цяло с комунистите от БСП и НЕЗАВИСИМИТЕ комунисти?Като че ли те са по КОМУНИСТИ от всички ,какво ще кажете?Ей,народе български,не виждаш ли че те са едно цяло,обединени с една цел-ДА НИ ОГРАБВАТ , ДОКАТО МОЖЕ.Организирайте се,ИЗГОНЕТЕ ГИ и си изберете ДОСТОЙНИ И ЧЕСТНИ ХОРА ДА ВИ ПРЕДВОЖДАТ,защото няма да ВИ го простят следващите поколения.
1.
13
11.05.2018 08:29:17
9
2
Бравo.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След алармата на Флагман.БГ: Положиха пътна маркировка до поморийското село Лъка След алармата на Флагман.БГ: Положиха пътна маркировка до поморийското село Лъка

Шофьорите от години изпитваха сериозни затруднения при движението, особено нощем

Коритаров сравни Полфрийман с Левски - и той извършил убийство Коритаров сравни Полфрийман с Левски - и той извършил убийство

Кощунствения паралел с българската светиня Коритаров направи, провокиран от реплика на Петър Волгин

Папи Ханс се върна при португалката Папи Ханс се върна при португалката

Трендафилов срещнал Рита на морето, но авантюрата им продължила само два месеца

Дженифър Лорънс се омъжи за галерист Дженифър Лорънс се омъжи за галерист

На събитието са присъствали около 150 души, сред които куп звездни приятели на булката

Сенсей Христо Терзиев на среща с израелски депутат Сенсей Христо Терзиев на среща с израелски депутат

Заедно с четирикратния европейски шампион и световен вицешампион Виолета Литовска бяха инструктори на семинар в Израел

Митко Иванов: Бургас е без културна стратегия, а ГЕРБ налага масовото и евтиното, което е чалга – при нас няма да е така Митко Иванов: Бургас е без културна стратегия, а ГЕРБ налага масовото и евтиното, което е чалга – при нас няма да е така

Ние от „Демократична България“ предлагаме нещата да се поставят на една прозрачна, съвременна, цивилизована основа, казва кандидатът за общински съветник

Какво следва след края на глобализацията? Какво следва след края на глобализацията?

Изглежда започва напълно обратния процес

Бомба във Флагман.бг! Нефтохимик се завръща на ст.“Лазур“, подписва договор за 5 години Бомба във Флагман.бг! Нефтохимик се завръща на ст.“Лазур“, подписва договор за 5 години

Голяма българска компания ще плати наема на спортното съоръжение

Таня Димитрова носи минижупи на 56 г. Таня Димитрова носи минижупи на 56 г.

Актрисата се бе издокарала в минижуп, а късата й пола разкриваше стройните й крака

И наемите тръгнаха нагоре в София И наемите тръгнаха нагоре в София

Най-предпочитаните райони за покупка на жилище в София продължават да бъдат южните квартали

"Терминаторът" Шварценегер би се изправил срещу Тръмп за президент "Терминаторът" Шварценегер би се изправил срещу Тръмп за президент

Актьорът обаче няма право да се кандидатира

Външно министерство: Не пътувайте до Барселона, ако не се налага Външно министерство: Не пътувайте до Барселона, ако не се налага

Тази вечер се очаква нова демонстрация в Барселона

Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп" Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп"

В ЕС готвят отговор на трите писма от британския премиер за ново отлагане на Brexit

Стивън Кинг превръща дома си в музей Стивън Кинг превръща дома си в музей Сградата е магнит за поклонници на майстора на литературния хорър Британският парламент отново отложи Brexit Британският парламент отново отложи Brexit

Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието

Извънредно положение в Чили заради по-скъп билет за метрото Извънредно положение в Чили заради по-скъп билет за метрото

Властите се принудиха да затворят всички 136 станции на подземния транспорт в Сантяго

Полицията задържа "телефонния терорист", съобщил за бомба в самолет Полицията задържа "телефонния терорист", съобщил за бомба в самолет

Фалшивият сигнал за бомба може да е подаден от закъснял пътник

Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България

Икономистът нарече валутата най-голямата грешка в историята

Британският парламент заседава за сделката при Brexit Британският парламент заседава за сделката при Brexit

Премиерът ще се изправи пред дълбоко разделена камара

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване

Aлгopитъмът на криптовалутата e зaдaдeн eдинcтвeнo дo 21 млн. битĸoйнa

Гриша ГАНЧЕВ Гриша ГАНЧЕВ Борисов показа нулева толерантност към корумпираните изчадия Виц на деня Виц на деня Две блондинки се качват на автобус.
Едната пита шофьора:
– Господине, мога ли с този автобус да стигна до железопътната гара?
– Не! – отговаря шофьорът.
– А аз? – пита другата.
Виц на деня Виц на деня - О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?!
- Мача гледа ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Детегледачка от Перник бе приета в "Пирогов" по спешност, след като се опита да отнеме от 6-месечно бебе плюшения му винкел.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори