×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Аз съм кмет, а Минчо Гроздев е сериозен данъкоплатец и не бих стопирал инвестиционните му намерения


Аз съм кмет, а Минчо Гроздев е сериозен данъкоплатец и не бих стопирал инвестиционните му намерения
Дали ще съм кмет и след 2019? Ако съм жив и здрав, защо да не продължа това, което съм започнал?!, отговаря карнобатският кмет
11 Май 2018, Петък, 00:05 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка: Иван КОЛЕВ

Доколкото знам той се е отказал от производството на птичи тор и е осъзнал опасността за града

Разговорът с кмета на Карнобат е непосредствено след приключването на редовната сесия на ОбС. Впечатление направи експедитивността, с която се приеха с пълно единодушие 12-е точки по дневния ред.

Пета точка – за продажба чрез публичен търг на имот – частна общинска собственост в с.Венец, бе оттеглена от кмета в началото на заседанието – с обяснение, че не били подготвени прецизно  книжата. Бързо и без въздържали се и против съветниците отдадоха под наем част от имот – публична държавна собственост, но не стана ясно къде и каква е квадратурата.


- Г-н кмете, по точка 8 -  „Отдаване под наем на част от имот, публична общинска собственост...“, много бързо взехте решение. За какво точно става въпрос?

- За едно тротоарче с  площ 10 кв.м, на което се продават цигари и бонбони, до стария съд. Заповядайте докладната – няма нищо зад кулисите, (разлиства страници и ги подава).

- А защо оттеглихте докладната за продажба чрез публичен търг на имот частна общинска собственост във Венец?

- Защото трябва да се доработи.

- По т. 12 стана въпрос за присъждане на „Наградата на Карнобат” в системата на предучилищното и училищно образование. За първи път ли ще се връчва такава награда? Кои са номинираните – учители или ученици?

- Системата за присъждане на наградата е малко променена. Вече е с изключителна прозрачност. Номинирането става вътре в колективите, след това минава през комисия към Общинския съвет и накрая се утвърждава с решение на местния парламент. На 21 май е т. нар. „бал с учители“.  Общината кани всички учители на празненство и там се връчват наградите. Докладната записка е както за учители, така и за ученици, мога да ви предоставя материалите. Има номинирани. Това са приятните моменти. Но аз съм разтревожен - няма достатъчно медицински сестри за детските ни градини и съм принуден да назначавам пенсионерки, защото общият дефицит от тези кадри е за страната.

- Има ли демографски срив в Общината?

- Огромен. Населението не е застаряващо, то е застаряло. Всеки божи ден внасяме по 1700 човека от други общини, за да работят.

- От кои общини?

- Сунгурларе, Руен, Айтос, Стралджа, Котел, дори от Бургас.

- И при условие, че имате свободни жилища, както казахте на сесията и сте готови да ги предоставите, да дойдат да се заселят и работят тук. В тази връзка говорихте и за посещение на група от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив – защо ви гостуваха?

- Масово се нуждаем от технолози за лозята и за преработката на гроздето. Нужни са ни и технолози за консервния завод, за заводите на Минчо Гроздев, където има студена преработка. Ако 15 висшисти дойдат в момента, веднага ще ги назначим. Нямаме проблеми с материална база и заплащане. Фирмите ни нямат проблем да гласуват стипендии на студенти, включително и цялата им издръжка.

- На какво се дължи обезлюдяването?

- На лоша тенденция в национален мащаб – моноцентризмът, или ориентирането на хората към големите градове. Оттук нататък говоря и за грешна политика, включително и европейска. Вижте програма „Региони в растеж“. Многото пари са насочени към София и за големите градове, а много малко пари отиват към малките градове. Съвременният човек иска не само работа и заплата. Той иска и съответните условия в града или населеното място, в което живее. Видяхте, че днес сесията на Общинския съвет мина без нито един глас против или въздържал се по всички точки. Без комунална техника ние не можем да се справяме и да осигуряваме тази среда. Затова гласуваха за нова техника.  В този смисъл днес (четвъртък, 10.май, б.а.) на сесията решавахме няколко въпроси, които не са характерни само за Карнобат – те са стандартни за цялата страна.

- Имахте проблем с изграждането на завод за преработка на птичи тор на един от водещите бизнесмени в общината - Минчо Гроздев. Строи ли се този завод на същото място, откъдето се разнасяше смрадта, постигнахте ли компромисно решение за двете страни? Чух, че се разработва  ПУП за преминаване на трасета за негов обект – имаше го в дневния ви ред. Какво строи г-н Гроздев?

- Нищо не се строи, което да е свързано с производство на птичи тор. Днес гласувахме парцеларен план за електропровод и водопровод на г-н Гроздев на друг терен, но там става въпрос за друга инвестиция. Мисля, че той разбра защо хората негодуваха и се отказа от желанието си да строи подобен завод, което потенциално би било голям замърсител в цялата община.

- За какво се отнася новото инвестиционно намерение на г-н Гроздев?

- Ще  се намира в средата на имоти, които той владее. Ще строи база за първична преработка, свързано е със земеделския му бизнес. Ние нямаме намерение да спираме нещо, което  не е вредно за карнобатлии. Аз съм кмет, той е сериозен данъкоплатец, който обработва много земя. Ако забелязвате, ние не продаваме земеделски земи. Общината се издържа благодарение на данъци, такси и на приходи от наеми. Това е дългосрочна тенденция и към настоящия момент намирам подкрепа от общинските съветници. Най-лесно е да продадем едни земи, да вземем едни пари – 1.5-2 млн. лв., да ги похарчим. Само че тези, които ще дойдат след нас, също ще разчитат на някакви пари, а не на подаяния от държавата.

- Дългосрочно разсъждавате от първия си мандат – за разлика от много кметове, чията осовна задача е да внасят докладни за продажба на общински имоти. Спокоен ли сте за местните избори догодина? Усеща се, че няма да имате конкуренция. Тук не виждам противопоставяне сред политическите сили, не се очертава и алтернативна фигура.

- Аз изобщо не  мисля за изборите. Повече ме интересува сега да си върша работата.

- Стандартен и банален отговор, г-н кмете...

- Ако съм жив и здрав, защо да не продължа това, което съм започнал?!

В категории: Карнобат


Ивана яхна джип за 70 бона
Ивана яхна джип за 70 бона 09/12/2019, Понеделник 10:42 0
18
Коментара по темата
18.
*********
16.07.2018 08:37:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
*********
14.07.2018 07:01:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
16.
*********
25.06.2018 19:23:02
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
*********
23.06.2018 10:10:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
*********
15.06.2018 06:03:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
*********
07.06.2018 05:12:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Гражданин от Карнобат
27.05.2018 16:44:09
0
1
До кога ще продължават реките по улиците на града когато вали дъжд. Как искате да има хора които да работят в града къде са ви работните места къде са ви заплатите ?
Махнете се отстъпете мястото на някой млад и умен човек който да мисли как да задържи хората тук
С парите от Европа направете нещо което да носи пари на общината...
11.
koko
12.05.2018 17:23:04
0
10
Нали се сещате какъв добър бизнесмен беше Гошко. Фалира , показа колко кадърно може да управлява .
10.
Асен
11.05.2018 15:29:52
0
13
Кмете да не ме забравиш...
Пачките в карсонлийската и сме твой !
9.
Бичето
11.05.2018 15:21:47
0
9
Ей личи си че избори идват!
Кмета кокала няма да пусне ясно е !
Но незнам другите кандидат кметьове кой ще са !
8.
Айде на хорото
11.05.2018 14:14:38
0
18
след Сунгурларе . Карнобатска община отива към 10000 човека , а Карнобат към 5000 . Светло бъдеще , надеждата умирала последна , заедно с глупака.
7.
Мария Иванова
11.05.2018 12:57:48
10
1
Респект, Кмете!
6.
Карнобатлия
11.05.2018 11:28:10
1
26
Защо не се ангажират всички хрантутници на социални помощи с една метла и да изметат тази мръсотия по улиците, която всеки по силен вятър разпрашава и ние я дишаме? Защо не се сменят кошчетата за боклук, като се вижда че не вършат никаква работа? Защо служителите от съда, който го издържаме с данъците си хранят редовно помияри и ги отглеждат на стълбите на сградата си? Защо изпочупените кошчета стоят захвърлени в градинките? Защо Читалището е превърнато в тоалетна за всички неандерталци в града? Защо пред църквата мръсни цигани стоят като на работно място - пушат, пият кафета и просят от хората най-нагло? Защо Общественият ред не действа - те какво правят всъщност?
5.
Карнобатман
11.05.2018 10:29:06
1
20
Ще се плаща ли отново на тия които гласуват? Ако-да, пишете ме.
4.
А
11.05.2018 10:09:30
1
4
Много пъсничък.
3.
До
11.05.2018 09:25:11
0
3
Общ Съвет и Кмета на Айтос...
Ако забелязвате, ние не продаваме земеделски земи. Общината се издържа благодарение на данъци, такси и на приходи от наеми. Това е дългосрочна тенденция и към настоящия момент намирам подкрепа от общинските съветници. Най-лесно е да продадем едни земи, да вземем едни пари – 1.5-2 млн. лв., да ги похарчим. Само че тези, които ще дойдат след нас, също ще разчитат на някакви пари, а не на подаяния от държавата.
2.
Гражданин
11.05.2018 08:53:04
1
21
А Герб-Карнобат какво мислят по въпроса за сладващия мандат на кмета?Те нали са опозиция,или вече са си едно цяло с комунистите от БСП и НЕЗАВИСИМИТЕ комунисти?Като че ли те са по КОМУНИСТИ от всички ,какво ще кажете?Ей,народе български,не виждаш ли че те са едно цяло,обединени с една цел-ДА НИ ОГРАБВАТ , ДОКАТО МОЖЕ.Организирайте се,ИЗГОНЕТЕ ГИ и си изберете ДОСТОЙНИ И ЧЕСТНИ ХОРА ДА ВИ ПРЕДВОЖДАТ,защото няма да ВИ го простят следващите поколения.
1.
13
11.05.2018 08:29:17
9
2
Бравo.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Подготвят продажбата на цял полуостров заедно с дюните в Несебър Подготвят продажбата на цял полуостров заедно с дюните в Несебър

Министерски съвет промени статута на 31-те дка от полуостров Акротирия

Елен Колева най-накрая призна: Не ставам за актриса! Елен Колева най-накрая призна: Не ставам за актриса!

Фаталната дама проумя истината и се насочи към търговията

Погребват Стоянка Мутафова в затворен ковчег, ето кои първо се сбогуваха с Кралицата на комедията Погребват Стоянка Мутафова в затворен ковчег, ето кои първо се сбогуваха с Кралицата на комедията

Актрисата Искра Радева и кметът на София Йорданка Фандъкова поднесоха цветя 

Бургаската полиция подпука наглите шофьори, спиращи на места за инвалиди, пише им глоби по 200 лева Бургаската полиция подпука наглите шофьори, спиращи на места за инвалиди, пише им глоби по 200 лева

Проверени са автомобилите, спиращи на паркоместа пред големите търговски комплекси и държавни учреждения

За животните с любов: Насладете се на уникална изложба в помощ на четириногите, ето къде За животните с любов: Насладете се на уникална изложба в помощ на четириногите, ето къде

15% от приходите ще отидат за закупуване на помощни материали за децата от Центъра за специална образователна подкрепа "Отец Паисий"

Кубрат Пулев: Джошуа и Руис се надлъгваха, не се притеснявам срещу кого ще се изправя Кубрат Пулев: Джошуа и Руис се надлъгваха, не се притеснявам срещу кого ще се изправя

На зрителите може да им беше скучно, но двамата боксьори усещат, че всеки един удар може да бъде решаващ, коментира Кобрата

Ивана яхна джип за 70 бона Ивана яхна джип за 70 бона

Фолк звездата бе забелязана да се придвижва с всъдехода из София

Ицо Хазарта диша във врата на Лили Иванова по цени Ицо Хазарта диша във врата на Лили Иванова по цени Цените на билетите за негов концерт са от 20 до 120 лева, колкото струват само пропуските за изявите на Лили Иванова Алекси Стратиев за джипа - атракция в Пловдив: Това чудо не може да се движи, опасно е за пешеходците! Алекси Стратиев за джипа - атракция в Пловдив: Това чудо не може да се движи, опасно е за пешеходците!

Това е като с фалшивите шофьорски книжки – не може да се купуват, но се купуват, каза  бившият началник на „Пътна полиция”

45-годишната Жени Марчева бременна с трето 45-годишната Жени Марчева бременна с трето От няколко седмици тя е придобила форми на бременна жена, а коремът ѝ ясно изпъква под широки рокли и поли
Тези пет зодии са родени под щастлива звезда Тези пет зодии са родени под щастлива звезда

Според това проучване пикът на раждащи се гении е през февруари, а спадът е през август

Кои са най-големите гении в съвремието ни Кои са най-големите гении в съвремието ни

Такива хора има и сега, работещи за развитието на физиката, астрономията и математиката

Защо някои хора са по-умни от останалите Защо някои хора са по-умни от останалите

Философите отдавна размишляват над корените на гениалността

Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност

До това заключение стигат учените Пол Франкленд и Блейк Ричардс от университета в Торонто

Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни

Заради приближаването на извънземен кораб, имало смущения в работата на техническите уреди на Международната космическа станция 

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail. Франция е в плен на стачки и протести Франция е в плен на стачки и протести

 Полицията използва сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж и Нант

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Николай МАЛИНОВ Николай МАЛИНОВ Откъде накъде някой ще ме нарича шпионин?! Виц на деня Виц на деня Катаджия се връща от работа и веднага след него се прибира синът му.
- Документи за проверка.- Синът вади бележника.
Поглежда го баща му – отгоре до долу двойки, но и 20 лв.
- На тати отличника! - казал с умиление.
Виц на деня Виц на деня - Какво мислите за камикадзетата?
- Ами тези хора са доста избухливи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Странни хора са това, катаджиите все ме питат пил ли съм? Как па един не ме попита ял ли съм?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори