×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министърът на туризма Николина Ангелкова и черноморските кметове зоват вицепремиера Валери Симеонов да отложи Закона за шума


Министърът на туризма Николина Ангелкова и черноморските кметове зоват вицепремиера Валери Симеонов да отложи Закона за шума
Николина Ангелкова и кметовете на Царево Георги Лапчев(вляво) и Панайот Рейзи на Созопол(в средата) алармираха, че ще има сериозен проблем, ако законът бъде приет сега
04 Май 2018, Петък, 11:28 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка и видео: Иван КОЛЕВ

Не сме против него, но да се изчистят част от текстовете, да не се прави всичко в последния момент, защото ще обърка целия сезон, призова Панайот Рейзи

Да не се бърза с приемането на Закона за защита от шума в околната среда на вицепремиера Валери Симеонов. Това призоваха кметовете на общините от Южното Черноморие и министърът на туризма Николина Ангелкова.

По инициатива на Ангелкова днес в общинска администрация в Бургас се събраха кметове и шефове на държавни служби, за да обсъдят наболелите проблеми преди започването на летния сезон.

Промените в Закона за шума бяха сред най-дебатираните от кметовете. Макар и да ги освобождават от ангажимента да контролират т.нар.шумови замърсители, част от предложенията са изключително рестриктивни и налагат сериозни ограничения, което за курортните общини е огромен проблем, маркираха те на форума. 

”Изразихме своята позиция и резерви по отношения на представения за обществено обсъждане законопроект. Подобна законодателна инициатива трябва да бъде широко обсъдена с представители на местната власт, бранша и всички заинтересовани. Законопроектът, който се предлага е за цялата страна, а не само Черноморието. Със сигурност, ако се приеме преди началото на летния сезон ще окаже доста негативно въздействие, защото в средата на сезона трябва да бъдат адаптирани изцяло нови правила”, отбеляза Николина Ангелкова.

Министърът на туризма подчерта, че подобен ход ще даде лош сигнал към туроператорите и международни компании, които работят на българския пазар, а в последните две години сме направили голям пробив привличайки TUI, Thomas Cook и сега Jet Holidays.

„Всички кметове подкрепяме идеята, че не трябва в последния момент да се предлага промяна или създаването на нов закон, който ще рефлектира върху работата и летния сезон. В тази посока изказах мнението на всички колеги и казах, че няма как да се елиминира местната власт, в лицето на кметовете и общинските съветници, които отлично познават проблематика”, каза от своя страна кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Той подчерта, че кметовете категорично не са против подобен закон, но не трябвало промените да се правят в последния момент, защото щели тотално да объркат летния сезон. Да се отложат дебата за края на сезона, за да може промените да влязат в сила от следващото лято, настоя Рейзи.

„Вносителят следва да прецени дали да удължи общественото обсъждане, каквото е нашето предложение. Има обществено недоволство и личното ми мнение е, че трябва да се даде малко време, за да се обсъдят промените”, допълни Николина Ангелкова.

За широк диалог, се обяви и кметът на Бургас Димитър Николов.



В категории: Политика


19
Коментара
Флагман.БГ Хутите свалиха американски дрон Хутите свалиха американски дрон 17/05/2024, Петък 16:00 0
Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
19
Коментара по темата
19.
Дааа
04.05.2018 19:40:33
0
2
Ангелкова, как звучи само ! Па и убава е ! И е умна ! Тя че ни управи ! Всеки народ си заслужава управията !
18.
Клик
04.05.2018 18:54:16
2
1
Закон , закон , но да е работещ и съобразен с особеностите на всяко населено място . Единствениятпът минава през даване на свобода на общинските съвети да решават . Тогава ще има обективност , а не хард необмислени решения
17.
М'дааа
04.05.2018 17:59:36
0
5
Явно Слънцето си е платил пп надлежния ред и Валерката ще гризне дръвцето. Ми тъй де. Който плаща, той поръчва музиката - стара музикантска пословица.
16.
Теврвел
04.05.2018 17:59:05
1
9
Само да напомня, че законът ще включи и сам по себе си и тормозът от постоянните цигански купони. Питайте жителите на М.Рудник дали не искат да се приеме Законът? Питайте жителите на СУнгурларе дали не искат да се приеме Законът за шума. Питайте Жителите на Сливен, на Стралджа, на Карнобат? Не забравяйте и тази страна на нещата. Време е да се спре този тормоз с действащ и работещ закон. България не е само София и Черноморието.
15.
До 11
04.05.2018 17:21:44
2
2
Да го направят, само че да е за всички. Баровете да работят до 1-2 от там да отварят дискотеките до 6-7 и после ресторанти от 8 до 12 например.
Иначе става доста неравностойно. Едни си вземат бар принуждават ги да затворят в 1 а дискотеките си дънят по всяко време което поискат. На фона и на групите които са хванати от туроператорите и се водят само на определени места, останалите се счичат за "опасна зона" където ще те ограбят/набият/убият/изнасилят и прочие, и не това не е плод на моята фантазия. Всеки който е бил на мийтинг на туроператори знае за какво става дума. По този начин оформет закона създава много явен монопол на определени заведения и кръгове в Слънчев Бряг. Да се направи регламентирано и без възражения от сорта на ще повлияе много зле на туризма. Тази схема я има на много места и хората са доволни и изкарват пари. Само при нас се казва тези малките няма да работят след 23 часа за да има работа за големите. Плюс нереално високите наеми създават достса явен монопол. Който може да оцелее играе, който няма парите да си заминава. Властта прави всичко възможно да направи тази граница още по-трудна за преминаване оставяйки само най-големите на пазара. От миналата година до сега всички малки заведения, дребни предприемачи, магазинери и прочие пострадаха. Големите могат да си го позволят. Дали ще изгуби тази година 1 милион на фона на 10 спечелени или не. Не е чак такава болка. Но да имаш един бар който вади да кажем 100 000 на сезон и те затворят и останеш с висящи сметки към този и онзи... е тук вече работата отива на фалит. Явно е, че това е целта.
14.
Давид
04.05.2018 17:11:49
1
2
До 11 , какви данаци плащат , хотелите собственост на офшорни фирми ? За едни приятели питам ...
13.
СТИГА ПОПУЛИЗЪМ
04.05.2018 17:06:58
4
4
По времето на социализма дори дискотеките работиха до 1.00 часа и музиката спираше в този час и се спазваше от всички заведения до едно ,хората тогава не са си го измислили ей така от въздуха ,по този начин са защитени и интересите на почиващите и на местните и на туристическия бранш.
Стига популизъм я си представете в един курорт да се спре музиката в 23.00, какво ще се случи -на следващата няма да има никой,който има мозък в главата ще ме разбере.Трябва да се вземат работещи решения а не такива пораждащи корупция и нелоялна конкуренция.
12.
Мислещ
04.05.2018 16:53:13
1
7
Мислех , че Николов ,Лапчев ,Германов,Димитров имат повече акъл от представящи я ги,но явно съм се излъгал!!!
11.
Данъкоплатец
04.05.2018 16:47:21
3
11
ЗАЩО КМЕТОВЕТЕ НЕ КАЖАТ ,КОЛКО ПАРИ ВЛИЗАТ В ОБЩИНИТЕ ОТ ТЕЗИ ЗАВЕДЕНИЯ И КОЛКО ОТ ДАНЪК ЗГРАДИ И СМЕТ ОТ СТРАДАЩИТЕ ОТ ШУМА???????Или не им изнася.Господин Симеонов направете Вие една проверка и им запушете устите.Едно заведение ,което е със временен статут на построяване не плаща данъци а един хотел плаща на общините от 15000 хил и нагоре.Тази министърка има ли си понятие от това? А кметовете не ви ли срам да толерирате тормоза над вашите избиратели и предпочитате временно пребиваващите собственици на злоупотребяващите с шума заведения?
10.
Данъкоплатец
04.05.2018 16:47:21
1
9
ЗАЩО КМЕТОВЕТЕ НЕ КАЖАТ ,КОЛКО ПАРИ ВЛИЗАТ В ОБЩИНИТЕ ОТ ТЕЗИ ЗАВЕДЕНИЯ И КОЛКО ОТ ДАНЪК ЗГРАДИ И СМЕТ ОТ СТРАДАЩИТЕ ОТ ШУМА???????Или не им изнася.Господин Симеонов направете Вие една проверка и им запушете устите.Едно заведение ,което е със временен статут на построяване не плаща данъци а един хотел плаща на общините от 15000 хил и нагоре.Тази министърка има ли си понятие от това? А кметовете не ви ли срам да толерирате тормоза над вашите избиратели и предпочитате временно пребиваващите собственици на злоупотребяващите с шума заведения?
9.
Миджида
04.05.2018 16:30:10
1
9
Евала Валерка, тия със силната музика изгониха рибата по цялото Южно! Ама то и в северното Няма...
8.
Чайка и Гларус
04.05.2018 16:16:25
3
13
Шумът е Геноцид над работещите заради кефа на забавляващите се. Трябва да бъде позволен над 2 километра от жилищните сгради. Когато са реглемантирани обектите за забавление
и те не влизат в противоречие с нуждите на обитателите на жилища ще има мир и любов за социума.
7.
А,
04.05.2018 16:14:07
1
15
другаря Рейзи знае ли,че шума от Какао се чува във Влас до 4-5 часа сутринта?Сигурно от НАСА са му изработили специални тапи за уши!Или кметовете са привърженици на будистката концепция на трите маймунки: не знам,не чух,не видях?
6.
Иво
04.05.2018 16:11:17
1
10
Мажат ти ските Валерка ! Зад тях стоят милиарди а зат теб ....СКАТ
5.
Джордж Майкъл
04.05.2018 16:10:32
0
7
Рейзи ти си крейзи.
НИЩО няма да ти дадем.
Осра и презастрои Созопол.
4.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
04.05.2018 16:04:41
2
10
Кметовете да почнат да развиват медецински и индустриален туризъм не да се слугуват на руските баби да им бършат гъзовете.
Няма смисъл!!!!
Иска се ред и чистота!!!!!
Валери не им давай НИЩО.
Тея евтиняри са подкупени.
3.
Тикви
04.05.2018 15:57:41
2
14
Лилга. Платиха и някакви “кметове” тъпанари.
Тея кметове са за боклука.
Вместо да развиват градовете си индустриално те се лигавят ще мият на чеченците краката.
Валери не им давай дори инч!!!!!
2.
Не..
04.05.2018 15:50:18
4
4
Не е в последния момент, някой хора в курорта се подготвят от 2 месеца насам. Затвориха си заведенията за да няма като миналогодишните панаири. След като тормозеха 3-4 определени заведения, които по една или друга причина бяха лесни за тормоз. Сега кого? Пак тях ли. Едните ги няма другите се затвориха 3тите от години си думкат без да им пука. Да не смятате, че само те бяха "шумни". Всички знаят, че това ще продължи, ако миналата година имаше определени жертви тази година ще разширят кръга. Така, че НЕ законопроекта да влиза в сила. Иначе остават съмнения, че панаира от миналата година е насочен към определени заведения и подтикван от други такива, техни конкуренти. Едва ли Валери Симеонов ще се остави да го обвинят в нещо подобно...
1.
Несебър
04.05.2018 15:49:22
3
26
Здравейте! Проблема със шума в Несебър и околността е голям. В продължение на 15 години не се издържа основно с Какао ( Всеобщ проблем) нямаме нищо напротив да им разрешат 2 или 3 големи партита с много шум.... но то се оляха и всичко беше системно всяка божа вечер не се издържаше да се спи. На следващия ден човек се чувства нетрудоспособен и отпаднал (много от нас са с отговорни професии), децата се оплакват ... трябва да има някакъв строг регламент това е! Представете си един шофьор на автобус, който се качва ненаспан и трябва да превозва хора на далечно разстояние??? Шума е вреден за всички нас и е бич за туризма.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори