×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помните ли кмета преди ерата на Димитър Николов? Вижте какво свърши през последния си мандат в уникално интервю


Помните ли кмета преди ерата на Димитър Николов? Вижте какво свърши през последния си мандат в уникално интервю
Това е Йоан Костадинов през 2007 г. И днес изглежда така – с анцуг и шапка, просто не го разпознавате по улиците
07 Май 2018, Понеделник, 19:50 ч.
Автор: Флагман.бг

Днес от новия южен квартал трябваше да идват на работа с ферибоот, както и други несбъднати проекти

В рубриката Ретро Флагман ще се върнем в недалечното минало на Бургас – в периода 1990 – 2010 г., период който вече започва да избледнява като събития и личности.

Започваме с капитана, който държа руля на община Бургас 12 години преди ерата на Димитър Николов, ера, която засега се очертава със същата дължина, ако не спечели догодина четвърти мандат.

В края на лятото през 2007 г. мнозина смятаха, че кметът на БСП Костадинов ще се запише в историята на Бургас завинаги като човекът, печелил най-много мажоритарни избори и управлявал най-дълго. Впрочем и през същата тази година, неговите многобройни привърженици бяха убедени, че той ще кметува доживот.

Вижте интервюто му с тв водещия от Канал 0 Веселин Пренеров, който днес е общински съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по култура. То е заснето в кметския кабинет през есента на 2007 г., малко преди местния вот, който Димитър Николов спечели на втори тур.

Авторът и водещ на публицистичното предаване "Лице в лице" Веселин Пренеров предостави на Флагман възможността да излъчим и другите му предизборни интервюта от 2007 г. - с противниците на Костадинов, един от които бе самият Димитър Николов от още младата по това време партия на Бойко Борисов. Използваме 2018 г. за популяризиране на предизборни обещания в местната власт, тъй като в предизборната 2019 г. това няма да е етично.

Прави впечатление, че завесите в кметския кабинет са плътно спуснати, което бе характерно за Костадинов – той ненавиждаше дневната светлина в това помещение, а климатикът винаги поддържаше температура, близка до замръзване за нормалния човек. Кръвта му вреше, буквално. Той бе с изключително пъргава и динамична натура, бивш състезател по хандбал и бивш директор на общинската фирма „Бургасбус”.

Камерата при това интервю държи ракурс не по-нисък от лактите на събеседника, което навежда на мисълта, че се прикриват реакциите на ръцете като жестикулация и опасност за неконтролиуем израз на вълнение.

По време на разговора кметът отговаря напълно адекватно – макар да няма кой знае какво съществено да отчете като свършено през третия мандат и въпреки натрупаната умора, както и ширещите се по това време слухове, че посяга към алкохола повече от допустимото, за да "отпусне" след ежедневния 12-годишен работен натиск.

Костадинов излага своите грандиозни планове за стадион „Черноморец”, който днес е в пълна разруха, за съжалението, че не е успял все още да стартира строежа на подземния паркинг на пл.”Св.св.Кирил и Методий”, за съдебните битки около непостроения ГУМ.

Най-интересното обаче в това интервю е новината за старт на европейски проект, по който за 600 млн.евро ще се изгради нов квартал в посока Крайморие и живеещите там ще идват на работа в центъра с ферибоот. Като цяло Териториално-устройственият план на града е за растеж на юг. Костадинов твърди, че още през 1998 г. в Бургас били стартирали европейските проекти и се хвали с бюджет на общината от 100 млн. лв. В неформален разговор по това време Костадинов казвал, че всеки ден в общинската каса влизали по половин милион лева.

Днес бившето червено величие, вече на 69 години, продължава да живее в родната си къща на пл.”Баба Ганка”, но все по-рядко излиза от дома си, за да се разходи край морето, поради влошено здраве.

Ширещата се мълва за милионите му от рушвети, които държи в турски банки, а кара старата си Шкода, за да заблуждава избирателите, че е беден, се оказа пълен балон. Десетилетие по-късно и трите му пораснали деца живеят съвсем нормално и никой не е чувал да харчат безразборно от трезорите на татко им.



Ако днес срещнете човек в спортен синьо-сив екип и шапка с козирка – като тези, които виждате в клипа, вгледайте се по-внимателно в лицето му. Това е същият този човек, заснет преди 11 години. Походката му е по-бавна, изглежда разсеян, леко объркан, но като цяло си е същият – Йоан Костадинов, когото хората харесваха най-вече заради добрия му нрав и човещината, с които се отнасяше към всички граждани. Не беше грандоман и отмъстителен спрямо опонентите си. Нищо, че не остави съществена следа в най-важното - инфраструктурата на града ни.

Вижте цялото интервю със свършеното за третия му мандат (Флагман е в преговори за предоставяне на възможността да излъчим тв предавания с интересни хора и от интересни събития, заснети за  Канал 0 и несъществуващата вече ефирна Рент тв. Благодарим на колегата Веселин Пренеров):

В категории: Ретро Флагман


33
Коментара по темата
33.
cali
09.09.2019 16:58:26
0
0
g-n Nikolov dokaza na Burgazli i 4e gradat e Moderen inovativen vav vsqko edno otno6enie ..Prosperira6t Vijda se pravi se .Toi zaslujava poredniq Mandat i GERB.Ambiciozen moderen 4ovek .
32.
До30
09.05.2018 11:40:46
1
20
Ти тъп лиси или идиот? Йоан бил комунист а пък Димитър Николов хич не е комунист.От гербаджийската измет по комунисти няма,ама като си невежа си остава за твоя сметка.Тия идиоти от ГЕРБ двата Ви крака в една обувка ще вкарат , а Вие им се радвате.Добре,продължавайте,после сами ще искате да ги изгоните,ще бъде твърде късно.
31.
До 29 Марина
08.05.2018 13:40:53
3
3
Марина дайте да направим комитет на собствениците на земи от село Атанасово. И да си търсим земите и да разбием мафията, която открадна земите ни!
30.
Д-р на лудите
08.05.2018 12:01:16
14
17
Само луд и болен човек може да сравнява едно комунистическо пиянде със един кмет който преобрази Бургас. Ама едно време на Йоан нямало фондове,ами кой да ги даде на БСП и Йоан, Европа ли? На крадци комубисри кой дава пара? Щом не им даде майка им Русия? Хахахааа
Сега и да се краде,поне остава нещо направено,а при Йоан Бургас беше ”пълен смях” лапаха приближените на Йанчо,а града беше разруха и мрак. Улично осветление нямаше вечер. От червени по-големи разбойници и некадърници няма.
29.
Марина
08.05.2018 11:04:08
7
18
Йоан Костадинов си беше успешен за себе си. През последния си мандат промени плана на к-с Изгрев край китайския ресторант, затвори улици само да уреди родата на жена му Донка с блок като собственици. Другите собственици на земи в Изгрев кучета ги яли.
А секретарката Мария назначи по партийна линия да го пази след като я изгониха от летището за некадърност. Казват и за рушвети.
28.
Кауказец
08.05.2018 10:40:58
6
11
Йоане, т'аи'бе който та хване!!! Пиянде комунистическо.
27.
подкрепя номер 9
08.05.2018 10:20:52
2
11
Напълно си прав ама същото се случва и в Созопол. Караманова лека и пръст му остави на нашия крадлив уруд над 2 милиона излишък и сега въпреки еврппарите дето ги открадна шайката на рейзи, имаме към 40 милиона дългове, които ще плащаме ние живеещите тук дето ни вдигна всички данъци двойно и тройно и на всичкото отгоре си прави пари от живущите като им продава паркоместа пред къщите. Верно че къщите станаха по пет етажа без ни едно паркомясто ама това презастрояване е следствие на широко отворения алчен гъз на рейзи, без него няма как да стане
26.
Пипи Чорапчето
08.05.2018 09:42:44
6
9
1999 г, бях в Община Бургас!
Така че от 1л. ед.ч. мога да споделя защо беше затъмнен кабинета , защо "камерата не е уловила ръцете му";) и защо Мария, секретарката му, пазеше като вярно куче от ранна утрин когато не беше "подходящо" да се безпокои кмета!;) И как Тинки, Дафинки , Калинки се уредиха с общински жилища в центъра за сметка на не толкова престижните си панелки у М. рудник;))
25.
И още от кухнята
08.05.2018 09:41:46
5
18
След изборите 2007 г. се завари пълен хаос в града. Паркирани коли по тротоарите, не можеш да минеш, пълно с каруци и цигани по улиците и кофите с боклук. Търговците си правят каквото си искат, пълно с премесваеми обекти навсякъде, например помните ли в Славейков до Младост какво беше, да не говорим за затапените улици в центъра на града. Ето това беше администрацията на великия кмет!
24.
От кухнята
08.05.2018 09:35:59
6
17
След изборите 2007 г. в кабинета на Йоан, по-точно в стаичката отзад, се завари диван за спане и десетки бутилки празни от алкохолни напитки! Ето това беше той, великия кмет на Бургас. Ами крадливия му заместник кмет с плитката Тодор??
23.
*********
08.05.2018 09:13:29
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
до VULKA
08.05.2018 08:42:23
3
5
Научи се да пишеш на български език бе, неук двойкаджия !!!!
21.
Vulka
08.05.2018 08:00:03
7
23
не знам какво и що но си спомням че тогава имаше деца и по негово време играехме до късно в местата където изброи впрочем,спомням си че центъра нямаше ремонти и модерни плочки но пък вреше от живот и хора ... един хубав град сме ... големите булеварди улици на половина ремонтирани на половина разбити ... млади хора привлечете, университети създайте с специалности който са перспективни ,ще помогнат на града в развитието,на бизнеса.спрете циганизацията и просяците на централни точки и места "стара поща, църквата Иван Рилски,Кирил и Методи,Гара ЮГ,Александровска то срамна работа !!! Общинска Полиция не да брои масите само на кафета и ресторанти ами да свърши малко истинска работа
20.
до 1
08.05.2018 07:39:50
16
31
А Димитър Николов ще го запомним с най-неуредения, неудачен и неудобен за хората градски транспорт и унищожената пешеходна алея край морето - превърна я във велоалея.
19.
ЕС
08.05.2018 07:10:02
8
59
И преди и сега Бургас си е Кочина. Хиляди цигани и наркомани, бедни туристи, голям криминален контингент...
18.
Старият Бургас
08.05.2018 01:42:05
28
7
Пренеров-новият кмет на Бургас!Бургас на бургазлии
17.
Zapoznat
08.05.2018 01:17:41
10
27
Тогава ги нямаше еврофондовете ... Държавата беше ограбена от къде да се вземат пари да се направи нещо не можахте ли да го разберете че ако го нямаше европейския съюз ние щяхме да сме като Косово в момента ...
Тогава ги нямаше и ямболиите и сливналиите и странджанските бекове който заляха Бургас и са най активните сред коментиращите защото те чули че Йоан Костадинов не е направил нищо и като вече истински бургазлии се изказват ...
Айде моля ви се
16.
Бургазлия ама от старите
08.05.2018 00:29:38
17
111
Най слабия кмет на Бургас, като изключим соц. периода е Йоан Костадинов. Беше крадлив заобиколен от фирми-касички. Имота му в Ичера, граничещ с този на Маруся Любчева е на стойност над 500000 лв.-идете и вижте, имоти в Сарафово и кьошето придобити по нечестен начин и тн., да не изброяваме всичко.
Какво направи за града - няколко градинки - впрочем от строежа им на които се краде най лесно - актувани тройно и четворно от реалната им стойност. Ремонти на сградния фонд на общински фирми от фирми касички, актувани доста над реалната им стойност.
Що се отнася до алкохола не го е спирал още от директорството му в Бургасбус и още от тогава трудно сглобяваше изречения, а бил завършил право???
Много може да се пише и нищо добро за периода му на кметуване избиран с циганските гласове под диктовката на БСП активисти.
15.
Бургазлия
08.05.2018 00:21:52
6
28
Имаме най-скъпата транспортна схема.
Най-скъпите градинки, скейт парк за 6 милиона и стадионче след години за още доста.
14.
WC
07.05.2018 23:46:48
1
12
Това лице отдясно много ми прилича на един настоящ вицепремиер :))))))))))))))))))
13.
СДС-ГЕРБ-РОТАРИ КЛУБ
07.05.2018 23:40:42
3
23
Сега се сещам за поредицата предавания на същият този Пренеров , за лъжливото овчарче :)
12.
Amigos
07.05.2018 23:25:27
0
2
Mnogo dobre 4ibura6ka taka si be6e.evala..
11.
*********
07.05.2018 23:07:03
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
До 8
07.05.2018 22:55:11
17
22
Така е. За три мандата направи три градинки. И до там.
9.
созополски селянин
07.05.2018 22:37:35
3
61
За да си направи сметката всеки сам,журналистчетата да бъдат така добри да извадят всички факти и цифри,като например:колко е бил бюджета на Бургас тогава,колко е сега,колко дългове тогава,колко сега,какви фондове е имало,ако въобще е имало тогава и какви сега.Не на последно място,какво имущество и активи е имала тогава община Бургас,какво има сега.
Не съм фен на Йоан,даже съм на мнение,че беше слаб кмет,но хайде да не изкривяваме фактите.
8.
Гласувал за Йоан
07.05.2018 22:28:04
33
62
Mного добър кмет си беше Йоан - завари един сив, грозен и грохнал Бургас. За три мандата града блесна, направи инфраструктура, градинки, фонтани, детски площадки.
И не е откраднал една стотинка.
И то преди да сме в ЕС. Митко Николов да не се фука много, с готови пари от Европа и Бойко и баба ми знае да строи. Йоан от нищо праваше нещо и то в най-гладните години на прехода.
7.
В. П.
07.05.2018 22:27:48
38
6
Веско Пренеров - следващият кмет на Бургас!
6.
12
07.05.2018 22:26:46
11
22
Тоя 12години голямо крадене имаше
5.
Пусть всегсда будет СОЛНЦЕ
07.05.2018 22:17:37
11
39
Сегашния кмет преди да стане кмет е работил вОбщина Бургас бил е зам.рьководител по Финансовата част в екипа на Иоан Костадинов тоес тои е бил от екипа на Иоан а след това просто е НАСЛЕДИЛ статуквото както се наследява владетелски трон/в случая кметско място/.Сиреч нищо ново под Сльнцето
4.
sunay
07.05.2018 22:14:49
6
38
А бат Митко какво ни е сготвил скоро ще разберем.
3.
bjob
07.05.2018 22:12:46
16
20
ograbi grada, i ne napravi nishto osve 4e zasadi dva tri hrasta
2.
Истината
07.05.2018 22:09:24
17
33
Нищо, че не остави съществено НИЩО освен един озверял тъжен град. Нямаше демокрация тогава.
1.
А да бе
07.05.2018 22:00:07
26
37
А тоя ли.. тоя с градинките и фонтаните и кражбите... Знаем го... обикновен крадец... с какво да го запомним.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори