×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“ (СНИМКИ)


Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“ (СНИМКИ)
Гостите бяха посрещнати от административния ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров
20 Април 2018, Петък, 20:47 ч.
Автор: Флагман.бг

Събитието започна  с представяне на възможностите за разследване, които предоставя мобилната лаборатория на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“. Младежите и девойките гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Бургас по време на проведения днес „Ден на отворените врати“ в магистратурите.

Събитието започна  с представяне на възможностите за разследване, които предоставя мобилната лаборатория на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас.

Гостите бяха посрещнати от говорителя на Апелативна прокуратура – Бургас г-жа Кремена Стефанова, която ги запозна начините на събиране на доказателства, които НПК допуска, средствата за сбирането им, както и реда по който това се прави. Прокурор Стефанова заостри вниманието на аудиторията върху важността на процесуалния ред, по който се събират доказателства, тъй като той определя целия бъдещ ход на всяко дело. Думите й бяха допълнени и от следовател Пенка Андреева, която заедно с специален екип показаха нагледно на гостите, как се взима ДНК – проба, как се взима отливка от следа от обувка на местопрестъпление, било то в пясък или друга среда, показано бе и как се обозначават гилзи и рани, уредите с които се вземат тестове за  употреба на наркотици, както и лампите за осветяване на местопрестъпление. Кулминацията, разбира се бе куфарът  с пособия за вземане на пръстови отпечатъци.

На гостите бе показано нагледно как се прави снемане на дактилоскопни следи , а най-смелите от тях лично се подложиха на процедурата по вземане на отпечатъци. На гостите бе разяснено, че дактилоскопни следи могат да се вземат не само от участници в престъпления, но и от свидетели, за да може те да бъдат изключени от кръга на заподозрените. 

Учениците и студентите не пропуснаха да направят сравнение с популярния телевизионен герой Хорейшо, а това бе предизвикано от  показването на лупа, с каквото и той работил.



След демонстрацията студентите от специалност „Право“ в Бургаския свободен университет и  учениците от Профилирана гимназия с преподаване на английски език „Гьоте“ се отправиха към кабинета на Административния ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас. Г-н Любомир Петров ги посрещна и им разясни историята на Апелативната прокуратура, какви са функциите нейните функции, колко прокурори работят в Апелативна прокуратура - Бургас, по какви дела се явяват и какви спорове за подсъдност имат право да решават. Г-н Петров добави, че Апелативен район –Бургас се разпростира на териториите на Административните области Бургас, Сливен и Ямбол, като към него влиза и Тополовград, който е в област Хасково.

Учениците и студентите задаваха въпроси свързани с начина на провеждане на делата и наказуемостта по отделните престъпления. След като получиха отговорите дойде ред и на най – приятната част – обличането на прокурорските тоги.



Учениците и студентите не пропуснаха да облекат тогата на Апелативния прокурор и да се снимат с него. Разбира се  имаше снимки и от бюрото на Административния ръководител.

В Окръжна прокуратура – Бургас гостува ученициха от Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Николай Обрешков“. Учениците бяха приети  от говорителя на магистратурата г-жа Елгина Чалъмова. Тя разказа на гостите за актовете, които прокурорът може да издава, както и за конкретни дела от нейната практика. Получи се изключително интересна дискусия, като най-честите въпроси в нея бяха за начини на доказване на престъпленията „подкуп“ и „изнудване“, както и за компютърните престъпления. Учениците проявиха интерес и върху мерките за неотклонение и в частност за проверките при „домашен арест“ на обвиняем, както и за реда, по който се издават и се работи по Европейските заповеди за арест.



Те попитаха и дали в България вече има от специалните  гривни, които се поставят върху обвиняемите лица. Прокурор Чалъмова отговори, че тази технология постепенно навлиза и в нашата страна. Та обърна внимание на учениците, че в България е възможно да има и защитени свидетели, които да са под постоянна охрана или такива с променена самоличност, такива каквито има и по игралните филми.
Гости на Районна прокуратура – Бургас бяха ученици от Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“. Те бяха посрещнати от Административният ръководител г- н Иван Кирков, който им обясни за мястото  на Прокуратурата в съдената система, както и с функциите, които тя има.



Неговият заместник Веселина Гайдажиева, говорителят на Районна прокуратура – Бургас Керка Дюлгерска и прокурорите Радост Ганева и Гинка Чинова разясниха на учениците отговорностите на прокуратурата по Гражданско-съдебния надзор, превенцията и наказуемостта за престъпленията свързани с държане и разпространение  на наркотични вещества сред непълнолетни и малолетни лица. Голямо внимание бе обърнато на компютърните престъпения, както на тези свързани с изнудване от страна на педофили, така и на тези свързани с изнудване за пари, което се прави все повече от зложелатели в интернет пространството.

На гостите бе изнесена лекция за превенция на  престъпления в интернет. На учениците бе обърнато и сериозно внимание за начините, по които може да бъде защитен един профил в социалните мрежи.
След прoведената лекция учениците посетиха деловодството на Районната прокуратура и Съдебна зала, където имаха  възможност за снимки.

В категории: Темида


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Безплатен съвет
20.04.2018 21:48:24
0
5
Младите да се научат да разкриват имотни измами, но при нотариус Бисер Демирев 324 , днешните прокурори не могат да ги разкриват дори и да са направени с фалшива лична карта и фалшиви документи
3.
Специалистът
20.04.2018 21:32:26
0
5
Децата да стоят по далече от прокурорите които нарочно прикриват престъпления ЕЛГИНА ЧАЛЪМОВА е една от тях
2.
Леля Темида
20.04.2018 19:52:34
1
0
Леле мале
...
1.
браво
20.04.2018 18:15:49
3
2
браво за добрата инициатива нека младите имат поглед над нещата защото те са бъдещето
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване на рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване на рекламата на хазарт Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличи подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличи подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Стайков и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори