×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сигурни ли са Вайбър, Фейсбук и Лайн и как да се пазим в интернет, вижте мнението на специалиста


Сигурни ли са Вайбър, Фейсбук и Лайн и как да се пазим в интернет, вижте мнението на специалиста
В следващите години ще отделяме все повече внимание на киберсигурността и ще се учим да предпазваме в онлайн пространството, смята Живко Георгиев
19 Април 2018, Четвъртък, 15:14 ч.
Автор: Христо НИКОЛОВ

Препоръките ми са, ако ще се защитават данни за логин да се използват модерни алгоритми за удостоверяване на самоличността като SRP6, каза Живко Георгиев

Живко Георгиев е бургазлия, занимава се с киберсигурност от 10-ина година. Създател на Vi Team Security Group с Хайн Дитрих Сопе от Берлин, известен  в хакерските среди като Хайнер, както и Климент Тенев и Диян Михайлов. За разлика от злонамерените хакери, Живко е от White Hats – рицарите на онлайн пространството.

Част е от международна мрежа за борба с киберпрестъпления. Борят се с измамници, педофили и всякакви злосторници, които имат нечисти цели във виртуалното пространство. (ВИЖ ТУК) Работи предимно с Black Arch Linux, Kali Linux и Vibuntu. Услугите му често ползват и частни детективи, чиято професия доста се промени и добрите ит специалисти в момента вършат голяма част от работата им.


-Живко, как хората да се предпазят от киберпрестъпления? Какъв е твоят съвет - да инсталират по-малко приложения, да подсилват защитите си или нещо друго.

-Разбира се, че повече приложения ни правят по-уязвими, но понякога колкото и да си защитен няма гаранция, че злонамерени хакери няма да направят пробив. Използвайте толкова приложения, колкото са ви необходими - без да има излишни, но и да не се лишаване от елементарни, които помагат в ежедневието ни.

-Кой е най-сигурният начин на комуникация – фейсбук, вайбър, лайн?

-Нито фейсбук, нито вайбър, или някое от другите актуални предложения са надеждни комуникационни канали. Проследими са и лесно могат да се пробият. Заради това лично аз препоръчвам да се използват приложения, които могат да се открият само на частни сървъри като telegram и jabber.

-Може ли паролата да бъде разбита и какво препоръчваш на клиентите си ?

-Всяка парола може да бъде разбита, но поставям едно голямо НО -  зависи от много фактори. Препоръките ми са, ако ще се защитават данни за логин да се използват модерни алгоритми за удостоверяване на самоличността като SRP6, например, където не се пази реална парола в базата. В момента например са доста модерни приложения за автентикация които изпращат временна парола на телефон

-Безопасно ли е да използваме свободни мрежи в големите търговски обекти?

-Публичните безжични мрежи например могат да бъдат създадени от всеки с лаптоп. Всеки вързан към такава мрежа която не е легитимна рискува. Заради това ви съветвам да не използвате публични мрежи, за да не се излагате под опасност.

-Имат ли българските фирми навик да инвестират в киберсигурност и доколко тя е необходима?

-Знам, че много софтуерните фирми имат отдели за киберсигурност. Това ще е нещо, в което в следващите години ще се инвестират сериозни суми – и от страна на фирмите, и от страна на частните лица, защото всеки иска да опази  неприкосновеността  на личните си данни, семейни отношения и прочие. Занапред ще говорим все повече за киберпрестъпленията и все повече наши близки ще имат подобни проблеми. Заради това трябва да вземем мерки и най-важното да знаем – че в интернет не сме защитени и анонимни.

-Може ли полицията да ни защити от киберпрестъпления?

-Има много добри полицаи, специалисти по киберсигурност, но за съжаление все още са много малко и крайно недостатъчни, за да се борят огромния брой престъпления и измами във виртуалното пространство.

В категории: Животът


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
Да
20.04.2018 22:08:41
0
0
Разни Митничари, данъчни и Съдии ако някой ги разкрие че крадат и взимат подкупи, ползват роднините си в полицията да следят и подслушват цяла България . Видиш ли полицай- бой по тиквата ! Гадове.
9.
Az
20.04.2018 06:12:01
0
0
И за бетона акъл се иска!
8.
ITNet
19.04.2018 23:10:13
1
0
То само като видиш начина му на изразяване и ти става ясно колко е елементарен и без никаква основа. Пич лей си битона и 2 лв няма да ти даде никоя фирма за услугите ти който така или иначе са безполезни :) лей си бетона цял живот си бил общак и ти и убития ти брат и не се занимавай с неща които не са за теб и които никога не си разбирал :)
7.
Стефан
19.04.2018 23:06:56
2
0
Тоя Живко е пълен смешник нищо не разбира ползва готови tools и си мисли че може нещо. Master никога не си бил програмист и никога няма и да бъдеш ти си един прост елементарен lamer който само и единствено може да copy / paste труда на хората ;) палячо
6.
Master Vi
19.04.2018 22:50:57
0
1
Какво знаеш ти за киберсигурност и какво изобщо коментираш като не разбираш ? Велики сте на приказки а на действия комични, пъплеен трагикомикс и нищо повече първо погледни себе си а след това гледай кой какво прави !
5.
Master Vi
19.04.2018 22:46:48
2
2
Това че съм разтоварвал не значи че не съм учил в университет и немогат да програмирам?!
4.
Атанас
19.04.2018 21:39:41
1
3
С каква киберсигурност се занимава флагман.10г работеше на зеленчуковата борда разтоварач от миналата година лее бетони по строежите.Това момче не може да пише.
3.
siguren
19.04.2018 21:07:03
0
8
Не бойте се . От Фейсбук обещаха влизане с лицево разпознаване и други екстри. Скоро и ДНК- то ще ни искат - нали е въпрос на сигурност, всичко ще си дадем.... Важното е да си запазим личните данни, нали така... Голям майтап си правят с всички нас глупаците - ама нали е "безплатно"...
2.
баба пена
19.04.2018 20:44:55
1
2
Едно време и аз ползвах Backtrack 4 да разбия WEP криптираната мрежа на комшийката баба Кера, щото заглеждаше моя дядо.
1.
Живота
19.04.2018 19:52:55
2
6
е смрад!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори