×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Видя се, че Сидеров е лидерът на мнозинството - Борисов се води по сателита на Москва и това е трагично


Видя се, че Сидеров е лидерът на мнозинството - Борисов се води по сателита на Москва и това е трагично
Интелигенцията на България винаги се е стремяла към Европа – това трябва да бъде обяснено на народа, смята Атанас Атанасов
03 Април 2018, Вторник, 16:49 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Руските специални служби днес правят в България каквото си искат, след Сакскобургготски постепенно противодействието срещу тях бе оттеглено, казва бившият шеф на НСС


Атанас Атанасов е на 58 г. Шеф на бившата Национална служба „Сигурност“ (НСС) по време на правителството на Иван Костов. Народен представител от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание. От юни 2017 г. е председател на партия „Демократи за силна България“. 

- Ген. Атанасов, защо според Вас Бойко Борисов взе решение България да не гони руски дипломати за случая „Скрипал“?
- Простият отговор е – по комплексни причини. От една страна има страх, от друга – целесъобразност, защото коалицията, която подкрепя правителството, е така сглобена, че ако Борисов беше взел другото решение, т.е. да изгони дипломати, имаше заплаха да падне, тъй като и Сидеров, и Каракачанов щяха да оттеглят подкрепа. Но това е простият отговор.
Вижте, тази тема е изключително важна за България и тя не беше обсъдена национално. Тихомълком там Съвета по сигурността – някой си казал нещо... доклад. Тази криза между Запада, към който ние формално принадлежим, и Русия е дългосрочна. И когато България като член на НАТО и на Европейския съюз дава двусмислени знаци, това ще бъде отбелязано и вече е отбелязано от нашите партньори от НАТО и ЕС. И това ще се отрази дългосрочно върху българската външна политика. Оттук нататък нека Борисов вече не задава въпроса защо не сме в Шенген, защо не сме в Еврозоната, защо не сме в банковия съюз и защо върху България има наложен мораториум заради липсата на върховенство на правото. Да не задава тези въпроси, защото когато е необходимо да заеме позицията на солидарност към партньорите, той се обръща на Изток и на практика загърбва българските национални интереси. Единственото нещо, което Борисов харесва на свободните страни, са техните пари.

- Този комплекс, който в България имаме, на троянски кон на Русия колко години трябва да минат, за да го изчистим? Възможно ли е това да стане?
- Тук не става въпрос за комплекс. Тук става въпрос за създаване на обществени настроения, умишлено поддържани през годините, защото аз не бих искал да бъда груб обаче да попитам и е хубаво българските граждани да се замислят – колко хора ползват руско производство личен автомобил; когато трябва да говорят по мобилния телефон, колко хора ползват руско производство (и има ли изобщо такова); когато трябва да ползват друга технология – било то лаптоп, перална машина или телевизор, има ли нещо, което да е произведено в Русия? Нашият национален интерес, и той беше реализиран преди 10 години (да бъдем членове на НАТО и ЕС), е да ползваме високия стандарт, технологичното развитие на западния свят. Успяхме да направим това и сега, когато трябва да продължим своето развитие, в един момент обръщаме гръб на нашите съюзници. Преди 15 години България имаше капацитет, имаше политически сили и обществени настроения да станем членове на НАТО и ЕС. Сега поради страх и зависимости на първо място на премиера и на хората, с които той си дружи във властта, ние загърбваме националните си интереси. Това, за съжаление, в бъдеще ще има дълготрайни негативни последици за България.

- Наистина ли смятате, че Сидеров и Каракачанов биха напуснали правителството заради Русия?
- Не, аз не смятам така. Така смята Борисов. Аз мисля, че ако Борисов беше лидер на това мнозинство, ако той беше човекът, който налага верните за България решения, макар и да имаше обструкции, щяха да му се подчинят. А сега се вижда, че на практика не Борисов е лидерът на мнозинството, а Сидеров, което е трагично. От всички тези маневри, които Борисов правеше, за да се освободи от неудобни политически сили, се докара дотам да бъде изпълнител на волята на сателита на Москва.

- Направи обаче впечатление, че и Валери Симеонов подкрепи позицията на Борисов.
- Ами нищо не ме учудва. В крайна сметка националистите по един или по друг начин казват, че те едва ли друг път биха имали този комфорт да контролират властта. Сега им се е паднало и с всички сили и средства ще държат тази власт независимо от това какви обещания са давали, какво пише в предизборните им програми и т.н. Властта като самоцел ги обединява всички.

- От друга страна социологическите проучвания показват русофилските настроения...
- Тук въпросът е в това, че българската държава не противодейства по никакъв начин на хибридната война, която се води на наша територия, особено откакто Борисов е на власт. Така беше и при Станишев и Сакскобургготски. Много отдавна се води тази хибридна война и не й се противодейства. Трябва на българските граждани да се разясни разликата, че да имаме културни и икономически връзки с братския славянски народ руснаците е едно, а да обслужваш авторитарния режим на Путин е друго. Трябва да се прави разлика между чувствата, които българите изпитват към руснаците, за това, че са получили суверенитет и независимост чрез войната, която Русия води преди 140 години, и това днес да слугуваш на Путиновия авторитарен режим. И освен всичко друго, България и интелигенцията на България винаги се е стремяла да бъдем част от Европа – духовно, културно, към днешна дата – и технологично. Това нещо трябва да бъде обяснено на българите. Ние имаме икономически и финансов интерес. Неслучайно казах, че Борисов обича само парите на свободните страни. Над 15 млрд. евро сме получили, откакто сме членове на ЕС. Прославените магистрали, които Борисов строи (друг е въпросът за качеството и комисионите), се правят с европейски пари. Какво сме получили ние от Русия? Плащаме най-скъпата газ в Европа! Германия плаща много по-евтино от България. Т.е. аз не мога да разбера, освен страх и зависимости, какви са другите причини ние да вземем тази позиция.

- Борисов каза, че чака доказателства за вината на Русия за случая „Скрипал“.
- Какви доказателства иска Борисов и оттук нашата политическа върхушка за това деяние?! Откакто са създадени съветските специални служби след Октомврийската революция, те имат история, те имат „традиция“ на саботажните действия зад граница. Стотици хора са жертви на тези саботажни действия, защото не се подчиняват на Кремъл. Само през последните години Литвиненко, Березовски, които са по-известни, други, а сега и Скрипал, които са били свързани с Русия, които се разпознават като противници на руския тоталитарен режим, станаха жертви и то във Великобритания. И когато се казва „няма доказателства“, много е важно да се каже „няма доказателства, че някой друг освен Русия притежава Новичок“. Ето за това няма доказателства. Така, че е 100 процента сигурно и аз съм убеден, че западните служби и на първо място МИ-6, което между другото е най-ефективното разузнаване в света, разполагат с много по-категорични данни, които не предоставят на партньори като България, защото знаят, че в момента, в който ни ги предоставят, те ще изтекат към Москва.

- Как българските специални служби противодействат на руските, действащи в България?
- Не противодействат. Да ви кажа като човек, който познава тази среда. Аз съм бил 4,5 години шеф на българското контраразузнаване и в онзи период имаше две знакови събития, които искам да припомня на вашите читатели. През късната есен на 1999 г. българското правителство изгони от България турския консул в Бургас г-жа Бейза Юндона, тъй като на местните избори същата година тя си позволи да се занимава пряко с политическа дейност, агитирайки за ДПС в Руенския район. През март 2001 г. българското правителство изгони трима руски дипломати – военния аташе Ломакин, неговия заместник Власенко и политическия съветник в посолството Борис Смирнов за това, че се занимаваха пряко с политическа дейност в България. Единият от тези хора работеше за създаването на „Атака“. И след тяхното изгонване проектът „Атака“ беше замразен през 2001 г. и беше пуснат чак 2005 г. да участва на изборите.

- Кой работеше за създаването на „Атака“?
- Един от тримата дипломати, няма да уточнявам. С идването на власт на Сакскобургготски, след това на Станишев и на Борисов бавно и системно българските специални служби бяха оттеглени от тази полоса на противопоставяне с Русия. Руските специални служби днес правят в България, каквото си искат. Руското дипломатическо представителство в България като общ брой численост е равен на общия брой на дипломатите на Великобритания, Франция и Германия взети заедно. Давате ли си сметка! А има принцип за реципрочност. И сега руснаците гонят много повече англичани, отколкото англичаните изгониха руснаци от Великобритания. А имало реципрочност... Ако трябва да се приложи принципът на реципрочност, две трети от дипломатическия състав на Русия трябва да бъде изгонен от България. Никой от правителството не смее да спомене това гласно, разбирате ли? Вижте поведението на руския посланик. След като беше повикан в България за консултации българският посланик в Русия Бойко Коцев, руският посланик каза публично, че това е правилното действие на българското правителство. Той го похвали. Аз не изключвам обстоятелството Борисов да съгласува с руското посолство действията си. Интуитивно се усеща това нещо. Изобщо това е срамна история. Но още по-големият политически проблем днес е в това, че в нито една иституция – Народно събрание, правителство, президентство, няма нито един човек, който да защити българския евроатлантически избор.

- Цветанов го направи.
- Цветанов е най-лоялният човек, който аз познавам. И това е театър за пред съюзниците. Цветанов никога не прави нито едно публично действие, което да не е съгласувано с Борисов. И тук е редовният номер на доброто и лошото ченге, който разиграват в зависимост от гледната точка. Чакайте бе, България е парламентарна република. Член първи от Конституцията казва – България е република с парламентарно управление. Ами основната част от мнозинството в парламента е групата на ГЕРБ. Цветанов, като иска друга позиция, защо не заплаши правителството, че ще го смъкне, ако не се следва евроатлантическият ни път? Ето ви отговора, че това е театър и то не за пред съюзниците, а това е театър за пред десните избиратели, които са гласували за ГЕРБ.

- Корнелия Нинова пък поздрави Бойко Борисов.
- По важните теми се разбира кой е в опозиция и кой е в управлението. Българският евроатлантически избор е една от най-важните теми, а тук тези са на едно мнение...

В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
12
04.04.2018 10:18:53
0
0
Г-н Едрев ,знаете ли,че удостоверението за наследници на лицето ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ се издава ГРЕШНО, от общ.Айтос.
ВИДНО ОТ СЪЩОТО ,става ястно че съпругата на ТАНЮ ТАНЕВ сиреч СИЙКА ВЪЛКОВА ТАНЕВА е и пряк наследник с родствена връзка съпруга на ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ ,А те нямат сключен граждански брак след 1988г.
МОЛЯ „ОПРАВЕТЕ СИ ТАЗИ ГРЕШКА В УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА НАСЛЕДНИЦИ НА ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ.
Понеже,защото благодарение на тази ГРЕШКА от УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА НАСЛЕДНИЦИ на ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ днес СИЙКА ВЪЛКОВА ТАНЕВА е по -БОГАТА със 100000хиляди лева, понеже е станала собственичка на чужд наследствен имот в гр.АЙТОС ,УЛ.МОСКВА18..
А болната му дъщеря и кака и по- бедни със 100000хиляди лева.
11.
Морски
04.04.2018 08:28:23
6
2
Джудже, ако и ти се мислиш за интелигенция! Ха ха ха ха ха!
10.
baihui do комуниста...
04.04.2018 01:19:37
5
3
Пий си хапчетата редовно бе, кавал !
9.
комунист - родоотстъпник
03.04.2018 22:43:18
1
15
Казано е - "Внимавай какво ще си пожелаеш, защото може да се сбъдне".
В началото на промените комунистическата измет се бе скрила в миша дупка, защото очакваше да се разправят с тях по комунистически. Размина им се по-много причини, включително и от това, че (уж) дясната опозиция в лицето на СДС се оказа червен балон, който се спука и заслужено изтече в мръсния канал. Полека-лека червените боклуци вдигнаха глави и сега с надежда гледат към Империята на злото и вият като хиени, с надежда да се върнат старите дни. Старото няма да се върне, а те изживяват последните си дни. Малоумници! На чий гроб плачете, защо викате дявола от пъкъла? Вие побърканяци деца и внуци нямате ли? Какво би се случило с тях, ако се сбъдне това, което ви се привижда в побърканите кратуни. Щом още Ленин навремето е казал, че "руснаците трябва да послужат като съчки за огъня на световната революция". Десетки милиони бяха избити за тоя кенеф, който е в главите ви! Вашите деца и внуци къде се пасват в тоя схема, побърканяци? Те няма да са "съчки", а по-скоро слама, нали? Ама на вас каво ви пука, остават ви две-три, хайде десет години живот, и после майната му, нали? Измет!!!
8.
Дрон
03.04.2018 22:35:43
4
3
Ако си млад дихателните и те държат на въже иди дойди, ама ти си държа мастило и още си на конци. Направи идиотски съюз с най-левите-зелените хрантутници и с педерасите от ДЕОС. Вече сте либерали, не сте демократи, още по-малко пък сте за силна България. Отрова сте за останали в България хора вярващи вече 30години в Демокрацията
7.
baihui
03.04.2018 22:26:57
5
4
Ченге-Дебил!
6.
до 1 руския ПЛАТЕН ТРОЛ
03.04.2018 22:20:25
4
10
ТО ПАК ИДИОТЕ––– КАТО ГЛЕДАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА ТРЪГНАЛИ КЪМ""ПУТИН ЛАНДИЯ"" ДА СИ ТЪРСЯТ КЪСМЕТА хахахаХАХА ПЛАТЕН ЛИ СИ ИЛИ ПЪЛЕН ОЛИГОФРЕН
5.
Do generala
03.04.2018 19:33:57
8
12
Генерале ,я да те питам аз като си толкова голям евроатлантик ,защо изгонихте с твоя патрон Костича Костича /нали знаеш кой му казва костича /И.Костов /Правителството и всички министри и назначихте само комуняги ,които нищо общо нямаха със СДС ,,,СДС и всички излъгани антикомунисти ги попарихте генерале със твоя патрон И.Костов ,,,Костича .
4.
ме
03.04.2018 18:39:09
6
4
Психопати.
3.
Е,
03.04.2018 18:37:21
9
10
защо лъжеш толкова мазно?Руснаците гонят точно толкова англичани,колкото руснаци изгониха британците.Въобще дали някой му вярва...
2.
И
03.04.2018 18:34:07
0
8
стандартът но е особено висок. Висока смъртност, висока безработица, висока корупция, висока неграмотност. Изобщо, високо сме.
1.
То пък
03.04.2018 18:31:05
5
11
иначе Европа-та червен килим и духова музика за нас поръчва.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори