×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Църква=порно и лъжи? Вижте какво градят поповете в сърцето на Бургас (СНИМКИ)


Църква=порно и лъжи? Вижте какво градят поповете в сърцето на Бургас (СНИМКИ)
Вгледайте се в тази информационна табела и не бързайте да плюете по анонимния циник
21 Март 2018, Сряда, 09:16 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки: Иван КОЛЕВ

Църковно училище или хотел, загрозяващ най-ценната придобивка на демокрацията в Бургас – университета ни

Вгледайте се в тази информационна табела, монтирана пред кипящия строеж на църковно неделно училище, което ще е с височината на църквата „Св.Иван Рилски”- в градинката до храма и пред самия вход на най-красивата сграда на Бургас – Свободния университет. Долу на тази табела някой е изписал „Църква=порно и лъжи”. Изглежда, че констатацията на анонимния циник е вярна.


Проектът на покойния арх.Петко Йовчев с църквата като скъпоценна брошка на Алма Матер и несъстоялият се до днес паметник на Коджакафалията

След като успоредно със строежа на БСУ през 2006 г. опасаха църквата откъм кръстовището срещу Новата поща с дюнери, сутиени и пилета на грил, превръщайки олтарната й част в клоака, за да изкарат някой лев в повече чрез наемите от павилионите, през есента на 2017 г. „светите отци” направиха първа копка на т.нар.

Църковно неделно училище в градинката пред храма. Земята, върху която вдигат това здание е църковна – минава точно на границата с парцела, дарен от най-големия благодетел Ал.Г.Коджакафалията на бургазлии за обществени дела, но това, че градежът е законен и отстоянието с Алма матер е спазено, не го прави приемлив за хората с нормално мислене.


Градежът на неделното училище, чиято фасада дори няма да е откъм бул.”Сан Стефано”,
за да не е толкова явна хотелската му част, на втория етаж апартаментите вече
ясно се открояват като разположение със спални и бани и санитарни възли


Всеки, който минава покрай градежа тези дни вижда грозната истина за православното ни духовенство.

С отвращение публикувам първоначалния проект за оформяне на тази част от градското пространство на Бургас в бъдещето, автор на който е архитектурното бюро на покойния арх.Петко Йончев – „Атика Р5”. На него ясно се вижда идеята за ансамбъла от архитектурни елементи – самата сграда на БСУ, църквата с камбанарията и паметник на Ал.Г.Коджакафалията в ъгъла между помощното училище и срещу самата главна улица „Александровска”.

Припомням още, че имаше съгласие за възстановяването на оригиналния паметник на Бащата на Бургас, от който все още има опазени елементи и поставянето му на старото му място. Така трябваше да се вплетат наука, духовност и благодетелност.

Какво се случи в следващите години на реализация. Овалният елемент около самата църква откъм Новата поща, който виждате, че е заложен в идейния проект на арх.Йовчев всъщност е трябвало да възпроизведе каноничния елемент абсида, каквато този храм няма, но и не е задължително да има.

Предвидена е по настояване на Църковното настоятелство, за да могат християните на Великден да обикалят храма, както се прави около другите църкви. Макар че липсата на абсида изобщо не е пречка да се спази ритуала.

На практика обаче поповете превърнаха абсидата в разчертани павилиони - дюнерджийници, пицарии, пилета на грил и кинкалерии, а откъм северната й страна настаниха масите и тентите на кръчмата „Нефчо”. Да се обикаля самата църква стана невъзможно, защото в тази част – олтарната, се изхвърлят боклуците от заведенията за бързо хранене.


Визуализация на бъдещото „училище”, която бе показана на медиите

Но цялата налична дотук свинщина очевидно не е достатъчна за духовните ни водачи, та решиха да заемат и последните квадратни метри своя земя с нова сграда. Причината – неделните лекции по нравоучение досега се провеждали в самата църква, което създавало неудобство и затова била нужна същинска сграда за изнасянето на лекциите.

Независимо, че в съседство има училище със свободни стаи в неделя, които могат да се ремонтират и да се ползват от миряните за просвещение.

Истината е, че това, което сега се гради пред БСУ представлява общо помещение на партера и хотелска част нагоре - с хубави апартаменти. Минувачите по бул.”Сан Стефано” няма да виждат университет. Зелените площи ще бъдат усвоени максимално. Но дали така ще се увеличи броят на жадните да изучават евенгелието или ще отврати още повече православните християни, ориентирайки ги към протестантските пастори, ще покажат идните дни на Бургас.

В категории: Бургас


31
Коментара по темата
31.
ти да видиш
25.03.2018 02:37:13
3
6
Не ве tova ше е РОТАРИански хоспис за деца тамплиери от Малтииския орден по програма Еразмус и вьтре ше играят фехтовка ше четат Окултни книги на Латински и ще се заклеват на маса с форма на ротарианско колело после ще сьбират пари за благотворителност за нова яхта за ректора на БСУ и за бал с мацки в х-л Приморец
30.
Образованието
24.03.2018 00:11:07
1
4
Православната вяра не противоречи, а осмисля всяко образование. Неделното училище може да от полза и на студентите. Това което ще чуят децата в неделното училище, е същото което трябва да знаят и възрастните.
"За българина Църквата, семейството и училището са крепостите, опазили го от видимите и невидими врагове през хилядолетната му история.

Възходът на България, укрепването на държавността и икономиката й, винаги са били свързани с книжовното дело, с разцвета на културата и духовността.

Припомняме, че килийните училища са тези средища на знания и духовност, чрез които България възкръсва след петвековното робство. Затова и в българския химн на просветата поетът се обръща към Светите братя Кирил и Методий с думите:

„О, вий, които цяло племе извлякохте из мъртвина, народен гений възкресихте - заспал в глубока тъмнина”." откъс от ВЪЗВАНИЕ за обучението по Религия-Православие на българските деца и ученици.
Ловчански митрополит Гавриил
29.
Мт.12:32-34
23.03.2018 23:41:23
1
1
32. и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят.
33. Или признайте дървото за добро и плода му за добър, или признайте дървото за лошо и плода му за лош; защото по плода се познава дървото.
34. Рожби ехиднини! Как може да говорите добро, когато сте зли? Защото от препълнено сърце говорят устата.
28.
Мт.12:32-34
23.03.2018 23:40:45
1
0
32. и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят.
33. Или признайте дървото за добро и плода му за добър, или признайте дървото за лошо и плода му за лош; защото по плода се познава дървото.
34. Рожби ехиднини! Как може да говорите добро, когато сте зли? Защото от препълнено сърце говорят устата.
27.
Отче Севастияне,
23.03.2018 08:43:52
2
7
Много те уважавам ,но да ме прощаваш ,не си прав.Мястото на тази сграда/пише се със "С"/ беше до църквата, между нея и улицата. И не хули университета, че "Нефчо" и дюнерджийниците от него печелят,а Господ е изгонил търговците от храма.
26.
*********
22.03.2018 09:00:47
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
25.
Iliqna
22.03.2018 04:21:34
2
5
Sega vidqhte li istinata za nashite"popove" I tezi shte prepodavat verouchenie ha ha
24.
мрф
21.03.2018 23:53:28
4
2
Религията е опиум за народите
23.
Православен
21.03.2018 21:35:57
15
16
Хубаво е човек, особено по време на Великия пост, малко да мисли преди да говори! Още по-малко да си позволява да говори със злоба, завист, клевета, интрига. Говорим за Бог, за Господ Иисус Христос и за Неговата Църква! Църквата строи на своя земя скромна сграда, необходима за просвещаване на непросветените в православната вяра българи! Вместо да се говори некомпетентно, след няколко месеца заповядайте да се включите вие и децата ви в неделното училище на храма! Защото нали искате да сте здрави, да сте радостни, да решите житейските си проблеми! Нали искате децата ви да не стават наркомани, агресивни, сексуално разюздани, непокорни и т.н.! Ето това църквата ще ви даде! Просто трябва да се образовате в православната вяра!
22.
Истината
21.03.2018 21:24:13
3
12
Не Църквата = на порно и лъжи , а поповете=крадци.Взимат толкова наеми ,а облепили църквата с тапети на които цената на кв.м е горе долу колкото на стенната иконопис.Нито в една църква в центъра поповете не са си направили труда да вложат някой лев от приходите си в обшиване на камбанариите с позлатени листи както църквата Свети Никола в кв.Меден рудник.
21.
Касабова
21.03.2018 20:50:33
2
7
ами и другия грозен строеж на кръстовището на ФЕРДИНАНДОВА и ХР.БОТЕВ ,дето стой 2/3г. празна като паметник!!!! НЯМА ЛИ ХОРА ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И ЗАЯВЯТ ЗА ЕДИН ПО КРАСИВ БУРГАС.!!!
20.
....
21.03.2018 19:55:15
8
14
колко жалко некомпетентни хора коментират православната вярата хората живота са си давали за вярата преди а вие с лекота я плюете да не говорим че ако не беше вярата Православна нямаше да ни има като българи
19.
Хаха
21.03.2018 19:39:21
2
4
Демокрация и Капитализъм !!!! Те с живота и здравето на хората търгуват - в Бургас като гъбки никнат болниците, а хората по-болни и с по-празни джобове си тръгват от тях. Кво остава за една религия , в която нравоучението стига до изпълняването на ритули с колене на животни и чукане с яйца. В демокрацията всичко е ФАЛШ И ЛЪЖА!!!
18.
Измекяри
21.03.2018 18:49:21
7
28
Поповете в тази църква, за малко да кажа кръчма и нямаше да сгреша, са едни от най-долните измикяри. Преди време станах авидетел на една наистина трозна случка. Беше по някакъв празник и пред църквата имаше хора продаващи цветя. Към едня женица дойде поп и я попита платила ли си е да продава. Тя му каза, че не и няма да плаща. Той и се развика, ритна кошницата с цветята, но тя не су тръгна. След малко дойде вдин циганин и започна да я бие. Явно бешв бияча на попа. Хората обаче се развикаха и мангото изчезна. Та толкова за поповете в тази църква. Повече там не стъпих и няма и да стъпя.
17.
Георги
21.03.2018 17:37:52
4
26
Нищо не разбрах от тази статия, въпреки че съм филолог и имам претенциите да вниквам в текстовете. Думи, думи, думи... Завъртени, безкрайни изречения. Да не споменавам правописните и пунктуационни грешки. Трагедия в три действия, богато гарнирана с претенции.
Хайде, трийте критиката, но поне си оправете грешките, ако изобщо успеете да ги намерите.
16.
Атика р5
21.03.2018 15:56:07
13
9
Голяма работа, че няма да се вида изчадието бсу! флегманите нещо са недоволни, че не е тяхната атика проектант! Що не се хванете с Богориди, където хвърчат евро пари?
15.
az f
21.03.2018 15:47:23
6
23
Православната ни църква е християнска, но ВЕЧЕ е далеч от същинската идея на християнството. От години нашите духовници са образец за охолен и богато устроен живот. Саможертвата и болката на Исус не комуникират със задоволството на съвременните ни попове. В католическите държави духовниците им носят бяло, но жертват брак, храна, угода. Ако сте се сблъсквали с католически свещенници в Италия ( например) сигурно забелязвали близостта им със земята, хората, нравите и подвластието на каноните, които безусловно спазват. Комерсиалното е загърбено, а на бедните и болните се помага. Вярата там е водеща, и ако някой даде пари, те са за лечение, подпомагане, погребения. Да, там държавите са силни и катедралите и църквите им се поддържат чрез част от държавния ресурс. За съжаление у нас нещата започват да стават безпардонни. Помните оня поп от Варна със скъпата лимузина, а с рухваща църква за "гърба" си. Да споменавам ли автопарка на духовниците от Рилския манастир и алчната им борба за отчуждаване на имоти...Имоти отстоящи на километри от самия манастир ( гр. Рила), и имоти, в които живеят хора. Това ли е църквата ни днес ? Трябва ли да търпим превръщането и в паст, в която влизат милиони благодарение на нашата вяра. Тези милиони виждате, къде се пренасочват и в какво се превръщат. Нашата църква е превърната от шепа хора в бизнес индустрия. Шепата хора "използват" вярата ни и показват основни канони...И все пак - ние не трябва да бъдем съдници, имаме право само да се гневим, и да ВЯРВАМЕ, че всеки ще си получава заслуженото.
14.
Баш Бургазлия
21.03.2018 15:38:25
7
3
Там не става за живеене
13.
*********
21.03.2018 15:21:40
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
дядо поп Нафарфорий
21.03.2018 15:21:07
7
20
Какво чудно има в това? Нищо! Патриархът (и останалите) - ченгета от ДС! Когато дойде оня вселенски патриарх - гъркоман и започна да плюе - нашият мига като мишка! Като дойде руското ченге - цигареният патриарх - нашият пак мълчи и мига като мишка.
Църквите пълни с бабички и комунисти (те се кръстят на петолъчка), които под път и над път хвалят СОЦ-а и Т. Живков, а нашенските попове се правят на умрели лисици и продават свещи. Свещопродавци! За пиянството, курваджилъка и педерастията, да не говорим. Това, че правят такава сграда е напълно разбираемо и "бял кахър" на фона на гореизброеното.
Българската православна църква е умъртвена малко след кървавия ден 09.09.1944 г.
Бог да я прости!
11.
До кога
21.03.2018 15:05:22
8
16
До кога ще се разкъсва църквата Христова ?! Нима православните служители и протестантските такива проповядват две различни Библии ?!Призовавам журналистите от Флагман да преразгледат действията си, защото по този начин стават участници в това разделение - а то е вредно за цялата държава и народ!!!
10.
Да
21.03.2018 14:57:36
6
26
Не трябваше да се строи на това място. Става грозно, сградите са наблъскани една в друга, няма пространство, въздух и зеленина. Можеше на друго място да си направят училище, макар да се съмнявам, че наистина има нужда.
9.
Той гледа !!!
21.03.2018 14:55:54
10
19
Да не се заблуждаваме!Нашето духовенство отдавна е всичко друго ,но не и духовенство.Ако обърнете внимание до ремонтирания храм "Св.св Кирил и Методий" бургаското духовенство добре се облагодетелства от ремонта на храма.Всяка ремонтна дейност беше добре дошла срещу процент заделен за ръководните духовници.И резултата се забелязва на парко местата на църквата.Подмяна на автопарка от невзрачни френски и италиански марки се премина на мощни немски джипове и лимузини.Одавна "светите" духовници развиват успешна търговска дейност в разрез с каквито и да е морални норми и устои,че не се чудете миряни за каквато и да е била новина относно тези успешни практики!
8.
До 7
21.03.2018 14:49:54
8
23
Не говори Така! Там са завършили журналята във флегман.
Ама на тях отдалеч им личи!?!?! Хахаха
7.
11
21.03.2018 14:43:37
8
27
За какъв университет говорите? Пародия и клоака на образование.
6.
отец Севастиян
21.03.2018 14:16:41
22
28
Поне една културна и православна зграда ще закрие този самозван университет с една шепа студенти, с много пари и празни глави.С един вечен позор за Бургас, свързан с неговото създаване и постепенно изчезване.
5.
До 4
21.03.2018 14:08:57
2
16
Не флагмани, а флЕгмани
4.
забавно
21.03.2018 14:00:12
4
24
Поповече в тази църква са много заети да си купуват апартаменти, цените на които в пъти превишават ходите им от църковките дела.
Може да го проверите това, давам Ви го като бонус Флагмани.
3.
до 2
21.03.2018 13:34:04
7
34
разрешението за строеж е изрядно, но не е морално - това ви казват
2.
Бургазлия
21.03.2018 13:17:47
3
39
Въпросът е кой им даде разлрешение за строеж?
1.
Zapoznat
21.03.2018 13:15:14
5
45
абе то и едно вековно дърво имаше тем
Кмета каза че всичко възможно ще направи да го спасят ама един ден посред нощите му е*аха мамата за няколко часа
така че всяко чудо за три дни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори