×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вълчо Чолаков извади от батака канала на ез. Вая, 32 години наводнявал промишлена зона


Вълчо Чолаков извади от батака канала на ез. Вая, 32 години наводнявал промишлена зона
Губернаторът инспектира на място дейностите по почистване на канала "Езеро Вая -Черно море"
15 Март 2018, Четвъртък, 12:29 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Областна администрация успя да спечели европроект за почистване на канала за разрешаването на дългогодишния проблем

Затлаченият канал на езерото Вая, който от години при проливни дъждове наводнява района, може да се превърне в трасе за кану каяк. Това стана ясно днес, когато губернаторът Вълчо Чолаков инспектира дейностите по почистването му. Благодарение на проект по трансгранично сътрудничество, спечелен от Областната управа в Бургас, ще се разреши дългогодишен проблем. Каналът не е почистван основно от 1986 г. – цели 32 г. Оттогава досега са правени опити частично, но те не са давали такъв резултат, какъвто ще постигне реализирането на проекта „Мерки за съхраняване и възстановяване на природното богатство в Бургас и Енез“.

През 2014 г. застъпването на Чолаков в мандат съвпада с големите наводнения в Бургаска област. Нивото на водата в канала се повишава, залива пътя Бургас-Созопол, наводнява и складовете в района. След сигнал от собствениците и наемателите на обектите Вълчо Чолаков отива на място, за да види каква е ситуацията в действителност. „Имаше 20 см вода и затрудняваше дейността на бизнеса. Наводнението затвори и пътя за Южното Черноморие“, обяснява губернаторът. Чолаков и екипът му започват да мислят варианти за справяне с проблема. Организират група от лица, лишени от свобода, за да почистят канала. Осигурена е лодка за косене на тръстиката, така че да се повиши проходимостта на водата, както и багер, за да извади наноси от самия канал. Около 4 големи камиона с отпадъци са махнати от канала – метални, гуми, чакъл, камъни.


Проектът предижда почистането на канала, както и изграждане на дига - във вид на път, Вълчо Чолаков и Владимир Крумов разгледаха детайлно дейностите, които ще се извършват

„За съжаление ефектът беше кратковременен, въпреки че моментално се усети спадането на нивото на самия канал. Затова започнахме да търсим други варианти – за дългосрочното справяне с проблема. Спряхме се на проект по трансгранично сътрудничество с Турция. Сключихме договор с град Енес, който е на брега на Егейско море. До него има разположено езеро, като езерото Вая, и двете се намират на пътя на птиците Виа понтика. Изготвихме цялостен инвестиционен проект за канала, който е около 700 метра дълъг. За съжаление обаче средствата по проекта стигат само за 400 линейни метра. Въпреки това кандидатствахме и го спечелихме. Коства ни много усилия – пътуване до Турция за среща с колегите, изготвяне на документация“, обясни Вълчо Чолаков.


Багери почистват канала от боклуци

Реализирането на проекта е стартирал преди около 3 седмици и ще продължи 9 месеца. При инспекцията днес Вълчо Чолаков остана доволен от свършената работа на фирмата изпълнител „Северни води“ ООД. В проверката днес се включи и заместник областният управител Владимир Крумов, когото Чолаков е натоварил с ежеседмичния контрол по почистващите дейности.

Стойността на целия проект за двете страни е малко над 400 хил. евро, като разходите само за частта на канала са около 180 хил. евро. По голямата-част от сумата е предназначена за област Бургас. Проектът предвижда още изграждането на дига, която е във вид на път от североизточната страна на канала за тежките машини за извършването на дейностите по почистването.


За три седмици проектът дава очевадни резултати, почти изграден е пътят, който ще играе ролята на дига

Вълчо Чолаков увери, че Областна администрация ще продължи да търси варианти за финансиране на останалата част – оставащите 300 м за чистене. Ако всичко върви по план, до две години целият канал ще бъде почистен, който ще разреши проблем на 32 години.

„Идеята е тук да се развива като район за рекреация за бургазлии. Ще бъдат премахнати всички преградни съоръжения, комуникации на ЕВН, на кабелни доставчици, ВиК, за да има проходимост от единия до другия мост, дори да се използва за спорт, както навремето е било използвано като кану-каяк“, завърши областният управител.

В категории: Бургас


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
6
Коментара по темата
6.
Ливада
15.03.2018 22:52:51
0
0
Ами деретата извън населените места , които бяха наводнени през октомври? Тях кога ще ги изчисти областната администрация?
Само питам. :)
5.
ДАНС
15.03.2018 18:21:48
1
0
400 метра 400 000 евро?
Трябва да сме благодарни ли?
4.
00
15.03.2018 17:04:13
1
3
От колко време е областен . Чака да се наводнят и запушат преди да се обади на флегмен за реклама
3.
agent 007
15.03.2018 15:56:00
0
9
И като го направете Помнете ,че после трябва ВСЯКА година да се почиства канала от тръстиката ,наносите и боклуците- така е в Холандия - всяка година се чистят каналите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !
2.
ss
15.03.2018 15:52:45
0
5
А Дано , след 9 месеца ако няма Папур и тръстика Може - ще видим ?
1.
Иван
15.03.2018 14:25:09
3
21
Браво!
Свестните хора си личат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори