×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мирише на предсрочни избори, а „старата десница“ май пак е неподготвена


Мирише на предсрочни избори, а „старата десница“ май пак е неподготвена
Лукарски се сближава с НФСБ, Делчев трудно ще се коалира с Христо Иванов, а Пеевски може пак да няма врагове в следващия парламент
13 Март 2018, Вторник, 13:26 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

В най-добра кондиция изглежда са ДСБ и ДаБГ - може да обявят име на новата коалиция до Великден


Изненадващото решение на „Движение България на гражданите“ от този уикенд да замрази участието си в Реформаторския блок отново насочи прожекторите към т. нар. стара десница. Това предизвика естественото предположение, че ДБГ отива в другия лагер - на отцепилите се около ДСБ и „Да, България“.
Проучване на „Флагман“ обаче показа, че това не е точно така.


Решението на Националния съвет на ДБГ е било взето в неделя след тежки дебати в Хисаря. Според наши източници, новият лидер Димитър Делчев е бил притиснат от делегати от много местни структури заради обещанието му да има промяна в посоката на партията. С такава платформа той бе избран за лидер на мястото на Меглена Кунева през септември 2017 г. 

Тогава Делчев дори обяви екстравагантната идея за създаване на РОД – Реформаторски общности за демокрация, по места, които трябваше да формират политическа съпротива срещу „феодите“ на ГЕРБ. Това на този етап обаче не се е случило.

Същевременно СДС тръгна в „консервативно-патриотична“ посока. Партията на Лукарски взе самостоятелна позиция срещу Истанбулската конвенция, а миналата седмица проведе и среща с вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. За разговорите в Министерския съвет се разбра от правителствено прессъобщение. Това изненадало партньорите от ДБГ, които дори не били уведомени, че се планира подобно нещо.

Валери Симеонов посрещнал Божидар Лукарски, Петър Москов и Димитър Бъчваров като представители на Реформаторския блок (РБ), за да разговарят за тяхна законодателна идея за промени в Закона за енергетиката, която да получи евентуално подкрепата на „Обединените патриоти“. Тя обаче изобщо не била обсъдена с ДБГ, което е дало повод да се ускори процесът на отцепването от РБ.

В ДБГ имат един месец да обсъждат казуса, след което се очаква партията окончателно да обяви напускането на блока. На събирането в Хисаря нямало много опоненти на идеята. Въпросът бил дали да се напусне веднага или все пак да се даде време за събиране на мнения от местните структури.

Реакция дойде от зам.-председателя на СДС Костадин Марков. Той сравни ситуацията с договорката между мъж и жена да се разделят за месец, за да преценят какви ще са им отношенията след това. Което според Марков означава сигурна раздяла.

Той предположи, че напускането на ДБГ е намигване към заформящата се коалиция около „Да, България“ (ДаБГ) и ДСБ.
Към този момент обаче отчетливи индикации за такова сътрудничество няма
, показа проуване на „Флагман“. Нагласата в ДБГ на този етап била да се освободят от „оковите“ на Реформаторския блок и СДС. На много места хората на Димитър Делчев били принудени да си сътрудничат с ГЕРБ по тази линия. Затова те искали самостоятелност, особено предвид общинските избори догодина.
На национално ниво няма информация Делчев да е водил разговори с лидерите на ДСБ и ДаБГ.

Тънкият момент е, че предсрочни парламентарни избори стават все по-възможни в близките месеци и те може да изпреварят евро и местния вот догодина. Властта постоянно генерира скандали, а партньорите в коалицията „Обединени патриоти“ се изпокараха жестоко помежду си.
НФСБ, „Атака“ и ВМРО от началото на годината действат като отделни политически субекти в много отношения и най-вече в партийната пропаганда.

Формацията на Валери Симеонов, освен че се нанесе в централата на СДС, като че ли започна и сближаване с Лукарски, който миналата година обяви новата консервативно-патриотична линия на РБ.
Някои обясняват с това крайната позиция на Симеонов около скандала с руския патриарх Кирил, която се харесва на „десните“ в България.
Няма да е чудно, ако СДС продължи да използва марката „Реформаторски блок“ и направи коалиция с НФСБ. 

Най-добре оформени за бъдеща коалиция изглеждат нещата около ДСБ и ДаБГ. Там от година вече има тясно взаимодействие с още две партии – ДЕОС и „Зелените“, а отскоро и с БЗНС на Николай Ненчев.
По информация на „Флагман“ до Великден се очаква да има и ясен единен политически субект с име и организация. Планира се и по-строга ръководна йерархия, за да не се повтори хаосът с Реформаторския блок.

На този етап ДБГ няма да се присъединява към тях. Източник от ДСБ коментира, че все още им нямат доверие, както и че не е ясно кой дърпа конците в партията на Кунева след избора на младия Димитър Делчев. Смята се, че там като сив кардинал се изявява Найден Зеленогорски, а все още и Даниел Вълчев. Твърдата линия спрямо ГЕРБ изобщо не била сигурна.
Признава се обаче, че ДБГ има силни местни структури и че в нея има много качествени и почтени хора.

От партията на Делчев демонстрират самочувствие, но имат малко разпознаваеми лица на национално ниво. Като самостоятелна партия те са обречени. Към момента настроенията са да се действа ad hoc при възникване на ситуация на предсрочни избори.

Макар да критикуват Бойко Борисов и ГЕРБ, от ДБГ не се чуват гласове срещу задкулисието и връзките на премиера с главния прокурор Сотир Цацаров и с депутата-олигарх Делян Пеевски. От формацията на Кунева не говорят и за нужда от сериозна съдебна реформа и за радикални промени в прокуратурата. Което е още една причина да не успеят да се коалират с ДСБ и ДаБГ, където това е основна обединителна линия. 

Проблем за малките десни партии продължава да е разделението и липсата на ясно и единно лидерство. Предсрочни парламентарни избори може да ги заварят неподготвени и те отново да останат извън борда.

В категории: Политика


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
8
Коментара по темата
8.
Опак
14.03.2018 07:50:23
0
8
Това трябваше отдавна да го направят дбг. Сдс са оплетени с герб и в Бургас основно в далаверите и на възлови места са хора на сдс. Как очакате такива душици да искат промяна?
7.
Дернев
13.03.2018 21:51:06
1
8
" ДБГ отива в другия лагер - на отцепилите се около ДСБ и „Да, България“. за да довършат започнатото от Кунева разцеплениебв дясно. Новото дясно нямат нужда от тях, както иот СДС на Лукарски. А москов трябва да бъде забравен политически и презрян ксто човек.
6.
Xaxa
13.03.2018 21:40:04
1
14
Не съм фен на комунзима, макар че го предпочитам пред сегашната демокрация, но си спомням като дете в комунизма как хората си имаха респект и се уважаваха. На празниците се събирахме всички комшии, черпехме се, правихме софри на улицата. Сега комшиите не можем да се дишаме. Спомням си и хората по улиците какви позитивни и дрюжелюбни бяха. Сега са само мрачни и от лоши по-лоши. За жалост ще става по-зле, с всеки изминал ден хората стават по-зли, по-страхливи, по-луди, по-повърхностни. Човечеството, особено БГ, се връща към годините на АНГЛО-АМЕРИКАНСКОТО РОБОВЛАДЕЛЧЕСТВО с вързаните на сенджир роби. Българите в момента са масово бели роби живеещи единствено с целта да обслужват интересите на политиците и бизнесмените, които ги мислят за своя собственост, която им дължи подчинение. Най-отчайващото е, че докато през времената на Американското робство е имало шанс робите да се видгнат на бунт и да спечелят, то сега робите са напълно безпомощни пред армията от оръжие на робовладелците. С новите технологии хората ще стават още по-безпомощни, а робовладелците още по-наперени и жестоки господари. Някой хора си мислят, че сегашните бизнес политики са за техен интерес, но да си спомнят преди Голямата Сметовна Криза 2009 година какво се случи. Преди това бяха времена на пир и всички сш мислиха, че са хванали Господ за шлифера, но изведнъж им дръпнаха шалтера. Най-добрия начин да прецакаш хората е като им дадеш чуство на фалшив оптимизъм и те се хванат на стръвта. В момента това се случва, но бъдещето ще е жестоко за обикновенния човек
5.
нашия
13.03.2018 21:34:13
1
7
Тези ги видяхме. Ама защо ни занимавате с тях? За 5ст ще се продадат.
4.
До 3
13.03.2018 21:25:34
0
8
В политика не се искат лица в услуга на нормалните граждани, а само лица в услуга на мутрите. Така ще е докато демокрацията светува. Едни и същи мутренски подлоги ще са на власт
3.
Без думи
13.03.2018 20:56:12
0
11
Едни и същи и едни и същи противни и още по противни боклуци. Не разбраха ли, че хората не могат да ги дишат вече. Вече да ти се доповръща от физиономиите им и нечовешките усилия да се докопат пак и отново до власт и лобита
2.
Дясна
13.03.2018 19:42:51
1
10
На истинските лидери не се дава шанс.Копае се още надолу.Това е положението.
1.
Фиш
13.03.2018 19:34:37
1
12
Москов е подсъдим, какво прави вицепремиер на среща с подсъдим?!?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори