×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато „правоимащите” пазаруваха от „Кореком”, а останалите се редяха на опашки за портокали


Спомени от соца: Когато „правоимащите” пазаруваха от „Кореком”, а останалите се редяха на опашки за портокали
Само отговорните другари имаха достъп до стоките „II направление”
10 Март 2018, Неделя, 00:02 ч.
Източник: retro.bg

По нормалната логика останалото население, мнозинството, бяха "правонямащи", макар че тази дума не се употребяваше, защото при социализма всички бяха "равни"


По времето на Бай-Тошовия зрял социализъм хората бяха свикнали с постоянната оскъдица на така наречените "дефицитни стоки" - понятие, което днес е непознато за нашия свободен пазар и на потребителите. Стоките се деляха според произхода си на "I направление", тоест наше или чуждоземно, но социалистическо производство, и "II направление" - стоки от капиталистическите страни, които можеха да се купят само от „Кореком”. Такава възможност имаше едно малцинство от "отговорни другари" на ръководни партийни или държавни длъжности. Те сами се наричаха "правоимащи". По нормалната логика останалото население, мнозинството, бяха "правонямащи", макар че тази дума не се употребяваше, защото при социализма всички бяха "равни".

Търговското обслужване в етичен план бе непреодолим проблем: продавачките бяха надути, стояха зад щанда като мумии, без специално внимание към клиента и го "обслужваха" с досада. Когато по официални или църковни празници по магазините се появяваха екзотични продукти, бързо се разнасяше мълва: "Знаеш ли, пуснали са портокали?", и веднага за тях ставаха дълги опашки. Явно някой неизвестен фактор отгоре "пуща" в търговската мрежа въпросните цитрусови плодове или друг дефицитен продукт, в това число и резервни авточасти. В много случаи снабдяването с дефицитна вещ ставаше с връзки с някой "отговорен другар". Ако обикновен потребител попиташе някой продавач за такава стока, той отговаряше: "Всеки ден не е Великден".

След демократичните промени нещата се промениха революционно, магазините се напълниха с отдавна мечтани cтоки, продавачките се усмихнаха и посрещаха слисания отначало клиент като желан гост. Но едновременно с изобилието частният вече пазар донесе една странна мода, която има подчертано психологическо измерение: цените не бяха закръглени, а се появи феноменът "99". Вече няма стока с цена 100 лв., а вместо кръглата сума се мъдри 99,99 лв. И човек се пита: "Ало, подигравате ли ми се, че от 10,000 стотинки ми "отстъпвате" 1 стотинка, т.е. нищо, и ме кандърдисвате: "Хайде бе, будала! Юруш на голямата далавера от една стотинка, побързай, да не изтървеш авантата!". На такава подигравка старите хора казват: „Абе, ние сма алъщисали (свикнали) на всичко, ние Втора световна война изкарахме, че това ли няма да изтърпим, защото знаем две и двеста”. Щем не щем, ще се примирим и с този дар на демокрацията - феноменът "99".

В категории: Ретро Флагман


34
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
34
Коментара по темата
34.
Кънчо до 32
13.03.2018 01:02:07
0
0
Ако беше се понапънал още мъничко,щеше да имаш правописна грешка във всяка дума от изумителната ти реч!!!!Но и сегашният ти резултат е категоричен.Пиши,какво да ти донеса от Корея.Макар,че те чета с мъка....
33.
До 32
11.03.2018 16:16:47
1
1
Ти отивай в Индия и Конго щом толкова се кефиш на демокрацията мр*сник
32.
От Русия с любов
11.03.2018 15:29:30
4
4
Отивайти в Северна Корея, фатмаци и дъртаци дету ва кефи комунизма!!! Мам'ито ви скупену ))))
31.
До 30
11.03.2018 13:53:39
2
5
Ппц 60те и 70те години са си били истински кеф за повечето западняци. Аз харесвам САЩ само през 60те и 70те, и малко през 80те. Тогава наистина на Запад е имало по-истински храни, повече морал, и повече благоденствие. Но всичко това е било част от един огромен световен заговор. Комунизма е създаден от демократите с една единствена цел - комунизма трябва да се разпадне и да се докаже с измама, че социалността е лошо нещо и никой повече на света да не може да създава социална политика. Така завинаги света да е под диктата на демокрацията и асоциалността. САЩ през 60те и 70те бяха повече социални от комунистите, но те имаха нужда от комунистите, за да ги използват като лош пример, а ти да са добрия пример да бъдещите поколения. САЩ винаги е контролирала Русия, дори по комунизма. Когато падна комунизма и вече нямаше нужда западните държави да се правят на по-добрички, те показаха рогата си. В момента в САЩ е пълно с бездомници и наркомани. В Германия е пълно с турци и араби. Англичаните са масово алкохолизирани ид*оти. Но вече семето е посяо, социалността е дескредитирана и оттук нататък само филмите на ужасите ще са реалността. На мен спора комунизъм и демокрация не ме интересува, защото знам, че социалната политика повече няма да просъществува, просто искам да видя глупостта, наглостта и лошотията на някой хора, затова коментирам
30.
КГБ
11.03.2018 13:39:06
0
15
По време на соца запада си беше истинска мечта, защото там всичко беше подредено, спокойно и сигурно. Сегашния запад е един разграден двор пълен с всякакви чернилки и нулева сигурност.
29.
До 27
11.03.2018 13:26:57
5
7
Моя баща също има имущество за 1 милион. Знам за какво ми говориш и кви куфарчета, ама пределно ми е ясно. Недей бърка ТАРИКАТЛЪКА с умнотата!!! Моя баща е двойкаджия, но направи милиони с тарикатлък! Бас хващам, че и твоя баща има знания за 2ка по физика и химия, ама си е тарикатче. В демокрацията има и забогатели умни хора, но то си е повече до късмет и постоянство. Това, да защитаваш бедните, не значи, че си прошляк, а се нарича СЪЧУСТВИЕ! Но ти няма как да ме разбереш. Някой хора искат да живеят в нормална държава! Аз не съм комунист, но за разлика от теб знам накъде върви БГ, и за разлика от теб аз не съм бандит. На теб явно ти е през к*ра за умиращите деца и милионите болни, но не всички са като теб бездушни. Аз защитавам комунизма заради определени принципи. В демокрацията БГ трябваше да е супер развита и всички да живеят като в приказка, но навсякъде боклук, дупки, мрачни хора, мутри, к*рви, наркомани, и усмихнати до уши олигафрени с пари. Най-лошото е, че това няма да се оправи, а ще става по-зле. На мен само част от детството ми е минало в комунизма. Но все пак знам, че нормалните хора тогава бяха по-щастливи. Знам и вкуса на плодовете. Моя чичо имаше (той умря) къща в Аспен и Тенерифе, живееше в САЩ и можех там да отида. Но на мен ми харесва БГ природата. Защо трябва да бъда емигрант и да бягам оттам където ми харесва?? Защо БГ трябва да запада??? БГ не я чака нищо добро и затова аз казвам, че през комунизма е било по-хубаво. Но аз не сравнявам БГ комунизма с Швейцарската демокрация, както ти правиш и лъжеш по този начин. По твойта логика можем да сравняваме с никога небилата в комунизъм Индия с Германия. И кво излиза? И двете са били винаги демокрация, тогова защо има такава жестока разлика?? Аз сравнявам БГ демокрацията с БГ комунизма, а ти даваш фалшиви примери, защото, явно си фалшив човек. Няма кво да се спори, защото от тарикати тази държава запада, а западняците точно това искат, защото в БГ има мн суровини за грабене и е добра държава за пробутване на 3то качество храни и 3та ръка дрехи
28.
Долу ГРОБ
11.03.2018 13:16:09
7
8
ДОЛУ БОЙКО, ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА
27.
до 24
11.03.2018 13:03:44
0
11
Много си прав с това изречение"Някой хора, колкото и да се напъват, ще са простовати, защото такъв им е генът. Също така има и мозъчни болести водещи до деменция, което в днешновреме не е само старческа болест.Виждаме през ежедневието си децата на властимащите,колко са простовати и неориентирани като цяло.Виждаме постигнатите им успехи в училище ,навярно дължащи се на лоши гени ,слабоумие или къса памет.Такива са,защото такива са били и техните родители.Излишно е да обясняваш на хора,без занимание ,че през 90те години се въртеше най-успешния бизнес и лично моя баща се прибирше с 1 куфар оборот пари,всеки ден внасяше пари в банката,а тогава властимащите ив съда и тем подобни бяха кръгла нула и дори се отказваха да бъдат съдии и ставаха адвокати за повече кинти.Ако мислиш,че като си завършил 1 више с 300 зора и работиш на държавна работа си нещо,значи си малоумник.Няма нищо по добро от това да си си сам шеф и да си свободен по всяко едно време.Ама това ще се дължи на лошите ви гени.Чешете си езиците по форумите,а ние ще си живуркаме с паричките ни.
26.
Дрън,
11.03.2018 13:02:45
4
7
дрън чи пляс!Като няма какво да се пише, пак се пуска стръвта соц-корекоми,банани и прочие.Станахте банални вече!Стига с тия банани бе,това е най евтиния и тъп плод, внушавате го все едно е черен хайвер.И в Кореком всеки който имаше валута си купуваше каквото иска.От къде я е имал,колко му е струвала, си е негова работа!
25.
*********
11.03.2018 13:01:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24.
До 20
11.03.2018 12:47:53
4
3
Виждам, че и ти си уреден. Явно с връзки сред властимащите и се облагодетелстваш на народен гръб. В Мексико и Колумбия си е песен да пееш, стига да си част от властимащите или техен приближен. Ти сам го каза, че повечето не могат да изучат децата си, защото доброто образование е пари! Само за отличници има минимални стипендии, но истината е, че умът е като мускулатурата - не всеки има генът да бъде Шварценегер! Някой хора, колкото и да се напъват, ще са простовати, защото такъв им е генът. Също така има и мозъчни болести водещи до деменция, което в днешно време не е само старческа болест. Нима те не заслужават да учат и да се опитват да постигнат нещо? Демокрацията е създадена само за хора на определени доминиращи държави, и за властващи и бандити от колонизираните държави. Затова защитавам комунизма, защото знам, че БГ е определена да бъде Мексико и Колумбия на Балканите. Относно за Японците - те са 100 години и пред Гърците, Испанците, Португалците и прочие държави, които никога не са били комунистически. Също са 50 години пред Шведите, Италианците, Финландците и прочие. Недейте изопачавайте истината, не пред всеки ви минават номерата!!! Истината е, че вие сте облажените тарикати , които грабят, убиват, изнасилват и експлоатират безнаказано, затова обожавате тази система. То и аз можех да съм така, но не ми е кеф да съм бандит. Не всеки има вашето мислене на престъпници
23.
dd
11.03.2018 12:42:19
3
6
Ходи обяснявай какво е дефицит на комунистическите примати и бръснати татуирани националистчета набор 90, които лайкват постове с лика на тато във фейса без дори да са закачили и ден от това време.
ГМО бил проблема на някой си по-долу а тоя чугун дори си няма представа какво е значението му. И това го казват хора тровени безконтролно с отдавна забранени силно канцерогенни пестициди и набивали чернобилски марули докато техните лидери се хранеха с чиста продукция.
22.
Саян
11.03.2018 12:36:39
1
7
Тези,който бяха добре през соца и крадаха и се образоваха,че образоваха и отрочетата си,а след това ги сложиха на големи длъжности,сега аз им виждам и лекувам наркотизираните внучета.Така,че като дойде Видовден ,не прощава да знаете.ВНУЦИТЕ ИМ ЩЕ ПРЕКЪСНАТ КРАДЛИВАТА И ВРЪЗКАРСКА НИШКА.Виждали ли сте мозък на наркоман,наполовина е черен и го няма .
21.
До 20
11.03.2018 12:24:58
7
2
Правилно го каза - демокрацията я мразят прецаканите, които нямат връзки за да правят бизнес, и тези , които са бели роби за по 500 лева стигащи им за хляб и сол!!! Това доказва, че демокрацията е създадена само за благоденствието на определена малка група от хора!!! Също така, демокрацията я мразят и тези, като мен, които не искат да са бандити и да живеят сред наркомани, к*рви, мутри и лицемери!!! Отностно мисълта ти, че имало бол работа - има, но няма пари в нея!!!! А мисълта ти да се напуска ТАЗИ ПРЕКРАСНА ПО ПРИРОДА ДЪРЖАВА и да се бачка в чужбина, си е УНИКАЛНА ПРОСТОТИЯ, доказваща колко неосъзнати са демократите. Има хора , които искат тук да живеят, а не в гнусната по природа Германия. Тодор Живков изрече тази мисъл по 2 причини : 1вата е, че лъжливо му обещаха да е лидер и в демокрацията, ако предаде комунизма. 2рата е, че социализма е недоносче, и това така си беше, затова се искаше реформа, но вместо да направят реформата западняците им платиха и те просто свалиха системата. Аз също искам демокрация, но като Швейцарската! Аре направи я тази демокрация! Истината е, че това никога няма да стане и БГ ще бъде демакрация от типа на Мексико и Колумбия. Това ще е така, защото за да изживееш хубава демокрация трябва да си част от елита , който граби планетата!!!! БГ няма как да е от този елит
20.
Хахаааа
11.03.2018 11:56:40
1
10
Много празен спор! Как не разбрахте,че тези които бяха ”патрони” и сега! Сегашното време го мразят само дъртаци и нереализирани прошляци! Никой истински облажил се от комунистическо време,не плюе демокрацията.Защото уредените по комунизма имаха връзките,образованието и ”маята” за участие във бизнес,политика и заграбване. Уредените по комунизма изучиха и децата си,и те пак са добре. Тези които величаят онова време и мразят сегашното,са ”фалирали” злобни шушумиги,нереализирани в сегашно време,бивши бачкатори и селяндури необразовали децата си. Така омразата и завистта им е още по-голяма тъй като и порасналите им деца,също са нереализирани и мързеливи клошове бачкащи за 500лв. Днешното време е песен да пееш,само да ри се учи и работи! Ако в България не ти провърви,има и чужбина,свят голям и успели хора много. Недоволни прошляци-ракиджии,миришещи на чесън,ако толкова искат онова време,има Северна Корея! И не забравяйте епохалната мисъл на Тато,изречена от него и останала във вечността:
- Социализмът се оказа едно недоносче!!!
И още нещо казано от Тодор Живков при завръщане от ФРГ И ЯПОНИЯ,къде с делегацията си посещава няколко завода. Виждайки жестоката действителност Живков заявява на приближените си:
-Тези хора са 100год преди нас!
Така че разни бачкатори битови алкажи да не са ”по- католици от Папата” или иначе казано за ограничени хора като тях:
-Не разбирайте социализма повече и по-добре от Тодор Живков! Все пак за онова време и геополитическа обстановка,Живков е и ще остане голям,и прозорлив Управник!
19.
До 16
11.03.2018 11:45:43
2
9
Запада не е истинска демокрация, в повечето западни държави си е комунизъм с една част частен бизнес! В Индия, Бразилия, Конго, там е истинската демокрация! Демократите да отиват там да живеят!!!! То е много кеф да отидеш в Западна Европа или САЩ, които са 50% комунизъм с държавни предприятия, държавни помощи, високи данъци за богатите предприемачи, кредити с ниски лихви и кво ли не, всичко подпомогнато от държавата. Друго си е да отидеш в Конго, където наистина трябва да се справяш сам. Това хленчещите за западна демокрация са много гн*сни създания! Ами вижте в БГ - Теленор е собственост на Норвежката държава. ЕВН е собственост на Австрийската държава. ЧЕЗ е собственост на Чешката държава. Кви са тия комунистически държавни бизнеси ве? Що тия норвежци и австрийски комунисти не са като БГ с 100% частен бизнес, супер ниски данъци за богатите и никви социални помощи?? Това българския демократ е някво психичноболно създание, което явно живее в паралелен свят, защото не мога да им проумея мисленето, освен ако не са тролове или бандити
18.
kinder-сюрприз
11.03.2018 11:35:28
3
8
кон за кокошка, разменихме кремиковци за киндер сюрприз и тик-так
17.
Спомен
11.03.2018 11:15:18
5
9
Цяла седмица някакво леке измисля простотии и иска да ми обяснява как съм живял при социализма.
Всичките ми колеги си купуваха дънки от Корекома.
Известно време живях над него - нищо интересно - бонбони, тублерони, сапуни и дънки. В магазина миришеше на магазин втора употреба.
16.
Бургас Р.Х. до N 9
11.03.2018 11:11:22
6
11
Много си далече от истината. Не зная кой ти е промил мозъка, но всъщност като си помисля, те всички комунисти са с промити мозъци. Може и демокрацията да си има недостатъци, но през комунизма бяхме като пиле в клетка, никой не можеше и да помисли за излизане в чужбина, освен приближените на Тато, които летяха с правителствения самолет да играят комар по ас Вегас с нашите, народните пари. На нас тогава ни промиваха мозъците, че в гнилия запад живота е лош.
15.
До 9
11.03.2018 11:04:51
7
5
Ти си толкова д*лен, че нямам думи да те опиша. Или рускините не ти пускат и затова мразиш всичко руско, или си някъв от днешната номенклатура, или си тролче пишещо по сайтовете. Ти профилактичен преглед знаеш ли кво е? Това да отидеш при лекар и да те пита дали те боли нещо, си е чиста простотия и загуба на време!!! Истински профилактичен преглед означава да ти се направи магнитен резонанс, кръвен тест, ехограф. През 70-те и началото на 80-те, кви ехографи и магнитни резонанси бълнуваш??? Знаеш ли колко трудни са били лабораторните изследвания?? Държавата ни е слаба от б*ндити като теб, които само грабят и се оправдават с несъществуващите вече комунисти!!! Изтъркаха ви се номерата. Измислете нещо ново или не ви достига акъл?? Никъв комунист не съм аз, просто ме отвращавате крадливите и нагли демократчета, затова предпочитам да защитавам комунистите, те поне бяха по -кротки
14.
Р.Х. Бургас
11.03.2018 11:04:31
1
10
На автора на статията ще поясня, че правоимащите не бяха партийни другари, а моряците, които пътуваха зад граница и техните семейства. Аз и съпругът ми никога не сме били партийни другари. В корекома и шапшандъра се пазаруваше с бордеро.На свободния пазар нямаше нищо, редяхме се на опашка пред ,, показния магазин'' за плодове и зеленчуци, който беше на място9то на сегашното кафе Бакарди.И защо се наричаше показен.Когато партийните другари изнасяха плодове, а там не ги харесваха и ги връщаха, на нас ни се предлагаха като стока първо качество. Редяхме се на опашка за банани, тъй- като се полагаше само 1 кг на човек, често използвахме този трик да се нареждаме всички членове на семейството. Хубави години бяха:(
13.
правоимащите?
11.03.2018 10:49:32
2
12
демек моряците и всички които притежаваха валута? И какво продаваха в кореком тик-так, цигари и дънки рифле?
12.
Иван..
11.03.2018 10:46:04
5
14
Всеки можеше да пазарува в кореком стига да имаш валута.....не само ,,другарите,,....много хора параходчии,тираждии и тези които работеха в Либия и дори в СССР....можеха да пазарят от там....
11.
Саян
11.03.2018 10:34:43
2
6
Време е за хапчето.
10.
До 9
11.03.2018 10:34:36
7
8
Ти, твоята рода и приятели, може да сте нямали зъби по комунизма, но моята рода и приятели имаха много по-здрави зъби отсега!!! Като в БГ упрявляват комунисти, защо западните лидери ги галят по главиците, прегръщат се с тях, и правят бизнес с тях?? Защо запада не отритне БГ лидерите, както отритнаха Башар Асад и Ким Чен Ун? Щом БГ е в ръцете на комунисти, защо по времето на БСП ни приеха в НАТО и ЕС??? Изключително гнусен ТРОЛ СИ, с няколко изтъркани израза!!! Само ми кажи кво работиш?? Бас хващам, че си някво мамино хрантутниче, трол, бизнесмен бандит, държавен чиновник, или прост дъртак-извратеняк с наследства
9.
До 3ти
11.03.2018 10:27:18
7
14
Спирай пикото,защото ти е изпържило мозъка! Ти си чисто луд и недей да се криеш зад оостановката,че не си комунист! Ти си върл комунист,защото само толкова прост човек може да твърди "по комунизма инономиката била по западен модел" Хората по-дълголетни хахааа те нямаха зъби в устата и то масово. Германсккте пенсионери идваха на море тогава и лесно можеше да се види разликата с наще грохнали ше пенсионери. По селата само баби и тук таме някой дядо,мъжете умираха по-рано. А това да не се ходи на профилактични прегледи е точно останка от онова време. Изкукал комунисте,това сега у нас не е демокрация,зашото ушравляват децата и внуците на същите онези некадърници. Щом каоитализма го има,а твоя "социализмо-ко унистически идиотизъм фалира,значи престави си колко си болен,щом не си разбрал. Ама това е нормално,от Ганьо по-слабоумен няма,виж му само държавата!
8.
ALF
11.03.2018 10:26:48
2
8
КОРЕКОМ - корекция на комунизма.
7.
до 5
11.03.2018 10:24:50
9
12
С платени тролове и бандити не говоря!!! Уж си умен, а по цял ден пишеш простотии, вместо да работиш и да създаваш благини и работни места. Това сте вие демоНкратите - мързеливи и крадливи плямпала. Най-лесно е друг да работи, а вие само да нареждате, нали? Яд ви е на комунизма, щото там не се краде с двете шепи, нали? И аз не съм комунист, но как да го обясниш на трол и бандит
6.
*********
11.03.2018 10:19:00
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
до малоумника - ха, ха
11.03.2018 10:10:47
12
18
Другарю примитивен комунист - и ГМО е имало, но ти не си го знаел. Затова твоите началници - комунистически престъпници се хранеха от отделно, специално снабдяване. Навярно това ГМО ти е изпържило мозъка. Изпържило го е заедно с радиацията дошла тук от Съветска Русия (Чернобил, сега в Украйна). Тогава комунистическите престъпници си споделяха помежду си информация за заразата, но не казваха дори на комшиите си. И хората маршируваха под заразата - искарани на принудителна манифестация от такива комунистически престъпници като теб. Знаеш ли колко хора умряха от рак, заради вас? Престъпници! Болни мозъци! И сега сте си същите. Не сте се покаяли! И сте готови пак да убивате. Това си личи от глупостите, които пишеш, като изтъркана грамофона плоча. Болни хора сте вие комунягите. Болни и скверни!
4.
Xaxa
11.03.2018 09:58:41
11
16
Относно Корекомите , това си беше една СУПЕР ДОБРЕ ИЗМИСЛЕНА СТРАТЕГИЯ, която доказва, че комунистите са имали АКЪЛ!!! Благодарение на Корекомите, имаше пазар за БГ продукцията и се предпазваха хората от възможността за биологична и химична атака, чрез западните храни и напитки. Най-важното нещо беше, че Корекомите стимулираха българските учени и изобретатели да гонят постиженията на своите колеги от запад. Благодарение на Корекомите , много българи бяха добре обучени, докато сега почти няма умен българин. Най-лесно е чуждите държави да създават, а ти да си простата държава консуматор. В момента БГ е точно това - проста държава консуматор, с почти никаква БГ продукция. Обаче, докато при комунизма се продаваше само качествена западна стока, сега, в демокрацията, се продават най-нискокачествените западни стоки. В Германия Кока-Колата е по-различна от тази в БГ. Това говори всичко за прецакването на БГ иди*тите, които си мислят, че демокрацията е по-добра за народа. Демокрацията е по-добра, но само за бандитите!!!!
3.
Xaxa
11.03.2018 09:34:03
16
21
Само примитивния човек би се жалвал, че нямало оцветени портокали и ГМО банани при наличието на супер разнообразие от качествени БГ плодове. Комунизма не беше идеален, защото икономиката работеше по западен модел, който дърпаше надоло системата, но вместо частен капитализъм, беше държавен. Американците казаха как са победили комунистите - с 20 или 30 трилиона дълг, който никога няма да върнат!!!! Не съм комунист, защото има много косури в системата, като липсата на частното предприемачество, свободната критика и т.н. Обаче да се сравнява комунизма с демокрацията си е подигравка! В комунизма имаше безплатно образование и здравеопазване, евтини и по-качествени храни, евтин градски транспорт, почти никаква престъпност, хората се пенсионирваха рано и бяха с 20 години по-дълголетни. В демокрацията, въпреки хиляди пъти по-добрите технологии, се правят много повече медицински грешки, качеството на храните е много по-лошо, престъпността е огромна, и в най-добрия случай се пенсионираш 1-2 години преди да умреш. Място за сравнение няма, защото комунизма беше създаден с полза към гражданите, а демоНкрацията е създадена във вреда на гражданите. Все пак демокрацията е измислена и прокарана от МОНАРСИТЕ, а тъй наречената Френса Революция е един добре режисиран бунт, подобие на 2014 година, когато някой умишлено предложи #КОЙ и предизвика предварително уговорения и платен метеж. Защитници на демокрацията са неосведомени невежи, извратеняци, платени тролове и бандити-чиновници
2.
""ПРАВОИМАЩИТЕ""
11.03.2018 09:02:10
13
25
КОМУНИСТИТЕ БЯХА ПРАВОИМАЩИ НО БЯХА ВЗЕЛИ ВЛАСТА ЧРЕЗ ОРЪЖИЕ И КРЪВ И СИ НАПРАВИХА СПЕЦИАЛНИ МАГАЗИНИ ЗА ТЕХНИТЕ НУЖДИ––ВЕЧЕН ПОЗОР НА ПРЕСТЪПНАТА ИМ ВЛАСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.
бай Иван
11.03.2018 08:59:53
13
22
Скапаното време, наречено СОЦ и описано по-горе в статията не е българско изобретение. то е привнесено изкуствено отвън и нареди страната ни сред изостаналите държави. Свинщината дойде върху съветските танкове, управлявани от пияни руснаци с промити мозъци. Не случайно ги наричат "орки". Те и техните подлоги - българските комунисти избиха повечето от читавите хора в България и така увредиха генетичният фонд на страната ни. Затова сега се въртим в кръг и нещата не вървят. Всичко в скапаният СОЦ беше по руски модел - дори магазините Кореком, които се описват в статията са по модел на техните - Берьозка. Определението - "Империя на злото" е много сполучливо. Безнадеждна свинщина. Затова тия от тях, които се сдобиха с някакви пари (дадени им от лошия Запад срещу суровини) гледат да избягат оттам, включително и у нас. Само, че практиката показва, че от отровата посята в главите им няма как да избягат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавният зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори