×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С носталгия към миналото: Как и с какво се хранехме през социализма


С носталгия към миналото: Как и с какво се хранехме през социализма
Една изповед на една 60 годишна жена, която ще ви остави без думи
02 Март 2018, Събота, 00:01 ч.
Източник: istinata.bg

Често четем, че не сме знаели какво значи колбас, понеже магазините били празни. Щандовете се оголиха едва през 1988/89


Непрекъснато у младите се насажда твърдението, че по време на социализма не е имало чипс, енергийни напитки, шоколадови яйца, кроасани, хамбургери и буквално сме умирали от глад. Да. Нямаше ги тези боклуци. Казвам боклуци, защото всеки знае какво съдържат и как тровят хората.

Но от глад не сме умирали. Не зная дали едно съвременно дете познава дъха на истинския топъл хляб с препечена коричка. А не на земелите, който идват замразени от чужбина и се пекат в супермаркетите. Този дъх на хляб беше незаменим. И не, не сме го мирисали само. Ядяхме го с истинско овче или краве сирене, които се продаваха навсякъде. Мажеха ни филии с истинско масло – от онова, което сега не може никъде да се намери. Върху него слагаха дебел пласт малмелад, или сладко. В магазините имаше всякакви сладка, но бабите правеха домашни. От смокини, от малини, от къпини, от череши, от праскови и дюли и даже от портокалови кори.



И ако днешните младежи мислят, че сме яли само хляб, бъркат. Вкъщи винаги имаше готвено. Бабите ни се пенсионираха на 55 години и ни гледаха и все се въртяха пред печката. Оттам идваха ухания на пилешка супа, на страхотна бобена чорба, на супа от киселец и лапад с много масло и настъргано сирене, на телешка яхния, на пържени картофки, на кюфтета от истинска кайма, на пълнени чушки или сарми, на качамак с масло и сирене, на пържени филийки, на пилешка каша и всякакви вкусотийки.

Като започнеше сезонът на рибата, целият квартал ухаеше. Печена, пържена, на фурна, плакия…Аз не обичах риба и много ми се караха нашите. Плашеха ме, че ще ми се изкривят костите и ще станат чупливи. За нещастие това се случи, но не зная дали заради рибата. В ранното ми детство по улицата минаваше първо млекарят и продаваше мляко направо от гюмовете. Ходихме с порцеланови купи, а той ни го слагаше с черпак. Нямаше страх от отравяне, никой не проверяваше хигиената. Едно гъсто мляко с каймак отгоре, ядяхме, ушите ни плющяха.

После минаваха продавачите на риба, после на домашно сирене. В края на лятото изникваха огромни грамади от дини, пъпеши, домати и чушки, а после и тикви направо върху платнища на земята. Купувахме дини с чували. Бяха по-малки, но много вкусни.



Често чета, че не сме знаели какво значи колбас, понеже магазините били празни. Щандовете се оголиха едва през 1988/89.

Дотогава си имаше и кренвирши, и салами, шпековият „Бургас“ нямаше нищо общо с ментето, което продават сега, телешкият беше от телешко и се топеше в устата. Имаше и луканки, суджук, наше производство обаче. Не като сега със завъртени имена и хиляди овкусители и подобрители. И сладки също имаше. Колкото си поискате. Щандовете на сладкарниците бяха отрупани от пасти – „Дънер“, „Тунелче“, „Ежко- Бежко“, парфе, „Цвете“, „Роза“, „Шоколадка“ и не мога просто да си спомня всички. Имаше сиропирани сладкиши – огромен избор. Саралии, кадаиф, реване, охлювчета, баклава, арменски сладки с бадеми, сухи сладки всякакви видове, банички, милинки, тутманици, софиянки, рогчета, каквото ти душа поиска.
Вкъщи бабите ни също печаха сладки и кексове през ден и си разменяха рецепти. Баницата на моята баба беше най-хубава, а от бисквитената й торта с какао и масло направо си облизвахме пръстите. Нямаше „Орео“, имаше чаени бисквити, нямаше сегашните сладки с палмово масло, имаше „Детска закуска“, „Анелия“, халва с какао, какаови кремчета. Нямаше шоколади „Милка“, но имаше „Крава“, „Фин млечен“, „Кума Лиса“ и различни десертчета, които се топяха в устата. „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти, фастъковки, ореховки, сусамки.



Не мога да изброя всичко. Но който е на моята възраст ще потвърди, че тези неща се продаваха навсякъде и струваха стотинки. Ужасена съм, когато моите внуци ме питат какво съм яла по време на социализма. А аз да изброявам подробно, пък те да клатят недоверчиво глави.

Сега подменят историята. Промиват мозъци. И докато моите внуци все пак виждат как им правя сладките на моята баба, виждат снимките ми като дете, здраво и усмихнато, техните внуци тотално ще бъдат със заличена памет.

Периодът, в който се тъпчехме до пръсване с истинска и вкусна храна, ще остане като най-черният в историята ни. А ние няма да сме живи да обясняваме, че не е било така.

Кой иска да ни остави без спомени? Кой иска да ни смачка и да забравим, че сме народ с 1300 – годишна история? Заличителите на България пръскат милиони, за да ни обезличат. Да станем хора без лица, хора без минало, хора без достойнство, хора без корени. Безродници...

Ще им позволим ли?

В категории: Ретро Флагман


48
Коментара
Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 1
48
Коментара по темата
48.
karai si jigulata
03.03.2018 14:23:31
11
7
nqma6e s kvo da se hrani6 banani za nova godina edin kilometar opa6ka sega pone vsiko ima para nqma i togava nqma6e pari hraneha s represii
47.
Гошо
03.03.2018 14:00:20
13
10
Комунистите имали жал към хората , затова изтрепаха хиляди хора ,ами нали те създадоха мутрите и раздаваха куфарчета и все още са тук навсякъде е пълно с бивши комунисти сега се правят на демократи ама комунист не се променя ,това си е болест и то неизличима
46.
до 44
03.03.2018 13:59:13
4
13
Да така ,беше и никога това време няма да се върне ,защото това беше благодарение на социалистичекста система на СССР-съветска русия.Системата беше наложена със сила ,защото е доказано ,че Капиталистите никога не дават нищо доброволно. Също е вярно ,че Соц. системата имаше големи проблеми в производителноста и качеството , но точно преди да се реформират по Китайски образец- Указ 56 Горбачов извърши предателството и унищожи СССР а с него и системата в България.
Тези времена и тази система измислена от МАРКС в противовес на Капиталистите и за благото на човека - никога няма да се върне
,по горните причини
45.
Момчил
03.03.2018 13:50:20
7
20
Даа, общо взето, по времето на Соца си беше много по-добре. Икономика, образование, култура, здравеопазване, ред, дисциплина и т.н. Всичко това го имаше. Почти в всяко село имаше училище, кино, мед.пункт (лечебница), милиционер ,селско стопанство (кравеферми, овцеферми, трактори, комбайни, камиони и т.н) Нямаше безработни и просещи. Е имаше и негативи, но много по малки от днешните.
В Соца, България си беше средно-нормална страна.
Днес, в "Демокрацията ", България е блато с крокодили.
44.
Xaxa
03.03.2018 12:48:38
3
25
Демокрацията е като комунизъм за мафията - страх в народа да говорят очи в очи или в съда срещу тях (само по форумчета като мишки), контрол над всички суровини и предприятия, контрол над политиката и правосъдието, тотална зависимост на народа от тяхните настроения и решения. Мафиотите се чустват като в Рая при демокрацията, защото си правят каквото искат. БКП никога не е имала такъв контрол над народа, както днешната мафия има. Няма по-лоша система за обикновенния човек от демоНкрацията. В комунизма имаше много кусури, като липсата на частно предприемачество в някой отрасли, които щяха да доведат до по-бърз прогрес. Също така недопускането на някой критики към партийците или партньорите. Това, че не можело да се пътува до Англия или Западна Германия, си е чиста простотия на инфатилни граждани!!! БГ има мн по-хубава природа от Германия и Англия взети заедно. Странно ми е кой ид*от би предпочел да ходи там, вместо БГ. Като цяло комунизма е доста добре, с разликата, че тогава технологиите са били много по-назад. През комунизма е било нормално да се приема лекарска грешка за нещо обичайно, защото през комунизма нямаше модерни скенери, ехографи, лаборатории, и освен това образованието не разчиташе на компютърно моделирани модели и прочие. В днешното време е престъпление да има лекарски грешки, при всичките тези модерни апарати и начини за обучение. Сего има повече лекарски грешки, отколкото през комунизма, и статистиките го доказват!!! През комунизма е било нормално да се строят панелни блокове, защото строителството на тухлени сгради и било много трудно, бавно и скъпо. Все пак, благодарение на комунизма сега почти всеки ВНУК има наследствено жилище от баби и дядовци, които през комунизма спокойно можеха да си позволят ново жилище. Ако сега ги нямаше тези наследствени комунистически жилища, тогава масово хората щяха да живеят като в Дядовата Ръкавичка - в едно старо жилище с цялата рода!!!!! Само ид*отите ревят, че в комунизма нямало ГМО банани и боядисани портокали!!! В БГ има изобилие от плодове и зеленчуци, които могат да се сушат и консервират за зимата. Да избереш банан пред компот от сливи, сушени смокини или сок от праскови, си е чиста олиг*френия! Вярно че шоколадите бяха по-горчиви, но това е, защото бяха ИСТИНСКИ!!!! В днешните шоколади почти няма какао. В комунизма имаше гадните Москвичи, но и тогавашните Мерцедеси не бяха кой знае какво - просто технологиите бяха назад в цял свят!!! Каквото и да се говори срещу комунизма, в него хората масово живееха спокойно, здрави , нахранени качествено и имаха много приятели, които не бяха толкова лицемерни като днешните! Улиците бяха сравнително чисти, въздуха беше по-чист, нямаше такива крадци и убийци по пътищата, нямаше нужда от камери пред вратите и на всяка уличка. Имаше много зеленина, свободно достъпни плажове без огромни такси за чадъри, свобода да си вземеш болничен без да те уволнят или намалят заплатата. Абе почти няма място за сравнение със сегашната терористична система, която я наричаме "демокрация". Комунистите имаха доза жал към хората, а сегашните се възбуждат от извършването на убийства
43.
Чакам
03.03.2018 12:47:14
25
10
Комунисти,кога ще измрете .......?!?!?
42.
...
03.03.2018 12:20:55
3
21
Бай Тошо точно издаде указ 56 за разрешаване на частния бизне с през 1988 година по Китайски образец, обаче Агента на САЩа и предател Горбачов докара Джендарите и Пожарникара и е.а м...та на България
41.
до Герберския Трол
03.03.2018 12:15:22
0
17
Абе Герберско тролче , - ти си пациент на Любимия ти д-р Саян.
Под всяка статия 50 коментара за възхвала на Диктатора-педофил .
Докога ще мърсиш форумите бе ...
Лапай си ГМО-то и маркуча на пожарникара
40.
agent 007
03.03.2018 11:49:07
8
18
Това бяха ЗЛАТНИ години . Сега Капиталистите ядът и дебелеят
39.
Aphex
03.03.2018 11:46:29
13
11
Най-лошото по време на соца ще се окаже липсата на презервативи , довела до съществуването на такива плюнки като вас ! Бягайте за кренвирши, помияри!
38.
Aphex
03.03.2018 11:44:10
8
9
До 3 - помияра си ти. Ръженият хляб струваше 40ст и не беше” франзелка”
37.
APHEx
03.03.2018 11:42:47
4
6
До 29-явно си въртял минети на пристанището за дъвки и пако рабан
36.
Иван
03.03.2018 11:34:06
10
14
Моят дядо през 1945 също така една вечер са го прибрали и повече никой не го е видял ,а прегрешението му е било че не е искал да влиза в ТКЗС ,колко ли невинни хора са са погубили
35.
Позитивен
03.03.2018 11:28:10
15
12
В статията липсва всякаква логика. Да, храната тогава е била що-годе истинска /макар че знам на студентска бригада как се правеше лютеницата/, но това е от периода, не от строя. По същото това време във ФРГ, Швеция и Италия храната също е била съвсем истинска, за разлика от България в огромно изобилие и винаги налична, и много малка част от населението не е могло да си я позволи.
34.
ММ
03.03.2018 11:19:13
18
8
Много се радвам, че хората токава са си живеели добре, радвам се че са имали храна и са яли каквото искат. Но днес освен, че мога да я ям каквото си искам, мога и да пътувам където си искам, да живея където си искам, да говоря свободно каквото си искам. Комунизма какво хубаво време е било нали? И затова са разстреляли прадядо ми от Народния съд защото имал земи.
33.
Да
03.03.2018 10:52:24
1
3
Простия ще си остане прост. В спора не се ражда истината.
.
32.
Еее е
03.03.2018 10:51:07
7
8
Съггласен на100/ с авторката......само ако може да каже-- как са и плющяли ушите като се храни...?
31.
Inferno
03.03.2018 10:20:16
2
17
3.
<Aphex
03.03.2018 08:26:00
, ама я питайте диабетиците откъде си купуваха ръжен хляб- имаше го в пет града в България.>
Лъжец БЕЗОГЛЕДЕН!!! РЪЖЕН ХЛЯБ, И ТО ИСТИНСКИ ИМАШЕ НАВСЯКЪДЕ И СТРУВАШЕ ФРАНЗЕЛКАТА 0,06 ЛВ ЗА БРОЙ!!!
ПОМИЯР ЕНИЧЕРСКИ, ГНЪС1
30.
Помня
03.03.2018 10:16:35
27
7
Глупости! За да си купиш салам Бургас трябваше или да имаш връзки или да живееш в София, същото за шоколада. Цените явно не са били по силите на родителите ми, защото си спомням как в малките класове, ако ме почерпеха с шоколадов бонбон, го носех в къщи да го разделя със сестра си, а ако получехме 1 шоколад, го ядяхме двете цяла седмица! Освен това толкова рядко са имали пари за шунка, че сестра ми, когато беше на 5 год., питаше татко "кога ще дойде сезона на шунката". Да не говорим за реда за купуваме на коли, апартаменти, портокали и банани само по нова година и то след дълго чакане на опашка...И още много други такива липси и привилегии само за "наши хора"!
29.
До джендър троловете с книжните им " спомени&
03.03.2018 10:15:39
6
26
Вече отдавна се убедих , че :
Русофоб ; Психодесен ; Соросояд ; Грантаджия и разбира се по новому - ДЖЕНДЪР - ей те това е едно и също нещо !
Тези индивиди НИКОГА не са живяли в съзнателния си живот през соца ( нито по Съветското време ) , ама иначе полагат неистови усилия да убеждават КОЛКО МНОГО било кофти тогава , пък колко много добре видите ли сме били днес в ЕС !
Ами то ако беше толкова хубаво в ЕС , интересно тогава Британците ЗАЩО офейкаха ???
Е след като сме вече цели 10 години в разкошния ЕС - тогава младите ЗАЩО ОФЕЙКАХА ??? Защо нашите баби и дядовци си гледат внучетата единствено и само по Скайп ???
От много хубост ще е ! Със сигурност !
Ааааааа , да бе ! Джендърчетата и от Кореком се оказа , че разбират ! ( макар , че никога не са стъпвали в такъв) ! Интересно , аз като тинейджър на соца , си имах почти всичко необходимо за възрастта ми от Кореком ! Имах си двукасетъчен касетофон "panasonic", Дънки "Levi's" , яке "Pacco Rabanne" , маратонки "Adidas" , Няколко стека с аудиокасети " SONY ", "Hitachi " , "FUJI" , "DENON" , "BASF " ... И всичко това купено от Кореком БЕЗ родителите ми да били Параходчии или тексимаджии ! Нямам спомен някой да е тормозил мен или родителите ми за това , въпреки , че в цялата ни рода партийни ( БКП) членове НЕ Е имало !
Що тъй ???
А тайфата с която се движех също бе облечена и оборудвана от Кореком , а проблеми с властта никога и никой от нас тогава НЕ Е имал !
Как тъй ???
28.
aphex
03.03.2018 10:04:57
4
5
Flagman , Сложили сте като източник на тази олигофрения -istinata.bg-няма такъв сайт-това е блог на Г.Георгиев.
27.
Бургас
03.03.2018 09:59:35
25
9
Засрамете се!!!!!Стига с тоя социализъм!!!!Това ли е най-важното-"Храната прави борбата"?А духовното,свободата да живееш,да имаш собствено мнение,да видиш красотите на Земята!!Относно стомаха на Българина-1-2 месеца пресни зеленчуци и плодове,а през останалото време отровните туршии,сладка,сиропи,солените сланини!!!Хайде в С.Корея и Куба!!
26.
aphex
03.03.2018 09:58:29
17
12
Нямаше Орео и Милка , пише "авторката" на пасквила. Имаше , другарко! И Милка и Орео и Тоблерони ! И какво ли не! Само ,че не в кварталното магазинче или в Халите , а в Кореком! Нали ги помните -магазините за едни други хора , където ако си стругар-ударник -член на БКП и влезеш и изхарчиш , незнайно откъде придобити 20-30 долара и майка ти жална! И не само на теб , но и семейството ти ще страда цял живот щото си се объркал да купиш нещо вносно. Това беше лицемерието на равния ви строй! Вие разхождате ли се по пристанището тия дни-тогава беше затворено-граница! Ходили ли сте на юг -към Резово, или пък до Одрин? Тогава , минеш ли малко по на юг и щеше да свършиш много на север. Тия статии дето ги пускате преднамерено на такива дати-колко копейки заработихте днеска?
25.
дядо
03.03.2018 09:57:38
0
11
@24 С к'во ще ги платиш бе ,с джендърски задник ли!
24.
До 12
03.03.2018 09:46:02
22
11
Да хапвам всеки ден и всеки час когато си поискам а и мога да пътувам и живея където си поискал мога и тук да пиша каквото си поискам даже мога да се исерам в устата ти когато си поискам на който не му харесва тук сега да ходи в Северна Корея плащам билетите до там .
23.
Soros1
03.03.2018 09:34:12
3
18
Защо ли,вдички болници са почти препълниха сега и нови се строят всяка година!?
22.
Y
03.03.2018 09:24:44
18
7
Възхищавам се на представянето на България – страната има балансиран бюджет, нисък бюджетен дефицит. България е готова за еврозоната и ако подаде искане, бих го подкрепил с удоволствие. България е източник, а не консуматор на сигурност, в сложния регион, в който се намира и където има централна роля.” Жан-Клод Юнкер, Председател на Европейската комисия, ноември 2017 г.

“Всяко тържество на българите е смърт за Русия.” Аксаков, в. „Русь” 1886 г

“България трябва да падне!” е вековен девиз на руската имперска политика, който продължава да е валиден и днес. Интересите на Русия на Балканския полуостров са ясно дефинирани: блокиране на влизането в НАТО и ЕС на страните от Западните Балкани чрез предизвикване на конфликти, противопоставяне и пряка намеса във вътрешните работи. Системна дестабилизация на политическите структури чрез купуване на политици и използване на ресурси останали от времето на СССР и ново вербувани агенти.

За най-голямо съжаление на Москва, събитията на полуострова не се развиват според техния сценарии – Черна гора стана член на НАТО и опитът за преврат дирижиран от кремълските кабинети се провали с гръм и трясък; в Македония падна проруското и антибългарско правителство на Груевски, а новият мин. председател подписа договор за добросъседство и сътрудничество с България; Сърбия продължава да повтаря, че нейна основна стратегическа цел е присъединяването към ЕС и е само въпрос на време да приеме европейските политики; Румъния се превъоръжава, конфликтът в Молдова я превръща в най-пронатовска държава в региона.

Защо Русия иска провала на българското председателство и кои са участниците в сценария?
21.
Apheх
03.03.2018 09:22:16
16
8
Книгите били пропаганда , защото не били български.... Вие сте пример за измисления по съветско време термин “ вяло протичаща шизофрения” . При вас болестта се съпътства и с явна олигофрения! Въздишайте си по кренвиршите и дрождите и кучешката радост
20.
Истината
03.03.2018 09:11:12
6
12
Преди 100 години, на 03.03.1918, България макар и за кратко е победител. Русия е унизена и наказана за вероломното нападение в Добруджа.

Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя) и Русия слага край на руското участие в Първата световна война.

Датата не е случайна. Избрана е от българският премиер Васил Радославов, като символичен отговор на цялата анти-българска политика на Русия – схизмата против Българската църква от 1872 г., умишленото разкъсване на българските земи с цел по-лесното им присъединяване като губерния, предварително договорено със секретни договори на Русияо еи заложено в Берлинския договор, организирането на метежи, преврати, убийства на български патриоти, които се опитват да отстояват националната ни независимост и накрая – вероломно нападение през Добруджа и в гръб, през Македония, където също действа руски експедиционен корпус от 20 000 щика под общо френско командване.

С този договор Руската империя губи над 1 милион км. от територията си. Днес тези земи се наричат Литва, Латвия Естония, Полша, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Армения.
19.
Zv.
03.03.2018 09:08:29
12
13
Абсолютно съм съгласна и с 9.Какво ще кажете госпожо за това,че просперираха всички,които бяха партийни членове,а децата на активните борци против фашизма и капитализма влизаха почти без изпити да учат?Това,че говореха само за тъкачките,доячките,а интелигенцията беше смачкана от режима,че се спираха филми,ако имаше дори намек против властта???Много ви моля,слезте на земята.
18.
U
03.03.2018 09:06:40
17
9
Това да носиш носталгия по Северно Корейските години е мозъчна болест.
Не ми е ясно това идва от мързел или от лигавене .
Явно не идва от патриотизъм защото един патриот никога не би искал България да е комунистически затвор за народа му.
Това да си заровиш главата в пясъка е самоубийство и може би защото са ни изнасилили толкова много пъти вече дори ни станало приятно и мъчно за изнасилвача - петролен мафиот.

Предлагам за да балансираме дупките в образованието на Българина от 1944 насам да се прочетат книгите на следните автори:

1. Milton Friedman
2. Ludwig Von Mises
3. Ayn Rand
4. George Orwell
5. Friedrich Hayak
6. Frederick Bastiat
7. Murray Rothbard
8. Henry Hazlitt
9. Adam Smith
17.
Наско
03.03.2018 09:02:31
23
13
Помня когато чаках на опашки за хляб по един два часа. Беше гадно и безмилостно.
16.
Zv.
03.03.2018 09:01:29
20
15
Уважаема госпожо,автор на статията,аз съм на 58г,т.е. горе-долу сме връстнички.Да,има верни факти,но всичко е толкова украсено и хиперболизирано,че чак не повярвах на очите си.Аз пък помня,че когато бях студентка в София и се прибирах за 1път в месеца майка ми звънеше на портиера на общежитието за да се свърже с мен и ми даде поръчки да купя-луканка,прах за пране,шоколади и т.н.Така,че много ви моля не насаждайте вашите прекрасни спомени като някакви абсолютни факти.Всеки живял по това време има абсолютно собствено мнение.
15.
Не знаех
03.03.2018 09:00:31
9
11
Не знаех ,че тогава нямаше ГМО защото имаше социализъм. Впрочем нямаше и празник 3 ти март.
14.
У
03.03.2018 08:59:17
18
9
И да не забравяме Нинова която на 28 приватизира Техноимпекс че ушите и плющяха.
След това каза че ЧЕЗ бил игра на Цар Борисов.
Лъжа след лъжа тази партия няма равна по лъжи.
Няма нужда от БСП защото ГЕРБ са и лява и дясна партия. Няма живот за БСП.
А тоя дядка дето е написал горната статия е на нивото Саудитска Арабия — безмозъчна амеба цяла статия за корема си написа НИТО седим ред за свободата и напредъка.
13.
ДЗУ Стара Загора
03.03.2018 08:58:47
4
34
Много моля , НЕ СЕ опитвайте да ни инсталирате някакви "измислени" спомени , прочетени в някакви си пропагандни книги , които на всичкото отгоре даже НЕ СА Български !
Социализма НЕ БЕШЕ чак толкова отдавна , и има достатъчно много хора които пазят ЖИВИТЕ спомени от времето , когато имахме положителен естествен прираст ; Произвеждахме и изнасяхме КОМПЮТРИ в чужбина , а автобусите с чуждестранни туристи спираха по пътищата , за да може гостите да ЯДАТ Български домати като невидяли - направо от полето край пътя ! Не ! Тогава НЕ сме били бедни ! Бедни и последни СМЕ ДНЕС ! Щото 10 години откакто сме в ЕС , а минималната пенсия в БГ няма и 100 евро ... Само за сравнение - при Йосиф Сталин , 1 USD струваше 60 копейки !!! И това е ФАКТ ( а не художествена литература ) !!!
12.
Селянина
03.03.2018 08:55:06
4
33
Ся наядохте ли се с банани?
11.
От Русия с любов
03.03.2018 08:53:55
4
19
Честит Празник България!
10.
Куку
03.03.2018 08:46:54
27
22
Трябва да си психично болен да си мечтаеш за онова време .Стига глупости всички помним какво беше телешки хамбургски и кучешка радост то шефа имаше и готвиш манджи щото си била бедна като църковна мишка .
9.
РЕ
03.03.2018 08:44:26
16
23
Храната няма нищо общо със затвора на комунизма и батките които бяха резултат от зомбирането на народа във гета блокове. Геноцида срещу свободния Българин бе подписан със смърт от Москва. Все едно бяхме някакъв Донбас за тях.
При условие че те смачкаха 50 народа за да разкрадат Сибир ние бяхме някакво нищо за тях.
Съжалявам че не застреляхме Тодор Живков
8.
Младен Аврамов
03.03.2018 08:40:35
13
30
Книгите са измислица! Аз също помня пълните рафтове, колбасите и сладкарниците! Никога не съм се лишавал от нищо! Можех да живея и без тоблерони и шоколадови яйца!
7.
комунде зомбирано
03.03.2018 08:37:06
16
18
През скверното време на СОЦ-а храната, както и всичко останало беше политизирано. За комунистическите престъпници имаше т.нар. "специално снабдяване" което се извършваше от печално известната ченгеджийска структура УБО. На комунистическите престъпници се доставяха деликатеси и качествена храна по домовете, на смешно ниски (субсидирани) цени. По време на радиоактивното замърсяване, причинено от взрива на АЕЦ Чернобил за комунягите бе доставен кораб с незаразена пшеница, чак от другото полукълбо (мисляу че беше от Аржентина). От народа истината се криеше. Така беше с храната - за едните месото - за другите рогата и копитата, т.е. да "духат супата".
6.
Живял и работил в Разкошната НРБ
03.03.2018 08:36:56
12
55
Да ме извиняват тука някои писачи , но признавам коментарите единствено и само на тези които НАИСТИНА СА живяли през Соца и отлично помнят ИСТИНСКИЯТ Български вкус на ИСТНСКАТА здравословна Българска храна ! Тогава ГМО нямаше , думата "менте" изобщо не съществуваше , а болести от рода на аутизъм и масово затлъстяване имаше само в Американските филми ! Бирата се вкисваше за три дни , щото НЯМАШЕ консерванти а ИСТИНСКИ ЖИВИ ДРОЖДИ ! Същото се отнася и за киселото мляко ! Сиренето и кашкавала при соца БЯХА ИСТИНСКИ и нямат нищо общо с боклуците които се продават днес ! А третокачествената тогава "Кучешка радост" , днес може да бие по вкусови качества и най-марковите и скъпи днешни салами , натъпкани с ГМО соя !
Ако тогавашният БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ бъде наистина приложен днес , цели хранителни вериги магазини ( като например лидъл , ще хлопнат незабавно кепенци , щото боклуците които се продават там ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА да могат да покрият тогавашния ни хранителен стандарт ! Сори , ама това е истината , неуважаеми Грантаджии , Соросояди и ГМО Джендърчета !
5.
Българин
03.03.2018 08:32:23
14
35
Всичко което го пише в статията е истина!
Но младите хора само могат да си мечтаят за такъв живот,Когато можеш спокойно да отидеш някъде да се веселиш и да се прибереш спокойно в дома си без да те нападнат и да те пребият!
4.
Aphex
03.03.2018 08:29:36
15
6
До 2 има и още 4 много важни книги
1.isabel Paterson the god of machine
2. Михаил Восленски - Номенклатурата
3. Милован Джилас Новата класа
4Георги Марков - задочни репортажи
3.
Aphex
03.03.2018 08:26:00
33
27
Страшна пропаганда ! Тъпчели се били до пръсване с храна! Ц ц ц! Забрави , че я Халите имаше пет артикула и всичко ставаше под рафта! Или въпросния автор се е снабдявал от Спецмагазините, че във времето на социализма при който всички сме равни имаше и такива магазини , за по- равните. Дъхав хляб , ама я питайте диабетиците откъде си купуваха ръжен хляб- имаше го в пет града в България. Тия статии са позорни и лъжливи какъвто бе и режима. Изграден върху кухи лозунги и лицемерие! Днес всички сте се втурнали да празнувате 3ти март , а тогава стояхте наведени като дори и този празник бе подменен с 9ти септември . Не сте могли да си отворите пълните с пастет и мармелад усти! Безродниците ств вие ! Съветски слугички!
2.
Истината
03.03.2018 08:25:34
36
14
Това да носиш носталгия по Северно Корейските години е мозъчна болест.
Не ми е ясно това идва от мързел или от лигавене .
Явно не идва от патриотизъм защото един патриот никога не би искал България да е комунистически затвор за народа му.
Това да си заровиш главата в пясъка е самоубийство и може би защото са ни изнасилили толкова много пъти вече дори ни станало приятно и мъчно за изнасилвача - петролен мафиот.

Предлагам за да балансираме дупките в образованието на Българина от 1944 насам да се прочетат книгите на следните автори:

1. Milton Friedman
2. Ludwig Von Mises
3. Ayn Rand
4. George Orwell
5. Friedrich Hayak
6. Frederick Bastiat
7. Murray Rothbard
8. Henry Hazlitt
9. Adam Smith
1.
Да
03.03.2018 08:25:22
7
21
Преди 2 та световна храната беше още по вкусна.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Ракът на простатата е сериозно заболяване, което засяга милиони мъже по света Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван 
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори